«

»

Aug 18

Khasiat Buah Delima Bio Emas

Kandungan utama Jus Delima Bio Emas ialah ekstrak keseluruhan sebiji buah delima, daripada kulit, serat, isi dan biji buah delima.

Dalam buah delima mengandungi polyphenol dan anthocyanin ia juga kaya dengan sodium dan mengandungi unsur- unsur nutrien seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus manakala rendah dalam kandungan protein dan lemak.


Buah delima (Punica granatum) merupakan salah satu sumber antioksidan dari tumbuh-tumbuhan dengan kandungan polifenol dan antosianin yang cukup tinggi. Pigmen antosianin bertanggung jawab untuk warna merah pada kulit buah delima.

Antosianin merupakan salah satu antioksidan kuat yang mampu mencegah berbagai kerusakan akibat stress oksidatif sehingga mampu melindungi sel dari radikal bebas (Yanjun et al, 2009; Cao et al, 2001).

Antosianin yang diambil dalam tempuh 2 tahun mampu melemah dan mengurang, mengurang sel-sel kanser prostat dan kanser payudara. Ia juga menurunkan paras LDL dan menaikkan HDL.

Penyelidikan yang dilakukan di American University of Beirut Medical Center, Beirut, Lubanon menunjukkan bahwa jus delima merah mengurangi oedem paru (paru-paru berair), mengurangi inflamasi dan memberi respon yang baik pada parenkim paru-paru, pada paru-paru tikus yang mengalami hiperoksia (Husari et al, 2009).

Kajian makmal pada tikus yang mengalami aterosklerotik menunjukkan bahawa pemberian suplemen jus delima merah dapat mengurangi lesi aterosklerotik sebanyak 44%, dibandingkan dengan tikus yang hanya diberi air.

Jus delima merah merupakan sumber antioksidan, kerana mengandungi polifenol komplek dan flavonoid seperti: katekin, antosianin, phenolik (Aviram et al, 2000). Jus delima merah merupakan sumber antioksidan semula jadi dengan kandungan antosianin yang cukup tinggi.

Antosianin yang dapat diidentifikasi pada buah delima merah antara lain delphinidin 3-glucoside dan 3,5diglucoside, cyanidin 3-glucoside dan 3,5 diglucoside, pelargonidin 3-glucoside dan 3,5 diglucoside.

Rasa kelat pada buah delima disebakan oleh kandungan flavonoid (golongan polifenol) yang tinggi. Salah satu peranan flavonoid yang penting adalah sebagai antioksidan.

Flavonoid dapat menstabilkan senyawa oksigen reaktif yang dapat mengurangi kerusakan akibat radikal bebas (Yanjun et al, 2009; Nijveldt, 2001).

Buah delima juga kaya akan fitosterol. Fitosterol merupakan komponen biokimia yang mempunyai fungsi berlawanan dengan kolesterol bila dikonsumsi manusia. Selain itu, fitosterol juga tahan terhadap oksidasi (Astawan, 2008).

Ia juga telah terbukti sebagai penawar yang baik untuk masalah cirit- birit, anemia, tekanan darah tinggi dan artritis.

Di samping itu, buah delima dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana delima juga mampu membekalkn oksigen ke sel-sel badan, ia mampu menghilangkan rasa letih.

Khasiat Buah delima untuk kesihatan
Buah delima mengandungi antioksidan. Kandungan antioksidan dalam buah delima adalah dua atau tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah. Malah, kualiti antioksidan juga lebih baik daripada buah beri biru, cranberry serta oren kerana polifenol dalam buah delima juga lebih tinggi.

Fungsi Antioksidan ialah ianya dapat melawan radikal bebas yang merosakkan sel dalam badan. Kerosakan sel akan menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah kanser, penyakit jantung dan alzheimer.

Buah delima dapat melindungi jantung.
Kajian Proceedings of the National Academy of Sciences menyatakan jus delima dapat mencegah pengerasan arteri dan penyakit lain seperti serangan jantung dan stroke.

Buah delima mencegah daripada tompokan plak
yang menyebabkan plak tersumbat di arteri dan buah delima juga dapat meluruhkan tompokan plak yang terlekat di arteri.

Dalam Journal of Cardiology menyatakan pesakit koroneri (PJK) yang minum jus buah delima setiap hari selama tiga bulan menunjukkan peningkatan aliran darah ke jantung sebanyak 1 %. Aliran darah menurun sebesar 18%.

Buah delima dapat Menurunkan kadar kolesterol dalam darah
Menurut penelitian di American Journal of Clinical Nutrition, antioksidan dalam buah delima dapat mengurangkan oksidasi LDL (kolesterol jahat) pada tikus. Hal ini menurunkan kadar LDL dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).

Buah delima dapat Mencegah dan mengekang penularan kanser
Buah delima memiliki khasiat mencegah dan mengekang perkembangan berbagai jenis kanser.

Jus buah delima dapat memusnahkan sel-sel kanser payudara
dan dapat membiarkan sel-sel sehat. Buah delima juga dapat mencegah pembentukan sel kanser payudara.

Ekstrak biji delima yang kaya polifenol dapat memulihkan sel-sel leukemia kembali menjadi normal.

Delima membantutkan perkembangan kanser paru-paru dan kanser prostat.
Dalam sebuah penelitian terhadap 50 lelaki yang telah menjalani pengubatan kanser prostat yang minum 205gm jus delima setiap hari dapat melambatkan penggandaan PSA (ukuran perkembangan kanser prostat) dan dapat mengurangkan rawatan seperti kimoterapi atau terapi hormon.

Buah delima mungkin mencegah dan memperlambat penyakit Alzheimer.
Dalam sebuah kajian, tikus yang dibiakkan untuk mengembangkan penyakit Alzheimer diberi jus delima. Mereka mengakumulasi plak amiloid yang lebih sedikit dan melakukan tugas-tugas mental yang lebih baik

Buah delima Sumber nutrisi
Sebiji buah delima memiliki sekitar 40 % vitamin C harian untuk orang dewasa, bersama dan ianya juga mengandungi folat, serat, kalium, niasin dan vitamin A dan E.

Khasiat Buah delima untuk kecantikan kulit
Sumber asid folat dan antioksidan dalam buah delima memberi kesan semula jadi kerana dapat merangsang, menyaktoksid dan meningkatkan kecantikan kulit semula jadi.

Kandungan gula Buah delima mampu bertindak sebagai bahan skrub untuk menyingkirkan sel-sel kulit mati. Hasilnya kulit akan kelihatan segar dan muda selalu.

Jus delima Bio Emas menghilangkan jerawat
Caranya sangat mudah Ok ….ambil sedikit Jus Delima Bio Emas, cairkan dengan air bersih dan sapukan rata-rata keseluruh bahagian muka, dagu dan leher sebelum masuk tidur. Biarkan ia sebati hingga besok pagi.

Khasiat Jus delima Bio Emas untuk ibu mengandung
Buah delima melindungi otak bayi semasa kelahiran dalam sebuah kajian dalam Pediatric Research menyatakan dengan hanya minum jus buah delima selama kehamilan dapat membantu melindungi otak bayi yang baru lahir.

Jus delima Bio Emas dapat melahirkan anak yang sihat dan cerdas.,
Bagi ibu yang mengandung Jus delima Bio Emas merupakanjus terbaik untuk dimakan kerana ianya kaya dengan kandungan asid folik yang tinggi yang dapat mencegah kecacatan tiub saraf yang menyebabkan kerosakan pada sumsum tulang belakang dan langit-langit bibir sumbing pada bayi.

Jus delima Bio Emas juga dapat mengelakkan kejang kaki yang biasa dihadapi oleh wanita hamil.

Di bawah adalah link rujukan untuk hasil kajian/penyelidikan saintifik dan klinikal berhubung khasiat Delima yang dijalankan di institusi berkredibel di seluruh dunia. Silalah luangkan masa untuk menelitinya.

 1. PEMBERIAN JUS DELIMA MERAH (Punica granatum)
  DAPAT MENINGKATKAN KADAR GLUTATION
  PEROKSIDASE DARAH PADA MENCIT (Mus
  musculus) DENGAN AKTIVITAS FISIK MAKSIMAL
 2. Ekstrak Kulit Buah Delima Merawat Nephropathy Kencing Manis (DN)
 3. Manafaat Rawatan Penyakit Jantung Buah Delima
 4. Menghindari Gejala Faraj Kering Delima Bio Emas
 5. Chemoprevention Kanser oleh Jus Delima: Bukti Klinikal Dan Makmal
 6. Delima Melindungi Kemerosotan Ingatan selepas Pembedahan Jantung
 7. Jus Delima Sesuai Untuk Penyakit Kencing Manis?
 8. Kajian Keberkesanan Jus Delima Keatas Pesakit Buah Pinggang Yang Menerima Rawatan Dialisis
 9. Ekstrak Delima Merawat Buah Pinggang
 10. Jus Delima Berkesan Mengawal Paras Gula Pesakit Kencing Manis
 11. Penyelidikan: Penggunaan Jus Delima Tidak Memburukkan Parameter Pesakit Kencing Manis
 12. Penyelidikan: Fungsi Delima Untuk Kesihatan Kardiovaskular
 13. Penyelidikan: Cegah Serangan Jantung Hiperlipidemia Dengan Minyak Biji Delima
 14. Kajian: Ekstrak Delima Berkesan Memulihkan Aliran Darah Selepas Aktiviti Lasak
 15. Penyelidikan: Penggunaan Jus Delima Mengurangkan Tekanan Oksidatif, Pengubahsuaian Atherogenic Untuk LDL, Dan Pengagregatan Platelet: kajian pada manusia dan atherosclerotic apolipoprotein E- tikus 1,2
 16. Penyelidikan: Delima Dan Komponennya Sebagai Rawatan Alternatif Untuk Kanser Prostat.
 17. Penyelidikan: Rawatan Kanser Dengan Buah Delima: Bukti Makmal dan Klinikal.
 18. Penyelidikan: Ekstrak Delima Dan Pencegahan Kanser: Aktiviti Molecular Dan Cellular
 19. Jus Delima Selamat Digunakan Tanpa Sebarang Kesan Sampingan
 20. Jus Delima Merawat Dan Mencegah Kanser Kolon, Kanser Paru-paru, Kanser Prostat, Kanser Payudara dan Kanser Kulit
 21. Ekstrak Delima Merawat Tekanan Darah Tinggi
 22. Kesan Pengambilan Suplemen Delima Keatas Ekspresi gen GLUT-4 Dan Kawalan Glisemik Pada Pesakit Kencing Manis Yang Gemuk – A Randomized Controlled Clinical Trial
 23. Ekstrak Delima Berkesan Merawat Sel-sel Kanser Payud
 24. Jus Delima Menurunkan Kolestrol Pesakit Kencing Manis Jenis 2
 25. Jus Delima Menurunkan Serum Erythropoietin (EPO) Pesakit Kencing Manis Jenis 2
 26. Cegah Penyakit Keradangan Di luar Rahim (Endometriosis) Dengan Jus Delima
 27. Jus Delima Bio Emas Memulih Kecederaan Terkena Air Panas Atau Minyak Panas
 28. Antioxidant Activity of Pomegranate Juice and Its Relationship with Phenolic Composition and Processingby María I. Gil ,† Francisco A. Tomás-Barberán ,† Betty Hess-Pierce ,‡ Deirdre M. Holcroft ,§ and Adel A. Kader *‡
  Department of Pomology, University of California, Davis, California 95616, Department of Food Science and Technology, CEBAS (CSIC), P.O. Box 4195, Murcia 30080, Spain, and Department of Horticultural Science, Private Bag X1, Matieland 7602, South Africa
 29. Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing.
  by Gil MI1, Tomás-Barberán FA, Hess-Pierce B, Holcroft DM, Kader AA.
  Department of Pomology, University of California, Davis, California 95616, USA.
 30. Antioxidant activities of pomegranate fruit extract and its anthocyanidins: delphinidin, cyanidin, and pelargonidin.by Noda Y1, Kaneyuki T, Mori A, Packer L. 1Department of Molecular and Cell Biology, University of California at Berkeley, Berkeley, CA 94720, USA
 31. Antioxidant and eicosanoid enzyme inhibition properties of pomegranate seed oil and fermented juice flavonoids.by Schubert SY1, Lansky EP, Neeman I.
 32. Chemopreventive and adjuvant therapeutic potential of pomegranate (Punica granatum) for human breast cancer
  by Kim ND1, Mehta R, Yu W, Neeman I, Livney T, Amichay A, Poirier D, Nicholls P, Kirby A, Jiang W, Mansel R, Ramachandran C, Rabi T, Kaplan B, Lansky E – Department of Pharmacy, Pusan National University, Korea.
 33. Breast cancer chemopreventive properties of pomegranate (Punica granatum) fruit extracts in a mouse mammary organ culture.
  by Mehta R1, Lansky EP.- Department of Surgical Oncology, College of Medicine, University of Illinois at Chicago, Chicago, Illinois, USA.
 34. Preliminary studies on the anti-angiogenic potential of pomegranate fractions in vitro and in vivo
  by Toi M1, Bando H, Ramachandran C, Melnick SJ, Imai A, Fife RS, Carr RE, Oikawa T, Lansky EP.- 1Department of Surgery, Tokyo Metropolitan Komagome Hospital, Tokyo, Japan.
 35. Anticancer activities of pomegranate extracts and genistein in human breast cancer cells.
  Jeune MA1, Kumi-Diaka J, Brown J. – Department of Biological Sciences, Charles E. Schmidt College of Science, Florida Atlantic University, Davie, FL 33314-7714, USA. celestre@iwon.com
 36. Pomegranate extracts potently suppress proliferation, xenograft growth, and invasion of human prostate cancer cells.
  by Albrecht M, Jiang W, Kumi-Diaka J, Lansky EP, Gommersall LM, Patel A, Mansel RE, Neeman I, Geldof AA, Campbell MJ.- Institute of Anatomy and Cell Biology, Philipps University, Marburg, Germany.
 37. Pomegranate (Punica granatum) pure chemicals show possible synergistic inhibition of human PC-3 prostate cancer cell invasion across MatrigelEphraim Philip Lansky , Gregory Harrison, Paul Froom, Wen G. Jiang
 38. Ellagitannin-rich pomegranate extract inhibits angiogenesis in prostate cancer in vitro and in vivo
  by Maryam R. Sartippour Navindra P. Seeram Jian Yu Rao Aune Moro Diane M. Harris Susanne M. Henning Amita Firouzi Matthew B. Rettig William J. Aronson Allan J. Pantuck David Heber – Center for Human Nutrition, Los Angeles, CA 90095-1742, USA
 39. Possible synergistic prostate cancer suppression by anatomically discrete pomegranate fractions.
  Lansky EP1, Jiang W, Mo H, Bravo L, Froom P, Yu W, Harris NM, Neeman I, Campbell MJ. –
 40. Prostate Cancer Prevention Through Pomegranate Fruitby Malik A1, Mukhtar H.Department of Dermatology, University of Wisconsin, Madison 53706, USA.
 41. Pomegranate fruit juice for chemoprevention and chemotherapy of prostate cancer
  by Arshi Malik, Farrukh Afaq, Sami Sarfaraz, Vaqar M. Adhami, Deeba N. Syed, and Hasan Mukhtar – Department of Dermatology, University of Wisconsin, Madison, WI 53706
 42. Pomegranate Polyphenols Downregulate Expression of Androgen Synthesizing Genes in Human Prostate Cancer Cells Overexpressing the Androgen Receptor
  by Mee Young Hong,*† Navindra P. Seeram, and David Heber – Center For Human Nutrition, David Geffen School of Medicine, University of California, Los Angeles, 90095, USA
 43. Pomegranate sensitizes Tamoxifen action in ER-α positive breast cancer cells
  by Shreya Banerjee,1 Suman Kambhampati,1,2 Inamul Haque,1 and Sushanta K. Banerjee – 1Cancer Research Unit, Research Division 151, VA Medical Center, 4801 Linwood Blvd, Kansas City, MO 64128 USA
  2Division of Hematology and Oncology, Department of International Medicine, University of Kansas Medical Center, Kansas City, KS USA
  3Department of Anatomy and Cell Biology, University of Kansas Medical Center, Kansas City, KS USA
 44. Pomegranate and Its Components as Alternative Treatment for Prostate Cancer
  by Lei Wang and Manuela Martins-Green – Department of Cell Biology and Neuroscience, University of California Riverside, Riverside, CA 92521, USA
 45. Pomegranate peel and fruit extracts: A review of potential anti-inflammatory and anti-infective effects
  by Tariq Ismail(a), Piero Sestili(b), Saeed Akhtara – a Department of Food Science and Technology, Bahauddin Zakariya University, Bosan Road, Multan, Pakistan
  b Department of Biomolecular Sciences, Sports Science and Health Department, University of Urbino “Carlo Bo” Via “The Maggetti”, 2661029 Urbino (PU), Italy
 46. Punica granatum and its therapeutic implications on breast carcinogenesis: A reviewby Ravindran Vini, Sreeharshan Sreeja – Cancer Research Programme, Rajiv Gandhi Centre for Biotechnology, Trivandrum, India
 47. Role of pomegranate and citrus fruit juices in colon cancer preventionby Saravana Kumar Jaganathan, Muthu Vignesh Vellayappan, Gayathri Narasimhan, and Eko Supriyanto – Saravana Kumar Jaganathan, Eko Supriyanto, IJN-UTM Cardiovascular Engineering Centre, Faculty of Bioscience and Medical Engineering, Universiti Teknologi Malaysia, Johor Bahru 81310, Malaysia
  Saravana Kumar Jaganathan, Muthu Vignesh Vellayappan, Gayathiri Narasimhan, Department of Research and Development, PSNA College of Engineering and Technology, Dindigul 624 622, India
 48. Pomegranate fruit extract inhibits prosurvival pathways in human A549 lung carcinoma cells and tumor growth in athymic nude miceby Naghma Khan, Naghma Hadi, Farrukh Afaq, Deeba N. Syed, Mee-Hyang Kweon and Hasan Mukhtar – Department of Dermatology, University of Wisconsin, Madison, WI 53706, USA.
 49. Oral Consumption of Pomegranate Fruit Extract Inhibits Growth and Progression of Primary Lung Tumors in Miceby Khan N1, Afaq F, Kweon MH, Kim K, Mukhtar H. – Department of Dermatology and Biostatistics and Medical Informatics, University of Wisconsin Paul P. Carbone Comprehensive Cancer Center, University of Wisconsin-Madison, Madison, Wisconsin, USA.
 50. Pomegranate seed oil rich in conjugated linolenic acid suppresses chemically induced colon carcinogenesis in rats.by Kohno H1, Suzuki R, Yasui Y, Hosokawa M, Miyashita K, Tanaka T. – Department of Pathology, Kanazawa Medical University, Uchinada, Ishikawa 920-0293, Japan.
 51. The dietary hydrolysable tannin punicalagin releases ellagic acid that induces apoptosis in human colon adenocarcinoma Caco-2 cells by using the mitochondrial pathway.by Larrosa M1, Tomás-Barberán FA, Espín JC.- Department of Food Science and Technology, Campus de Espinardo, Espinardo, Murcia, Spain
 52. Pomegranate juice, total pomegranate ellagitannins, and punicalagin suppress inflammatory cell signaling in colon cancer cells.by Adams LS1, Seeram NP, Aggarwal BB, Takada Y, Sand D, Heber D.
 53. Chemopreventive effects of pomegranate seed oil on skin tumor development in CD1 mice.
 54. by Hora JJ1, Maydew ER, Lansky EP, Dwivedi C. – Department of Pharmaceutical Sciences, College of Pharmacy, South Dakota State University, Brookings, SD 57007, U.S.A
 55. Protective effects of standardized pomegranate (Punica granatum L.) polyphenolic extract in ultraviolet-irradiated human skin fibroblasts.by Pacheco-Palencia LA1, Noratto G, Hingorani L, Talcott ST, Mertens-Talcott SU – Department of Nutrition and Food Science, Texas A&M University, College Station, Texas 77843, USA.
 56. Photochemopreventive Effect of Pomegranate Fruit Extract on UVA-mediated Activation of Cellular Pathways in Normal Human Epidermal Keratinocytesby Syed DN1, Malik A, Hadi N, Sarfaraz S, Afaq F, Mukhtar H. – Department of Dermatology, University of Wisconsin, Madison, WI, USA.
 57. Differentiation-promoting activity of pomegranate (Punica granatum) fruit extracts in HL-60 human promyelocytic leukemia cells.by Kawaii S1, Lansky EP – Laboratory of Bio-Organic Chemistry, Tokyo Denki University, Saitama, Japan
 58. Preventive and Prophylactic Mechanisms of Action of Pomegranate Bioactive Constituentsby Monica Viladomiu-1,2 Raquel Hontecillas-1,2 Pinyi Lu-1,2 and Josep Bassaganya-Riera-1,2,3: 1Nutritional Immunology and Molecular Medicine Laboratory, Virginia Bioinformatics Institute, Virginia Tech, Blacksburg, VA 24060, USA
  2Center for Modeling Immunity to Enteric Pathogens, Virginia Bioinformatics Institute, Virginia Tech, Blacksburg, VA 24060, USA
  3Department of Biomedical Sciences and Pathobiology, Virginia-Maryland Regional College of Veterinary Medicine, Virginia Tech, Blacksburg, VA 24061, USA
 59. Antidiabetic Effects of Punica granatum L (Pomegranate): A Reviewby M.S. Baliga, A.R. Shivashankara, C.B. Shetty, K.R. Thilakchand, N. Periera, P.L. Palatty – Father Muller Medical College, Mangalore, Karnataka, India
 60. A Review on Antihyperglycemic and Antihepatoprotective Activity of Eco-Friendly Punica granatum Peel Wasteby Sushil Kumar Middha,1 Talambedu Usha, 2 and Veena Pande1 – 1 Department of Biotechnology, Bhimtal Campus, Kumaun University, Nainital, Uttarakhand 263136, India
  2Department of Biotechnology & Biochemistry, Maharani Lakshmi Ammanni College for Women, Bangalore 560012, India
 61. In Vitro and In Vivo Antibacterial Activity of Punica granatum Peel Ethanol Extract against Salmonellaby Jang-Gi Choi,1 Ok-Hwa Kang,1 Young-Seob Lee,1 Hee-Sung Chae,1 You-Chang Oh,1 Obiang-Obounou Brice,1 Min-San Kim,1 Dong-Hwan Sohn,2 Hun-Soo Kim,3 Hyun Park,3 Dong-Won Shin,4 Jung-Rae Rho,5 and Dong-Yeul Kwon1 – College of Pharmacy and Wonkwang-Oriental Medicines Research Institute, Wonkwang University, Iksan, Jeonbuk, 570-749, Republic of Korea
 62. Flavonoids from Punica granatum—potential antiperoxidative agentsby S. Sudheesh, N.R. Vijayalakshmi – Department of Biochemistry, University of Kerala, Thiruvananthapuram, 695581 India
 63. Punica granatum (Pomegranate) Extract Is Active Against Dental Plaqueby Silvana M. S. Menezesa, Luciana Nunes Cordeiroa & Glauce S. B. Vianaa
 64. Punica granatum L. Extract Inhibits IL-1β–Induced Expression of Matrix Metalloproteinases by Inhibiting the Activation of MAP Kinases and NF-κB in Human Chondrocytes In Vitro1by Salahuddin Ahmed, Naizhen Wang, Bilal Bin Hafeez, Vinay K. Cheruvu, and Tariq M. Haqqi – Department of Epidemiology and Biostatistics, Case Western Reserve University, Cleveland, OH 44106
 65. Antimicrobial activity of pomegranate (Punica granatum L.) fruit peelsby N.S. Al-Zoreky – Department of Food Science & Nutrition, College of Agricultural and Food Sciences, P.O. Box 420, King Faisal University, Al-Ahsa 31982, Saudi Arabia
 66. Pomegranate and type 2 diabetesby Saleem BanihanicorrespondencePress enter key for correspondence informationemailPress enter key to Email the author, Samer Swedan, Ziyad Alguraan – Department of Medical Laboratory Sciences, Jordan University of Science and Technology, Irbid 22110, Jordan

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA