«

»

Oct 15

Tindakan bioaktif ekstrak buah delima pada barisan sel leukemia menjanjikan ejen terapi baru untuk leukemia

Satu kumpulan pengkaji dari Biomedical Research Centre , Faculty of Health and Well Being, Sheffield Hallam University , Sheffield , UK terdiri daripada Dahlawi, Haytham; Jordan-Mahy, Nicola; Clench, Malcolm R.; Le Maitre, Christine L telah menjalankan kajian berhubung dengan keberkesanan ekstrak delima dalam rawatan penyakit leukemia.

Hasil kajian mereka menunjukkan bahawa delima mengandungi bahan kimia bioaktif yang berpotensi untuk rawatan dan pencegahan barah. Ekstrak jus delima (PJE) terbukti dapat menghalang pertumbuhan sel dan pertumbuhan tumor dan menyebabkan kematian sel melalui apoptosis pada sejumlah barisan sel barah.

Namun, setakat ini, beberapa kajian telah mengkaji potensi Ekstrak jus delima (PJE)  dalam rawatan leukemia. Kami menyiasat potensi kesan Ekstrak jus delima (PJE)  terhadap induksi apoptosis dan kawalan terhadap percambahan sel dalam 8 barisan sel leukemia (4 limfoid dan 4 myeloid) dan sel stem hematopoietik nontumor (sel kawalan).

Apoptosis dinilai dengan 2 kaedah: Pewarnaan Annexin V-FITC / propidium iodida dengan analisis sitometrik aliran dan penilaian morfologi 4′-6-diamidino-2-phenylindole (DAPI). Tahap kitaran sel diselidiki menggunakan pewarnaan propidum iodida kandungan DNA dan analisis sitometrik aliran. Kiraan sel langsung juga dilakukan dengan menggunakan pengecualian trypan.

Ekstrak jus delima (PJE)  secara signifikan menyebabkan apoptosis pada semua sel sel, termasuk sel kawalan nontumor, walaupun sel limfoid dan 2 dari sel sel myeloid lebih sensitif.

Selanjutnya, Ekstrak jus delima (PJE)  menyebabkan pencegahan kitaran sel. Hasil ini disahkan oleh analisis DAPI dan jumlah sel yang layak menggunakan ujian pengecualian trypan blue.

Satu lagi kajian yang dijalan oleh saintis Eleonora Turrini, Lorenzo Ferruzzi dan Carmela Fimognari dari Department for Life Quality Studies, Alma Mater Studiorum, University of Bologna, Itali bertajuk Potential Effects of Pomegranate Polyphenols in Cancer Prevention and Therapy menemui faedah yang sama dari ekstrak jus delima terhadap sel barah leukemia. Sila rujuk para 3.2.5 artikel ini.

Sumber: https://www.tandfonline.com/Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA