«

»

Aug 18

Khasiat Minyak Zaitun Bio Emas

BUAH ZAITUN IALAH BAHAN KE TIGA DALAM JUS DELIMA BIO EMAS

Khasiat Buah Zaitun

Nama saintifik zaitun ialah Olea eurofea. Amat kaya dengan vitamin A, B1, B2, C, D, E, K, dan zat besi. Buah zaitun yang paling baik kualitinya ialah yang dihasilkan di Greece.

Banyak kajian oleh pakar sains yang mengatakan bahawa minyak zaitun merupakan sejenis antioksida yang diperlukan untuk memerangi LDL kolesterol (kolesterol tidak baik) yang menyumbat saluran arteri jantung, penyebab utama kepada penyakit serangan jantung.

Buah Zaitun Bio Emas

Buah Zaitun Bio Emas

Penelitian ini diperkuatkan lagi dengan bukti bahawa jumlah penduduk Mediterranean yang terkena serangan jantung amat kecil berbanding penduduk dunia yang lain.

Minyak zaitun yang tulen adalah ekstrak pertama buah zaitun tanpa penggunaan bahan kimia atau haba bagi mempastikan kadar asid yang rendah. Hanya minyak zaitun tulen mempunyai kandungan untuk merawat penyakit. Ia bukan sahaja menyihatkan tetapi juga menambah perisa dalam masakan.

 

Minyak zaitun boleh digunakan untuk dalaman (kesihatan) juga luaran (kecantikan). Ia digunakan dalam pembuatan produk kecantikan kerana ciri-cirinya yang boleh melembutkan kulit. Ia merupakan minyak semulajadi yang terbaik dan pilihan utama untuk tumbesaran.

Paras asid yang rendah memudahkan penghadaman berbanding lemak lain. Vitamin E dalam minyak zaitun dapat merendahkan kolesterol LDL, tekanan darah dan risiko sakit jantung koronari. Vitamin K pula menghalang darah dari melekit dan membeku. Kesimpulannya, minyak zaitun tulen mengandungi perlindungan kesihatan, mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, arteriosklerosis dan pelbagai masalah akibat proses penuaan.

Mengikut hasil kajian yang dijalankan oleh Ketua Jabatan Epideminologi, Universiti Harvard, Dr. Dimitrios Trichopoulos menunjukkan bahawa penggunaan minyak zaitun dalam jumlah yang besar dapat menurunkan risiko kanser payudara sehingga 50 peratus. Semua hasil kajian beliau berkaitan fungsi minyak zaitun mencegah kanser payu dara boleh di lihat di sini. di sini, di sini, di sini, di sini

Manakala mengikut kajian yang diketuai oleh professor Miguel Gassull di Hospital Universiti “Germans Trias Pujol” di Barcelona, Sepanyol ternyata membuktikan minyak zaitun menghalang pembentukan kanser kolon.

Saintis Jepun pula mendakwa minyak zaitun tulen yang disapu pada badan selepas berjemur boleh memeliharanya daripada kanser kulit.

Ibnu Qayyim pernah meriwayatkan bahawa minyak Zaitun yang dibancuh dengan sedikit garam boleh meredakan radang gusi dan gigi. Menurutnya lagi minyak zaitun dapat menawarkan racun dan mengeluarkan cacing.

Pakar kecantikan juga sepakat mengatakan bahawa minyak zaitun amat berguna untuk kecantikan. Vitamin E yang terkandung dalamnya dikatakan dapat meremajakan, menjaga kelembapan dan kekenyalan kulit.

Jadi tidak syak lagi bahawa minyak zaitun ini sememangnya mempunyai khasiatnya yang unik dan dapat menyembuhkan banyak jenis penyakit.

Sumber rujukan Buah Zaitun:

 1. The Effect of Olive Leaf Extract on Upper Respiratory Illness in High School Athletes: A Randomised Control Trial
 2. Human Intervention Study to Assess the Effects of Supplementation with Olive Leaf Extract on Peripheral Blood Mononuclear Cell Gene Expression
 3. Impact of phenolic-rich olive leaf extract on blood pressure, plasma lipids and inflammatory markers: a randomised controlled trial
 4. HYPOTENSIVE EFFECT OF AN EXTRACT OF BIOACTIVE COMPOUNDS OF OLIVE LEAVES: PRELIMINARY CLINICAL STUDY
 5. Secoiridoids delivered as olive leaf extract induce acute improvements in human vascular function and reduction of an inflammatory cytokine: a randomised, double-blind, placebo-controlled, cross-over trial
 6. Human absorption and metabolism of oleuropein and hydroxytyrosol ingested as olive (Olea europaea L.) leaf extract
 7. Olive (Olea europaea L.) leaf polyphenols improve insulin sensitivity in middle-aged overweight men: a randomized, placebo-controlled, crossover trial
 8. Olive leaf extract as a hypoglycemic agent in both human diabetic subjects and in rats
 9. Zero effect of multiple dosage of olive leaf supplements on urinary biomarkers of oxidative stress in healthy humans
 10. A clinical trial of a titrated Olea extract in the treatment of essential arterial hypertension
 11. Polifenol Daun Zaitun (Olea europaea L.) Meningkatkan Sensitiviti Insulin
 12. Olive Oil Phenols and Their Potential Effects on Human Health
 13. Valuable Nutrients and Functional Bioactives in Different Parts of Olive (Olea europaea L.)—A Review
 14. Factors influencing phenolic compounds in table olives (Olea europaea).
 15. Olives and olive oil in cancer prevention
 16. Olive-oil consumption and health: the possible role of antioxidants
 17. Olive oil biophenols and women’s health.
 18. Olive oil intake and CHD in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Spanish cohort
 19. Olive secoiridoids and semisynthetic bioisostere analogues for the control of metastatic breast cancer.
 20. Biological effects of the olive polyphenol, hydroxytyrosol: An extra view from genome-wide transcriptome analysis.
 21. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18069902
 22. Active components and clinical applications of olive oil
 23. Biological Significance of Seed Oil and Polyphenolic of Olea europaea
 24. Anti-hyperglycemic activity of a TGR5 agonist isolated from Olea europaea
 25. Valuable Nutrients and Functional Bioactives in Different Parts of Olive (Olea europaea L.)—A Review
 26. Ada lebih 200 kajian lagi di sini


Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA