«

»

Sep 03

Jus Delima Merawat Dan Mencegah Kanser Kolon, Kanser Paru-paru, Kanser Prostat, Kanser Payudara dan Kanser Kulit

Pada tahun 2018 Shahindokht Bassiri-Jahromi dari Medical Mycology Department, Pasteur Institute of Iran telah menjalankan kajian keberkesanan jus/ekstrak delima bagi tujuan merawat dan/atau mencegah pelbagai jenis kanser.  Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5806496/

Kajian telah menunjukkan bahawa buah delima mempunyai atribut anti-radang, anti-proliferatif, antioksidan dan anti-tumorigenik, yang menawarkan penggunaannya sebagai makanan pencegah kanser.

Semua bahagian delima seperti kulit, jus dan minyak biji telah dibuktikan mempunyai sifat antikancer termasuk gangguan terhadap percambahan sel tumor, kitaran sel, dan angiogenesis.

Tindakan phytochemistry komponen buah delima  mampu untuk rawatan dan pencegahan kanser, serta penyakit lain di mana keradangan kronik dipercayai memainkan peranan etiologi yang penting.[99]

Delima telah digunakan tanpa kesan buruk selama berabad-abad.. 100  Kajian keatas haiwan tidak menunjukkan sebarang kesan toksik pada kepekatan yang biasa digunakan..29http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158581/?report=printable – ref13. Jus delima, minyak atau ekstrak boleh digunakan tanpa risiko tinggi oleh individu yang sihat. Tiada kesan buruk terhadap fungsi hati atau buah pinggang yang diperhatikan apabila mengambil jus/ ekstrak delima sehingga 1420mg/hari pada manusia. 101

Ekstrak delima mengandungi antioksidan yang penting; telah berkembang sebagai suplemen semula jadi untuk memproses bentuk alternatif yang menggunakan polifenol bioaktif. Dalam kajian terbaru oleh Bassiri Jahromi et al.103 telah ditunjukkan bahawa  3 variasi dos ekstrak kulit delima dalam tikus BALB / c  tiada kesan toksik dari segi pengambilan makanan, penambahan berat badan, atau faktor tingkah laku atau biokimia.

Kajian biokimia menunjukkan tiada gangguavariasi dos ekstrak kulit buah delima. Ekstrak buah delima  diberikan pemeriksaan histopatologi biasa tanpa keradangan pada dos terapeutik supra (7.5mg/kg).

Potensi terapeutik delima yang pelbagai

Polifenol delima; punicalagin, diketahui mempunyai aktiviti antikanser yang kuat dalam payudara, paru-paru, dan sel serviks.

Jus Delima Anti kanser kolon

Minyakbiji delima mempamerkan aktiviti pencegahan kemoterapi terhadap karsinogenesis kolon. Kohno et al. [83] menunjukkan bahawa minya biji buah delima boleh menghalang karsinogenesis kolon yang disebabkan azoxymethane

Anti Kanser Paru-paru

Kajian ini menunjukkan bahawa ekstrak delima boleh menjadi agen pencegahan kemoterapi dan chemo-therapeutic yang berguna terhadap kanser paru-paru manusia.

Anti Kanser prostat

[21] Percubaan klinik pertama jus buah delima pada pesakit kanser prostat yang dilaporkan oleh Pantuck et al.[76] menunjukkan bahawa pemanjangan secara statistik yang luar biasa dari antigen spesifik prostat (PSA)

Anti Kanser payudara

Ekstrak buah delima menunjukkan aktiviti anti-radang dan sitotoksik seperti in vitro dan vivo dalam sel-sel kanser payudara. Potensi antikanker ekstrak buah delima dalam sel-sel kanser payudara adalah disebabkan oleh sasaran mikroRNAs155 dan 27a

Kajian oleh Kim et al.,61 menunjukkan kesan pencegahan komponen buah delima terhadap kanser payudara yang berlainan, dan ini mencadangkan peranan delima  untuk mencegah dan merawat kanser.

Anti Kanser kulit

Ekstrak delima adalah sumber ellagitannins, antosianin, dan tanin yang tinggi dan mempunyai tindakan antioksidan yang kuat. Kompaun Tannin, mempunyai aktiviti luar biasa dalam pencegahan kanser..84 Tannin merangsang pelepasan beta interleukin 1 (IL-1) dan IL-1 dari sel-sel dalam tikus dan makrofag manusia dalam in vitro. Keputusan ini menunjukkan bahawa tannin menggunakan kesan antitumornya melalui pengaktifan makrofag

Kenyataan utama ini menunjukkan bahawa minyak biji delima adalah agen yang selamat dan berkesan terhadap kanser kulit

Kesimpulan

Potensi terapeutik delima kelihatannya bervariasi. Jadi, membawa kepada peningkatan populariti sebagai sebatian semula jadi dan makanan berfungsi sejak berabad-abad lamanya. Polifenol delima; punicalagin, diketahui mempunyai aktiviti antikanser yang kuat dalam payudara, paru-paru, dan sel serviks.

Semua bahagian buah delima dilaporkan mempunyai aktiviti terapeutik termasuk antikanser, anti-radang, anti-aterogenik, anti-diabetes, perlindungan hepato, dan aktiviti antioksidan, dan sebagainya.[4,105-108 ] Aktiviti antioksidan komponen delima telah dikaji dalam beberapa tahun kebelakangan .

Penyelidikan semasa mengandungi bukti yang sangat baik yang berkaitan dengan aktiviti antikanser, anti-radang, anti-proliferatif produk derivatif delima yang sangat relevan dengan sifat antikansernya. Memandangkan pelbagai aktiviti ekstrak delima, kami percaya bahawa ianya adalah sebagai terapi berorientasikan pelbagai sasaran yang berorientasikan sasaran dan pencegahan dan penindasan bagi pelbagai jenis kanser dan hasil patologinya.

Dengan bukti penyelidikan di atas dan juga kajian-kajian lain tidak syak lagi bahawa jus/ekstrak delima mempunyai banyak sifat pencegahan dan perawatan kanser.

Gunalah Jus Delima Bio Emas tanpa was-was sebab selain mengandungi ekstrak buah delima, ia juga diperkaya dengan ekstrak biji anggur, daun/biji zaiton dan aprikot yang semuanya mempunyai sifat anti kanser yang tinggi.

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA