«

»

Jul 31

Ekstrak Daun Zaitun Memusnahkan Mitokondria Melalui Aktiviti Pro-oksidan Dalam Sel Barah MDA-MB-231 dan OVCAR-3

Kanser payudara adalah barah yang paling biasa di kalangan wanita, membabitkan seramai 2.1 juta wanita setiap tahun, dan juga bertanggungjawab untuk jumlah kematian yang berkaitan dengan barah terbesar di kalangan wanita di seluruh dunia [1]. Sebaliknya, barah ovari merupakan barah ginekologi paling mematikan di dunia. Tumor ovari jauh lebih jarang daripada barah payudara tetapi jauh lebih agresif. Angka kematian yang besar kebanyakannya dikaitkan dengan perkembangannya yang tidak diketahui, mengakibatkan keganasan yang cepat berkembang dan menyebar yang melibatkan sekitar 75% wanita semasa diagnosis [52].

Banyak kajian telah menumpukan pada kesan antiproliferatif ubat tunggal atau sebatian semula jadi dengan melakukan analisis terperinci mengenai isyarat pembiakan sel atau jalur metabolik [53]. Sudah terkenal, kini, kesan baik yang dihasilkan oleh diet Mediterranean dalam kesihatan manusia pada tahap yang berbeza. Dalam hal ini, tindakan imunomodulator, anti-diabetes, anti-kardiovaskular, anti-radang, atau anti-infektif dan anti-mikroba telah dikaitkan dengan membetulkan tabiat pemakanan pada individu yang mematuhi budaya Mediterranean Aliment.

Baru-baru ini, daun zaitu (Olea europaea) telah menarik minat yang semakin meningkat dalam masyarakat saintifik.

Oleh itu, industri berusaha keras untuk mengeksploitasi sampah pertanian ini [22]. Tepatnya, daun zaitun merupakan bahagian tanaman yang dibuang yang kini menjadi produk yang tidak boleh dimakan dengan nilai pemakanan dan fungsi yang tinggi yang dapat dimasukkan sebagai bahan tambahan dalam terapi antitumor. Selain itu, banyak penyelidikan telah memberi perhatianterhadap potensi anti kanser ekstrak daun zaitun, dengan fokus pada pencegahan percambahan sel di MDA-MB-231 [[19][20][21]], MCF-7 [[20][21][22][23]], SKBR3 [22], dan JIMT-1 [24] barisan sel barah payudara.

Walaupun begitu, para saintis kini memfokuskan kajian mereka pada mekanisme molekul dan sebatian khusus -atau campurannya- yang bertanggungjawab terhadap sifat anti-tumor mereka.

Baru-baru ini, permintaan untuk ekstrak daun zaitun telah berkembang kerana penggunaannya dalam bahan makanan, bahan tambahan makanan, dan bahan makanan berfungsi [54]. Polifenol terdapat dalam OLE sebagai campuran, dan banyak bukti menunjukkan bahawa polifenol ekstrak daun zaitun (OLE) bertindak secara sinergis, menghasilkan peningkatan kesan berkenaan dengan kesan polifenol tunggal  [33,55,56]. Atas sebab ini, nampaknya lebih sesuai untuk menggunakan ekstrak daripada komponen tunggal untuk menilai kesan bioaktif. Selain itu, nampaknya polifenol ekstrak daun zaitun (OLE) dapat membezakan antara sel normal dan sel barah, menjadikan penggunaannya lebih menarik sebagai sebatian pelengkap [19,57].

Kajian kami mengesahkan peranan anti-proliferatif dan pro-apoptosis OLE pada TNBC manusia dan, untuk pertama kalinya, menunjukkan bahawa OLE melakukan aktiviti pro-apoptosis pada sel-sel tumor ovari manusia, memberikan data penerokaan mengenai mekanisme yang terlibat.

Hasil kajian kami menunjukkan bahawa ekstrak daun zaitun menyebabkan penurunan daya maju sel yang bergantung kepada dos secara efektif dan selektif dalam sel MDA-MB-231 dan OVCAR-3, memberikan kesan sitotoksik pro-oksidan pada garis sel ini. Hasil ini sesuai dengan beberapa kajian baru-baru ini yang menunjukkan bahawa sebatian semula jadi termasuk alpinumisoflavone, laburnetin, amentoflavone [58]atau abyssinone IV, atalantoflavone [59]. isoliensinine [60], physagulide [61], Ziyuglycoside [62], Crocin [63] dan ekstrak polifenol epal annurca [64] mampu meningkatkan pengeluaran ROS dalam sel MDA-MB-231 secara khusus.

Kesan pro-oksidan yang diberikan kepada fitokimia yang berasal dari tumbuhan menjadi penemuan inovatif yang berkait rapat dengan mekanisme antitumor yang digunakan oleh sebatian ini, yang juga telah dihipotesiskan sebagai salah satu perkara penting yang melancarkan proses apoptosis dan blok kitaran sel dalam sel barah [63]. Dengan melakukan analisis HPLC / DAD pada ekstrak kami, komponen utama ekstrak didapati oleuropein, dengan peratusan 87% dari jumlah ekstrak. Kepekatan OLE yang digunakan sesuai dengan kajian literatur mengenai sel MDA-MB-231 dan juga kajian lain mengenai model kanser yang berbeza, seperti pankreas atau leukemia [19,21,26,29,44,65,66]. Lebih-lebih lagi, sebelumnya telah ditekankan bahawa, walaupun menganalisis model barah yang sama, kesan OLE adalah khusus garis keturunan [19,65,66].

Juga, terdapat banyak bukti lain mengenai kapasiti sebatian semula jadi seperti costunolide [67] dan gallic acid [68] yang menyebabkan peningkatan tahap ROS pada sel barah ovari juga. Atas dasar ini, kami mengkaji OLE sebagai sebatian semula jadi yang berpotensi untuk sasaran khusus sel barah payudara dan ovari. Dengan menilai potensi peranan OLE sebagai pemicu kematian sel yang kuat, kami menyiasat kesan ekstrak pada perkembangan kitaran sel. Data kami menunjukkan bahawa OLE menyebabkan pengumpulan sel yang signifikan dalam fasa S pada fasa MDA-MB-231 dan S dan G2 / M dalam sel OVCAR-3. Hasil ini selanjutnya disahkan oleh penurunan siklon B2 dan D1 yang signifikan pada sel MDA-MB-231 berbanding dengan sel yang tidak dirawat, dan penurunan yang ketara hanya siklin B2 pada sel OVCAR-3 berbanding dengan sel kawalan, mengesahkan kesan penghambatan yang signifikan terhadap tahap ekspresi protein yang berkaitan dengan perkembangan kitaran sel dan kelangsungan hidup sel. Sesungguhnya, Cyclin D1 proto-oncogene adalah pengatur penting pada titik pemeriksaan fasa kitaran sel G1 hingga S yang telah terbukti terlibat dalam pengembangan ketahanan endokrin pada sel barah payudara [69],yang mana peraturan bawah telah ditunjukkan pada usus besar dan tumor payudara berikutan beberapa pemberian ubat, termasuk polifenol yang berasal dari tumbuhan  [70].

Sebaliknya, Cyclin B adalah pengatur utama pintu masuk sel untuk mitosis, memimpin perkembangan kitaran sel G2 ke M dan sangat terlibat dalam pembahagian sel dan percambahan. Perlu diperhatikan bahawa dalam barah payudara, peningkatan tahap siklin B2 mewakili faktor prognostik negatif  [71]. Lebih-lebih lagi, dengan menggunakan kumpulan data yang berbeza yang tersedia, melalui analisis Oncomine mengenai gen barah ovari epitel serous teras, telah ditunjukkan bahawa siklin B2 diatur lebih tinggi pada kanser berbanding tisu normal, menunjukkan peranannya sebagai sasaran terapi berpotensi [72]. Dalam model barah kami, data menunjukkan bahawa OLE dapat mencetuskan jalur apoptosis intrinsik yang dimediasi mitokondria, seperti yang disahkan oleh pengawalan tahap protein penanda yang berkaitan dengan apoptosis yang diperiksa membelah caspase 9 dan PARP yang dibelah, dan oleh pencitraan hidup sel InkuCyte sistem. Ketiadaan modulasi tahap protein pro-caspase 8 penuh dan kurangnya pengaktifan bentuk caspase 8 yang dipotong menyebabkan kita menganggap bahawa ekstrak daun zaitun tidak menjalankan fungsi antitumor utamanya di sepanjang jalur apoptosis ekstrinsik . Lebih-lebih lagi, kami memperoleh demonstrasi langsung bahawa pengeluaran ROS adalah mekanisme pertama kesan antitumoral OLE dalam sel MDA-MB-231 dan OVCAR-3.

Pretreatment dengan NAC, pemulung ROS, menghapuskan penghambatan percambahan sel, penangkapan kitaran sel, dan apoptosis yang disebabkan oleh rawatan OLE. Kami mendapati bahawa NAC dapat mengembalikan kesan apoptosis OLE, menunjukkan bahawa laluan apoptosis diatur oleh pengeluaran ROS. Bilangan sel apoptosis yang berlainan yang diamati di antara semua garis sel timbul sebagai akibat dari ukuran sel yang berbeza, kepadatan pembenihan, dan nisbah percambahan, mempengaruhi jumlah maksimum sel dan kejadian apoptosis yang berkaitan setiap bidang. Penemuan yang muncul menunjukkan bahawa polifenol juga mempunyai aktiviti pro-oksidan, dan mereka dapat mengatur beberapa jalur isyarat yang bertanggungjawab untuk aktiviti antiproliferatif dan pro-apoptosis pada sel pra-neoplastik dan neoplastik [39].

ROS mempunyai peranan penting dalam karsinogenesis dan bertanggungjawab untuk tindakan banyak ubat kemoterapi. Sebaliknya, sebatian pro-oksidan dapat memberikan kesan sitotoksiknya dengan meningkatkan tahap ROS pada sel-sel tumor melebihi had ambang kritis [42]. Sel barah, dalam keadaan tekanan oksidatif yang meningkat, lebih responsif terhadap ROS terhadap sel normal. Oleh itu, peningkatan ROS yang disebabkan oleh tindakan polifenol mungkin merupakan pendekatan yang berkesan untuk membunuh sel barah [43]. Apabila ROS hadir pada kepekatan yang sangat tinggi, mereka dapat menyebabkan kerosakan pada DNA, lipid, atau protein, yang menyumbang kepada sitotoksisitas dalam sel [73]. Kajian kami menunjukkan bahawa pengeluaran ROS yang disebabkan oleh OLE sangat mengagumkan, mengatasi kemampuan antioksidan enzim pemulung ROS, SOD2, dan katalase, yang mengakibatkan penurunan regulasi secara signifikan pada sel MDA-MB-231 dan OVCAR-3. Penemuan ini disokong oleh analisis OxyBlot yang menunjukkan bahawa rawatan OLE menunjukkan kesan pro-oksidatif pada kedua-dua model barah.

Mitokondria memainkan peranan penting dalam pengaturcaraan metabolik kanser [74,75]. Selain mengatur metabolisme energetik, mitokondria merupakan titik pusat kawalan epigenetik, ketegangan, dan permulaan apoptosis [76,77]. Aspek ini memungkinkan mereka untuk mewakili sensor untuk tekanan endogen yang menyumbang kepada penyesuaian sel terhadap persekitaran mikro yang mencabar, memberikan keplastikan tinggi pada sel-sel tumor untuk pertumbuhan dan kelangsungan hidup. Walau bagaimanapun, tidak ada satu pun peranan untuk mitokondria dalam tumorigenesis dan perkembangan barah dan tindak balas terhadap rawatan anti-barah. Sesungguhnya, fungsi mitokondria mungkin berperilaku berbeza dalam pelbagai barah berdasarkan perbezaan genetik, persekitaran mikro, dan jenis tumor. Kadang-kadang juga pada tumor yang sama, populasi sel tumor yang berbeza mungkin memainkan fungsi mitokondria yang berbeza yang memungkinkan penyesuaian tumor dan kegagalan terapi. Mengingat peranan pusat yang dimainkan mitokondria dalam perkembangan barah, saat ini, telah diusulkan istilah “mitochondrial medicine” [78].

Disfungsi mitokondria pada sel barah mungkin merupakan pilihan yang baik untuk terapi anti-kanser tertentu. Dalam beberapa tahun terakhir, istilah “mitocans” telah diusulkan untuk ubat mitokondria yang menargetkan sel barah, yang diklasifikasikan berdasarkan tindakannya  [79]. Ubat-ubatan ini boleh menargetkan secara langsung mitokondria atau jalur metabolik atau mencetuskan isyarat retrograde, kerana peningkatan tahap ROS, menargetkan perubahan molekul tertentu yang disebabkan oleh pengaktifan isyarat mitokondria retrograde dapat memberikan pendekatan terapi selektif untuk kanser. Penemuan novel kajian ini tidak pernah dilaporkan sebelum ini kepada pengetahuan kami bahawa rawatan OLE tidak berkesan keadaan fungsi membran mitokondria dan mitokondria dan meningkatkan tahap ROS mitokondria secara selektif dalam sel MDA-MB-231 dan OVCAR-3.

Semasa di sel MDA-MB-231 dan OVCAR-3, OLE menyebabkan peningkatan tahap ROS mitokondria berkaitan dengan sel kawalan yang tidak dirawat, tidak ada peningkatan ROS mitokondria pada sel HCEpiC, yang menunjukkan bahawa generasi ROS khusus untuk barah. sel. Selanjutnya, data yang diperoleh mengesahkan bahawa sel MDA-MB-231 dan OVCAR-3 menunjukkan tahap asas ROS yang jelas dibandingkan dengan sel HCEpiC, memperkuat hipotesis bahawa sel tumor biasanya mempunyai tahap ROS yang lebih tinggi berbanding sel yang sihat. Aspek baru yang lain ialah sitotoksisitas yang disebabkan oleh OLE nampaknya melibatkan isyarat ROS mitokondria. Dengan tujuan ini, untuk menjelaskan mekanisme sitotoksik yang mendasari yang disebabkan oleh OLE, kami memerhatikan bahawa pra-perlakuan dengan antioksidan NAC secara signifikan menurunkan pengeluaran superoksida mitokondria dan sitotoksisitas yang disebabkan oleh OLE. Secara khusus, semua perlakuan NAC mengurangkan kesan OLE terhadap daya maju sel dan pengeluaran superoksida mitokondria, sama di kedua-dua garis sel tumor yang dianalisis, tanpa mencederakan sel yang sihat, mengesahkan lagi aktiviti yang disasarkan OLE pada sel barah.

Sebagai kesimpulan, kajian kami menyoroti ekstrak daun zaitun -OLE- sebagai sebatian fungsional yang dapat mengatur pertumbuhan sel tiga payudara negatif MDA-MB-231 dan sel barah ovari OVCAR-3. Ini mencadangkan penjelasan mekanistik yang melibatkan pengeluaran ROS (terutamanya superoksida mitokondria) dan gangguan mitokondria.

Kebaharuan kajian ini bergantung pada dua aspek penting:

1) kesan OLE (ekstrak daun zaitun) pada sel barah ovari tidak pernah dikaji sebelumnya, dan sekarang kita menambah hasil yang signifikan terhadap kesan OLE pada barah ini;

2) induksi disfungsi mitokondria oleh OLE tidak pernah dinilai sebelumnya, menyokong penemuan kami mengenai keupayaan OLE untuk mempengaruhi percambahan sel dan apoptosis pada sel MDA-MB-231 dan untuk, untuk pertama kalinya, bukti eksperimen yang kukuh mengenai mekanisme mempromosikan keupayaan selektif OLE untuk menghalang percambahan sel dan untuk mempromosikan aktiviti pro-apoptosis dalam sel OVCAR-3.

Oleh itu, peranan pleiotropik OLE pada sel tumor patut mendapat perhatian dan mungkin mewakili calon yang menarik untuk strategi tabiat makanan positif untuk pencegahan tumor dan pengembangan ubat untuk barah payudara dan ovari. Walau bagaimanapun, kesan OLE terhadap barah harus diperkuat dengan kajian praklinikal dan klinikal selanjutnya. Penyelidikan masa depan akan melibatkan model haiwan eksperimen untuk mengesahkan data ini dan untuk memahami keberkesanan OLE dalam kombinasi dengan terapi standard emas.

Artikel penuh di: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332220313329?via%3Dihub#!

Kajian dibuat oleh:

ReyesBenot-Domingueza1 Maria GraziaTuponeab1 VanessaCastellia Micheled’Angeloa ElisabettaBenedettia MassimilianoQuintilianiac BenedettaCinquea Iris MariaForted Maria GraziaCifonea RodolfoIppolitia BarbaraBarbonie AntonioGiordanof AnnamariaCiminiaf

 

——————————————————————————————

Mengenai Jus Delima Bio Emas

Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.

  • Semua herba yang terkandung dalam produk Delima Bio Emas ada rekod kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai institusi penyelidikan dari serata dunia dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.
  • Journal-journal serta artikel kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu boleh semak di sini.

Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM dan MeSTI.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS

————————————————————————————————Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA