«

»

Mar 25

Chemoprevention Kanser oleh Jus Delima: Bukti Klinikal Dan Makmal

Abstrak
Buah delima dari pokok Punica granatum telah dianggap sebagai “buah kuasa alam semula jadi.” Sejak dari zaman Alkitab, pokok itu dikaitkan dengan sifat perubatan yang luar biasa. Penebaran geografi pokok itu, yang berasal dari Timur Tengah dan beberapa negara Asia, secara amnya dikaitkan dengan kekurangan minat terhadap sifat perubatannya oleh ramai saintis barat. Walau bagaimanapun, komposisi biokimia unik buah buah delima yang kaya dengan tannin antioksidan dan flavonoid baru-baru ini telah menarik perhatian ramai penyelidik untuk mempelajari kualiti penyembuhan yang luar biasa.

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa ekstrak buah delima secara selektif menghalang pertumbuhan kanser payudara, prostat, kolon dan sel-sel kanser paru-paru. Dalam kajian haiwan pramlinikal, penggunaan dengan cara memakan ekstrak delima menghalang pertumbuhan tumor paru-paru, kulit, kolon dan prostat. Satu percubaan klinikal fasa awal jus buah delima kepada pesakit kanser prostat dilaporkan memanjangkan tempoh antigen spesifik. Kajian ini memberi tumpuan kepada penyelidikan baru-baru ini mengenai kesan buah delima pada kanser.

PENGENALAN
Buah pohon Punica granatum, yang ditanam terutamanya di rantau Mediterranean, telah terbukti mempunyai banyak sifat perubatan seperti antioksidan dan anti-radang (1). Aktiviti antioksidan flavonoid yang diperolehi dari jus delima (PJ) diperhatikan hampir dengan hidroksyanisole butilated, teh hijau, dan jauh lebih besar daripada anggur merah (2,3). Jus delima yang tersedia secara komersial yang diuji untuk aktiviti antioksidan mereka oleh Capacity Equivalent Equivalent Antioxidant (TEAC) menunjukkan aktiviti antioxidant ~ 18 hingga 20 TEAC yang tiga kali lebih tinggi daripada teh merah dan teh hijau (68  TEAC).

Menariknya, aktiviti antioksidan lebih tinggi dalam jus komersial yang diekstrak dari buah delima berbanding dengan jus percubaan yang diperolehi dari arils sahaja (4). Aktiviti antioxidant dari persiapan delima kering  dan 3 antosianidin utama (delphinidin, cyanidin, dan pelargonidin) dinilai oleh Noda et al.  (3) dengan cara kaedah resonans spin elektron dan spin perangkap. Ekstrak delima memamerkan aktiviti penipisan terhadap OH dan O-2. Antosianidin didapati menghalang sistem penjanaan reagen-Fenton -OH mungkin dengan chelating dengan ion feros. Selain itu, anthocyanidin memancarkan O-2 dalam cara yang bergantung kepada dos, dan nilai ID50 delphinidin, cyanidin, dan pelargonidin masing-masing adalah 2.4, 22, dan 456 μM.

Anthocyanidins menghalang peroxidation lipid H2O2 di homogenat otak tikus dan nilai ID50 delphinidin, cyanidin, dan pelargonidin masing-masing adalah 0.7, 3.5 dan 85 μM  (3). Delima telah dikaji untuk kesan antikansernya (table 1). Bahagian berikut akan meringkaskan kajian mengenai kesan delima terhadap pelbagai jenis kanser.

TABLE 1

Cancer Type Pomegranate
Fraction
Evidence
(Reference No.)
Breast Juice, seed-oil,
fermented juice
polyphenols, extract
5 –8
Prostate Seed-oil, fermented juice
polyphenols, extract,
juice
91113
1518,18
(phase II
clinical trial)
Lung Fruit extract 19,20
Colon Seed-oil, juice 22,24
Skin Seed-oil, fruit extract 2529
Miscellaneous
(Leukemia)
Fresh and fermented
juice
30

Laboratory and clinical evidence for cancer chemoprevention by pomegranate fractions

DELIMA DAN KANSER
Fraksi polifenol dari buah delima diuji secara in vitro untuk aktiviti chemopreventive sebagai pembantu dalam penentuan terapeutik terhadap sel-sel kanser payudara manusia (5). Polyphenols diperolehi daripada jus fermentasi pada kepekatan 100 hingga 1,000 μg / ml aromatase dan 17-β-hydroxysteroid dehydrogenase dengan aktiviti 60-80%.

Sel sel kanser payudara manusia MCF-7 dan sel-sel MB-MDA-231 dirawat dengan jus buah delima dan jus delima segar. Polyphenols dari jus fermentasi menunjukkan dua kali kesan antiproliferatif berbanding dengan polifenol dari jus delima segar. Minyak biji delima (PGO; 100 μg / ml medium) menghasilkan 90% perencatan percambahan sel MCF-7. Pencerobohan sel MCF-7 di membran Matrigel dihalang oleh 75% pada 10 μg / ml PGO. PGO (50 μg / ml) juga menyebabkan 54% apoptosis dalam MDA-MB-435 estrogen reseptor negatif metastatik sel-sel kanser payudara manusia.

Poliphenol jus yang ditapai menghasilkan 47% perencatan pembentukan lesi kanser yang disebabkan oleh karsinogen 7,12-dimetilbenz [a] anthracene (DMBA) dalam budaya organ kelenjar mamma murine (MMOC). Mehta dan Lansky (6)  terus meneroka dan membandingkan keberkesanan chemopreventive puncak kromatografi yang telah dimurnikan dari jus fermentasi buah delima dan juga keseluruhan PGO. Kultur MMOC telah dirawat dengan polifenol jus delima yang ditapai, puncak kromatografi cecair (HPLC) berprestasi tinggi yang dipisahkan daripada jus yang ditapai atau PGO, dan pada hari ke 3 terdedah kepada DMBA karsinogen dan selama 10 hari dirawat dengan persiapan putative delima.

Jus delima yang ditapai menghasilkan pengurangan sebanyak 42% dalam jumlah luka berbanding dengan kawalan, manakala puncaknya dipisahkan dari jus yang ditapai dan PGO masing-masing menghasilkan 87% pengurangan bilangan lesi tumorigenik. Hasilnya mencadangkan potensi yang dipertingkatkan untuk senyawa yang dimurnikan serta PGO, kedua-duanya lebih besar daripada polifenol jus delima yang ditapai.

Toi et al.  (7) menilai potensi antiangiogenic polifenol delima dengan mengukur faktor pertumbuhan endothelial vaskular (VEGF), interleukin-4 (IL-4) dan faktor perencatan penghijrahan (MIF) dalam media terkondisi MCF-7 atau MDA-MB-231 sel-sel kanser payudara atau sel epitel payudara manusia yang dihidupkan semula (MCF-10A). VEGF sangat dikurangkan dalam MCF-10A dan MCF-7, dan MIF diselaraskan dalam MDA-MB-231, secara keseluruhan menunjukkan potensi yang signifikan untuk downregulation angiogenesis oleh pecahan delima. Fraksi ini lebih menghalang percambahan sel endothelial vena umbilik manusia (HUVEC), dan sel-sel angiogenik dalam fibroblas cairan myometrial dan amniotik.

Pengurangan ketara dalam pembentukan saluran darah baru menggunakan model membran chorioallantoic (CAM) ayam juga diperhatikan. Penemuan ini menunjukkan potensi anti-angiogenik pecahan delima. Kesan ekstrak delima dalam kombinasi dengan genistein diselidiki pada kadar pertumbuhan dan induksi apoptosis dalam sel kanser payudara manusia MCF-7 (8). Kedua-dua ekstrak delima dan genistein mempunyai kesan sitotoksik yang berlainan dos dan masa bergantung pada sel-sel MCF-7. Induksi perencatan dan apoptosis jauh lebih tinggi dalam rawatan gabungan berbanding dengan rawatan tunggal.

DELIMA DAN KANSER PROSTAT
Kesan delima pada kanser prostat (PCa) telah dikaji dalam sistem kultur sel, model haiwan, dan dalam percubaan klinikal fasa II pada manusia. Pelbagai persiapan delima, dalam bentuk minyak, polifenol jus fermentasi, dan polifenol pericarp, telah diuji pada pertumbuhan sel manusia PCA dalam vitro dan vivo (918). Setiap penyediaan menghambat pertumbuhan manusia PCa LNCaP, PC-3, dan DU 145, manakala sel-sel epitelium prostat normal tidak banyak terjejas(9). Kesan ini diperhatikan untuk dimediasi dengan perubahan dalam pengedaran kitaran sel dan induksi apoptosis.

Sel-sel DU145 bebas-Androgen telah dirawat dengan minyak sejuk buah delima (35 μg / ml) dan dijumpai berkumpul dalam fasa G2 / M kitaran sel yang dikaitkan dengan pengawalan yang ketara dalam penghambat kinase yang bergantung kepada cyclin (cki) p21 dan downregulation c-myc s(9). Sebaliknya, percambahan sel telah dihalang terutamanya oleh induksi apoptosis dalam sel PC-3 melalui laluan 3-pengantara caspasc(9). Segala bentuk persiapan delima didapati menghalang pencerobohan sel PC-3 melalui Matrigel dan juga menghalang pertumbuhan PC-3 xenograft dalam tikus athymic (9,10). Penemuan ini telah mencadangkan tindakan antiproliferatif dan antitum yang signifikan terhadap pecahan yang diperoleh dari buah delima terhadap PCa manusia. Komponen dari buah delima yang masing-masing mempunyai kelas kimia yang berbeza dan menunjukkan aktiviti antikanser yang diketahui telah diuji sebagai inhibitor berpotensi menghalang penularan in vitro sel-sel PCa manusia dalam ujian yang menggunakan Matrigel membran tiruan  (1113). Kesemua sebatian ketara menghalang penularan apabila digunakan secara individu pada 4 μg / ml dan apabila digabungkan sama pada dos yang sama menunjukkan tindakan merencat penularan (14).

Ciri-ciri antiproliferatif dan proapoptotik buah buah delima (PFE) terhadap sel PCa manusia ditunjukkan oleh penulis (15,16) dalam sistem kultur sel dan dalam model tetikus xenograft. Manusia PCa PC-3 sel yang dirawat dengan PFE (10-100 μg / tml) selama 48 jam menghasilkan penghambatan yang bergantung kepada pertumbuhan sel dan induksi apoptosis(16). Induksi apoptosis dan penangkapan kitaran sel telah dikaitkan dengan pengawalan Bax dan Bak proapoptotik, pengurangan regulasi anti-apoptosis Bcl-XL dan Bcl-2, induksi WAF1 / p21 dan KIP1 / p27, penurunan siklus D1, D2, dan E; dan penurunan dalam ekspresi protein Kinase-2, -4 dan -6 (16). yang bergantung kepada siklik. Untuk menunjukkan keberkesanan PFE dalam persekitaran vivo, tikus bogel athymic telah diimplan dengan sel-sel dan respons-respons CWR22Rν1 dan diberikan 0.1% dan 0.2% (wt / vol) PFE dalam air minum bermula serentak selepas implantasi sel (16). Pemilihan dos, 0.1% dan 0.2%, berdasarkan andaian bahawa individu yang sihat biasa (~ 70 kg) boleh dipujuk untuk minum 250 atau 500 ml jus buah delima dari satu atau dua buah buah.

Penyerapan lisan PFE kepada tikus menghasilkan penghambatan yang ketara dalam pertumbuhan tumor seperti yang diperhatikan dengan penambahan penampilan tumor. Jumlah tumor secara konsisten lebih rendah pada tikus yang menerima PFE, dengan kesan yang bergantung kepada dos dan kesan penghambatan maksimum yang diperhatikan dalam kumpulan PFE-fed 0.2%. Perencatan pertumbuhan tumor diiringi dengan penurunan serum antigen spesifik serum dan tahap PSA serum adalah 70-85% lebih rendah pada tikus PFE yang diberi makan berbanding tikus yang diberi makan air (16). Pengurangan pertumbuhan tumor prostat dengan pengurangan yang serentak dalam tahap PSA yang dilihat dalam model xenograft menunjukkan bahawa PFE mungkin mempunyai kaitan klinikal.

PCa memulakan sebagai penyakit terkawal androgen; Walau bagaimanapun, penyakit maju memperoleh androgen-kemerdekaan. Overexpression dari reseptor androgen mempromosikan perkembangan independensi androgen. Hong et al. (17) menyiasat kesan polifenol delima, ekstrak kaya ellagitannin, dan ekstrak jus keseluruhan pada ekspresi gen untuk enzim keygen androgen-sintesis dan reseptor androgen. Gen-HSD3B2 (3beta-hydroxysteroid dehydrogenase type 2), AKR1C3 (keluarga aldo-keto reductase 1 anggota C3) dan SRD5A1 (steroid 5alpha reductase type 1) dianalisis dalam sel PCA manusia LNCaP, LNCaP-AR dan DU-145. Polyphenol delima telah menghalang ekspresi gen dan AR paling konsisten dalam garis sel LNCaP-AR di mana reseptor androgen overexpressed (17). Kajian-kajian ini telah mencadangkan bahawa polifenol delima mungkin sangat penting dalam sel-sel PCA independen androgen dan subset kanser prostat manusia di mana reseptor androgen diselaraskan.

Dalam percubaan klinikal fasa II, Pantuck et al. (18) merekrut pesakit dengan peningkatan PSA dan memberi mereka 8 auns jus delima setiap hari bagi melihat perkembangan penyakit. Masa penggandaan PSA meningkat dengan ketara dengan rawatan dari min 15 moi pada tahap awal hingga 54 pelahiran (P <0.001). Kelemahan utama kajian ini ialah ketiadaan kawalan plasebo yang betul; Walau bagaimanapun, pemanjangan secara signifikan secara statistik masa penggandaan PSA mencadangkan potensi delima untuk pencegahan PCa manusia (18). Percubaan klinikal awal ini memberikan bukti sokongan PFE kerana ia menunjukkan bahawa penggunaan buah delima dapat mencegah perkembangan PCa, yang dapat memanjangkan bukan hanya kelangsungan hidup tetapi juga meningkatkan kualiti hidup pesakit.

DELIMA DAN KANSER PARU-PARU
Kesan PFE pada tumorigenesis paru-paru diperiksa oleh penyelidik kedua-dua in vitro dan vivo  (1921). Sel epitel bronkus manusia biasa (NHBE) dan karsinoma paru-paru manusia A549 adalah rawatan dengan PFE (50-150 μg / ml) selama 72 jam. Sedangkan PFE menghasilkan penurunan yang signifikan dalam daya maju sel A549, hanya kesan minimum yang dilihat pada sel NHBE  (19). Rawatan PFE terhadap sel A549 menghasilkan penangkapan sel yang bergantung kepada dos dalam fasa G0 / G1 kitaran sel, yang dikaitkan dengan induksi WAF1 / p21 dan KIP1 / p27 dan disertai dengan penurunan dalam pengertian protein pengawalan kitaran sel hiliran. Rawatan PFE juga menyebabkan perambatan beberapa laluan isyarat, termasuk MAPK PI3K) / Akt, dan NF-κB. Kesan PFE diuji pada tikus yang ditanam dengan A549 sel  (19).

Kemunculan tumor diperhatikan pada haiwan yang menerima air seawal 15 hari selepas inokulasi sel pos. Tempoh latensi ini telah lama berlanjutan hingga 19 hari pada haiwan yang menerima PFE dalam minuman cecair. Dalam tikus yang menerima air, jumlah tumor purata 1,200 mm3 telah dicapai dalam 55 ± 2 hari selepas inokulasi sel tumor. Pada masa ini, jumlah tumor purata dalam kumpulan 0.1 dan 0.2% PFE-fed masing-masing adalah 621 dan 540 mm3  (19). Jumlah tumor rata-rata 1,200 mm3 dicapai dalam 67 ± 4 hari selepas inokulasi sel tumor dalam kumpulan PFE-fed 0.1% dan kumpulan PFE-fed 0.2% menunjukkan respons tumor pertumbuhan tumor yang paling berkesan di mana tumor purata tumor yang ditargetkan daripada 1,200 mm3 dicapai pada 79 ± 3 hari selepas inokulasi sel tumor. Pemerhatian ini menunjukkan bahawa PFE boleh menjadi agen chemopreventive / chemotherapeutic yang berguna terhadap kanser paru-paru manusia.

Untuk meneroka faedah-faedah PFE terhadap tumorigenesis paru-paru, penulis  (20) mengkaji kesan pengambilan oral dari dos manusia yang boleh dicapai PFE dalam dua protokol tumor paru-paru tikus. Benzo (a) pyrene [B (a) P] dan N-nitroso-tris-chloroethylurea (NTCU) digunakan untuk menggerakkan tumor paru-paru, dan PFE diberikan dalam air minuman kepada tikus A / J. Hasil tumor paru telah diperiksa pada hari ke-84 dan 140 hari selepas dos B (a) P dan 240 hari selepas rawatan NTCU. Tikus yang dirawat dengan PFE dan terdedah kepada B (a) P dan NTCU mempunyai keterlihatan tumor paru-paru yang signifikan secara statistik daripada tikus yang dirawat dengan karsinogen sahaja  (20). Pengurangan tumor adalah 53.9% dan 61.6% dalam kumpulan B (a) P + PFE pada 84 dan 140 hari, berbanding dengan kumpulan B (a) P. Kumpulan NTCU + PFE mempunyai pengurangan tumor 65.9% berbanding kumpulan NTCU pada 240 hari  (20).

Tumor dari haiwan ini diperiksa untuk kesan pada percambahan sel dan pelbagai laluan isyarat. Tumor mempunyai indeks proliferatif yang rendah seperti yang diperiksa oleh ki-67 dan pewarnaan PCNA. Rawatan PFE juga menyebabkan perencatan NF-κB, MAPK, dan isyarat PI3K / Akt. Sejak sasaran mamam rapamycin (mTOR) adalah hilir kedua PI3K dan Akt, ia ditentukan sama ada fosforilasi mTOR adalah hasil daripada aktivasi PI3K / Akt  (20). Rawatan dengan B (a) P dan NTCU menyebabkan peningkatan fosforilasi mTOR pada Ser2448, manakala pentadbiran PFE menghasilkan perencatan fosforilasi mTOR. Pemerhatian ini penting kerana mTOR mengintegrasikan isyarat mitogenik dan tahap nutrien intraselular untuk mengaktifkan 4EBP1 dan p70S6K yang mengawal terjemahan protein dan perkembangan kitaran sel. Fosforilasi AMPKα, pengatur aliran hulu mTOR, yang menurun dalam tikus B (a) P dan NTCU telah dipulihkan pada tikus yang menerima infusi oral PFE  (20).

DELIMA DAN KANSER KOLON
Kesan PGO dikaji pada tikus apabila berlakunya pencerobohan krusta kolon yang disebabkan oleh azoxymethane (AOM)  (2224). Tumor kolon diinduksi dalam tikus F344 lelaki 6-wk-tua dengan suntikan subkutaneus AOM (berat badan 20 mg / kg) sekali, seminggu selama 2 minggu (22). Pada 1 minggu sebelum rawatan AOM, tikus bermula pada diet yang mengandungi 0.01%, 0.1%, atau PGO 1% untuk 32 wk. Selepas 32 minggu, kejadian tumor kolon adalah 81% dengan ketumbuhan tumor sebanyak 1.88 / tikus. Pengambilan PGO dalam diet dengan ketara menghalang kejadian dan kepelbagaian adenocarcinomas kolon; Walau bagaimanapun, hubungan tindak balas dos tidak dipatuhi (22). Penghambatan kejadian tumor dikaitkan dengan peningkatan ekspresi protein gamma reseptor peroxisome proliferator (PPAR) dalam mukosa nontumor (22). Penemuan ini menunjukkan kesan menguntungkan delima terhadap perkembangan tumor kolon pada tikus.

Keradangan memainkan peranan penting dalam perkembangan kanser kolon, dan banyak agen anti-radang telah menunjukkan janji untuk mencegah kanser kolon. Adams et al. (24) mengkaji kesan jus buah delima (PJ) pada protein isyarat sel radang di sel sel kanser manusia HT-29. Pada kepekatan 50 mg / l, PJ ketara menekan tekanan protein TNFα-induced (COX) -2 sebanyak 79% dan juga mengurangkan fosforilasi subunit NF-κB / p65 dan mengikat unsur tindak balas NF-κB. PJ juga memansuhkan aktivasi AKT yang disebabkan TNFα, yang diperlukan untuk aktiviti NF-κB (24). Data-data ini menunjukkan bahawa konstituen polifenol di delima boleh memainkan peranan penting dalam modulasi isyarat radang dalam sel-sel kanser kolon.

DELIMA DAN KANSER KULIT
PGO telah disiasat kerana keberkesanan kemopreventive kanser kulit pada tikus (2529). Tumor kulit telah dimulakan dalam tikus 5-wk-tua, betina, CD-1 dengan aplikasi topikal awal DMBA diikuti dengan promosi dua kali ganda menggunakan 12-O-tetradecanoylphorbol 13-asetat (TPA). Insiden tumor adalah tikus kawalan 100% berbanding tikus 93% pada pretreated dengan 5% PGO sebelum setiap permohonan TPA (25). Jumlah purata tumor per tetikus adalah 20.8 dalam kawalan berbanding 16.3 bagi setiap tetikus dalam kumpulan PGO yang dirawat (25).

Kesan PGO pada aktiviti decarboxylase orbititase (ODC) yang dirangsang oleh TPA, satu peristiwa penting dalam promosi kanser kulit, menunjukkan penurunan sebanyak 17% dalam aktiviti ODC. Pemerhatian awal ini menunjukkan bahawa PGO adalah agen chemopreventive yang selamat dan berkesan terhadap kanser kulit (25). Kami menilai kesan antitumor yang menggalakkan PFE dalam model haiwan yang sama dalam perkembangan kanser kulit (26). Aplikasi topikal PFE (2 mg / mouse) 30 minit sebelum aplikasi TPA (3.2 nmol / tikus) pada kulit tetikus memberikan penghambatan yang ketara, dengan cara yang bergantung pada waktu, terhadap kenaikan mediasi TPA dalam edema kulit dan hiperplasia, aktiviti ODC epidermis , dan ungkapan protein ODC dan COX-2 (26).

Rawatan PFE juga menyebabkan perencatan fosforilasi teraruh TPA ERK1 / 2, p38, dan JNK1 / 2, serta pengaktifan NF-κB (26). Kesan aplikasi kulit PFE terhadap promosi tumor kulit yang diakibatkan TPA dalam tikus CD-1 yang dimulakan oleh DMBA juga disiasat. Dalam kumpulan yang dirawat TPA, 100% tikus dikembangkan tumor pada 16 wk pada ujian; sedangkan pada masa ini dalam kumpulan yang dirawat PFE, hanya 30% tikus yang memperlihatkan tumor. Aplikasi kulit PFE sebelum permohonan TPA juga menyebabkan kelewatan yang ketara dalam tempoh latensi dari 9 hingga 14 tahun dan dilindungi ketika data tumor dianggap sebagai akibat dari kejadian tumor dan kepelbagaian tumor. Pengamatan ini memberikan bukti yang jelas bahawa PFE mempunyai kesan anti-kulit-tumor yang mempromosikan dalam tetikus CD-1 dengan menghalang konvensional dan juga biomarker novel promosi tumor yang disebabkan oleh TPA.

Pendedahan yang berlebihan terhadap sinaran ultraviolet (UV) solar, terutamanya komponen UV-B, menyebabkan banyak kesan buruk keatas manusia yang merangkumi eritema, hiperplasia, hiperpigmentasi, imunosupresi, photoaging, dan kanser kulit. Untuk mengkaji kesan PFE untuk manusia, penulis (27) menentukan kesannya pada keratinosit epidermis manusia biasa (NHEK) yang terdedah UV-B. PFE (10-40 μg / ml) selama 24 jam sebelum dos pendedahan UV-B (40 mJ / cm2) bergantung kepada phosphorylation-UV-B-mediated ERK1 / 2, JNK1 / 2, dan protein p38  (27). Rawatan PFE terhadap NHEK juga mengakibatkan pencabulan dos dan masa yang bergantung kepada UV-B-aktivasi NF-κB  (27).

Data ini menunjukkan kesan perlindungan PFE terhadap sinaran UV-B dan menyediakan asas molekul untuk kesan yang diperhatikan. Dalam kajian baru-baru ini, kesan perlindungan ekstrak buah delima terhadap kerosakan UVA dan UVB yang disebabkan oleh sel-sel fibroblast SKU-1064 (28). Ekstrak delima (PE), dalam lingkungan 5 hingga 60 mg / l, berkesan untuk melindungi fibroblas kulit manusia dari kematian sel selepas pendedahan UV, yang disebabkan oleh faktor pengurangan pengaktifan transkripsi proinflamasi NF-κB, pengurangan tahap proapoptotik caspase-3, dan peningkatan G0 / G1 fasa yang berkaitan dengan pembaikan DNA (28). Walau bagaimanapun, kepekatan polifenik yang lebih tinggi (500-10,000 mg / l) diperlukan untuk mencapai pengurangan ketara dalam spesies oksigen reaktif oksigen yang disebabkan UV dan peningkatan kapasiti antioksidan intraselular (dari 1.9 hingga 8.6 muM Trolox equivalents / ml) (28).

UV-A adalah bahagian utama sinaran matahari yang mencapai permukaan bumi dan telah terbukti membawa kepada pembentukan tumor yang ganas dan ganas. Pendedahan UVA terhadap NHEK membawa kepada peningkatan fosforilasi STAT3, AKT, dan ERK1 / 2, yang terhalang apabila sel-sel telah dipreskripsi dengan PFE (60-100 μg / ml) selama 24 jam (29). Prapreatment PFE juga menyebabkan penghambatan yang bergantung kepada dos dalam fosforilasi mTOR dan p70S6K(29). Pemerhatian ini menunjukkan bahawa PFE adalah agen yang berkesan untuk memperbaiki kerosakan UVA-pengantara dengan merubah jalur selular. Keputusan keseluruhan mencadangkan kesan perlindungan delima terhadap kerosakan sel UVA dan UVB yang disebabkan oleh penggunaan polifenolik delima dalam penggunaan topikal.

KESIMPULAN
Kepentingan dalam aktiviti biologi produk yang berasal dari buah delima, terutamanya sifat antikansernya, sedang dikaji secara bersungguh-sungguh. Faedah ini sebahagian besarnya disebabkan oleh eksperimen awal yang telah melaporkan aktiviti Jus Delima yang didapati lebih besar daripada wain merah atau teh hijau.

Pelbagai agen pemakanan sedang dikaji kerana kesan potensi mereka terhadap PCa. Jus Delima telah menunjukkan janji awal dalam percubaan klinikal fasa II terhadap PCa. Terdapat keperluan untuk menjalankan kajian klinikal yang sama pada kanser lain seperti kolon dan payudara. Walaupun mengenal pasti bahan-bahan aktif individu dalam Jus Delima adalah ideal, adalah menarik untuk dicatat bahawa banyak kajian telah membuktikan ekstrak atau jus untuk menjadi lebih berfaedah berbanding dengan ramuan individu atau yang telah dibersihkan. Ini menunjukkan adanya sinergi kimia apabila menggunakan ekstrak.

Penggunaan ekstrak daripada sebatian yang disucikan dapat menjelaskan perencatan pelbagai sasaran yang diperhatikan dalam banyak kajian dan dengan itu kemungkinan besar untuk menghasilkan kesan chemopreventive kanser pada manusia. Ini mungkin mengambil kira kesan pencegahan dan / atau anti-kanser sinergis, dan pendekatan boleh diterokai dalam kajian makmal, haiwan, klinikal, dan epidemiologi pada masa akan datang. Adalah diharapkan bahawa penyelidikan mendalam ke atas aktiviti antikanser dari sebatian yang semulajadi akan membolehkan satu hari untuk membangunkan koktel molekul tersebut untuk pencegahan kanser yang berkesan.

PENGHARGAAN
Kerja asli dari makmal pengarang (H. Mukhtar) yang digariskan dalam kajian ini disokong oleh Geran Perkhidmatan Kesihatan Awam Amerika Syarikat R01 CA 78809, R01 CA 101039, P50 DK065303-01, dan RO1 CA 1

Oleh: Vaqar Mustafa AdhamiNaghma Khan, dan Hasan Mukhtar – Author information

Kredit kepada sumber asal: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989797/

RUJUKAN:

 1. Longtin R. The pomegranate: nature’s power fruit? J Natl Cancer Inst. 2003;95:346–348. [PubMed]
 2. Gil MI, Tomas-Barberan FA, Hess-Pierce B, Holcroft DM, Kader AA. Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. J Agric Food Chem. 2000;48:4581–4589. [PubMed]
 3. Noda Y, Kaneyuki T, Mori A, Packer L. Antioxidant activities of pomegranate fruit extract and its anthocyanidins: delphinidin, cyanidin, and pelargonidin. J Agric Food Chem. 2002;50:166–171. [PubMed]
 4. Schubert SY, Lansky EP, Neeman I. Antioxidant and eicosanoid enzyme inhibition properties of pomegranate seed oil and fermented juice flavonoids. J Ethnopharmacol. 1999;66:11–17. [PubMed]
 5. Kim ND, Mehta R, Yu W, Neeman I, Livney T, et al. Chemoprevetive and adjuvant therapeutic potential of pomegranate (Punica granatum) for human breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 2002;71:203–217.[PubMed]
 6. Mehta R, Lansky EP. Breast cancer chemopreventive properties of pomegranate (Punica granatum) fruit extracts in a mouse mammary organ culture. Eur J Cancer Prev. 2004;13:345–348. [PubMed]
 7. Toi M, Bando H, Ramachandran C, Melnick SJ, Imai A. Preliminary studies on the anti-angiogenic potential of pomegranate fractions in vitro and in vivo. Angiogenesis. 2003;6:121–128. [PubMed]
 8. Jeune MA, Kumi-Diaka J, Brown J. Anticancer activities of pomegranate extracts and genistein in human breast cancer cells. J Med Food. 2005;8:469–475. [PubMed]
 9. Albrecht M, Jiang W, Kumi-Diaka J, Lansky EP, Gommersall LM. Pomegranate extracts potently suppress proliferation, xenograft growth, and invasion of human prostate cancer cells. J Med Food. 2004;7:274–283. [PubMed]
 10. Lansky EP, Harrison G, Froom P, Jiang WG. Pomegranate (Punica granatum) pure chemicals show possible synergistic inhibition of human PC-3 prostate cancer cell invasion across Matrigel. Invest New Drugs. 2005;23:121–122. [PubMed]
 11. Seeram NP, Adams LS, Henning SM, Niu Y, Zhang Y, et al. In vitro antiproliferative, apoptotic and antioxidant activities of punicalagin, ellagic acid and a total pomegranate tannin extract are enhanced in combination with other polyphenols as found in pomegranate juice. J Nutr Biochem. 2005;16:360–367.[PubMed]
 12. Seeram NP, Aronson WJ, Zhang Y, Henning SM, Moro A, et al. Pomegranate ellagitannin-derived metabolites inhibit prostate cancer growth and localize to the mouse prostate gland. J Agric Food Chem. 2007;55:7732–7737. [PubMed]
 13. Sartippour MR, Seeram NP, Rao JY, Moro A, Harris DM, et al. Ellagitannin-rich pomegranate extract inhibits angiogenesis in prostate cancer in vitro and in vivo. Int J Oncol. 2008;32:475–480. [PubMed]
 14. Lansky EP, Jiang W, Mo H, Bravo L, Froom P, et al. Possible synergistic prostate cancer suppression by anatomically discrete pomegranate fractions. Invest New Drugs. 2005;23:11–20. [PubMed]
 15. Malik A, Mukhtar H. Prostate cancer prevention through pomegranate fruit. Cell Cycle. 2006;5:371–373. [PubMed]
 16. Malik A, Afaq F, Sarfaraz S, Adhami VM, Syed DN, et al. Pomegranate fruit juice for chemoprevention and chemotherapy of prostate cancer. Proc Natl Acad Sci USA. 2005;102:14813–14818.[PMC free article] [PubMed]
 17. Hong MY, Seeram NP, Heber D. Pomegranate polyphenols down-regulate expression of androgen-synthesizing genes in human prostate cancer cells overexpressing the androgen receptor. J Nutr Biochem. 2008;19:848–855. (PMID 18479901). [PMC free article] [PubMed]
 18. Pantuck AJ, Zomorodian N, Belldegrun AS. Phase-II Study of pomegranate juice for men with prostate cancer and increasing PSA. Curr Urol Rep. 2006;7:7. [PubMed]
 19. Khan N, Hadi N, Afaq F, Syed DN, Kweon MH, et al. Pomegranate fruit extract inhibits prosurvival pathways in human A549 lung carcinoma cells and tumor growth in athymic nude mice. Carcinogenesis. 2007;28:163–173. [PubMed]
 20. Khan N, Afaq F, Kweon MH, Kim K, Mukhtar H. Oral consumption of pomegranate fruit extract inhibits growth and progression of primary lung tumors in mice. Cancer Res. 2007;67:3475–3482.[PubMed]
 21. Khan N, Afaq F, Mukhtar H. Cancer chemoprevention through dietary antioxidants: progress and promise. Antioxid Redox Signal. 2008;10:475–510. [PubMed]
 22. Kohno H, Suzuki R, Yasui Y, Hosokawa M, Miyashita K, et al. Pomegranate seed oil rich in conjugated linolenic acid suppresses chemically induced colon carcinogenesis in rats. Cancer Sci. 2004;95:481–486.[PubMed]
 23. Larrosa M, Tomás-Barberán FA, Espín JC. The dietary hydrolysable tannin punicalagin releases ellagic acid that induces apoptosis in human colon adenocarcinoma Caco-2 cells by using the mitochondrial pathway. J Nutr Biochem. 2006;17:611–625. [PubMed]
 24. Adams LS, Seeram NP, Aggarwal BB, Takada Y, Sand D, et al. Pomegranate juice, total pomegranate ellagitannins, and punicalagin suppress inflammatory cell signaling in colon cancer cells. J Agric Food Chem. 2006;54:980–985. [PubMed]
 25. Hora JJ, Maydew ER, Lansky EP, Dwivedi C. Chemopreventive effects of pomegranate seed oil on skin tumor development in CD1 mice. J Med Food. 2003;6:157–161. [PubMed]
 26. Afaq F, Saleem M, Krueger CG, Reed JD, Mukhtar H. Anthocyanin- and hydrolyzable tannin-rich pomegranate fruit extract modulates MAPK and NF-kappaB pathways and inhibits skin tumorigenesis in CD-1 mice. Int J Cancer. 2005;113:423–433. [PubMed]
 27. Afaq F, Malik A, Syed D, Maes D, Matsui MS, et al. Pomegranate fruit extract modulates UV-B-mediated phosphorylation of mitogen-activated protein kinases and activation of nuclear factor kappa B in normal human epidermal keratinocytes paragraph sign. Photochem Photobiol. 2005;81:38–45. [PubMed]
 28. Pacheco-Palencia LA, Noratto G, Hingorani L, Talcott ST, Mertens-Talcott SU. Protective effects of standardized pomegranate (Punica granatum L.) polyphenolic extract in ultraviolet-irradiated human skin fibroblasts. J Agric Food Chem. 2008;56:8434–8441. [PubMed]
 29. Syed DN, Malik A, Hadi N, Sarfaraz S, Afaq F, et al. Photochemopreventive effect of pomegranate fruit extract on UVA-mediated activation of cellular pathways in normal human epidermal keratinocytes. Photochem Photobiol. 2006;82:398–405. [PubMed]
 30. Kawaii S, Lansky EP. Differentiation-promoting activity of pomegranate (Punica granatum) fruit extracts in HL-60 human promyelocytic leukemia cells. J Med Food. 2004;7:13–18. [PubMed]

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA