«

»

Jan 07

Makanan Yang Sesuai Untuk Penjagaan Buah Pinggang

Jus Delima Bio Emas Makanan Yang Sesuai Untuk Penjagaan Buah Pinggang

Pusat Sumber Transplan Nasional telah mengeluarkan statistik yang merekodkan sebanyak 18,347 daripada 18,384 pengidap penyakit buah pinggang tahap kronik menunggu untuk mendapatkan derma organ buah pinggang sehingga tahun 2014.

Penyakit buah pinggang telah menjadi salah satu daripada penyakit yang amat banyak dideritai oleh rakyat Malaysia. Ia melibatkan daripada usia remaja hingga orang dewasa.

Sehingga tahun 2014 lebih dari 5,000 kes kegagalan buah pinggang dikesan setiap tahun dan sehingga bulan Disember 2014, sejumlah 34,767 orang yang mengidap penyakit buah pinggang menjalani haemodialisis atau lazim disebut sebagai cuci darah.

Bilangan Pesakit Buah Pinggang Buat Dialisis Tahun 2011 - Delima Bio Emas

Bilangan Pesakit Buah Pinggang Buat Dialisis Tahun 2011

Bagaimana pun pengingkatan kes penyakit buah pinggang semakin ketara setiap tahun dan dianggarkan lebih 50,000 pesakit buah pinggang kronik perlukan mesin cuci darah menjelang tahun 2020.

Purata kos bagi setiap kali menjalani proses cuci darah ialah RM250.00 dengan kekerapan tiga kali setiap minggu. Bermakna dalam satu bulan setiap pesakit terpaksa menjalani hemodialisis sebanyak 12 kali dengan jumlah kos RM3,000.00. Jumlah ini adalah sangat tinggi dan sebahagian besar pesakit tidak mampu membiayainya.

Berdasarkan angka 34,767 pesakit buah pinggang yang mendapatkan rawatan cuci darah pada akhir tahun 2014, ianya menelan kos sebanyak RM104.3 juta setahun. Kos ini belum termasuk kos rawatan awal bagi pesakit buah pinggang yang belum masuk tahap kronik yang perlu cuci darah.

Cuci darah atau dialisis - Bio Emas

Cuci darah atau dialisis – Bio Emas

Ketua Perkhidmatan Nefrologi di Kementerian Kesihatan Datuk Dr Tan Chwee Choon berkata, memandangkan permintaan rawatan dijangka meningkat, pelbagai aspek mekanisme pembiayaan perlu diselesaikan.

Mencegah Penyakit Buah Pinggang Pilihan Terbaik

Daripada statistik pengunjung laman web bioemas.com.my didapati lebih 50 peratus yang akses untuk mendapatkan maklumat mengenai penyakit buah pinggang. Ini bermakna semakin ramai yang mengambil tahu mengenai penyakit ini mungkin kerana pelawat ini sendiri yang sedang mengalami atau ahli keluarga mereka yang mengidap penyakit buah pinggang.

Oleh itu langkah yang terbaik ialah mencegah sebelum terbabit dengan penyakit kronik buah pinggang ini. Kerana apabila mula menjalani proses cuci darah, maka ia perlu dilakukan sepanjang baki sisa usia sehingga akhir hayat.

Mengamalkan cara hidup sehat seperti memilih makanan yang seimbang dan segar serta jadual makan yang konsisten sangatlah berfaedah bagi membantu organ badan badan berfungsi mengikut fitrah semula jadi.

Kos cuci darah sakit buah pinggang - Delima Bio Emas

Kos cuci darah sakit buah pinggang – Delima Bio Emas

Berikut ialah panduan pengambilan makanan untuk menjaga buah pinggang kekal berfungsi dengan sehat:

 • Minum air hendaklah melebihi 2L sehari. Orang banyak bekerja kuat dan berpeluh perlu mengambil air yang lebih lagi. Masalah kurang minum ini lebih parah di kalangan orang Melayu.
 • Elakkan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram
 • Elakkan segala macam buah-buahan jeruk kering seperti asam boi, buah kana, dll
 • Elakkan segala macam buah-buahan jeruk basah seperti mangga jeruk, ceremai dan anggur jeruk.
 • Elakkan makanan segera seperti mi maggi dsb
 • Elakkan memakan makanan rapu/jajan seperti twisties, chikadess, o ring dsb
 • Elakkan segala minuman berperisa kerana kandungan utama minuman ini ialah bahan kimia dan pewarna dan perisa.
 • Elakkan minum teh kedai kerana teh kedai adalah teh recycle yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.
 • Elakkan mengambil sebarang air minuman bergas.
 • Kurangkan mengambil ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang cuma 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan ini. Cuba gantikan dengan ayam kampung.
 • Bila makan daging, pilih daging tanpa lemak (tendon). Bila makan ayam kampung pilih makan bahagian dada dan elakkan bahagian banyak tendon seperti kepak dan peha.
 • Elakkan sebarang ubat-ubatan pain killer dsb
 • Kurangkan atau elakkan tepung putih (tepung gandum) serta makanan yang dibuat daripadanya termasuk roti putih. Tepung putih mengandungi banyak bahan kima termasuk peluntur Benzoyl Peroxide didalamnya yang digunakan untuk memutihkan tepung ini atau kandungan campuran lain dalam tepung ini.
 • Elakkan makanan segera (Fast food), burger, sosej, naget dan seumpamanya.
 • Elakkan menahan terlalu lama daripada membuang air kecil (tahan kencing)
 • Kurangkan makanan yang mengandungi bahan pewarna, perasa dan pengawet tiruan dan termasuk ajinomoto.

Jus Delima Bio Emas merupakan makanan tambahan yang sesuai untuk membantu mengekal kesegaran tubuh badan termasuk buah pinggang. Jus Delima Bio Emas dibuat daripada ekstrak buah-buahan terpilih seperti berikut:

Bagi melihat khasiat dan juga bukti kajian saintifik kebaikan setiap satu bahan tersebut silalah klik tiap-tiap nama tersebut diatas.

Journal-journal serta artikel yang memuatkan hasil kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam Jus Delima Bio Emas iaitu Ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu boleh semak di sini.

Sumber rujukan ini diterbitkan oleh National Institutes of Health – NIH, Amerika Syarikat dan Kanada dan juga universiti-universiti dan pusat penyelidekan yang berkenaan.

Dengan adanya sumber maklumat yang berwibawa mengenai bahan-bahan yang digunakan dalam Jus Delima Bio Emas, diharap ianya memberi panduan dan boleh menggunakanya tanpa ragu-ragu lagi mengikut tujuan yang bersuaian. Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM.

Khasiat buah-buah yang terkandung dalam semua produk jenama Bio Emas terbukti melalui kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai pehak dari serata dunia dan boleh dirujuk di laman webNational Institutes of Health – NIH.

NIH memuatkan journal-journal serta artikel-artikel berkaitan penyelidikan atau penemuan berhubung dengan dunia perubatan dan menjadi rujukan kepada para pengamal perubatan, penyelidik, pesakit, penuntut dan profesional seluruh dunia.

Bilangan Pesakit Buah Pinggang yang akses laman web www.bioemas.com.my

Bilangan Pesakit Buah Pinggang yang akses laman web www.bioemas.com.my

Bilangan Pesakit Buah Pinggang yang akses laman web www.bioemas.com.my

Bilangan Pesakit Buah Pinggang yang akses laman web www.bioemas.com.my

Bilangan Pesakit Buah Pinggang yang akses laman web www.bioemas.com.my

Bilangan Pesakit Buah Pinggang yang akses laman web www.bioemas.com.my

Bilangan Pesakit Buah Pinggang yang akses laman web www.bioemas.com.my

Bilangan Pesakit Buah Pinggang yang akses laman web www.bioemas.com.my

Bilangan Pesakit Buah Pinggang yang akses laman web www.bioemas.com.my

Bilangan Pesakit Buah Pinggang yang akses laman web www.bioemas.com.my

Bilangan Pesakit Buah Pinggang yang akses laman web www.bioemas.com.my

Bilangan Pesakit Buah Pinggang yang akses laman web www.bioemas.com.mySila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA