«

»

Oct 19

Ekstrak Kulit Delima Sebagai Inhibitor SARS-CoV-2 (Covid 19) Spike Binding to Human ACE2 Receptor (in vitro): Sumber Antivirus Yang Menjanjikan

Satu kajian terbaru menunjukkan bahawa jus delima berkesan dalam mengurangkan kapasiti berjangkit virus SARS-CoV-2 (Covid 19) influenza dalam sel VeroE6 yang menunjukkan aktiviti antivirus kedua-dua virus.

Saintis Annalisa Tito, Senior Researcherdari Arterra Bioscience spa Naples, Italy bersama 8 saintis lain telah menjalankan penyelidikan potensi Ekstrak Kulit Buah Delima untuk merawat jangkitan disebabkan oleh SARS-CoV-2 atau Covid 19.

Kegiatan metabolit sekunder tumbuhan terhadap jangkitan dan replikasi SARS-CoV-2 telah dikaji secara meluas dalam masa  terakhir ini (da Silva Antonio et al., 2020Sayed et al., 2020Weng, 2020) dan banyak kajian, berdasarkan pendekatan silico, mencadangkan beberapa jenis dari tumbuhan ini sebagai calon ubat yang berpotensi untuk rawatan COVID-19 (Majumder and Mandal, 2020Singh et al., 2020).

Kedua-dua protein struktur virus, seperti Spike, dan protein bukan struktur, seperti 3CLpro, PLpro, dan RdRp, telah diusulkan sebagai sasaran penting untuk strategi terapi anti-SARS-CoV-2. Melalui kajian molecular-docking,  Khalifa et al. (2020)  mendapati bahawa beberapa tanin yang dapat dihidrolisis, khususnya pedunculagin, tercatain, dan castalin, mungkin berfungsi sebagai perencat berpotensi SARS-CoV-2 kerana mereka dapat secara khusus mengikat pemangkin protease 3CL.

Dalam kajian serupa, Hariprasad et al. (2020) menguji interaksi virtual antara beberapa metabolit sekunder tumbuhan dan empat protein sasaran yang terlibat dalam COVID-19, proteinase host TMPRSS2 dan tiga protein virus, Spike, protease utama, dan RNA polimerase yang bergantung pada RNA, dan diramalkan di antara kelas triterpenoids sebatian paling aktif dalam menyekat pengikat Spike.

Bhatia et al. (2020) juga mengenal pasti punicalagin antara polifenol makanan sebagai perencat berpotensi Spike dan protein lain. Di sisi lain, sasaran manusia juga dipertimbangkan: ACE2 tentunya yang paling banyak dijelajahi kerana ternyata “kunci pintu” utama yang digunakan virus untuk masuk ke dalam sel. Walau bagaimanapun, ACE2 juga mempunyai peranan penting dalam banyak proses fisio-patologi dalam tisu manusia, sehingga mensasarkan enzim ini memerlukan penilaian yang teliti untuk memastikan keseimbangan manfaat-risiko berubah menjadi baik (Lacroix et al., 2015Mostafa-Hedeab, 2020)

Dalam kajian ini, kami mendapati bahawa polifenol yang terkandung dalam ekstrak etanol yang berasal dari kulit delima menghalang interaksi antara Spike dan ACE2, dan mengurangkan aktiviti protease 3CL virus (in vitro), berpotensi menyarankan penggunaan ekstrak sebagai bahan tambahan dalam rawatan terhadap jangkitan SARS-CoV-2. Data menunjukkan bahawa polifenol yang paling berkesan dalam ekstrak adalah punicalagin dan ellagic acid mungkin melalui interaksi kimia kumpulan hidroksil dan galloyl dalam molekul mereka dengan residu asid amino di tempat aktif sasaran protein SARS-CoV-2 atau sel manusia, seperti yang disokong oleh kajian lain berdasarkan analisis dokumentasi molekul (Surucic et al., 2021).

Kesan kawalan pada pengikatan Spike / ACE2 disahkan oleh eksperimen dengan lentivirus pseudotaip, yang masuk ke dalam sel manusia bergantung pada protein Spike. Selaras dengan pemerhatian in-vitro, data kami menunjukkan bahawa jangkitan lentivirus hampir sepenuhnya dihapuskan oleh Ekastrak Kulit Delima (PPE) yang mengandung polifenol. Perencatan ini juga dikaitkan dengan regulasi ekspresi gen kedua ACE2 dan protease TMPRSS2, yang terlibat dalam priming Spike. Khususnya, dalam kajian ini 0.04 mg / ml Ekastrak Kulit Delima (PPE) digunakan untuk eksperimen in vitro dalam kultur sel HK-2. Kepekatan ini kelihatan lebih tinggi daripada yang digunakan dalam beberapa laporan di mana ia menunjukkan bahawa CC50 Ekastrak Kulit Delima adalah sekitar 55,6 μg / ml (Moradi et al., 2019).

Bagaimanapun, dalam literatur, data sitotoksisiti yang berbeza dilaporkan berkaitan dengan kultur sel yang berbeza yang digunakan (Dana et al., 2015Mastrogiovanni et al., 2019Sorrenti et al., 2019Keta et al., 2020). Lebih-lebih lagi, kami juga memberikan bukti bahawa Ekastrak Kulit Delima (PPE) mampu mengekang aktiviti protease 3CL hingga 80%, menunjukkan bahawa Ekastrak Kulit Delima (PPE) mungkin mempunyai banyak peranan biologi dalam mengurangi peluang virus untuk masuk ke dalam sel.

Kesimpulannya, menghalang pengikatan Spike / ACE2 masih merupakan salah satu strategi yang paling popular untuk mengawal SARS-CoV-2 (Covid 19), dan ekstrak yang kaya dengan polifenol sangat berpotensi untuk mengurangkan jangkitan dan replikasi virus sehingga dicadangkan sebagai bahan bioaktif dalam farmasi, nutraseutikal, dan / atau formulasi kosmetik.

Sesuai dengan hasil penemuan kami, laporan baru-baru ini menunjukkan bahawa jus delima berkesan dalam mengurangkan kapasiti berjangkit virus SARS-CoV-2 (Covid 19) dan influenza dalam sel VeroE6 yang menunjukkan aktiviti antivirus kedua-dua virus (Frank et al., 2020). Kajian di sini menunjukkan jalan untuk penyelidikan yang lebih lanjut dan mendalam mengenai aktiviti polifenol kulit buah delima dalam mencegah jangkitan SARS-CoV-2 in vivo dan juga dapat mempromosikan idea baru mengenai bagaimana menggunakan semula produk sampingan agroindustri untuk aplikasi yang berharga dan sihat .

Artikel penuh: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fchem.2021.638187/fullSila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA