«

»

Aug 07

Fungsi Madu Lebah Merawat Virus Covid-19

Pesakit COVID-19 yang dirawat di hospital yang menerima propolis Brazil hijau atau gabungan madu dan Habatus sawda (Nigella sativa) menunjukkan pembersihan virus, pemulihan gejala, discharge lebih awal dari hospital dan juga kematian yang lebih rendah daripada rakan-rakan yang menerima rawatan standard sahaja. Oleh itu, penggunaan produk lebah sebagai rawatan tambahan untuk COVID-19 boleh menghasilkan kesan yang baik.

Kajian ini telah dijalankan oleh dua orang saintis dari National Center of Neurology and Psychiatry, Tokyo, Jepun iaitu Amira Mohammed Ali dan Hiroshi Kunugi

Bukti dari Ujian Manusia Menilai Kesan Produk Lebah Terhadap Pesakit dengan COVID-19  

Kajian retrospektif di Mesir menggambarkan penggunaan TaibUVID oral – gabungan madu lebah (15 mL), Habatus sawda (Nigella sativa) (2 gm atau 5 mL minyak Nigella sativa), dan Anthemis hyalina (chamomile, 1 gm) – sebagai pelengkap atau primer terapi pada 13 dan 7 pesakit COVID-19, serta agen profilaksis pada 20 individu yang bersentuhan dengan pesakit COVID-19 yang disahkan (doktor dan ahli keluarga)  [92].

Habatus sawda (Nigella sativa) dan Anthemis hyalina adalah tumbuhan herba yang menunjukkan banyak aktiviti kesihatan dan peningkatan imuniti. Secara eksperimen, ramuan ini, terutama chamomile, menurunkan keberkesanan SARS-CoV dalam sel kultur yang dijangkiti dengan mengubah kepekatan Ca2 + intraselular melalui modulasi ekspresi IL-8 dan penurunan regulasi satu set gen saluran ion yang dikenali sebagai protein berpotensi reseptor sementara, yang dihasilkan dalam perubahan kuat dalam fungsi sel virus [93]. Penggunaan TaibUVID secara berkala dikaitkan dengan pembetulan limfopenia yang cepat, pemulihan gejala awal pada 70% pesakit COVID-19 (dalam 1-4 hari), dan kurang berlakunya jangkitan COVID-19 pada kenalan (70% berbanding 30% pengguna yang tidak teratur).

Tempoh rawatan antara 2 hingga 20 hari. Cirit-birit ringan, berpeluh, dan hiperglikemia, yang terbukti pada COVID-19 [40] dilaporkan pada tiga peserta [92]. Kerana peserta menggunakan nebulizer yang mengandungi ekstrak air dari beberapa ramuan (Nigella sativa, Anthemis hyaline, dan Costus) dan menyediakan TaibUVID sendiri (pelbagai jenis madu ada di Mesir, dan kualiti ramuannya berbeza-beza mengikut penyimpanan dan keadaan lain), reka bentuk retrospektif ini tidak dapat mengesahkan keberkesanan madu dalam keadaan seperti itu [92].

Kami membuat kajian kes yang melaporkan pemulihan gejala dan pembersihan SARS-CoV-2 (ditunjukkan oleh PCR negatif sampel swab nasofaring) berikutan penggunaan tiga dos harian penyediaan BGP bukan alkohol standard (EPP-AF®, Apis Flora Industrial Comercial Ltda., Ribeirão Preto, Brazil) selama 12 hari pada wanita berusia 52 tahun positif COVID-19 dengan gejala ringan [94].

Walau bagaimanapun, satu kes kurang cenderung untuk membuktikan tahap keberkesanan. Beberapa ujian klinikal terkawal secara rawak (RCT) dilakukan untuk menilai keberkesanan produk lebah pada pesakit dengan diagnosis COVID-19 yang disahkan. RCT Brazil melaporkan bahawa merawat pesakit COVID-19 yang dimasukkan ke hospital dengan dos tunggal oral EPP-AF® dikaitkan dengan penurunan yang signifikan dalam tempoh masa tinggal di hospital (LOS) dan kecederaan buah pinggang.

Rawatan propolis tidak dikaitkan dengan penurunan keperluan terapi oksigen [95]. Pesakit Pakistan yang dirawat di hospital dengan COVID-19 sederhana dan teruk menerima kapsul kosong (plasebo) atau campuran madu (1 gm / kg berat badan / hari) dan Nigella sativa (80 mg / kg berat badan / hari) dibahagikan kepada 2– 3 dos oral setiap hari selama 13 hari [96]. Rawatan madu plus Nigella sativa (HNS) dikaitkan dengan penurunan masa pemulihan gejala pada pesakit sederhana dan teruk (4 berbanding 7 hari, nisbah bahaya (HR) = 6.11, 95% CI: 4.23-8.84, p <0.0001) dan (6 berbanding 13 hari, HR = 4.04, 95% CI: 2.46-6.64, p <0.0001), masing-masing.

Pembersihan virus lebih cepat pada pesakit sederhana yang menerima HNS daripada kumpulan plasebo (6 berbanding 10 hari, HR = 5.53; 95% CI: 3.76-8.14, p <0.0001). Pengurangan kematian 4 kali ganda dicatatkan pada pesakit yang dirawat HNS berbanding dengan pesakit yang menerima plasebo (4% berbanding 18.87%, nisbah odds (OR) = 0.18, 95% CI: 0.02–0.92, p = 0.029). Pesakit yang teruk dalam kumpulan HNS mencapai ketepuan oksigen rata-rata melebihi 90% 6 hari lebih awal daripada rakan plasebo mereka.

Penyambungan semula aktiviti normal di kalangan pesakit sederhana pada hari ke-6 lebih tinggi dalam rawatan HNS berbanding dengan plasebo (63,6% berbanding 10,9%, OR = 0,07, 95% CI: 0,03-0,13, p <0,0001). Pelepasan pesakit yang teruk dari hospital pada akhir rawatan lebih tinggi dalam rawatan HNS (50% berbanding 2,8%, OR = 0,03; 95% CI: 0,01-0,09, p <0,0001) [96].

Kedua-dua RCT melaporkan ketiadaan kesan buruk berikutan rawatan dengan EPP-AF® [95] dan HNS [96]. Seperti yang ditunjukkan dalam Jadual 2, dua ujian klinikal sedang dijalankan. Satu kajian sedang dilakukan di Mesir di mana pesakit COVID-19 yang tidak teruk akan menerima madu (1 gm / kg berat badan / hari) selama 2 minggu [68]. Percubaan lain melibatkan merawat pesakit COVID-19 dengan 300 mg ekstrak propolis hijau Iran berbanding dengan kapsul plasebo yang mengandungi 300 mg selulosa mikrokristal. Pesakit akan menerima rawatan tiga kali sehari selama 2 minggu [97]. Hasil kajian ini dinanti.

Bukti dari Kajian Eksperimental Menilai Kesan Produk Lebah pada SARS-CoV-2

Beberapa kajian telah mengkaji kesan anti-SARS-CoV-2 flavonoid in vitro. Dalam satu kajian, sel Vero E6 yang dijangkiti SARS-CoV-2 pada banyaknya jangkitan (MOI) 0,01 dirawat dengan naringin (31,5, 62,5, dan 250 μM). Rawatan Naringin menghalang jangkitan SARS-CoV-2 dan memperbaiki kesan sitopatik virus berbanding dengan DMSO kenderaan.

Kesan paling kuat diperhatikan dengan dos yang lebih tinggi, dengan ketiadaan sitotoksisitas [89]. Saluran dua liang manusia 2 (TPC2) memainkan peranan penting dalam perdagangan virion koronavirus ke petak lisosom untuk membolehkan penyebaran protein S oleh protease sistein lisosom (contohnya, cathepsins B dan L), yang diikuti oleh pembebasan peptida fusogenik S2 [89,90,91]. Sel dengan keturunan TPC2 oleh siRNA menunjukkan perencatan kuat replikasi coronavirus manusia 229E dengan naringin menandakan bahawa naringin bertindak sebagai sebatian lisosomotropik aktif [89].

Dua kajian [34,80] membandingkan aktiviti penghambatan PLpro rutin (3.1–200 μM) dengan GRL-0167 (100 μM) dan hiperisin (50 dan 100 μM) secara in vitro menggunakan protease seperti papain proprietary (SARS-CoV) -2 Assay Kit) untuk ujian penghambatan enzimatik. Peratusan perencatan aktiviti protease PLpro adalah 94% oleh GRL-0167, 97% dan 87% oleh hiperisin (masing-masing 50 dan 100 μM), dan 94% oleh rutin (100 μM) [34]. GRL-0167, hiperisin, dan rutin, secara berurutan, menghalang aktiviti DUB dalam kajian lain [80].

Refaat et al.  [51] menilai penghambatan aktiviti enzimatik 3CLpro (SARS-CoV-2 Assay Kit) oleh ekstrak propolis, liposom propolis, alkohol (kenderaan), dan remdesivir (500 µM). Kedua-dua ekstrak propolis dan liposom propolis menghalang 3CLpro; namun, penghambatan yang disebabkan oleh formulasi liposom yang dioptimumkan lebih kuat (IC50 = 1.183 ± 0.06 µM) daripada ekstrak propolis (IC50 = 2.452 ± 0.11 µM, p <0.001). Dalam sel Vero E6 yang dijangkiti SARS-CoV-2 (MOI: 0.01), PCR masa nyata mendedahkan peratusan penghambatan replikasi SARS-CoV-2 yang lebih tinggi oleh liposom propolis berbanding ekstrak propolis (87.9% berbanding 72.4%, p <0.0001). Kesan penghambatan liposom propolis terhadap 3CLpro setanding dengan kesan remdesivir (91.2%)  [51].

Ulasan                                                                                                                                                                       Ini menandakan potensi madu sebagai agen anti-COVID-19 yang berpotensi untuk seluruh liposom propolis dan madu asli, serta flavonoidnya. Khususnya, rutin dan naringin, bersama dengan flavonoid lain, menghalang pelbagai protein SARS-CoV-2 dalam silico.

Walau bagaimanapun, belum banyak penyelidikan in vitro, dan mereka mengesahkan keberkesanan liposom rutin, naringin, dan propolis terhadap SARS-CoV-2.

Di antara pesakit COVID-19, propolis dan kombinasi madu lebah dengan tumbuhan herba dikaitkan dengan peningkatan virus dan pemulihan gejala bersama dengan discharge lebih awal dari hospital dan penurunan kematian.

Penyelidikan masa depan harus membandingkan kesan produk lebah secara bersendirian atau bersama dengan tumbuhan herba serta kesan produk lebah utuh dan elemen pentingnya mengenai kesannya terhadap tekanan oksidatif, sistem imun bawaan dan adaptif, tindak balas keradangan yang berkaitan dengan jangkitan virus ini,

dan kekurangan pemakanan dalam kumpulan terdedah.

Artikel penuh: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7956496/

——————————————————————————————

Mengenai Jus Delima Bio Emas

Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.

  • Semua herba yang terkandung dalam produk Delima Bio Emas ada rekod kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai institusi penyelidikan dari serata dunia dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.
  • Journal-journal serta artikel kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu boleh semak di sini.

Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM dan MeSTI.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS

————————————————————————————————

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA