«

»

Jul 14

Kesan Ekstrak Daun zaitun Pada Profil Kardiometabolik Di kalangan Orang Dewasa Dengan Prehipertensi Dan Hipertensi: A Systematic Review And Meta-analysis

Latar belakang

Kajian sistematik dan meta-analisis ini bertujuan untuk menentukan keberkesanan ekstrak daun zaitun pada profil kardiometabolik di kalangan kumpulan prehipertensi dan hipertensi.

Kajian dijalankan oleh penyelidik Muhammad Asyraf Ismail , Mohd Noor Norhayati,  and Noraini Mohamad dari Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian.

Metodologi

Daftar pusat percubaan terkawal Cochrane, Medline (1966 hingga April minggu 1, 2020), Embase (1966 hingga April minggu 1, 2020) dan daftar percubaan untuk ujian klinikal rawak yang relevan digunakan.

Ujian klinikal rawak yang diterbitkan dan tidak diterbitkan dikaji dan dinilai. Model kesan rawak digunakan untuk menganggar hasil berterusan dan perbezaan min (MD); kedua-duanya dengan selang keyakinan 95% (CI).

Hasil utama adalah perubahan BP sistolik dan diastolik. Hasil sekunder adalah perubahan profil lipid, metabolisme glukosa, penanda keradangan untuk CVD, parameter keselamatan fungsi ginjal dan hati. Kami menilai data untuk risiko bias, heterogenitas, kepekaan, bias pelaporan dan kualiti bukti.

Keputusan

Lima percubaan disertakan melibatkan 325 pesakit berusia 18-80 tahun. Dua percubaan melibatkan negara berpendapatan tinggi dan tiga percubaan melibatkan negara berpendapatan sederhana.

Analisis yang dilakukan adalah berdasarkan tiga perbandingan.

Tidak terdapat perubahan yang signifikan antara tekanan darah sistolik atau diastolik (BP) untuk perbandingan pertama, 1,000 mg sehari untuk formulasi gabungan ekstrak daun zaitun berbanding plasebo.

Perbandingan kedua, 500 mg sehari ekstrak daun zaitun berbanding plasebo atau tanpa rawatan, menunjukkan penurunan BP sistolik yang ketara dalam jangka masa tindak balas sekurang-kurangnya 8 minggu (MD −5.78 mmHg, 95% CI [−10.27 hingga – 1.30]) dan tidak ada perubahan ketara pada BP diastolik.

Perbandingan ketiga, 1,000 mg sehari ekstrak daun zaitun berbanding plasebo tidak menunjukkan perbezaan yang ketara tetapi pengurangan BP sistolik yang hampir serupa (−11.5 mmHg dalam ekstrak daun zaitun dan −13.7 mmHg dalam plasebo, MD 2.2 mmHg, 95% CI [- 0.43–4.83]) dan diastolik BP (−4.8 mmHg dalam ekstrak daun zaitun dan −6.4 mmHg dalam plasebo, MD 1.60 mmHg, 95% CI [−0.13–3.33]). Untuk hasil sekunder, 1.000 mg sehari ekstrak daun zaitun berbanding captopril menunjukkan penurunan LDL (MD −6.00 mg / dl, 95% CI [−11.5 hingga −0.50]).

Ekstrak daun zaitun 500 mg sehari berbanding plasebo menunjukkan penurunan penanda keradangan untuk CVD IL-6 (MD −6.83 ng / L, 95% CI [−13.15 hingga .50.51]), IL-8 (MD −8.24 ng / L, 95% CI [−16.00 hingga −0.48) dan TNF-alpha (MD −7.40 ng / L, 95% CI [−13.23 hingga .51.57]).

——————————————————————————————

Mengenai Jus Delima Bio Emas

Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.

  • Semua herba yang terkandung dalam produk Delima Bio Emas– ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu  ada rekod kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai institusi penyelidikan perubatan dunia dan boleh semak di sini.

Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM dan MeSTI.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS

————————————————————————————————

 

Kesimpulannya

Hasil tinjauan ini menunjukkan pengurangan biomarker sistolik BP, LDL dan radang, tetapi mungkin tidak memberikan kesimpulan yang kuat mengenai kesan ekstrak daun zaitun pada profil kardiometabolik kerana bilangan peserta yang terhad dalam percubaan yang disertakan.

Artikel penuh: https://www.ncbi.nlm.nih.gov

 

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA