«

»

Nov 01

Polifenol Daun Zaitun Meningkatkan Kepekaan Insulin

Satu penemuan khasiat daun zaitun telah ditemui oleh pengkaji Martin de Bock  University of Auckland, Auckland, New Zealand dan rakan-rakannya dari University of Sydney, Sydney, Australia, pada tahun 2013 dan diterbitkan di PubMed.

Kajian itu menyimpulkan bahawa polifenol dalam daun zaitun berfungsi meningaktkan kepekaan aktiviti insulin sebanyak 15%. Ini sangat berguna untuk mengawal kelestarian proses penguraian gula dalam darah terutamanya kepada mereka yang mengalami obesiti atau berlebihan berat badan.

Latar belakang Kajian

Daun zaitun (Olea europaea L.) telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan rakyat untuk merawat diabetes, tetapi terdapat data yang sangat terhad yang mengkaji kesan polifenol zaitun pada homeostasis glukosa pada manusia.

Objektif

Untuk menilai kesan suplemen dengan polifenol daun zaitun (51.1 mg oleuropein, 9.7 mg hydroxytyrosol sehari) ke atas tindakan insulin dan faktor risiko kardiovaskular pada lelaki yang berlebihan berat badan pertengahan umur.

Reka bentuk

Percubaan silang secara rawak, double blind, plasebo terkawal, di New Zealand. 46 peserta (berumur 46.4±5.5 tahun dan BMI 28.0±2.0 kg/m2) dipilih secara rawak untuk menerima kapsul ekstrak daun zaitun (OLE) atau plasebo selama 12 minggu selama 6 minggu. Hasil utama ialah kepekaan insulin (kaedah Matsuda). Hasil sekunder termasuk profil glukosa dan insulin, sitokin, profil lipid, komposisi badan, tekanan darah ambulatori 24 jam, dan ketebalan intima-media karotid.

Keputusan

Penilaian rawatan adalah berdasarkan prinsip niat untuk merawat. Semua peserta mengambil >96% kapsul yang ditetapkan. Suplemen ekstrak daun zaitun OLE dikaitkan dengan peningkatan 15% dalam sensitiviti insulin (p = 0.024) berbanding plasebo. Terdapat juga peningkatan 28% dalam tindak balas sel β pankreas (p = 0.013). Suplemen ekstrak daun zaitun OLE juga membawa kepada peningkatan kepekatan interleukin-6 puasa (p = 0.014), IGFBP-1 (p = 0.024), dan IGFBP-2 (p = 0.015). Walau bagaimanapun, tiada kesan pada interleukin-8, TNF-α, CRP ultra-sensitif, profil lipid, tekanan darah ambulatori, komposisi badan, ketebalan intima-media karotid, atau fungsi hati.

Kesimpulan

Pengambilan suplemen polifenol daun zaitun selama 12 minggu meningkatkan sensitiviti insulin dan kapasiti rembesan sel β pankreas dengan ketara pada lelaki pertengahan umur yang berlebihan berat badan yang berisiko mengalami sindrom metabolik. Ini sangat baik untuk kawalan gula darah bagi pencegahan penyakit diabetes / kencing manis.

Artikel penuh boleh dibaca di sini: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3596374/Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA