«

Dec 23

Kajian Klinikal Ekstrak Biji Anggur (GSE) Sebagai Agen Anti-penuaan Kulit Orang Asia

Latar belakang

Kulit orang Asia yang mengalami kronologi penuaan, mengumpul tanda-tanda penuaan yang dimediasi oleh pendedahan berpanjangan kepada sinaran ultraungu (UV).

Walaupun pelindung matahari berkesan dalam mencegah tanda-tanda penuaan, ekstrak yang kaya dengan polifenol, contohnya, ekstrak biji anggur (GSE) boleh memberikan perlindungan tambahan melalui spektrum luas aktiviti biologi.

Matlamat

Untuk mengakses keberkesanan formulasi pelindung matahari yang mengandungi ekstrak biji anggur (GSE)  sebagai bahan kosmetik penting untuk penambahbaikan perubahan berkaitan usia dalam kulit penduduk Asia menggunakan teknik penilaian bukan invasif.

Kaedah

Kaedah bukan invasif digunakan untuk menilai perubahan dalam sifat biofizikal yang sepadan dengan tanda penuaan termasuk indeks melanin dan eritema, parameter warna sistem CIE L*a*b*, keanjalan, dan penghidratan kulit di bahagian bawah lengan sebelum dan selepas menggunakan pelindung matahari dengan ekstrak biji anggur (GSE) .

Untuk mengesahkan keberkesanan produk yang diuji, kami membandingkannya dengan pelindung matahari penanda aras, dan asas krim yang mengandungi sama ada penapis ekstrak biji anggur (GSE) atau UV.

Keputusan

Penggunaan pelindung matahari dua kali sehari yang mengandungi 3% ekstrak biji anggur (GSE)  mengurangkan tahap melanin dan eritema dengan ketara dan meningkatkan warna kulit secara keseluruhan.

Penghidratan telah meningkat secara drastik selepas 3 jam memakai formulasi dan dikekalkan agak tinggi selama 5 jam.

Parameter keanjalan kulit, termasuk modulus Young, masa penarikan balik, dan kelikatan, bertambah baik dalam peserta semua kategori umur (35-59 tahun).

Selain itu, pelindung matahari dengan GSE, seperti yang dipuji oleh peserta, menambah baik penampilan kulit secara keseluruhan.

Kesimpulan

Potensi pengimbangan ekstrak biji anggur (GSE) pada kulit, digabungkan dengan sifat fotoprotektif penapis UV menunjukkan nilai tambah sebagai agen anti-penuaan dan terbukti keberkesanannya untuk kedua-dua kulit Asia yang berumur.

 

Artikel asal: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.14982

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA