«

»

Feb 26

Penyelidikan: Cegah Serangan Jantung Hiperlipidemia Dengan Minyak Biji Delima

Hiperlipidemia atau  dikenali juga sebagai  hyperlipoproteinemia, dislipidemia adalah keadaan dimana berlaku banyaknya kandungan kolestrol di dalam darah.

Kolestrol adalah sejenis lemak yang berfungsi sebagai sumber tenaga yang sangat diperlukan di dalam tubuh manusia sebagai proses metabolismenya. Ada banyak sumber yang boleh dihasilkan untuk menciptakan lemak, iaitu melalui makanan atau juga terbentuk dari dalam tubuh sendiri. Terlalu banyak kadar lemak pula menimbulkan keadaan tidak baik bagi kesihtan dan akan menyebabkan banyak penyakit, salah satunya adalah penyakit Hiperlipidemia.

Kolesterol dibawa melalui darah ke sel oleh lipoprotein yang baik untuk low densit (LDL) atau high density (HDL). lipoprotein disini berfungsi sebagai pengangkut dan kolesterol sebagai penumpang. HDL.

Kadar kolesterol yang rendah akan lebih baik dibanding dengan kolesterol yang tinggi, meskipun kalau terlalu rendah tidak baik untuk tubuh. Kadar ideal atau kadar selamat kolesterol seseorang adalah dalam paras 140 sampai 200 mg/dL. Apabila seseorang berada mendekati angka 300 untuk ukuran kadar lemaknya, maka akan sangat berisiko terkena serangan jantung dan jenis penyakit fatal lainnya.

Mengenai Hyperlipidemia

 1. Hiperlipidemia adalah salah satu penyakit yang menjadi faktor utama untuk penyakit jantung.
 2. Hiperlipidemia juga disebut kolesterol tinggi, hiperkolesterolemia, atau hipertrigliseridemia.
 3. low density lipoprotein atau (LDL) Kolestrol Buruk
 4. High density lipoprotein (HDL) Kolestrol Baik
 5. Hati memproduksi 75% dari kolesterol.
 6. Makanan nabati tidak mengandung kolesterol.
 7. Hypothyroidism (tiroid kurang aktif) dapat menyebabkan kolesterol tinggi.
 8. Diet tinggi lemak jenuh berkontribusi hiperlipidemia.
 9. Memiliki kelebihan berat badan cenderung meningkatkan kolesterol.
 10. Berolahraga secara teratur dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) dan
  menurunkan kolestrol buruk (LDL).
 11. 1 dari 500 orang di seluruh dunia memiliki hyperlipidemia

Mengamalkan mengambil minyak biji delima dapat menghindar atau menurunkan paras kolestrol tidak baik – LDL.

Satu kajian klinikal yang telah dilakukan oleh sekumpulan pemyelidik daripada Obesity Research Center, Research Institute for Endocrine Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran yang terdiri daripada Mirmiran P, Fazeli MR, Asghari G, Shafiee A, Azizi F yang diterbitkan pada 25 Mac 2010 telah mendapati minyak biji delima mempunyai kesan yang baik untuk mengawal lipid.

Lihat hasil kajian mereka di bawah:

 

Br J Nutr. 2010 Aug;104(3):402-6. doi: 10.1017/S0007114510000504. Epub 2010 Mar 25.

Effect of pomegranate seed oil on hyperlipidaemic subjects: a double-blind placebo-controlled clinical trial.

Abstract

In vitro and in vivo studies have shown that punicic acid, a type of conjugated fatty acid and the main constituent of pomegranate seed oil (PSO), has anti-atherogenic effects. The present study aimed at determining the effect of PSO treatment on serum lipid profiles. This double-blind placebo-controlled randomised clinical trial included fifty-one hyperlipidaemic subjects, diagnosed according to National Cholesterol Education Program definition, and randomly assigned to the PSO and the control groups. The PSO and placebo groups received 400 mg PSO and placebo twice daily, respectively and were followed up for 4 weeks. Serum concentrations of lipids and lipoproteins were measured before and 4 weeks after intervention.

Mean concentration of TAG and the TAG:HDL cholesterol (HDL-C) ratio were significantly decreased after 4 weeks in the PSO group as compared with baseline values (2.75 (sd 1.40) v. 3.45 (sd 1.56) mmol/l, P = 0.009 and 5.7 (sd 4.6) v. 7.5 (sd 5.0), P = 0.031, respectively). The treatment effect was statistically significant in the PSO group as compared with controls in diminution of cholesterol:HDL-C ratio (5.4 (sd 1.5) v. 5.9 (sd 1.4), P < 0.05) adjusted for baseline values. We found a mean difference for PSO v. placebo in HDL-C concentration (0.13 v. – 0.02 mmol/l) and cholesterol:HDL-C ratio ( – 0.42 v. 0.01, P < 0.05). Serum cholesterol, LDL cholesterol and glucose concentrations and body composition variables remained unchanged. It is concluded that administration of PSO for 4 weeks in hyperlipidaemic subjects had favourable effects on lipid profiles including TAG and TAG:HDL-C ratio.

PMID: 20334708
DOI: 10.1017/S0007114510000504

Ingin Tahu Lebih Lanjut Mengenai Jus Delima Bio EmasTM ?

Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.

 • Khasiat semua buah-buah yang terkandung dalam produk Delima Bio EmasTMtelah melalui kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai pehak dari serata dunia dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.
 • NIH memuatkan journal-journal serta artikel-artikel berkaitan penyelidikan atau penemuan berhubung dengan dunia perubatan dan menjadi rujukan kepada para pengamal perubatan, penyelidik, pesakit, penuntut dan profesional seluruh dunia.
 • Journal-journal serta artikel yang memuatkan hasil kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam JusDelima Bio EmasTM iaitu Ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu boleh semak di sini.
 • Sumber rujukan ini diterbitkan olehNational Institutes of Health – NIH, Amerika Syarikat dan Kanada dan juga universiti-universiti dan pusat penyelidekan yang berkenaan.

Dengan adanya sumber maklumat yang berwibawa mengenai bahan-bahan yang digunakan dalam Jus Delima Bio Emas, diharap ianya memberi panduan dan boleh menggunakanya mengikut tujuan yang bersuaian. Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA