«

»

Sep 25

Manafaat Rawatan Penyakit Jantung Buah Delima

Buah delima sebenarnya memberi sangat banyak manafaat kepada kesihatan manusia. Salah satunya ialah melindungi kesihatan organ jantung. Beribu-ribu kajian mencari manafaat buah delima telah dijalan.

Kajian ini yang dijalankan oleh Dongdong Wang dan 9 saintis lain dari Polish Academy of Sciences Poland, University of Vienna, University of Zurich, Dokuz Eylul University Turkey, An-Najah National University Palestin, Dongguk University Korea Selatan, University of Bonn Germany, Medical University of Vienna Austria dan University of British Columbia dan di publish pada 24 Mei 2018.

Buah Delima (Punica granatum L.), salah satu daripada buah-buahan yang boleh dimakan yang sejak zaman berzaman, kini dimakan secara meluas di seluruh dunia. Buah dan bijinya serta petak-petak anatomi lain (mis., Bunga dan daun) kaya dengan banyak sebatian bioaktif dan oleh sebab itu, minat ilmiah dalam tumbuhan ini terus berkembang dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Telah dibuktikan melalui pelbagai kajian bahawa buah delima dan ekstraknya mempamerkan ciri-ciri antioxidative, antimikrobial, dan anticarcinogenic yang kuat. Tinjauan semasa merangkumi beberapa kajian terkini mengenai buah delima, yang menonjol terutamanya peranan vasculoprotective yang dikaitkan dengan kehadiran tanin hidrolisis dan ellagitannins dan asid ellagic, serta sebatian lain (mis., Antosianin dan flavonoid). Kajian in vitro dan dalam vivo menunjukkan bahawa bahan-bahan yang diperoleh dari buah delima mengurangkan tekanan oksidatif dan agregasi platelet, mengurangkan pengambilan lipid oleh makrofaj, mempengaruhi fungsi sel endothelial secara positif, dan terlibat dalam pengawalan tekanan darah.

Kajian klinikal menunjukkan bahawa pengambilan harian jus buah delima mengurangkan tekanan darah tinggi dan melemahkan aterosklerosis pada manusia. Secara keseluruhannya, kajian-kajian yang dikaji menunjukkan potensi manfaat penggunaan buah delima dan komponennya sebagai makanan tambahan atau sebagai adjuvants dalam terapi penyakit vaskular, seperti hipertensi, penyakit arteri koronari, dan penyakit arteri periferal.

Introduction

Delima (Punica granatum L.), yang berasal dari genus Punica L., famili Punicaceae, adalah buah purba yang berasal dari Asia Tengah di kawasan-kawasan dari Iran dan Turkmenistan ke utara India serta di kawasan Mediterranean dan Timur Tengah (Holland et al.,  2009). Ahli arkeologi telah menemui exocarps beraneka ragam berasal dari Zaman Gangsa Awal (3000 SM), contohnya, di Jericho dan dari Zaman Gangsa Lewat di Cyprus (Ward, 2003; Boncuk, 2014). Delima telah sangat dihargai sejak berabad-abad oleh pelbagai budaya. Sebagai contoh, Mesir Kuno bukan sahaja merupakan sebahagian daripada bekalan buah-buahan untuk kediaman firaun (sekitar 1600 SM), tetapi buah delima juga dicat di dinding dan makam untuk melambangkan kehidupan selepas kematian (Ward, 2003; Boncuk, 2014) . Delima digunakan untuk memainkan peranan penting dalam agama yang berbeza, termasuk Zoroastrianisme, Judaisme, Buddhisme, Kristian, dan Islam (Langley, 2000; Jurenka,  2008). Ia dipuji, mis., Oleh Perjanjian Lama Alkitab sebagai “buah suci yang memberikan kuasa kesuburan, kelimpahan, dan nasib baik” (Jurenka,  2008). Selain menjadi sebahagian daripada mitologi dan dimakan sebagai buah, buah delima telah dikenali untuk penggunaan perubatannya. Sebagai contoh, papirus Ebers yang berasal dari sekitar 1550 SM menyatakan bahawa akar pokok delima digunakan untuk merawat parasit cacing (Svenja,  2018). Di samping itu, buah delima digunakan untuk merawat kencing manis oleh kaum India (Saxena dan Vikram,  2004) dan untuk mengurangkan serangan cacing pita oleh Rom (Langley, 2000). Kepentingan berterusan penggunaan ubat buah delima dapat digambarkan, misalnya, di Inggris, mantel tangan tiga rekan diraja dan Persatuan Perubatan Inggris dihiasi dengan ramuan ramuan ini (Langley, 2000).

Di samping tanah asli yang menyebarkan dari Iran ke utara India dan kawasan Mediterranean dan Timur Tengah, buah delima kini ditanam di subtropika Afrika serta di California, Arizona dan Mexico, kerana tumbuhan ini memerlukan pendedahan yang tinggi terhadap cahaya matahari semasa musim panas dan suhu tidak lebih rendah daripada ~ 12 ° C pada musim sejuk (Levin, 2006; Holland et al., 2009). Pokok delima adalah kira-kira 2-3 m tinggi, glabrous, dengan pelbagai batang dan penampilan lebat. Permukaan daunnya licin dan tidak berbulu, dengan penampilan berkilat pada bahagian atas daun (Figure 1). Buah itu masak dalam masa 5-8 bulan selepas ia mula terbentuk. Semasa proses ini, warna bahagian luar buah berubah dari kuning, hijau, atau merah jambu hingga merah, merah jambu, atau ungu dalam sepenuhnya (Figure 1). Lapisan berair yang boleh dimakan bervariasi dari warna putih hingga merah (Holland et al., 2009).

Figure 1

An external file that holds a picture, illustration, etc. Object name is fphar-09-00544-g0001.jpg
Buah, bunga, dan daun Punica granatum L.

Kajian yang dilakukan sejak beberapa dekad yang lalu menunjukkan bahawa buah delima dan komponennya menunjukkan antioxidative yang kuat (Gil et al., 2000; Les et al., 2015), anti-radang (Adams et al., 2006; Rasheed et al., 2009) serta ciri-ciri antibakteria, antimikrob dan antifungal (Naz et al., 2007; Fawole et al., 2012; Elsherbiny et al., 2016; Wafa et al., 2017). Di samping kajian in vitro ini, dalam kajian vivo dan in vitro menunjukkan bahawa delima mempamerkan anti-hipertensi (Mohan et al., 2010; Dos Santos et al., 2016; Arun et al., 2017) dan sifat antiproliferatif (Albrecht et al., 2004; Malik et al., 2005; Malik and Mukhtar, 2006). Delima dan konstituennya telah diuji untuk kegunaannya sebagai terapi pembantu untuk rawatan beberapa bentuk penyakit onkologi, terutamanya kanser prostat (Lansky and Newman, 2007; Paller et al., 2013; Panth et al., 2017; Sharma et al., 2017). Tambahan pula, banyak kajian pra-klinikal telah menunjukkan kesan-kesan menguntungkan pengambilan jus delima atau ekstrak delima dalam pelbagai keadaan. Sebagai contoh, rawatan seperti itu meningkatkan kualiti sperma pada  (Türk et al., 2008), menurunkan pemendapan amyloid dalam model tikus penyakit Alzheimer  (Hartman et al., 2006), dan merosakkan neuron dalam otak hipoksik-iskemik neonatal model kecederaan (Loren et al., 2005). Selain itu, suntikan intraperitoneal tunggal dengan ekstrak delima yang digunakan untuk ikan yang secara semula jadi dijangkiti virus penyakit limfositis, merangsang tindak balas imun semula jadi mereka, dan mengurangkan kematian mereka akibat jangkitan limfositis (Harikrishnan et al., 2010). Pada manusia, pentadbiran ekstrak buah delima yang diperkaya dengan asid ellagic bermanfaat untuk meminimumkan kerosakan kulit akibat ultraviolet  (Kasai et al., 2006), manakala ekstrak hidro-alkohol buah delima mempunyai aktiviti antibakteria yang penting dan oleh karenanya berguna untuk rawatan gigi plak (Menezes et al., 2009). Banyak kajian juga menunjukkan kesan vasculoprotective yang kuat dari buah delima dan juzuknya, seperti yang ditunjukkan di bawah.

Juzuk bioaktif buah delima

Bahan-bahan bioaktif delima termasuk, misalnya, tanin hidrolisis (gallotannins dan ellagitannins), asid ellagic dan derivatifnya, asid gallik, anthocyanin / anthocyanidins, proanthocyanidins, flavonoid, vitamin, serta sterol, lignans, sakarida, asid lemak, , terpenes, dan terpenoids, antara lain. Ellagitannins dan gallotannins bersama-sama dengan asid ellagic dan derivatifnya adalah sebatian bioaktif krim delima  (Amakura et al., 2000a; Gil et al., 2000; Fischer et al., 2011a; Borges and Crozier, 2012; Brighenti et al., 2017). Tambahan pula, ellagitannins dan gallotannins dihidrolisiskan kepada asid ellagic dan glukosa atau asid gallic dan glukosa, masing-masing (Arapitsas, 2012). Di samping itu, buah delima adalah sumber banyak sebatian (poli) fenolik (Fischer et al., 2011a).

Anthocyanin yang terdapat di buah delima terdiri terutamanya delphinidin 3-glucoside, delphinidin 3,5-diglucoside, pelargonidin 3-glucoside, pelargonidin 3,5-diglucoside, cyanidin 3-glucoside, dan cyanidin 3,5-diglucoside (Alighourchi et al., 2008; Fischer et al., 2013; Lantzouraki et al., 2015), dan warna-warna ciri buah delima yang dikaitkan dengannya. Benih delima mengandungi asid lemak berlainan dengan asid punik yang paling digambarkan (Schubert et al., 1999; Kaufman and Wiesman, 2007; Pande and Akoh, 2009; Verardo et al., 2014; Górnaś and Rudzinska, 2016). Flavol-3-ols, flavonoid glycosides, asid fenolik, dan tanin hidrolisis merupakan sebatian utama fenolik dalam residu benih delima (He et al., 2011). Dalam kulit buah delima, asid gallic merupakan penyusun fenolik utama manakala kaempferol-3-O-glukosida adalah flavonoid yang paling dirasakan (Ambigaipalan et al., 2016). Triterpenoid asid oleanolic dan asid ursolik terdapat dalam bunga delima  (Fu et al., 2014). Komponen derivatif delima terdiri daripada monoterpenes, monoterpenoids, aldehid, alkohol, dan hidrokarbon linear monoterpenes, terutamanya diwakili oleh alpha-terpinene, alpha-terpineol, dan 3-carene (Vázquez-Araújo et al., 2011; Carbonell-Barrachina et al., 2012). Gambaran keseluruhan sebatian yang dikenal pasti dalam delima adalah seperti di Jadual ​ ​Table 1.

Table 1

List of compounds identified in pomegranate (Punica granatum L.).

Pomegranate phytochemicals Pomegranate part References
(1) ALKALOIDS
Caffeine Peel* Elsherbiny et al., 2016
N-(2′,5′-dihydroxyphenyl) pyridium chloride Leaf Nawwar et al., 1994b
Peelletierine Peel, bark Neuhofer et al., 1993; Vidal et al., 2003
(2) ANTHOCYANINS/ANTHOCYANIDINS
Cyanidin glucosides and derivatives Juice, seed, peel Hernandez et al., 1999; Noda et al., 2002; Alighourchi et al., 2008; Türkyilmaz, 2013; Ambigaipalan et al., 2016; Wafa et al., 2017
Delphinidin glucosides and derivatives Juice, peel Hernandez et al., 1999; Noda et al., 2002; Alighourchi et al., 2008; Borges and Crozier, 2012; Türkyilmaz, 2013; Ambigaipalan et al., 2016; Wafa et al., 2017
(Epi) afzelchin-delphinidin-3-O-hexoside Seed Ambigaipalan et al., 2017
Malvidin glucosides and derivatives Juice Borges and Crozier, 2012; Pérez-Ramírez et al., 2018
Pelargonidin glucosides and derivatives Juice, peel Hernandez et al., 1999; Noda et al., 2002; Alighourchi et al., 2008; Türkyilmaz, 2013; Wafa et al., 2017
Peonidin-3-O-(6”-O-acetyl)glucoside Juice Borges and Crozier, 2012
Vitisin A Juice Borges and Crozier, 2012
(3) ELLAGIC ACID AND DERIVATIVES
Ellagic acid Juice, peel, seed, flower Amakura et al., 2000b; Gil et al., 2000; Wang et al., 2004; Jain et al., 2011; Wafa et al., 2017
Ellagic acid glucosides and derivatives Juice, peel Gil et al., 2000; Wafa et al., 2017
(4) FATTY ACIDS
Arachidic acid, behenic acid, docosadienoic acid, eicosapentaenoic acid, erucic acid, gondoic acid, lignoceric acid, linoleic acid, linolelaidic acid, linolenic acid, myristic acid, margaric acid, nervonic acid, oleic acid, palmitic acid, palmitoleic acid, punicic acid, stearic acid, cis-vaccenic acid Seed Hopkins and Chisholm, 1968; Schubert et al., 1999; Kaufman and Wiesman, 2007; Pande and Akoh, 2009; Elfalleh et al., 2011; Verardo et al., 2014; Siano et al., 2016
(5) FLAVONOIDS AND DERIVATIVES
Acetyl prunin, diosmetin glucoside Juice Fanali et al., 2016
Apigenine Leaf Nawwar et al., 1994b
Apigenin-rhamnoside, chrysin Juice Lantzouraki et al., 2015
Catechin Juice, seed, peel De Pascual-Teresa et al., 2000; Mphahlele et al., 2014; Ambigaipalan et al., 2016
Datiscetin-hexoside Juice Mena et al., 2012
Dihydroxygallocatechin Peel Ambigaipalan et al., 2016
Epicatechin Juice, peel De Pascual-Teresa et al., 2000; Mphahlele et al., 2014
Eriodictyol 7-O-β-glucoside Juice Mphahlele et al., 2014
Flavan-3-ol Juice, peel De Pascual-Teresa et al., 2000
Gallocatechin Peel Wafa et al., 2017
Hesperidin Juice Mphahlele et al., 2014
Kaempferol Peel Van Elswijk et al., 2004
Kaempferol glucoside(s) Juice, seed, peel Van Elswijk et al., 2004; Mphahlele et al., 2014; Lantzouraki et al., 2015; Ambigaipalan et al., 2016
Luteolin Peel, fruit Van Elswijk et al., 2004; Han et al., 2015
Myricetin and its glucoside Juice Naz et al., 2007; Lantzouraki et al., 2015
Naringin Juice, peel Kim et al., 2002; Mphahlele et al., 2014
Phloretin Peel, seed, juice Han et al., 2015
Phloridzin Juice Hmid et al., 2017
Pinocembrin Juice Calani et al., 2013
Quercetin and its derivatives Juice, seed, peel Artik, 1998; Naz et al., 2007; Borges and Crozier, 2012; Han et al., 2015; Lantzouraki et al., 2015; Ambigaipalan et al., 2016
Rutin Juice, peel Artik, 1998; Mphahlele et al., 2014
Taxifolin and its glycosides Peel, seed, juice Calani et al., 2013; Han et al., 2015
(6) LIGNANS
Isolariciresinol, matairesinol, medioresinol, pinoresinol, secoisolariciresinol, syringaresinol Fruit, seed Bonzanini et al., 2009
(7) ORGANIC ACIDS
Citric acid Juice Poyrazoglu et al., 2002; Carbonell-Barrachina et al., 2012; Gundogdu and Yilmaz, 2012; Legua et al., 2012; Lantzouraki et al., 2015
Fumaric acid Juice Poyrazoglu et al., 2002; Gundogdu and Yilmaz, 2012
Lactic acid Juice Gundogdu and Yilmaz, 2012
Malic acid Juice Poyrazoglu et al., 2002; Carbonell-Barrachina et al., 2012; Lantzouraki et al., 2015
Methylmalonic acid Juice Alper et al., 2011
Oxalic acid Juice Legua et al., 2012
Quinic acid Juice, peel Artik, 1998; Amakura et al., 2000a; Ehling and Cole, 2011
Succinic acid Juice Poyrazoglu et al., 2002; Alper et al., 2011
Tartaric acid Juice Poyrazoglu et al., 2002; Ehling and Cole, 2011; Legua et al., 2012
Uronic acid Peel Hasnaoui et al., 2014
(8) OTHER PHENOLIC COMPOUNDS
3-Hydroxytyrosol Peel Elsherbiny et al., 2016
Benzaldehyde Peel Hadrich et al., 2014
Benzoic acid Peel Hadrich et al., 2014
Brevifolin carboxylic acid Fruit, juice Fischer et al., 2011a,b
Caffeic acid and its hexoside Juice, peel Artik, 1998; Amakura et al., 2000a; Lantzouraki et al., 2015
Chlorogenic acid Juice, peel Artik, 1998; Amakura et al., 2000a; Hasnaoui et al., 2014
Cinnamic acid Juice Lantzouraki et al., 2015
Coniferyl 9-O-[β-d-apiofuranosyl (1 → 6)]-O-β-d-glucopyranoside Seed Wang et al., 2004
Cyanidin-pentoside-hexoside Fruit Fischer et al., 2011a
Ethyl cinnamate Juice Cadwallader et al., 2010
Ferulic acid and its hexoside Juice Lantzouraki et al., 2015
Gallic acid Juice, seed, peel Amakura et al., 2000b; Huang et al., 2005a; Jain et al., 2011; Mphahlele et al., 2014; Ambigaipalan et al., 2016; Fanali et al., 2016
Protocatechuic acid Juice, seed, peel Ambigaipalan et al., 2016; Fanali et al., 2016
p-Coumaric acid Juice, peel, seed Artik, 1998; Amakura et al., 2000a; Ambigaipalan et al., 2017
Salycilic acid Peel Elsherbiny et al., 2016
Sesamin, 4-hydroxysesamin Peel Jiang et al., 2012
Vanillic acid Juice Mena et al., 2012
(9) PROANTHOCYANIDINS
Procyanidin dimer B2 and B3 Peel Ambigaipalan et al., 2016
Arabinose, xylose, galactose, glucose, mannose, rhamnose Peel Hasnaoui et al., 2014
(10) SACCHARIDES
Glucose, fructose, maltose, sucrose Juice Carbonell-Barrachina et al., 2012; Legua et al., 2012; Vegara et al., 2014; Conidi et al., 2017
(11) STEROLS
β-Sitosteryl acetate Peel Jiang et al., 2012
Avenasterol, Δ7-avenasterol, campesterol, cycloartenol, Δ7-stigmasterol, stigmasterol, β-sitosterol Seed Górnaś and Rudzinska, 2016
Camesterol Seed Abd El Wahab et al., 1998
Daucosterol Seed Wang et al., 2004
Stigmasterol Seed Abd El Wahab et al., 1998
(12) TANNINS (GALLOTANNINS AND ELLAGITANNINS AND THEIR DERIVATIVES)
1,2,3-Tri-O-galloyl-β-4C1-glucose Leaf Nawwar et al., 1994a
2-O-Galloylpunicalin Juice Borges and Crozier, 2012
3,3′-Di-O-methylellagic acid Seed Wang et al., 2004
3,3′,4′-Tri-O-methylellagic acid Seed Wang et al., 2004
Castalagin Juice, peel Fischer et al., 2011a
Castalin Fruit, juice Fischer et al., 2011b
Casuarinin (Galloyl-bis-HHDP-hexoside) Peel Satomi et al., 1993; Ambigaipalan et al., 2016
Corilagin (Galloyl-HHDP-hexoside) Peel, leaf Satomi et al., 1993; Nawwar et al., 1994a; Ambigaipalan et al., 2016
Epicatechin gallate Peel Ambigaipalan et al., 2016
Flavogallonic acid Peel Jiang et al., 2012
Gallagic acid Peel, juice Tzulker et al., 2007
Gallagyldilacton Peel Satomi et al., 1993; Anibal et al., 2013
Granatin A/B Peel Tanaka et al., 1990; Wafa et al., 2017
Lagerstannin C (Galloyl-HHDP-gluconic) Peel Wafa et al., 2017
Pedunculagin I (bis-HHDP-hexoside) Juice, peel Satomi et al., 1993; Lantzouraki et al., 2015; Wafa et al., 2017
Pentagalloylglucopyranose Seed He et al., 2011
Punicacortein A, B, C, and D Peel, bark Tanaka et al., 1986a; Anibal et al., 2013
Punicafolin Leaf Nawwar et al., 1994a
Punicalagin (HHDP-gallagyl-hexoside) Juice, peel, leaf Tanaka et al., 1986b; Jain et al., 2011; Anibal et al., 2013; Lantzouraki et al., 2015
Punicalin α and β Peel, juice, leaf Tanaka et al., 1986b; Tzulker et al., 2007; Jain et al., 2011; Wafa et al., 2017
Punicatannin C Flower Yuan et al., 2013
Punigluconin (Digalloyl-HHDP-glucoside) Peel Wafa et al., 2017
Tellimagrandin Peel Satomi et al., 1993
Tergallagic acid-O-glucoside Juice Borges and Crozier, 2012
Valoneic acid bilactone Juice Fischer et al., 2011a,b
(13) TERPENES AND TERPENOIDS
3-Carene, α-terpinene, α-terpineol, eugenol Juice Carbonell-Barrachina et al., 2012
Asiatic acid Flower Batta and Rangaswami, 1973
Betulinol, 24-methylenecycloartenol, cycloartenol, squalene Seed Verardo et al., 2014
Camphor Peel Hadrich et al., 2014
Eugenol Juice Carbonell-Barrachina et al., 2012
Maslinic acid Flower Batta and Rangaswami, 1973
Oleanolic acid Flower Huang et al., 2005b; Fu et al., 2014
α/β-Pinene, limonene, terpineol, β-farnesene, β-caryophyllene, bisabolene Juice Vázquez-Araújo et al., 2011
Punicaone, 1β-hydroxy-3-oxoolean-12-en-28-oic acid, 3β,24-dihydroxyurs-12-en-28-oic acid, betulin, betulinic acid, borneol, friedelin, lantanolic acid, lupeol, oleanic acid Peel Jiang et al., 2012
Ursolic acid Seed, flower Ahmed et al., 1995; Huang et al., 2005a; Fu et al., 2014
(14) VITAMINS
Vitamin C Juice Dumlu and Gurkan, 2007
(15) XANTONOIDS
Mangiferin Peel Elsherbiny et al., 2016

[Open in a separate window]

*Peel (pericarp, rind, and hull are synonyms).

Kesan vasculoprotective dari pelbagai bahagian delima yang diturunkan dalam model in vitro dan dalam vivo

Banyak sebatian yang berasal dari delima mempamerkan pelbagai kesan vasculoprotective. Bahagian-bahagian buah delima (komponen) telah terbukti dapat mengurangkan tekanan oksidatif, peroxidation lipid, dan penjanaan sel-sel buih, untuk secara positif mempengaruhi fungsi sel endothelial (dengan meningkatkan tahap NO dan menurunkan tahap glukosa), untuk meredakan pengagregatan platelet dan menurunkan hipertensi, sekali gus meningkatkan fungsi vaskular, seperti yang dibentangkan di bawah. Selain itu, delima dan komponennya adalah perlindungan terhadap ketoksikan yang disebabkan oleh bahan kimia atau ubat-ubatan (Jadual (Table2 dan teks di bawah).

Jadual 2: Kesan vasculoprotective delima ditentukan dalam kajian pra-klinikal in vitro dan vivo.

Table 2

Vasculoprotective effects of pomegranate determined in in vitro and in vivo pre-clinical studies.

Vasculoprotective effects Pomegranate part References
Antioxidative properties in vitro and in vivo Juice, fruit extract, peel extract Gil et al., 2000; Les et al., 2015; Delgado et al., 2016
Suppression of peroxidation of plasma lipids, induction of serum paraoxonase activity, lowering lipid uptake by macrophages, and diminishing development of atherosclerosis in mice Juice, fruit extract Aviram et al., 2000; Fuhrman et al., 2005; Rosenblat et al., 2015; Mollazadeh et al., 2016
Improvement of endothelial cell function in vitro, in mice and pigs [due to an activation of the protein kinase B (Akt)/eNOS pathway, an inhibition of a superoxide anion-mediated disappearance of NO, and reduction of vascular inflammation] Juice, fruit extract De Nigris et al., 2005; de Nigris et al., 2006; De Nigris et al., 2007; Ignarro et al., 2006; Vilahur et al., 2015
Reduction the collagen- and arachidonic acid-induced platelet aggregation ex vivo Juice, fruit extract Aviram et al., 2000; Mattiello et al., 2009
Reduction in activity of angiotensin-converting enzyme (ACE); decrease in mean arterial blood pressure in rats Juice, fruit extract, peel extract Mohan et al., 2010; Dos Santos et al., 2016; Arun et al., 2017
Lessening cardiac toxicity induced by drugs or smoking (diminishing lipid peroxidation and increasing levels of antioxidant enzymes) Juice, fruit extract Jadeja et al., 2010; Al Hariri et al., 2016
Reduction of blood glucose levels in a variety of mouse and rat models (effects mediated via upregulation of PPAR-γ leading to an increase in insulin sensitivity) Seed-, flower-, and peel-extract Das et al., 2001; Huang et al., 2005a; Li et al., 2005; Vroegrijk et al., 2011; Salwe et al., 2015
Lowering fatty acid, triglycerides and total cholesterol plasma levels as well as cardiac triglycerides (in Zucker diabetic fatty rats) Flower extract Huang et al., 2005b

[Open in a separate window]

Jus Dan Ekstrak Delima

Pada tahun 2000, Gil et al. dalam kajian penting mereka menunjukkan sifat antioksidan kuat jus delima yang diperkaya dengan tannin punicalagin, antosianin, derivatif asid ellagic, serta bahan fenolik lain. Dengan menggunakan kaedah analitik yang berbeza, penulis mencadangkan aktiviti antioksidan yang kuat dari jus delima yang tiga kali lebih tinggi daripada ciri antioksidan yang terkenal dengan wain merah atau teh hijau (Gil et al., 2000). Penemuan ini telah disahkan oleh kajian-kajian seterusnya yang juga menunjuk kepada kesan vasculoprotective produk delima, seperti yang dibentangkan di bawah.

Dalam kajian yang melibatkan tikus serta sukarelawan manusia, pengambilan jus buah delima mengurangkan tekanan oksidatif (Aviram et al., 2000). Lebih khusus lagi, dalam apolipoprotein tikus E-kekurangan, suplemen makanan dengan jus delima dikurangkan sebanyak 44% saiz lesi aterosklerotik dan mengurangkan bilangan sel buih dalam lesi tersebut (Aviram et al., 2000). Pada manusia, pengambilan jus delima berkurang kerentanan lipoprotein berkepekatan rendah (LDLs) untuk agregat dan ditingkatkan sehingga 20% aktiviti serum paraoxonase (Aviram et al., 2000), esterase yang dikaitkan dengan ketumpatan tinggi lipoprotein (HDLs) dan boleh melindungi lipid daripada peroksidasi (Chistiakov et al., 2017).

Jus delima juga menghalang pengambilan LDL (oxLDL) teroksidasi dan biosintesis kolesterol dalam garisan sel seperti makrofaj J774.A1 (Fuhrman et al., 2005). Satu kajian menggunakan model tikus diabetik mencadangkan kesan perlindungan ini mungkin disebabkan oleh kehadiran gula kompleks dan / atau fenolik dalam jus delima (Rozenberg et al., 2006). Satu lagi kajian melibatkan gaya hidup senaman tinggi dan rendah yang meniru tikus (pelari berkapasiti tinggi dan rendah) yang diberi jus delima selama 3 minggu (Rosenblat et al., 2015). Walaupun kesannya lebih kuat dalam kumpulan pelari kapasiti rendah, penggunaan jus buah delima menurunkan pengoksidaan selular dan meningkatkan aktiviti paraoxonase 2 dalam makrofaj peritoneal dari kedua-dua kumpulan haiwan apabila dibandingkan dengan kohort haiwan yang tidak dirawat (Rosenblat et al., 2015).

Dalam sel-sel endothelial arteri koronari manusia yang didiagnosis dengan tegasan ricih yang tinggi, jus buah delima menurunkan ekspresi gen sensitif redoks ELK-1 dan p-JUN dan meningkatkan ungkapan endothelial nitric oxide synthase (eNOS) (De Nigris et al., 2005) yang perlu untuk fungsi sel endothelial darah yang betul (Vallance and Chan, 2001). Di samping itu, pengambilan jus buah delima oleh tikus reseptor LDL yang kekurangan makanan dengan kolesterol tinggi, mengurangkan kemerosotan aterogenesis pada tahap yang berlainan penyakit ini (De Nigris et al., 2005). Satu lagi kajian in vitro menggunakan sel endothelial arteri pulmonari bovine berbudaya menunjukkan bahawa kehadiran jumlah jus buah delima yang sangat rendah dalam medium penanaman melindungi nitric oxide (NO) yang dihasilkan daripada kemerosotan oksidatifnya (melalui perencatan kehilangan superoxide anion-mediated NO, membawa kepada penambahan bioavailabiliti NO) (Ignarro et al., 2006). Satu lagi kajian kumpulan ini menunjukkan bahawa kehadiran jus buah delima dalam sel-sel endothelial arteri koronari manusia menurunkan regulasi ekspresi eNOS yang disebabkan oleh penambahan oxLDL (Ignarro et al., 2006). Dalam kajian yang dilakukan dalam tikus hypercholesterolemic, pengambilan jus delima yang diperkaya dengan punicalagin meningkatkan ekspresi eNOS dan mempercepatkan perkembangan aterosklerosis, serta tahap nitrat ditingkatkan (De Nigris et al., 2007). Dalam babi, pengambilan ekstrak delima komersial Pomanox® yang dibuat daripada kulit buah atau kulit buah kering boleh mengurangkan disfungsi endothelial koronari yang disebabkan oleh hiperlipidemia (Vilahur et al., 2015). Kesan yang menguntungkan ini termasuk pengaktifan protein kinase B (Akt) / eNOS dan pengurangan keradangan vaskular serta kerosakan vaskular yang disebabkan oleh tekanan oksidatif (Vilahur et al., 2015).

Selain itu, jus buah delima telah meredakan pengagregatan platelet manusia yang terdedah kepada kolagen atau asid arakidonik ex vivo  (Aviram et al., 2000; Mattiello et al., 2009), dengan melemahkan penggerak kalsium, pengeluaran tromboxane A2 dan pembentukan hidrogen peroksida  (Mattiello et al., 2009). Kesan ini diberikan kepada kehadiran polifenol dalam produk delima  (Mattiello et al., 2009). Ia juga menunjukkan bahawa ekstrak buah delima aktif pada kepekatan 2.0 μM yang mungkin dapat dicapai selepas pengambilan makanan kaya dengan polifenol oleh manusia  (Mattiello et al., 2009). Di sisi lain, minyak benih delima menghalangi cyclooxygenase (COX) (Schubert et al., 1999), enzim utama memangkinkan penukaran asid arakidonik kepada prostaglandin (PGI2) (Grosser et al., 2006). Bahan yang terakhir dikenali sebagai faktor vasoprotektif yang kuat menghalang lekatan platelet dan pembentukan thrombus pada endothelium (Weiss and Turitto, 1979). Selain itu, pemberian delima kepada tikus telah mengurangkan tahap mukosa kolon COX-2, prostaglandin E2 (PGE2) dan juga synthase nitric oxide (iNOS) (Larrosa et al., 2010b).

Beberapa karya lain menyiasat bagaimana buah delima mempengaruhi hipertensi arteri, faktor risiko penting untuk penyakit kardiovaskular (Pickering, 1972). Sebagai contoh, dalam kajiannya, penggunaan tikus Wistar di mana diabetes disebabkan oleh pentadbiran streptozotocin, dan haiwan-haiwan itu juga dicabar oleh pentadbiran subkutaneus angiotensin II untuk menggalakkan hipertensi, jus delima delima (selama 4 minggu) dikurangkan aktiviti enzim penukar angiotensin (ACE), serta menurunkan tekanan darah arteri min jika dibandingkan dengan haiwan yang tidak (Mohan et al., 2010)

Ekstrak buah delima juga dikaji mengenai kesan perlindungan mereka terhadap ketoksikan jantung yang disebabkan oleh dadah atau merokok. Sebagai contoh, kesan-kesan buruk dari isoproterenol dadah kardiotoksik (diketahui menyebabkan nekrosis jantung yang membawa kepada infarksi miokard) dikurangkan sebelum pra-rawatan tikus dengan jus delima selama 30 hari berturut-turut sebelum rawatan isoproterenol (Jadeja et al., 2010). Pra-rawatan sedemikian dengan ketara mengurangkan peningkatan berat jantung, saiz infarksi, enzim penanda plasma, tahap peroxidation lipid serta tahap Ca2 + ATPase (Jadeja et al., 2010). Kesan perlindungan dari pengambilan jus buah delima juga ditunjukkan dalam kajian menggunakan tikus di mana hipertropi jantung disebabkan oleh pendedahan asap rokok (Al Hariri et al., 2016).

Minyak biji delima

Benih buah delima terdiri daripada kira-kira 3% daripada berat delima dan mengandungi kira-kira 12-20% minyak benih (Lansky and Newman, 2007) yang kaya dengan asid lemak dan mengandungi terutamanya asid punicic (Kaufman and Wiesman, 2007; Verardo et al., 2014; Górnaś and Rudzinska, 2016).

Dalam tikus dengan kencing manis streptozotocin, pemakanan lisan dengan ekstrak biji dengan ketara dapat mengurangkan kadar glukosa darah (Das et al., 2001). Pada tikus, pengambilan minyak biji delima mengatasi obesiti yang disebabkan oleh diet tinggi lemak dengan meningkatkan kepekaan insulin periferi (Vroegrijk et al., 2011). Rawatan lisan terhadap tikus kencing manis di atas dengan minyak benih buah delima menurun dengan ketara peroxidation lipid plasma (Mollazadeh et al., 2016). Di samping itu, rawatan itu mengurangkan kandungan malondialdehida dalam homogenat dari tisu jantung dan buah pinggang, dan mengurangkan tahap trigliserida dalam haiwan yang dirawat berbanding dengan kohort kawalan (Mollazadeh et al., 2016).

Bunga delima, kulit dan ekstrak daun

Ekstrak lintah bunga delima 6 minggu menindas kadar glukosa plasma dalam tikus lemak diabetes Zucker berikutan pendedahan mereka kepada glukosa. Di samping itu, rawatan sedemikian juga dapat meningkatkan ekspresi mRNA gamma penerima reseptor peroksisom jantung (PPAR-γ) dan mengembalikan pengangkut gula glukosa jantung (GLUT) -4 mRNA, sekali gus meningkatkan kepekaan insulin (Huang et al., 2005a). Kesan-kesan yang baik ini diberikan terutamanya kepada kehadiran asid gallic (Huang et al., 2005a). Rawatan jangka panjang tikus lemak diabetes Zucker dengan ekstrak bunga delima adalah cardioprotective, kerana ia menurunkan tahap plasma lemak, trigliserida, dan jumlah plasma kolesterol serta mengurangkan kandungan trigliserida jantung Huang et al., 2005b). Dalam kajian lain, pentadbiran buah delima ekstrak menurunkan tahap glukosa plasma dalam tikus kencing manis yang tidak berpuasa (tetapi tidak di tikus-tikus kucing atau di tikus normal). Kajian ini juga menunjukkan bahawa ekstrak bunga delima menghalang α-glucosidase (enzim utama untuk pencernaan karbohidrat dalam usus) dan pentadbiran ekstrak bunga delima boleh meningkatkan hiperglikemia postprandial dalam diabetes jenis 2, dan sama sekali mengurangkan risiko disfungsi kardiovaskular (Li et al., 2005). Di dalam tikus yang diberi makan dengan diet tinggi lemak untuk menggalakkan obesiti, rawatan dengan ekstrak daun delima menurunkan berat badan, pengambilan tenaga serta kadar kolesterol, trigliserida, dan glukosa (Lei et al., 2007).

Pengambilan kulit hidro alkohol atau ekstrak daun buah delima selama 28 hari menurunkan tahap glukosa darah dalam model tikus Wister kencing manis yang disebabkan oleh streptozotocin (Salwe et al., 2015). Ekstrak kulit hidroalcoholic delima juga diuji secara spontan hipertensi tikus betina ovariektomi (model haiwan untuk menopause yang dicirikan oleh peningkatan tahap anion superoxide , 2016). Rawatan sedemikian berkurangan ketinggian tahap anion superoxide dan mengurangkan tekanan oksidatif dalam model haiwan ini (Delgado et al., 2016). Rawatan tikus hipertensi secara spontan dari umur yang berbeza selama 30 hari dengan ekstrak kulit buah delima, tekanan darah sistolik berkurangan, aktiviti ACE, tekanan oksidatif serta pembentukan semula vaskular (Dos Santos et al., 2016). Satu kajian in vitro baru-baru ini menunjukkan bahawa ekstrak metanol kulit buah delima dengan poteng membusuk superoxide dan radikal hidroksil, melindungi LDL daripada pengoksidaan dan menyekat aktiviti ACE (Arun et al., 2017). Secara keseluruhannya, kajian-kajian ini menunjukkan bahawa bahagian-bahagian delima yang tidak dapat dimakan -kulit mempunyai kesan-kesan vasculoprotective.

Kesan vasculoprotective sebatian tulen yang diperolehi dari delima

Kajian yang dibentangkan di atas menunjukkan banyak kesan vasculoprotective dari bahagian yang berlainan buah delima. Adalah dicadangkan bahawa banyak kesan perlindungan ini disebabkan oleh kehadiran tanin hidrolisis (ellagitannins dan gallotannins), asid ellagic turunan mereka, atau urolitin metabolit biasa (Jadual (Table33 dan teks di bawah).

Table 3

Vasculoprotective effects of pomegranate-derived substances or their metabolites, as determined in vitro and in vivo pre-clinical studies.

Vasculoprotective effects Vasculoprotective substances References
Induction of paraoxonase 2 and reduction in oxidative stress in isolated macrophages Punicalagin, gallic acid Shiner et al., 2007
Attenuation of reactive oxygen species (ROS) generation and prevention of eNOS downregulation induced by oxLDL in HUVECs. Stimulation of vasorelaxation of the rat thoracic aorta ex vivo, via an endothelium-dependent mechanism and through an inhibition of calcium influx Ellagic acid Lee et al., 2010; Ou et al., 2010; Yilmaz and Usta, 2013
Suppression of formation of advanced glycation end products (AGEs) in vitro and in mice Punicalin, punicalagin, ellagic acid, gallic acid Kumagai et al., 2015
Inhibition of lipid metabolism in adipocytes Punicalagin, ellagic acid Les et al., 2017
Antioxidative properties in a cell-based assay in vitro Urolithins Bialonska et al., 2009
Inhibition of adhesion of monocytes to endothelial cells, of secretion of a cellular adhesion molecule (VCAM-1) and pro-inflammatory cytokine (IL-6). Decrease in the accumulation of cholesterol in THP-1-derived macrophages Ellagic acid, urolithin A glucuronide, other urolithins Gimenez-Bastida et al., 2012; Mele et al., 2016
Attenuation of endothelial dysfunction induced by oxLDL in cultured human artery endothelial cells, partly by counteracting eNOS-dependent decrease in NO production. Reduction in myocardial ischemia/reperfusion injury and myocardial infarct size in vivo Urolithin A Han et al., 2016; Tang et al., 2017
Anti-hypertensive effects of sweetie juice in humans Naringin Reshef et al., 2005
Amelioration of glucose tolerance and diminishing obesity-related inflammation via activation of PPAR-γ and -α Puninic acid Hontecillas et al., 2009

[Open in a separate window]

Ellagitannins delima dan satu berat molekul tinggi ellagitannin punicalagin, melemahkan tanda sel peradangan dalam sel-sel kanser kolon (Adams et al.,  2006). Punicalagin dan asid gallik yang diinduksi dalam makrofag terpencil ungkapan paraoksonase 2 (Shiner et al., 2007). Bahan-bahan ini juga mengurangkan tekanan oksidatif dalam makrofag melalui pengaktifan faktor transkripsi PPAR-γ dan pengaktif protein 1 (AP-1; Shiner et al., 2007).

 

Komponen tunggal (contohnya, punicalin, punicalagin, asid ellagic, dan asid gallic) yang diasingkan daripada buah delima menindas pembentukan produk akhir glikasi maju (AGEs, diketahui menyumbang kepada beberapa penyakit termasuk komplikasi kencing manis dan arteriosklerosis) dari albumin serum lembu dan gula dalam ujian antiglycation in vitro (Kumagai et al.,  2015). Ekstrak buah delima juga mengurangkan pengumpulan AGEs pada tikus yang diberi makan dengan diet tinggi lemak dan tinggi sukrosa (Kumagai et al.,  2015). Di samping itu, punicalagin dan asid ellagic menghambat metabolisme lipid dalam tetikus dan adiposit manusia ex vivo (Les et al.,  2017).

Kesan asid ellagik pada generasi spesis oksigen reaktif (ROS) juga disiasat dalam sel endothelial. Pra-rawatan HUVEC dengan asid ellagic melemahkan pengeluaran ROS dan menghalang downregulation eNOS yang disebabkan oleh oxLDL (Lee et al., 2010; Ou et al., 2010). Ex vivo, asid ellagik merangsang vasorelaxation aorta thoracic tikus melalui mekanisme yang bergantung kepada endothelium dan perencatan penghasilan kalsium (Yilmaz dan Usta,  2013). Walau bagaimanapun, sebagai ellagitannins dan asid ellagic dalam vivo bertukar menjadi urolithin yang memasuki sistem peredaran darah (Cerdáet al.,  2005; Larrosa et al., 2010a), penyelidik juga mengkaji bagaimana metabolit ini mempengaruhi fungsi vaskular.

Sifat-sifat antioksidan dari urolitin yang berbeza telah dinilai dalam ujian berasaskan sel dan hasilnya menunjukkan bahawa urolithin C dan D adalah antioksidan yang lebih kuat daripada bahan asid ellagic dan punicalagin (Bialonska et al.,  2009). Walau bagaimanapun, walaupun potensi antioxidant in vitro urolithin A agak rendah berbanding dengan urolitin lain, kepekatan plasmanya adalah yang tertinggi di kalangan mereka (Bialonska et al.,  2009). Dalam kajian seterusnya, urolithin A glukuronide menghalang lekatan monosit untuk sel endothelial dalam julat mikromolar (5-15 μM), menunjukkan bahawa kesan menguntungkan pengambilan buah delima pada vasculature mungkin sebahagiannya ditengahi oleh urolithin A glucuronide (Gimenez-Bastida et al.,  2012). Di samping itu, kajian in vitro baru-baru ini memperlihatkan ciri-ciri anti-aterogenik kuat asid ellagic dan beberapa urolitin (Mele et al.,  2016).

Semua sebatian ini mengurangkan perekatan THP-1 yang diperolehi dari makrofag untuk HUVEC dan rembesan berkurangnya molekul perekatan sel vaskular-1 (VCAM-1) dan inflamasi interleukin-6 (IL-6) (Mele et al.,  2016). Dalam kajian yang menggunakan sel endothelial arteri manusia berbudaya, urolithin A disfungsi disfungsi endothelial yang disebabkan oleh oxLDL (Han et al.,  2016). Kesan-kesan ini sebahagiannya ditengahi dengan mengatasi pengurangan eNOS yang bergantung kepada pengeluaran NO (Han et al.,  2016). Di samping itu, urolithin A mengurangkan ekspresi molekul perekatan intraselular-1 (ICAM-1) dan protein chemotactic monocyte 1 (MCP-1), apabila melekat sel THP-1 ke sel-sel endothelial. Urolithin A juga menekan ungkapan faktor nekrosis tumor-α (TNF-α), IL-6 dan endothelin-1, peningkatan ekspresi PPAR-γ mRNA, dan fosforilasi yang dikawal oleh protein kinase 1/2 (ERK1 / 2) (Han et al.,  2016). Dalam satu lagi kajian, urolithin A menghambat heme peroxidases [myeloperoxidase (MPO) dan lactoperoxidase (LPO)] lebih berkesan daripada asid ellagic senyawa induknya (Saha et al., 2016). Eksperimen haiwan yang menggunakan tikus C57BL / 6 mendedahkan sifat-sifat anti-radang yang kuat urolithin A, kerana ia secara berkesan mengurangkan ferus myristate acetate (PMA) yang disebabkan oleh pembentukan telinga telinga tikus (Saha et al., 2016). Urolithin A juga mengurangkan kecacatan iskemia miokardium / reperfusi dan mengurangkan saiz infark miokard pada tikus melalui laluan phosphoinositide 3-kinase / Akt (PI3K / Akt) (Tang et al.,  2017).

Secara keseluruhan, kajian-kajian yang dibentangkan di atas menunjukkan kesan vaskular bermanfaat urolithin dan terutama urolithin metabolit. Maklumat tambahan mengenai nasib metabolik dan kesan kesihatan ellagitanin dan urolithin boleh didapati dalam beberapa kajian baru-baru ini (Garcia-Muñoz dan Vaillant,  2014; Lipinska et al., 2014; Landete et al., 2016; Tomas-Barberan et al., 2017).

Selain daripada kesan yang diajukan di atas tannin hidrolisis (ellagitannins dan gallotannins), asid ellagic terbitan mereka, atau urolitin metabolit biasa, tetapi juga bahan-bahan lain ditunjukkan untuk menyumbang kepada kesan-kesan berfaedah produk delima. Ini termasuk (poli) fenolik anthocyanin (Alighourchi et al.,  2008; Fischer et al., 2011a) and flavonoids (Sudheesh and Vijayalakshmi, 2005; Ricci et al., 2006),  serta asid lemak (Kaufman dan Wiesman,  2007). Sebagai contoh, anthocyanin mempamerkan aktiviti anti-inflamasi (Vendrame dan Klimis-Zacas, 2015).

Flavonoid naringin yang banyak terdapat dalam jus delima (Mphahlele et al.,  2014) dianggap menyumbang (bersama-sama dengan flavonoid naritutin) terhadap kesan anti-hipertensi jus manis pada manusia (Reshef et al., 2005). Asid Puninic ditunjukkan untuk meningkatkan toleransi glukosa dan mengurangkan keradangan berkaitan obesiti melalui pengaktifan PPAR-γ dan α (Hontecillas et al., 2009). Quercetin hadir dalam jus, benih, dan kulit buah delima (Artik, 1998; Borges and Crozier, 2012; Ambigaipalan et al., 2016) diketahui mengetengahkan vasodilatasi yang bergantung kepada endothelium melalui rangsangan kedua-dua NO / cyclic guanylyl monophosphate (cGMP) jalur dan faktor hyperpolarizing yang berasal dari endothelium (EDHF) (Khoo et al.,  2010).

Kajian klinikal mengenai delima dalam konteks penyakit kardiovaskular

Banyak kajian klinikal yang menyelidiki kesan delima dalam konteks CVD dilakukan dalam dua dekad yang lalu. Kerja-kerja ini memperlihatkan ciri-ciri vasculoprotective produk delima (Table4). Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa apabila mengambil delima untuk tempoh yang lebih lama atau dalam jumlah yang tinggi, kesan sampingan yang mungkin mungkin berlaku seperti cirit-birit (Paller et al., 2013).

Table 4

Outcome of clinical studies involving intake of pomegranate juice or peel hydro alcoholic extract.

Type of the study/Number of probands Clinical outcome References
Daily consumption of pomegranate juice for 2 weeks by hypertensive patients (N = 10) Reduction in ACE activity by 36% and of a systolic blood pressure by 5% Aviram and Dornfeld, 2001
A long-duration intake of pomegranate juice (for 3 years) by patients with carotid artery stenosis (N = 19) Reduction in systolic blood pressure by 12%, decrease in common carotid intima-media thickness up to 30% Aviram et al., 2004
A 4-week consumption of pomegranate juice by healthy women (N = 51) A mild, but significant reduction in blood pressure (without significantly changing serum ACE activity) Lynn et al., 2012
Intake of pomegranate juice by hypersensitive men (N = 13) Decrease in blood pressure while other parameters (serum concentrations of CRP, E-selectin, VCAM-1, ICAM-1, and IL-6) remain unchanged Asgary et al., 2013
Consumption of pomegranate juice by hypertensive patients (N = 21) Significant reduction in systolic as well as diastolic blood pressure Asgary et al., 2014
Intake of pomegranate peel hydro alcoholic extract by obese women with dyslipidemia (N = 38) Significant reduction in systolic blood pressure Haghighian et al., 2016
A meta-analysis focusing on effects of pomegranate consumption on CRP No significant correlation between pomegranate consumption and CRP levels Sahebkar et al., 2016
A meta-analysis focusing on blood pressure lowering effects of intake of pomegranate juice Decrease in systolic blood pressure levels (regardless of the duration and dose of the juice consumed in the evaluated studies). A borderline significant effect in reducing of diastolic blood pressure by doses higher than 240 cc (eight ounces) Sahebkar et al., 2017

[Open in a separate window]

Dalam pesakit hipertensi, penggunaan harian jus delima selama 2 minggu mengurangkan aktiviti ACE sebanyak 36% serta tekanan darah sistolik berkurang sebanyak 5% (Aviram dan Dornfeld,  2001). Kumpulan yang sama juga melaporkan bahawa pengambilan jus delima jangka panjang (selama 3 tahun) oleh pesakit dengan stenosis arteri carotid berkurangan tekanan darah mereka, pengoksidaan LDL dan ketebalan intima-media karotid biasa (Aviram et al., 2004).

Penggunaan jus buah delima selama 4 minggu mengurangkan tekanan darah dalam kohort sebanyak 51 wanita yang sihat (tanpa mengubah aktiviti ACE serum, Lynn et al., 2012). Satu lagi kajian yang melibatkan 13 lelaki hipersensitif menunjukkan bahawa pengambilan jus buah delima menurunkan tekanan darah (Asgary et al., 2013). Walau bagaimanapun, dalam pesakit ini, paras beberapa parameter klinikal, seperti kepekatan serum protein C-reaktif (CRP), E-selectin, VCAM-1, ICAM-1, dan IL-6 kekal tidak berubah (Asgary et al.,  2013 ). Kajian selanjutnya yang melibatkan 21 pesakit hipertensi menunjukkan bahawa penggunaan jus delima berkurangan dengan ketara sistolik serta tekanan darah diastolik (Asgary et al., 2014). Di samping itu, kajian roket terkawal, rawak, rawak, dan plasebo mendedahkan bahawa ekstrak hydroalcoholic kulit delima mengurangkan faktor risiko kardiovaskular di kalangan wanita gemuk dengan dislipidemia (Haghighian et al., 2016).

Walaupun meta-analisis yang menilai kesan penggunaan delima pada kepekatan CRP tidak menunjukkan korelasi yang ketara di antara parameter ini (Sahebkar et al.,  2016), kesan penggunaan buah delima pada peraturan tekanan darah dalam kajian haiwan dan manusia yang dicapai nampaknya klinikal yang berkaitan. Dalam satu tinjauan baru-baru ini disimpulkan bahawa kedua-dua jus delima dan minyak biji berkesan menurunkan tekanan darah (Asgary et al.,  2017).

Satu lagi meta-analisis yang baru dicapai datang kepada kesimpulan yang sama, kerana pengambilan jus buah delima menurunkan tekanan darah sistolik tanpa mengira tempoh dan dos jus yang digunakan dalam kajian yang dinilai, sedangkan dosis lebih dari 240 cc (lapan auns) mempamerkan borderline kesan penting dalam mengurangkan tekanan darah diastolik (Sahebkar et al., 2017). Para penganalisis meta ini menentukan manfaat berterusan pengambilan jus buah delima pada tekanan darah, yang mungkin dianggap relevan secara klinikal. Maklumat tambahan bagaimana buah delima mempengaruhi vasculature boleh didapati dalam beberapa ulasan lain (Lansky dan Newman, 2007; Aviram dan Rosenblat, 2013; Hyson, 2015; Zheng et al., 2017).

Sebagai tambahan kepada banyak kesan yang digambarkan mengenai buah delima pada fungsi endothelial, jus delima juga didapati meningkatkan kesan menghalang NO pada proliferasi sel otot licin vaskular (Ignarro et al.,  2006). Aspek ini mungkin berkaitan dengan klinikal dan subjek kajian lanjut, kerana proliferasi sel otot licin vaskular memainkan peranan penting dalam perkembangan dan perkembangan aterosklerosis dan restenosis (Uhrin et al.,  2018; Wang et al., 2018).

Kesimpulannya

Buah delima, buah kuno dan sangat unik, adalah sumber yang kaya dengan unsur-unsur bioaktif semulajadi. Pelbagai kajian menunjukkan bahawa delima dan produknya menunjukkan kesan perlindungan ke atas sistem kardiovaskular. Kesan vasculoprotective ini termasuk mengurangkan tekanan oksidatif, fungsi makrofag yang positif, sel endothelial, dan fungsi platelet, mengurangkan pengoksidaan lipid, mengurangkan tahap glukosa darah, kesan vasodilatory serta menurunkan tekanan darah melalui perencatan aktiviti ACE. Mengikut hasil yang menjanjikan banyak kajian pra-klinikal dan klinikal, buah delima dianjurkan untuk digunakan sebagai makanan tambahan untuk pencegahan dan rawatan penyakit kardiovaskular, oleh itu merupakan terapi bukan farmakologi tambahan untuk penyakit kardiovaskular.

 

Artikel asal: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5977444/

 

 

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA