«

»

Sep 23

Polifenol Daun Zaitun (Olea europaea L.) Meningkatkan Sensitiviti Insulin

Polifenol daun zaitun (Olea europaea L.) meningkatkan sensitiviti insulin pada lelaki pertengahan umur

Pokok zaitun menghasilkan pelbagai khasiat untuk kesihatan manusia. Lazimnya hasil dari minyak zaitun diketahui umum sebagai sumber yang banyak memberi manafaat.

Kini daun zaitun juga telah diketahui mengandungi khasiat yang sangat berguna untuk kesihatan. Satu kajian telah dijalankan oleh Martin de Bock dari Liggins Institute, University of Auckland, Auckland, New Zealand menggunakan ekstrak daun zaitun sebanyak 51.1 mg/hari keatas lelaki pertengahan umur bagi menilai sensitiviti insulin.

Seramai 46 peserta (berusia 46.4 ± 5.5 tahun dan BMI 28.0 ± 2.0 kg / m (2)) menerima kapsul ekstrak daun zaitun (OLE) atau plasebo selama 12 minggu, selepas saringan selama 6 minggu. Hasil utama adalah kepekaan insulin (kaedah Matsuda). Hasil sekunder termasuk profil glukosa dan insulin, sitokin, profil lipid, komposisi badan, tekanan darah ambulatori 24 jam, dan ketebalan intima-media karotid.

Semua peserta mengambil> 96% kapsul yang ditetapkan. Suplemen daun zaitun dikaitkan dengan peningkatan sensitiviti insulin sebanyak 15% (p = 0.024) berbanding plasebo. Terdapat juga 28% peningkatan dalam tindak balas sel-β-pankreas (p = 0.013). Suplemen daun zaitun juga menyebabkan peningkatan interleukin-6 (p = 0.014), IGFBP-1 (p = 0.024), dan kepekatan IGFBP-2 (p = 0.015). Walau bagaimanapun, tiada kesan pada interleukin-8, TNF-α, CRP ultra sensitif, profil lipid, tekanan darah ambulatori, komposisi badan, ketebalan intima-media karotid, atau fungsi hati.

Hasil kajian mengesahkan pengambilan suplemen dengan polifenol daun zaitun selama 12 minggu mendapati sensitiviti insulin bertambah baik dan kapasiti penyembuh sel β-pankreas dalam lelaki berumur pertengahan berpeluang untuk membangunkan sindrom metabolik.

Jus Delima Bio Emas dibangunkan menggunakan ekstrak daun zaitun sebagai salah satu dari 7 herba. Penggunaan herba ini disebabkan ekstrak daun zaitun sangat tinggi manafaatnya untuk kesejahteraan manusia.

Selain meningkatkan keupayaan pankreas menjana insulin, ekstrak daun zaitun juga mengawal tekanan darah. Kajian klinikal oleh Cabrera-Vique C pada tahun 2015 dari Universidad de Granada Spanyol mendapati dengan mengambil ekstrak daun zaitun 1,600mg/hari menurunkan tekanan darah tinggi [1].

Satu kajian klinikal telah dijalankan oleh Susalit E dari Nephrology & Hypertension Division, Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, University of Indonesia bersabit penggunaan ekstrak daun zaitun keatas pesakit hypertendi tahap 1, 8 minggu 500mg 2 kali sehari [2].

Penilaian BP dilakukan setiap minggu selama 8 minggu rawatan; manakala profil lipid pada selang 4 minggu. SBP min pada garis dasar ialah 149.3 ± 5.58 mmHg dalam kumpulan Zaitun dan 148.4 ± 5.56 mmHg dalam kumpulan Captopril; dan bermakna DBP adalah 93.9 ± 4.51 dan 93.8 ± 4.88 mmHg, masing-masing.

Selepas 8 minggu rawatan, kedua-dua kumpulan mengalami pengurangan signifikan SBP serta DBP. Cara pengurangan SBP dari garis dasar hingga akhir kajian adalah masing-masing -11.5 ± 8.5 dan -13.7 ± 7.6 mmHg dalam kumpulan Olive dan Captopril; dan DBP adalah -4.8 ± 5.5 dan -6.4 ± 5.2 mmHg. Pengurangan tahap trigliserida yang signifikan telah diperhatikan dalam kumpulan Zaitun, tetapi tidak dalam kumpulan Captopril.

Kesimpulannya, ekstrak daun zaitun (Olea europaea), pada rejimen dos 500 mg dua kali sehari, juga telah menurunkan tekanan darah sistolik dan diastolik pada pesakit hipertensi tahap-1 sebagai yang diberikan pada dos efektifnya 12.5-25 mg dua kali sehari.

Mengenai Jus Delima Bio Emas Minuman Botani Campuran

Jus Delima Bio Emas mengandungi ekstrak zaitun

  • Khasiat semua herba yang terkandung dalam produk Delima Bio Emas ada kajian klinikal dan saintifik dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.
  • Jus Delima Bio Emas mengandungi ekstrak Zaitun . Sila klik  Zaitun  untuk melihat kajian-kajian.
  • Journal kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam Jus Delima Bio Emas boleh semak di sini.

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA