«

»

Jun 03

Ekstrak Biji Anggur (Vitis vinifera) Berkesan Mengawal Selera Makan Individu Obes atau Berat Badan Berlebihan: A randomized clinical trial

Satu kajian klinikal mengenai keberkesanan ekstrak biji anggur untuk menurunkan berat badan bagi pesakit obesti (berat badan berlebihan) telah dijalakan oleh Maryam Parandoosh dan rakan-rakanya dari Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran. Hasil kajian itu mengesahkan bahawa pengambilan ekstrak biji anggur dapat menurunkan berat badan pesakit obesiti.

Latar Belakang:

Ekstrak biji anggur (GSE) ialah suplemen semulajadi yang terkenal dengan pelbagai manfaat kesihatannya, termasuk kesan anti-radang. Kajian ini bertujuan untuk menilai kesan suplemen GSE pada keradangan, neuropeptida Y, ukuran antropometrik, dan selera makan dalam individu obes atau berat badan berlebihan.

Kaedah dan bahan:

Percubaan double-blind clinical trial telah dilakukan ke atas 40 subjek obes atau berat badan berlebihan yang secara rawak ditugaskan untuk menerima GSE (300 mg/hari) atau plasebo untuk tempoh 12 minggu. Kedua-dua kumpulan berada di bawah diet kalori terhad (RCD)(~250 kcal lebih rendah daripada anggaran keperluan tenaga). Pengukuran antropometrik, biomarker biokimia dan pengambilan diet ditentukan semasa tempoh kajian.

Keputusan:

Pengurangan berat badan, indeks jisim badan, lilitan pinggang, dan nisbah pinggang ke pinggul adalah lebih tinggi dengan ketara dalam kumpulan GSE berbanding kumpulan plasebo (P = 0.045, 0.033, 0.029, dan 0.021, masing-masing). Tahap neuropeptida Y yang lebih rendah, alfa faktor nekrosis tumor, dan protein C-reaktif sensitiviti tinggi diperhatikan dalam kumpulan GSE berbanding dengan kumpulan plasebo (P = 0.041, 0.001, dan 0.034, masing-masing).

Kesimpulan:

Suplemen GSE dengan RCD mempunyai kesan yang baik dalam mengurangkan ukuran antropometrik dan penanda keradangan dalam individu obes atau berat badan berlebihan, dan mungkin memainkan peranan yang berkesan dalam rawatan obesiti.

 

Artikel asal: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31713941/#affiliation-1wSila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA