«

»

Sep 03

Jus Delima Selamat Digunakan Tanpa Sebarang Kesan Sampingan

Kajian telah dijalankan Monica Viladomiu dari Nutritional Immunology and Molecular Medicine Laboratory, Virginia Bioinformatics Institute,  USA.bagimelihat samaada Jus Buah Delima selamat digunakan [1]. Buah delima dan konstituennya telah dimakan dengan selamat oleh manusia selama berabad-abad yang lalu. Walau bagaimanapun, beberapa kajian haiwan dan ujian klinikal manusia telah dijalankan untuk melihat samada terdapat kesan toksid  delima kepada manusia.

Tiada kesan sampingan yang tercatat dalam mana-mana kajian ini, oleh itu memandangkan selamat untuk memakan jus buah atau delima segar pada umumnya. Tiada kesan toksik dilihat selepas pengambilan ubat antioksida polyphenol  punicalagin oleh tikus, yang telah disahkan oleh analisis histopatologi organ mereka [31]. Pengambilan jus buah delima dalam pendekatan akut atau subkronik memperlihatkan tiada kesan buruk pada tikus [110], dan tidak ada mutagenisiti atau ketoksikan akut dilihat pada tikus yang diberi minyak biji delima selama 28 hari (0 hingga 150,000 ppm yang mana pengambilan rata-rata 0 hingga 14.214 mg / kg berat badan / hari) [111].

Tahap kesan buruk yang tidak dapat dilihat / The no observable adverse effect level (NOAEL) ialah 4.3 gram minyak biji delima / kg berat badan / hari (= 50,000 ppm). Dalam tikus dan tikus, LD50 oral (dos yang mematikan atau dos yang diperlukan untuk membunuh 50% populasi yang diuji) ekstrak buah delima yang diseragamkan kepada 30% punicalagin adalah lebih besar daripada 5 g / kg berat badan, manakala LD50 intraperitoneal untuk tikus adalah 217 mg / kg berat badan dan 187 mg / kg untuk tikus [110].

Nilai-nilai ini menunjukkan bahawa individu yang sihat boleh menggunakan jus delima, minyak, atau ekstrak buah delima secara sederhana tanpa risiko tinggi. Selaras dengan keputusan ini, tiada kesan buruk atau perubahan pada parameter fungsi buah pinggang atau hati dilaporkan semasa percubaan klinikal keatas 86 sukarelawan manusia, yang menunjukkan keselamatan penggunaan ekstrak buah delima dalam jumlah sehingga 1,420 mg / hari selama 28 hari  [112]. Selain itu, penggunaan jus buah delima sehingga 3 tahun juga tidak menunjukkan kesan toksik dalam 10 pesakit dengan stenosis arteri karotid [74].

Walaupun mana-mana kajian ini ada melaporkan sebarang kesan sampingan yangringan, masih belum jelas sama ada keselamatan ini meluas kepada semua ekstrak atau sebatian tulen yang boleh digunakan sebagai makanan tambahan dalam bentuk yang lebih pekat..


Walaupun hasil menunjukkan bahawa pengambilan delima sederhana adalah selamat dan tidak menyebabkan sebarang kesan sampingan, masih terdapat keperluan untuk mengkaji lebih lanjut interaksi antara delima dan ubat lain serta kesan pendedahan yang panjang.

Oleh itu nasihat kami, adalah lebih baik tidak mengambil ubat pada masa mengambil jus delima atas sebab berdasarkan kajian ini tindakbalas hanya berlaku jika pengambilan dibuat dalam masa yang sama.Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA