«

»

Jul 17

Manfaat Kesihatan Buah Delima Yang Digunakan Dalam Makanan

Kajian-kajian yang telah dilakukan oleh pelbagai pehak telah menyimpulkan bahawa pengambilan buah delima, jus, atau sebatiannya yang ditambahkan dalam produk makanan lain amat bermanfaat untuk kesihatan seseorang dan bahkan dapat melindungi atau memperbaiki perjalanan beberapa penyakit seperti obesiti, diabetes, penyakit kardiovaskular, dan beberapa jenis barah.

Author:
Panagiotis Kandylis* and Evangelos Kokkinomagoulos (Laboratory of Oenology and Alcoholic Beverages, Department of Food Science and Technology, School of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece.)

Abstrak
Delima (Punica granatum L.) adalah buah yang berasal dari Asia barat, walaupun ia juga ditanam di wilayah Mediterania dan bahagian lain di dunia. Sejak zaman kuno, penggunaannya dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa kajian in vitro dan in vivo telah mendedahkan aktiviti fisiologinya yang bermanfaat, terutamanya sifat antioksidan, antimikroba dan anti-radangnya. Selanjutnya, kajian berdasarkan manusia telah menunjukkan hasil yang memberangsangkan dan telah menunjukkan potensi delima sebagai agen pelindung beberapa penyakit. Mengikut tren itu dan permintaan industri makanan untuk antioksidan dan antimikroba dari sumber semula jadi, penerapan delima dan ekstraknya (terutama sebagai antioksidan dan antimikroba), telah banyak dikaji dalam berbagai jenis produk makanan dengan hasil yang memuaskan.

Review ini bertujuan untuk menyajikan semua kajian dan trend terkini dalam penggunaan buah delima dalam industri makanan dan bagaimana trend ini mempengaruhi ciri-ciri fizikokimia dan jangka hayat produk. Sebagai tambahan, kajian in vitro dan in vivo baru-baru ini dikemukakan untuk mengungkap potensi buah delima dalam rawatan beberapa penyakit.

1. Pengenalan
Buah delima (Punica granatum L.) yang terutama ditanam di Asia barat dan di wilayah sekitar Mediterania, serta bahagian lain di dunia, termasuk Amerika, di mana iklimnya sesuai untuknya pertumbuhan [1]. Pokok delima biasanya tumbuh hingga 5 m, tetapi dalam beberapa kes, mungkin mencapai morfologi pokok setinggi 10 m, kecuali kultivar kerdil yang tumbuh hingga 1-2 m [2]. Iklim yang mensimulasikan kawasan Mediterania (dengan musim sejuk dan musim panas kering yang terdedah pada cahaya matahari yang tinggi), sangat sesuai untuk pertumbuhan buah delima. Sebilangan besar varieti  bergantung pada ketinggian dan suhu zon. Buahnya dikategorikan sebagai beri berdaging. Bentuknya hampir bulat, dengan diameter hingga 10 cm, dan terdapat kelopak berbentuk mahkota di bahagian atas. Di dalam exocarp yang berkulit itu terdapat mesocarp berdaging, disusun dalam ruang yang dipisahkan oleh membran. Aril mengandungi bahagian buah yang boleh dimakan. Exocarp, iaitu kulit buah delima merangkumi sekitar 50% dari keseluruhan buah, sementara bahagian yang dimakan terdiri dari 10% biji dan 40% aril [3]. Keseluruhan buah delima dan jusnya mempunyai warna yang kuat di mana sebatian bioaktif penting terutamanya antosianin. Oleh itu, variasi warna di antara kultivar yang berbeza disebabkan oleh kepekatan sebatian yang berbeza.

Skop review ini adalah untuk menunjukkan aplikasi delima dalam industri makanan mengenai ciri-ciri fizikokimia produk dan jangka hayat. Selain itu, ada usaha untuk menunjukkan potensi buah delima terhadap sejumlah penyakit melalui kajian in vitro dan in vivo.

Penerangan Umum
2.1. Sejarah
Delima berasal dari Timur Tengah, dengan penemuan seperti daun, dahan dan benih fosil sejak Zaman Gangsa awal (3500-2000 SM). Para saintis meletakkannya di lima kedudukan pertama dalam senarai buah-buahan tertua yang ditanam, bersama dengan zaitun, anggur, kurma dan ara  [4], sementara rujukan buah delima ada di dalam Al-Quran dan Alkitab [5]. Dalam banyak agama dan budaya, delima dianggap sebagai simbol yang menguntungkan, kebanyakannya kehidupan, keberuntungan, kelimpahan dan kesuburan [6]. Proses pelestarian delima berlaku pada zaman prasejarah, ketika para pedagang, pelaut dan mubaligh dikatakan bertanggung jawab atas pengenalan delima ke wilayah Mediterania, Mexico dan California. Penyebarannya melalui Eurasia dan Amerika menunjukkan fleksibiliti tanaman terhadap iklim dan keadaan tanah, dan ini sebenarnya adalah sebab keadaan morfologi buah ini.

2.2. Taksonomi
Delima adalah sebahagian dari keluarga Punicaceae dan genus Punica, sedangkan dua spesies ada: Punica granatum dan Punica protopunica. Yang terakhir ini adalah endemik di Pulau Socotra (Yaman) dan dianggap memainkan peranan penting dalam evolusi bentuk delima yang ditanam, kerana dianggap sebagai nenek moyang genus Punica [5]. Genus Punica mempunyai ciri khas yang menempatkannya dalam urutan Myrtales, walaupun keluarga di mana ia seharusnya diperdebatkan [5]. Dari segi sejarah, kerana kajian morfologi awal, dipercayai bahawa genus Punica harus dipertimbangkan di bawah Lythraceae  [2], tetapi terdapat banyak kontroversi mengenai klasifikasinya menjadi keluarga. Walau bagaimanapun, kerana morfologi yang unik dan ciri-ciri lain, seperti buah-buahan dengan pericarp berkulit, biji pulpy dengan sarcotesta yang dapat dimakan, ovula dengan alat luar luar yang berlapis-lapis, dan archesporium uniselular, delima didapati berbeza dari generik Lythraceae yang lain dan mempunyai oleh itu dimasukkan dalam keluarga yang terpisah, Punicaceae  [2]. Huraian bertulis pertama mengenai genus Punica bermula pada tahun 1753 dan tergolong dalam C. Linnaeus  [2]. Nama saintifik Punica granatum saat ini dapat diterjemahkan ke “apple seeded” (Punica — apple; granatum — grainy) [5]. Kerana toleransi tanaman yang tinggi terhadap keadaan kemarau, delima dianggap sebagai pilihan yang sesuai untuk penanaman tanaman buah-buahan di kawasan gersang.

2.3. Kultivar
Terdapat banyak kultivar buah delima (lebih dari 500) yang tersebar di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, jenis kultivar yang berlaku di wilayah tertentu mencerminkan keutamaan dan rasa penduduk tempatan, misalnya, kultivar bukan asam (nonacidic) disukai di India.

Secara umum, buah delimadikenal dengan nama yang berlainan di kawasan yang berlainan, dan ini terutama disebabkan oleh fakta bahawa warna kulit dan sangat berbeza ketika tumbuh di daerah yang berlainan. Perbezaan ini terutama mempengaruhi ukuran buah, warna kulit (mulai dari kuning hingga ungu, dengan warna merah jambu dan merah yang paling umum), warna aril (dari putih hingga merah), kekerasan biji, kematangan, kandungan jus, keasidan, rasa manis dan astringency  [7].

Beberapa kultivar terpenting di seluruh dunia ditunjukkan dalam Table 1.

Table 1

Some of the pomegranate varieties around the world.

Country Variety References
China Dabaitian, Heyinruanzi, Tongpi, Bopi [8]
Egypt Arabi, Manfaloty, Nab ElGamal, Wardy [9]
Georgia Pirosmani, Rubin, Shirvani, Slunar, Vedzisuri, Imeretis Sauketeso [10]
Greece Hermione, Persephone, Porphirogeneti [11]
India Ganesh, Mridula, Bhagwa, Ruby, Alandi [12,13]
Iran Malas-e-Saveh, Rabab-e-Neyriz, Malas-e-Yazdi, Sishe Kape-Ferdos, Naderi-e-Budrood [14]
Israel Rosh Hapered, Malisi, Wonderful, Asmar [13,15]
Italy Dente di Cavallo, Neirana, Profeta, A dente Molfetta, Ecotipo Turi, Maddaloni Dolce, Giardino Chiuso Dolce [16,17]
Malta Blance, Dulce Colourada, Cagin [13,18]
Morocco Gjebali, Djeibi, Grenade Jaune, Grenade rouge, Bzou, Sefri, Chelfi [19]
Spain Mollar de Elche, Agri de albatera, Valenciana [13,20]
Tunisia Gabsi, Tounsi, Zehri, Mezzi, Jebali, Garoussi, Kalaii, Zaghouani [10,21]
Turkey Cekirdksiz, Ernar, Fellahyemez, Hatay, Akanar, Hicaznar, Janarnar [10,13]
USA Wonderful, Early Foothill, Granada, Spanish sweet, Ruby red [13,18,22]

 

2.4. Komposisi
Delima adalah sumber zat pemakanan berharga yang terkenal. Ia mengandungi tanin yang dapat dihidrolisis, tanin pekat, flavonol, antosianin, dan asid fenolik dan organik ((Figure 1); sebatian yang telah dikaji dan berkaitan dengan banyak manfaat kesihatan terhadap penyakit [23]. Selain itu, ia dicirikan oleh nilai pH yang rendah (biasanya <4,0), keasidan yang agak tinggi (bahkan hingga 20 g asid sitrat / L jus), dan kandungan gula (terutama fruktosa dan glukosa) 70-180 g / L. Komposisi buah yang tepat bergantung pada banyak faktor, seperti kultivar, keadaan tanah, iklim, tahap pematangan, teknik penanaman, keadaan pemprosesan, dan keadaan penyimpanan (Table 2).

An external file that holds a picture, illustration, etc.
Object name is foods-09-00122-g001.jpg

Major polyphenols, organic acids, alkaloids, and lignans of the pomegranate fruit.

Table 2

Physicochemical characteristics of pomegranate varieties’ juices.

Characteristic Sweet 1 Varieties Sour–Sweet 1 Varieties Sour 1 Varieties Wonderful 2 Variety Bhagwa 3 Variety
TSS 4 (°Brix) 10.0–16.5 12.0–15.0 13.0–16.0 15.7–17.5 16.2 ± 0.2
pH 4.0–4.2 3.6–3.7 2.9–3.6 2.8–3.6 3.6 ± 0.1
TA 5 (g/L) 4.0–6.8 8.2–11.4 14.8–24.5 11.0–13.0 3.8 ± 0.2
Fructose (%w/v) 4.1–6.0 3.9–4.0 3.5–4.0 7.8–9.1 8.2
Glucose (%w/v) 4.3–6.4 4.3–4.4 3.4–3.9 7.3–8.4 7.0
Total sugars (%w/v) 8.5–12.4 8.3–8.4 7.2–7.9 15.3–17.5 15.2

1 Several varieties from Iran [30]; 2 [31]; 3 [32]; 4 Total soluble solids; 5 Titratable acidity (g citric acid/L of juice).

Bahagian buah yang boleh dimakan sekurang-kurangnya 50% buah (40% aril dan 10% biji), dan selebihnya adalah kulit yang tidak boleh dimakan. Kulit adalah sumber fenolik, mineral dan polisakarida kompleks, sementara aril, selain air (85%), mengandung gula, pektin, asid organik, fenolik, dan flavonoid — terutama antosianin. Biji mengandungi protein, serat kasar, vitamin, mineral, pektin, gula, polifenol, isoflavon, dan minyak yang berasal daripadanya (12-20%) dicirikan oleh kandungan asid lemak tak jenuh ganda yang tinggi seperti linolenat dan asid linoleat, serta lipid lain seperti asid punik, asid oleik, asid stearat, dan asid palmitik [24].

Keluarga tanin yang dapat dihidrolisis mengandungi dua anggota, ellagitannins dan gallotannins, yang masing-masing dapat dihidrolisis menjadi asid elagik dan asid galat. Di satu sisi, ellagitannin kebanyakan terdapat di pericarp, biji, bunga, dan kulit kayu, sementara di sisi lain, gallotannin kebanyakan terdapat di daun. Punicalagin, bahan yang tergolong dalam keluarga ellagitannins, bertanggungjawab untuk lebih daripada separuh kesan antioksidan jus delima [25]. Mengikuti jalan pencernaan, ellagitannins ditukar oleh flora usus menjadi urolithin. Bahan lain yang terdapat dalam jus delima adalah asid fenolik, terutamanya asid gallic dan asam ellagic (yang tergolong dalam asid hidroksibenzoik), serta asid kafeik, asid klorogenik, dan asid p-coumaric (yang tergolong dalam asid hidroksisinamik) [24].

Unsur lain yang berperanan besar dalam delima berfungsi  sebagai makanan adalah antosianin. Pigmen tumbuhan larut dalam air ini tergolong dalam keluarga flavonoid dan bertanggungjawab terhadap warna buah dan jusnya. Mereka telah dikaji secara menyeluruh kerana banyak kesannya terhadap kesihatan, seperti sifat antioksidan, anti-radang dan antiproliferatifnya, yang bermaksud bahawa mereka dapat menyumbang kepada pencegahan beberapa penyakit [26]. Flavonoid, termasuk flavonol, antosianin dan asid fenolik, banyak terdapat dalam kulit dan jus buah delima.

Telah dilaporkan bahawa sebatian fenolik utama dalam jus delima adalah antosianin, sedangkan sebatian fenolik utama yang terdapat di mesocarp dan pericarp adalah tanin yang dapat dihidrolisis [27]. Telah juga dilaporkan bahawa kulit buah delima memiliki kapasiti antioksidan yang lebih tinggi daripada aril dan biji buah [28], sehingga menjadikannya sumber sebatian bioaktif yang kuat. Ini sesuai dengan kajian lain yang menunjukkan bahawa kulit buah delima mempunyai kepekatan sebatian fenolik yang lebih tinggi dibandingkan dengan jus delima [29].

Kesan kesihatan bioaktif buah delima dikaitkan dengan pelbagai fitokimia yang terdapat di dalamnya. Fitokimia yang paling utama dalam delima, seperti yang telah dijelaskan, dianggap sebagai polifenol – terutamanya elagitannin dan antosianin yang dapat dihidrolisis [24]. Walau bagaimanapun, telah terbukti bahawa terdapat kesan sinergi antara sebatian yang meningkatkan lagi bioaktiviti mereka. Sebagai contoh, quercetin dan asid ellagic menunjukkan sifat perencatan yang lebih baik terhadap pertumbuhan sel barah berbanding dengan setiap zat sahaja [33].

Biasanya, pencirian matriks, dan terutamanya sebatian yang akan dikaji, berdasarkan hasil kajian  yang diterbitkan sebelumnya. Pada masa kini, seiring dengan kemajuan teknologi, adalah mungkin untuk membuat pangkalan data dengan sifat bahan yang diketahui. Contohnya adalah spektroskopi jisim resolusi tinggi, di mana bahan yang dianalisis dapat dikenal pasti berdasarkan pangkalan data yang telah dibina dan memungkinkan untuk mengenal pasti sebatian baru di luar yang sudah diketahui [34]. Satu kajian baru-baru ini [35] mencirikan ekstrak delima aril anthocyanin oleh kromatografi cecair tekanan tinggi (HPLC) ditambah dengan spektroskopi jisim resolusi tinggi (HRMS), dan lima antosianin yang paling dominan adalah delphinidin-3,5-diglucoside, cyanidin-3,5- diglucoside, pelargonidin-3,5-diglucoside, delphinidin-3-glucoside, dan cyanidin-3-glucoside.

Faedah Kesihatan
Buah-buahan, secara amnya, memainkan peranan utama dalam menjaga pemakanan seimbang. Mereka menyediakan banyak makro dan mikronutrien, serta sebatian bioaktif yang meningkatkan kesihatan. Selama beberapa dekad yang lalu, terdapat banyak kajian yang menunjukkan pentingnya pengambilan buah dalam pencegahan risiko yang berkaitan dengan kesihatan, serta kempen untuk memasukkan buah dalam diet anak-anak.

Banyak kajian mengenai potensi manfaat kesehatan, selain nilai nutrisi, buah delima dan konstituennya telah dilakukan. Penemuan yang menggalakkan telah meningkatkan minat yang ditunjukkan pada buah spesifik ini sejak beberapa tahun kebelakangan. Delima, kaya dengan sebatian bioaktif seperti polifenol, telah menunjukkan banyak sifat yang berkaitan dengan kesihatan, seperti antioksidan, anti-radang dan antihipertensi, melalui kajian in vivo dan in vitro. Khasiat kesihatan buah dianggap terutamanya disebabkan oleh adanya punicalagin dan, pada tahap yang lebih rendah, kepada metabolit lain, seperti flavonol dan antosianin [36]. Beberapa kajian telah menunjukkan potensi sumbangan buah delima dalam rawatan barah, diabetes dan penyakit jantung.

3.1. Dalam Kajian Vitro
Beberapa kajian in vitro telah dilakukan dengan menggunakan jus delima dan ekstrak untuk mengaitkannya dengan banyak manfaat kesihatan (Table 3).

Table 3

Recent health-related pomegranate in vitro studies.

Derivative Effect References
whole fruit extract ↓H2O2-induced oxidative stress; ↓apoptosis; natural antioxidants for skin health [37]
whole fruit extract antimicrobial activity against 29 clinical Clostridium difficile isolates [38]
juice extract inhibition of a-glucosidase activity [39]
extract and juice prebiotic effect [40]
juice ↓lipogenesis and lipolysis [41]
juice inhibition of lipase, α-glucosidase and dipeptidyl peptidase-4 [42]
peel extract inhibition of renal cell carcinoma growth [43]
peel extract anti-neurodegenerative [44]
peel extract ↑apoptosis and ↓metastasis in prostate cancer cells [45]
peel and juice extract inhibition of cariogenic bacteria [46,47]
peel and fruit extract stimulates osteoblastic differentiation (osteoporosis) [48,49]
peel polysaccharide immunostimulatory effect [50]
punicalagin antiproliferative activity against human lung, breast, cervical and prostate cancer cells [51,52,53]
punicalagin ↑papillary thyroid human carcinoma cell death [54]
punicalagin inhibition of lipopolysaccharide-induced memory impairment (Alzheimer’s disease) [55]
punicalagin attenuates osteoclast differentiation (osteoporosis) [56]
pomegranate-derived products (juice, extract, oil) photo-chemopreventive effect in human reconstituted skin [57]
urolithins inhibition of neuroinflammation (Alzheimer’s disease) [58]

3.1.1. Kesan Prebiotik dan Aktiviti Antimikrobial
Salah satu fungsi kesihatan delima dan turunannya yang paling penting adalah kesannya terhadap mikrobiota usus dan potensi penggunaannya sebagai agen antimikroba. Telah diketahui bahawa ellagitannin, kumpulan polifenol yang paling banyak dalam delima, dihidrolisiskan dalam asid elagik dalam usus sebelum dimetabolismekan oleh mikrobiota usus besar untuk membentuk urolithin A dan B [38]. Ini telah dikaitkan dengan potensi prebiotik buah delima dan produknya. Malah, dalam kajian in vitro dengan bakteria tinja, produk sampingan delima meningkatkan pertumbuhan Bifidobacterium spp. dan Lactobacillus spp. bertindak sebagai prebiotik [59]. Kultur murni strain Bifidobacterium dan Lactobacillus telah terbukti mampu menggunakan asid ellagic dan asid glikosil ellagik [40]. Produk sampingan delima, seperti unit asam galat, asid elagik dan glukosa, digunakan oleh bakteria tinja untuk menghasilkan urolitin dan meningkatkan pengeluaran asid lemak rantai pendek seperti asetat, propionat dan butirat [59]. Dalam kajian yang serupa, jus delima dan ekstrak digunakan dalam kultur najis in vitro dan terbukti dapat meningkatkan pertumbuhan Bifidobacteria dan Lactobacilli sekaligus menghalang pertumbuhan kumpulan Bacteroides fragilis, Clostridia, dan Enterobacteriaceae [40]. Selanjutnya, produk sampingan delima dan punicalagins didapati menghalang pertumbuhan Clostridia dan Staphyloccocus aureus patogen dalam kultur bakteria usus manusia [60]. Hasil ini dapat mendedahkan kemungkinan aktiviti prebiotik jus delima dan ekstrak mikroflora usus manusia. Kesan prebiotik jus delima telah dinilai dengan menggunakan pencernaan simulasi pencernaan jus delima yang berlainan dengan bakteria asid laktik, yang mengakibatkan peningkatan akses sebatianbio  fenolik dan memastikan kelangsungan hidup bakteria asid laktik (yang mungkin disebabkan oleh metabolisme ellagitannins, epicatechin, dan catechin) [61].

3.1.2. Kesan Antikarsinogenik
Ekstrak delima juga telah dinilai untuk aktiviti antikarsinogeniknya terhadap banyak jenis barah. Lebih khusus lagi, ekstrak delima terbukti dapat menyekat aktiviti faktor nuklear kappa B (NF-κB) pada model barah prostat  [62] dan karsinoma sel ginjal [43] in vitro. Oleh itu, ekstrak delima boleh digunakan sebagai makanan tambahan untuk menguruskan pesakit dengan tumor ginjal yang kecil, terlokalisasi, dan ini boleh menyebabkan penghindaran nefrektomi [43]. Ekstrak kulit buah delima dan punicalagin, polifenol dari buah delima, telah menunjukkan penghambatan pertumbuhan pada sel barah prostat dan aktiviti anti-proliferatif melalui induksi apoptosis[45,51] . Selain itu, kajian in vitro telah menunjukkan bahawa punicalagin mendorong kematian sel sel karsinoma tiroid papillary [54], menghalang percambahan sel dalam barisan sel karsinoma paru-paru yang tidak kecil [52], dan melakukan aktiviti anti-proliferatif yang kuat terhadap paru-paru manusia. , barisan sel barah payudara, dan serviks [53]. Delima dan produknya telah dikaitkan dengan pencegahan metastasis kanser. Dalam satu kajian baru-baru ini, sasaran molekul utama delima yang dikaitkan dengan metastasis barah telah dikaji [63]. Sasaran ini merangkumi (i) molekul yang terlibat dalam lekatan matriks sel-sel dan sel-ekstraselular, (ii) molekul pro-inflamasi dan pro-angiogenik, (iii) modulator dinamik sitoskeleton, dan (iv) pengatur anoikis sel barah dan kemotaksis. Selanjutnya, kesan antimetastatik buah delima disebabkan oleh perubahan molekul dalam matriks ekstraselular.

3.1.3. Kesihatan Kulit
Fenolik delima boleh digunakan sebagai antioksidan semula jadi untuk aplikasi kosmeceutik untuk kesihatan kulit, kerana kajian in vitro baru-baru ini menunjukkan kesan perlindungan mereka terhadap tekanan oksidatif dan sitotoksisitas yang disebabkan oleh H2O2 pada sel HaCaT keratinosit manusia [37]. Di samping itu, produk delima (jus, ekstrak dan minyak) yang berasal dari baki bahan setelah perahan buah delima untuk pengeluaran jus telah memberikan kesan foto-chemopreventive [57]. Lebih khusus lagi, produk delima terbukti dapat menghalang kerosakan DNA dan protein yang dimediasi oleh UVB, peningkatan antigen nuklear sel dan tahap tropoelastin yang berkembang biak bersama dengan penurunan protein matriks ekstraselular pada kulit yang dibentuk semula manusia.

3.1.4. Obesiti, Diabetes, Penyakit Alzheimer, Osteoporosis dan Kesihatan Pergigian
Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kegemukan telah menjadi masalah kesihatan di seluruh dunia, dan beberapa kajian memfokuskannya. Jus delima dan beberapa komponen khusus, seperti asid ellagic dan punicalagin, telah menunjukkan kemampuan untuk menghambat amina oksidase, α-glukosidase, dipeptidil peptidase-4, lipase, pengumpulan trigliserida, dan gen yang berkaitan dengan adipogenesis, serta menurunkan lipogenesis dan lipolisis. pada sel adiposa tikus dan manusia. Hasil ini telah menunjukkan potensi besar jus delima dan komponennya untuk digunakan sebagai makanan berfungsi untuk pencegahan penyakit yang berkaitan dengan kegemukan, diabetes dan dislipidemia [41,42]. Selain itu, ekstrak jus delima dan ellagitannins terbukti dapat menghalang aktiviti α-glukosidase secara in vitro dan untuk mengurangkan pencernaan pati dalam keadaan gastrointestinal yang disimulasikan, mengesahkan potensi besar jus delima untuk meningkatkan hiperglikemia pasca-kesihatan, yang dikaitkan dengan diabetes jenis II [39].

Beberapa kajian telah mencadangkan penggunaan buah delima, dan terutama turunannya sebagai punicalagin dan urolithins, sebagai strategi pemakanan yang berpotensi dalam memperlambat perkembangan gangguan neurodegeneratif seperti penyakit Alzheimer [64]. Urolithin menghalang radang saraf [58], sementara punicalagin menghalang gangguan memori yang disebabkan oleh lipopolisakarida melalui mekanisme anti-radang dan anti-amilogenik [55].

Ekstrak delima (kulit dan buah) merangsang pembezaan osteoblas [48,49], sementara punicalagin mengurangkan pembezaan osteoklas in vitro [56]; oleh itu, jus delima atau ekstrak mungkin berguna sebagai agen untuk rawatan osteoporosis. Di samping itu, pengambilan buah delima secara berkala boleh memberi manfaat kepada tisu rangka tuan rumah [49].

Delima juga telah dicadangkan untuk menjaga kesihatan gigi. Streptococcus mutans adalah salah satu mikroorganisma utama flora gigi, dan mampu menghasilkan asid, polisakarida ekstraselular larut, dan polisakarida ekstraselular yang tidak larut, serta membentuk biofilm. Kajian in vitro menunjukkan bahawa ekstrak kulit buah delima mampu menghalang pertumbuhan bakteria kariogenik pada kepekatan tinggi (hingga 12.5-25.0 mg / mL); namun kepekatan ini sukar dikekalkan di rongga mulut kerana aliran air liur yang berterusan. Dalam kepekatan yang lebih rendah, ekstrak ini terbukti dapat menghalang pembentukan biofilm, pengeluaran asid, dan pengeluaran polisakarida ekstraselular oleh S. mutans, menunjukkan potensi ekstrak ini untuk mencegah karies gigi [46]. Dalam kajian lain, ekstrak kulit buah delima dan jus menunjukkan kesan penghambatan, tidak hanya terhadap S. mutans tetapi juga terhadap Rothia dentocariosa, yang telah dijumpai pada luka-luka gigi gigi manusia dan boleh menyebabkan beberapa penyakit seperti endokarditis, radang paru-paru dan jangkitan peritoneum dan paru-paru  [47].

3.2. Kajian Menggunakan Model Tikus
Selain kajian in vitro yang menggunakan jus delima dan ekstrak, terdapat juga beberapa kajian yang menggunakan model tikus (Table 4).

Table 4

Recent health-related pomegranate studies that used mice models.

Derivative Effect References
fruit ↓of progression of cognitive and behavioral impairments in Alzheimer’s disease [65]
whole fruit extract anti-inflammatory and antioxidant effects [66]
whole fruit extract ↓apoptosis and inflammation in liver cells [67]
peel polysaccharide ↓weight loss and ↑immune organ index of immunosuppressed mice [68]
peel polysaccharide protection against CCl4-induced liver injury [69]
pomegranate aril extract inhibition of contact hypersensitivity of allergic dermatitis [70]
juice ↑hypoxia-induced fetal growth and ↓apoptosis in the placenta in pregnant mice [71]
juice neuroprotection and protection against oxidative damage in Parkinson’s disease rat model [72]
juice antileishmanial activity, probably by boosting the endogenous antioxidant activity in female BALB/c mice [73]
leaf ↓total serum cholesterol and triglycerides of hyperlipidemic mice [74]
peel extract contribution in prevention and treatment of Giardia lamblia infection [75]
peel extract preventing bone loss associated with ovariectomy in mice [48]

3.2.1. Kegemukan, Diabetes
Delima dan terutama ekstraknya telah menarik perhatian masyarakat penyelidik kerana banyak manfaat kesihatan mereka, beberapa di antaranya berkaitan dengan kegemukan. Beberapa kajian intervensi tikus menunjukkan bahawa ekstrak delima dapat mengurangkan keradangan dan kolesterol  LDL (kepadatan rendah lipoprotein) pada tikus obes yang disebabkan oleh diet tinggi lemak [76,77] dan dapat mengurangkan peroksidasi lipid hepatik dan kadar glukosa serum pada tikus yang sihat, di selain meningkatkan kawalan glisemik dan peningkatan bilangan sel beta relatif pada tikus diabetes yang disebabkan oleh alloxan [78,79]. Dalam satu kajian baru-baru ini, gabungan ekstrak delima dengan inulin membawa kepada peningkatan kesan penurunan kolesterol [80]. Di samping itu, dalam kajian yang sama, mekanisme tindakan ekstrak delima menurunkan kolesterol dengan meningkatkan sintesis asid hempedu. Tambahan pula, punicalagin mengurangkan pengumpulan trigliserida jantung dan kolesterol yang disebabkan oleh diet tinggi lemak pada tikus gemuk melalui pengaktifan protein kinase (AMPK) yang diaktifkan adenosine monophosphate (AMP) [81]. Akhirnya, ekstrak daun delima dapat menghalang penyerapan lipid dan mengurangkan trigliserida darah dan kolesterol total pada tikus hiperlipidemik dengan menghalang aktiviti lipase [82].

3.2.2. Pencegahan dan Rawatan Jangkitan
Delima dan produknya telah dinilai sebagai agen pencegahan dan bahkan rawatan beberapa jangkitan bakteria atau virus pada sistem model tikus. Coccidiosis, penyakit yang paling kerap berlaku, terutama di ladang unggas, menyebabkan kerugian ekonomi yang meluas. Penggunaan ekstrak kulit buah delima pada hasil coccidiosis pada tikus telah didapati dapat mengurangkan keradangan dan kecederaan jejunum yang disebabkan oleh jangkitan Eimeria papillata [83]. Dalam kajian serupa, rawatan dengan ekstrak kulit buah delima menurunkan patogenik jangkitan Citrobacter rodentium pada tikus, menunjukkan perubahan mikrobioma, menjadikannya lebih tahan terhadap Citrobacter rodentium [82]. Citrobacter rodentium meniru banyak aspek jangkitan enteropathogenic Escherichia coli manusia dan oleh itu digunakan dalam beberapa kajian dengan tikus. Ekstrak kulit buah delima (mengandungi punicalin, punicalagin, dan asid ellagic) mengurangkan penurunan berat badan yang disebabkan oleh jangkitan Citrobacter rodentium dan kerosakan usus yang berkorelasi dengan penurunan kematian dan penurunan kolonisasi limpa [84]. Sebagai tambahan, ekstrak kulit buah delima terbukti bermanfaat dalam pencegahan dan rawatan jangkitan Giardia lamblia (giardiasis) usus kecil manusia [75]. Kajian-kajian ini menunjukkan bahawa polifenol delima dapat mengurangkan kesan patogen patogen bakteria makanan.

3.2.3. Manfaat Kesihatan Lain
Penambahan buah delima dalam makanan boleh memperlambat perkembangan gangguan kognitif dan tingkah laku dalam penyakit Alzheimer [65], sementara ekstrak delima terbukti mempunyai kesan anti-radang dan antioksidan pada ligasi cecal dan kecederaan hati akut yang disebabkan oleh tusukan [66] ; mereka juga terbukti melindungi dari keradangan dan apoptosis yang disebabkan oleh arsenik pada sel hati tikus Swiss albino lelaki  [67]. Satu lagi produk penting delima dengan beberapa faedah kesihatan adalah polisakarida kulit buah delima (rhamnose, asid glukuronik, asid galakturonik, glukosa dan xilosa), yang boleh digunakan untuk terapi imunopotensi berdekatan yang berkesan atau kaedah alternatif untuk mengurangkan imunosupresi yang disebabkan oleh kemoterapi; mereka juga boleh digunakan sebagai imunostimulan untuk industri makanan dan farmaseutikal [68]. Beberapa kajian menunjukkan bahawa polisakarida kulit buah delima dapat meningkatkan kesan imunomodulator, yang disebabkan oleh siklofosfamid, pada tikus imunosupresif [68], menunjukkan kesan perlindungan yang kuat terhadap kecederaan hati yang disebabkan oleh CCl4 pada tikus [69], dan pada dos yang rendah, mengurangkan hubungan gejala hipersensitiviti, menunjukkan bahawa mereka boleh memberi kesan yang baik terhadap dermatitis kontak alahan pada dos yang relevan secara fisiologi pada manusia [70].

3.3. Kajian Keatas Manusia
Kepentingan manfaat kesihatan delima telah dinyatakan oleh penyesuaiannya dalam beberapa kajian berdasarkan manusia ((Table 5). Pengambilan jus delima selama lapan minggu menunjukkan kesan yang baik terhadap tekanan darah, trigliserida serum, kolesterol lipoprotein berkepadatan tinggi, tekanan oksidatif dan keradangan pada pesakit hemodialisis [85]. Pada pesakit diabetes jenis 2, penggunaan berat badan 1.5 mL / kg mengurangkan tahap eritropoietin serum setelah tiga jam [86], sementara penggunaan 200 mL / hari selama enam minggu mengurangkan tekanan darah sistolik dan diastolik tanpa mempengaruhi profil lipid [87]. Di samping itu, pengambilan jus delima setiap hari (230 mL) telah dikaitkan dengan penstabilan keupayaan untuk mempelajari maklumat visual dalam tempoh 12 bulan [88]. Pengambilan jus delima juga telah diusulkan kepada atlet, dan kajian sistematik selama 21 hari menunjukkan peningkatan kadar malondialdehid dan karbonil, dan, dengan demikian, penurunan kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh latihan [89]. Akhirnya, jus delima dikaitkan dengan pengurangan keradangan, kerosakan otot, dan peningkatan kadar darah platelet pada orang yang sihat [90]. Tambahan 30 hari dengan ekstrak delima pada individu yang mempunyai berat badan berlebihan dan obesiti yang mempengaruhi berat badan, glukosa serum, insulin, trigliserida, kolesterol total, LDL-C, HDL-C (lipoprotein berkepadatan tinggi-kolesterol) dan LDL – C hingga HDL– Perkadaran C, sementara juga bertindak sebagai agen anti-radang, menurunkan biomarker peroksidasi keradangan dan lipid [91]. Tambahan selama lapan minggu dengan ekstrak kulit delima mengurangkan tekanan darah sistolik dan diastolik pada pesakit diabetes jenis 2 dan juga menunjukkan potensi hipolipemik, hipoglikemik, dan antioksidan  [92]. Akhirnya, kajian klinikal dengan minyak biji delima pada pesakit diabetes jenis 2 telah menyebabkan penurunan kadar gula darah puasa, interleukin-6 dan TNF-α (faktor nekrosis tumor-α); namun, tidak ada perubahan yang ketara dalam profil insulin dan lipid  [93,94].

Table 5

Recent health-related pomegranate studies in humans.

Derivative Subject Effect References
whole fruit extract overweight and obese patients anti-inflammatory effect; ↓body weight, serum glucose, total cholesterol, LDL; ↑HDL [91]
juice hemodialysis patients improved blood pressure, serum triglycerides, HDL, oxidative stress and inflammation [85]
juice humans with type 2 diabetes ↓serum erythropoietin level [86]
juice humans with type 2 diabetes ↓systolic and diastolic blood pressure [87]
juice healthy adults maintains visual memory skills [88]
juice endurance-based athletes modulation of fat and protein damage [89]
juice active healthy men ↓systolic blood pressure, creatinine and muscle damage parameters [90]
seed oil humans with type 2 diabetes ↓levels of fasting blood sugar [93,94]
peel extract humans with type 2 diabetes hypolipemic, hypoglycemic, and antioxidative potential [92]
peel extract patients with dyslipidemia ↓systolic blood pressure, LDL, total cholesterol; ↑HDL [95]
microencapsulated pomegranate women with acute coronary syndrome reverts high-density lipoprotein-induced endothelial dysfunction and ↓postprandial triglyceridemia [96]

4. Aplikasi dalam Produk Makanan
Delima, seperti yang telah disebutkan di atas, dianggap sebagai buah dengan banyak khasiat bermanfaat yang mempengaruhi kesihatan. Di samping itu, banyak sifat sensori, seperti warna dan aroma, mempunyai minat yang besar dalam industri makanan dan dapat digunakan dalam banyak cara. Banyak penyelidik telah mengkaji kesan penambahan delima pada sifat beberapa produk makanan, seperti produk tenusu (Table 6), filem dan pelapis untuk pembungkusan makanan (Table 7), produk daging dan ikan (Table 8), dan bijirin dan kacang produk (Table 9).

Table 6

Recent studies on the effect of the addition of pomegranate derivatives to dairy products.

Derivative Product Effect References
juice kefir-type ↑viscosity; ↑acidity [97]
juice powder yogurt ↑total phenolics; ↑antioxidant activity; ↑solid-like behavior [98]
peel extract cheese ↑lipid oxidative stability; ↑storage quality [99]
peel extract powder fermented milk ↑total phenolics; ↑antioxidant activity [100]
peel extract powder cheese ↑antioxidant activity; ↑shelf life [101]
peel extract powder freeze-dried yogurt ↑total phenolics; ↑antioxidant activity [102]
seed powder yogurt ↑antioxidant activity; fatty acid profile improvement [103]

Table 7

Recent studies on the application of pomegranate derivatives to films and coatings.

Derivative Product Effect References
peel extract zein-based film (cheese) ↑tensile strength; ↑antioxidant and antimicrobial activity [104]
peel extract chitosan coating (rainbow trout, pacific white shrimp, strawberry) improvement of functional characteristics of coatings; improvement of sensory characteristics and ↑shelf life of food [105,106,107,108]
peel powder starch-based films better mechanical properties; antimicrobial activity [109]
peel extract chitosan/locust gum coating (oranges) inhibition of Penicillium digitatum; ↑shelf-life of oranges [110]
peel extract surimi-based films superior mechanical properties; improved thermal stability [111]
juice bitter vetch seed protein films antioxidant activity; improvement of physicochemical properties [112]

Table 8

Recent studies on the effect of the addition of pomegranate derivatives to meat and fish products.

Derivative Product Effect References
peel powder meatballs ↑antioxidant activity; ↓lipid and protein oxidation; ↑microbial quality [113]
peel powder beef sausage quality criteria improvement; improvement of cooking characteristics [114]
juice powder raw ground chicken ↓heat resistance of E. coli [115]
peel extract pacific white shrimp ↓lipid oxidation; ↓melanosis; ↓microbial growth [116]
extract fish patties ↑shelf-life [117]
extract pork sausage controlling microbial growth and oxidation; ↑shelf-life [118]

Table 9

Recent studies on the effect of the addition of pomegranate derivatives to cereal and nut products.

Derivative Product Effect References
peel extract hazelnut paste ↑shelf life; delay oxidation [119]
peel extract cookies ↑shelf life; ↑antioxidant activity; ↑panelist acceptance (odor, color) [120]
seed powder gluten-free bread ↑specific volume and springiness; ↑antioxidant activity [121]
seed powder gluten-free cake ↑antioxidant activity, protein and fiber; ↓peroxide value [122]
seed powder gluten-free sheeted pasts ↑antioxidant activity; ↓cooking and textural parameters [123]

4.1. Produk tenusu
Jus delima, dalam bentuk serbuk, dapat digunakan dalam pengeluaran yogurt, terutama sebagai pengganti kandungan sukrosa. Penambahan serbuk jus delima (5%) terbukti membawa kepada produk dengan peningkatan jumlah kandungan fenolik, peningkatan aktiviti antioksidan, dan kebolehcapaian bio vitro yang lebih tinggi. Selain itu, ia juga terbukti memberi kesan positif terhadap ciri-ciri deria produk, yang mengakibatkan tingkah laku yang lebih mantap terutamanya disebabkan oleh interaksi fenolik-protein [98]. Dalam kajian serupa dengan produk seperti kefir, penambahan jus segar (5%) menghasilkan produk dengan peningkatan kelikatan dan keasidan; namun, penambahan madu adalah perlu untuk meningkatkan rasa manis  [97].

Penambahan ekstrak kulit buah delima adalah cara lain untuk menambahkan khasiat buah delima kepada produk tenusu. Ekstrak ini digunakan terutamanya untuk meningkatkan aktiviti antioksidan produk, serta jangka hayat simpanannya [100,101]. Di samping itu, ia telah digunakan dalam pengeluaran keju dan menghasilkan peningkatan kestabilan oksidatif lipid dan kualiti penyimpanan [99]. Walau bagaimanapun, penambahan ekstrak ini boleh menyebabkan perubahan negatif terhadap ciri-ciri deria produk, terutamanya disebabkan oleh kepahitan dan kepahitannya yang tinggi [101]. Secara umum, ekstrak kulit buah delima dapat digunakan sebagai pengawet semula jadi yang menjanjikan dalam produk susu fermentasi, walaupun harus digunakan dalam konsentrasi rendah untuk menghindari efek buruk pada atribut sensori. Penambahan madu dapat mengurangkan kesan ini dan meningkatkan penerimaan produk ini, seperti dalam keadaan yogurt kering beku [102].

Serbuk biji delima, yang kaya dengan asid linolenik konjugasi, juga telah dimasukkan dalam produk tenusu seperti yogurt. Berbanding dengan kawalan, yogurt yang diperkaya dengan serbuk biji delima 0,5% (w / v) menunjukkan nilai pemakanan dan pH yang serupa, aktiviti antioksidan yang lebih tinggi, kandungan asid lemak dan asid linolenik konjugasi yang diinginkan, dan indeks aterogenenisitas yang lebih rendah [103].

4.2. Filem dan Salutan (Filem and Coatings)
Pada masa kini, terdapat peningkatan minat untuk pengembangan bahan pembungkusan makanan baru terutamanya sebagai bahan pembungkus yang dapat dimakan. Komponen buah delima telah digunakan dalam pengembangan produk tersebut kerana kandungan fenolik dan sifat antioksidan yang meningkat. Beberapa filem dan pelapis telah dikembangkan dengan memasukkan ekstrak kulit buah delima. Sebuah filem berasaskan zein telah dihasilkan dengan memasukkan ekstrak kulit buah delima pada kepekatan hingga 75 mg / mL filem [104]. Penambahan ekstrak kulit buah delima menyebabkan peningkatan kekuatan tegangan, pemanjangan pada waktu rehat, kandungan fenolik total dan aktiviti antioksidan filem zein, sedangkan kelarutan filem dan kadar penghantaran wap air menurun dan ketebalan tetap berterusan. Filem ini terbukti menunjukkan aktiviti penghambatan terhadap beberapa bakteria patogen dan telah digunakan untuk pembungkusan keju, menghalang pertumbuhan mikroorganisma kerosakan tetapi tidak mempengaruhi bakteria asid laktik. Selain itu, keju, dengan kemasan zein-delima, mempunyai produk pengoksidaan protein dan lipid yang rendah semasa penyimpanan berbanding dengan keju yang dibungkus dengan filem zein tanpa ekstrak kulit buah delima.

Chitosan adalah polisakarida kationik yang diperoleh dengan deasetilasi kitin, dan, kerana biodegradasinya, biokompatibilitas, aktiviti antimikroba dan tidak beracun, dianggap sebagai bahan yang sangat menjanjikan dan mesra alam untuk tujuan yang berbeza, termasuk sistem pelapis makanan [105]. Sebagai tambahan, ekstrak kulit buah delima telah terbukti mampu meningkatkan ciri-ciri fungsi bahan berasaskan kitosan dengan meningkatkan sifat yang diinginkan untuk potensi penggunaannya sebagai pelapis makanan [105]. Lapisan berasaskan kitosan dengan ekstrak kulit buah delima yang digabungkan telah digunakan dalam beberapa produk, seperti pelangi pelangi [106], udang putih pasifik [107] dan strawberi [108]. Dalam semua kajian, peningkatan ciri sensori produk akhir telah dilaporkan dalam kombinasi dengan perpanjangan jangka hayat. Lebih khusus lagi, dalam hal udang putih pasifik, penghambatan melanosis telah dilaporkan, sementara penurunan oksidasi lipid dan protein telah dilaporkan pada pelangi.

Serbuk kulit buah delima juga telah digunakan untuk penyediaan filem yang boleh dimakan berdasarkan pati [109]. Serbuk telah digunakan sebagai agen antimikroba dan penguat. Filem baru ini memaparkan aksi penghambatan terhadap Staphylococcus aureus dan Salmonella. Penambahan serbuk kulit buah delima dalam matriks berasaskan kanji juga menunjukkan sifat mekanik yang lebih baik dengan meningkatkan kekakuan, modulus, kekuatan tegangan dan kekuatan hentaman jatuh matriks. Bahan pelapis lain yang boleh dimakan berdasarkan kitosan atau / dan belalang kacang dengan ekstrak kulit buah delima yang digabungkan telah dikembangkan untuk mengawal pertumbuhan Penicillium digitatum dan untuk mengurangkan kerosakan jeruk pasca panen [110].. Hasil kajian menunjukkan bahawa penambahan ekstrak kulit buah delima mengurangkan kejadian penyakit hingga 49% pada jeruk yang diinokulasi secara buatan dengan P. digitatum. Ekstrak kulit buah delima juga telah digunakan untuk merumuskan filem yang boleh dimakan berdasarkan surimi dengan sifat penghalang mekanikal dan air yang unggul dan kestabilan termal yang lebih baik untuk pembungkusan makanan [111]. Kegiatan antioksidan dari protein yang boleh dimakan protein biji vetch meningkat dengan penambahan jus delima ke dalam filem, yang membentuk larutan yang menghasilkan bahan yang berpotensi besar dalam pembungkusan aktif sistem makanan [112].. Selain daripada aktiviti antioksidan, kehadiran jus delima juga terbukti mempengaruhi beberapa sifat fizikokimia filem. Lebih khusus lagi, filem-filem tersebut menunjukkan jumlah larutan total yang lebih tinggi, pemanjangan pada waktu rehat, dan kebolehtelapan wap air, serta kekuatan tegangan yang lebih rendah, berbanding dengan filem kawalan yang disiapkan sekiranya tidak ada jus delima. Selain itu, morfologi filem telah terbukti berubah, dengan permukaan filem menjadi lebih lancar dan dengan jumlah liang yang tinggi. Interaksi dalam larutan pembentuk filem antara protein vetch pahit dan sebatian fenolik yang terkandung dalam jus delima mungkin bertanggungjawab terhadap perubahan sifat filem yang diperhatikan.

4.3. Ejen Antimikrob dan Antijamur dalam Buah dan Jus
Kegiatan antimikrobial buah delima telah menarik minat para penyelidik untuk menggunakan buah tersebut sebagai agen antimikroba semula jadi atau bahkan bahan pengawet dalam buah-buahan dan jusnya. Kajian in vitro ekstrak kulit buah delima telah menunjukkan aktiviti antijamur yang kuat terhadap Botrytis cinerea, Penicillium digitatum dan Penicillium expansum [124. Selanjutnya, apabila digunakan dalam buah-buahan yang diinokulasi secara artifisial, buah delima terbukti sangat berkesan dalam menghalang P. digitatum dan Penicillium italicum dalam lemon, P. italicum dalam limau gedang, dan P. expansum dalam epal. Walau bagaimanapun, ekstrak delima juga telah digunakan dalam jus buah kerana sifat antimikroba mereka. Sebagai contoh, ekstrak delima komersial (POMELLA®, PE) telah berjaya digunakan terhadap sel dan spora Alicyclobacillus acidoterrestris dalam jus epal [125].

4.4. Produk Daging dan Ikan
Produk daging sangat rentan terhadap perubahan yang tidak diingini semasa pemprosesan dan penyimpanan, yang mengakibatkan perubahan rasa yang luas, kehilangan warna, dan kerosakan struktur protein, yang semuanya mengurangkan parameter deria dan penerimaan pengguna [126]. Semua perubahan yang tidak diingini terutama disebabkan oleh tiga jalur biokimia yang berbeza – pengoksidaan lipid, penguraian protein, dan pencemaran mikroba – yang lebih ketara dalam daging cincang  [127]. Oleh itu, buah delima telah dinilai sebagai bahan tambahan dalam produk daging untuk menekan perkembangan kesan ini [128].

Nanopartikel kulit buah delima yang diliofilisasi, yang mempunyai kandungan fenolik dan kapasiti antioksidan yang tinggi, dinilai sebagai bahan tambahan antioksidan dan antimikroba (hingga 1.5%) pada bebola daging semasa penyimpanan pada suhu 4 ° C hingga 15 hari. Hasil kajian menunjukkan bahawa nanopartikel kulit buah delima yang lyophilized lebih berkesan dalam menangguhkan pengoksidaan lipid dan meningkatkan kualiti mikrob dan ciri memasak bebola daging berbanding dengan sampel dengan hidroksitoluena butilasi (BHT) 0,01% dan tanpa rawatan [113]. Tambahan pula, sampel ini dapat diterima secara sensoris. Dalam kajian serupa, penggunaan serbuk kulit buah delima (hingga 3%) terbukti berkesan sebagai pengawet semula jadi dalam menghasilkan sampel sosis daging lembu berkualiti tinggi dalam tempoh penyimpanan 12 hari pada suhu 4 ° C [114]. Penambahan serbuk kulit buah delima menyebabkan kestabilan penyimpanan yang tinggi dan pengurangan nilai asid thiobarbituric dan nitrogen volatil sampel sosis daging lembu yang telah disiapkan semasa penyimpanan dalam peti sejuk. Kriteria mikrobiologi sampel sosis daging lembu yang disiapkan dengan serbuk kulit buah delima juga diperbaiki. Selain itu, peningkatan ciri-ciri memasak, misalnya, kehilangan memasak, hasil memasak, perubahan diameter, dan perubahan panjang, juga dilaporkan. Serbuk delima komersial asid ellagic tinggi juga telah digunakan untuk mengurangkan ketahanan haba Escherichia coli O104: H4 pada ayam tanah [115]. Sesungguhnya, masa untuk mencapai pengurangan log 5.0 mencapai minimum pada kepekatan serbuk delima 1%, menghasilkan penurunan masa kematian sebanyak 50% berbanding dengan tanpa serbuk delima. Hasil ini, dalam kombinasi dengan penghambatan pembentukan amina aromatik karsinogenik oleh ekstrak biji delima [129], menunjukkan bahawa formulasi delima secara bersamaan dapat menghalang kedua-dua patogen dan amina heterosiklik dalam produk daging dan unggas yang diproses.

Ekstrak kulit buah delima berpotensi digunakan sebagai agen antioksidan dan antibakteria semula jadi dalam produk ikan. Sebagai contoh, apabila udang direndam dalam ekstrak kulit delima metanol selama 15 minit, melanosis, pertumbuhan mikroba, dan pengoksidaan lipid dapat ditahan sehingga enam hari penyimpanan dalam peti sejuk [116]. Aktiviti penghambatan diikuti dengan cara yang bergantung pada dos. Dalam kajian lain, roti ikan yang dibuat dengan ekstrak semula jadi, termasuk delima, menunjukkan pengoksidaan lipid yang lebih rendah dan, sebagai hasilnya, mempunyai jangka hayat yang berpanjangan selama 11 hari penyimpanan dalam keadaan paparan runcit [117]. Selanjutnya, delima memberikan penghambatan yang tinggi terhadap Listeria monocytogenes.

4.5. Produk Bijirin dan Kacang
Ekstrak kulit buah delima, baik dalam bentuk kasar atau dalam bentuk enkapsulasi, dicampurkan dengan pasta hazelnut untuk memanjangkan jangka hayat produk melalui penghambatan oksidasi lipid [119]. Dilaporkan penghambatan pengoksidaan lipid dengan pembentukan peroksida yang berkurang dan kelarutan terhad ekstrak kasar dalam matriks kandungan lipid tinggi dari pasta hazelnut. Dalam kajian serupa, ekstrak kulit buah delima, yang dikemas dengan pengeringan semburan ketika menggunakan produk sampingan industri jus oren sebagai bahan dinding, digunakan untuk memperkuat kuki dengan peningkatan kandungan fenolik dan kestabilan pengoksidaan minyak  [120]. Kegiatan antioksidan kuki yang diperkaya tetap berada pada tahap tinggi sepanjang masa penyimpanan, dan mereka lebih disukai kerana warna dan bau mereka oleh panelis semasa penilaian deria.

Serbuk biji delima dimasukkan dalam roti bebas gluten untuk meningkatkan jumlah kandungan fenolik dan aktiviti antioksidan [121]. Hasil kajian menunjukkan bahawa serbuk biji delima meningkatkan jumlah dan kenyal roti bebas gluten, sedangkan kekerasan dan kenyal mereka menurun dengan ketara dengan peningkatan penambahan serbuk. Sebagai tambahan, dilaporkan penurunan cahaya dan kekuningan warna kerak dan kerak, serta peningkatan kemerahan. Secara umum, roti bebas gluten yang optimum dengan ciri-ciri fizikal terbaik dan sifat antioksidan yang tinggi didapati dengan penggunaan 7.5% serbuk biji delima. Mengikut trend itu, serbuk biji delima juga telah digunakan untuk penghasilan kek bebas gluten [122] dan pasta berlapis bebas gluten (GF) [123]. Kek bebas gluten (mengandungi serbuk biji delima 25,75% dan transglutaminase 0,97%) menunjukkan jumlah aktiviti antioksidan yang lebih tinggi, kandungan abu, serat, protein dan kelembapan, serta nilai peroksida, indeks isipadu dan keliangan yang lebih rendah [122]. Dalam kes pasta berlapis, peningkatan aktiviti antioksidan dilaporkan, tetapi penambahan serbuk biji delima mempengaruhi parameter memasak dan tekstur. Secara umum, kepekatan serbuk biji delima paling rendah mempunyai kesan paling rendah, dan oleh itu, pasta bebas gluten yang disatukan dengan hingga 7.5% serbuk biji delima menghasilkan penerimaan yang baik [123].

KESIMPULAN DAN PERSPEKTIF MASA HADAPAN
Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, permintaan industri makanan untuk antioksidan dari sumber semula jadi terus meningkat, terutama sekarang dengan peningkatan jumlah laporan toksikologi buruk pada sebilangan besar sebatian sintetik. Oleh itu, buah delima, yang mempunyai sifat antioksidan dan antimikroba yang sangat tinggi, berpotensi besar untuk aplikasi dalam produk makanan. Penggunaan delima dan ekstraknya, terutama sebagai antioksidan dan antimikroba, telah banyak dikaji dalam berbagai jenis produk makanan dan telah menunjukkan hasil yang sangat menjanjikan. Di samping itu, banyak kajian menunjukkan bahawa bahan tambahan ini secara positif dapat mempengaruhi kualiti deria keseluruhan, dan dengan itu jangka hayat, produk makanan.

Walaupun delima adalah makanan dan oleh itu dianggap selamat, pertimbangan ini tidak berlaku untuk ekstraknya, seperti ekstrak kulit dan biji, dan penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan had selamatnya [128]. Oleh itu, beberapa kajian telah dilakukan dan mesti terus dilakukan untuk memastikan penggunaan selamat dari sebatian semula jadi yang boleh dimakan ini.

Sebaliknya, jus delima dan pelbagai sebatian yang berasal daripadanya menjadi tumpuan banyak kajian in vitro dan in vivo yang telah menunjukkan aktiviti fisiologi yang bermanfaat, terutamanya sifat antioksidan, antimikroba dan anti-radang mereka. Kajian-kajian ini telah menyimpulkan bahawa pengambilan buah delima, jus, atau bahkan sebatiannya yang ditambahkan dalam produk makanan lain bertindak bermanfaat untuk kesihatan seseorang dan bahkan dapat melindungi atau memperbaiki perjalanan beberapa penyakit seperti obesiti, diabetes, penyakit kardiovaskular, dan bahkan beberapa jenis barah.

Kajian masa depan harus difokuskan pada pengenalpastian mekanisme yang berkaitan dengan aktiviti delima dan produknya yang disebutkan sebelumnya, kemungkinan kesan sinergi dengan sebatian makanan lain, dan yang paling penting, kemungkinan interaksinya dengan mikroflora usus. Semua kajian ini akan memberikan semua bukti saintifik yang diperlukan untuk memahami sepenuhnya potensi buah delima sebagai sumber pengawet makanan semula jadi dan agen terapi.

Sumber artikel asal: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7074153/

Author Contributions:Conceptualization, P.K.; writing—original draft preparation, E.K. and P.K.; writing—review and editing, P.K.; supervision, P.K.; project administration, P.K.; funding acquisition, P.K. All authors have read and agreed to the published version of the manuscript.

Funding
We acknowledge support of this work by the project “Research Infrastructure on Food Bioprocessing Development and Innovation Exploitation—Food Innovation RI” (MIS 5027222), which is implemented under the Action “Reinforcement of the Research and Innovation Infrastructure”, funded by the Operational Program “Competitiveness, Entrepreneurship and Innovation” (NSRF 2014–2020) and co-financed by Greece and the European Union (European Regional Development Fund).

Conflicts of Interest
The authors declare no conflict of interest. The funders had no role in the design of the study; in the collection, analyses, or interpretation of data; in the writing of the manuscript, or in the decision to publish the results.

References

1. Pagliarulo C., De Vito V., Picariello G., Colicchio R., Pastore G., Salvatore P., Volpe M.G. Inhibitory effect of pomegranate (Punica granatum L.) polyphenol extracts on the bacterial growth and survival of clinical isolates of pathogenic Staphylococcus aureus and Escherichia coliFood Chem. 2016;190:824–831. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.06.028. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
2. Rana T.S., Narzary D., Ranade S.A. Systematics and taxonomic disposition of the genus Punica L. Pomegranate. Fruit Veg. Cereal Sci. Biotechnol. 2010;4:19–25. [Google Scholar]
3. Sreekumar S., Sithul H., Muraleedharan P., Azeez J.M., Sreeharshan S. Pomegranate fruit as a rich source of biologically active compounds. Biomed. Res. Int. 2014;2014 doi: 10.1155/2014/686921. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
4. Aslanova M.S., Magerramov M.A. Physicochemical parameters and amino acid composition of new pomological sorts of pomegranate fruits. Chem. Plant Raw Mater. 2012;1:165–169. [Google Scholar]
5. da Silva J.A.T., Rana T.S., Narzary D., Verma N., Meshram D.T., Ranade S.A. Pomegranate biology and biotechnology: A review. Sci. Hortic. 2013;160:85–107. doi: 10.1016/j.scienta.2013.05.017. [CrossRef[Google Scholar]
6. Gunjan J., Rahul N., Divya S., Praveen K.S., Diwaker K.A. Antioxidant activity of various parts of Punica granatum: A review. J. Drug Deliv. Ther. 2012;2:138–141. doi: 10.22270/jddt.v2i6.319. [CrossRef[Google Scholar]
7. Pareek S., Valero D., Serrano M. Postharvest biology and technology of pomegranate. J. Sci. Food Agric. 2015;95:2360–2379. doi: 10.1002/jsfa.7069. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
8. Feng Y.Z., Chen D.J., Song M.T., Zhao Y.L., Li Z.H. Assessment and utilization of pomegranate varieties resources. J. Fruit Sci. 1998;15:370–373. [Google Scholar]
9. Saeed W.T. Pomegranate cultivars as affected by Paclobutrazol, salt stress and change in fingerprints. Bull. Fac. Agric. Cairo Univ. 2005;56:581–615. [Google Scholar]
10. Jalikop S.H. Breeding of pomegranate and annonaceous fruits. Acta Hortic. 2011;890:191–197. doi: 10.17660/ActaHortic.2011.890.25. [CrossRef[Google Scholar]
1
1. Lantzouraki D.Z., Sinanoglou V.J., Zoumpoulakis P.G., Glamočlija J., Ćirić A., Soković M., Heropoulos G., Proestos C. Antiradical–antimicrobial activity and phenolic profile of pomegranate (Punica granatum L.) juices from different cultivars: A comparative study. RSC Adv. 2015;5:2602–2614. doi: 10.1039/C4RA11795F. [CrossRef[Google Scholar]
12. Vasantha Kumar G.K. Pomegranate cultivation in Karnataka state, India—A profitable venture. Acta Hortic. 2009;818:55–60. doi: 10.17660/ActaHortic.2009.818.6. [CrossRef[Google Scholar]
13. Pande G., Akoh C.C. Pomegranate cultivars (Punica granatum L.) In: Simmonds M.S.J., Preedy V.R., editors. Nutritional Composition of Fruit Cultivars. 1st ed. Academic Press; New York, NY, USA: 2016. pp. 667–689. [Google Scholar]
14. Varasteh F., Arzani K., Zamani Z., Mosheni A. Evaluation of the most important fruit characteristics of some commercial pomegranate (Punica granatum L.) cultivars of Iran. Acta Hortic. 2009;818:103–108. doi: 10.17660/ActaHortic.2009.818.13. [CrossRef[Google Scholar]
15. Holland D., Hatib K., Bar-Ya’akov I. Pomegranate: Botany, horticulture, breeding. Hortic. Rev. 2009;35:2. [Google Scholar]
16. Barone E., Caruso T., Marra F.P., Sottile F. Preliminary observations on some Sicilian pomegranate (Punica granatum L.) varieties. In: Melgarejo P., Martínez-Nicolás J.J., Martínez-Tomé J., editors. Production, Processing and Marketing of Pomegranate in the Mediterranean Region: Advances in Research and Technology, Proceedings of the Options Méditerranéennes: Série, A. Séminaires Méditerranéens, Orihuela, Spain, 15–17 October 1998. Volume 42. CIHEAM; Zaragoza, Spain: 2000. pp. 137–141. [Google Scholar]
17. Ferrara G., Giancaspro A., Mazzeo A., Giove S.L., Matarrese A.M.S., Pacucci C., Punzi R., Trani A., Gambacorta G., Blanco A., et al. Characterization of pomegranate (Punica granatum L.) genotypes collected in Puglia region, Southeastern Italy. Sci. Hortic. 2014;178:70–78. doi: 10.1016/j.scienta.2014.08.007. [CrossRef[Google Scholar]
18. LaRue J.H. Growing Pomegranates in California. University of California, Leaflet 2459. [(accessed on 30 December 2019)];1980 Available online: http://ucanr.edu/sites/Pomegranates/files/122804.pdf.
19. Hmid I., Elothmani D., Hanine H., Oukabli A., Mehinagic E. Comparative study of phenolic compounds and their antioxidant attributes of eighteen pomegranate (Punica granatum L.) cultivars grown in Morocco. Arab. J. Chem. 2017;10:S2675–S2684. doi: 10.1016/j.arabjc.2013.10.011. [CrossRef[Google Scholar]
20. Melgarejo P., Salazar D.M., Artes F. Organic acids and sugars composition of harvested pomegranate fruits. Eur. Food Res. Tech. 2000;211:185–190. doi: 10.1007/s002170050021. [CrossRef[Google Scholar]
21. Mars M., Marrakchi M. Diversity of pomegranate (Punica granatum L.) germplasm in Tunisia. Genet. Resour Crop Evol. 1999;46:461–476. doi: 10.1023/A:1008774221687. [CrossRef[Google Scholar]
22. Stover E.W., Mercure E.W. The pomegranate: A new look at the fruit of paradise. HortScience. 2007;42:1088–1092. doi: 10.21273/HORTSCI.42.5.1088. [CrossRef[Google Scholar]
23. Nuncio-Jáuregui N., Calín-Sánchez Á., Vázquez-Araújo L., Pérez-López A.J., Frutos-Fernández M.J., Carbonell-Barrachina Á.A. Processing pomegranates for juice and impact on bioactive components. In: Preedy V., editor. Processing and Impact on Active Components in Food. Academic Press; New York, NY, USA: 2015. pp. 629–636. [CrossRef[Google Scholar]
24. Viuda-Martos M., Fernández-López J., Pérez-Álvarez J.A. Pomegranate and its many functional components as related to human health: A review. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2010;9:635–654. doi: 10.1111/j.1541-4337.2010.00131.x. [CrossRef[Google Scholar]
25. Turrini E., Ferruzzi L., Fimognari C. Potential effects of pomegranate polyphenols in cancer prevention and therapy. Oxid. Med. Cell. Longev. 2015;2015:1–19. doi: 10.1155/2015/938475. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
26. Williamson G. The role of polyphenols in modern nutrition. Nutr. Bull. 2017;42:226–235. doi: 10.1111/nbu.12278. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
27. Bonesi M., Tundis R., Sicari V., Loizzo M.R. The juice of pomegranate (Punica granatum L.): Recent studies on its bioactivities. In: Grumezescu A.M., Holban A.M., editors. Quality Control in the Beverage Industry. Volume 17. Academic Press; New York, NY, USA: 2019. pp. 459–489. [CrossRef[Google Scholar]
28. Akhtar S., Ismail T., Fraternale D., Sestili P. Pomegranate peel and peel extracts: Chemistry and food features. Food Chem. 2015;174:417–425. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.11.035. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
29. Russo M., Fanali C., Tripodo G., Dugo P., Muleo R., Dugo L., De Gara L., Mondello L. Analysis of phenolic compounds in different parts of pomegranate (Punica granatum) fruit by HPLC-PDA-ESI/MS and evaluation of their antioxidant activity: Application to different Italian varieties. Anal. Bioanal. Chem. 2018;410:3507–3520. doi: 10.1007/s00216-018-0854-8. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
30. Fadavi A., Barzegar M., Azizi M.H., Bayat M. Note. Physicochemical composition of ten pomegranate cultivars (Punica granatum L.) grown in Iran. Food Sci. Technol. Int. 2005;11:113–119. doi: 10.1177/1082013205052765. [CrossRef[Google Scholar]
31. Mphahlele R.R., Caleb O.J., Fawole O.A., Opara U.L. Effects of different maturity stages and growing locations on changes in chemical, biochemical and aroma volatile composition of ‘Wonderful’ pomegranate juice. J. Sci. Food Agric. 2016;96:1002–1009. doi: 10.1002/jsfa.7186. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
32. Fawole O.A., Opara U.L. Effects of maturity status on biochemical content, polyphenol composition and antioxidant capacity of pomegranate fruit arils (cv. ‘Bhagwa’) S. Afr. J. Bot. 2013;85:23–31. doi: 10.1016/j.sajb.2012.11.010. [CrossRef[Google Scholar]
33. Shukla M., Gupta K., Rasheed Z., Khan K.A., Haqqi T.M. Bioavailable constituents/metabolites of pomegranate (Punica granatum L.) preferentially inhibit COX2 activity ex vivo and IL-1beta-induced PGE 2 production in human chondrocytes in vitro. J. Inflamm. 2008;5:9. doi: 10.1186/1476-9255-5-9. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
34. Cerrato A., Cannazza G., Capriotti A.L., Citti C., La Barbera G., Laganà A., Montone C.M., Piovesana S., Cavaliere C. A new software-assisted analytical workflow based on high-resolution mass spectrometry for the systematic study of phenolic compounds in complex matrices. Talanta. 2019:120573. doi: 10.1016/j.talanta.2019.120573. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
35. Paul A., Banerjee K., Goon A., Saha S. Chemo-profiling of anthocyanins and fatty acids present in pomegranate aril and seed grown in Indian condition and its bioaccessibility study. J. Food Sci. Technol. 2018;55:2488–2496. doi: 10.1007/s13197-018-3166-2. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
36. Syed D.N., Afaq F., Mukhtar H. Pomegranate derived products for cancer chemoprevention. Semin. Cancer Biol. 2007;17:377–385. doi: 10.1016/j.semcancer.2007.05.004. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
37. Liu C., Guo H., DaSilva N.A., Li D., Zhang K., Wan Y., Gao X.H., Chen H.D., Seeram N.P., Ma H. Pomegranate (Punica granatum) phenolics ameliorate hydrogen peroxide-induced oxidative stress and cytotoxicity in human keratinocytes. J. Funct. Foods. 2019;54:559–567. doi: 10.1016/j.jff.2019.02.015. [CrossRef[Google Scholar]
38. Finegold S.M., Summanen P.H., Corbett K., Downes J., Henning S.M., Li Z. Pomegranate extract exhibits in vitro activity against Clostridium difficileNutrition. 2014;30:1210–1212. doi: 10.1016/j.nut.2014.02.029. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
39. Bellesia A., Verzelloni E., Tagliazucchi D. Pomegranate ellagitannins inhibit α-glucosidase activity in vitro and reduce starch digestibility under simulated gastro-intestinal conditions. Int. J. Food Sci. Nutr. 2015;66:85–92. doi: 10.3109/09637486.2014.953455. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
40. Li Z., Summanen P.H., Komoriya T., Henning S.M., Lee R.P., Carlson E., Heber D., Finegold S.M. Pomegranate ellagitannins stimulate growth of gut bacteria in vitro: Implications for prebiotic and metabolic effects. Anaerobe. 2015;34:164–168. doi: 10.1016/j.anaerobe.2015.05.012. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
41. Les F., Carpéné C., Arbonés-Mainar J.M., Decaunes P., Valero M.S., López V. Pomegranate juice and its main polyphenols exhibit direct effects on amine oxidases from human adipose tissue and inhibit lipid metabolism in adipocytes. J. Funct. Foods. 2017;33:323–331. doi: 10.1016/j.jff.2017.04.006. [CrossRef[Google Scholar]
42. Les F., Arbonés-Mainar J.M., Valero M.S., López V. Pomegranate polyphenols and urolithin A inhibit α-glucosidase, dipeptidyl peptidase-4, lipase, triglyceride accumulation and adipogenesis related genes in 3T3-L1 adipocyte-like cells. J. Ethnopharmacol. 2018;220:67–74. doi: 10.1016/j.jep.2018.03.029. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
43. An J., Guo Y., Wang T., Pantuck A.J., Rettig M.B. Pomegranate extract inhibits EMT in clear cell renal cell carcinoma in a NF-κB and JNK dependent manner. Asian J. Urol. 2015;2:38–45. doi: 10.1016/j.ajur.2015.04.009. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
44. Šavikin K., Živković J., Alimpić A., Zdunić G., Janković T., Duletić-Laušević S., Menković N. Activity guided fractionation of pomegranate extract and its antioxidant, antidiabetic and antineurodegenerative properties. Ind. Crops Prod. 2018;113:142–149. doi: 10.1016/j.indcrop.2018.01.031. [CrossRef[Google Scholar]
45. Deng Y., Li Y., Yang F., Zeng A., Yang S., Luo Y., Zhang Y., Xie Y., Ye T., Xia Y., et al. The extract from Punica granatum (pomegranate) peel induces apoptosis and impairs metastasis in prostate cancer cells. Biomed. Pharm. 2017;93:976–984. doi: 10.1016/j.biopha.2017.07.008. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
46. Gulube Z., Patel M. Effect of Punica granatum on the virulence factors of cariogenic bacteria Streptococcus mutansMicrob. Pathog. 2016;98:45–49. doi: 10.1016/j.micpath.2016.06.027. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
47. Ferrazzano G.F., Scioscia E., Sateriale D., Pastore G., Colicchio R., Pagliuca C., Cantile T., Alcidi B., Coda M., Ingenito A., et al. In vitro antibacterial activity of pomegranate juice and peel extracts on cariogenic bacteria. Biomed. Res. Int. 2017;2017:2152749. doi: 10.1155/2017/2152749. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
48. Spilmont M., Léotoing L., Davicco M.J., Lebecque P., Miot-Noirault E., Pilet P., Rios L., Wittrant Y., Coxam V. Pomegranate peel extract prevents bone loss in a preclinical model of osteoporosis and stimulates osteoblastic differentiation in vitro. Nutrients. 2015;7:9265–9284. doi: 10.3390/nu7115465. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
49. Kim Y.H., Choi E.M. Stimulation of osteoblastic differentiation and inhibition of interleukin-6 and nitric oxide in MC3T3-E1 cells by pomegranate ethanol extract. Phytother. Res. 2009;23:737–739. doi: 10.1002/ptr.2587. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
50. Gavlighi H.A., Tabarsa M., You S., Surayot U., Ghaderi-Ghahfarokhi M. Extraction, characterization and immunomodulatory property of pectic polysaccharide from pomegranate peels: Enzymatic vs. conventional approach. Int. J. Biol. Macromol. 2018;116:698–706. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.05.083. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
51. Adaramoye O., Erguen B., Nitzsche B., Höpfner M., Jung K., Rabien A. Punicalagin, a polyphenol from pomegranate fruit, induces growth inhibition and apoptosis in human PC-3 and LNCaP cells. Chem. Biol. Interact. 2017;274:100–106. doi: 10.1016/j.cbi.2017.07.009. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
52. Li Y., Yang F., Zheng W., Hu M., Wang J., Ma S., Deng Y., Luo Y., Ye T., Yin W. Punica granatum (pomegranate) leaves extract induces apoptosis through mitochondrial intrinsic pathway and inhibits migration and invasion in non-small cell lung cancer in vitro. Biomed. Pharm. 2016;80:227–235. doi: 10.1016/j.biopha.2016.03.023. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
53. Aqil F., Munagala R., Vadhanam M.V., Kausar H., Jeyabalan J., Schultz D.J., Gupta R.C. Anti-proliferative activity and protection against oxidative DNA damage by punicalagin isolated from pomegranate husk. Food Res. Int. 2012;49:345–353. doi: 10.1016/j.foodres.2012.07.059. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
54. Yao X., Cheng X., Zhang L., Yu H., Bao J., Guan H., Lu R. Punicalagin from pomegranate promotes human papillary thyroid carcinoma BCPAP cell death by triggering ATM-mediated DNA damage response. Nutr. Res. 2017;47:63–71. doi: 10.1016/j.nutres.2017.09.001. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
55. Kim Y.E., Hwang C.J., Lee H.P., Kim C.S., Son D.J., Ham Y.W., Hellström M., Han S.B., Kim H.S., Park E.K., et al. Inhibitory effect of punicalagin on lipopolysaccharide-induced neuroinflammation, oxidative stress and memory impairment via inhibition of nuclear factor-kappaB. Neuropharmacology. 2017;117:21–32. doi: 10.1016/j.neuropharm.2017.01.025. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
56. Iwatake M., Okamoto K., Tanaka T., Tsukuba T. Punicalagin attenuates osteoclast differentiation by impairing NFATc1 expression and blocking Akt-and JNK-dependent pathways. Mol. Cell. Biochem. 2015;407:161–172. doi: 10.1007/s11010-015-2466-3. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
57. Afaq F., Zaid M.A., Khan N., Dreher M., Mukhtar H. Protective effect of pomegranate-derived products on UVB-mediated damage in human reconstituted skin. Exp. Dermatol. 2009;18:553–561. doi: 10.1111/j.1600-0625.2008.00829.x. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
58. DaSilva N.A., Nahar P.P., Ma H., Eid A., Wei Z., Meschwitz S., Zawia N.H., Slitt A.L., Seeram N.P. Pomegranate ellagitannin-gut microbial-derived metabolites, urolithins, inhibit neuroinflammation in vitro. Nutr. Neurosci. 2019;22:185–195. doi: 10.1080/1028415X.2017.1360558. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
59. Bialonska D., Ramnani P., Kasimsetty S.G., Muntha K.R., Gibson G.R., Ferreira D. The influence of pomegranate by-product and punicalagins on selected groups of human intestinal microbiota. Int. J. Food Microbiol. 2010;140:175–182. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2010.03.038. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
60. Bialonska D., Kasimsetty S.G., Schrader K.K., Ferreira D. The effect of pomegranate (Punica granatum L.) byproducts and ellagitannins on the growth of human gut bacteria. J. Agric. Food Chem. 2009;57:8344–8349. doi: 10.1021/jf901931b. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
61. Valero-Cases E., Nuncio-Jáuregui N., Frutos M.J. Influence of fermentation with different lactic acid bacteria and in vitro digestion on the biotransformation of phenolic compounds in fermented pomegranate juices. J. Agric. Food Chem. 2017;65:6488–6496. doi: 10.1021/acs.jafc.6b04854. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
62. Rettig M.B., Heber D., An J., Seeram N.P., Rao J.Y., Liu H., Klatte T., Belldegrun A., Moro A., Henning S.M., et al. Pomegranate extract inhibits androgen-independent prostate cancer growth through a nuclear factor-κB-dependent mechanism. Mol. Cancer Ther. 2008;7:2662–2671. doi: 10.1158/1535-7163.MCT-08-0136. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
63. Ahmadiankia N. Molecular targets of pomegranate (Punica granatum) in preventing cancer metastasis. Iran. J. Basic Med. Sci. 2019;22:977. doi: 10.22038/ijbms.2019.34653.8217. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
64. Velagapudi R., Baco G., Khela S., Okorji U., Olajide O. Pomegranate inhibits neuroinflammation and amyloidogenesis in IL-1β-stimulated SK-N-SH cells. Eur. J. Nutr. 2016;55:1653–1660. doi: 10.1007/s00394-015-0984-0. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
65. Subash S., Braidy N., Essa M.M., Zayana A.B., Ragini V., Al-Adawi S., Al-Asmi A., Guillemin G.J. Long-term (15 mo) dietary supplementation with pomegranates from Oman attenuates cognitive and behavioral deficits in a transgenic mice model of Alzheimer’s disease. Nutrition. 2015;31:223–229. doi: 10.1016/j.nut.2014.06.004. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
66. Makled M.N., El-Awady M.S., Abdelaziz R.R., Atwan N., Guns E.T., Gameil N.M., Shebab El-Din A.B., Ammar E.M. Pomegranate protects liver against cecal ligation and puncture-induced oxidative stress and inflammation in rats through TLR4/NF-κB pathway inhibition. Environ. Toxicol. Pharmacol. 2016;43:182–192. doi: 10.1016/j.etap.2016.03.011. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
67. Choudhury S., Ghosh S., Mukherjee S., Gupta P., Bhattacharya S., Adhikary A., Chattopadhyay S. Pomegranate protects against arsenic-induced p53-dependent ROS-mediated inflammation and apoptosis in liver cells. J. Nutr. Biochem. 2016;38:25–40. doi: 10.1016/j.jnutbio.2016.09.001. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
68. Wu Y., Zhu C.P., Zhang Y., Li Y., Sun J.R. Immunomodulatory and antioxidant effects of pomegranate peel polysaccharides on immunosuppressed mice. Int. J. Biol. Macromol. 2019;137:504–511. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2019.06.139. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
69. Zhai X., Zhu C., Zhang Y., Sun J., Alim A., Yang X. Chemical characteristics, antioxidant capacities and hepatoprotection of polysaccharides from pomegranate peel. Carbohydr. Polym. 2018;202:461–469. doi: 10.1016/j.carbpol.2018.09.013. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
70. Nagano T., Ito H. Diet containing a polyphenol concentrate from pomegranate juice attenuates contact hypersensitivity in mice. J. Funct. Foods. 2018;45:247–253. doi: 10.1016/j.jff.2018.04.038. [CrossRef[Google Scholar]
71. Chen B., Longtine M.S., Riley J.K., Nelson D.M. Antenatal pomegranate juice rescues hypoxia-induced fetal growth restriction in pregnant mice while reducing placental cell stress and apoptosis. Placenta. 2018;66:1–7. doi: 10.1016/j.placenta.2018.04.009. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
72. Kujawska M., Jourdes M., Kurpik M., Szulc M., Szaefer H., Chmielarz P., Kreiner G., Krajka-Kuźniak V., Mikołajczak P.L., Teissedre P.-L., et al. Neuroprotective effects of pomegranate juice against Parkinson’s disease and presence of ellagitannins-derived metabolite—Urolithin a—In the brain. Int. J. Mol. Sci. 2020;21:202. doi: 10.3390/ijms21010202. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
73. Alkathiri B., El-Khadragy M., Metwally D., Al-Olayan E., Bakhrebah M., Abdel Moneim A. Pomegranate (Punica granatum) juice shows antioxidant activity against cutaneous leishmaniasis-induced oxidative stress in female BALB/c mice. Int. J. Environ. Res. Public Health. 2017;14:1592. doi: 10.3390/ijerph14121592. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
74. Yu X., Wang X.P., Lei F., Jiang J.F., Li J., Xing D.M., Du L.J. Pomegranate leaf attenuates lipid absorption in the small intestine in hyperlipidemic mice by inhibiting lipase activity. Chin. J. Nat. Med. 2017;15:732–739. doi: 10.1016/S1875-5364(17)30104-8. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
75. Al-Megrin W.A. In vivo study of pomegranate (Punica granatum) peel extract efficacy against Giardia lamblia in infected experimental mice. Asian Pac. J. Trop. Biomed. 2017;7:59–63. doi: 10.1016/j.apjtb.2016.08.018. [CrossRef[Google Scholar]
76. Neyrinck A.M., Van Hée V.F., Bindels L.B., De Backer F., Cani P.D., Delzenne N.M. Polyphenol-rich extract of pomegranate peel alleviates tissue inflammation and hypercholesterolaemia in high-fat diet-induced obese mice: Potential implication of the gut microbiota. Br. J. Nutr. 2013;109:802–809. doi: 10.1017/S0007114512002206. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
77. Rodriguez J., Gilson H., Jamart C., Naslain D., Pierre N., Deldicque L., Francaux M. Pomegranate and green tea extracts protect against ER stress induced by a high-fat diet in skeletal muscle of mice. Eur. J. Clin. Nutr. 2015;54:377–389. doi: 10.1007/s00394-014-0717-9. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
78. Parmar H.S., Kar A. Antidiabetic potential of Citrus sinensis and Punica granatum peel extracts in alloxan treated male mice. Biofactors. 2007;31:17–24. doi: 10.1002/biof.5520310102. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
79. Parmar H.S., Kar A. Medicinal values of fruit peels from Citrus sinensisPunica granatum, and Musa paradisiaca with respect to alterations in tissue lipid peroxidation and serum concentration of glucose, insulin, and thyroid hormones. J. Med. Food. 2008;11:376–381. doi: 10.1089/jmf.2006.010. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
80. Yang J., Zhang S., Henning S.M., Lee R., Hsu M., Grojean E., Pisegna R., Ly A., Heber D., Li Z. Cholesterol-lowering effects of dietary pomegranate extract and inulin in mice fed an obesogenic diet. J. Nutr. Biochem. 2018;52:62–69. doi: 10.1016/j.jnutbio.2017.10.003. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
81. Cao K., Xu J., Pu W., Dong Z., Sun L., Zang W., Gao F., Zhang Y., Feng Z., Liu J. Punicalagin, an active component in pomegranate, ameliorates cardiac mitochondrial impairment in obese rats via AMPK activation. Sci. Rep. 2015;5:14014. doi: 10.1038/srep14014. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
82. George N.S., Cheung L., Luthria D.L., Santin M., Dawson H.D., Bhagwat A.A., Smith A.D. Pomegranate peel extract alters the microbiome in mice and dysbiosis caused by Citrobacter rodentium infection. Food Sci. Nutr. 2019;7:2565–2576. doi: 10.1002/fsn3.1106. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
83. Amer O.S., Dkhil M.A., Hikal W.M., Al-Quraishy S. Antioxidant and anti-inflammatory activities of pomegranate (Punica granatum) on Eimeria papillata-induced infection in mice. BioMed Res. Int. 2015;2015:219670. doi: 10.1155/2015/219670. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
84. Smith A.D., George N.S., Cheung L., Bhagavathy G.V., Luthria D.L., John K.M., Bhagwat A.A. Pomegranate peel extract reduced colonic damage and bacterial translocation in a mouse model of infectious colitis induced by Citrobacter rodentiumNutr. Res. 2020;73:27–37. doi: 10.1016/j.nutres.2019.11.001. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
85. Barati Boldaji R., Akhlaghi M., Sagheb M.M., Esmaeilinezhad Z. Pomegranate juice improves cardiometabolic risk factors, biomarkers of oxidative stress and inflammation in hemodialysis patients: A randomized crossover trial. J. Sci. Food Agric. 2020;100:846–854. doi: 10.1002/jsfa.10096. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
86. Banihani S.A., Shuaibu S.M., Al-Husein B.A., Makahleh S.S. Fresh pomegranate juice decreases fasting serum erythropoietin in patients with type 2 diabetes. Int. J. Food Sci. 2019:1269341. doi: 10.1155/2019/1269341. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
87. Sohrab G., Roshan H., Ebrahimof S., Nikpayam O., Sotoudeh G., Siasi F. Effects of pomegranate juice consumption on blood pressure and lipid profile in patients with type 2 diabetes: A single-blind randomized clinical trial. Clin. Nutr. ESPEN. 2019;29:30–35. doi: 10.1016/j.clnesp.2018.11.013. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
88. Siddarth P., Li Z., Miller K.J., Ercoli L.M., Merril D.A., Henning S.M., Heber D., Small G.W. Randomized placebo-controlled study of the memory effects of pomegranate juice in middle-aged and older adults. Am. J. Clin. Nutr. 2019:nqz241. doi: 10.1093/ajcn/nqz241. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
89. Fuster-Muñoz E., Roche E., Funes L., Martínez-Peinado P., Sempere J.M., Vicente-Salar N. Effects of pomegranate juice in circulating parameters, cytokines, and oxidative stress markers in endurance-based athletes: A randomized controlled trial. Nutrition. 2016;32:539–545. doi: 10.1016/j.nut.2015.11.002. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
90. Achraf A., Hamdi C., Turki M., Abdelkarim O., Ayadi F., Hoekelmann A., Yaich S., Souissi N. Natural pomegranate juice reduces inflammation, muscle damage and increase platelets blood levels in active healthy Tunisian aged men. Alex. J. Med. 2018;54:45–48. doi: 10.1016/j.ajme.2017.03.005. [CrossRef[Google Scholar]
91. Hosseini B., Saedisomeolia A., Wood L.G., Yaseri M., Tavasoli S. Effects of pomegranate extract supplementation on inflammation in overweight and obese individuals: A randomized controlled clinical trial. Complement. Ther. Clin. Pract. 2016;22:44–50. doi: 10.1016/j.ctcp.2015.12.003. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
92. Grabež M., Škrbić R., Stojiljković M.P., Rudić-Grujić V., Paunović M., Arsić A., Petrović S., Vučić V., Mirjanić-Azarić B., Šavikin K., et al. Beneficial effects of pomegranate peel extract on plasma lipid profile, fatty acids levels and blood pressure in patients with diabetes mellitus type-2: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. J. Funct. Foods. 2019:103692. doi: 10.1016/j.jff.2019.103692. [CrossRef[Google Scholar]
93. Khajebishak Y., Payahoo L., Alivand M., Hamishehkar H., Mobasseri M., Ebrahimzadeh V., Alipour M., Alipour B. Effect of pomegranate seed oil supplementation on the GLUT-4 gene expression and glycemic control in obese people with type 2 diabetes: A randomized controlled clinical trial. J. Cell Physiol. 2019;234:19621–19628. doi: 10.1002/jcp.28561. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
94. Khajebishak Y., Payahoo L., Hamishehkar H., Alivand M., Alipour M., Solhi M., Alipour B. Effect of pomegranate seed oil on the expression of PPAR-γ and pro-inflammatory biomarkers in obese type 2 diabetic patients. Food Sci. Nutr. 2019;49:854–865. doi: 10.1108/NFS-10-2018-0298. [CrossRef[Google Scholar]
95. Haghighian M.K., Rafraf M., Moghaddam A., Hemmati S., Jafarabadi M.A., Gargari B.P. Pomegranate (Punica granatum L.) peel hydro alcoholic extract ameliorates cardiovascular risk factors in obese women with dyslipidemia: A double blind, randomized, placebo controlled pilot study. Eur. J. Integr. Med. 2016;8:676–682. doi: 10.1016/j.eujim.2016.06.010. [CrossRef[Google Scholar]
96. Estrada-Luna D., Carreón-Torres E., Bautista-Pérez R., Betanzos-Cabrera G., Dorantes-Morales A., Luna-Luna M., Vargas-Barrón J., Mejía A.M., Fragoso J.M., Carvajal-Aguilera K., et al. Microencapsulated pomegranate reverts high-density lipoprotein (hdl)-induced endothelial dysfunction and reduces postprandial triglyceridemia in women with acute coronary syndrome. Nutrients. 2019;11:1710. doi: 10.3390/nu11081710. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
97. Dimitreli G., Petridis D., Kapageridis N., Mixiou M. Effect of pomegranate juice and fir honey addition on the rheological and sensory properties of kefir-type products differing in their fat content. LWT. 2019;111:799–808. doi: 10.1016/j.lwt.2019.05.071. [CrossRef[Google Scholar]
98. Pan L.H., Liu F., Luo S.Z., Luo J.P. Pomegranate juice powder as sugar replacer enhanced quality and function of set yogurts: Structure, rheological property, antioxidant activity and in vitro bioaccessibility. LWT. 2019;115:108479. doi: 10.1016/j.lwt.2019.108479. [CrossRef[Google Scholar]
99. Mahajan D., Bhat Z.F., Kumar S. Pomegranate (Punica granatum) rind extract as a novel preservative in cheese. Food Biosci. 2015;12:47–53. doi: 10.1016/j.fbio.2015.07.005. [CrossRef[Google Scholar]
100. Chan C.L., Gan R.Y., Shah N.P., Corke H. Enhancing antioxidant capacity of Lactobacillus acidophilus-fermented milk fortified with pomegranate peel extracts. Food Biosci. 2018;26:185–192. doi: 10.1016/j.fbio.2018.10.016. [CrossRef[Google Scholar]
101. Sandhya S., Khamrui K., Prasad W., Kumar M.C.T. Preparation of pomegranate peel extract powder and evaluation of its effect on functional properties and shelf life of curd. LWT. 2018;92:416–421. doi: 10.1016/j.lwt.2018.02.057. [CrossRef[Google Scholar]
102. Kennas A., Amellal-Chibane H., Kessal F., Halladj F. Effect of pomegranate peel and honey fortification on physicochemical, physical, microbiological and antioxidant properties of yoghurt powder. J. Saudi Soc. Agric. Sci. 2018 doi: 10.1016/j.jssas.2018.07.001. [CrossRef[Google Scholar]
103. Van Nieuwenhove C.P., Moyano A., Castro-Gómez P., Fontecha J., Sáez G., Zárate G., Pizarro P.L. Comparative study of pomegranate and jacaranda seeds as functional components for the conjugated linolenic acid enrichment of yogurt. LWT. 2019;111:401–407. doi: 10.1016/j.lwt.2019.05.045. [CrossRef[Google Scholar]
104. Mushtaq M., Gani A., Gani A., Punoo H.A., Masoodi F.A. Use of pomegranate peel extract incorporated zein film with improved properties for prolonged shelf life of fresh Himalayan cheese (Kalari/kradi) Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 2018;48:25–32. doi: 10.1016/j.ifset.2018.04.020. [CrossRef[Google Scholar]
105. Bertolo M.R., Martins V.C., Horn M.M., Brenelli L.B., Plepis A.M. Rheological and antioxidant properties of chitosan/gelatin-based materials functionalized by pomegranate peel extract. Carbohydr. Polym. 2020;228:115386. doi: 10.1016/j.carbpol.2019.115386. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
106. Berizi E., Hosseinzadeh S., Shekarforoush S.S., Barbieri G. Microbial, chemical, textural and sensory properties of coated rainbow trout by chitosan combined with pomegranate peel extract during frozen storage. Int. J. Biol. Macromol. 2018;106:1004–1013. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2017.08.099. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
107. Yuan G., Lv H., Tang W., Zhang X., Sun H. Effect of chitosan coating combined with pomegranate peel extract on the quality of Pacific white shrimp during iced storage. Food Control. 2016;59:818–823. doi: 10.1016/j.foodcont.2015.07.011. [CrossRef[Google Scholar]
108. Duran M., Aday M.S., Zorba N.N.D., Temizkan R., Büyükcan M.B., Caner C. Potential of antimicrobial active packaging ‘containing natamycin, nisin, pomegranate and grape seed extract in chitosan coating’ to extend shelf life of fresh strawberry. Food Bioprod. Process. 2016;98:354–363. doi: 10.1016/j.fbp.2016.01.007. [CrossRef[Google Scholar]
109. Ali A., Chen Y., Liu H., Yu L., Baloch Z., Khalid S., Zhu J., Chen L. Starch-based antimicrobial films functionalized by pomegranate peel. Int. J. Biol. Macromol. 2019;129:1120–1126. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.09.068. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
110. Kharchoufi S., Parafati L., Licciardello F., Muratore G., Hamdi M., Cirvilleri G., Restuccia C. Edible coatings incorporating pomegranate peel extract and biocontrol yeast to reduce Penicillium digitatum postharvest decay of oranges. Food Microbiol. 2018;74:107–112. doi: 10.1016/j.fm.2018.03.011. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
111. Munir S., Hu Y., Liu Y., Xiong S. Enhanced properties of silver carp surimi-based edible films incorporated with pomegranate peel and grape seed extracts under acidic condition. Food Packag. Shelf Life. 2019;19:114–120. doi: 10.1016/j.fpsl.2018.12.001. [CrossRef[Google Scholar]
112. Arabestani A., Kadivar M., Shahedi M., Goli S.A.H., Porta R. Characterization and antioxidant activity of bitter vetch protein-based films containing pomegranate juice. LWT. 2016;74:77–83. doi: 10.1016/j.lwt.2016.07.025. [CrossRef[Google Scholar]
113. Morsy M.K., Mekawi E., Elsabagh R. Impact of pomegranate peel nanoparticles on quality attributes of meatballs during refrigerated storage. LWT. 2018;89:489–495. doi: 10.1016/j.lwt.2017.11.022. [CrossRef[Google Scholar]
114. El-Nashi H.B., Fattah A.F.A.K.A., Rahman N.R.A., El-Razik M.A. Quality characteristics of beef sausage containing pomegranate peels during refrigerated storage. Ann. Agric. Sci. 2015;60:403–412. doi: 10.1016/j.aoas.2015.10.002. [CrossRef[Google Scholar]
115. Juneja V.K., Cadavez V., Gonzales-Barron U., Mukhopadhyay S., Friedman M. Effect of pomegranate powder on the heat inactivation of Escherichia coli O104: H4 in ground chicken. Food Control. 2016;70:26–34. doi: 10.1016/j.foodcont.2016.05.027. [CrossRef[Google Scholar]
116. Basiri S., Shekarforoush S.S., Aminlari M., Akbari S. The effect of pomegranate peel extract (PPE) on the polyphenol oxidase (PPO) and quality of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) during refrigerated storage. LWT. 2015;60:1025–1033. doi: 10.1016/j.lwt.2014.10.043. [CrossRef[Google Scholar]
117. Martínez L., Castillo J., Ros G., Nieto G. Antioxidant and antimicrobial activity of rosemary, pomegranate and olive extracts in fish patties. Antioxidants. 2019;8:86. doi: 10.3390/antiox8040086. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
118. Ranucci D., Roila R., Andoni E., Braconi P., Branciari R. Punica granatum and Citrus spp. extract mix affects spoilage microorganisms growth rate in vacuum-packaged cooked sausages made from pork meat, emmer wheat (Triticum dicoccum Schübler), almond (Prunus dulcis Mill.) and hazelnut (Corylus avellana LFoods. 2019;8:664. doi: 10.3390/foods8120664. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
119. Kaderides K., Goula A.M., Adamopoulos K.G. A process for turning pomegranate peels into a valuable food ingredient using ultrasound-assisted extraction and encapsulation. Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 2015;31:204–215. doi: 10.1016/j.ifset.2015.08.006. [CrossRef[Google Scholar]
120. Kaderides K., Mourtzinos I., Goula A.M. Stability of pomegranate peel polyphenols encapsulated in orange juice industry by-product and their incorporation in cookies. Food Chem. 2020;310:125849. doi: 10.1016/j.foodchem.2019.125849. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
121. Bourekoua H., Różyło R., Gawlik-Dziki U., Benatallah L., Zidoune M.N., Dziki D. Pomegranate seed powder as a functional component of gluten-free bread (Physical, sensorial and antioxidant evaluation) Int. J. Food Sci. Technol. 2018;53:1906–1913. doi: 10.1111/ijfs.13777. [CrossRef[Google Scholar]
122. Saeidi Z., Nasehi B., Jooyandeh H. Optimization of gluten-free cake formulation enriched with pomegranate seed powder and transglutaminase enzyme. J. Food Sci. Technol. 2018;55:3110–3118. doi: 10.1007/s13197-018-3236-5. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
123. Dib A., Kasprzak K., Wójtowicz A., Benatallah L., Waksmundzka-Hajnos M., Zidoune M.N., Oniszczuk T., Karakuła-Juchnowicz H., Oniszczuk A. The effect of pomegranate seed powder addition on radical scavenging activity determined by TLC–DPPH test and selected properties of gluten-free pasta. J. Liq. Chromatogr. Relat. Technol. 2018;41:364–372. doi: 10.1080/10826076.2018.1449058. [CrossRef[Google Scholar]
124. Nicosia M.G.L.D., Pangallo S., Raphael G., Romeo F.V., Strano M.C., Rapisarda P., Schena L. Control of postharvest fungal rots on citrus fruit and sweet cherries using a pomegranate peel extract. Postharvest Biol. Technol. 2016;114:54–61. doi: 10.1016/j.postharvbio.2015.11.012. [CrossRef[Google Scholar]
125. Molva Ç., Baysal A.H. Evaluation of bioactivity of pomegranate fruit extract against Alicyclobacillus acidoterrestris DSM 3922 vegetative cells and spores in apple juice. LWT. 2015;62:989–995. doi: 10.1016/j.lwt.2015.02.021. [CrossRef[Google Scholar]
126. Fernández J., Pérez-Álvarez J.A., Fernández-López J.A. Thiobarbituric acid test for monitoring lipid oxidation in meat. Food Chem. 1997;59:345–353. doi: 10.1016/S0308-8146(96)00114-8. [CrossRef[Google Scholar]
127. Lund M.N., Heinonen M., Baron C.P., Estévez M. Protein oxidation in muscle foods: A review. Mol. Nutr. Food Res. 2011;55:83–95. doi: 10.1002/mnfr.201000453. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
128. Smaoui S., Hlima H.B., Mtibaa A.C., Fourati M., Sellem I., Elhadef K., Ennouria K., Mellouli L. Pomegranate peel as phenolic compounds source: Advanced analytical strategies and practical use in meat products. Meat Sci. 2019;158:107914. doi: 10.1016/j.meatsci.2019.107914. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]
129. Keşkekoğlu H., Üren A. Inhibitory effects of pomegranate seed extract on the formation of heterocyclic aromatic amines in beef and chicken meatballs after cooking by four different methods. Meat Sci. 2014;96:1446–1451. doi: 10.1016/j.meatsci.2013.12.004. [PubMed] [CrossRef[Google Scholar]

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA