«

»

Aug 18

Khasiat Biji Anggur Bio Emas

khasiat minyak biji anggur Manafaat biji anggur Minyak Anggur Manfaat kebaikan minyak biji anggur

BIJI ANGGUR ADALAH BAHAN KE LIMA DALAM JUS DELIMA BIO EMAS

Khasiat Biji Anggur

Biji anggur adalah salah satu komponen yang digunakan dalam formulasi Jus Delima Bio Emas. Ekstrak Biji Anggur mengandungi khasiat yang terlalu banyak untuk kebaikan tubuh badan manusia.

Minyak biji anggur mengandungi phytonutrien istimewa yang ditemui pada buah anggur yang dinamakan Polyphenols. Pada tahun 1985, Prof Jacques menemui polyphenols yang terdapat di dalam buah anggur dan bijinya mempunyai lebih Oligomere Proanthrocyanidin (OPC) berbanding daripada phytonutrient yang lain.

Biji Anggur Bio Emas

Biji Anggur Bio Emas

Keistimewaan itulah yang menjadikan minyak biji anggur cukup popular di negara beriklim sejuk. Ini kerana ia juga dikenalpasti sebagai produk dari sumber alam semulajadi yang mampu mencegah atau menyekat tumbesaran tumor atau ketumbuhan, antisclerosis dan merangsang keupayaan sel-sel.

Apa itu OPC?
• OPC’s ialah antioksida yang utama dan penting
• Bertindak melindungi tisu-tisu dan pelbagai kecederaan oksidatif
• Mempunyai kekuatan lebih 50 kali lebih daripada Vitamin E dan 18.4 kali lebih kuat dari Vitamin C
• Menghalang dari radikal-radikal bebas yang boleh merosakkan sel.
Oligomeric Proantho Cyanidin atau OPC merupakan bahan antioksida dan unsur semulajadi penting yang terdapat di dalam biji anggur.

OPC diklasifikasikan dalam kumpulan polifenol yang terdiri daripada flavoid dan flavanol istimewa. Di dalamnya terdapat bahan semulajadi dan tidak bertoksid. Di samping itu, OPC amat kaya dengan protein terutamanya kalogen yang menjadi bahan utama terhadap pembentukan sel dan tisu. Malah OPC berfungsi 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 20 kali lebih berkesan berbanding Vitamin C. Kajian menunjukkan, berbanding tumbuhan lain, OPC paling banyak didapati di dalam biji anggur.

Pengambilan OPC tidak akan memberikan sebarang risiko sampingan kepada pengguna. Kadar dos penggunaan harian yang sesuai adalah antara 100 hingga 150 mg sehari.


Kelebihan dan Kebaikan Minyak Biji Anggur
• Meneutralkan bahan radikal bebas yang menyerang dan merosakkan sel DNA manusia
• Bertindak sebagai bahan antioksida mudah serap yang berfungsi untuk membantu sistem tubuh manusia
• Berupaya menurunkan kadar LDL kolestrol
• Membantu meningkatkan kekuatan dan keanjalan salur darah
• Pemangkin kepada peningkatan tahap sistem imunisasi tubuh serta daya tahan terhadap serangan penyakit
• Menyumbang bahan kolagen untuk kulit dan awet muda
• Menghalang pembengkakan dan keradangan
• Melancarkan perjalanan darah
• Mengurangkan gangguan ketahanan sistem tubuh untuk wanita yang hampir menopous
• Membantu memulihkan kesihatan sel dan tisu badan
• Mencantikkan kulit dengan menggalakkan pembaikan dan pembentukkan tisu
• Amat sesuai untuk ibu-ibu mengandung dan perkembangan janin di dalam kandungan
• Bertindak sebagai bahan anti bakteria, anti virus, anti kanser dan pelindung kepada alahan
• Berfungsi sebagai penghalang oksidasi awal lipid, kerapuhan dan kekerasan dinding kapilari darah.

Manafaat biji anggur ini telah lama diketahui masyarakat di Eropah. Dahulu, kulit yang sedang bermasalah lazimnya disembuhkan dengan biji anggur yang telah dilumatkan. Menuju era yang lebih modern, biji anggur kemudian diolah menjadi pelbagai produk misalnya ekstrak biji anggur dan juga minyak biji anggur.

Keduanya cukup popular dalam industri kecantikan, kuliner maupun kesihatan.

Para peneliti & pengkaji membuktikan bahawa biji nya mengandung sejumlah senyawa penting antara lain Zn atau seng, mangan atau Mn dan sejumlah mineral penting lainnya.

Selain itu, biji anggur ini juga diketahui mengandung senyawa lain bernama endungeoned pycnogenol. Ia berperanan dalam menguatkan fungsi kolagen dalam tubuh sehingga kulit tetap sehat, pembuluh darah tetap fleksible dan mencegah gejala stroke.

Selain itu, biji anggur juga diketahui mengandung senyawa anti-oksidan yang tinggi. Sebab itu, salah satu manfaat biji anggur ini adalah untuk memelihara kesihatan sel tubuh manusia, membuat awet muda dan lebih kebal terhadap serangan penyakit.

Berdasarkan penelitian tokoh bernama Shiuan Chen, Ph.D. Chair and Professor, Cancer Biology dari Beckman Research Institute, biji aggur mengandung senyawa tertentu yang mampu mengekang aktifitas hormon estrogen yang terlalu berlebihan dan boleh membantut kanser payudara. Hal ini berkait dengan kandungan grape seed proanthocyanidins/GSPs yang memang diketahui ampuh menghambat kerja estrogen.

Selain hal tersebut di atas, senyawa grape seed proanthocyanidins/GSPs juga terbukti mampu mencegah kesan buruk sinar UV yang jika dibiarkan akan mengaktif zat karsiogenik atau pencetus kanser. .

Biji anggur sudah terkenal sebagai bahan antioksidan dan serat yang tinggi sehingga mampu menjadi sumber energi yang menyegarkan dan mampu mencegah penuaan diri. ditambah dengan vitamin C dan E, disamping kandungan Beta_carotaner dan Selenium menjadikan produk ini lebih berkhasiat. Vitamin C, selain dapat menyihatkan gusi dan mulut (bermanfaat anti sariawan), juga mengandung aktioksidan yang dapat menjaga imunisasi tubuh.

Ekstrak biji anggur dapat mengurangkan masalah penyakit jantung ischemic dan mampu meningkatkan fungsi jantung.

Menurut penelitian biji buah anggur memiliki kandungan mineral, seng dan mangan yang bermanfaat bagi tubuh. Di dalam biji anggur terdapat kandungan endungeoned pycnogenol, iatu zat penguat kolagen yang dapat menjaga kekenyalan pembuluh darah kita. Kekenyalan pembuluh darah sangat penting untuk mencegah gejala stroke.

Menurut penelitian lainya juga menyimpulkan bahawa di dalam biji buah anggur juga terkandung antioksidan yang bermanfaat untuk menjaga kekebalan tubuh manusia.

Ia juga mampu menghalang pertumbuhan sel kanser dalam badan manusia seperti kanser prostat, kanser payudara dan kanser mulut.Ekstrak biji anggur juga amampu meningkatkan sintesis kolagen pada kulit.

Kelebihan

 • Mengurangkan pengumpulan kolestrol pada dinding arteri.
 • Mencegah Stenosis dan pembuluh darah dari tersumbat.
 • Meningkatkan kekuatan otot jantung.
 • meningkatkan daya tahan otot jantung askemia
 • mengurangkan kadar denyutan jantung
 • mengurangkan kadar kematian akibat penyakit jantung kardiovaskularmenghalang beberapa sel kanser dalam tubuh manusia seperti kanser perut,kanser prostat dan kanser payudaramencegah wabak yang berkaitan dengan mulut seperti sengau hidung dan kanser esofagus bagi kalangan mereka yang gemar mengunyah daun teh sekali gus berisiko menghidapi kanser tersebut.

Kajian yang dibuat terhadap satu kelompok besar (lebih 10,000 orang) menunjukkan bahawa amalan pemakanan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi kandungan Beta-carotene, vitaminC dan vitamin E mampu mencegah kanser payudara, kanser paru-paru dan penyakit jantung ischemic.

Antioksida semulajadi ini yang terdapat di dalam buah-buahan dan sayuran juga dapat membantu melambatkan proses penuaan.

Ekstrak biji anggur juga mengandungi bioflavonoid yang berganda dan dikenali sebagai Proanthocyanidins atau Oligomer Procyanidolic (PCOs) yang merupakan antioksida yang berpotensi. Antara makanan yang kaya dengan sumber PCOs adalah seperti biji anggur, Blueberry, buah ceri, plum, kekacang dan sayuran.

Semua fakta yang dibentangkan diatas telah dibuktikan kebenaranya melalui lebih dari 20 kajian saintifik yang telah menemui kebaikan dan kehebatan ekstrak biji anggur untuk kebaikan kesihatan manusia.

Kajian-kajian dan penemuan tersebut dijalankan oleh pelbagai pakar perubatan dari seluruh dunia.

Itulah sebabnya kami memilih ekstrak biji anggur sebagai salah satu komponen yang digunakan dalam penyediaan Jus Delima Bio Emas.

Di bawah ini ialah link kepada jurnal penyelidikan saintifik mereka yang menemui kehebatan biji anggur untuk kesihatan manusia. Ambillah sedikit masa untuk menelaah hasil kajian pakar-pakar, serjana dan ahli sains dunia:

 1.  Kajian Klinikal Ekstrak Biji Anggur (GSE) Sebagai Agen Anti-penuaan Kulit Orang Asia
 2. Keberkesanan Ekstrak Biji Anggur Pada Pesakit Kencing Manis non-proliferative diabetic retinopathy (NPDR)
 3. Khasiat Minyak Biji Anggur Merawat Luka Pembedahan Caesarean – Pembedahan Ginekologi
 4. Ekstrak Biji Anggur Mengekang Pengembangan Sel Karsinoma Dalam Kolon
 5. Suplemen Biji Anggur Membaikpulih Fungsi Buah Pinggang Pesakit Buah Pinggang Kronik CKD
 6. Ekstrak Biji Anggur Menghalang Pertumbuhan Sel kolorektal Karsinoma
 7. Ekstrak Biji Anggur Untuk Kawalan Human Enteric Virus
 8. Estrak Biji Anggur Mengawal Kerosakan Buah Pinggang
 9. Induksi Apoptosis di Sel Leukemia oleh Ekstrak Biji Anggur
 10. Polyphenols Anggur Mengurangkan Tekanan Darah Pesakit Lelaki Yang Mengidap Metabolic Syndrome
 11. Biji Anggur (Grape Seed) Menghalang Pembiakan Sel Kanser Pankreas
 12. Suplemen Ekstrak Biji Anggur Merawat Kerosakan Otot : A randomized, Controlled Clinical Trial
 13. Ekstrak Biji Anggur Merawat Pengerasan Eksudat Retinopati Kencing Manis Bukan Proliferatif
 14. Rawatan Ekstrak Biji Anggur (Grape Seeds) Menurunkan Tekanan Darah: A Meta-analysis of 16 Randomized Controlled Trials
 15. Khasiat Ekstrak Biji Anggur Kepada Pesakit Yang Menjalani Pembedahan Pintasan Arteri Koronari.
 16. The effect of grape seed extract on cardiovascular risk markers: a meta-analysis of randomized controlled trials.
 17. The effectiveness of processed grapefruit-seed extract as an antibacterial agent: II. Mechanism of action and in vitro toxicity
 18. Effects of grape seed extract in Type 2 diabetic subjects at high cardiovascular risk: a double blind randomized placebo controlled trial examining metabolic markers, vascular tone, inflammation, oxidative stress and insulin sensitivity.
 19. Grape Seed Extract for Control of Human Enteric Viruses
 20. Grape seed extract induces cell cycle arrest and apoptosis in human colon carcinoma cells
 21. The effectiveness of processed grapefruit-seed extract as an antibacterial agent: I. An in vitro agar assay
 22. Grape seed extract as a potential remineralizing agent: a comparative in vitro study.
 23. Grape seed and skin extracts inhibit platelet function and release of reactive oxygen intermediates
 24. Chemoprevention by grape seed extract and genistein in carcinogen-induced mammary cancer in rats is diet dependent
 25. Grape seed extract (Vitis vinifera) partially reverses high fat diet-induced obesity in C57BL/6J mice
 26. Polyphenolics in grape seeds-biochemistry and functionality
 27. Grape seed extract inhibits in vitro and in vivo growth of human colorectal carcinoma cells.
 28. Differential effects of grape seed extract against human colorectal cancer cell lines: The intricate role of death receptors and mitochondria.
 29. Generation of reactive oxygen species by grape seed extract causes irreparable DNA damage leading to G2/M arrest and apoptosis selectively in head and neck squamous cell carcinoma cells.
 30. View the Evidence: Substances
 31. Grape seed proanthocyanidin extract inhibits glutamate-induced cell death through inhibition of calcium signals and nitric oxide formation in cultured rat hippocampal neurons
 32. Consumption of Grape Seed Extract Prevents Amyloid-Beta Deposition and Attenuates Inflammation in Brain of an Alzheimer’s Disease Mouse – PubMed
 33. Dietary-feeding of Grape Seed Extract Prevents Azoxymethane-induced Colonic Aberrant Crypt Foci Formation in Fischer 344 Rats
 34. Postprandial blood glucose response to grape seed extract in healthy participants: A pilot study
 35. Grape seed extract for foodborne virus reduction on produce.
 36. Grape and grape seed extract capacities at protecting LDL against oxidation generated by Cu2+, AAPH or SIN-1 and at decreasing superoxide THP-1 cell production. A comparison to other extracts or compounds.
 37. Biological Activities of Polyphenols from Grapes
 38. Advanced knowledge of three important classes of grape phenolics: anthocyanins, stilbenes and flavonols
 39. Metabolite profiling of grape: Flavonols and anthocyanins
 40. Antihepatotoxic effect of grape seed oil in rat
 41. Improving Active and Passive Avoidance Memories Deficits Due to Permanent Cerebral Ischemia by Pomegranate Seed Extract in Female Rats (Malaysian Journal of Medical Sciences, Vol. 20, No. 2, 2013, pp. 25-34)


Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA