«

»

Feb 05

Punca Bengkak Kaki

Punca Utama Kaki Bengkak Di kalangan Warga Emas

Punca Bengkak Kaki Kaki Bengkak Kaki bengkak atau bengkak kaki biasanya disebabkan oleh edema atau terdapat pengumpulan cairan pada tubuh terutamanya di bahagian kaki. Pembengkakan pada kaki dipengaruhi oleh tahap kesihatan seseorang. Pendidap penyakit buah pinggang dan jantung umumnya akan mengalami pembengkakan kaki. Faktor usia juga menyebabkan kes kaki menjadi bengkak. Punca kaki bengkak boleh berlaku dalam situasi berikut: Keadaan dimana akibat gangguan pada pembuluh darah yang menyebabkan gangguan pengaliran cairan pada kaki, yang akibatnya cairan terkumpul dan mengakibatkan kaki bengkak.

Bengkak kaki juga boleh terjadi disebabkan mengalami kecederaan pada bahagian kaki atau pergelangan kaki. Ketika pergelangan kaki cedera atau salah melangkah, keadaan tersebut boleh menyebabkan kaki bengkak. Kaki bengkak pada wanita hamil adalah hal yang normal, pembuluh darah besar di pangkal paha menerima tekanan dari bayi dalam kandungan yang tubuhnya kian membesar. Itu sebabnya di bulan-bulan terakhir kehamilan umumnya akan terjadi bengkak kaki. Kaki bengkak pada wanita hamil tetap harus diberi perhatian, terutama jika betis juga ikut membengkak dan meninggalkan lekukan ketika ditekan.

Jika keadaan seperti ini terjadi di trimester ketiga kehamilan maka waspadalah. Jika pembengkakan hanya terjadi pada satu kaki dan betis bertukar menjadi merah, gejala gumpalan darah di pembuluh darah mungkin berlaku. Kaki bengkak akibat infeksi lebih sering dialami oleh pengidap kencing manis atau diabetes dan yang memiliki masalah saraf pada kaki. Jika Anda mengidap penyakit kencing manis, Anda perlu benar-benar memerhatikan keadaan kaki, terutama ketika terjadi lecet dan luka. Pembekuan darah di pembuluh darah pada kaki akan mengakibatkan aliran darah dari kaki ke jantung terhambat, Penumpukan darah beku boleh menyebabkan kaki bengkak.

Kaki bengkak juga boleh menunjukkan bahawa seseorang sedang menghadapi masaalah penyakit buah pinggang jantung atau hati. Ketika buah pinggang terganggu atau tidak mampu menjalankan fungsinya dengan baik, cairan akan berkumpul di kaki yang mengakibatkan bengkak. Kaki bengkak mungkin juga menjadi gejala awal Anda mengalami insufisiensi vena, dimana darah tidak berupaya bergerak naik dari pembuluh darah di kaki ke jantung yang akan mengakibatkan pembengkakan pada kaki.

Jika tidak ditangani situasi ini dapat menyebabkan ganggerin infeksi dan perubahan kulit.

Beberapa jenis ubat boleh menyebabkan kaki bengkak di antaranya ubat diabetes, ubat antiinflamasi non-steroid, ubat antidepresan, ubat yang mengandungi steroid, ubat untuk tekanan darah, dan penggunaan alat kontrasepsi oral.

Wanita yang sedang dalam siklus menstruasi mungkin mengalami kaki bengkak, berdiri terlalu lama, berada dalam kenderaan atau melakukan perjalanan dalam waktu lama juga boleh menjadi faktor pemicu pembengkakan pada kaki.

Jus Delima Bio Emas ialah makanan herba campuran yang mengandungi antara lain polyphenol, anthocyanin, vitamin-vitamin, folic acid, dan kaya dengan bahan mineral semula jadi untuk menambahbaik kekurangan zat-zat penting dalam badan untuk badan kembali cergas. Anda boleh mengambil Jus Delima Bio Emas kerana kombinasi nutrisi, vitamin dan zat mineral yang ada dalam Jus Delima Bio Emas membantu organ-organ berfungsi lebih baik.

Jus Delima Bio Emas bertindak memecahkan gumpalan darah beku atau longgokan kolestrol dalam pembuluh darah yang akan membolehkan aliran darah ke segenap organ bergerak lebih lancar dan dengan itu jantung mampu mengepam darah secara normal dan situasi longgokan air terutama dibahagian kaki dapat di salurkan semula ke buah pinggang.

Jus Delima Bio Emas juga menstabilkan tekanan darah dan kandungan gula darah.Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA