«

»

Apr 04

Aktiviti Virus Anti-Influenza Ekstrak Kulit Buah Delima (Punica granatum L.)

Buah Delima (Punica granatum L) adalah salah satu daripada buah-buahan yang boleh dimakan yang paling lama dan ditanam secara meluas di banyak negara tropika dan subtropika 1, termasuk Iran, Mesir, Rusia, Sepanyol, Perancis, China, Jepun, Argentina, Amerika Syarikat , dan India. Delima telah digunakan secara meluas sebagai ubat di Iran dan banyak negara lain. Banyak kajian menunjukkan kesan antioxidant, antiatherogenic, dan anti-inflamasi, antimikrob dan anti-infeksi buah delima dan ekstrak kulit buah 26.

Walaupun kulit buah delima kadang-kadang dianggap sebagai sisa buangan, ia sebenarnya adalah sumber flavonoid yang terbaik untuk antibakteria, antivirus, antioksidan, anti-radang dan antinoplastik bioaktiviti 7,8.

Salah satu patogen saluran pernafasan manusia yang paling biasa, yang berkaitan dengan morbiditi dan mortaliti yang tinggi, iaitu virus influenza, adalah  dianggap pencetus kebimbangan kesihatan awam. Walaupun vaksin adalah pendekatan yang sesuai untuk mencegah influenza, kaedah ini harus dikemaskini menjadi lebih  berkesan pada subtipe baru hasil dari perubahan yang berterusan dalam permukaan virus. 9.

Pada masa ini terdapat dua kumpulan agen anti-influenza yang tersedia untuk pengurusan jangkitan influenza. Kumpulan pertama termasuk amantadine dan rimantadine yang merupakan inhibitor ion-channel protein matriks (M2) dan mengganggu un-coating virus dalam sel-sel perumah. Mereka hanya berkesan terhadap virus influenza A dengan risiko rintangan dadah yang meluas. Kumpulan lain termasuk oseltamivir dan zanamivir yang merupakan perencat Neuraminidase (NA) dan digunakan secara meluas dalam rawatan kedua-dua jangkitan virus influenza bermusim dan pandemik 10. Walau bagaimanapun, strain H1N1 tahan oseltamivir didapati diedarkan sejak 2007-08 11,12. Oleh kerana pilihan untuk kawalan dan rawatan penyakit adalah terhad, penggunaan ekstrak herba seperti delima kelihatannya ada potensi yang baik sebagai alternatif. Kajian ini dijalankan untuk menilai aktiviti virus anti-influenza A ekstrak hidro alkohol dari buah delima (Punica granatum L.) dalam vitro.

Bahan dan Kaedah
Pengumpulan Bahan, pengekstrakan dan pecahan

Buah delima (Punica granatum L.) adalah dari Malas variant yang diperoleh dari Shahreza, sebuah wilayah tengah Iran (Oktober 2015). Kemudian, di Herbarium Pusat Penyelidikan Tanaman Perubatan Shahrekord University of Medical Sciences (Iran), genus dan spesies tumbuhan telah dikenal pasti dan disahkan. Serbuk delima diadun dengan 80% etanol dan disimpan pada suhu bilik selama 96 jam. Kemudian, campuran itu ditapis dan diletak di bawah tekanan vakum pada 40 ° C dalam penyejat berputar. Empat pecahan ekstrak mentah, dengan polariti yang berbeza telah disediakan oleh pengasingan larutan dan menggunakan perbezaan dalam pelbagai kutub metabolit sekunder (Figure 1). Ekstrak mentah telah diadun dalam etil alkohol / H2O dan difraksinasi oleh pembahagian cecair / cecair berturut-turut dengan n-heksana (Merck, Jerman), dan kemudian dengan chloroform (Merck, Jerman), etil asetat (Merck, Jerman) dan n-butanol Merck, Jerman) dengan peningkatan polariti 13.

An external file that holds a picture, illustration, etc.
Object name is AJMB-11-285-g001.jpg

Flow chart for the extraction and fractionation of pomegranate peel

Penentuan jumlah kandungan fenolik
Jumlah kandungan fenolik ekstrak kulit delima dan pecahannya ditentukan dengan menggunakan kaedah Folin-Ciocalteu 14. Asid Gallik digunakan sebagai rujukan standard untuk merancang kurva penentukuran. Secara ringkas, ekstrak / pecahan kering atau asid gallic dicampur dalam 80% metanol untuk menyediakan 1 mg / ml larutan. 0.2 ml ekstrak / pecahan yang dicairkan atau larutan standard asid gallic (250, 125, 62.5, 31.2, dan 15.6 μg / ml) ditambah Folin-Ciocalteu 1% 10% (v / v) pada suhu bilik selama 3-8 minit. Seterusnya, larutan natrium karbonat 0.8 ml 7.5% (w / v) ditambah kepada campuran. Selepas peroses tindak balas disimpan dalam kegelapan selama 30 minit, penyerapan optiknya diukur pada 765 nm menggunakan spektrofotometer UV-Vis (UNICO 2100: USA). Jumlah kandungan fenolik dikira menggunakan keluk penentukuran asid gallic. Hasilnya dinyatakan sebagai mg setara asid gallic per g ekstrak tumbuhan / pecahan kering (mg GAE / g).

Penentuan jumlah kandungan flavonoid
Kandungan flavonoid ekstrak kulit delima dan pecahannya diukur mengikut kaedah yang telah dijelaskan sebelumnya 15. Rutin digunakan sebagai rujukan standard untuk merancang kurva penentukuran. Secara ringkas, 0.2 ml ekstrak / pecahan yang dicairkan (1 mg / ml) atau penyelesaian standard rutin (125, 62.5, 31.2, 15.6, dan 7.8 μg / ml) secara berasingan dicampurkan dengan 0.2 ml 2% aluminium klorida dan 1.2 ml 5% (w / v) kalium asetat. Setelah larutan reaksi diinkubasi pada Suhu Bilik (RT) selama 40 minit, penyerapan optiknya dibaca pada 415 nm menggunakan spektrofotometer UV-Vis (UNICO 2100: USA). Hasilnya dinyatakan sebagai mg rutin setara per g kering (mg RUT / g) berbanding dengan lengkung standard, yang dibangunkan di bawah keadaan yang sama.

 

Sel kultur dan penyebaran virus influenza
Cell lineMadin-Darby Canine (MDCK) dan virus influenza A / Puerto Rico / 8/34 (H1N1; PR8) diperolehi daripada Unit Influenza, Institut Pasteur Iran. Sel-sel MDCK ditanam di Medium Modified Eagle’s Medium (DMEM) Dulbecco (Gibco, Amerika Syarikat), ditambah dengan 10% FB (FBS) (Gibco, USA) dan 1% streptomycin penicillin (Gibco, USA) % CO2 atmosfera dan inkubator humidified.

Ujian Cytotoxicity
Kesan ekstrak kulit delima dan pecahannya terhadap fraksi sel-sel MDCK ditentukan menggunakan ujian 3- (4,5-dimethylthiazol-2-yl) -2,5-diphenyltetra zoliumbromide (MTT; Sigma, Amerika Syarikat) kaedah yang dinyatakan 16 dengan beberapa pengubahsuaian. Secara ringkasnya, apabila sel monolayer itu berkumpul, sel-sel diinkubasi dengan 200 μl / sampel pelbagai kepekatan ekstrak / pecahan (200, 100, 50, 25, 12.5, 6.25 dan 3.1 μg / ml) dalam persampelan  untuk 48 jam. Selepas itu, monolayers sel diinkubasikan dengan 50 μl 1 mg / ml MTT dalam Phosphate-Buffered Saline (PBS) pada suhu 37oC selama 4 jam, dan kemudian dirawat dengan 100 μl isopropanol berasid (0.05 N HCl dalam isopropanol mutlak). Setelah plat digoncang selama 15 minit, penyerapan dibaca menggunakan penapis rujukan pada 640 nm menggunakan pembaca mikplat (StataFax2100, USA).

 

Ujian pengurangan kesan Cytopathic (CPE)
Apabila sel monolayer bersatu dalam plat-96, sel kultur telah dibilas dengan PBS dan dijangkitkan dengan 100TCID50 virus Influenza A (H1N1) selama 1 jam, dan kemudian virus itu dikeluarkan dan sel-sel telah dirawat dengan siri dua lapisan pelepasan kepekatan nontoxik ekstrak / pecahan (200 μl / sampel) dalam DMEM tanpa serum yang mengandungi 2 μg / ml TPCK-trypsin dan 0.3% BSA. 48 jam selepas jangkitan, daya tahan sel juga ditentukan menggunakan assay MTT  16 Pelbagai kepekatan oseltamivir (10, 5, 2.5, 1.25, 0.62 dan 0.31 μmol) (Sigma, Amerika Syarikat) digunakan sebagai kawalan positif. Prosedur itu dilakukan dalam tiga peringkat. Kepekatan sitotoksik 50% (CC50) dan 50% kepekatan penghalang (IC50) dikira menggunakan GraphPad Prism 6 (Graph-Pad Software, La Jolla, CA). Indeks selektiviti (SI) dikira sebagai nisbah CC50 hingga IC50.

Hemagglutination assay
Sel-sel MDCK dalam plat 24 dan juga dijangkiti virus PR8 pada 100 TCID50, diinkubasi dengan virus selama 1 jam pada suhu 37 ° C dan berkultur pada DMEM dan TPCK trypsin (0.5 μg / ml; Sigma, Amerika Syarikat) sama ada dengan atau tanpa ekstrak / fractions treatment. Supernatan kultur sel telah ambil 24 dan 48 jam selepas dijangkiti. Lima puluh μl daripada dua kali ganda pencairan serentak supernatan kultur sel telah dicampur dengan jumlah yang sama sebanyak 0.5% Sel Darah Merah (RBC) ayam pada sampel  96 U-bawah untuk 45 minit pada suhu bilik. HA telah dilakukan dengan mengukur faktor pengenceran sampel yang diperlukan untuk melengkapkan ayam RBC agglutination RBC 17.

 

Titisan virus TCID50
Monolayer sel MDCK dalam piring sampel 24 didapati telah dijangkiti virus PR8 (100 TCID50) selama 24 jam pada 37oC. 50% Dosage Tisu Kultur (TCID50) digunakan untuk titisan virus dalam kultur supernatan 18. Secara ringkas, apabila 90% sel MDCK disediakan dalam 96 plat leper, medium kultur sel telah disedut dan dibasuh dengan PBS dua kali, dan kemudian 100 μl satu siri pelarut 10 kali ganda telah dimasukkan ke dalam sampel  dan dibiarkan untuk mengeram selama 2 hari. Selepas pengeraman, replikasi virus dikesan oleh HA 1820. TCID50 dikira berasaskan kaedah Reed dan Muench dinyatakan sebagai log10 21.
Analisis statistik
Data dianalisis menggunakan ujian Kruskal-Wallis untuk membandingkan perbezaan antara kumpulan. Nilai IC50 dan CC50 dikira dengan analisis regresi menggunakan GraphPad Prism 6 (GraphPad Software, La Jolla, CA).

Keputusan
Jumlah kandungan fenol dan flavonoid
Keputusan jumlah fenolik dan jumlah kandungan flavonoid dalam ekstrak dan pecahan dibentangkan dalam table 1. Hasil menunjukkan bahawa ekstrak kulit delima adalah sumber terkaya fenolik (233 mg GAE / g) dan flavonoid (60.6 mg RUT / g) kandungan . Kandungan phenolic (692 mg GAE / g) dan flavonoid (93.7 mg RUT / g) tertinggi diperolehi untuk pecahan etil asetat (Table 1).

Table 1.

Total phenolic and flavonoid values of pomegranate peel crude extract and its fractions

Sample Total phenolics (mg GAE/g)* Flavonoid content (mg RUT/g)**
Crude extract 233±2.4 60.6.1±1.4
n-Hexan fraction 22.1±1.5 11.5±2.75
Choloroform fraction 221.9±3.5 83.2±1.9
Ethyl acetate fraction 476±4.2 60.6±2.7
n-Butanol fraction 199±1.8 77.1±2.5
p-value# < 0.05 < 0.05
*mg gallic acid equivalent/g of extract/fractions,
**mg rutin equivalent/g of extract/fractions;
#according to Kruskal-Wallis; all results are presented as mean (± standard error of the three measurements).

 

Aktiviti virus sitotoksis dan anti-influenza A
Berdasarkan keputusan ujian pengurangan CPE dan analisis probit, CC50 ekstrak mentah dan pecahan n-butanol dan etil asetat masing-masing 55.66, 55.61 dan 29.7 μg / ml (Table 2). Analisis menunjukkan bahawa terdapat hubungan langsung yang signifikan antara kepekatan ekstrak / fraksi dan kematian sel (p <0.05, Table 2). Aktiviti antiviral ekstrak dan empat pecahan terhadap virus influenza A / PR / 8/34 telah diuji 48 jam selepas rawatan menggunakan assay pengurangan CPE berasaskan MTT. Keputusan menunjukkan bahawa ekstrak mentah dan pecahan n-butanol dan etil asetat menghasilkan kesan antiviral terhadap virus influenza dengan SIs 8.63, 9.16 dan 5.3 (Table 2).

An external file that holds a picture, illustration, etc.
Object name is AJMB-11-285-g002.jpg

Cytotoxicity of pomegranate peel extract and its fractions on MDCK cells. Confluent MDCK cells were exposed to different concentrations of crude extract and its fractions for 48 hr. Cytotoxi-city was measured in MTT assay; experiments were carried out in triplicate.

Table 2.

Cell cytotoxicity and anti-influenza virus activity of pomegranate peel extract and fractions

Extract/fractions CC50aμg/ml (CI95%) IC50bμg/ml (CI95%) SIc
Crude extract 55.6 (48.4–64) 6.4 (4.5–9.2) 8.63
n-hexane fraction 238.2 (142.4–398.4) >238.2
Chloroform fraction 34.1 (30.1–38.6) >34.1
Ethyl acetate fraction 29.7(24.9–35.3) 5.6 (3.9–7.9) 5.3
n-butanol fraction 55.61 (47.1–65.6) 6.1 (4.5–8.13) 9.16
Oseltamivir (μmol)* 539.4 (378.9–768.5) 0.87 (0.55–1.4) 617.8
aCC50: 50% cytotoxic concentration (MDCK cell);
bIC50: 50% inhibitory concentration (PR8 influenza virus);
cSI: Selectivity index, i.e., the ratio of CC50 to IC50; CI95%: 95% confidence interval;
*oseltamivir used as positive control.

 

Inhibisi replikasi virus influenza
Berdasarkan hasil ujian pengurangan CPE (Table 2), ekstrak mentah dan pecahan n-butanol dan etil asetat menjalani ujian antiviral tambahan. Titisan ekstrak HA dan pecahan pada virus influenza dinilai oleh ujian endpoint hemagglutination. Menurut hasilnya, titisan virus menurunkan dos bergantung pada rawatan dengan ekstrak mentah dan pecahan n-butanol dan etil asetat (Table 3).

Table 3.

Hemagglutination titers of PR8-infected MDCK cell supernatants in the presence of the pomegranate peel extract and its more effective fractions

Extract/fractions Concentration (μg/ml) Log2 HA titer/50 μl supernatant

24 hra 48 hra
Crude extract
50 0 0
25 0.67±1.15 4±3.46
12.5 1.67±1.15 6.33±0.58
6.25 2.67±1.15 6.67±1.15
virus control 5±1.4 7.33±.58
n-butanol fraction
50 0 0
25 0 2.5±0.71
12.5 1.5±0.71 6
6.25 3.5±0.71 6.5±0.71
virus control 6 7.5±0.71
Ethyl acetate fraction
25 0 1±1.73
12.5 0.33±0.58 4±1.43
6.25 1.67±1.53 6.33±0.58
3.12 2.67±0.58 6.67±1.15
virus control 4±1.73 7.33±0.58
Oseltamivir (μmol)b
5 0 0
2.5 0 0.5±0.71
1.25 0 4
virus control 5±1.4 8
a:Hours post-infection;
b:Oseltamivir used as positive control.

 

Untuk mengetahui sama ada ekstrak kulit buah delima dan fraksi n-butanol dan pecahan etil asetat boleh menyebabkan kesan pengambilan pada hasil virus berjangkit, virus itu dititrasi oleh kaedah TCID50. Selaras dengan keputusan HA, pengeluaran virus dikurangkan dengan ketara apabila rawatan dengan ekstrak kulit delima dan n-butanol dan pecahan etil asetat dalam cara yang bergantung kepada dos (p <0.05; Figure 3).

An external file that holds a picture, illustration, etc.
Object name is AJMB-11-285-g003.jpg

Reduction of influenza viral titers in the culture supernatants by the pomegranate peel extract and its more effective fractions. PR8-infected MDCK cells were incubated with different concentrations of the extract/fractions for 24 hr and the supernatants were used for TCID50 titration. The data are the mean values of three independent experiments (mean±SEM). p-values were calculated against virus control (untreated sample) using Kruskal-Wallis test.

 

Perbincangan
Delima adalah herba perubatan yang sangat aktif dan penting dalam ubat-ubatan rakyat dan aktiviti antibakteria, antiparasit, apoptotik, antikulat, antiparasiferatif, dan anti-virus yang baru-baru ini telah dikaji 2224.

Walaupun beberapa kajian melaporkan kesan kawalan buah buah delima terhadap virus herpes, virus influenza, poxviruses, dan virus immunodeficiency manusia 24,25, ini adalah laporan pertama mengenai aktiviti antiviral kulit buah delima. Oleh itu, tujuan kami adalah mengkaji aktiviti anti-influenza ekstrak kulit delima dan pecahannya dalam sel MDCK.

Dalam kajian ini, ekstrak kulit buah delima menghalang replikasi virus influenza A PR8 dalam sel sel MDCK [IC50: kira-kira 6.45 (4.5-9.23)]. Mengikut hasil ujian antiviral untuk mengukur titers HA atau zarah virus berjangkit dalam supernatan budaya, diperhatikan bahawa kulit delima boleh menekan penguatan virus influenza berjangkit. Kerana IC50 ekstrak herba untuk penyakit berjangkit secara konvensional kurang dari 100 μg / ml 26 dan SI lebih dari 4 27, ekstrak kulit delima dengan IC50 6.45 dan SI 8.63 boleh dianggap sebagai agen yang sangat berkesan untuk melawan virus influenza.

Keputusan kami menunjukkan bahawa kulit buah delima dan n-butanol dan fraksi etil asetat memberikan kesan antivirus lebih kuat daripada fraksi lain. Kajian-kajian lain juga menunjukkan bahawa sifat antiviral dari buah delima mungkin disebabkan oleh tanin dan polifenol yang terhidrolisis, terutamanya punicalagin dan asid gallagic, yang juga terdapat dalam ekstrak ini 23. Kajian menunjukkan bahawa daripada empat flavonoid delima, iaitu asid ellagic, asid caffeic, luteolin, dan punicalagin, hanya punicalagin yang mempunyai kesan kawalan terhadap virus influenza. 25. Sebatian polifenol kulit buah delima seperti punicalagin, asid ellagic, dan asid hidroksi-benzoik yang diekstrak dari kedua-dua n-butanol dan pecahan etil asetat mungkin dikaitkan dengan aktiviti antiviral kulit buah delima.

Kesimpulannya
Berdasarkan keputusan kami, kedua-dua pecahan n-butanol dan etil asetat kulit delima, dengan kesan penghambatan yang tinggi terhadap replikasi virus influenza, boleh menjadi ejen anti-influenza yang menjanjikan. Lebih banyak pemahaman mengenai mekanisme tindakan dan komponen semulajadi pecahan ini sepertinya perlu. Keputusan kajian ini juga menunjukkan adanya jumlah polifenol yang tinggi dalam pecahannya. Akibatnya, aktiviti antiviral tumbuhan itu boleh sebahagiannya dikaitkan dengan kandungan polifenolnya.

Pengiktirafan
Kami mengucapkan terima kasih kepada Dr. Fatemeh Fotouhi (Institut Pasteur Iran, Tehran, Iran) kerana memberikan virus. Kerja-kerja ini disokong oleh Universiti Sains Perubatan Shahrekord, Shahrekord, Iran (Grant No.:2489). Penulis bersyukur kepada Pengarah Pusat Penyelidikan Tanaman Perubatan dan Timbalan Penyelidikan dan Teknologi Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran.

Hasil Penyelidikan oleh:

Artikel asal: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6925405/

 

Conflict of Interest

The authors declare that there is no conflict of interest regarding the publication of this paper.

References

1. Elyatem SM, Kader AA. Post-harvest physiology and storage behaviour of pomegranate fruitsScientia Horticulturae 1984;24(3):287–298. [Google Scholar]
2. Asmaa MJ, Ali AJ, Farid JM, Azman S. Growth inhibitory effects of crude pomegranate peel extract on chronic myeloid leukemia, K562 cellsInt J Appl Basic Med Res 2015;5(2):100–105. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
3. Haber SL, Joy JK, Largent R. Antioxidant and antiatherogenic effects of pomegranateAm J Health Syst Pharm 2011;68(14):1302–1305. [PubMed[Google Scholar]
4. Ismail T, Sestili P, Akhtar S. Pomegranate peel and fruit extracts: a review of potential anti-inflammatory and anti-infective effectsJ Ethnopharmacol 2012;143(2):397–405. [PubMed[Google Scholar]
5. Ibrahium MI. Efficiency of pomegranate peel extract as antimicrobial, antioxidant and protective agentsWorld J Agricultural Sci 2010;6(4):338–344. [Google Scholar]
6. Colombo E, Sangiovanni E, Dell’agli M. A review on the anti-inflammatory activity of pomegranate in the gastrointestinal tractEvid Based Complement Alternat Med 2013;2013:247145. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
7. Plumb GW, de Pascual-Teresa S, Santos-Buelga C, Rivas-Gonzalo JC, Williamson G. Antioxidant properties of gallocatechin and prodelphinidins from pomegranate peelRedox Rep 2002;7(1):41–46. [PubMed[Google Scholar]
8. Lansky EP, Newman RA. Punica granatum (pomegranate) and its potential for prevention and treatment of inflammation and cancerJ Ethnopharmacol 2007;109(2):177–206. [PubMed[Google Scholar]
9. Hayden FG. Respiratory viral threatsCurr Opin Infect Dis 2006;19(2):169–178. [PubMed[Google Scholar]
10. Jackson RJ, Cooper KL, Tappenden P, Rees A, Simpson EL, Read RC, et al. Oseltamivir, zanamivir and amantadine in the prevention of influenza: a systematic reviewJ Infect 2011;62(1):14–25. [PubMed[Google Scholar]
11. van der Vries E, Schutten M, Fraaij P, Boucher C, Osterhaus A. Influenza virus resistance to antiviral therapyAdv Pharmacol 2013;67:217–246. [PubMed[Google Scholar]
12. Dapat C, Kondo H, Dapat IC, Baranovich T, Suzuki Y, Shobugawa Y, et al. Neuraminidase inhibitor susceptibility profile of pandemic and seasonal influenza viruses during the 2009–2010 and 2010–2011 influenza seasons in JapanAntiviral Res 2013;99(3):261–269. [PubMed[Google Scholar]
13. Moradi MT, Karimi A, Alidadi S, Ghasemi-Dehkordi P, Ghaffari-Goosheh MS. Cytotoxicity and in vitro anti-oxidant potential of Quercus Brantii acorn extract and the corresponding fractionsInt J Pharmacogn Phytochem Res 2016;8(4):558–562. [Google Scholar]
14. Folin O, Ciocalteu V. On tyrosine and tryptophane determinations in proteinsJ Biol Chem 1927;73(2):627–650. [Google Scholar]
15. Chang CC, Yang MH, Wen HM, Chern JC. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colometric methodsJ Food Drug Anal 2002;10(3):178–182. [Google Scholar]
16. Mosmann T. Rapid colorimetric assay for cellular growth and survival: application to proliferation and cytotoxicity assaysJ Immunol Methods 1983;65(1–2):55–63. [PubMed[Google Scholar]
17. Jang YJ, Achary R, Lee HW, Lee HJ, Lee CK, Han SB, et al. Synthesis and anti-influenza virus activity of 4-oxo- or thioxo-4,5-dihydrofuro[3,4-c]pyridin-3(1H)-onesAntiviral Res 2014;107:66–75. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
18. Kim Y, Narayanan S, Chang KO. Inhibition of influenza virus replication by plant-derived isoquercetinAntiviral Res 2010;88(2):227–235. [PubMed[Google Scholar]
19. WHO Manual for the Laboratory Diagnosis and Virological Surveillance of Influenza. Global Influenza Surveil-lance and Response System (GISRS) 2011. http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44518/9789241548090_eng.pdf;jsessionid=06602DB20D114E1880E85A1CF842476B?sequence=1.
20. Matusevich OV, Egorov VV, Gluzdikov IA, Titov MI, Zarubaev VV, Shtro AA, et al. Synthesis and antiviral activity of PB1 component of the influenza A RNA polymerase peptide fragmentsAntiviral Res 2015;113:4–10. [PubMed[Google Scholar]
21. Reed LJ, Muench H. A simple method of estimating fifty per cent endpointsAm J Epidemiol 1938;27(3):493–497. [Google Scholar]
22. Kim ND, Mehta R, Yu W, Neeman I, Livney T, Amichay A, et al. Chemopreventive and adjuvant therapeutic potential of pomegranate (Punica granatum) for human breast cancerBreast Cancer Res Treat 2002;71(3):203–217. [PubMed[Google Scholar]
23. Reddy MK, Gupta SK, Jacob MR, Khan SI, Ferreira D. Antioxidant, antimalarial and antimicrobial activities of tannin-rich fractions, ellagitannins and phenolic acids from Punica granatum LPlanta Med 2007;73(5):461–467. [PubMed[Google Scholar]
24. Howell AB, D’Souza DH. The pomegranate: effects on bacteria and viruses that influence human healthEvid Based Complement Alternat Med 2013;2013: 606212. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
25. Haidari M, Ali M, Ward Casscells S, Madjid M. Pomegranate (Punica granatum) purified polyphenol extract inhibits influenza virus and has a synergistic effect with oseltamivirPhytomedicine 2009;16(12):1127–1136. [PubMed[Google Scholar]
26. Cos P, Vlietinck AJ, Berghe DV, Maes L. Anti-infective potential of natural products: How to develop a stronger in vitro ‘proof-of-concept’J Ethnopharmacol 2006;106 (3):290–302. [PubMed[Google Scholar]
27. Debiaggi M, Tateo F, Pagani L, Luini M, Romero E. Effects of propolis flavonoids on virus infectivity and re-plicationMicrobiologica 1990;13(3):207–213. [PubMed[Google Scholar]


Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA