«

»

Jul 14

Ekstrak Daun Zaitun (Olea europaea) Berkesan Menurunkan Hipertensi Tahap-1: Perbandingan Dengan Captopril

Kajian klinikal A double-blind, randomized, parallel and active-controlled double-blind telah dilakukan oleh Endang Susalit dari Bahagian Nefrologi & Hipertensi, Fakulti Perubatan, Universiti Indonesia dan pasukan penyelidikannya untuk menilai kesan anti-hipertensi serta toleransi ekstrak daun Zaitun dibandingkan dengan Captopril  pada pesakit dengan hipertensi tahap-1.

Selain itu, kajian ini juga mengkaji kesan hipolipidemik ekstrak daun Zaitun pada pesakit itu. Ia terdiri daripada jangka masa kajian berterusan selama 4 minggu dan kemudian dilanjutkan dengan tempoh rawatan selama 8 minggu.

Ekstrak daun zaitun (Olea europaea L.) (EFLA (®) 943) diberikan secara oral pada dos 500mg dua kali sehari sepanjang 8 minggu.

Captopril pula diberikan pada regimen dos 12.5mg dua kali sehari pada permulaannya. Setelah 2 minggu, jika perlu, dos Captopril akan dipertingkatkan menjadi 25mg dua kali sehari, berdasarkan tindak balas subjek terhadap rawatan.

Titik akhir keberkesanan utama adalah penurunan tekanan darah systolik (SBP) dari awal hingga minggu ke-8 rawatan. Titik akhir keberkesanan sekunder adalah SBP serta perubahan dtekanan darah diastolic (DBP) pada setiap penilaian titik waktu dan peningkatan profil lipid.

—————————————————————————————————————————–

Fakta Jus Delima Bio Emas

Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.

  • Semua herba yang terkandung dalam produk Delima Bio Emas– ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu  ada rekod kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai institusi penyelidikan perubatan dunia dan boleh semak di sini.

Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM dan MeSTI.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS

—————————————————————————————————————————–

Penilaian BP dilakukan setiap minggu selama 8 minggu rawatan; sementara profil lipid pada selang 4 minggu. Rata-rata SBP pada tahap awal ialah 149.3 ± 5.58 mmHg pada kumpulan Zaitun dan 148.4 ± 5.56 mmHg pada kumpulan Captopril; bermaksud DBP masing-masing 93.9 ± 4.51 dan 93.8 ± 4.88 mmHg.

Selepas 8 minggu rawatan, kedua-dua kumpulan mengalami penurunan SBP dan DBP yang ketara dari awal; sementara pengurangan tersebut tidak jauh berbeza antara kumpulan.

Cara pengurangan SBP dari awal hingga akhir kajian adalah -11,5 ± 8,5 dan -13,7 ± 7,6 mmHg pada kumpulan Zaitun dan Captopril, masing-masing; dan DBP masing-masing -4.8 ± 5.5 dan -6.4 ± 5.2 mmHg. Pengurangan tahap trigliserida yang ketara diperhatikan pada kumpulan Olive, tetapi tidak pada kumpulan Captopril.

Kesimpulannya, ekstrak daun Zaitun (Olea europaea), pada kadar dos 500 mg dua kali sehari, juga berkesan dalam menurunkan tekanan darah sistolik dan diastolik pada subjek dengan hipertensi tahap-1 sebagaimana Captoprilyang diberikan pada dos efektif 12.5-25 mg dua kali sehari.

Artikel asal: https://www.sciencedirect.comSila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA