«

»

Mar 01

Delima Melindungi Kemerosotan Ingatan selepas Pembedahan Jantung

ABSTRAK
Disfungsi memori adalah aduan yang biasa berikutan pembedahan jantung dan mungkin berkaitan dengan keadaan iskemik yang meresap akibat mikroemboli yang dilepaskan semasa prosedur. Ischemia boleh menyebabkan kerosakan oleh beberapa mekanisme, termasuk tekanan oksidatif. Kerana buah delima mengandungi pelbagai polifenol dengan antioksidan dan lain-lain kesan yang berpotensi mempunyai manafaat, kami menguji sama ada pengambilan  ekstrak delima sebelum dan selepas pembedahan jantung boleh melindungi daripada disfungsi kognitif selepas pembedahan.

[ Artikel oleh:  Susan A. Ropacki, 1 Sapna M. Patel, 2 and Richard E. Hartman 2 ,*

Author information]

Pesakit yang menjalani pembedahan pintasan koronari arteri koronari dan / atau injap diberi sama ada 2gm ekstrak delima (dalam 2 pil POMx) atau plasebo (pil yang tidak mengandungi ramuan delima) sehari,  satu minggu sebelum pembedahan dan berterusan sehingga 6 minggu selepas pembedahan. Pesakit juga diberikan bateri ujian neuropsikologi untuk menilai fungsi memori pada 1 minggu sebelum pembedahan (baseline), 2 minggu selepas pembedahan, dan 6 minggu selepas pembedahan.

Kumpulan plasebo mempunyai defisit yang ketara dalam pengekalan memori selepas pembedahan, dan rawatan delima tidak hanya melindungi daripada kesan ini, tetapi juga meningkatkan prestasi pengekalan memori sehingga 6 minggu selepas pembedahan dibandingkan dengan prestasi baseline penyesuaian.

PENGENALAN
Disfungsi kognitif selepas operasi (POCD) telah diperhatikan pada pesakit yang menjalani pembedahan dengan anestesia umum [1], terutamanya selepas pembedahan jantung [2]. Kajian kes yang terkenal tentang pesakit yang mengalami amnesia yang agak teruk dan kekal berikutan pembedahan jantung terbuka, mungkin disebabkan kerosakan hippocampal iskemik yang diderita semasa pembedahan, merupakan manifestasi nyata  akibat dari defisit ini [3]. Pembedahan pintasan arteri koronari (CABG) dan pembedahan penggantian injap telah dibuktikan oleh beberapa kajian untuk mendorong POCD berpanjangan [46]. Mekanisme yang dicadangkan untuk POCD bagi pembedahan jantung termasuk hipoperfusi umum otak (iskemia global), yang membawa kepada tahap rendah oksigen dan glukosa di seluruh otak, dan ischemia fokus disebabkan oleh zarah mikrobatik yang dikeluarkan ke dalam vasculature semasa pembedahan [7]. Selain itu,kesan akibat  anestetik telah terbukti mendorong pembentukan amyloid-beta, sejenis protein neurotoksik yang dikaitkan dengan penyakit Alzheimer dan defisit kognitif akut, pada otak [810].

Peningkatan bukti menunjukkan bahawa manipulasi diet boleh mengurangkan neuropatologi dan / atau defisit kognitif dalam beberapa keadaan penyakit. Khususnya, makanan yang mempunyai kepekatan tinggi polifenol bioaktif telah ditunjukkan sebagai neuroprotective terhadap model tikus strok [11] dan penyakit Alzheimer [1213]. Polifenol neuroprotektif ini termasuk epigallocatechin-3-gallate (teh hijau), curcumin (kunyit), resveratrol (wain merah, jus anggur), quercetin (limau gedang), dan asid ellagic (raspberi, delima). Sebagai contoh, suplemen diet tikus hamil dengan jus delima didapati melindungi daripada kerosakan otak pada hippocampus apabila tikus neonatal telah mengalami kecederaan otak-iskemik hipoksik (model bekalan darah yang tidak mencukupi ke otak semasa kelahiran) [11] . Dalam kajian lain dengan model tetikus transgenik penyakit Alzheimer, jus buah delima mengurangkan kedua-dua neuropatologi dan defisit tingkah laku [1213]. Mekanisme potensi  perlindungan polifenol termasuk sifat antioksidan dan penindasan jalur radang dan lain [14], serta menghalang akumulasi beta amiloid dalam otak [12]. Bahan polifenol juga boleh diubah menjadi produk sampingan metabolik yang berpotensi dengan microflora kolon (mikroba dalam usus) [15]. Perlu diingatkan bahawa keseluruhan makanan sering mengandungi beberapa bahan fenolik, dan penyelidikan mencadangkan bahawa aktiviti sinergistik antara polifenol berganda boleh membuktikan lebih bermanfaat daripada rawatan dengan polifenol yang terpencil [16].

Jus delima mengandungi kepekatan bahan polifenol yang agak tinggi [17]. Kajian keatas manusia telah mengesan bahan-bahan ini dan produk sampingan metaboliknya dalam darah selepas pengambilan oral  [1821], dan data dari kajian tikus menunjukkan bahawa mereka secara positif dapat mempengaruhi otak [ [11132223]. Kerana ciri-ciri neuroprotective dan kardiovaskular yang meningkat, dan kerana ia agak murah (berbanding dengan farmaseutikal) dan diterima dengan baik, pengambilan  delima sebelum dan selepas pembedahan terbukti berkesan dalam mencegah atau mengurangkan defisit kognitif pasca operasi.

Pesakit pembedahan jantung adalah kumpulan yang ideal untuk menguji hipotesis ini kerana risiko POCD yang tinggi. Ia telah dibuktikan oleh beberapa kajian haiwan bahawa kedua-dua ischemia global dan focal boleh menyebabkan kerosakan otak dan defisit pembelajaran / memori (mis., Lihat [24]). Oleh itu, pengurangan kerosakan otak dan / atau disfungsi disebabkan oleh pembedahan jantung boleh menghalang defisit kognitif yang berkaitan.

Walaupun penemuan mengenai penurunan kognitif telah konsisten dalam penyelidikan pembedahan injap CABG dan jantung, pilihan pencegahan atau rawatan untuk disfungsi kognitif yang berkaitan dengan pembedahan jantung tidak dikaji secara meluas. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, terdapat banyak penekanan terhadap kesan manfaat delima pada kesihatan, termasuk penyakit otak dan jantung. Walau bagaimanapun, beberapa kajian telah meneroka kesan delima pada fungsi kognitif. Oleh itu, kajian semasa adalah unik dalam penerokaan kesan delima pada pelbagai parameter kesihatan dan keberkesanannya dalam mengurangkan penurunan kognitif (ingatan khusus) selepas pembedahan jantung.

Penyakit jantung adalah penyebab utama kematian di AS dan dikaitkan dengan penurunan kognitif. Pembedahan injap CABG dan jantung telah digunakan sebagai rawatan untuk membantu memulihkan fungsi jantung ke paras yang optimum dan menurunkan kadar kematian berkaitan dengan penyakit jantung. Walau bagaimanapun, terdapat bukti defisit memori yang agak panjang dalam tempoh selepas operasi [25]. Suplemen pemakanan berjaya menyederhanakan beberapa faktor risiko penyakit jantung, jadi kami berspekulasi bahawa pemakanan mungkin juga memperbaiki kesan negatif kognitif penyakit jantung akibat dari pembedahan juga.

Pilihan pencegahan untuk penurunan kognitif yang diperhatikan selepas pembedahan jantung tidak diperiksa secara meluas. Tujuan kajian semasa adalah untuk mengkaji kesan suplemen buah delima pada prestasi ingatan selepas pembedahan jantung. Ini diuji dengan membandingkan keputusan ujian neuropsikologi asas untuk ingatan segera, memori tertunda dan pengekalan dalam rawatan dan kumpulan plasebo kepada keputusan ujian pasca operasi.

 

2. BAHAN-BAHAN DAN KAEDAH
2.1. Subjek
Subjeknya adalah pembedahan jantung elektif (CABG dan / atau pembaikan / penggantian injap) pesakit yang direkrut Loma Linda University International Heart Institute pada masa mereka membentangkan penilaian pra operasi dan pembedahan yang dijadualkan. Kriteria pengecualian termasuk kurang daripada 6 tahun pendidikan, sejarah pembedahan jantung sebelumnya, prosedur tidak berkala yang dirancang, sejarah alergi terhadap buah delima, sejarah kecederaan kepala, penyakit neurodegenerative atau keadaan neurologi dengan kesan kognitif yang diketahui (contohnya, penyakit Alzheimer, sklerosis otot ), sejarah penyalahgunaan dadah atau alkohol, gangguan psikiatri DSM-IV, penyakit buah pinggang yang aktif (kepekatan kreatinin serum> 2.0 mg setiap desiliter), penyakit hati aktif, atau pecahan ventrikel kiri lebih kurang 20%.

2.2. Rawatan
Subjek secara rawak dibahagikan kepada kumpulan delima atau plasebo. Peserta dalam kumpulan delima (n = 5) diberikan kapsul POMx (Pom Wonderful, CA, Amerika Syarikat) (satu pagi dan satu petang). Setiap 1gm kapsul mengandungi campuran polifenol yang ditumpukan dari 240 mL jus delima (~ 375 mg punicalagin, 93 mg anthocyanin, 29 mg asid ellagic, dan 100 mg tanin lain). Kami memilih dos dua pil setiap hari kerana dos 1-2 telah terbukti selamat dan berkesan dalam kajian manusia lain [202628]. Peserta dalam kumpulan plasebo (n = 5) diberi dua kapsul plasebo yang kelihatan sama dengan pil PomX tetapi tidak mengandungi ramuan buah delima.

2.3. Pengumpulan data
Maklumat dikumpulkan ke atas beberapa faktor risiko bioperubatan dan pembolehubah demografi, termasuk sejarah terdahulu seperti merokok, hipertensi, kolesterol, diabetes, pendidikan, dan sokongan sosial. Anggaran IQ dikira menggunakan jumlah markah skala dari Wechsler Adult Intelligence Scale–III (WAIS-III; Wechsler, 1997) Vocabulary and Matrix Reasoning subtests (ERSET operations manual).

Umur rata-rata kumpulan yang diberi kapsul POMx delima adalah kira-kira 62.4 tahun, bilangan purata tahun pendidikan adalah 15.3 tahun, dan purata anggaran IQ ialah 100.6. Umur purata kumpulan plasebo adalah kira-kira 70.2 tahun, bilangan purata tahun pendidikan adalah 15 tahun, dan anggaran purata IQ adalah 106.6. CABG dan pembedahan penggantian injap sama-sama diwakili dalam setiap kumpulan (lihat Table 1 – klik).  Rawatan bermula seminggu sebelum pembedahan dan berterusan sehingga 6 minggu selepas pembedahan. Pelajar siswazah yang terlatih dalam psikologi, atau ahli psikologi klinikal berlesen yang dikaitkan dengan kajian ini, melaksanakan semua penilaian kognitif di bawah syarat-syarat piawai. Semua pemeriksa dan sibjek telah rahsiakan kepada kumpulan rawatan.

Table 1 [sila klik] Data demografi dan perioperatif untuk sampel kajian keseluruhan oleh kumpulan rawatan.

2.4. Ujian Neuropsikologi
Ujian untuk menilai fungsi memori telah diberikan hanya sebelum pengambilan pil buah delima satu minggu sebelum pembedahan (baseline), 2 minggu selepas pembedahan (jangka pendek), dan 6 minggu selepas pembedahan (jangka panjang). Ujian memori termasuk WAIS-III Digit Span subtest, Hopkins Verbal Learning Test-Revised (HVLT-R), the Rey Complex Figure Test with recognition trial (RCFT), the Logical Memory subtest of Wechsler Memory Scales (WMS-III), and the Brief Visuospatial Memory Test-Revised (BVMT-R).

Subtest WAIS-III Digit Span digunapakai sebagai ukuran memori kerja. Ia terdiri daripada a forward digit span repetition task, di mana responden mengulangi satu siri nombor satu digit yang semakin panjang dan tugas pengulangan julat angka ke belakang, di mana responden mengulangi siri nombor satu digit yang semakin panjang dalam sebaliknya. Jumlah markah dikira berdasarkan jumlah nombor angka yang diulang dengan tepat.

HVLT-R menilai pembelajaran lisan dan ingatan. Ini adalah list-learning yang terdiri daripada tiga percubaan ingatan segera, percubaan mengingat lampau selama 20 minit dan percubaan pengecaman, yang terdiri daripada 12 perkataan. Terdapat skor mengimbas segera (jumlah kesemua tiga percubaan), skor pingatan (tertinggi T2 atau T3 tolak T1), skor memori tertunda yang jumlah bilangan kata yang ditarik balik selepas penangguhan dan skor pengecaman yang jumlah perkataan yang mampu diingati dalam senarai kata sasaran dan gangguan. Skor retensi yang mewakili peratusan maklumat yang dikekalkan dicipta menggunakan formula berikut: {[(learning score − delayed recall score)/learning score] × 100} − 100.

menilai memori  RCFT visuospatial. Ia terdiri daripada percubaanulangan, percubaan balik segera (3 minit), percubaan mengundur tertunda (30 minit), dan percubaan pengecaman. Skor termasuk skor ulangan (yang mencerminkan ketepatan angka asal dan masa yang diperlukan untuk menyalin angka itu), skor penarikan balik segera dan tertunda (menilai jumlah maklumat yang dikekalkan dari masa ke masa), dan bilangan item dengan betul dan salah diidentifikasi tugas pengiktirafan. Skor pengekalan yang mewakili peratusan maklumat yang dikekalkan dikira menggunakan formula berikut: {[(learning score − delayed recall score)/learning score] × 100} − 100.

Subtest Memori Logik WMS-III menilai pembelajaran lisan dan ingatan kontekstual. Ia terdiri daripada dua cerita yang dibaca dengan kuat oleh pemeriksa. Cerita pertama dibaca sekali dan cerita kedua dibaca dua kali. Peserta akan memgulang semula cerita dengan serta-merta dan selepas ditangguh 25-35 minit dan diberikan ujian percubaan yes / no. Skor termasuk pengulangan semula serta pengulangan tertangguh (mencerminkan jumlah maklumat yang dikekalkan dari masa ke masa) untuk semua butiran kedua-dua cerita, skor pembelajaran untuk cerita kedua, dan skor pengiktirafan. Skor retensi yang mewakili peratusan maklumat yang dikekalkan dicipta menggunakan formula berikut:  {[(learning score − delayed recall score)/learning score] × 100} – 100.

BVMT-R menilai memori visuospatial. Ia terdiri daripada tiga percubaan di mana paparan 6 angka dibentangkan selama 10 saat dan peserta dikehendaki membuat angka di lokasi yang betul selepas setiap percubaan. Mereka dikehendaki mengingati angka-angka ini selepas ditunda masa selama 20 minit dan diberikan ujian percubaan ya / tidak. Skor termasuk penarikan balik segera (jumlah semua ujian), penangguhan balik, pembelajaran, dan pengiktirafan. Skor retensi yang mewakili peratusan maklumat yang dikekalkan dicipta menggunakan formula berikut: {[(skor pembelajaran – skor penarikan balik tertunda) / skor pembelajaran] × 100} – 100.

Skor awal pada pemboleh ubah ujiam ingatan yang dipilih telah diubah menjadi skor z menggunakan data normatif (mengambil kira usia umur dan tahap pendidikan), dan skor komposit purata dikira untuk ingatan segera, memori tertunda dan pengekalan dengan purata skor z dari setiap menguji setiap domain ini. Skala jangka pendek (2 minggu selepas pembedahan) dan jangka panjang (6 minggu selepas pembedahan) setiap pesakit kemudian dinormalisasi ke peringkat awal mereka (1 minggu sebelum pembedahan) untuk menilai sama ada skor membaik atau memburuk selepas pembedahan. Analisis statistik dijalankan menggunakan pakej perisian statistik SPSS (PASW Statistik 18) (SPSS, Inc., Chicago, IL, USA). Langkah-langkah yang berulang-ulang di antara kumpulan analisis varians (ANOVA) dijalankan dengan menggunakan data memori jangka pendek dan jangka masa kerja yang komprehensif untuk memori segera, memori tertunda dan pengekalan untuk memeriksa perbezaan antara dan dalam kumpulan pada setiap masa selepas operasi titik.

3. KEPUTUSAN DAN PERBINCANGAN

3.1. Ujian Neuropsikologi

Tiada perbezaan yang ketara antara kumpulan pada faktor demografi seperti umur, pendidikan, IQ yang dianggarkan, atau pemboleh ubah pembedahan atau perioperatif yang terdapat pada peserta (lihat Figure 1 – klik). Menyusun data di semua empat domain ingatan (bekerja, segera, tertunda, dan mengekalkan) mendedahkan trend untuk penambahbaikan daripada skor garis dasar pra-kerumitan untuk kumpulan buah delima pada kedua-dua jangkamasa pendek dan panjang, manakala kumpulan plasebo sedikit terganggu berbanding kepada garis dasar pada kedua-dua titik masa.

.

Table 1

Demographic and perioperative data for the overall study sample by treatment group.

All Pomegranate Placebo Signif.
Age in years (mean ± standard deviation) 66.3 ± 8.9 62.4 ± 8.6 70.2 ± 8.1 p = .178
Years of education
(mean ± standard deviation)
15.1 ± 1.96 15.3 ± 2.2 15.0 ± 2.0 p = .864
IQ estimate (mean ± standard deviation) 103.6 ± 17.0 100.6 ± 20.5 106.6 ± 14.4 p = .607
Gender (%) χ2 = .444
 Male 80 100 60
 Female 20 0 40
Ethnicity (%) χ2 = 1.00
 Caucasian 60 60 60
 Hispanic 20 20 20
 Asian 20 20 20
Marital status (%) χ2 = .444
 Married 88.9 75 100
 Single 0 0 0
 Divorced 11.1 25 0
 Widowed 0 0 0
Diabetes (%) χ2 = .524
 Yes 55.6 60 25
 No 44.4 40 75
High cholesterol (%) χ2 = .444
 Yes 88.9 100 75
 No 11.1 0 25
Hypertension (%) χ2 = .167
 Yes 77.8 100 50
 No 22.2 0 50
Smoking history (%) χ2 = .048
 Yes 44.4 80 0
 No 55.6 20 100
Surgery type (%) χ2 = .444
 CABG 60 60 60
 Valve 30 40 20
 CABG + valve 10 0 20
CPB minutes
(mean ± standard deviation)
142.4 ± 48.1 151.3 ± 50.6 107.0 ± 0.0 χ2 = .491
Cross-clamp minutes (mean ± standard deviation) 104.5 ± 50.7 127.5 ± 44.4 58.5 ± 4.7 χ2 = .120

Di samping itu, penyusunan data di kedua-dua jangkamasa menunjukkan perbezaan jelas dan ketara dalam pengekalannya adalah domain memori yang paling teruk terjejas oleh pembedahan. Rawatan delima tidak hanya didapati melindungi daripada kesan ini, tetapi juga meningkatkan prestasi pengekalan daripada prestasi baseline prasangka (F [3, 24] = 3.03, p <.05;  Figure 2 – klik).

Apabila domain dan jangkamasa dianalisis bersama, ia menjadi jelas bahawa jangka hayat digit (ingatan kerja), memori segera, dan memori tertunda semuanya bertambah baik sekurang-kurangnya sedikit dari garis dasar pada kedua-dua titik masa pendek dan jangka panjang untuk kumpulan buah delima. Sebaliknya, markah untuk kumpulan plasebo pada domain ini tidak berubah dengan ketara dari garis dasar (Figure 3 – klik). Walau bagaimanapun, skor pengekalan untuk kumpulan plasebo adalah lebih buruk daripada asas 2 minggu selepas pembedahan dan terus menurun sehingga 6 minggu selepas pembedahan. Skala pengekalan bagi kumpulan buah delima meningkat dengan ketara dari garis dasar pada kedua-dua 2 dan 6 minggu selepas pembedahan (F [1, 8] = 5.64, p <.05; (Figure 3 – klik).

.

Figure 2 Penyusunan data di kedua-dua titik masa menunjukkan defisit ingatan retensi tertentu dalam kumpulan plasebo selepas pembedahan, sedangkan prestasi kumpulan delima di semua domain bertambah baik selepas pembedahan (* p <.05).

Figure 3 Memori kerja, ingatan segera, dan memori tertunda semuanya bertambah baik sekurang-kurangnya sedikit dari garis dasar pada kedua-dua titik masa pendek dan jangka panjang untuk kumpulan buah delima. Skor untuk kumpulan plasebo pada domain ini tidak berubah dengan ketara dari garis dasar. …

Keputusan ini mencadangkan bahawa disfungsi ingatan selepas pembedahan jantung sebahagian besarnya terdiri daripada masalah pengekalan dan bukannya masalah dengan memori kerja, ingatan segera, atau memori yang tertunda. Skor retensi pada ujian neuropsikologi ini mencerminkan betapa banyak maklumat yang ditarik balik berbanding dengan berapa banyak yang sebenarnya dipelajari dan dengan itu memberikan ukuran penyatuan memori. Sebaliknya, skor memori kerja (rentang angka) mencerminkan keupayaan untuk menghadiri dan untuk mengekalkan maklumat untuk digunakan dalam tugas, skor memori segera mencerminkan berapa banyak maklumat yang dipelajari dalam jangka pendek, dan skor memori yang tertangguh mencerminkan berapa banyak maklumat yang ditarik balik relatif untuk berapa banyak maklumat yang sebenarnya dibentangkan.

3.2. Mekanisme Potensi
Data juga menunjukkan bahawa suplemen dengan polifenol delima boleh melindungi daripada defisit pengekalan yang disebabkan oleh pembedahan dan sebenarnya boleh meningkatkan daya tahan memori walaupun selepas pembedahan jantung. Mekanisma spesifik yang memberi kesan kepada memori polifenol delima kini tidak diketahui. Sebagai tambahan kepada sifat neuroprotective yang diterangkan di atas, buah delima telah dibuktikan untuk memperbaiki kardiovaskular, termasuk metabolisme lipid dan tekanan darah. Sebagai contoh, jus buah delima mengurangkan agregasi lipoprotein berkepadatan rendah (LDL), tekanan oksidatif [14], enzim penukar angiotensin serum, dan tekanan darah sistolik pada pesakit hipertensi [29].

Pada pesakit dengan stenosis arteri karotid, jus buah delima mengurangkan pengoksidaan LDL, aterosklerosis, dan tekanan darah sistolik [30]. Pada pesakit dengan penyakit jantung koronari iskemia, jus buah delima (PJ) menurunkan iskemia yang disebabkan oleh tekanan tetapi tidak mempunyai kesan kepada paras gula darah atau tekanan darah [31]. Kajian terhadap pesakit diabetes telah menunjukkan bahawa jus delima menurunkan pengoksidaan lipid darah, jumlah kolesterol dan kolesterol LDL tanpa kesan pada lipoprotein berkepekatan tinggi (HDL) atau serum triacylgliserol [32]. Satu kajian keatas sukarelawan yang sihat menunjukkan bahawa jus delima menurunkan pengagregatan platelet darah / pembekuan [33].

Walau bagaimanapun, kajian terhadap pesakit penyakit pulmonari obstruktif kronik tidak menimbulkan kesan ke atas fungsi pernafasan atau profil lipid. Dalam kajian haiwan, PJ ditunjukkan untuk mengurangkan agregasi LDL [14] dan aterosklerosis [34] pada tikus hiperkolesterolemik dan metabolisme lipid kardiak yang lebih baik dalam model tikus diabetes. Ada kemungkinan bahawa beberapa kesan vaskular jus delima  disebabkan oleh kesannya pada sintesis oksida nitrat dalam vasculature 34]. Juga, jus delima  telah terbukti menghalang cytochrome P450 3A (CYP3A), enzim yang terlibat dalam pengawalan nada saluran darah. Walau bagaimanapun, tidak seperti jus jeruk, jus buah delima didapati tidak menghalang pelepasan dadah pada manusia oleh penindasan CYP3A [35] atau CYP2C9 [36]. Selain itu, pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa jus delima juga mempunyai keupayaan antikancer [2737] dan sifat antimikrob [38]. Lihat  Figure 4 untuk ilustrasi mekanisme yang berpotensi untuk tindakan perlindungan delima selepas pembedahan jantung terbuka.

.

Figure 4 Delima boleh melindungi otak (dan oleh itu memori) dari kesan pembedahan jantung terbuka dengan beberapa mekanisme yang berpotensi. Anestesia am boleh menyebabkan agregasi amyloid di otak dan pembedahan boleh menyebabkan otak otak, kedua-duanya …

3.3. Implikasi
Implikasi yang paling penting untuk pesakit adalah bahawa jika kita mampu mengimbangi jumlah penurunan ingatan segera selepas pembedahan, maka prognosis jangka panjang mereka mungkin lebih baik. Sebagai alternatif, terdapat implikasi penting bagi kedua-dua pesakit dan kakitangan penjagaan kesihatan. Beberapa faktor boleh memanjangkan penjagaan intensif dan panjang penginapan hospital, termasuk desaturasi oksigen serebral intraoperative.

Sekiranya delima memang mensasarkan mekanisme hipoksia, maka ia boleh menyebabkan tempuh penjagaan rapi yang lebih pendek yang boleh mengurangkan kos pesakit dan kos hospital dalam sistem penjagaan kesihatan. Satu lagi implikasi umum untuk individu adalah untuk meningkatkan penglibatan dalam amalan kesihatan yang mudah diamalkan dalam kehidupan seharian, secara relatifnya bebas daripada kesan sampingan negatif, dan relatif murah, untuk menghadkan bilangan faktor (contohnya hipertensi, kolesterol tinggi dan merokok) yang meletakkan mereka pada risiko yang lebih besar untuk penyakit jantung yang memerlukan pembedahan jantung dan defisit kognitif berikutnya.

Akhirnya, penyelidikan yang berterusan akan membawa kepada rawatan yang lebih baik yang meningkatkan hasil pembedahan jantung dan kognitif kesejahteraan ramai lelaki dan wanita yang menjalani pembedahan jenis ini.

4. KESIMPULAN

Kajian-kajian lain yang menggunakan delima telah menumpukan pada pro-kardiovaskular [142935], anti-kanser [2737],  dan antimikrobial [38]. Pada tahun 2006, kami adalah yang pertama menunjukkan bahawa delima boleh meningkatkan fungsi kognitif pada tikus [12]. Dalam kajian ini, kami adalah yang pertama menunjukkan bahawa delima boleh meningkatkan fungsi kognitif pada manusia. Kami telah menjana data menarik yang menunjukkan bahawa polifenol buah delima boleh memberikan perlindungan jangka panjang dari defisit pengekalan ingatan yang disebabkan oleh pembedahan jantung. Kami menunjukkan corak penambahbaikan memori postsurgical yang jelas dalam kumpulan delima di semua domain ingatan yang kami uji, dengan kesan perlindungan yang sangat kuat dan tahan lama dalam domain pengekalan ingatan.

Masih mungkin bahawa dengan statistik tambahan yang disediakan dengan saiz sampel yang lebih besar mungkin membolehkan pengesanan peningkatan statistik yang signifikan di seluruh domain memori. Ia juga mungkin bahawa memanjangkan rejimen rawatan pra dan / atau posturgikal mungkin memberi faedah tambahan.

4.1. Saranan masa depan
Hasil kajian ini juga menimbulkan beberapa soalan menarik lainnya. Walaupun kita tidak menganalisis data neuropsikologi dari domain kognitif lain, mungkin satu atau lebih fakulti mental lain boleh berdampak negatif oleh pembedahan jantung dan / atau secara positif dipengaruhi oleh rawatan delima. Tambahan pula, kami memulakan rawatan sebelum pembedahan jantung. Ia masih dapat dilihat sama ada rawatan bermula selepas pembedahan akan mempunyai kesan kuat (jika ada) dan sama ada dos yang kami pilih adalah dos yang paling berkesan. Adakah dos yang lebih besar memberikan lebih banyak faedah dan / atau akan dos yang lebih kecil sama-sama berkesan? Juga, delima telah dipilih kerana kandungan polifenol tinggi mereka. Adakah buah-buahan dan sayur-sayuran kaya polifenol yang lain mempunyai kesan yang sama? Adakah senyawa polifenol yang terpencil memberikan banyak kesan yang bermanfaat seperti gabungan gabungan sebatian yang terdapat di dalam keseluruhan buah?

Akhir sekali, kajian masa depan harus menganalisis maklumat tambahan mengenai masa tinggal di hospital, kemungkinan komplikasi, penggunaan preoperative dan postoperative ubat-ubatan seperti beta-blockers dan statins, dan penilaian untuk kecelaruan. Kajian klinikal masa depan boleh memberikan jawapan kepada soalan-soalan ini, dan kajian haiwan atau in vitro dapat membantu menjelaskan mekanisme molekul di belakang sifat-sifat neuroprotective polifenol.

Akhirnya, mungkin prospek paling menarik yang ditimbulkan oleh kajian ini adalah kemungkinan suplemen makanan dengan polifenol delima dapat meningkatkan kognisi. Jika rawatan ini dapat meningkatkan prestasi pengekalan memori bagi individu yang telah menjalani rawatan pembedahan yang ditunjukkan untuk menyebabkan penurunan prestasi, mungkin rawatan ini dapat meningkatkan fungsi kognitif individu yang sihat.

Penyelidikan oleh:  Susan A. Ropacki, 1 Sapna M. Patel, 2 and Richard E. Hartman 2 ,*

Author information

Pemakluman
Penulis ingin mengucapkan terima kasih kepada Pom Wonderful kerana membekalkan pil PomX dan plasebo kepada projek ini. Para penulis tidak mempunyai kepentingan yang bercanggah dengan mana-mana syarikat yang disebutkan dalam karya ini.

Aerikel asal: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3789410/

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA