«

»

Oct 28

Cara Mengawal Ekzema Si Comel Manja

Pasti anda berasa risau bila si comel manja anda terkena ekzema. Janganlah terlalu bimbang! Terdapat pelbagai ikhtiar yang boleh diusahakan agar ia tidak mengganggu anak anda daripada melakukan aktiviti seharian, sekali gus boleh tidur lena pada malam hari.

Terdapat beberapa jenis ekzema iaitu atopic eczema, seborrheic eczema, statis eczema, allergic contact dermatitis dan juvenile plantar dermatosis. Setiap jenisnya mempunyai ciri-ciri berbeza. Secara umumnya ramai yang mengalami ekzema atopik.

Ekzema mempunyai tanda-tanda seperti kulit yang kering, rasa kegatalan dan kemerahan di bahagian yang terlibat iaitu pelipat lutut, muka, leher dan lengan.

Kulit yang kering akan menyebabkan rasa gatal dan ingin menggaru. Akibatnya kulit menjadi sasaran untuk jangkitan. Kulit menjadi luka dan berair apabila digaru. Kadang-kala menimbulkan gelembung kecil dengan cecair di bawah permukaan kulit. Seterusnya ia mencetuskan pembebasan radang bahan kimia dan kulit akan menjadi radang, lalu mengganggu kesihatan kulit.

Selain merawat penyakit ekzema, terdapat beberapa perkara yang harus dilakukan dalam mengawal ekzema di kalangan anak kecil seperti dikongsikan oleh Dr. Mazlin Baseri, Pakar Dermatologis, KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital.
Salah satunya ialah penjagaan diri secara teliti dan konsisten. Ikuti beberapa perkara yang mesti dilakukan supaya ekzema dapat dikawal.

 1. Pastikan badan anak bersih dan lembap. Mandi secara cepat, satu hingga dua kali setiap hari dapat membantu mengurangkan kekeringan kulit.
 2. Meluangkan masa beberapa minit bagi memberi sapuan minyak semula jadi pada kulit badan.
 3. Gunakan air suam atau sejuk dan bukannya air panas. Air panas boleh mengaktifkan kelenjar peluh dan mendorong kemerahan dan kegatalan.
 4. Elakkan penggunaan krim mandi wangi, mandi minyak dan mandi buih yang boleh mengundang pencetus ekzema.
 5. Gunakan pembersih yang lembut semasa mandi di kawasan di mana ia diperlukan. Bilas dengan sempurna.
 6. Jangan gosok badan dengan tuala kecil kerana ini boleh merengsakan kulit.
 7. Pelembap yang baik (krim dan losen) membantu memelihara kelembapan semula jadi kulit dan mencegah daripada kering. Ini membantu penurunan gatal, ruam dan jangkitan.
 8. Lembapkan kulit sekurang-kurangnya dua kali sehari.
 9. Selepas mandi, melembapkan kulit segera, dalam masa tiga minit. Jika perlu terus sapu krim dalam bilik mandi.
 10. Sediakan bekas kecil yang mengandungi pelembap. Kemudian bawa ia ke mana-mana sahaja.
 11. Kuku melindungi hujung jari dan jari kaki daripada keadaan sensitif. Namun kuku boleh membahayakan kulit jika mula menggaru. Kulit mungkin berdarah dan bakteria boleh memasuki badan melalui luka terbuka.
 12. Jika pesakit ekzema terus menggaru, kulit akan menjadi lebih tebal dan kurang responsif terhadap rawatan. Oleh itu, sentiasa jaga kuku agar pendek dan bersih.
 13. Amalan menjaga kuku dapat dilakukan dengan mencuci sekeliling dan di bawah kuku setiap hari.
  Memotong kuku secara kerap dengan pemotong kuku.
 14. Potong kuku selepas mandi kerana ketika ini kuku akan lebih lembut dan mudah untuk dipotong.
 15. Pakai pakaian yang diperbuat daripada bahan-bahan lembut dan ringan. Pakaian kapas adalah paling sesuai. Dengan ini, tidur pun lebih selesa.
 16. Elakkan pakaian yang diperbuat daripada kain yang mempunyai gentian keras, permukaan tajam atau tekstur tegang yang boleh merengsakan kulit.
 17. Bahan perlu dielakkan adalah bulu, poliester, nilon atau akrilik.
 18. Basuh pakaian baru sebelum memakainya. Gunakan bahan pencuci bebas pewarna dan pakaian bebas minyak wangi. Pastikan pakaian anda dicuci teliti untuk mengeluarkan sebarang sisa sabun.
Jus Delima Bio Emas Untuk Sakit Kronik

Jus Delima Bio Emas Jus Delima Terbaik

Ekzema yang melibatkan bayi atau kanak-kanak boleh menjadi ujian hebat kepada ibu bapa dan keluarga pesakit. Kefahaman dan pengetahuan menguruskan penyakit ini dan cara-cara merawatnya dapat membantu meringankan bebanan yang ditanggung pesakit.

Dengan pengambilan Jus Delima Bio Emas, ianya dapat membantu mengurangkan masalah eczema dimana Jus Delima Bio Emas mengandungi prebiotik semulajadi yang membantu menguatkan sistem imunisasi badan. Untuk khidmat konsultasi dan juga berkenaan produk boleh hubungi talian +6017-591 7905.

Artikel asal: Pa & Ma

 

Mengenai Jus Delima Bio Emas

Khasiat buah-buah yang terkandung dalam semua produk jenama Bio Emas terbukti melalui kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai pehak dari serata dunia dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.

NIH memuatkan journal-journal serta artikel-artikel berkaitan penyelidikan atau penemuan berhubung dengan dunia perubatan dan menjadi rujukan kepada para pengamal perubatan, penyelidik, pesakit, penuntut dan profesional seluruh dunia.

Journal-journal serta artikel yang memuatkan hasil kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam Jus Delima Bio Emas iaitu Ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu boleh semak di sini.

Sumber rujukan ini diterbitkan oleh National Institutes of Health – NIH, Amerika Syarikat dan Kanada dan juga universiti-universiti dan pusat penyelidekan yang berkenaan.

Dengan adanya sumber maklumat yang berwibawa mengenai bahan-bahan yang digunakan dalam Jus Delima Bio Emas, diharap ianya memberi panduan dan boleh menggunakanya mengikut tujuan yang bersuaian. Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS

 

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA