«

»

Jan 23

Jus Delima Bio Emas Jus Delima Pilihan

Jus Delima Bio Emas Jus Delima Terbaik
Jenama Jus Delima  Bio Emas ialah jus delima yang menjadi pilihan kerana ia dihasilkan daripada kombinasi jus perahan delima dan juga ekstrak buah delima.

Unsur-unsur perubatan yang tinggi hampir semuanya terkandung dalam ekstrak delima. Penggunaan komponen buah delima untuk manafaat kesihatan mula mendapat sambutan yang baik pada masa ini dikalangan orang yang menyedari ingin kembali kepada penggunaan bahan semulajadi sebagai sokongan kepada penggunaan ubatan sintetik yang berasaskan dadah.

Para saintis yang menjalankan penyelidikan khasiat buah delima kebanyakan lebih tertumpu kepada penggunaan ekstrak delima berbanding jus delima untuk kajian in vitro, in vivo dan clinical .

Satu kajian klinikal telah dijalan oleh sekumpulan penyelidik yang terdiri daripada  Eric T. Trexler,a Abbie E. Smith-Ryan,a Malia N. Melvin,a Erica J. Roelofs,a  and  Hailee L. Wingfielda daripada Department of Exercise and Sport Science, University of North Carolina at Chapel Hill, Chapel Hill, NC 27599, USA. terhadap Effects of pomegranate extract on blood flow and running time to exhaustion.

Kajian dijalankan ke atas 19 lelaki dan wanita yang aktif. Hasil kajian menunjukkan pengambilan akut ekstrak delima (PE) 30 min sebelum senaman boleh meningkatkan aliran darah dan melambatkan keletihan semasa latihan. Keputusan kajian semasa menunjukkan bahawa ekstrak delima (PE) adalah ergogenik memperlihatkan kesan yang baik pada aliran darah.

Kajian oleh Deeba N. Syed dan pasukannya juga mengesahkan bahawa majoriti sebatian fenolik yang terdapat dalam buah delima berada di kulit dan pericarp, jus komersial yang dihasilkan melalui proses di mana semua buah-buahan ditekan, mengandungi tahap yang banyak dari punicalagin, asid gallic, dan asid ellagic hanya mempunyai kepekatan minimum. Bahan yang terdiri daripada kulit, perikar dan biji, yang dipanggil marc delima mempunyai jumlah polifenol yang banyak di dalamnya (20.1%).

Ellagitannins, dan lebih khusus punicalagin, hadir dalam kulit buah delima, telah mempunyai aktiviti antikulat yang penting dan ekstrak kulit telah dicadangkan sebagai alternatif kepada penggunaan racun kulat sintetik semasa tempoh penyimpanan.

Ekstrak dari buah delima, biji dan kulit telah dibuktikan secara selektif menghalang pertumbuhan sel-sel kanser prostat dan paru-paru tanpa ketoksikan yang kelihatan ke sel normal.

Kajian ini merangkum data yang tersedia mengenai kesan selular dan molekul produk derivatif delima dari kajian in vitro, dalam sistem model hewan vivo dan ujian klinikal manusia, dalam jenis kanser terpilih dalam usaha untuk menjelaskan pencegahan dan terapeutik potensi delima terhadap pelbagai jenis kanser.

Deeba N. SyedJean-Christopher ChamcheuVaqar M. Adhami, and Hasan Mukhtar*

Author information ►


Kajian klinikal
 yang telah dilakukan oleh sekumpulan pemyelidik daripada Obesity Research Center, Research Institute for Endocrine Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran yang terdiri daripada Mirmiran PFazeli MRAsghari GShafiee AAzizi F yang diterbitkan pada 25 Mac 2010 juga telah mendapati minyak biji delima mempunyai kesan yang baik untuk mengawal lipid.

Polifenol yang terdapat dalam ekstrak buah delima didapati mempunyai kemampuan menyekat sel-sel kanser prostat daripada berkembang.

Rawatan  menggunakan Punicalagin (PA), Ellagic Acid (EA), Ekstrak Delima ( POMx) dan Jus Delima (PJ) menghalang percambahan sel dengan cara yang bergantung kepada dos dalam LNCaP androgen yang bergantung dan androgen bebas LNCaP-AR dan DU-145 prostat manusia garisan sel kanser (P <0,001)

Tiga orang penyelidik daripada Center For Human Nutrition, David Geffen School of Medicine, University of California, Los Angeles, 90095, USA telah membuat kajian mengenai keberkesanan ekstrak delima bagi merencat serta mengekang perkembangan sel-sel kanser prostat pada manusia. Mereka itu ialah Mee Young Hong,*† Navindra P. Seeram, and David Heber.

Khasiat Kulit Buah Delima: Analisis Kimia Sifat Biologi In Vitro Dan In Vivo Bahagian Kulit

Oleh:   Kaliyan Barathikannan,1 Babu Venkatadri,1 Ameer Khusro,1 Naif Abdullah Al-Dhabi,2 Paul Agastian,1 Mariadhas Valan Arasu,2 Han Sung Choi,3 and Young Ock Kim4

Pelbagai aktiviti antioksidan invitro ekstrak kulit buah-buahan telah ditentukan oleh protokol standard manakala aktiviti anti-bakteria dan anti-kulat telah ditentukan menggunakan penyebaran cakera dan kaedah microdilution. Aktiviti anti-hyperglycemic daripada kulit buah diperhatikan menggunakan pendarfluor mikroskop dalam vivo kajian.
Kandungan bahan perubatan dalam buah delima telah menarik perhatian manusia untuk membuat kajian.
Tujuan kajian ini dijalankan ialah untuk menilai in vitro kesan perencatan α-glucosidase, antimikrob, paras antioksidan dan in vivo mengenai aktiviti anti-hyperglycemic daripada Punica granatum (delima) buah-buahan ekstrak kulit menggunakan kaedah elegans Caenorhabditis.

Ekstrak etil asetat dari bahagian kulit buah delima (PGPEa) menunjukkan perencatan α-glucosidase hampir 50% pada kepekatan IC50 285,21 ± 1.9μg / ml berbanding heksana dan metanol ekstrak.

Jumlah kandungan fenolik adalah paling tinggi (218,152 ± 1.73mg catechol setara / g) dalam ekstrak etil asetat. PGPEa menunjukkan lebih aktiviti memerangkap pada 2,2-difenil-picrylhydrazyl (DPPH) dengan nilai IC50 302,43 ± 1.9μg/ml dan jumlah aktiviti antioksidan dengan IC50 294,35 ± 1.68 μg / ml. PGPEa juga menunjukkan dengan ketara effecton pengoksidaan lipid IC50 208,62 ± 1.68 μg / ml, dan juga mengurangkan dengan amat ketara.
Antara ekstrak pelarut yang telah diuji, ekstrak etil asetat daripada kulit buah-buahan menunjukkan spektrum luas aktiviti antimikrobial. Etil asetat ekstrak ditambah C.elegans cacing menunjukkan perencatan pengumpulan lipid sama dengan acarbose, menunjukkan aktiviti hipoglisemik yang baik.

Cacing biasa berbanding dengan ujian (ekstrak etil asetat ditambah) menunjukkan aktiviti hipoglisemia yang paling tinggi dengan meningkatkan jangka hayat cacing. analisis GC-MS daripada PGPEa menunjukkan jumlah maksimum alkohol 5-hydroxymethylfurfural dan 4-fluorobenzyl (48.59%).

Dalam kajian ini kita mendapati pelbagai sifat-sifat biologi kulit buah delima. Keputusan jelas menunjukkan bahawa ekstrak kulit buah delima boleh digunakan untuk mencegah kejadian komplikasi jangka panjang pesakit kencing manis.

Satu lagi kumpulan ahli sains yang diketuai oleh Matthew B. Rettig dari  University of California-Los Angeles bersama 12 ahli sains yang lain telah bergabung tenaga menjalankan penyelidikan untuk melihat keupayaan ekstrak delima samaada mampu menghalang pertumbuhan kanser prostat. Journal kajian ini telah diterbitkan pada tahun 2010.

Kumpulan pengkaji ini mendapati ekstrak buah delima (PE) melambatkan kemunculan LAPC4 androgen-xenograf bebas melalui perencatan proliferasi dan induksi apoptosis. Mereka juga mendapati ekstrak buah delima (PE) sebagai ejen pemakanan yang berupaya mencegah kemunculan  androgen-bebas yang didorong sebahagiannya dengan meningkatkan aktiviti NF-κB.

Bagi tujuan kajian tersebut mereka telah menggunakan dua formula buah delima iaitu Jus Delima (PJ) dan ekstrak buah delima (PE). PE adalah ekstrak buah delima yang diperbuat daripada kulit buah yang diseragamkan kepada ellagitanin, sebagai punicalagin (37-40%), dan asid ellagik bebas (3.4%) seperti yang ditentukan oleh kromatografi cecair prestasi tinggi menggunakan kaedah yang telah diterangkan sebelumnya (18). Ekstrak buah delima (PE) diberikan kepada haiwan dalam dos berdasarkan jumlah ellagitanin dalam satu hidangan PJ (240ml satu jus kekuatan tunggal, 80 mg ellagitanin, sebagai punicalagin; (18). Dos yang bersamaan yang akan diberikan kepada manusia yang berat badannya 70kg dikira untuk tikus 25 g berat badan menjadi 0.03 mg ellagitannins. Ekstrak buah delima (PE) dimasukkan ke dalam 10% larutan glukosa berair untuk pengambilan secara oral.

Selain mengandungi ekstrak delima dan jus delima, Jus Delima Bio Emas juga diperkuatkan lagi dengan tambahan ekstrak biji aprikot, ekstrak biji/daun zaitun, ekstrak buah kurma, ekstrak aprikot dengan diperkayakan oleh madu supaya fimgsi buah delima disokong oleh khasiat ekstrak tambahan itu. Semuanya untuk memaksimakan faedah untuk penjagaan dan pemulihan kesihatan.

Sebab itulah Jus Delima Bio Emas ialah jus delima terbaik. Kenyataan ini berasaskan penyelidikan-penyelidikan saintifik dan klinikal yang telah dijalankan oleh para saintis diseluruh dunia.Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA