«

»

Oct 03

Khasiat Minyak Biji Anggur Merawat Luka Pembedahan Caesarean – Pembedahan Ginekologi

Pembedahan caesarean adalah antara pembedahan ginekologi yang paling penting dan pembedahan yang paling biasa di era sekarang sebagai salah satu proses kelahiran. Penyembuhan luka yang lambat adalah antara komplikasi utama pasca-pembedahan. Ia secara mendadak mempengaruhi kualiti kehidupan wanita  dan menyebabkan lawatan perubatan yang kerap dan juga kemasukan ke hospital.

Objektif:

Kajian ini bertujuan untuk menyiasat kesan ekstrak biji anggur pada luka bahagian caesar.

Kaedah:

Double-blind, randomized, controlled clinical trial ini telah dilakukan pada tahun 2015 keatas  129 wanita, yang telah menjalani pembedahan cesarean di hospital Valiasr, Birjand, Iran. Berdasarkan penemuan tersebut yang dilaporkan oleh Sehhati Shaffaie et al. (2012) (18), formula pengiraan saiz sampel untuk membandingkan kedua-duanya mendedahkan bahawa 36 peserta diperlukan untuk masing-masing kumpulan kajian. Walau bagaimanapun, untuk meningkatkan keteguhan kajian  saiz sampel yang diperlukan bagi setiap kumpulan kajian adalah 43. Wanita yang layak telah direkrut secara rawak diperuntukkan kepada plasebo dan dua kumpulan eksperimen. Dalam satu kumpulan eksperimen, betina dirawat dengan salutan ekstrak biji anggur sebanyak 2.5% (kumpulan A) manakala di sisi lain, salep 5% digunakan (kumpulan B).

Wanita dimasukkan wad setelah mereka berada pada 37 hingga ke-42 minggu kehamilan, telah menjalani  pembedahan caesarean melintang; mempunyai umur 15 hingga 35, indeks jisim badan (BMI) sebanyak 18.5 kepada 25, kehamilan tunggal, dan etnik Iran; tidak mempunyai sejarah keadaan akut atau kronik, penyalahgunaan dadah, aktif merokok, atau gangguan yang memberi kesan kepada penyembuhan luka (seperti kencing manis, anemia, atau gangguan buah pinggang, hepatik dan mental); tidak mempunyai alergi terhadap ekstrak biji anggur;  belum pernah menjalani pembedahan caesarean terdahulu; dan tidak mempunyai sejarah penggunaan ubat  yang boleh menjejaskan penyembuhan luka (seperti glucocorticoids, antikoagulan, ubat imunosupresan, antibiotik dan agen kemoterapi). Kriteria pengecualian termasuk menggunakan salap secara tidak teratur, membangunkan komplikasi yang berkaitan dengan penggunaan salap jangka panjang, jangkitan luka, dan membuat perubahan dalam ubat-ubatan antibiotik mereka.

Spesies anggur Vitis vinifera L. dari keluarga Vitaceae, telah dikenalpasti oleh ahli botani yang berafiliasi dengan Birjand Unviersity, Birjand, Iran. Kemudian bijinya  dipisahkan dan dihantar kepada syarikat farmaseutikal Dineh Iran untuk menghasilkan salep 2.5% dan 5%. Di dalam makmal, biji telah dibasuh, dikeringkan dan digilap oleh mesin elektrik. Kemudian, ekstrak biji diambil melalui prosedur pengekstrakan hidroalcoholic, menggunakan alkohol 70%. Sebanyak 1050 ml alkohol (70%) dicampur kepada 50g serbuk biji anggur. Kemudian, ia telah dicampur dengan menggunakan pengadun dan disimpan dalam ketuhar selama 24 jam pada suhu  40 ± 2 ° C. Selepas itu campuran itu diayak dan  kemudian dicampurkan dengan 450 ml alkohol 70%.

Semua ekstrak telah dikeringkan pada suhu 50° C dengan menggunakan penyejat. Proses ini  telah dijalankan lima kali untuk menghasilkan 99g ekstrak biji anggur hydroalcoholic. Akhirnya, 30g tiub salep yang mengandungi plasebo atau biji benih anggur dihasilkan dan berjumlah dengan nombor rawak dari 2 hingga 130. Penomboran dilakukan oleh ahli farmasi yang telah menghasilkan salap, dan dengan itu penyelidik telah tidak dimaklumkan mengenai identiti salap itu. Satu sudu teh (dengan kapasiti 0.9g salap) diberikan kepada setiap peserta. Untuk setiap kegunaan salap, calon diminta mencuci tangan mereka dengan teliti dan kemudian gunakan sudu minyak wangi (1 g) untuk luka dan sutures pembedahan caesarean mereka dua kali sehari (iaitu setiap dua belas jam) dari hari kedua hingga ke kelima belas selepas hari pembedahan caesarean. Kami membuat hubungan telefon dengan peserta untuk menilai dan menekankan penggunaan salap.

Mereka disarankan untuk memakai baju kapas, mandi selepas pembuangan rumah sakit dan pada setiap hari, tetap aktif secara fizikal, elakkan mengangkat beban berat dan makan kembung makanan, elakkan melakukan apa-apa pergerakan, yang boleh menyebabkan jahitan yang melampau, menyokong perut mereka dengan tangan mereka apabila batuk, gunakan makanan emolien dalam untuk mengelakkan sembelit, dan menerima produk tenusu, daging, buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.

A metal ruler, the redness, edema, ecchymosis, discharge, approximation (REEDA) scale dan soal selidik pada ciri peribadi dan pembedahan caesarean yang berkaitan dengan wanita digunakan untuk mengumpul data. REEDA adalah skala antarabangsa untuk menilai luka pembedahan caesarean. Ia terdiri daripada lima item kemerahan, edema, ekchymosis, pelepasan dan penghampiran, yang dijumlahkan dari 0 hingga 3, mengakibatkan jumlah keseluruhan Skor REEDA 0 hingga 15.

Pembalut luka CS telah dikeluarkan 48 jam selepas pembedahan caesarean, iaitu ketika berada di hospital. Keadaan luka telah  dipereksa tiga kali termasuk pada penyingkiran ganti dan sebelum menggunakan salap (T1) serta pada keenam (T2) dan hari keempat belas (T3) selepas campur tangan. Penilaian telah dilakukan oleh penulis pertama, yang tidak terlibat kepada rawatan, dan menggunakan penguasa ametal dan skala REEDA.

Semasa penilaian luka, pesakit diminta berbaring di posisi terlentang yang mana  bilangan wanita dalam setiap kumpulan kajian adalah 43. Walau bagaimanapun, empat pesakit telah dikecualikan semasa kursus pengkajian. Oleh itu, analisis data telah dilakukan pada data yang diambil dari 125 wanita (41 dalam eksperimen kumpulan A, 42 dalam kumpulan eksperimen B, dan 42 dalam kumpulan plasebo). Data dianalisis melalui perisian SPSS (v. 19.0) dan dengan menguji analisis variasi (ANOVA), ujian Chisquare, Friedman, Wilcoxon, Kruskal-Wallis, dan MannWhitney U pada tahap yang signifikan sebanyak 0.05.

Kajian ini dijalankan selepas mendapat kelulusan dari Jawatankuasa Etika Birjand University of Medical Sciences (dengan kod IR.BUMS.1393.6) dan pendaftaran di Pejabat Pendaftaran Klinikal Iran (dengan kod
IRCT2014122220393N1).

Keputusan
Tidak ada perbezaan yang ketara di antara kumpulan umur peserta (P 0.94), status pendidikan (P = 0.16), BMI pada permulaan kehamilan (P = 0.74), bilangan kehamilan (P = 0.87), bilangan penghantaran (P = 0.28), panjang cicilan pembedahan caesarean (P = 0.71), yang menyebabkan CS (P = 0.99), jenis anestesia untuk pembedahan caesarean (P = 0.41) dan sejarah CS terdahulu (P = 0.98) (Jadual 1 dan 2).

Perbandingan antara kumpulan mendedahkan kumpulan tersebut tidak berbeza jauh dari satu sama lain dari segi nilai pretest pendekatan litar CS (P = 0.14). Walau bagaimanapun, perbezaan di kalangan kumpulan berkenaan perkiraan luka CS di T2 dan T3 secara signifikan (P = 0.0002 dan 0.02). Analisis pos hoc menunjukkan bahawa pada T2, perkiraan luka pembedahan caesarean dalam kumpulan eksperimen B (0.69 ± 0.5) jauh lebih tinggi daripada kumpulan eksperimen A (0.9 ± 0.3) (P = 0.02) dan plasebo kumpulan (0.95 ± 0.2) (P = 0.002). Selain itu, keadaan luka pembedahan caesarean dalam kumpulan eksperimen B pada T3 (0.50 ± 0.2) juga lebih besar daripada kumpulan eksperimen A (0.24 ± 0.4) (P = 0.01) dan kumpulan plasebo (0.26 ± 0.4) (P = 0.007).

Walau bagaimanapun, keadaan luka pembedahan caesarean dalam kumpulan percubaan A tidak jauh berbeza daripada kumpulan plasebo di T2 (P = 0.38) atau pada T3 (P = 0.85) (Jadual 3).

Perbincangan
Penemuan kajian ini menunjukkan bahawa perbezaan di antara kumpulan mengenai keadaan luka pembedahan caesarean tidak ketara secara statistik pada T1 (P = 0.14). Bagaimanapun, pada T2 (P = 0.002) dan T3 (P = 0.02), perbezaannya adalah signifikan. Hemmati et al. (2014) menjalankan percubaan klinikal double blind untuk menilai kesan krim topikal 2% dari biji anggur pada penyembuhan luka pembedahan. Mereka merekrut 40 pesakit dari klinik penjagaan kulit Imam Khomeini, Ahvaz, Iran, dan secara rawaknya diperuntukkan kepada rawatan kumpulan plasebo. Kemudian, pesakit menjalani pembedahan kecil untuk tag kulit dan tahi lalat terletak di bahagian-bahagian tubuh yang berlainan kecuali muka.

Mereka meminta peserta menyapu  satu sentimeter krim biji anggur pada luka pembedahan mereka  dua kali sehari. Penemuan mereka menunjukkan bahawa dalam kumpulan intervensi dan plasebo, penyembuhan luka lengkap berlaku, masing-masing, pada hari kelapan dan keempat belas selepas menjalani pembedahan. Analisis statistik mereka menunjukkan perbezaan yang signifikan antara kumpulan mengenai masa mencapai pemulihan (P <0.001) (19). Ini selari dengan penemuan kami bahawa  penemuan mereka juga mengesahkan kesan positif ekstrak biji anggur pada penyembuhan luka.

Dalam kajian lain, Hemmati et al. (2011) juga mendapati bahawa 2% anggur ekstrak biji mempercepatkan proses penguncupan luka dan penutupan dan mengurangkan masa penyembuhan luka dari 20 ke 13 hari (20). Nayak et al. (2010) juga menilai kesannya serbuk kulit anggur pada luka kulit ketebalan penuh pada tikus dan mendapati bahawa penguncupan dan penyembuhan luka lengkap berlaku tiga belas hari selepas permulaan rawatan mereka (21). Penemuan semua kajian ini mengesahkan penemuan kami.

Khanna et al. (2001) juga telah melakukan kajian percubaan in vivo untuk menilai kesan ekstrak proanthocyanidin biji anggur pada penyembuhan luka di kalangan sembilan tikus jantan (BalbC) berumur empat hingga enam minggu. Penemuan mereka mendapati bahawa penggunaan topikal ekstrak biji anggur, mengandungi resveratrol 5000-PPM telah menunjukkan kesan penguncupan dan penutupan luka dipercepat (P <0.05). Mereka juga mendapati bahawa rawatan dengan ekstrak ini dikaitkan dengan hyper-proliferative, ketumpatan sel yang lebih tinggi, pemendapan yang dipertingkatkan daripada tisu penghubung, dan struktur histologi yang lebih baik.

Selain itu, ekstrak mempromosikan faktor  pengeluaran vaskular pada pertumbuhan endothelial di pinggir luka. Mereka menyimpulkan bahawa penggunaan topikal salap biji anggur memudahkan penyembuhan luka (22). Bastami et al. (2014) juga menyiasat kesan phenytoin pada penyembuhan luka CS dan mendapati bahawa pada hari ketujuh dan keempat belas, penyembuhan luka dalam kumpulan eksperimen mereka jauh lebih baik daripada kumpulan kawalan mereka (P = 0.001) (23). Rekaan dan kaedah pengkajian mereka sama dengan masa kini. Kajian dan penemuan mereka mendedahkan bahawa phenytoin dapat mempercepat penyembuhan luka pembedahan caesarean.

Heidari et al. (2013) juga melakukan a double-blind prospective randomized clinical trial di Arak, Iran, dalam rangka untuk menilai kesan madu (Iran Astragalus gossypinus) pada luka dan parut pembedahan caesarean. Mereka memilih 130 wanita yang layak untuk terapi madu, plasebo, dan kumpulan kawalan. Hasil kajian ini bertentangan dengan penemuan kami, yang menunjukkan keberkesanannya daripada ekstrak biji anggur anggur dalam proses penyembuhan luka, penemuan mereka mendedahkan bahawa pada hari kesepuluh dan ke-40 selepas CS, tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara kumpulan mereka dari segi penyembuhan luka pembedahan caesarean (8).

Sehhati Shaffaie et al. (2012) juga mengkaji kesan krim fenytoin pada penyembuhan luka episiotomi dan mendapati bahawa pada hari pertama dan kesepuluh selepas pembedahan caesarean, tahap penyembuhan luka dalam kumpulan eksperimen mereka adalah jauh lebih besar daripada kumpulan kawalan mereka (P <0.001) (18). Penemuan mereka selari dengan penemuan dilaporkan oleh Bastami et al. (2014) (23). Kajian lain juga menyiasat kesan ekstrak  teh hijau, nanas, kunyit, dan Silybum marianum pada penyembuhan luka.

Berdasarkan penemuan kami dan juga penemuan yang dilaporkan oleh kajian lain, ekstrak biji anggur mempunyai antioksidan, antihistamin, anti-alergi, dan kesan anti-radang dan boleh meningkatkan imuniti. Selain itu, sebagai sumber yang kaya sebatian fenolik seperti asid gallic, catechin, resveratrol dan spektrum proanthocyanidins (24), ekstrak biji anggur dapat meningkatkan jumlah serat kolagen dan memudahkan penyembuhan luka kulit. Selain itu, sebatian fenolik (seperti epigallocatechin gallate) berupaya menentukan faktor di sebalik percambahan dan pembezaan keratinosit (25). Sebagai tambahan kepada sebatian fenolik, biji anggur juga mengandungi tanin dan vitamin E, yang boleh mempercepat penyembuhan luka (12). Ia juga membantu vitamin C memasuki sel-sel badan dan oleh itu, ia dapat menguatkan membran sel-sel dan melindungi sel-sel dari kecederaan yang disebabkan oleh pengoksidaan (14).

Dalam kajian ini, kami cuba untuk meningkatkan kredibiliti penemuan melalui merekrut sampel yang mencukupi, menggunakan alat penilaian litar yang standard dan sah, melakukan yang terbaik untuk mengasingkan pihak yang berbeza, menguruskan pembolehubah, dan membuat hubungan telefon dengan pihak yang menyertai kajian ini untuk membantu mereka mematuhi rawatan. Walau bagaimanapun, kajian itu mempunyai beberapa batasan. Sebagai contoh, kita tidak mempunyai kawalan ketat ke atas kebersihan peribadi peserta. Selain itu, calon-calon berbeza dari satu sama lain mengenai faktor seperti potensi penyembuhan luka, jenis pemakanan, dan tahap pergerakan peribadi. Faktor-faktor ini boleh menjejaskan penyembuhan luka.

Walau bagaimanapun, kami tidak dapat mengawal kesan kemungkinan mereka. Sebaliknya, kajian sosio budaya, agama, pendidikan, dan keluarga peserta latar belakang mungkin menjejaskan kepatuhan mereka kepada rawatan. Kami cuba meminimumkan pembolehubah kesan ini melalui peruntukan rawak.

_______________________________________________________

Mengenai Jus Delima Bio Emas Minuman Botani Campuran

Jus Delima Bio Emas mengandungi ekstrak delima, biji anggur, zaitun, kurma, apikot, al manna dan madu

Journal kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam Jus Delima Bio Emas boleh semak di sini

Kesimpulan
Penemuan kajian ini menunjukkan bahawa salep 5% ekstrak biji anggur dapat mempercepat penyembuhan luka pembedahan caesarean dan mengurangkan masa penutupannya. Oleh itu, salap itu boleh digunakan untuk mempercepatkan penyembuhan luka dan mengurangkan kos pengurusan luka. Selain itu, ia meningkatkan kebolehan penjagaan diri wanita dalam mengendali luka pembedahan caesarean dan oleh itu, menguatkan hubungan ibu dengan bayi, mengurangkan tempoh rawatan, dan mengatasi masalah yang berkaitan dengan luka.
Penghargaan
Artikel ini adalah sebahagian daripada tesis tuan dalam kejururawatan, yang telah diluluskan oleh fakulti kejururawatan Birjand dan kebidanan, Birjand, Iran (kod kelulusan: 9309). Dengan ini, kami mengucapkan terima kasih kepada majlis penyelidikan fakulti dan pentadbiran penyelidikan Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran. Kami juga bersyukur kepada unit penyelidikan syarikat farmaseutikal Dineh Iran, untuk menghasilkan salap.

Kami juga mengucapkan terima kasih kepada dekan dan kakitangan bilik penghantaran hospital Valiasr serta semua wanita yang bersetuju untuk mengambil bahagian dalam kajian kami ini. Akhirnya, kami menghargai bantuan Samaneh Nakhaee, Mohammad Bagher Roozgar, dan Seyed Alireza Saadatjoo, yang mengkaji dan mengulas mengenai kajian ini.

Journal Kajian Oleh:

Sima Soorgi 1, Ali Mohammad Izadpanah 2, Gholam Reza Sharifzadeh 3, Marziyeh Torshizi 2,
Zohreh Khazaye 4 and Mohammad Hasanpour5

1 Faculty of Nursing and Midwifery, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, IR Iran
2 East Nursing and Midwifery Research Center, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, IR Iran
3 Social Determinants of Health Research Center, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, IR Iran
4 Department of Gynecology, Faculty of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, IR Iran
5 Department of Physiology and Pharmacology, Faculty of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, IR Iran

Link:  https://neoscriber.org

Rujukan:

1. James D, Philip J, Steer P, Weiner C, Gonik B. High risk pregnancy. UK: Harcoart brace and company; 1999.

2. Rahmanian K, Ghasvari M, Rahmanian V. Cesarean, ever to need attention: prevalence and causes of cesarean section in Jahrom, 1387. J Jahrom Univ Med Sci. 2011;9(1):46–54.

3. Jouhari SH, Bayati S, Kheirabadi A, Poor F, Moradi E. Cesarean Section Rate and Its Cause in Fasa in the Year 2011. Journal of Fasa University of Med Sci. 2014;4(3):295–300.

4. Wilson JA, Clark JJ. Obesity: impediment to postsurgical wound healing. Adv Skin Wound Care. 2004;17(8):426–35. [PubMed: 15492679].

5. Schneid-Kofman N, Sheiner E, Levy A, Holcberg G. Risk factors for wound infection following cesarean deliveries. Int J Gynaecol Obstet. 2005;90(1):10–5. doi: 10.1016/j.ijgo.2005.03.020. [PubMed: 15913620].

6. Koigi-Kamau R, Kabare LW, Wanyoike-Gichuhi J. Incidence of wound infection after caesarean delivery in a district hospital in central Kenya. East Afr Med J. 2005;82(7):357–61. [PubMed: 16167709].

7. De Vivo A, Mancuso A, Giacobbe A, Priolo AM, De Dominici R, Maggio Savasta L. Wound length and corticosteroid administration as risk factors for surgical-site complications following cesarean section. Acta Obstet Gynecol Scand. 2010;89(3):355–9. doi: 10.3109/00016340903568175. [PubMed: 20199351].

8. Heidari T, Roozbahani N, Farahani L, Attarha M, Torkestani N, Jamilian M, et al. Does Iranian Astragalus gossypinus honey assist in healing caesarean wounds and scars?. Eur J Integrat Med. 2013;5(3):226–33.

9. Veisi F, Zangeneh M, Malekkhosravi S, Rezavand N, Hemiari K, Rezaei M. Subcutaneous vicryl suture covering efficacy on wound complications after cesarean section. J Kermanshah Univ Med Sci. 2011;15(3).

10. Moslemi HR, Jamshidi K, Tavangar MM, Kafshdouzan K. Study of the Effects of Urtica dioica Ointment on the Coetaneous Wound Healing in Cattle. J Med Plants. 2012;2(42):177–82.

11. Hsu S. Green tea and the skin. J Am Acad Dermatol. 2005;52(6):1049–59. doi: 10.1016/j.jaad.2004.12.044. [PubMed: 15928624].

12. Kahkonen MP, Hopia AI, Vuorela HJ, Rauha JP, Pihlaja K, Kujala TS, et al. Antioxidant activity of plant extracts containing phenolic compounds. J Agric Food Chem. 1999;47(10):3954–62. [PubMed: 10552749].

13. Salari A, Habibi-Najafi MB, Farhoosh R, Marashi SH. Grape (Vitis vinifera) seed extraction with different solvent systems and assay of antioxidant and antiradical properties. Iran Food Sci Technol Res J. 2009;5(1):1–10.

14. Montaseri M, Ezadi Z, Ezadi M, Sohrabi M. Examine some quality characteristics of grape seed oil and its effects on human health. The second national Conference on Functional Food (Amalgar). Tehran. .

15. Khanna S, Venojarvi M, Roy S, Sharma N, Trikha P, Bagchi D, et al. Dermal wound healing properties of redox-active grape seed proanthocyanidins. Free Radic Biol Med. 2002;33(8):1089–96. [PubMed: 12374620].

16. Hojati , Kazemi K, Tanideh N, Syvani E, Roushan N. The effect of egg yolk and gum tragacunt ointment on wound healing: An experimental study on rabbits. J Med Res. 2004;2(2):33–8.

17. Magann EF, Chauhan SP, Rodts-Palenik S, Bufkin L, Martin JJ, Morrison JC. Subcutaneous stitch closure versus subcutaneous drain to prevent wound disruption after cesarean delivery: a randomized clinical trial. Am J Obstet Gynecol. 2002;186(6):1119–23. [PubMed: 12066083].

18. Sehhati Shaffaie F, Rashidi Fakari F, Javadzadeh Y, Ghojazadeh M. Effect of the phenytoin cream on episiotomy healing in primipara women. SSU J. 2012;20(2):152–8.

19. Hemmati AA, Foroozan M, Houshmand G, Moosavi ZB, Bahadoram M, Maram NS. The topical effect of grape seed extract 2% cream on surgery wound healing. Glob J Health Sci. 2015;7(3):52–8. doi: 10.5539/gjhs.v7n3p52. [PubMed: 25948437].

20. Hemmati AA, Aghel N, Rashidi I, Gholampur-Aghdami A. Topical grape (Vitis vinifera) seed extract promotes repair of full thickness wound in rabbit. Int Wound J. 2011;8(5):514–20. doi: 10.1111/j.1742- 481X.2011.00833.x. [PubMed: 21816000].

21. Nayak BS, Ramdath DD, Marshall JR, Isitor GN, Eversley M, Xue S, et al. Wound-healing activity of the skin of the common grape (Vitis Vinifera) variant, Cabernet Sauvignon. Phytother Res. 2010;24(8):1151– 7. doi: 10.1002/ptr.2999. [PubMed: 20066659].

22. Khanna S, Roy S, Bagchi D, Bagchi M, Sen CK. Upregulation of oxidantinduced VEGF expression in cultured keratinocytes by a grape seed proanthocyanidin extract. Free Radic Biol Med. 2001;31(1):38–42. [PubMed: 11425488].

23. Bastami A, Davari Dehkordi N, Ziagham S. The Effect of phonation cream on cesarean wound healing. Iran J Obstet Gynecol Infertil. 2014;17(103):14–20.

24. Saedi Z, BehbahanM. Evaluation of methanol extracts activity of seed, skin, leaf and juice from five Iranian grape cultivars on lymphocyte proliferation. J Res Med. 2014;37(4):200–4.

25. Golmakani N, Rabiei ME, Tara F, Asili J, Shakeri MT. The effects of turmeric (Curcuma longa L) ointment on healing of episiotomy site in primiparous women. Iran J Obstetr Gynecol Infertil. 2009;11(4):29–39.

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA