«

»

Sep 20

Khasiat Ekstrak Biji Anggur Kepada Pesakit Yang Menjalani Pembedahan Pintasan Arteri Koronari.

Khasiat Ekstrak Biji Anggur Dalam Jus Delima Bio Emas Kepada Pesakit Yang Menjalani Pembedahan Jantung Pintasan Arteri Koronari.
Biji anggur mengandungi khasiat yang amat baik untuk kesihatan khususnya kesihatan jantung kerana mengandungi antioksidan yang tinggi. Naser Safaei  dari Tabriz University of Medical Sciences, Iran telah menjalankan kajian berhubung Kesan perbandingan ekstrak biji anggur (Vitis vinifera) dan asid askorbik dalam tekanan oksidatif yang disebabkan oleh pembedahan pintasan arteri koronari pada pesakit jantung.

Kajian ini dilakukan pada tahun 2017 bertujuan untuk menguji keberkesanan ekstrak biji anggur (GSE) (Vitis vinifera) dan Vitamin C dalam tekanan oksidatif dan kecederaan reperfusi yang disebabkan oleh bypass cardiopulmonary (CPB) dalam pembedahan pintasan arteri koronari.

Dalam kajian ini, 87 pesakit yang menjalani pembedahan pintasan jantung dipilih untuk menyertai. Pesakit dipecahkan kepada tiga kumpulan (n = 29 setiap satu):

  • Kumpulan pertama ialah tanpa sebarang agen rawatan.
  • Kumpulan kedua menerima rawatan sebanyak 100mg setiap 6 jam secara oral Ekstrak Biji Anggur (GSE) 24 jam sebelum pembedahan.
  • Kumpulan ketiga menerima 25mg / kg Vitamin C melalui CPB semasa pembedahan.

Sampel darah diambil dari sinus koronari di (T1) sebelum penjepit silang aorta; (T2) sebelum mula reperfusion akar aorta; dan (T3) 10 minit selepas reperfusi. Beberapa parameter klinikal dan penanda biokimia dibandingkan diantara semua kumpulan.

Keputusan:
Terdapat perbezaan yang signifikan dalam masa intubasi  trakea, sinus rhythm return, dan fungsi ventrikel kiri antara kumpulan rawatan (P <0.05). Kapasiti antioksidan adalah lebih tinggi (P <0.05) bagi  kedua-dua kumpulan yang menerima rawatan ekstrak biji anggur dan kumpulan yang menerima Vitamin C pada T2 dan T3.

Dalam tempoh reperfusion, tahap malondialdehid meningkat dalam kumpulan yang tidak menerima apa-apa rawatan.  Manakala ia adalah jauh lebih rendah untuk kumpulan yang menerima rawatan ekstrak biji anggur (P = 0.04). Perbezaan dalam tahap purata superoxide dismutase dan glutathione peroksidase di kalangan tiga kumpulan tidak signifikan (P> 0.05 dalam semua kes).

Kesimpulan:
Dalam penemuan kami, GSE dan Vitamin C mempunyai kesan antioxidative dan mengurangkan kesan buruk CPB semasa pembedahan pintasan koronari arteri.

________________________________________________________________________________________
Mengenai Jus Delima Bio Emas

Jus Delima Bio Emas Jus Delima Terbaik di dunia

Jus Delima Bio Emas mengandungi ekstrak biji anggur

Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.

  • Khasiat semua herba yang terkandung dalam produk Delima Bio Emasada kajian klinikal dan saintifik dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.
  • Jus Delima Bio Emas mengandungi ekstrak Kurma. Sila klik  Biji Anggur untuk melihat kajian-kajian.
  • Journal kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam Jus Delima Bio Emas boleh semak di sini.

______________________________________________________________________________________
Dari hasil kajian di atas ternyata ekstrak biji anggur mengandungi manafaat yang besar bukan sahaja pada masa sehat bahkan lebih-lebih lagi semasa menjalani pembedahan pintasan jantung.

Ekstrak biji anggur telah digunakan sebagai salah satu bahan penting dalam formulasi Jus Delima Bio Emas. Ekstrak biji anggur tidak dijual dimana-mana melainkan ia terdapat dalam formulasi yang telah siap diguna (RTD).

Bagi mendapat info detail kajian ini sila ke link di bawah:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5290695/Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA