«

»

Nov 19

Kesan Gum Arabic (Al Manna) Terhadap Tahap Protein C-reaktif Kepada Pesakit Anemia Sel Sabit

Apa itu penyakit anemia sel sabit?

Dalam keadaan normal, sel darah merah berbentuk bundar dan lentur dan mudah bergerak dalam pembuluh darah. Anemia Sel Sabit adalah penyakit melibatkan bentuk sel darah yang abnormal iaitu berbentuk sabit atau “C”.

Bagi pesakit Anemia Sel Sabit, sel darah merah menjadi keras dan melekit serta sel cepat mati. Jadi pesakit akan selalu kekurangan darah (Anemia). Keadaan sel yang keras dan melekit boleh menyebabkan sel darah bergumpal dan menyebabkan sumbatan salur darah yang mampu menyebabkan masalah serius yang lain seperti jangkitan atau strok.

Di Malaysia, Secara keseluruhannya, 21.3% dari populasi rakyat Malaysia mengalami anemia yang dianggarkan kira-kira 4.6 juta orang. Mengikut negeri, kadar Anemia di Kelantan adalah tertinggi iaitu 27.2% dari populasi keseluruhan.

Satu kajian oleh Lamis AbdelGadir Kaddam dari Alneelain University, Sudan dan Anas Suliman Kaddam dari Institute of Tropical Medicine, Sudan Academy of Sciences, Sudan ke atas Al manna (gum arabic) bagi melihat Kesan Gum Arabic (al manna) terhadap tahap protein C-reaktif dalam kalangan pesakit anemia sel sabit. Kajian ini diterbitkan pada 18 Mac 2020 di PubMed.

Objektif Kajian

Keradangan adalah proses berterusan di kalangan anemia sel sabit walaupun dalam keadaan stabil. Protein C reaktif (CRP) adalah penanda kardinal yang digunakan secara meluas sebagai penunjuk keradangan. Gum Arabic (al manna) ialah exudates bergetah daripada pokok Acacia senegal. Penapaian oleh bakteria kolon meningkatkan kepekatan serum butyrate, jadi dianggap sebagai agen prebiotik. Gum Arabic (al manna) mempunyai aktiviti anti-radang melalui butyrate.

Terdahulu kami telah membuktikan bahawa pengambilan Gum Arabic (al manna) GA secara tetap meningkatkan hemoglobin janin dan kapasiti anti-oksida yang berkemungkinan besar melalui peningkatan paras butirat, yang akan mengurangkan gejala anemia sel sabit. Sepanjang pengetahuan kami ini adalah kajian pertama yang dijalankan untuk menyiasat pengambilan Gum Arabic (al manna)  pada penanda keradangan di kalangan pesakit sabit.

Keputusan Ini adalah kajian retrospektif yang dijalankan ke atas sampel yang disimpan daripada percubaan Gum Arabic dan anemia sel sabit. CRP kuantitatif diukur oleh Mindray BS 200 sebelum dan selepas penggunaan Gum Arabic selama 12 minggu. Pengambilan harian Gum Arabic (al manna)  menurunkan tahap protein C reaktif dengan ketara (P.V = 001) (95% CI 0.943–3.098). Tiada korelasi antara CRP dan umur, hemoglobin janin, penanda hemolisis dan sel darah putih.

Penemuan kami mendedahkan kesan baru Gum Arabic (al manna)  sebagai agen anti-radang boleh dimakan sebagai makanan tambahan semula jadi untuk memodulasi keterukan penyakit dan mengecilkan proses keradangan.

Pengenalan

Anemia sel sabit (SCA) adalah penyakit genetik resesif autosomal yang terhasil daripada mutasi titik tunggal pada kedudukan 6 rantai β-globin, yang membawa kepada penghasilan hemoglobin S (HbS) [1]. Afrika adalah asal utama mutasi sabit (βS)  [23]. Pempolimeran hemoglobin sabit terdeoksigen adalah peristiwa utama dalam patogenesis molekul penyakit sel sabit dan bertanggungjawab untuk fenomena vasooklusif yang merupakan ciri penyakit [4].

Penyakit sel sabit (SCD) telah lama diiktiraf sebagai keadaan keradangan dan tekanan oksidatif memainkan peranan penting dalam patofisiologi SCA [5]. Pesakit SCA mempunyai pelbagai penunjuk tindak balas keradangan, termasuk peningkatan jumlah sel putih, tahap protein C-reaktif (CRP), sitokin, serta monosit, neutrofil, platelet, dan sel endothelial yang diaktifkan [4].

Hati menghasilkan CRP sebagai sebahagian daripada tindak balas fasa akut, sebagai tindak balas kepada pelbagai sitokin pro inflamasi [67]. CRP mempunyai penerimaan luas sebagai penunjuk yang boleh dipercayai untuk keradangan sistematik dan kerosakan tisu [78]. Tahap CRP yang tinggi, sebagai penanda umum keradangan, telah dilaporkan sebelum ini dalam pesakit SCD dan tikus sabit [59].

Peningkatan CRP dalam pesakit SCA mungkin sebagai tindak balas kepada kerosakan endothelium akibat penyumbatan endothelium vaskular oleh eritrosit sabit [5]. Selanjutnya, nampaknya CRP dinaikkan walaupun semasa tempuh krisis bebas iaitu antara keadaan mantap [610]. Ketinggian CRP semasa keadaan mantap mungkin dikaitkan dengan episod oklusif vaso klinikal subklinikal, yang menimbulkan tindak balas keradangan terselindung  [10]. Tindak balas ini dimediasi oleh sitokin terutamanya IL6  [10].

FDA AS mengiktiraf Gum Arabic (al manna) sebagai salah satu serat pemakanan yang paling selamat [1112]. Gum Arabic (al manna)  tidak boleh dihadam untuk kedua-dua manusia dan haiwan; penapaiannya oleh bakteria usus kolon membawa kepada pembentukan pelbagai produk degradasi, seperti asid lemak rantai pendek [13].

Pengambilan Gum Arabic meningkatkan kepekatan asid lemak rantai pendek serum, terutamanya butirat dan propionat [1114]. Kepekatan butirat serum meningkat selepas pentadbiran GA dalam subjek yang sihat [1115]. Butyrate mempunyai kesan anti-radang yang kuat. Ia mengurangkan ekspresi sitokin pro-radang melalui perencatan NFκB [1617]. Pengambilan oral Gum Arabic (al manna)  telah ditunjukkan untuk memberikan beberapa manfaat kesihatan[18], seperti kesan prebiotik [12]..

Gum Arabic (al manna)  mempunyai imun-modulasi [1319], anti-radang [20],dan sifat antioksidan [11122122]. Kami membuat hipotesis degradasi Gum Arabic (al manna) menyampaikan asid lemak rantai pendek, yang seterusnya telah ditunjukkan untuk merangsang ekspresi hemoglobin janin dalam RBC seperti yang dikaji sebelum ini [23].. Juga, berfungsi sebagai agen anti-radang melalui pengeluaran Asid Lemak Rantaian Pendek (SCFA) dan memberikan sedikit perlindungan terhadap kesan merosakkan keradangan dan krisis vaso-oklusif. Kajian ini menguji sama ada Gum Arabic boleh mempengaruhi tahap CRP. Untuk pengetahuan terbaik kami, ini adalah kajian pertama yang dijalankan untuk menyiasat kesan pemberian oral GA pada penanda keradangan dalam pesakit anemia sel sabit.

Method

Ini adalah kajian retrospektif yang dijalankan ke atas sampel darah yang mengandungi Gum Arabic (al manna)  dan ujian klinikal sel Sabit.

Kriteria kemasukan, pemantauan klinikal, dan pengukuran makmal telah diterangkan secara terperinci sebelum ini  [23]. Pesakit berada dalam keadaan stabil seperti yang ditakrifkan sebagai tempoh bebas krisis selama 3 minggu dan 3 bulan atau lebih selepas pemindahan darah terakhir [10].

Sampel darah dikumpulkan sebelum mentadbir Gum Arabic (al manna) dan selepas 12 minggu, seperti yang dinyatakan dalam protokol percubaan [22].

Dua ml dalam bekas EDTA, Tiga ml dalam bekas biasa. Serum dan plasma dipisahkan dengan sentrifugasi dan disimpan pada suhu - 85 °C. Sampel darah disimpan antara dua belas dan lapan belas bulan sebelum analisis. Kajian mendedahkan bahawa CRP boleh kekal stabil lebih daripada sepuluh tahun apabila disimpan pada / kurang daripada - 80 °C [2425].

Pengurusan Gum Arabic – Al Manna

Kaedah meguruskan Gum Arabic (al manna) telah diterangkan secara terperinci dalam laporan sebelumnya [23]. Sifat dan komposisi Gum Arabic (al manna) disenaraikan di tempat lain [21]. CRP kuantitatif diukur oleh Mindray BS 200 menggunakan kaedah turbidimetri dan dinyatakan dalam mg/L. Prinsip ujian: Penentuan kepekatan CRP melalui pengukuran fotometrik imunokompleks antara antibodi CRP dan CRP yang terdapat dalam sampel, peningkatan penyerapan adalah berkadar terus dengan kepekatan CRP [26]. Data dianalisis menggunakan SPSS versi 24. Ujian T sampel berpasangan digunakan untuk membandingkan antara keputusan pra dan pasca intervensi. Korelasi orang digunakan untuk mengkaji korelasi antara pembolehubah yang dipertikaikan. Nilai P sama atau kurang daripada 0.05 dianggap signifikan.

Keputusan

Tiga puluh empat sampel tersedia untuk analisis CRP sebelum dan selepas pentadbiran Gum Arabic (al manna).

Table 1

Demographics and baseline characteristics

Characteristics Mean SD Median Minimum Maximum
Age 15.65 8.9 14 5 42
Gender 17(50%) Male
Base line weight (Kg) 35·34 1.68 35 13 63
Base line height (Cm) 147·1 23·21 154·5 107 190
Hb (g/dL) 7.28 1.105 7 11 5.5
Hb F (%) 7.83 6.53 6.2 .00 29.60
Hb S (%) 88.89 6.22 91 68.00 97.00
CRP (mg/L) 4.22 5.89 2.3 0.10 27.80
WBCs (103/uL) 14.51 4.45 13.8 7.60 26.00
LDH (U/L) 688.19 220.44 630 352.00 1250.00

Daily oral intake of GA significantly decreased CRP level (Fig. 1).

An external file that holds a picture, illustration, etc.
Object name is 13104_2020_5016_Fig1_HTML.jpg

Effect of GA intake on CRP (P value = 0.001). *Indicates significant difference from baseline

CRP showed no significant correlation with age, HbF level, TWBCs counts, Platelets count, and LDH level (Table 2).

Ciri-ciri latar belakang pesakit dibentangkan dalam Jadual 1. Kesemuanya adalah orang Sudan; 50% adalah lelaki (umur 5 hingga 42 tahun). Lima pesakit diberi dos stabil hydroxyurea 500 g sehari. Tempoh rawatan adalah selama 12 minggu.

 

Pengambilan oral harian GA menurunkan tahap CRP dengan ketara (Rajah 1).

 

CRP tidak menunjukkan korelasi yang signifikan dengan umur, tahap HbF, kiraan TWBC, kiraan Platelet dan tahap LDH (Jadual 2).

Table 2

Correlation of different biomarkers with CRP level among SCA patients

Bio marker Person correlation P value
Age − .091 0.608
Hb F − .133 0.452
Hemoglobin .169 0.339
WBCs .155 0.383
Platelets − .124 0.486
Reticulocytes .146 0.589
LDH − .300 0.101
Urea − .180 0.333
Creatinine .070 0.710

Perbincangan

Penyakit sel sabit adalah kecacatan hemoglobin yang paling biasa di seluruh dunia, dengan kejadian yang tinggi di sub-Sahara Afrika [27].Terdapat bukti kukuh yang menjana hubungan rapat antara proses keradangan kronik dan penyakit sel sabit [2829]. Yang ia kelihatan sebagai ciri yang wujud dari sel endothelia sabit [29].

Keradangan mempunyai peranan asas dalam banyak komorbiditi dan kematian yang berkaitan dengan SCD seperti sindrom dada akut contohnya. CRP adalah penanda yang paling biasa dinilai untuk keradangan akut dan kronik [28]

Dalam kajian semasa, kami mendedahkan tiada hubungan yang signifikan antara tahap CRP dan Hb F (Table 2). Keputusan kami adalah setanding dengan kajian terdahulu, yang mentafsir keputusan mereka kepada faktor luaran lain seperti keradangan dan vaso-oklusi akibat SCA [6]. Monosit, neutrofil, dan platelet juga terlibat secara aktif dalam pelbagai interaksi pelekat dan manifestasi klinikal  [30]. Hemolisis kronik memainkan peranan utama dalam keradangan, di kalangan pesakit HbSS keadaan mantap yang mungkin melalui kecederaan endothelial vaskular subklinikal dan kejadian vasoocclusive sementara [9]. Sebaliknya, tiada penanda hemolitik (LDH, kiraan Reticulocyte, kepekatan Hb) berkorelasi secara statistik dengan tahap CRP dalam kajian ini (Table 2). Tahap CRP boleh diaktifkan oleh sitokin pro-radang lain seperti Tumor Necrosis Factorα dan IL-1b [9]. yang didapati secara konsisten meningkat di kalangan pesakit SCA [31]. Keputusan ini disahkan kemudian oleh penyiasat lain yang mendapati tiada perbezaan yang signifikan antara TNFα dan tahap sitokin inflamasi lain antara SCA dalam keadaan mantap dan dalam krisis vaso-oklusif  [30].

Gum Arabic (al manna) menurunkan tahap CRP dengan ketara (Rajah 1). Kesan baru Gum Arabic (al manna)  ini mungkin sangat penting, kerana keradangan adalah komponen kardinal patofisiologi SCD  [32]. Kajian terdahulu menunjukkan kesan anti-radang Gum Arabic (al manna) kerana ia mengurangkan beberapa penanda keradangan seperti TNFα, ESR dan CRP [1920].

Pengurangan tahap CRP boleh diakreditasikan kepada sifat prebiotik Gum Arabic (al manna) . Oleh kerana beberapa kajian mencadangkan bahawa perubahan dalam mikrobiota usus boleh mengurangkan keradangan [3335]. SCFA khususnya butyrate mempunyai kesan anti-radang yang kuat[161736]. Percubaan klinikal Gum Arabic (al manna) di kalangan pengeluaran HbF yang disebabkan oleh sabit  [23] dan ini mungkin mempunyai peranan dalam pengurangan proses keradangan yang berterusan dan menurunkan tahap CRP.

Walau bagaimanapun, kami mendapati tiada korelasi yang signifikan antara CRP dan hemoglobin janin (Table 2) Sebaliknya, terdapat hubungan yang kuat mengenai tekanan oksidatif dan keradangan dan kedua-duanya dikaitkan dengan patogenesis SCD  [5323739].. Terdahulu kami mendokumenkan Gum Arabic (al manna) mempamerkan sifat anti-oksidan yang kuat di kalangan pesakit SCA [22]. Oleh itu, pengurangan dalam CRP boleh menjadi sekunder untuk penurunan dalam penanda tegasan oksidatif. Banyak terapi antioksidan menimbulkan tindak balas anti-radang [32].

Kesimpulannya, keputusan kami mendapati bahawa keradangan di kalangan pesakit sel Sabit adalah proses berterusan walaupun dalam tempoh keadaan mantap. Gum Arabic (al manna) menurunkan tahap CRP dengan ketara, penemuan mendedahkan kesan inovatif Gum Arabic (al manna, yang mungkin dimakan sebagai serat pemakanan semula jadi untuk melemahkan keradangan dalam pesakit SCD dan patogenesis lain yang dikaitkan dengan proses keradangan.

Artikel asal: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7079462/

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA