«

»

Feb 01

Supplemen Jus Delima Mempercepat Pemulihan Kecederaan Dan Kesakitan Otot

Supplemen Jus Delima Mempercepat Pemulihan Kecederaan Dan Kesakitan Otot Akibat Latihan Angkat Berat

 

ABSTRAK

TUJUAN:

Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji kesan suplemen jus delima semulajadi terhadap prestasi dan tindak balas yang teruk dan lambat terhadap kesakitan otot dan kecederaan otot selepas sesi latihan angkat berat.

KAEDAH: Sembilan peserta sukan angkat berat elit (21 ± 0.5 tahun) di sukan olimpik telah diuji melalui pengambilan plasebo (PLA) atau suplemen buah delima semulajadi (POMj). Kadar jantung, tekanan darah dan sampel darah (parameter hematologi, kerosakan otot dan protein C-reaktif (CRP) direkodkan pada 3min dan 48jam selepas setiap sesi. Manakala prestasi berat, RPE, dan DOMS juga dinilai selepas setiap sesi latihan.

KEPUTUSAN: Ujian T menunjukkan prestasi yang lebih tinggi (+ 8.30%) dan nilai RPE yang lebih rendah (-4.37%) menggunakan suplemen POMj (p <0.05) berbanding dengan plasebo PLA. Bagi nilai DOMS, penambahbaikan yang ketara (13.4%) menggunakan POMj ditunjukkan hanya untuk extensors lutut (p <0.01). Berbanding dengan keadaan plasebo PLA, menggunakan suplemen POMj menurunkan peningkatan tekanan darah sistolik (SBP), HR, CK dan LDH (p <0.05; -4.46%, -1.81%, -8.75%, -1.64% ) dan mengurangkan peningkatan ketara ASAT, PAL dan CRP (p> 0.05). Di samping itu, selepas 48 jam sesi latihan, menggunakan suplemen POMj meningkatkan pemulihan kinetik SBP (p <0.01, 7.97%), CK (p <0.001, 11.34%), LDH (p <0.05, 7.30%) dan ASAT (p < 0.05, 6.77%). Sesungguhnya, kajian ini menunjukkan bahawa tempuh pemulihan selama 48 jam yang dikaitkan dengan suplemen POMj semulajadi adalah mencukupi untuk mencapai nilai berehat dari kerosakan otot selepas sesi latihan yang intensif.

KESIMPULAN: Suplemen Jus Delima POMj semulajadi meningkatkan kemampuan untuk mematuhi program latihan intensif. Oleh itu,ahli sukan yang terbabit dalam acara angkat berat elit dinasihatkan untuk menggunakan Suplemen Jus Delima semulajadi semasa program latihan intensif untuk mempercepat pemulihan otot.

[Pendaftaran Penyelidikan: ClinicalTrials.gov NCT02697903]

 

PENGENALAN

Senaman intensif atau tidak biasa dapat mengurangkan kekuatan maksimal [1], dan meningkatkan kecederaan otot, tekanan oksidatif, keradangan, yang dapat mengurangkan keupayaan untuk menjalankan dan mematuhi program latihan [2]. Di samping itu, senaman intensif sering diikuti dengan tempoh kecederaan dan kesakitan yang boleh mengambil tempuh selama beberapa hari atau minggu dengan puncak yang biasanya berlaku antara selepas latihan 24 dan 48 jam [3]. Latihan angkat berat Olimpik, yang dikenali sebagai jenis latihan kekuatan yang sangat sengit, adalah antara latihan yang berkaitan dengan masalah ini [4, 5].

Dalam konteks ini, dan menurut Lui et al. [4] dan Pettersson. [5], kedua-dua latihan latihan jangka panjang dan satu minggu latihan rintangan intensif meningkatkan tekanan oksidatif, kerosakan otot dan kecederaan sel kepada ahli angkat berat elit. Oleh itu, rehat yang secukupnya selepas latihan intensif didapati penting untuk pemulihan. Baru-baru ini, Ammar et al. [6, 7] menunjukkan bahawa penanda kerosakan otot, tekanan oksidatif dan keradangan meningkat dengan serta-merta selepas sesi Olympic-weightlifting session dengan kadar peningkatan yang lebih tinggi pada waktu pagi berbanding dengan sesi malam dan petang.

Mereka juga menunjukkan bahawa tempuh masa 48 jam tidak mencukupi untuk memulihkan nilai rehat bagi majoriti parameter ini (iaitu, selepas sesi pagi) [6, 7]. Sebaliknya data yang dikumpulkan dengan jelas membuktikan bahawa delima mempunyai beberapa manfaat kesihatan [8]. Delima boleh membantu mencegah atau merawat pelbagai faktor risiko penyakit termasuk tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, tekanan oksidatif, hyperglycemia, dan aktiviti keradangan [9, 10]. Tambahan pula jus buah delima (POMj), yang mengandungi paras polifenol yang tinggi, dibuktikan: (i) mengurangkan radikal bebas, tekanan oksidatif dan peroxidasi lipid (-65%) [11], (ii) mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular [9, 12] dengan mengurangkan tekanan darah sistolik tinggi (-12%), ketebalan arteri karotid (-30%), pengoksidaan lipoprotein kolesterol berkepadatan rendah (-90%) dan meningkatkan aliran darah miokardium (+17 [13] dan status antioksidan (+ 130%) [9], dan (ii) menggalakkan perencatan beberapa faktor transkripsi selular seperti faktor NF-κB (NF-κB), faktor nekrosis tumor α (TNFα) cyclooxygenase-2 (COX-2) [8, 14, 15], menghalang pengeluaran mereka dan memerangi degenerasi keradangan tulang rawan untuk melindungi artikulasi [16].

Selain itu, dalam kajian komparatif spectrophotometric antara POMj, wain merah, jus blueberry, jus cranberry, jus oren dan teh hijau [17], jus buah delima (POMj) didapati mempunyai kapasiti tertinggi untuk memusnahkan radikal bebas dan mengurangkan pengoksidaan LDL dan menghalang stres oksidatif sel dalam makrofag, dengan aktiviti antioksidan (Keupayaan antioksidan setara Trolox: TEAC = 18-20) tiga kali lebih tinggi daripada wain merah dan teh hijau (6-8 TEAC) [17].

Keberkesanan jus buah delima (POMj) disebabkan oleh bioavailabiliti tinggi berbanding polifenol lain seperti resveratrol [18]. Mekanisme asas manfaat polifenol biologi masih belum jelas tetapi ia jelas dibuktikan terutamanya pada orang yang diletakkan di bawah keadaan yang tertekan [9,14,16,19]. Dalam konteks ini, beberapa kajian yang berkaitan dengan kesan delima dengan senaman fizikal [3, 20] mendatangkan banyak manfaat kesihatan POMj kepada orang yang mengalami tekanan dari senaman fizikal intensif.

Kajian-kajian ini terutamanya memberi tumpuan kepada kesan potensi suplemen makanan dalam jus buah delima (POMj) pada pemulihan otot akibat daripada kecederaan berkait dengan senaman eksentrik yang kuat [3, 20]. Pada peserta yang tidak terlatih, Trombold et al. [20] menunjukkan bahawa minuman harian 500ml jus buah delima (POMj) selama lima hari sebelum senaman eksentrik secara signifikan meningkatkan pemulihan kekuatan 2-3 hari selepas latihan. Walau bagaimanapun, penulis-penulis ini gagal untuk mendapatkan kesan yang signifikan ke atas tahap kerosakan otot (creatine kinase (CK) dan myoglobin) dan penanda pernafasan (interleukin-6, dan CRP) semasa pemulihan.

Dalam kajian lain yang dijalankan dalam peserta terlatih (iaitu latihan berat), didapati bahawa 15 hari minum jus buah delima (POMj) (iaitu, dua kali sehari 250ml) meningkatkan kekuatan lengan selama latihan pasca 2 hingga 168 jam dan mengurangkan secara signifikan ukuran kesakitan otot flexor untuk latihan pasca 48 dan 72 jam [3]. Walau bagaimanapun, kekuatan isometrik dan kesakitan otot dalam extensors lut tidak terjejas dengan ketara oleh suplemen jus buah delima (POMj) berbanding dengan PLA.

Kami ini menyimpulkan bahawa suplemen jus buah delima (POMj) mengurangkan rasa sakit otot lengan tetapi tidak otot kaki. Baru-baru ini, Machin et al [21], mengambil suplemen dos delima yang optimum, menunjukkan bahawa mengmbil suplemen jus buah delima atau dua kali sehari meningkatkan pemulihan kekuatan kedua-dua kaki dan otot lengan selepas senaman yang agak berat. Mengikut pengetahuan penulis, nampaknya tidak ada kajian yang meneliti kesan akut dan tertunda dari suplemen POMj terhadap prestasi dan pemulihan selepas latihan yang melibatkan seluruh otot badan (iaitu latihan angkat berat Olimpiade). Memandangkan kekurangan penyelidikan dalam bidang ini dan hasil yang bercanggah, tujuan kajian ini adalah untuk memeriksa sama ada pengambilan suplemen POMj semulajadi 48 jam sebelum atau pada pagi sebelum sesi latihan dapat mencegah kemerosotan prestasi angkat berat dan mengurangkan biokimia akut dan tertangguh dan tindak balas kesakitan otot.

KAEDAH

Kami mengesahkan bahawa semua percubaan yang sedang berlangsung dan berkaitan untuk penyelidikan ini didaftarkan.

Peserta:

Sembilan ahli angkat berat elit lelaki (umur: 21 ± 0.5 tahun, berat badan: 80 ± 9,5 kg, ketinggian 175 ± 8.1 cm (min ± SD)) secara sukarela untuk mengambil bahagian dalam kajian ini. Para peserta telah direkrut atas dasar:

(i) mereka menjalni latihan sekurang-kurangnya lima sesi seminggu (antara 15 jam: 30 dan 17 jam: 30) dengan 90 hingga 120 min setiap sesi,

(ii) mereka mempunyai pengalaman lebih daripada 3 tahun dalam sukan angkat berat Olimpik dan

(iii) mereka tidak mempunyai apa-apa kecederaan dan mereka tidak menggunakan sebarang antioksidan (contohnya, vitamin E, A, C dan sebagainya) atau ubat anti-radang semasa tempoh percubaan dan satu bulan sebelum kajian ini.

Selepas menerima penjelasan menyeluruh tentang kemungkinan risiko dan ketidakselesaan yang berkaitan dengan prosedur eksperimen, setiap peserta memberikan persetujuan secara bertulis untuk mengambil bahagian dalam eksperimen tersebut. Kajian ini dijalankan mengikut Deklarasi Helsinki. Protokol (S1 Protocol) dan borang kebenaran telah diluluskan sepenuhnya oleh lembaga kajian Laboratory of Biochemistry, CHU Habib Bourguiba, Sfax, Tunisia sebelum permulaan penilaian.

Reka bentuk eksperimen:

Satu minggu sebelum permulaan tempoh eksperimen (01/01/2015), rekod berat badan dalam satu pengulangan (1-RM) telah dinilai bagi setiap peserta dalam setiap gerakan Olimpik Rajah 1. Selepas sessi warm-up (iaitu , Set pertama dengan 8 hingga 10 ulangan pada 50%, set 2 dengan 3 hingga 5 pengulangan pada 75% dan 3 set dengan 1 hingga 3 pengulangan pada 90% maksimum atlet yang dianggarkan), 1-RM dinilai dalam tiga percubaan dengan 5 minit di antara jarak masa pemulihan [22].

Seperti yang dicadangkan oleh Kraemer dan Fry [23], galakan dan komunikasi berterusan dengan atlet semasa ujian ini adalah penting untuk mendapatkan prestasi terbaik. Juga, anggaran 1-RM telah disahkan dalam dua hari akan datang. Kemudian para peserta melakukan sebahagian daripada program latihan kebiasaan mereka dari 08h 00 hingga 09h: 45 – dua sesi latihan Fig 1 menggunakan PLA (07/01/2015) dan POMj (09/01/2015) tambahan dengan tempoh pemulihan selama 48 jam. Tambahan (1500 ml) PLA atau jus buah delima (POMj) diambil tiga kali setiap hari pada 48 jam yang masing-masing meneruskan sesi latihan ini (iaitu 250ml × 6 kali dengan selang 8-h). Selain itu, 1jam sebelum sesi latihan, peserta mengambil 500 ml tambahan PLA dan 500 ml POMj. Fig 1.

Apabila tiba masa untuk sesi ujian pertama, setiap berat badan peserta (Tanita, Tokyo, Jepun) dan tinggi telah direkodkan. Selain itu, sebelum dan selepas setiap sesi latihan, suhu mulut direkodkan dengan termometer klinikal digital yang diselaraskan (Omron, Paris, Perancis: ketepatan: 0.05° C) dimasukkan sublingually selama sekurang-kurangnya 3 minit dengan peserta dalam kedudukan berehat yang duduk sekurang-kurangnya 15 minit. Di samping itu, sebelum dan selepas setiap sesi latihan, sampel darah puasa (sampel darah 2, 3, 4 dan 5, Fig 1) dikumpulkan dan kadar jantung (HR) dan tekanan darah sistolik (SBP) sphygmomanometer diambil. Selain itu, untuk menilai kinetik pemulihan parameter biologi, sampel darah, suhu, HR dan SBP dikumpulkan pada keadaan berehat (iaitu selepas 10 hari pemulihan, sampel darah 6) dan segera (3min) selepas sesi latihan yang didahului Sesi PLA (sampel darah 1). RPE direkodkan selepas setiap sesi latihan [24].

Sebelum sesi ujian, para peserta berpuasa dan dibenarkan minum hanya satu gelas air (15-20 cl) untuk mengelakkan kesan thermogenesis pasca-pasang [25]. Berdasarkan keputusan Petterson et al. [5] yang menunjukkan bahawa kejadian kerosakan otot kekal meningkat sekurang-kurangnya 7 hari selepas latihan angkat berat intensif, tempoh pemulihan 3 minggu dipilih untuk menilai keadaan biologi (19/01/2015). Lebih-lebih lagi, Memandangkan:

(i) laporan terdahulu menyatakan bahawa tempoh minimum untuk suplemen adalah sekurang-kurangnya (misalnya, 30-60 minit) sebelum latihan [26] dan

(ii) POMj adalah sumber nitrat dan polifenol yang sangat pekat [27], peserta diminta memakan 500 ml POMj dan PLA 60 minit sebelum permulaan sesi latihan untuk membolehkan masa yang cukup untuk mengedarkan nitrat dan nitrit untuk mendapatkan kesan ergogenik yang dapat dilihat.

Di samping itu, memandangkan:

(i) menggunakan perintah rawak dalam kajian ini akan menyebabkan penggunaan POMj dan tambahan PLA untuk sesetengah peserta dengan hanya menjejaskan masa 48 jam, manakala

(ii) kesan kelebihan POMj yang tertunda dapat bertahan sehingga 3 minggu selepas gangguan pengambilan [28], kami dalam kajian ini cuba mengelakkan sebarang perubahan dalam tahap darah biokimia pada permulaan dan semasa tempoh pentadbiran PLA, dengan mengelakkan penggunaan jus buah delima (POMj) sebelum PLA. Oleh itu, PLA (pada mulanya) kemudian POMj dikelola untuk semua peserta (reka bentuk bukan rawak).

Fig 1

Fig 1 rekabentuk eksperimen

Sesi latihan

Setiap sesi latihan termasuk tiga latihan Olimpik-Weightlifting: snatch, clean and jerk, and squat [6, 7, 29] . Setelah meningkatkan beban sehingga percubaan yang tidak berjaya dalam rsnatch, clean and jerk, lima set untuk setiap latihan dilakukan (iaitu, dua set pada 85% dari 1-RM dengan tiga pengulangan per set dan tiga set pada 90% dari 1- RM dengan dua wakil setiap set) dengan tempoh pemulihan pasif selama 5 minit di antara [30].

Setiap sesi didahului oleh pemanasan selama 10 minit di mana para peserta akan melakukan 3-5 pengulangan dengan peningkatan beban (iaitu 40-80% dari 1-RM). Prestasi dalam setiap sesi diukur dengan jumlah volume yang diangkat dalam dua gerakan Olimpik (jumlah yang diangkat (kg) dalam ragutan ditambah jumlah yang dinaikkan (kg) dalam bersih dan Jerk: hanya lif yang betul dipertimbangkan) [6, 7] dan dengan jumlah maksimal yang diangkat dalam gerakan Olimpik (iaitu, beban maksimal yang diangkat (kg) dalam tangkapan ditambahkan ke beban maksimal yang diangkat (kg) dalam bersih dan Jerk).

Penarafan skala peneguhan

Penarafan skala penekanan (RPE) (15 mata) yang dilihat dari 6 (sangat, sangat terang) hingga 20 (sangat, sangat keras) 10. Skala RPE mengukur perasaan usaha, ketegangan, ketidakselesaan, dan / atau keletihan yang dialami semasa tugas fizikal. Walaupun ini adalah ukuran subjektif (penekanan orang), nilai RPE ditunjukkan untuk memberikan anggaran yang baik tentang kenaikan kadar jantung, keletihan otot dan beberapa langkah fisiologi lain semasa aktiviti fizikal [24].

Bermulanya kesakitan otot

Kesedaran onset (DOMS) yang dilonggarkan dari extensors lutut dan flexors siku ditentukan 48 jam selepas sesi latihan. Peserta diminta untuk menilai tahap kesakitan pada kedua-dua otot menggunakan skala analog visual 0 (tiada kesakitan) hingga 10 (kesakitan yang tidak tertanggung) [31]. Kesannya dinormalisasikan kepada 100% dari tahap yang paling dirasakan.

Rekod pemakanan

Untuk menilai kecukupan pengambilan nutrien, rekod diet berturut-turut selama 7 hari telah amalkan. Semua peserta menerima penjelasan terperinci secara lisan dan arahan bertulis mengenai prosedur pengumpulan data. Peserta diminta untuk meneruskan tabiat pemakanan mereka pada tempoh rakaman pemakanan dan tepat seperti yang mungkin dalam merekod jumlah dan jenis makanan dan cairan yang dimakan. Senarai alatan rumah yang biasa, seperti cawan dan sudu, dan maklumat khusus tentang kuantiti dalam setiap pengukuran (gram, dsb.) diberikan kepada setiap peserta. Makanan setiap individu dikira menggunakan pakej perisian Bilnut 4 (SCDA Nutrisoft, Cerelles, Perancis) dan jadual komposisi makanan yang diterbitkan oleh Institut Perangkaan Kebangsaan Tunisian pada tahun 1978. Pengambilan nutrien yang dianggarkan dirujuk kepada pengambilan diet rujukan untuk orang yang aktif secara fizikal dan Data pemakanan harian menunjukkan bahawa jumlah pengambilan kalori, macronutrien, dan mikronutrien terletak dalam selang pengambilan diet rujukan untuk orang dewasa Tunisia yang sihat.

Suplemen buah delima dan plasebo

Kuantiti yang diuji jus buah delima (POMj) asli telah disediakan dari buah delima segar 48 jam sebelum permulaan eksperimen dan dibekukan dan disimpan pada -4° C. Tiada produk kimia tambahan yang ditambahkan ke jus buah delima (POMj) semulajadi. Setiap 500-mL jus buah delima (POMj) yang diuji mengandungi 2.56g polyphenol, 1.08g ortodiphenol, 292.59mg flavonoid dan 46.75mg flavonol. Subjek diingatkan secara lisan melalui komunikasi telefon untuk mengambil pada masa yang diperlukan suplemen mereka. Jus PLA terdiri daripada minuman komersial berperisa yang mengandungi air, asid sitrik, rasa semulajadi dan rasa semulajadi yang serupa (Pomegranate), pemanis (aspartame × (0.3g / l), acesulfame K (0.16g / l)), penstabil gusi) dan tidak mengandungi antioksidan, vitamin atau polifenol.

Memandangkan minuman harian 500ml (2 × 250ml / hari) POMj selama lima atau lima belas hari sebelum latihan intensif menunjukkan kesan yang bercanggah dalam tahap pemulihan kerosakan otot, serta kekuatan otot dan kesakitan [3, 20], dan memandangkan kajian sekarang menyiasat kesan jus buah delima (POMj) asli yang dikonsumsi hanya 2 hari sebelum sesi latihan, jumlah suplemen 750ml (3 × 250ml / hari) telah dipilih.

Sebatian fenolik Pengekstrakan pecahan fenolik

Ekstrak fenolik diperolehi selepas prosedur Chtourou et al.  [32] dengan beberapa pengubahsuaian. Malah, sampel jus buah delima (POMj) (4g) ditambah kepada 2 mL n-heksana dan 4 mL campuran metanol / air (60:40, v / v) dalam tiub centrifuge 20 ml. Selepas pencampuran yang kuat, mereka disentri selama 3 minit. Fasa hidroalcoholik dikumpulkan, dan fasa heksana diekstraksi dua kali dengan 4 mL metanol / air (60:40, v / v) penyelesaian setiap kali. Akhirnya, pecahan hidro alkohol digabungkan, dibasuh dengan 4 mL n-heksana untuk menghilangkan POMj sisa, kemudian ditumpukan dan dikeringkan oleh centrifuge penguapan dalam vakum pada 35° C.

Penentuan kandungan fenol dan o-diphenol

Penentuan jumlah sebatian fenolik telah dilakukan melalui reagen Folin-Ciocalteau menggunakan kaedah yang digambarkan oleh Gargouri et al. [33]. Jumlah kandungan fenolik dinyatakan sebagai miligram asid gallik (GA) bersamaan dengan satu kilogram jus buah delima (POMj) (y = 0.011x, R² = 0.990). Ketumpatan optik (OD) diukur pada λ = 765 nm, menggunakan spektrofotometer (Shimadzu UV-1800 PC, Jepun). Kepekatan sebatian o-diphenolic dalam ekstrak metanol ditentukan oleh kaedah Dridi-Gargouri et al. [34]. Jumlah kandungan o-diphenolik dinyatakan sebagai miligram setara GA per kilogram POM (y = 1.144x, R² = 0.999). OD diukur pada λ = 370 nm, menggunakan spektrofotometer yang sama.

Penentuan jumlah flavonoid

Jumlah flavonoid diukur oleh asim kolum yang dihasilkan oleh Gargouri et al. [33]; 1 mL aliquot sampel yang dicairkan yang sesuai atau larutan standard catechin (20, 40, 60, 80 dan 100 mg L-1) telah ditambah kepada 10 mL volumetrik yang mengandungi 4 mL dua sulingan H2O. Pada masa sifar, 0.30 mL 5% NaNO2 ditambah ke dalam kelalang. Selepas 5 minit, 0.30 mL 10% AlCl3 ditambah. Pada 6 min, 2 mL (1 mol L-1) NaOH ditambah pada campuran. Segera, kuah tindak balas telah dicairkan dengan isipadu dengan penambahan 2,40 mL H2O dua penyulingan dan bercampur dengan teliti. Mengenai penyerapan campuran, warna merah jambu, ia ditentukan pada 510 nm berbanding air yang disediakan kosong. Bagi jumlah flavonoid buah-buahan, mereka dinyatakan berdasarkan berat segar sebagai mg setara katekin 100 g-1. Perlu diperhatikan bahawa sampel dianalisis dalam tiga kali ganda.

Analisis sampel darah

Sampel darah (7ml) dikumpulkan enam kali untuk setiap peserta Fig 1 dari vena bawah lengan (iaitu, 3.5ml dalam tiub yang mengandungi EDTA untuk parameter hematologi dan tiub 3.5ml yang mengandungi Heparin untuk GLC, CRE, CRP dan kerosakan otot). Sampel darah dikumpulkan selepas 5 minit duduk di rehat (sampel darah 6), dan sebelum dua sesi ujian (contoh darah 2 dan 4). Sebaik sahaja selepas sesi latihan (sampel darah 1, 3 dan 5), sampel juga dikumpulkan pada 3min yang sedang duduk. Sampel ditempatkan dalam mandian ais dan disentrifugasi dengan segera pada 3000 rpm (× g) selama 10 minit. Aliquot plasma yang dihasilkan disimpan di -80 ° C sehingga analisis.

Untuk menghapuskan varians antara ujian, kesemua sampel dianalisis dalam run ujian yang sama. Semua ujian telah dilakukan dalam dua salinan dalam makmal yang sama dengan penggunaan serum kawalan secara serentak dari Randox. Parameter hematologi (iaitu, sel darah putih (WBC), neutrophils (NEU), sel darah merah (RBC), dan platelet (PLT) dilakukan dalam tempoh 3 hari dalam penganalisis sel darah pelbagai saluran automatik Beckman Coulter Gen-2 (Coulter T540) Glukosa plasma (GLC), Creatinine (CRE), penanda kerosakan otot dan CRP ditentukan spektrofotometri menggunakan Architect Ci 4100 d’ABOTT CK, fosfat alkali (PAL), laktat dehidrogenase (LDH) dan CRP masing-masing diukur dengan N-asetil Kaedah-kaedah cysteine, hidrolisis kaedah parametrophenyl fosfat, pengoksidaan laktat pada kaedah pyruvate dan kaedah imunoturbidimetrik. Koefisien-koefisien intra-assay variasi bagi parameter ini masing-masing adalah 1.3%, 2.3%, 0.2% dan 1.16%. Aspartate aminotransferase (ASAT) ditentukan dengan mengukur pengoksidaan NADH dengan pekali intra variasi 1.1.

Analisis statistik

Semua ujian statistik diproses menggunakan Perisian STATISTICA 10.0 (Stat-Soft, Maisons-Alfort, Perancis). Normalnya pengagihan telah disahkan menggunakan Shapiro-Wilks W-test. Ujian t-mudah digunakan untuk menganalisis kesan suplemen jus buah delima (POMj) terhadap persembahan fizikal dan RPE. Untuk menganalisis kesan suplemen jus buah delima (POMj) terhadap respon biologi semasa sesi latihan (nilai pra-pos), ANOVA dua peringkat (pelarasan (PLA dan jus buah delima (POMj)) tahap 2 [latihan (Pra dan Pos)] dengan langkah berulang digunakan untuk menganalisis kesan suplemen POMj dalam kinetik pemulihan bagi parameter yang dipilih, satu-arah ANOVA digunakan. Ujian post hoc dilakukan apabila kesan utama yang signifikan didapati menggunakan ujian perbezaan nilai jujur Tukey (HSD). dikira sebagai parsial-kuadrat parsial (ηp2) untuk analisis ANOVA dan sebagai Cohen’s d untuk ujian t-sample yang dipasangkan untuk menilai kepentingan praktikal penemuan. Hubungan korelasi Pearson digunakan untuk menilai korelasi antara nilai DOMS dan CK. pada p <0.05.

KEPUTUSAN

Kesan suplemen buah delima pada prestasi fizikal, penarafan penuaan yang dirasakan dan penderitaan yang teruk Pengukuran prestasi fizikal (iaitu jumlah jumlah yang ditarik dan jumlah maksimum yang diangkat) selepas menggunakan pelengkap PLA dan POMj dibentangkan pada Fig 2. Analisis statistik menunjukkan kesan tambahan jus buah delima (POMj) yang ketara dalam kedua-dua prestasi yang dikira (t = -2.37, p <0.05, d = -0.3 dan t = -2.4, p <0.05, d = -0.1, masing-masing) semasa keadaan POMj berbanding PLA (iaitu kadar peningkatan = + 8.29 ± 3.8% dan + 3.26 ± 0.83% jumlah maksimum yang ditarik). Begitu juga, RPE Fig 3 dan DOMS (iaitu, extensors lutut; Fig 4) menunjukkan kesan ketara suplemen (t = 2.4, p <0.05, d = 0.18 dan t = 4, p <0.01, d = 0.42) nilai yang lebih rendah diukur semasa keadaan jus buah delima (POMj) (iaitu kadar penurunan = -4.37 ± 1.45% untuk RPE dan -13.4 ± 3.84% untuk DOMS extensors lutut). Rajah 2  Persembahan dihitung dengan PLA dan suplemen jus buah delima (POMj) semula jadi. Rajah 3 Rajah 3 Nilai-nilai RPE menggunakan suplemen Placebo dan semulajadi POMj. Rajah 4 Rajah 4 Nilai DOMS menggunakan PLA dan suplemen POM semulajadi.

Fig 2

Fig 2 Persembahan dihitung dengan PLA dan suplemen POMj semula jadi

Fig 4

Fig 4 Nilai DOMS menggunakan PLA dan suplemen POM semulajadi
Walau bagaimanapun, untuk DOMS dari otot lentur siku Rajah 4, tiada kesan jus buah delima (POMj) ditunjukkan (p> 0.05). Dalam kedua-dua keadaan, penderitaan lanjutan extensors lutut adalah lebih tinggi (p <0.001) daripada kelewatan lenturan siku (iaitu, 74.4 ± 4.4% vs 32.2 ± 3.6% dan 61.1 ± 5.1% vs 25.5 ± 3.7%). Bagi kedua-dua kumpulan otot, hubungan yang signifikan antara kesakitan tertangguh dan tahap CK ditunjukkan (p <0.001) dengan r = 0.8 antara tahap CK dan DOMS dari extensors lutut dan r = 0.7 antara tahap CK dan DOMS flexors siku.

Kesan delima pada parameter biologi sebelum dan selepas sesi latihan

Respons biologi semasa sesi latihan angkat berat telah dibentangkan dalam Table 1 untuk kedua-dua PLA dan jus buah delima (POMj) supplementation.

Table 1

Table 1 Respons biologi akut untuk sesi latihan angkat berat dengan menggunakan POMj asli dan tambahan PLA.

Kesan jus buah delima (POMj) pada suhu teras, tekanan darah sistolik jantung, glukosa dan kreatinin Kesan akut:

Analisis statistik menunjukkan peningkatan yang ketara dalam sesi latihan pra-post untuk suhu teras, HR dan SBP dalam kedua-dua keadaan (p <0.001) dengan kadar peningkatan yang lebih tinggi untuk suhu teras (+ 0.42%) dan kadar kenaikan yang lebih rendah untuk HR dan SBP (-4.46% dan -1.81%) semasa keadaan jus buah delima (POMj). Terdapat juga perbezaan latihan pra-post perbezaan yang signifikan untuk GLC dan CRE hanya menggunakan POMj dengan nilai latihan pos yang lebih rendah untuk GLC (p <0.05, kadar penurunan = -10.59 ± 3.51%) dan yang lebih tinggi untuk CRE (p <0.05 , kadar peningkatan = + 6.32 ± 1.57%).

Kesan tertangguh:

Tambahan pula, perbezaan nilai sesi pra-latihan (iaitu, selepas pemulihan 48h menggunakan 1.5L PLA vs 1.5L suplemen POM) dicatatkan untuk SBP dengan nilai yang lebih rendah menggunakan suplemen jus buah delima (POMj) (p <0.01). Bagi parameter ini, kesan yang ketara terhadap suplemen jus buah delima (POMj) direkodkan untuk HR dan GLC dengan p <0.05 dan untuk SBP dengan p <0.01 dan kesan signifikan sesi latihan dicatatkan untuk suhu teras, HR, SBP, dan CRE (p <0.01, p <0.05, p <0.001 dan p <0.01, sementara tiada interaksi POMj tambahan × sesi Latihan didaftarkan.

Kesan jus buah delima (POMj) pada parameter hematologi Kesan akut:

Mengenai parameter hematologi, semasa keadaan PLA, semua parameter menunjukkan perbezaan yang signifikan dalam sesi latihan pra-post dengan nilai post-training yang lebih rendah untuk WBC, NEU dan RBC (p <0.05, kadar penurunan = -11.36 ± 3.66 %, -7.97 ± 4.11% dan -10.34 ± 2.02%) dan nilai selepas latihan yang lebih tinggi untuk PLT (p <0.01; kadar peningkatan = + 24.97 ± 9.95%). Menggunakan suplemen jus buah delima (POMj), tiada sesi pra-pos perubahan penting didaftarkan (p> 0.05) untuk semua parameter yang dipilih.

Kesan tertangguh:

Perbandingan nilai pra-latihan dalam kedua-dua keadaan, menunjukkan perbezaan yang signifikan untuk NEU dan PLT dengan nilai pra-latihan yang lebih rendah untuk NEU (p <0.05) dan yang lebih tinggi untuk PLT (p <0.05) menggunakan suplemen jus buah delima (POMj). Untuk parameter ini, kesan POMj yang signifikan didaftarkan untuk NEU (p <0.05), kesan latihan yang ketara telah didaftarkan untuk WBC, RBC dan PLT (p <0.001) dan interaksi signifikan jus buah delima (POMj) supplementation × Latihan didaftarkan untuk RBC (p <0.05 ).

Kesan delima pada parameter kerosakan otot dan protein C-reaktif Kesan akut:

Bagi kerosakan otot dan penanda radang, semasa kedua-dua keadaan PLA dan POMj, peningkatan latihan pra-pos yang signifikan telah didaftarkan untuk CK dan LDH (p <0.001 dan p <0.01) dengan kadar kenaikan yang lebih rendah (-8.75% -1.64%) menggunakan suplemen POMj. Walau bagaimanapun, ASAT, PAL dan CRP menunjukkan perbezaan yang signifikan (p <0.05) sesi latihan pra-pos hanya dengan keadaan PLA dengan nilai yang lebih tinggi pada sesi pasca latihan (kadar peningkatan = + 16.59%, + 04.51% dan + 12.59% ).

Kesan tertangguh:

Perbandingan nilai pra-latihan dalam kedua-dua keadaan menunjukkan perbezaan yang signifikan hanya untuk CK (p <0.001) dan LDH (p <0.05) dengan nilai yang lebih rendah menggunakan POMj. Begitu juga, suplemen jus buah delima (POMj) yang signifikan (p <0.05) dan kesan sesi latihan (p <0.001) didaftarkan untuk ketiga-tiga penanda (iaitu, CK, LDH dan ASAT). Walau bagaimanapun, bagi PAL dan CRP, hanya kesan latihan yang signifikan (p <0.05) telah didaftarkan untuk PAL. Satu interaksi penting POMj supplementation × Latihan didaftarkan hanya untuk CK (p <0.05). Kinetik pemulihan parameter biologi menggunakan tambahan plasebo dan delima Tables Tables2 and and3 menunjukkan nilai parameter biologi pada keadaan berehat dan serta-merta dan 48 selepas sesi latihan semasa masing-masing keadaan PLA dan jus buah delima (POMj).

Table 2

Table 2 Kesan 48 jam tempoh pemulihan yang dikaitkan dengan suplemen PLA dalam tindak balas biologi.

Table 3

Table 3 Kesan 48 jam tempoh pemulihan yang dikaitkan dengan suplemen POMj dalam tindak balas biologi.

Kinetik pemulihan suhu teras, kadar jantung, tekanan darah sistolik, glukosa dan kreatinin

Dalam kedua-dua keadaan (iaitu PLA dan jus buah delima (POMj)), analisis statistik menunjukkan pengurangan ketara (p <0.001) dari 3min ke 48h selepas sesi latihan untuk suhu mulut, HR dan SBP dengan kadar penurunan yang lebih tinggi untuk SBP semasa keadaan jus buah delima (POMj) (7.97 ± 1.52 %). Walau bagaimanapun, bagi GLC dan CRE tiada perubahan ketara telah didaftarkan semasa kedua-dua keadaan. Bagi semua parameter ini (iaitu, suhu, HR, SBP, GLC dan CRE) dan dalam kedua-dua keadaan, 48h pemulihan adalah tempoh yang mencukupi untuk mengembalikan nilai selepas latihan (3min) ke tahap rehat.

Pemindaian kinetik parameter hematologi

Mengenai parameter hematologi, nilai WBC menunjukkan perbezaan ketara antara 3min (latihan pasca) dan nilai pemulihan 48h dalam kedua-dua keadaan dengan nilai yang lebih tinggi selepas 48h (p <0.05, kadar peningkatan = + 10.82 ± 2.99% menggunakan PLA dan kadar peningkatan = + 11.42 ± 3.68% menggunakan jus buah delima (POMj)). Selain itu, terdapat penurunan signifikan PLT antara 3min (latihan pasca) dan nilai pemulihan 48h hanya semasa keadaan PLA dengan nilai yang lebih rendah selepas tempoh pemulihan 48h (p <0.05, kadar penurunan = -16.07 ± 2.65%). Walaubagaimanapun, bagi NEU dan RBC, tiada perbezaan yang ketara diperhatikan semasa pemulihan kedua-dua keadaan. Untuk semua parameter hematologi, 48h tempoh pemulihan adalah mencukupi dalam kedua-dua syarat untuk mengembalikan nilai selepas latihan (3min) ke paras yang lain.

Kinetik pemulihan parameter kerosakan otot dan c-reaktif proteinCRP

Untuk kerosakan otot dan parameter keradangan, penurunan ketara dari 3min ke 48h selepas sesi latihan telah didaftarkan semasa keadaan PLA dan jus buah delima (POMj) untuk CK (p <0.01 dan p <0.001), LDH (p <0.01 dan p <0.001) dan ASAT p <0.05 dan p <0.01) dengan kadar penurunan yang lebih tinggi (11.34 ± 1.98%, 7.30 ± 0.86% dan 6.77 ± 0.47%) menggunakan jus buah delima (POMj). Untuk parameter ini, tempoh 48h sudah mencukupi untuk memulihkan nilai rehat hanya menggunakan suplemen jus buah delima (POMj). Malah, semasa keadaan PLA, parameter ini menunjukkan perbezaan yang signifikan antara pemulihan dan nilai rehat 48h (p <0.01 untuk CK, ASAT dan LDH). Bagi PAL dan CRP, tiada perubahan ketara didaftarkan dalam kedua-dua keadaan.

PERBINCANGAN

Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji kesan suplemen jus buah delima (POMj) semula jadi terhadap prestasi angkat berat, persepsi keletihan dan kesakitan otot serta tindak balas biokimia yang teruk dan tertunda berikutan sesi latihan angkat berat pagi. Hasil utama menunjukkan bahawa, membandingkan PLA, penggunaan jus buah delima (POMj) 48 jam sebelum dan semasa sesi latihan:

(i) memperbaiki jumlah (+ 8.3%) dan maksimum (+ 3.26%) mengangkat jumlah dalam dua gerakan Olimpik dan

(ii) meningkatkan persepsi keletihan otot (4.37%) dengan serta-merta dan persepsi jangkitan otot extensors lutut (13.4%) 48h selepas sesi latihan. Selain itu, jus buah delima (POMj) mengubah kinetik tanggapan biologi akut dan tertangguh dengan pengurangan kenaikan segera HR (-4.46%), SBP (-1.81%), CK (-8.75%) dan LDH (-1.64%), ketiadaan peningkatan ketara ASAT, PAL dan CRP tiga minit selepas sesi latihan dan peningkatan kinetik pemulihan yang ditunda SBP, CK, LDH dan ASAT (7.97%, 11.34%, 7.30% dan 6.77%).

Kesan suplemen buah delima pada prestasi

Jumlah dan jumlah maksimal yang dibangkitkan dalam dua lif Olimpik (iaitu Snatch and Clean & Jerk) semasa sesi latihan lebih tinggi dalam keadaan jus buah delima (POMj) berbanding dengan PLA. Keputusan ini menunjukkan bahawa suplemen jus buah delima (POMj) semasa sesi latihan angkat berat dan selama 48h yang berlangsung, memperbaiki kekuatan otot seluruh badan dan memperbaiki kapasiti untuk mematuhi program latihan intensif. Kajian ini mengesahkan keputusan Trombold et al. [20], yang menunjukkan bahawa minuman harian 0.5L POMj selama lima hari sebelum latihan sengit meningkatkan pemulihan kekuatan 2-3 hari selepas merosakkan senaman eksentrik.

Dalam pengertian ini, Machin et al. [21] menunjukkan bahawa kedua-duanya sekali sehari (650 mg / d) dan dua kali sehari (1,300 mg / d) suplemen polifenol diet meningkatkan pemulihan kekuatan kedua-dua kaki dan otot lengan selepas senaman aneh yang tidak biasa. Begitu juga, Trombold et al. [3] telah mendapati bahawa jus buah delima (POMj) ditelan sebelum senaman eksentrik dan melalui tempoh pemulihan meningkatkan kekuatan lengan (iaitu, dengan segera (8-10%) dan semasa tempoh latihan 2h hingga 168h) dan tidak mempunyai kesan ke atas kekuatan isometrik lutut . Keputusan kajian sekarang mengesahkan penemuan terdahulu ini atas kesan potensi jus buah delima (POMj) terhadap prestasi kekuatan seluruh otot badan, seperti latihan angkat berat Olimpik melibatkan majoriti otot manusia [35].

Kesan delima pada keletihan dan kesakitan otot yang teruk dan tertunda

Dalam kajian ini, kesan penting suplemen jus buah delima (POMj) ditunjukkan untuk RPE dan untuk DOMS extensors lutut dengan nilai yang lebih rendah serta-merta dan 48h selepas sesi latihan yang sepadan. Keputusan RPE sekarang adalah sejajar dengan keputusan Trombold et al. [3, 20] menunjukkan bahawa, dalam kedua-dua subjek tidak terlatih dan terlatih, minuman harian POMj sebelum senaman eksentrik yang sengit dan semasa pemulihan meningkatkan kesakitan otot pada 120 minit selepas senaman. Tahap keletihan dan kesakitan otot yang lebih rendah dirasakan dengan segera selepas latihan apabila menggunakan jus buah delima (POMj):

(i) dapat dijelaskan oleh edema tisu yang lebih rendah dan / atau pengumpulan yang lebih rendah dari produk sampingan metabolik [36]] dan

(ii) menunjukkan bahawa semasa latihan yang sepadan, atlet berasa kurang fatigable, dan ini dapat menjelaskan prestasi mereka yang lebih baik [3].

Mengenai pemulihan kesakitan otot pada 48 jam berikutan sesi latihan, penemuan sekarang menunjukkan penambahbaikan yang ketara menggunakan jus buah delima (POMj) hanya dalam kesakitan lutut extensors tetapi tidak pada lentur siku. Keputusan ini bertentangan dengan Trombold et al. [3] yang menunjukkan bahawa bantuan POMj dalam pemulihan kesakitan hanya pada otot lengan tetapi bukan pada otot kaki. Ketiadaan kesan jus buah delima (POMj) yang ketara terhadap kesakitan kelemahan siku flexors boleh dijelaskan oleh fakta bahawa dalam kedua-dua keadaan PLA dan jus buah delima (POMj), latihan-latihan angkat berat mendorong lebih banyak kesakitan (+ 40 ± 3%) pada otot kaki berbanding lengan yang.

Kehadiran kesan yang signifikan jus buah delima (POMj) pada DOMS dari extensors lutut dalam kajian ini, yang tidak hadir dalam kajian Trombold et al. [3], boleh dijelaskan oleh dos tinggi Ployphenol dalam jus buah delima (POMj) sekarang (iaitu, jus buah delima (POMj) semulajadi mengandungi 2.56g / 500ml manakala yang dikomersialkan mengandungi hanya 650 mg / 480ml). Membandingkan kesan-kesan semasa POM semulajadi dengan campur tangan pemakanan sebelumnya (vitamin, anti-inflamasi dan lain-lain), nampaknya jus buah delima (POMj) mempunyai kesan yang kuat dalam meningkatkan prestasi otot dan mengurangkan DOMS.

Walau bagaimanapun, menggunakan suplemen vitamin (C atau E), tidak menunjukkan pengaruh ke atas kesakitan atau prestasi kekuatan [37, 38]. Begitu juga, suplemen anti-radang bukan steroid (NSAID) menunjukkan peningkatan kesakitan tetapi tidak memberi kesan pada tahap kekuatan [39]. Pengambilan gabungan asid askorbik, α-tokoferol, dan selenium [40] atau campuran tocopherols, flavonoid (iaitu, Hesperetin dan quercetin), selenium atau docosahexaenoate [41] telah dilaporkan mengurangkan tekanan oksidatif selepas senaman eksentrik dan melemahkan sistematik (CRP dan interleukin6) penanda keradangan. Walau bagaimanapun, prestasi kekuatan dan DOMS tidak direkodkan dalam kedua-dua kajian. Oleh itu, jus buah delima (POMj) boleh menjadi rawatan yang efektif untuk meningkatkan pemulihan kekuatan otot dan mengurangkan keletihan dan kelemahan. Sebaliknya, disyorkan bahawa penderitaan yang tertunda dikaitkan dengan tindak balas kerosakan keradangan dan otot [36]. Kajian ini mengesahkan cadangan ini dan menunjukkan korelasi yang lebih tinggi antara DOMS (iaitu extensors kaki dan flexors siku) dan nilai CK (r = 0.8 dan r = 0.7, masing-masing).

Kesan sesi latihan angkat berat pada tahap biologi

Hasilnya menunjukkan kesan latihan yang ketara bagi majoriti parameter yang dikaji biologi (iaitu hematologi, kerosakan otot dan keradangan) dengan nilai suhu, HR, SBP, CK, LDH, ASAT yang lebih tinggi pada sesi pasca latihan berbanding pra-latihan sesi dalam kedua-dua keadaan (iaitu, PLA dan jus buah delima (POMj)). Penemuan ini selaras dengan kajian sebelumnya Lui et al. [4], Petterson et al. [5] dan Ammar et al [6, 7] yang menunjukkan peningkatan yang ketara terhadap kerosakan otot dan penanda keradangan berikutan sesi latihan angkat berat.

Kesan delima pada tindak balas biologi akut dan tertangguh

Berbanding dengan keadaan PLA, jus buah delima (POMj) semulajadi mengubah jawapan akut untuk majoriti parameter yang diuji. Sesungguhnya, semasa keadaan POMj, (i) perbezaan yang signifikan dalam sesi latihan pra-post ditekankan untuk WBC, NEU, RBC, ASAT, PAL dan CRP, dan (ii) pengurangan kadar peningkatan (sesi latihan pra-pasca) telah ditunjukkan untuk HR, SBP dan parameter kerosakan otot (iaitu, CK dan LDH). Lebih-lebih lagi, hanya menggunakan jus buah delima (POMj), peningkatan ketara dalam CRE dan penurunan ketara dalam GLC ditunjukkan, menunjukkan penggunaan GLC yang lebih tinggi dan pengeluaran CRE semasa sesi yang sama. Pengubahsuaian fisiologi yang disebutkan di atas menggunakan POMj boleh menjadi asal dari persembahan fizikal yang lebih baik dan persepsi keletihan yang lebih rendah yang diperhatikan dalam sesi ujian kedua.

Mengenai kesan yang tertangguh, keputusan semasa menunjukkan bahawa penggunaan jus buah delima (POMj) selama 48h jam masa pemulihan, mempercepat pemulihan kinetik SBP, CK dan LDH dan meningkatkan tahap PLT. Tahap SBP yang lebih rendah yang didaftarkan menggunakan suplemen jus buah delima (POMj) mengesahkan keputusan sebelumnya Aviram et al. [9] yang menunjukkan pengurangan tekanan darah sistolik tinggi sebanyak 12% selepas minuman harian 500ml POMj. Peningkatan yang ketara dalam kadar PLT menggunakan jus buah delima (POMj) menunjukkan bahawa suplemen jus buah delima (POMj) juga boleh menjadi rawatan yang berkesan untuk pesakit yang menderita penyakit thrombocytopenia (iaitu, gangguan yang terdapat jumlah platelet yang tidak normal kadang-kadang dikaitkan dengan pendarahan yang tidak normal [42]).

Walau bagaimanapun, mengesahkan cadangan ini dengan menggunakan pesakit dengan penyakit thrombocytopenia adalah perlu. Tambahan pula, peningkatan paras CRP hanya semasa keadaan PLA mengesahkan penemuan sebelumnya [8, 14, 15] menunjukkan bahawa polifenol delima yang ditapai mempunyai kesan anti-radang yang dijelaskan oleh perencatan beberapa penanda radang seperti NF-κ-B, TNFα dan COX-2. Walau bagaimanapun, penemuan sekarang bertentangan dengan Trombold et al. [20] yang menunjukkan bahawa minuman harian 500ml POM sebelum latihan selama 5 hari tidak mempunyai kesan ke atas tahap keradangan (iaitu, interleukin-6 dan CRP) dan kerosakan otot (iaitu, CK dan myoglobin). Keputusan yang bercanggah ini dapat dijelaskan oleh tahap latihan peserta dan dos harian POMj. Malah, Trombold et al. [20] disiasat subjek terlatih manakala peserta yang hadir adalah pengangkat angkat elit. Lebih-lebih lagi, dos kajian POMj adalah 250ml lebih tinggi daripada salah satu daripada Trombold et al. [20].

Oleh itu, kami membuat spekulasi bahawa minuman harian jus buah delima (POMj) 750ml (3 × 250ml) boleh menjadi dos optimum untuk mempunyai kesan anti-radang yang signifikan. Selain itu, kesan jus buah delima (POMj) yang sekarang ini termasuk dalam suplemen antioksidan yang kuat [810] – dalam mengurangkan kerosakan otot yang teruk dan tertangguh dan tindak balas keradangan, menunjukkan hubungan yang kuat antara kerosakan otot, proses keradangan dan oksidatif. Cadangan ini selaras dengan kajian terdahulu (i) Lui et al. [4] yang menunjukkan korelasi yang ketara antara malondialdehid (MDA) dan CK, WBC dan NEU, (ii) Cudney et al. [43] yang mencadangkan bahawa peroxidation lipid boleh berada dalam asalnya perubahan kerosakan hematologi dan otot, dan (iii) Tidball et al. [44] yang mencadangkan hubungan kausal antara respon keradangan dan kerosakan otot umum selepas latihan berat.

Kesan delima pada kinetik pemulihan parameter biologi

Mengenai kesan pemulihan 48 jam yang berkaitan dengan PLA atau suplemen jus buah delima (POMj), keputusan masa kini menunjukkan bahawa tempoh ini mencukupi untuk memulihkan tahap asas HR, SBP, GLC, CRE, PAL, CRP dan semua parameter hematologi, sedangkan CK, LDH dan ASAT kekal tinggi. Keputusan ini mengesahkan keputusan sebelumnya Ammar et al. [6, 7] yang menunjukkan bahawa tempoh pemulihan 48 jam berkurangan dengan ketara nilai CRP dan majoriti penanda kerosakan otot berbanding sesi pasca latihan; tetapi tidak mencukupi untuk memulihkan nilai rehat CK, LDH dan ASAT.

Begitu juga, kajian ini menunjukkan bahawa penggunaan suplemen jus buah delima (POMj) semasa tempoh pemulihan membantu mengembalikan nilai sesi pasca latihan CK, LDH dan ASAT ke kepekatan asas mereka. Keputusan ini terutama disebabkan oleh kadar penurunan yang lebih tinggi (iaitu, 3min ke 48 jam sesi pasca latihan) berikutan penggunaan suplemen POMj berbanding dengan PLA. Hasilnya menunjukkan kadar penurunan sebanyak 11.34%, 7.30% dan 6.77% lebih tinggi bagi CK, LDH dan ASAT, dengan menggunakan jus buah delima (POMj).

Begitu juga, dengan keadaan yang sama, CRP menunjukkan kadar penurunan yang lebih tinggi (5.1%) dalam tempoh 48h. Percepatan masa kini dalam kinetik pemulihan CK, LDH, ASAT dan CRP, menegaskan cadangan yang disebutkan di atas bahawa delima boleh menjadi rawatan anti-keradangan dan anti-kerosakan yang kuat. Dalam konteks ini, didapati juga polifenol mempunyai aktiviti biologi yang tinggi semasa keadaan tertekan atau patologi (iaitu, dicirikan oleh paras keradangan dan oksidatif yang lebih tinggi) [16] dan mempunyai kardio, kanser, aterosklerosis dan rheumatoid arthritis kesan perlindungan [9, 12, 13]. Keberkesanan POMj boleh dikaitkan dengan kandungan polifenol yang tinggi. Memang menggunakan botol Wonderful POM (Los Angeles, CA, dengan jumlah kandungan polifenol sebanyak 650 mg dalam setiap botol 480-ml [20]), tiada kesan yang dilaporkan terhadap paras kerosakan otot.

Walau bagaimanapun, dalam kajian ini, menggunakan jus buah delima (POMj) semulajadi yang mengandungi 2.56g polifenol dalam setiap 500ml- menunjukkan percepatan pemulihan kerosakan otot selepas sesi latihan angkat angkat berat. Selain itu, menggunakan sesi latihan yang sama pada waktu yang berbeza hari ini, Ammar et al.[6, 7] menunjukkan bahawa prestasi (iaitu, jumlah jumlah yang ditarik) lebih rendah pada waktu pagi berbanding dengan petang (iaitu, -8.30 ± 3.02%), dengan RPE yang lebih tinggi (+ 4.78 ± 1.67%) dan tahap kerosakan otot pada masa ini hari (TOD).

Keputusan sekarang menunjukkan bahawa penggunaan suplemen jus buah delima (POMj), prestasi pagi (iaitu jumlah total yang ditarik) dan nilai RPE meningkat sebanyak 8.29 ± 3.8% dan 4.37 ± 1.45%, dan tahap kerosakan otot menurun. Oleh itu, lami mencadangkan bahawa penggunaan jus buah delima (POMj) melalui tempoh pemulihan dan semasa latihan pagi dapat menangkis prestasi pagi yang lebih rendah dan kesederhanaan yang lebih tinggi di TOD ini. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian termasuk sesi latihan dalam TOD yang berbeza yang berkaitan dengan suplemen POMj adalah perlu untuk mengesahkan cadangan ini.

Pertimbangan metodologi

Kajian double-blind sebelumnya yang menyiasat kesan penggunaan jus buah delima (POMj) pada pemulihan kekuatan telah menunjukkan bahawa 14-hari boleh menjadi tempoh “mencuci” yang mencukupi untuk jus buah delima (POMj) [20]. Sesungguhnya, berhubung dengan penilaian pemulihan kekuatan, Trombold et al. [20] tidak melaporkan sebarang perbezaan yang signifikan antara percubaan 1 PLA dan percubaan 2 PLA dan antara percubaan 1 POM dan percubaan 2 jus buah delima (POMj), apabila kesan pesanan dinilai bergantung pada rawatan. Walau bagaimanapun, dalam kajian lain, kesan-kesan positif antioksidan POMj telah terbukti berterusan sehingga 3 minggu selepas penggunaan dihentikan [28].

Penemuan ini membuat spekulasi bahawa kesan positif jus buah delima (POMj) terhadap kedua-dua tekanan oksidatif dan kerosakan otot dapat bertahan sehingga 3 minggu. Berdasarkan keputusan di atas, penulis kajian ini lebih suka tidak meramalkan rawatan dengan jus buah delima (POMj) sebagai rawatan kedua-dalam kajian kesan-kesan anti-merosakkan jus buah delima (POMj) berikutan latihan intensif dengan tempoh cuci pendek (contohnya 48 jam, terutama menggunakan orang yang diperlukan untuk bekerja dengan gigih setiap 2-3 hari). Satu batasan kajian ini adalah bahawa, setelah percubaan jus buah delima (POMj) kedua mungkin memihak kepada hasilnya.

Sesungguhnya, kemungkinan kawalan pertama (iaitu, PLA) mungkin memberi para peserta beberapa tahap perlindungan daripada DOMS semasa pertarungan kedua (iaitu, jus buah delima (POMj)) [45]. Bagaimanapun, memandangkan reka bentuk percubaan ini bukan latihan berasingan di mana badan akan menyesuaikan diri dalam setiap sesi; kesan pesanan nampaknya minima.

KESIMPULAN Kajian ini menunjukkan bahawa meminum jus buah delima (POMj) oleh 9 orang atlit semasa sesi latihan angkat berat dan pada 48 jam sebelum:

(i), mengurangkan ketegangan kesakitan dan kerosakan otot dan keradangan, dan kesakitan otot (iaitu lutut flexor)

(ii) mempercepatkan kinetik pemulihan parameter biologi dan

(iii) meningkatkan prestasi angkat berat. Walau bagaimanapun, memandangkan saiz sampel yang kecil, kajian selanjutnya harus mengesahkan keputusan ini menggunakan sampel atlet yang lebih besar.

Journal ini hasil penyelidikan: Achraf Ammar,1,2,* Mouna Turki,3 Hamdi Chtourou,1,4 Omar Hammouda,3,5 Khaled Trabelsi,6 Choumous Kallel,7Osama Abdelkarim,2 Anita Hoekelmann,2 Mohamed Bouaziz,8,9 Fatma Ayadi,3 Tarak Driss,5 and Nizar Souissi10

1Research Unit: Education, Motricité, Sport et Santé, UR15JS01, High Institute of Sport and Physical Education of Sfax, University of Sfax, Sfax, Tunisia
2Institute of Sport Science, Otto-von-Guericke-University Magdeburg, Magdeburg, Germany
3Laboratory of Biochemistry, CHU Habib Bourguiba, Sfax University, Sfax, Tunisia
4High Institute of Sport and Physical Education, Sfax University, Sfax, Tunisia
5Research Center on Sport and Movement (EA 2931), University of Paris Ouest La Defense, Nanterre, France
6Laboratory of Pharmacology, Faculty of Medicine, Sfax University, Sfax, Tunisia
7Laboratory of Hematology, CHU Habib Bourguiba, Sfax, Tunisia
8Electrochemistry and Environment Laboratory, ENIS, Sfax University, Sfax, Tunisia
9High Institute of Biotechnology, Sfax University, Sfax, Tunisia
10National Observatory of Sport, Tunis, Tunisia
University of Alabama at Birmingham, UNITED STATES
Competing Interests: The authors have declared that no competing interests exist.
 • Conceptualization: AA HC KT OH.
 • Data curation: AA MT HC CK OA MB FA.
 • Formal analysis: AA HC CK MB FA.
 • Investigation: AA MT HC KT NS.
 • Methodology: AA MT HC KT.
 • Project administration: AA.
 • Supervision: NS.
 • Validation: OH AHTD NS.
 • Visualization: AA MTHC OH.
 • Writing – original draft: AA.
 • Writing – review & editing: MT HC OH KT TD NS AH.
Penghargaan
Penulis ingin mengucapkan terima kasih kepada semua peserta atas usaha dan kerjasama mereka yang maksimal.Para penulis tidak melaporkan sumber pendanaan untuk kerja ini.
Penyata Pembiayaan
Pengarang tidak menerima pembiayaan khusus untuk kerja ini.
Ketersediaan Data
Semua data yang berkaitan ada dalam kertas dan fail Penyokong Maklumat.
Published online 2016 Oct 20


Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA