«

»

Feb 20

Herba (buah-buahan) Sebagai Pencegahan Dan Rawatan Penyakit Kardiovaskular

Herba (buah-buahan) Sebagai Pencegahan Dan Rawatan Penyakit Kardiovaskular

Penyelidik: Cai-Ning Zhao,1 Xiao Meng,1 Ya Li,1 Sha Li,2,* Qing Liu,1 Guo-Yi Tang,1 and Hua-Bin Li1,3,*

Author information ► Article notes

Abstrak
Penyakit kardiovaskular (CVD) adalah masaalah kesihatan global yang utama. Kajian-kajian epidemiologi  telah menunjukkan bahawa memakan  buah-buahan mampu menurunkan risiko CVD. Selain itu, kajian yang substansial telah menyokong peranan perlindungan buah-buahan terhadap CVDs, dan beberapa jenis buah-buahan seperti anggur, blueberry, delima, epal, hawthorn, dan avocado yang telah banyak dikaji telah menunjukkan tindakan perlindungan kardiovaskular yang kuat.

Buah-buahan boleh mencegah CVD atau memudahkan pemulihan morfologi dan fungsi jantung selepas kecederaan. Mekanisme yang terlibat termasuk melindungi fungsi endothelial vaskular, mengawal metabolisme lipid, memodulasi tekanan darah, menghalang fungsi platelet, mengurangkan iskemia / kecederaan reperfusi, menindas trombosis, mengurangkan tekanan oksidatif, dan melemahkan keradangan. Kajian sekarang merangkum penemuan baru-baru ini mengenai kesan buah-buahan pada CVD dan membincangkan mekanisme tindakan yang berpotensi berdasarkan bukti dari kajian epidemiologi, eksperimen, dan klinikal.

1.Pengenalan
Penyakit kardiovaskular (CVD) ditakrifkan sebagai gangguan jantung dan vesel, dan termasuk penyakit jantung koronari (CHD) dan strok. Menurut laporan WHO, CVD bertanggungjawab untuk 17.5 juta kematian pada tahun 2012 (7.4 dan 6.7 juta disebabkan oleh CHD dan strok, masing-masing), mencakupi 31% daripada semua kematian global setahun, yang menjadi penyebab utama kematian di seluruh dunia [1]. Oleh itu, kajian tentang CVD telah menarik perhatian ramai di seluruh dunia.

Diet mewakili faktor yang boleh diubahsuai yang paling penting untuk mencegah CVD. Terdapat bukti bahawa pola pemakanan berasaskan tumbuhan dikaitkan dengan risiko CVD yang lebih rendah [2]. Antara komponen utama yang paling penting, buah telah dicadangkan untuk memainkan peranan utama dalam mencegah CVD [3]. Beberapa kajian epidemiologi menunjukkan bahawa pengambilan buah-buahan dikaitkan dengan risiko kejadian kardiovaskular [4,5,6,7].

Dianggarkan bahawa diet yang rendah dalam buah-buahan adalah faktor risiko ketiga yang paling penting dalam CVD berikutan tekanan darah tinggi (BP) dan merokok, menyumbang lebih daripada 5 juta kematian di seluruh dunia pada tahun 2010 [8]. Di samping itu, banyak bukti eksperimen menyokong peranan perlindungan oleh buah-buahan terhadap CVD. Tambahan pula, beberapa buah buah, seperti anggur, blueberry, delima, epal, hawthorn, dan alpukat, telah dikaji secara meluas dan telah menunjukkan kesan perlindungan kardiovaskular yang kuat. Selain itu, keberkesanan pengambilan buah dalam pencegahan utama CVD telah dibuktikan oleh peningkatan data klinikal pada pesakit dengan faktor risiko metabolik tinggi (hipertensi, dislipidemia, diabetes, dan kegemukan / obesiti).

Pada masa ini, kaedah umum mengawal CVD adalah penggunaan farmakoterapi jangka panjang. Walau bagaimanapun, ubat tidak berkesan pada semua pesakit dan mempunyai kesan sampingan yang boleh memburukkan gejala dan tanda-tanda pesakit. Sesetengah buah-buahan (ekstrak) mempunyai aktiviti anti-hipertensi, lipid, dan hypoglycemic yang lebih kuat, yang telah memberi inspirasi kepada ramai penyelidik untuk meneroka terapi baru untuk CVD [9,10,11,12].  Mekanisme kardioprotektif buah-buahan tidak sepenuhnya jelas, tetapi antioksida yang luar biasa dan sifat pemangkasan radikal bebas dianggap penting [13]. Dalam konteks ini, orang ramai telah memberi lebih banyak perhatian kepada produk semulajadi yang kaya dengan polifenol, sekumpulan sebatian yang dicirikan oleh kehadiran fenolik  hidroksil [14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25]. Polifenol diperoleh melalui diet harian kerana ia tidak dapat disintesis atau disimpan di dalam tubuh manusia, dan buah adalah salah satu sumber makanan utama polifenol [26].  Sumber polifenol buah terkaya adalah buah berwarna gelap seperti anggur dan blueberries [27]. Selanjutnya, buah delima, epal, hawthorn, dan alpukat juga kaya polifenol. Terdapat bukti bahawa buah kaya polifenol membantu merawat CVD.

Kajian ini bertujuan untuk meringkaskan kesan buah-buahan pada CVD berdasarkan bukti dari kajian epidemiologi, eksperimen, dan klinikal, dan perhatian khusus diberikan kepada mekanisme tindakan.

2. Kajian Epidemiologi

Bukti epidemiologi menyokong diet yang kaya dengan kelewatan buah, dan melemahkan keparahan, CVD (Table 1). Open in a separate window. (Evidence from the China Kadoorie Biobank Study showed that consuming fresh fruits daily decreased)

Pengambilan buah-buahan dan risiko CVD.

Bukti dari China Kadoorie Biobank Study menunjukkan bahawa buah-buahan segar setiap hari menurunkan tekanan darah sistolik (SBP) sebanyak 4.0 mmHg dan paras glukosa darah sebanyak 0.5 mmol / L, yang dikaitkan dengan risiko kematian kardiovaskular (nisbah bahaya (HR): 0.60, selang keyakinan 95% (CI): 0.54-0.67) dan CVD utama, iaitu CHD (HR: 0.66, 95% CI: 0.58-0.75), stroke iskemia (HR: 0.75, 95% CI: 0.72-0.79) , dan stroke hemorrhagic (HR: 0.64, 95% CI: 0.56-0.74), berbanding peserta yang tidak pernah atau jarang memakan buah segar [4]. Di samping itu, dua kajian kohort wanita berusia 35-69 [5]  dan lebih daripada 70 tahun [6], menunjukkan bahawa buah-buahan yang dimakan mengurangkan risiko kematian CVD. Di samping itu, kajian di Jepun mencadangkan pengambilan buah sitrus yang kerap melindungi daripada CVD; untuk pengambilan sehari-hari berbanding dengan pengambilan buah sitrus yang jarang adalah 0.57 (95% CI: 0.33-1.01) pada lelaki dan 0.51 (95% CI: 0.29-0.88) pada wanita [7].

Kajian kohort wanita di Shanghai menunjukkan peranan pelindung hasil dari kebiasaan mengamalkan pemakanan buah dan sayur-sayuran yang lebih tinggi di CHD. Selain itu, kajian ini mendapati bahawa keadaan ini didorong terutamanya kebiasaan masyarakat ini mengamalkan makan buah.

Pengambilan HR yang sesuai untuk pengambilan buah dan sayuran adalah 0.62 (95% CI: 0.37-1.03) dan 0.94 (95% CI: 0.59-1.50), masing-masing [28]. Di samping itu, meta-analisis 23 kajian kohort prospektif daripada 937,665 peserta dan 18,047 pesakit CHD menunjukkan bahawa penggunaan buah dikaitkan dengan risiko CHD, berbanding dengan orang-orang yang kurang menggunakan buah-buahan, risiko relatif (RR) CHD ialah 0.86 (95% CI: 0.82-0.91) bagi mereka yang paling tinggi, dan analisis tindak balas dos menunjukkan RR CHD adalah 0.84 ( 95% CI: 0.75-0.93) per 300 g / hari daripada jumlah pengambilan buah [29]. Untuk pengambilan buah berasingan, pengambilan epal mengurangkan risiko sindrom koronari akut (ACS) sebanyak 3%, dan analisis tindak balas dos menunjukkan bahawa HR ACS adalah 0.97 (95% CI: 0.93-1.01) setiap 25 g / hari pengambilan buah epal [30].

Dari segi strok, kohort wanita dan lelaki Sweden mencadangkan bahawa memakan 3.1 hidangan / hari buah-buahan mengurangkan risiko strok total sebanyak 13% berbanding dengan 0.4 hidangan / hari (95% CI: 0.78-0.97) [31]. Selain itu, kajian juga menunjukkan bahawa, di kalangan buah-buahan individu, penggunaan epal / pear terutamanya menurunkan risiko keseluruhan strok (HR: 0.89, 95% CI: 0.80-0.98) [31], yang konsisten dengan hasil kajian di Belanda daripada 20,069 orang dewasa [32]. Kajian di Belanda juga melaporkan bahawa konsumsi > 120g / hari buah segar menurunkan risiko stroke hemorrhagic sebanyak 47% (95% CI: 0.28-1.01) berbanding dengan memakan buah ≤120 g / hari [33]. Di samping itu, Kajian Nurses’ Health Study menunjukkan bahawa pengambilan buah jeruk / jus tinggi dikaitkan dengan penurunan risiko stroke iskemia (RR: 0.90, 95% CI: 0.77-1.05) [34].  Selain itu, kajian kohort terhadap 20,024 peserta yang direkrut juga membuktikan bahawa pengambilan buah-buahan / jus sitrus berkait rapat dengan risiko stroke iskemia (HR: 0.69, 95% CI: 0.53-0.91) [35]

Kajian epidemiologi menunjukkan bahawa penggunaan buah berkaitan dengan pengurangan faktor risiko kardiovaskular. Hipertensi adalah faktor risiko bebas CHD dan jumlah strok [36]. Tiga kajian kohort melaporkan bahawa pengambilan buah yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko penurunan hipertensi  [37,38,39]. Kajian terhadap wanita AS menunjukkan bahawa jumlah buah dan sayur-sayuran yang digunakan mengurangkan risiko hipertensi. Selain itu, selepas menyesuaikan diri dengan faktor gaya hidup dan pengambilan makanan lain, jumlah buah (p = 0.0004) tetapi tidak jumlah sayur-sayuran (p = 0.56) kekal ketara dan berkait rapat dengan risiko hipertensi. Di samping itu, kajian penduduk dari Ohasama, Jepun, mendedahkan hubungan antara pengambilan buah dan sayur dan risiko tekanan darah tinggi.

Dalam analisis seksual dan BMI yang diselaraskan, kuartil tertinggi pengambilan buah dikaitkan dengan risiko hipertensi yang lebih rendah (HR: 0.40, 95% CI: 0.21-0.74), sementara tiada kaitan diperhatikan untuk pengambilan sayur-sayuran [38]. Selain itu, kajian yang terdiri daripada tiga kohort longitudinal yang besar Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II, dan Health Professionals Follow-up Study, mencadangkan bahawa penggunaan jangka panjang dan peningkatan buah-buahan keseluruhan mengurangkan risiko hipertensi [39]. Selain itu, kajian kawalan kes di Korea juga sejajar dengan pandangan ini [40]. Selain itu, kajian silang-rentas pesakit dengan diabetes jenis 2 menunjukkan bahawa pengambilan buah yang lebih tinggi dikaitkan dengan beban CVD yang lebih rendah dengan mengurangkan ketebalan intima-media karotid (IMT), prevalensi plak carotid [41] dan sensitif tinggi C- tahap reaktif protein (hs-CRP) [42], yang telah menjadi peramal yang mantap untuk kejadian kardiovaskular.

Kajian epidemiologi menunjukkan bahawa pengambilan makanan yang mengandungi polifenol dikaitkan dengan kejadian pengurangan kes CVD. Kajian Nurses’ Health Study keatas 69,622 wanita yang terlibat menunjukkan bahawa RR untuk kuintil kelima flavanone pengambilan berbanding kuintil terendah adalah 0.81 (95% CI: 0.66-0.99) [34]. Di samping itu, hubungan antara pengambilan flavonoid dan CVD pada lelaki telah dikaji dalam Kajian Health Professionals Follow-Up Study. Hasilnya menunjukkan bahawa pengambilan anthocyanin yang lebih tinggi berkaitan dengan risiko infark miokard (MI: 0.87, 95% CI: 0.75-1.00) yang lebih rendah dan pengambilan flavanone yang lebih tinggi dikaitkan dengan penurunan risiko strok iskemia (HR: 0.78, 95% CI: 0.62-0.97). Kajian ini juga melaporkan bahawa lebih daripada 90% anthocyanin dan flavanon diet berasal dari buah-buahan [43].

Di samping itu, kaitan antara pengambilan flavonoid dan stroke iskemia telah dinilai dalam kajian kohort sebanyak 20,024 peserta. Kajian ini mencadangkan bahawa pengambilan flavanone dikaitkan dengan risiko stroke iskemia (HR: 0.72, 95% Cl: 0.55-0.95) [35]. Selain itu, manfaat kardiovaskular flavonoid dan stilbene dianggarkan dalam kajian rentas keratan 1393 orang dewasa Cina. Kajian menunjukkan bahawa buah-buahan termasuk epal, plum, pir, dan pic adalah sumber terkaya flavonoid dan stilbenes. Pengambilan anthocyanin yang lebih tinggi dikaitkan dengan peningkatan serum HDL-C (p = 0.001), dan jumlah pengambilan flavonoid dan flavonol secara serentak dikaitkan dengan serum TG (p = 0.020, p = 0.035) dan nisbah TG / HDL-C (p = p = 0.045) dalam subjek wanita. Walau bagaimanapun, hubungan yang penting tidak ditemui dalam subjek lelaki [44].

Walau bagaimanapun, kohort wanita Itali tidak menunjukkan hubungan yang signifikan antara pengambilan buah dan risiko CHD selepas menyesuaikan diri dengan penggunaan sayur-sayuran [45]. Di samping itu, kohort lelaki berusia 50-59 tahun di Perancis dan Ireland Utara melaporkan bahawa tiada hubungan yang signifikan antara pengambilan buah dan ACS [46]. Kohort skala besar lima kumpulan etnik, iaitu Afrika Amerika, Native Hawaiian, American American, Latino, dan Caucasian menunjukkan bahawa penggunaan buah tidak melindungi daripada penyakit jantung iskemik, dan hasilnya tidak berbeza di kalangan etnik [47,48]. Manakala, kohort wanita Sweden (berusia 49-83 tahun) mendapati  bahawa kuintil tertinggi pengambilan buah tidak dapat mengurangkan risiko kegagalan jantung berbanding dengan yang paling rendah [49]. Hasilnya tidak konsisten mungkin kerana data mengenai pengambilan buah-buahan dalam kajian kohort ini diperoleh berdasarkan pengambilan makanan. Pengambilan buah-buahan sebenarnya hanya boleh dinilai secara kasar, sebahagiannya kerana bilangan item dan maklumat mengenai saiz bahagian adalah terhad.

3. Kajian Eksperimen

Terdapat bukti yang terkumpul dalam vivo dan in vitro yang menyokong sifat-sifat pelindung kardiovaskular buah-buahan dan menyiasat mekanisme yang mendasari (Table 2Open in a separate window . Enam jenis buah dibincangkan secara terperinci di bawah kerana ia telah dikaji secara meluas dan telah menunjukkan kesan perlindungan kardiovaskular yang kuat, sementara buah-buahan yang kurang diselidiki dibincangkan dalam bahagian yang berjudul “Buah-Buahan Lain.”.

Kebolehan kardioprotektif buah-buahan.

3.1. Anggur
Anggur adalah salah satu buah-buahan yang paling biasa dan penting di seluruh dunia, dan mereka sering dimakan mentah atau selepas ditukar kepada jus, wain, atau jem.

3.1.1. Melindungi Fungsi Endothelial
Dalam CVD, disfungsi endothelial adalah patologi sistemik endothelium, disebabkan oleh ketidakseimbangan antara bahan vasodilator dan vasoconstrictor yang dihasilkan oleh (atau bertindak) endotelium, dan membuktikan sebagai kelonggaran dan kepatuhan endothelium vaskular yang merosot, yang merupakan perubahan utama pada hipertensi awal [50].

Pertambahan data eksperimen dan klinikal menekankan pentingnya tekanan oksidatif terhadap disfungsi endothelial. Anggur memainkan peranan penting dalam membaiki kemerosotan endothelial untuk kapasiti antioksida dan radikal bebas yang kuat. Dalam satu kajian, manfaat vaskular serbuk anggur dikaji menggunakan tikus hipertensi spontan (SHR). Hasilnya menunjukkan bahawa rawatan anggur menampakkan pengurangan BP, kelonggaran arteri yang lebih baik, dan peningkatan pematuhan vaskular [51. Selain itu, hubungan antara fungsi perlindungan endothelial ekstrak biki anggur proanthocyanidin (GSPEs) dan tekanan oksidatif dikaji pada tikus hipertensi HSR dan deoxycorticosterone acetate (DOCA). Kajian menunjukkan bahawa GSPE mengurangkan pengeluaran endothelin (ET) -1 tetapi meningkatkan pengeluaran nitric oxide (NO), yang memperlihatkan fungsi endothelial yang lebih baik. Selain itu, GSPE meningkatkan tekanan oksidatif dengan meningkatkan aktiviti superoxide dismutase (SOD) dan catalase (CAT) dan mengurangkan pembentukan malondialdehid (MDA)  [52,53]. Begitu juga, ekstrak enzimatik pomacea anggur (GP-EE) juga menyebabkan vasodilatasi endothelium dan NO kepada kedua-dua aorta tikus dan segmen arteri mesenterik kecil (SMA), menghalang penguncupan yang ditimbulkan oleh ET-1, dan yang telah mengurangkan pengeluaran anion superoxide (O2 -) [54].

Selain itu, satu lagi kajian menunjukkan bahawa polifenol dalam kulit dan biji anggur telah meningkatkan sel-sel progenitor endothelial, daya tahan, melekat dan penularan, dan mencegah disfungsi endotel dengan mengurangkan pengeluaran spesies oksigen reaktif (ROS) [55]. Di samping itu, komponen anggur merah meningkatkan endothelial nitric oxide synthase (eNOS) [56].

In vitro, sel-sel endothelial vena umbilik manusia (HUVEC) diinkubasi dengan GSPE untuk meneroka laluan isyarat ekspresi eNOS. Hasilnya mencadangkan bahawa ekspresi eNOS yang meningkat dikaitkan dengan pengaktifan kinase protein diaktifkan 5′-AMP (AMPK) dan peningkatan tahap protein sirtuin-1 (SIRT-1), yang kritikal untuk faktor transkripsi Krüpple seperti faktor-2 (KLF-2) induksi [57]. Selain itu, satu lagi kajian menunjukkan bahawa ekstrak pomacea anggur (GPE) menghasilkan aktiviti antioksidan di endothelium (EA. Hy926) melalui peningkatan tahap glutathione (GSH) disebabkan peningkatan tahap gamma-glutamylcysteine ​​synthetase (γ-GCS) dan glutathione S- (GST) [58]. Selain itu, didapati bahawa dos rendah (1 μg / mL) ekstrak biji anggur (GSE) berpotensi menghalang tindakan HUVEC pada reaktiviti platelet kira-kira 10%, yang menyumbang sekurang-kurangnya sebahagiannya untuk kesan perlindungan produk anggur terhadap CVDs. Walau bagaimanapun, kepekatan yang tinggi (sehingga 10 μg gallic equivalent / mL) daripada pembiakan sel endothelial GSE yang terganggu dalam vitro [59].

3.1.2. Mengurangkan Lipid Darah
Hyperlipidemia boleh menyebabkan pemendapan lipoprotein di dalam dinding vesel dan menyebabkan tekanan oksidatif dan pembentukan lipoprotein berketumpatan rendah (Ox-LDL), yang memainkan peranan penting dalam patogenesis aterosklerosis. GSE mempunyai ciri-ciri pengurangan lipid dan antioksidan yang kuat, yang memberi manfaat kepada pencegahan aterosklerosis [60]. Satu kajian menunjukkan bahawa trigliserida plasma (TG) telah dilemahkan oleh penggunaan anggur merah [61]. Kesan hipolipidemik ekstrak procyanidin biji anggur pada dos yang rendah telah dikaji di hamster, dan hasilnya mencadangkan bahawa 25mg / kg ekstrak menurunkan berat badan, dilindungi daripada pengumpulan lemak, menurunkan asid lemak bebas plasma (FFA), dan menurunkan lipid dan TG pengumpulan dalam tisu adiposa putih mesenterik (MWAT).

Di samping itu, ekstrak mengeluarkan kesan ini sebahagiannya melalui pengaktifan kedua-dua pengoksidaan β dan kitaran gliserolipid (GL) / FFA, terutamanya dalam white adipose tissue (RWAT) [62].  Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) bertanggungjawab untuk mengangkut 20-30% daripada jumlah kolesterol plasma dari tisu ke hati, sebagai kenderaan untuk pengangkutan kolesterol, yang membantu menghindari atau mengurangkan aterosklerosis [63]. Satu kajian menunjukkan bahawa polifenol anggur memodulasi aktiviti plasma HDL enzim pada tikus tua dan obes. Hasilnya menunjukkan bahawa polifenol anggur meningkatkan aktiviti HDL paraoxonase (PON) dan lesitin kolesterol acyltransferase (LCAT), mengurangkan aktiviti pemindahan protein ester cholesteryl (CETP), dan memulihkan fungsi HDL [64].

3.1.3. Mengurangkan Tekanan Darah
Kesan hipotensi polifenol anggur telah dikesan dalam beberapa kajian [52,61]. Pengambilan GSPE dengan jelas mengurangkan pengubahsuaian arteri akibat tekanan darah tinggi [51]. SHR digunakan untuk menilai kesan anti-hipertensi ekstrak procyanidin biji anggur. Hasilnya menunjukkan bahawa ekstrak secara ketara menurunkan sistolik dan diastolic BP SHR dalam cara yang bergantung kepada dos, dan pada dos 375 mg / kg, penurunan BP mencapai nilai maksimum. Tambahan pula, kesan anti-hipertensi ekstrak (375 mg / kg) dalam SHR adalah sama dengan Captopril (50 mg / kg), yang dianggap sebagai ubat anti-hipertensi yang sangat berkesan dalam amalan klinikal [9]. Satu lagi kajian mencadangkan pengambilan GSPE dengan ketara menyekat peningkatan BP dalam model tikus hipertensi yang diinduksi oleh ouabain, dan penambahbaikan pengeluaran NO aorta yang merosot oleh ouabain adalah kemungkinan mekanisme yang terlibat [57].  Tambahan pula, satu kajian menyiasat kesan dan mekanisme anti-hipertensi dan serbuk buah beri merah pada tikus dengan sindrom metabolik (MS). Kajian menunjukkan bahawa serbuk biji anggur menurunkan BP melalui keupayaan menghalang rembesan ET-1 dan meningkatkan tahap eNOS endothelium dengan cara bergantung kepekatan [61].

3.1.4. Menekan Fungsi Platelet
Platelet memainkan peranan penting dalam hemostasis fisiologi. Walau bagaimanapun, pengaktifan platelet, lekatan, dan pengagregatan memburukkan pembentukan plak arteriosklerotik. Satu kajian in vitro mendedahkan potensi  kesan perlindungan GSE terhadap hemostasis di bawah keadaan hyperhomocysteinemia dengan mengurangkan tindakan toksisiti homocysteine ​​(Hcy) dan bentuk homocysteine ​​thiolactone (HTL) yang paling reaktif dalam darah. Dalam platelet manusia diinkubasi dengan Hcy (100 μM) atau HTL (1 μM), GSE menurunkan lekatan platelet kepada kolagen dan fibrinogen, agregasi platelet, dan pengeluaran O2 dalam platelet [65]. Selain itu, satu kajian in vitro menunjukkan bahawa 1 μg / mL GSE mengurangkan kereaktifan platelet sebanyak kira-kira 10% disebabkan oleh kesan langsung kandungan polifenolnya pada HUVEC [59].

3.1.5. Mengurangkan Kecacatan Ischemia / Reperfusion
Satu kajian menyiasat kesan perlidungan-kardio oleh ekstrak anggur yang kaya dengan malvidin, anthocyanin yang diasingkan dari kulit anggur merah, di dalam hati yang terisolasi dan Langendorff hati. Hasilnya menunjukkan bahawa malvidin menimbulkan kesan perlidungan-kardio terhadap kerosakan ischemia / reperfusion (I / R) dengan mengaktifkan saluran phosphatidylinositol 3-kinase (PI3K) / NO / cyclic monophosphate (cGMP) / protein kinase-G (PKG) cGMP intraselular dan fosforilasi eNOS, PI3K-AKT, kinase1 / 2 (ERK1 / 2), dan glikogen synthase kinase-3 β (GSK-3 β) [56]. Di samping itu, ekstrak anggur sederhana merosakkan jantung dan iskemia iskemia terhadap I / R, yang menyebabkan tekanan oksidatif drastik [56,66]. Selain itu, kajian menyiasat hubungan antara biji anggur dan ekstrak kulit (GSSE) dan stroke iskemia, dan hasilnya menunjukkan bahawa ekstrak bukan sahaja mengurangkan saiz kerosakan otak dan histologi yang disebabkan oleh I / R, tetapi juga menghalang tekanan oksidatif, dan logam peralihan yang lebih baik aktiviti enzim yang berkaitan [66]. Aritmia reperfusi (RA) adalah punca kematian mendadak berikutan reperfusi [67]. Satu lagi kajian menganalisis mekanisme molekul kesan perlindungan GSPE ke atas RA. Kajian menunjukkan bahawa GSPE memainkan peranan penting dalam menurunkan generasi radikal bebas kerana ia meningkatkan aktiviti Na + / K + -PATPase disebabkan oleh penambahan Na + / K + -ATPase α1 subunit [67].

3.1.6. Mencegah Trombosis
Disfungsi sel endothelial kapal dan platelet merupakan faktor risiko utama dalam pembentukan plak aterosklerotik. Untuk kesan antitrombotik proanthocyanidins, kajian menunjukkan bahawa GSPE menurunkan panjang dan berat trombus, melindungi integriti endothelium, mengurangkan faktor-faktor yang mendorongkan trombogenesis P-selectin, faktor von Willebrand (vWF), dan molekul perekatan selular (CAM) peningkatan faktor trombogenesis CD34, faktor pertumbuhan endothelial vaskular reseptor-2 (VEGFR-2), dan ADAMTS13 (disintegrin dan metalloproteinase dengan motif jenis thrombospondin satu, ahli 13), dan sitokin radang sel-sel insulin (IL) -6, -8, dan faktor nekrosis tumor-alpha (TNF-α). Oleh itu, GSPE memudahkan perlindungan endothelial dan menghalang agregasi platelet, tindak balas keradangan, dan pembentukan thrombus [68].

Secara kolektif, pengambilan anggur atau produk yang diperolehi daripada anggur mengurangkan kejadian CVD melalui pembetulan disfungsi endothelial, mengurangkan lipid darah, anti-hipertensi, menghalang tekanan oksidatif, meningkatkan fungsi platelet, mengurangkan kerosakan I / R, melindungi fungsi miokardium, trombosis, dan melawan keradangan. Kesan ini disebabkan oleh beberapa fitokimia, seperti resveratrol, antosianin, dan proanthocyanidin.

3.2. Blueberry
Blueberry adalah buah yang mengandungi flavonoid dan memberi manfaat kardiovaskular. Kesan kardioprotekte blueberry (Vaccinium ashei Reade) ekstrak diuji dalam tikus hypercholesterolemic selama 14 hari. Hasilnya menunjukkan bahawa ekstrak blueberry menurunkan lesi aorta, mengurangkan profil lipid serum (jumlah kolesterol (TC), lipoprotein kolesterol berkepadatan rendah (LDL-C), dan TG), dan peningkatan aktiviti enzim antioksidan (CAT, SOD, dan glutathione peroksidase (GSH-Px))  [69]. Kesan suplemen dengan blueberry selama 10 minggu pada fungsi endothelial dan BP dipelajari dalam tikus yang diberi makan diet tinggi lemak.

Kajian menunjukkan bahawa suplemen blueberry menurunkan SBP sebanyak 14% dan disfungsi endothelial yang lebih baik dan kelonggaran aorta sebagai tindak balas kepada asetilkolin [70]. Tambahan pula, satu kajian menilai potensi  kesan perlindungan tujuh asid fenolik, yang dikenal pasti sebagai metabolit blueberry, pada sel makrofag murine RAW 264.7. Hasilnya menunjukkan bahawa asid fenolik menurunkan pembentukan sel buih yang disebabkan oleh Ox-LDL, Ox-LDL yang mengikat kepada makrofag, lipopolakarakarida (LPS) yang dihasilkan oleh ekspresi mRNA, dan tahap protein TNF-α dan IL-6 melalui menghalang fosforilasi mitogen- kinase protein aktif (MAPK), N-terminal kinase (JNK), p38, dan ERK1 / 2, mengasingkan tahap mRNA dan tahap protein CD36 penerima reseptor, dan mengimbangi ekspresi mRNA dan tahap protein pengangkut kaset ATP yang mengikat A1 (ABCA1), yang membantu efflux kolesterol dan pengumpulan kolesterol dalam makrofag [71].

Kesimpulannya, blueberry memiliki keupayaan cardioprotective yang baik termasuk sifat anti-aterogenik, anti-radang, menurunkan BP, meningkatkan parameter oksidatif, dan kereaktifan vaskular.

3.3. Delima
Kulit, benih, dan jus delima kaya dengan antioksidan dan mempunyai kesan ateroprotektif yang kuat dan sifat antihipertensi. Penyusun bioaktif utama delima adalah punicalagin, yang diketahui mempunyai keupayaan pelindung kardiovaskular untuk peranan antioxidantnya sebagai pemulung dan ferlius hidrogen peroksida [72]. Satu kajian mendapati bahawa ekstrak buah delima (PE) yang mengurangkan sinus aorta dan aterosklerosis arteri koronari dikaitkan dengan tekanan oksidatif yang berkurangan dan keradangan di dinding kapal SR-BI / apoE tikus KO ganda [73].

Tahap tinggi tekanan oksidatif dalam nucleus paraventricular hypothalamus adalah penting dalam patogenesis hipertensi. Satu kajian menyiasat ciri-ciri antihipertensi PE dalam model SHR. Penemuan menunjukkan bahawa PE mengurangkan hipertensi dengan mengurangkan tekanan oksidatif, meningkatkan sistem pertahanan antioksidan, mengurangkan keradangan, dan meningkatkan fungsi mitokondria dalam nukleus paraventricular, dengan itu mengaktifkan faktor nukleus faktor-erythroid 2 p45 yang berkaitan dengan faktor nukleus 2 (Nrf2) [74].  Begitu juga, pengaktifan laluan AMPK oleh PE dipelajari di tengah-tengah model obesiti tikus. Hasilnya menunjukkan PE mengaktifkan AMPK dengan cepat mengurangkan nisbah ATP / ADP sel khusus dalam kardiomiosit, dan pengaktifan laluan AMPK menyumbang untuk pencegahan kehilangan mitokondria dengan meningkatkan biogenesis mitokondria dan meningkatkan tekanan oksidatif melalui peningkatan aktiviti fasa II enzim dalam gangguan metabolik jantung akibat diet yang tinggi lemak [72]. Ekstrak biji delima juga meningkatkan motor dan defisit kognitif akibat iskemia hipoperfusi iskemia (CHI) yang berkemungkinan besar berkaitan dengan sekurang-kurangnya sebahagiannya terhadap tindakan antioksidan dan radikal bebas. [75].

3.4. epal
Apple adalah buah yang kedua  paling banyak dimakan di dunia selepas pisang. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kajian epidemiologi telah menunjukkan bahawa makan epal dikaitkan dengan pengurangan berlakunya CVD [30,31].  Apple adalah sumber utama serat dan mengandungi antioksidan seperti vitamin C dan polifenol diet yang baik. Terutamanya, penurunan kadar CVD berkaitan dengan penggunaan epal, mungkin akibat kesan penurunan kolesterol polifenol, sebatian bioaktif utama epal, yang tertumpu pada kulit buah. Kesan pengurangan kolesterol epal dikesan pada tikus Wistar jantan yang diberi makan dengan diet yang diperkaya kolesterol (2%). Kajian menunjukkan bahawa Bravo de Esmolfe apple mampu menurunkan kadar serum TG, TC, LDL-C, dan Ox-LDL sebanyak 27.2%, 21.0%, 20.4% dan 20.0%. Ia juga menunjukkan keupayaan menurunkan kolesterol terutamanya disebabkan oleh phytocompounds, seperti catechin, epicatechin, procyanidin B1, dan β-carotene [76].  Perkembangan CVD berkaitan dengan kewujudan MS.

Kajian lain mencadangkan kulit epal mengurangkan parameter biokimia (glikemia, TC, lipoprotein kolesterol berkepadatan tinggi (HDL-C), LDL-C, TG, nitrogen ureik, insulin, dan dimetilarginine asimetri (ADMA)) dalam tikus CF-1 MS, mengurangkan kawasan pengumpulan kolesterol, dan memulihkan perkembangan aterogenesis dalam tikus – / – tikus [77].

3.5. Hawthorn
Hawthorn (Crataegus pinnatifida Bge.) Adalah sejenis buah berry dari spesies Crataegus. Ia telah digunakan sebagai makanan atau ubat tradisional untuk memperbaiki pencernaan selama ribuan tahun. Lebih-lebih lagi, dalam dekad yang lalu, hawthorn telah mendapat lebih banyak perhatian kerana potensi untuk merawat CVD, terutama hiperlipidemia dan aterosklerosis [78].

Satu kajian menyiasat kesan hipolipidemik sebatian buah hawthorn (HFC, termasuk hawthorn dan ekstrak buah kiwi) pada tikus – / – atherosclerotic dengan paras lipid darah yang tinggi. Kajian menunjukkan bahawa HFC mengurangkan nisbah TG dan LDL-C / TC. Selain itu, pengurangan LDL-C lebih jelas dalam HFC daripada di Simvastatin (6 mg / kg / hari), yang menunjukkan HFC boleh dipertimbangkan untuk rawatan hiperlipidemia dan pencegahan aterosklerosis [10]. Begitu juga, hawthorn pectin pentaoligosaccharide (HPPS) menindas peningkatan berat badan, menurunkan kadar TG serum, meningkatkan lipid perkumuhan dalam feses, menstabilkan gen dan ungkapan protein reseptor diaktifkan peroksisok proliferator α (PPAR-a), dan meningkatkan pengoksidaan asid lemak hepatik- aktiviti enzim yang berkaitan dengan oksidase acyl-CoA, carnitine palmitoyltransferase I, 3-ketoacyl-CoA thiolase, dan 2,4-dienoyl-CoA reductase sebanyak 53.8%, 74.2%, 47.1% dan 24.2%, di hati hyperlipidemic tikus [79]. Kesan anti-aterosklerosis hawthorn dan mekanisme yang berpotensi telah disiasat di dalam tikus – / – tikus.

Hasilnya menunjukkan bahawa hawthorn menurunkan lesi aterosklerotik, tahap serum TC dan TG, mengurangkan sintesis asid fatty hepatik (FAS) dan unsur pengawalan sterol mengikat protein-1c (SREBP-1c) oleh 42% dan 23%, dan peningkatan jumlah antioksidan kapasiti (T-AOC),  Aktiviti SOD dan GSH-Px, dan tahap ekspresi mRNA enzim antioksidan SOD1, SOD2, glutathione peroksidase-3 (Gpx3) di dalam tikus yang diberi makan dengan diet buah hawthorn [80]. Kajian lain menunjukkan bahawa ekstrak berair dari hawthorn (Crataegus pinnatifida var. Major) menghalang perkembangan aterosklerosis dalam tikus yang diberi makan lemak tinggi dengan meningkatkan metabolisma lipid, mengurangkan tindak balas sitokin radang, dan melindungi endothelium.

Hasilnya menunjukkan bahawa ekstrak berair hawthorn menghalang lesi arteri, penurunan IMT, mengurangkan TC, TG, LDL-C, dan tahap CRP, IL-1β, IL-8, dan IL-18, meningkat HDL-C, ET, 6-keto-prostaglandin F1α (6-keto-PGF1α), dan thromboxane B2 (TXB2). Ia juga mendedahkan bahawa asid chlorogenic, procyanidin B2, (-) – epicatechin, rutin, dan isoquercitrin adalah komponen utama ekstrak [81].

3.6. Avocado (Alpukat)
Alpukat adalah buah tropika penting yang mengandungi sebatian lipofilik, iaitu asid lemak tanpa monounsaturated (MUFAs), polifenol, karotenoid, vitamin E, phytosterols, dan squalene, yang telah diiktiraf untuk keupayaan menurunkan kolesterol [82]. Walau bagaimanapun, keupayaan antioksidan sebatian lipofilik ini kurang menarik berbanding dengan sebatian hidrofilik dalam buah. Malah, ekstrak lipofilik buah mempunyai keupayaan antioksida yang lebih tinggi daripada ekstrak hidrofiliknya [83].

Satu kajian menunjukkan bahawa pulpa alpukat, mengandungi sebatian acetogenin, menghalang agregasi platelet dengan kesan pencegahan yang berpotensi pada pembentukan trombus [84]. Selain itu, pulpa alpukat memiliki kandungan minyak yang berbeza dan digunakan secara meluas dalam banyak bidang seperti industri farmaseutikal [82].

Kajian lain menilai kesan penggunaan minyak alpukat pada parameter keradangan dan lipid dalam tikus dengan perubahan metabolik yang disebabkan oleh pengambilan sukrosa. Kajian menunjukkan bahawa minyak alpukat dikurangkan hs-CRP dan TG, lipoprotein berkepadatan rendah (VLDL), dan tahap LDL [85]. Di samping itu, kesan perlindungan minyak alpukat pada penanda biokimia fungsi hati dalam tikus yang diberi makan dengan sukrosa adalah sama dengan minyak zaitun [86].  Tambahan pula, kajian telah menunjukkan bahawa benih alpukat meningkat hiperkolesterolemia, dan memudahkan pencegahan dan rawatan hipertensi, keadaan keradangan, dan kencing manis [87].

3.7. Buah-buahan lain
Mango kaya dengan beberapa komponen bioaktif dengan sifat antioksida dan anti-radang, seperti karotenoid, vitamin C, dan sebatian fenolik. Satu kajian menunjukkan bahawa dua dos (1% dan 10%) pulpa mangga kering beku berkesan dalam meningkatkan toleransi glukosa dan profil lipid dan mengurangkan adipositas pada tikus yang diberi makan dengan diet tinggi lemak. Selain itu, kajian juga melaporkan bahawa dos yang lebih rendah (1%) lebih berkesan dalam memodulasi glukosa daripada dos yang lebih tinggi (10%), dan lebih berkuasa dalam menurunkan kepekatan glukosa darah daripada ubat hipoglikemik, rosiglitazone (diet 50 mg / kg ), dalam tikus yang diberi makan dengan diet tinggi lemak [11].

Selain itu, kesan anti-hipertensi ekstrak methanolic pepaya piawai (Carica pepaya) dinilai dalam SHR. Hasilnya menunjukkan bahawa kesan penghambatan enzim penukar angiotensin terhadap papaya (100 mg / kg) adalah serupa dengan enalapril (10 mg / kg). Flavonoid, khususnya quercetin, rutin, nicotiflorin, clitorin, dan manghaslin, telah dikenalpasti sebagai komponen bioaktif ekstrak, yang boleh digunakan untuk rawatan hipertensi [12]. Di samping itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa ceri, Guangzao (Choerospondias axillaris), dan acai (Euterpe oleracea Mart.) Mempunyai kesan kardioprotektif yang penting dan telah terbukti memainkan peranan yang bermanfaat dalam meningkatkan infark miokard yang disebabkan oleh I / R melalui anti-oksidatif dan aktiviti anti-apoptosis [88,89,90]. Selain itu, bilberry, raspberry hitam dan beri laut buckthorn telah meningkatkan profil lipid serum dan menggalakkan kesan hypocholesterolemic, yang dilindungi daripada hiperkolesterolemia dan menghalang aterosklerosis [91,92,93]. Selain itu, jujube (Zizyphus jujuba) dan blackberry (Rubus allegheniensis Port.) Menghalang pembentukan sel buih dalam makrofaj yang berasal dari monocytes manusia yang disebabkan oleh LDL asetilasi, oleh itu berguna untuk pencegahan aterosklerosis [94,95]. Di samping itu, buah semangat kuning dan boysenberry menurunkan BP dalam SHR [96,97]. Walau bagaimanapun, data mengenai buah-buahan individu ini masih terhad. Tambahan lagi, mekanisme asas melindungi sistem kardiovaskular masih disiasat.

Sebagai kesimpulan, buah-buahan seperti anggur, blueberry, delima, epal, hawthorn, dan alpukat menunjukkan kesan perlindungan pada fungsi kardiovaskular. Produk-produk anggur dengan ketara mengurangkan pengubahsuaian kardiovaskular akibat hipertensi dan fungsi endothelial terjejas. Kebanyakan buah-buahan berkesan dalam mengurangkan tekanan oksidatif, mengawal selia metabolisme lipid, dan memodulasi BP. Di samping itu, beberapa buah buah pula melemahkan fungsi platelet, mengurangkan kecederaan I / R, menindas trombosis, dan menghalang keradangan (Rajah 1).

Kesan dan mekanisme buah-buahan pada penyakit kardiovaskular (CVD).

4. Ujian Klinikal

Kesan anti-hipertensi polifenol anggur dalam beberapa ujian terkawal rawak (RCTs) dinilai oleh analisis meta, dan hasilnya menunjukkan pengambilan polifenol anggur harian dengan ketara dapat mengurangkan SBP sebanyak 1.48 mmHg jika dibandingkan dengan subjek kawalan (p = 0.03). Sebaliknya, DBP tidak berkurangan secara signifikan [108].

Anggur mempunyai kesan hipolipidemik dan anti-oksidatif yang kuat. Beberapa kajian menunjukkan bahawa anggur mengurangkan TC, LDL-C, dan Ox-LDL dan meningkatkan HDL-C dalam subjek dengan pelbagai faktor risiko CVD [60,109,110]. Tambahan pula, kajian yang dilakukan pada 60 sukarelawan yang sihat menunjukkan bahawa membekalkan mereka dengan 700 mg polifenol anggur yang kaya untuk 56 hari memodulasi profil lipid dari segi petunjuk risiko kardiovaskular, menurunkan TC dan LDL-C, dan meningkatkan kapasiti antioksidan dan vitamin E [111]. Selain itu, meta-analisis 9 RCTs meneroka kesan perlindungan endothelium dari suplemen polifenol anggur pada orang dewasa. Kajian menunjukkan bahawa memakan polifenol anggur meningkatkan fungsi endothelial dalam subjek yang sihat, dan kesannya lebih jelas dalam subjek dengan faktor risiko kardiovaskular tinggi [112].

Selain buah anggur, buah-buahan lain seperti strawberi, acai (Euterpe oleracea Mart.), Whirleberry Caucasian (Vaccinium arctostaphylos L.), buckthorn laut, dan bilberry juga mempunyai kesan menurunkan lemak lipid [113,114,115,116,117,118,119,120,121]. Kebaikan beri pada metabolisme lipid serum mungkin menyumbang kepada antosianin. Kesan suplemen anthocyanin yang diperoleh daripada berry pada profil lipid serum telah dikaji dalam 120 pesakit dyslipidemic. Keputusan menunjukkan bahawa pengambilan antosianin meningkat HDL-C dan efflux kolesterol sel ke serum, dan menurun LDL-C, mungkin disebabkan oleh perencatan CETP [122].

Percubaan klinikal menilai kesan perlindungan kardiovaskular penggunaan 75 g (kira-kira dua biji epal sederhana) epal kering selama 1 tahun pada 146 wanita menopaus. Kajian menunjukkan bahawa epal kering menurun dengan ketara serum tahap TC dan LDL-Cl sebanyak 9% dan 16%, masing-masing, pada 3 bulan dan selanjutnya menurun sebanyak 13% dan 24%, masing-masing pada 6 bulan, tetapi tetap berterusan selepas itu. Tambahan pula, penggunaan epal kering juga mengurangkan lipid hydroperoxide dan CRP [123]. Di samping itu, kajian membandingkan kesan penurunan kolesterol 5 spesies epal yang berbeza, Red Delicious, Granny Smith, Fuji, Golden Delicious dan Annurca apple, dalam subjek hypercholesterolaemic yang sederhana. Kajian mendapati bahawa buah apel Annurca membawa kepada hasil yang paling ketara, mengurangkan kadar TC dan LDL-C masing-masing sebanyak 8.3% dan 14.5%, dan paras HDL-C meningkat sebanyak 15.2% (semua p <0.001) [124]. Selain itu, satu lagi kajian membandingkan kesan-kesan epal segar dan produk epal yang diproses (epal epal, jus epal mendung, atau jus epal yang jelas) pada profil lipid dalam sukarelawan yang sihat. Hasilnya menunjukkan bahawa keseluruhan epal, pomace, dan jus mendung diturunkan serum TC dan LDL-C; Walau bagaimanapun, jus epal yang jelas meningkatkan TC dan LDL-C sedikit, dari mana ia dapat disimpulkan bahawa komponen serat diperlukan untuk kesan penurunan lipid epal pada manusia yang sihat [125]. Selain itu, kesan akut epal untuk meningkatkan fungsi endothelial dikaji dalam beberapa ujian, menunjukkan bahawa epal berfungsi dengan fungsi endothelial dengan memberi kesan NO metabolit [126,127]

Kiwi adalah sumber antioksidan yang baik kerana kekayaannya dalam vitamin C dan E, folat, karotenoid, dan phytochemical dan melindungi tubuh dari kerosakan oksidatif endogen [128]. Kajian klinikal yang dilakukan pada 85 lelaki hypercholesterolemik menunjukkan bahawa memakan dua biji buah kiwif  hijau setiap hari bersamaan dengan diet yang sihat mengurangkan keradangan dan profil lipid dalam subjek dengan CRP sederhana tinggi [129], tetapi tidak terdapat perbezaan yang signifikan dalam BP [130]. Di samping itu, kajian 43 subjek yang mempunyai hyperlipidemia menunjukkan bahawa penggunaan kiwi bukan sahaja menggunakan profil lipid termodulat tetapi juga memberikan kesan yang baik terhadap status antioksidan melalui pengurangan pengoksidaan LDL dan tekanan oksidatif [131].

Selain itu, satu lagi kajian yang dijalankan ke atas 118 subjek dengan BP tinggi atau hipertensi peringkat 1 (SBP: 130-159 mmHg, DBP: 85-99 mmHg) menunjukkan bahawa purata 24 hb sistolik / darah diastolik adalah lebih rendah dalam kumpulan yang mengambil tiga biji buah kiwif berbanding kumpulan itu memakan satu epal setiap hari [132]. Kesan hiperensif buah kiwi, sedikit sebanyak, adalah lebih ketara pada individu dengan BP yang agak tinggi. Tambahan pula, kesan manfaat untuk memakan tiga kiwifruit sehari pada BP dan pengagregatan platelet dikaji dalam perokok lelaki. Hasilnya menunjukkan bahawa kiwifruit menurunkan SBP dan DBP sebanyak 10 mmHg (p = 0.019) dan 9 mmHg (p = 0.016) masing-masing, menurunkan agregasi platelet sebanyak 15% (p = 0.009) dan menurunkan aktiviti ACE sebanyak 11% = 0.034) [133].

5. Kesimpulan
Penyakit jantung cardio vascular (CVBD) sangat berkaitan dengan diet tidak seimbang. Beberapa jenis buah-buahan dapat memodulasi faktor risiko metabolik seperti hipertensi, dislipidemia, diabetes, dan kegemukan / obesiti, dan menghalang aterosklerosis, yang merupakan proses patologis utama CHD dan strok. Banyak kajian epidemiologi yang menyelidiki hubungan antara penggunaan buah-buahan dan risiko CVD menghasilkan hasil yang serupa mengenai kesan perlindungan buah-buahan pada CVD. Selain itu, majoriti kajian eksperimen juga menyokong sifat melindungi kardiovaskular beberapa buah-buahan, seperti anggur, blueberry, delima, epal, hawthorn, dan alpukat.

Mekanisme tindakan terutamanya termasuk modulasi yang berkaitan dengan membetulkan disfungsi endothelial, mengurangkan gangguan dalam metabolisme lipid, anti-hipertensi, menekan fungsi platelet, mengurangkan kecederaan I / R, menghalang trombosis, mengurangkan tekanan oksidatif, dan menghalang keradangan jawapannya. Pada masa akan datang, kesan perlindungan buah-buahan yang lebih banyak pada CVD perlu dinilai, dan komponen bioaktif harus diasingkan dan dikenalpasti. Selain itu, mekanisme tindakan harus dikaji lebih lanjut.

Acknowledgments
This work was supported by the National Natural Science Foundation of China (No. 81372976), Key Project of Guangdong Provincial Science and Technology Program (No. 2014B020205002), and the Hundred-Talents Scheme of Sun Yat-Sen University.

Author Contributions
Cai-Ning Zhao, Sha Li, and Hua-Bin Li conceived this paper; Cai-Ning Zhao, Xiao Meng, Ya Li, Qing Liu, and Guo-Yi Tang wrote this paper; Sha Li and Hua-Bin Li revised the paper.

Conflicts of Interest
The authors declare no conflict of interest.

Artikel asal/sumber: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490577/

RUJUKAN:

1. WHO Cardiovascular Diseases (CVDs) [(accessed on 13 March 2017)]; Available online:http://www.who.int/cardiovascular_diseases/en/
2. Rodríguez-Monforte M., Flores-Mateo G., Sánchez E. Dietary patterns and CVD: A systematic review and meta-analysis of observational studies. Br. J. Nutr. 2015;114:1341–1359. doi: 10.1017/S0007114515003177. [PubMed] [CrossRef]
3. Grosso G., Marventano S., Yang J., Micek A., Pajak A., Scalfi L., Galvano F., Kales S.N. A comprehensive meta-analysis on evidence of Mediterranean diet and cardiovascular disease: Are individual components equal? Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2017;57:3218–3232. doi: 10.1080/10408398.2015.1107021.[PubMed] [CrossRef]
4. Du H.D., Li L.M., Bennett D., Guo Y., Key T.J., Bian Z., Sherliker P., Gao H.Y., Chen Y.P., Yang L., et al. Fresh fruit consumption and major cardiovascular disease in China. N. Engl. J. Med. 2016;374:1332–1343. doi: 10.1056/NEJMoa1501451. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
5. Lai H.T.M., Threapleton D.E., Day A.J., Williamson G., Cade J.E., Burley V.J. Fruit intake and cardiovascular disease mortality in the UK Women’s Cohort Study. Eur. J. Epidemiol. 2015;30:1035–1048. doi: 10.1007/s10654-015-0050-5. [PubMed] [CrossRef]
6. Hodgson J.M., Prince R.L., Woodman R.J., Bondonno C.P., Ivey K.L., Bondonno N., Rimm E.B., Ward N.C., Croft K.D., Lewis J.R. Apple intake is inversely associated with all-cause and disease-specific mortality in elderly women. Br. J. Nutr. 2016;115:860–867. doi: 10.1017/S0007114515005231. [PubMed] [CrossRef]
7. Yamada T., Hayasaka S., Shibata Y., Ojima T., Saegusa T., Gotoh T., Ishikawa S., Nakamura Y., Kayaba K. Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: The jichi medical school cohort study. J. Epidemiol. 2011;21:169–175. doi: 10.2188/jea.JE20100084.[PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
8. Ezzati M., Riboli E. Behavioral and dietary risk factors for noncommunicable diseases. N. Engl. J. Med. 2013;369:954–964. doi: 10.1056/NEJMra1203528. [PubMed] [CrossRef]
9. Quinones M., Guerrero L., Suarez M., Pons Z., Aleixandre A., Arola L., Muguerza B. Low-molecular procyanidin rich grape seed extract exerts antihypertensive effect in males spontaneously hypertensive rats. Food Res. Int. 2013;51:587–595. doi: 10.1016/j.foodres.2013.01.023. [CrossRef]
10. Xu H., Xu H.E., Ryan D. A study of the comparative effects of hawthorn fruit compound and simvastatin on lowering blood lipid levels. Am. J. Chin. Med. 2009;37:903–908. doi: 10.1142/S0192415X09007302. [PubMed] [CrossRef]
11. Lucas E.A., Li W.J., Peterson S.K., Brown A., Kuvibidila S., Perkins-Veazie P., Clarke S.L., Smith B.J. Mango modulates body fat and plasma glucose and lipids in mice fed a high-fat diet. Br. J. Nutr. 2011;106:1495–1505. doi: 10.1017/S0007114511002066. [PubMed] [CrossRef]
12. Brasil G.A., Ronchi S.N., Do Nascimento A.M., de Lima E.M., Romao W., Da Costa H.B., Scherer R., Ventura J.A., Lenz D., Bissoli N.S., et al. Antihypertensive effect of carica papaya via a reduction in ACE activity and improved baroreflex. Planta Med. 2014;80:1580–1587. doi: 10.1055/s-0034-1383122.[PubMed] [CrossRef]
13. Fu L., Xu B.T., Xu X.R., Gan R.Y., Zhang Y., Xia E.Q., Li H.B. Antioxidant capacities and total phenolic contents of 62 fruits. Food Chem. 2011;129:345–350. doi: 10.1016/j.foodchem.2011.04.079.[CrossRef]
14. Zhang Y.J., Gan R.Y., Li S., Zhou Y., Li A.N., Xu D.P., Li H.B. Antioxidant phytochemicals for the prevention and treatment of chronic diseases. Molecules. 2015;20:21138–21156. doi: 10.3390/molecules201219753. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
15. Song F.L., Gan R.Y., Zhang Y., Xiao Q., Kuang L., Li H.B. Total phenolic contents and antioxidant capacities of selected chinese medicinal plants. Int. J. Mol. Sci. 2010;11:2362–2372. doi: 10.3390/ijms11062362. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
16. Gan R.Y., Xu X.R., Song F.L., Kuang L., Li H.B. Antioxidant activity and total phenolic content of medicinal plants associated with prevention and treatment of cardiovascular and cerebrovascular diseases. J. Med. Plants Res. 2010;4:2438–2444.
17. Fu L., Xu B.T., Gan R.Y., Zhang Y., Xu X.R., Xia E.Q., Li H.B. Total phenolic contents and antioxidant capacities of herbal and tea infusions. Int. J. Mol. Sci. 2011;12:2112–2124. doi: 10.3390/ijms12042112. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
18. Guo Y.J., Deng G.F., Xu X.R., Wu S., Li S., Xia E.Q., Li F., Chen F., Ling W.H., Li H.B. Antioxidant capacities, phenolic compounds and polysaccharide contents of 49 edible macro-fungi. Food Funct. 2012;3:1195–1205. doi: 10.1039/c2fo30110e. [PubMed] [CrossRef]
19. Deng G.F., Xu X.R., Zhang Y., Li D., Gan R.Y., Li H.B. Phenolic compounds and bioactivities of pigmented rice. Crit. Rev. Food Sci. 2013;53:296–306. doi: 10.1080/10408398.2010.529624. [PubMed] [CrossRef]
20. Deng G.F., Lin X., Xu X.R., Gao L.L., Xie J.F., Li H.B. Antioxidant capacities and total phenolic contents of 56 vegetables. J. Funct. Foods. 2013;5:260–266. doi: 10.1016/j.jff.2012.10.015. [CrossRef]
21. Li S., Li S.K., Gan R.Y., Song F.L., Kuang L., Li H.B. Antioxidant capacities and total phenolic contents of infusions from 223 medicinal plants. Ind. Crops Prod. 2013;51:289–298. doi: 10.1016/j.indcrop.2013.09.017. [CrossRef]
22. Li A.N., Li S., Li H.B., Xu D.P., Xu X.R., Chen F. Total phenolic contents and antioxidant capacities of 51 edible and wild flowers. J. Funct. Foods. 2014;6:319–330. doi: 10.1016/j.jff.2013.10.022. [CrossRef]
23. Xu D.P., Li Y., Meng X., Zhou T., Zhou Y., Zheng J., Zhang J.J., Li H.B. Natural antioxidants in foods and medicinal plants: Extraction, assessment and resources. Int. J. Mol. Sci. 2017;18:96 doi: 10.3390/ijms18010096. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
24. Fu L., Xu B.T., Xu X.R., Qin X.S., Gan R.Y., Li H.B. Antioxidant capacities and total phenolic contents of 56 wild fruits from South China. Molecules. 2010;15:8602–8617. doi: 10.3390/molecules15128602. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
25. Manach C., Scalbert A., Morand C., Remesy C., Jimenez L. Polyphenols: Food sources and bioavailability. Am. J. Clin. Nutr. 2004;79:727–747. [PubMed]
26. Ginter E., Simko V. Plant polyphenols in prevention of heart disease. Bratisl. Med. J. 2012;113:476–480. doi: 10.4149/BLL_2012_105. [PubMed] [CrossRef]
27. Li A.N., Li S., Zhang Y.J., Xu X.R., Chen Y.M., Li H.B. Resources and biological activities of natural polyphenols. Nutrients. 2014;6:6020–6047. doi: 10.3390/nu6126020. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
28. Yu D., Zhang X., Gao Y.T., Li H., Yang G., Huang J., Zheng W., Xiang Y.B., Shu X.O. Fruit and vegetable intake and risk of CHD: Results from prospective cohort studies of Chinese adults in Shanghai. Br. J. Nutr. 2014;111:353–362. doi: 10.1017/S0007114513002328. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
29. Gan Y., Tong X., Li L., Cao S., Yin X., Gao C., Herath C., Li W., Jin Z., Chen Y., et al. Consumption of fruit and vegetable and risk of coronary heart disease: A meta-analysis of prospective cohort studies. Int. J. Cardiol. 2015;183:129–137. doi: 10.1016/j.ijcard.2015.01.077. [PubMed] [CrossRef]
30. Hansen L., Dragsted L.O., Olsen A., Christensen J., Tjonneland A., Schmidt E.B., Overvad K. Fruit and vegetable intake and risk of acute coronary syndrome. Br. J. Nutr. 2010;104:248–255. doi: 10.1017/S0007114510000462. [PubMed] [CrossRef]
31. Larsson S.C., Virtamo J., Wolk A. Total and specific fruit and vegetable consumption and risk of stroke: A prospective study. Atherosclerosis. 2013;227:147–152. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2012.12.022. [PubMed] [CrossRef]
32. Oude Griep L.M., Verschuren W.M.M., Kromhout D., Ocke M.C., Geleijnse J.M. Colors of fruit and vegetables and 10-year incidence of stroke. Stroke. 2011;42:3190–3195. doi: 10.1161/STROKEAHA.110.611152. [PubMed] [CrossRef]
33. Oude Griep L.M., Verschuren W.M.M., Kromhout D., Ocke M.C., Geleijnse J.M. Raw and processed fruit and vegetable consumption and 10-year stroke incidence in a population-based cohort study in the Netherlands. Eur. J. Clin. Nutr. 2011;65:791–799. doi: 10.1038/ejcn.2011.36. [PubMed] [CrossRef]
34. Cassidy A., Rimm E.B., O’Reilly E.J., Logroscino G., Kay C., Chiuve S.E., Rexrode K.M. Dietary flavonoids and risk of stroke in women. Stroke. 2012;43:946–975. doi: 10.1161/STROKEAHA.111.637835. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
35. Goetz M.E., Judd S.E., Hartman T.J., McClellan W., Anderson A., Vaccarino V. Flavanone intake is inversely associated with risk of incident ischemic stroke in the REasons for geographic and racial differences in stroke (REGARDS) study. J. Nutr. 2016;146:2233–2243. doi: 10.3945/jn.116.230185.[PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
36. Collins R., Peto R., MacMahon S., Hebert P., Fiebach N.H., Eberlein K.A., Godwin J., Qizilbash N., Taylor J.O., Hennekens C.H. Blood pressure, stroke, and coronary heart disease. Part 2, Short-term reductions in blood pressure: Overview of randomised drug trials in their epidemiological context. Lancet. 1990;335:827–838. doi: 10.1016/0140-6736(90)90944-Z. [PubMed] [CrossRef]
37. Wang L., Manson J.E., Gaziano J.M., Buring J.E., Sesso H.D. Fruit and vegetable intake and the risk of hypertension in middle-aged and older women. Am. J. Hypertens. 2012;25:180–189. doi: 10.1038/ajh.2011.186. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
38. Tsubota-Utsugi M., Ohkubo T., Kikuya M., Metoki H., Kurimoto A., Suzuki K., Fukushima N., Hara A., Asayama K., Satoh H., et al. High fruit intake is associated with a lower risk of future hypertension determined by home blood pressure measurement: The Ohasama study. J. Hum. Hypertens. 2011;25:164–171. doi: 10.1038/jhh.2010.48. [PubMed] [CrossRef]
39. Borgi L., Muraki I., Satija A., Willett W.C., Rimm E.B., Forman J.P. Fruit and vegetable consumption and the incidence of hypertension in three prospective cohort studies. Hypertension. 2016;67:288–293. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.115.06497. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
40. Song H.J., Paek Y.J., Choi M.K., Lee H.J. Gender differences in the relationship between risk of hypertension and fruit intake. Prev. Med. 2014;67:154–159. doi: 10.1016/j.ypmed.2014.07.016. [PubMed] [CrossRef]
41. Chan H.T., Yiu K.H., Wong C.Y., Li S.W., Tam S., Tse H.F. Increased dietary fruit intake was associated with lower burden of carotid atherosclerosis in Chinese patients with type 2 diabetes mellitus. Diabetic Med. 2013;30:100–108. doi: 10.1111/j.1464-5491.2012.03764.x. [PubMed] [CrossRef]
42. Zhu Y., Zhang Y., Ling W., Feng D., Wei X., Yang C., Ma J. Fruit consumption is associated with lower carotid intima-media thickness and C-reactive protein levels in patients with type 2 diabetes mellitus. J. Am. Diet Assoc. 2011;111:1536–1542. doi: 10.1016/j.jada.2011.07.010. [PubMed] [CrossRef]
43. Cassidy A., Bertoia M., Chiuve S., Flint A., Forman J., Rimm E.B. Habitual intake of anthocyanins and flavanones and risk of cardiovascular disease in men. Am. J. Clin. Nutr. 2016;104:587–594. doi: 10.3945/ajcn.116.133132. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
44. Li G.L., Zhu Y.N., Zhang Y., Lang J., Chen Y.M., Ling W.H. Estimated daily flavonoid and stilbene intake from fruits, vegetables, and nuts and associations with lipid profiles in chinese adults. J. Acad. Nutr. Diet. 2013;113:786–794. doi: 10.1016/j.jand.2013.01.018. [PubMed] [CrossRef]
45. Bendinelli B., Masala G., Saieva C., Salvini S., Calonico C., Sacerdote C., Agnoli C., Grioni S., Frasca G., Mattiello A., et al. Fruit, vegetables, and olive oil and risk of coronary heart disease in Italian women: The EPICOR study. Am. J. Clin. Nutr. 2011;93:275–283. doi: 10.3945/ajcn.110.000521. [PubMed] [CrossRef]
46. Dauchet L., Montaye M., Ruidavets J., Arveiler D., Kee F., Bingham A., Ferrieres J., Haas B., Evans A., Ducimetiere P., et al. Association between the frequency of fruit and vegetable consumption and cardiovascular disease in male smokers and non-smokers. Eur. J. Clin. Nutr. 2010;64:578–586. doi: 10.1038/ejcn.2010.46. [PubMed] [CrossRef]
47. Sharma S., Vik S., Kolonel L.N. Fruit and vegetable consumption, ethnicity and risk of fatal ischemic heart disease. J. Nutr. Health Aging. 2014;18:573–578. doi: 10.1007/s12603-014-0010-x.[PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
48. Sangita S., Vik S.A., Pakseresht M., Kolonel L.N. Adherence to recommendations for fruit and vegetable intake, ethnicity and ischemic heart disease mortality. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. 2013;23:1247–1254. doi: 10.1016/j.numecd.2013.03.004. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
49. Rautiainen S., Levitan E.B., Mittleman M.A., Wolk A. Fruit and vegetable intake and rate of heart failure: A population-based prospective cohort of women. Eur. J. Heart Fail. 2015;17:20–26. doi: 10.1002/ejhf.191. [PubMed] [CrossRef]
50. Deanfield J., Donald A., Ferri C., Giannattasio C., Halcox J., Halligan S., Lerman A., Mancia G., Oliver J.J., Pessina A.C., et al. Endothelial function and dysfunction. Part I: Methodological issues for assessment in the different vascular beds: A statement by the working group on endothelin and endothelial factors of the European Society of Hypertension. J. Hypertens. 2005;23:7–17. doi: 10.1097/00004872-200501000-00004. [PubMed] [CrossRef]
51. Thandapilly S.J., LeMaistre J.L., Louis X.L., Anderson C.M., Netticadan T., Anderson H.D. Vascular and cardiac effects of grape powder in the spontaneously hypertensive rat. Am. J. Hypertens. 2012;25:1070–1076. doi: 10.1038/ajh.2012.98. [PubMed] [CrossRef]
52. Liang Y., Wang J., Gao H.Q., Wang Q.Z., Zhang J., Qiu J. Beneficial effects of grape seed proanthocyanidin extract on arterial remodeling in spontaneously hypertensive rats via protecting against oxidative stress. Mol. Med. Rep. 2016;14:3711–3718. doi: 10.3892/mmr.2016.5699. [PubMed] [CrossRef]
53. Wang X.H., Huang L.L., Yu T.T., Zhu J.H., Shen B., Zhang Y., Wang H.Z., Gao S. Effects of oligomeric grape seed proanthocyanidins on heart, aorta, kidney in DOCA-salt mice: Role of oxidative stress. Phytother. Res. 2013;27:869–876. doi: 10.1002/ptr.4793. [PubMed] [CrossRef]
54. Rodriguez-Rodriguez R., Justo M.L., Claro C.M., Vila E., Parrado J., Herrera M.D., de Sotomayor M.A. Endothelium-dependent vasodilator and antioxidant properties of a novel enzymatic extract of grape pomace from wine industrial waste. Food Chem. 2012;135:1044–1051. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.05.089. [PubMed] [CrossRef]
55. Felice F., Zambito Y., Di Colo G., D’Onofrio C., Fausto C., Balbarini A., Di Stefano R. Red grape skin and seeds polyphenols: Evidence of their protective effects on endothelial progenitor cells and improvement of their intestinal absorption. Eur. J. Pharm. Biopharm. 2012;80:176–184. doi: 10.1016/j.ejpb.2011.09.002. [PubMed] [CrossRef]
56. Quintieri A.M., Baldino N., Filice E., Seta L., Vitetti A., Tota B., De Cindio B., Cerra M.C., Angelone T. Malvidin, a red wine polyphenol, modulates mammalian myocardial and coronary performance and protects the heart against ischemia/reperfusion injury. J. Nutr. Biochem. 2013;24:1221–1231. doi: 10.1016/j.jnutbio.2012.09.006. [PubMed] [CrossRef]
57. Cui X., Liu X., Feng H., Zhao S., Gao H. Grape seed proanthocyanidin extracts enhance endothelial nitric oxide synthase expression through 5′-AMP activated protein kinase/surtuin 1-krupple like factor 2 pathway and modulate blood pressure in ouabain induced hypertensive rats. Biol. Pharm. Bull. 2012;35:2192–2197. doi: 10.1248/bpb.b12-00598. [PubMed] [CrossRef]
58. Goutzourelas N., Stagos D., Housmekeridou A., Karapouliou C., Kerasioti E., Aligiannis N., Skaltsounis A.L., Spandidos D.A., Tsatsakis A.M., Kouretas D. Grape pomace extract exerts antioxidant effects through an increase in GCS levels and GST activity in muscle and endothelial cells. Int. J. Mol. Med. 2015;36:433–441. doi: 10.3892/ijmm.2015.2246. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
59. Luzak B., Kosiorek A., Syska K., Rozalski M., Bijak M., Podsedek A., Balcerczak E., Watala C., Golanski J. Does grape seed extract potentiate the inhibition of platelet reactivity in the presence of endothelial cells? Adv. Med. Sci. 2014;59:178–182. doi: 10.1016/j.advms.2014.02.005. [PubMed] [CrossRef]
60. Razavi S.M., Gholamin S., Eskandari A., Mohsenian N., Ghorbanihaghjo A., Delazar A., Rashtchizadeh N., Keshtkar-Jahromi M., Argani H. Red grape seed extract improves lipid profiles and decreases oxidized low-density lipoprotein in patients with mild hyperlipidemia. J. Med. Food. 2013;16:255–258. doi: 10.1089/jmf.2012.2408. [PubMed] [CrossRef]
61. Leibowitz A., Faltin Z., Perl A., Eshdat Y., Hagay Y., Peleg E., Grossman E. Red grape berry-cultured cells reduce blood pressure in rats with metabolic-like syndrome. Eur. J. Nutr. 2014;53:973–980. doi: 10.1007/s00394-013-0601-z. [PubMed] [CrossRef]
62. Caimari A., Del Bas J.M., Crescenti A., Arola L. Low doses of grape seed procyanidins reduce adiposity and improve the plasma lipid profile in hamsters. Int. J. Obes. 2013;37:576–583. doi: 10.1038/ijo.2012.75. [PubMed] [CrossRef]
63. Eren E., Yilmaz N., Aydin O. High density lipoprotein and it’s dysfunction. Open Biochem. J. 2012;6:78–93. doi: 10.2174/1874091X01206010078. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
64. Zagayko A.L., Kravchenko G.B., Krasilnikova O.A., Ogai Y.O. Grape polyphenols increase the activity of HDL enzymes in old and obese rats. Oxid. Med. Cell. Longev. 2013:593761. doi: 10.1155/2013/593761.[PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
65. Malinowska J., Oleszek W., Stochmal A., Olas B. The polyphenol-rich extracts from black chokeberry and grape seeds impair changes in the platelet adhesion and aggregation induced by a model of hyperhomocysteinemia. Eur. J. Nutr. 2013;52:1049–1057. doi: 10.1007/s00394-012-0411-8. [PubMed] [CrossRef]
66. Safwen K., Selima S., Mohamed E., Ferid L., Pascal C., Mohamed A., Ezzedine A., Meherzia M. Protective effect of grape seed and skin extract on cerebral ischemia in rat: Implication of transition metals. Int. J. Stroke. 2015;10:415–424. doi: 10.1111/ijs.12391. [PubMed] [CrossRef]
67. Zhao G., Gao H., Qiu J., Lu W., Wei X. The molecular mechanism of protective effects of grape seed proanthocyanidin extract on reperfusion arrhythmias in rats in vivo. Biol. Pharm. Bull. 2010;33:759–767. doi: 10.1248/bpb.33.759. [PubMed] [CrossRef]
68. Zhang Y., Shi H., Wang W., Ke Z., Xu P., Zhong Z., Li X., Wang S. Antithrombotic effect of grape seed proanthocyanidins extract in a rat model of deep vein thrombosis. J. Vasc. Surg. 2011;53:743–753. doi: 10.1016/j.jvs.2010.09.017. [PubMed] [CrossRef]
69. Stroher D.J., Escobar P.J.C., Gullich A.A., Pilar B.C., Coelho R.P., Bruno J.B., Faoro D., Manfredini V. 14 Days of supplementation with blueberry extract shows anti-atherogenic properties and improves oxidative parameters in hypercholesterolemic rats model. Int. J. Food Sci. Nutr. 2015;66:559–568. doi: 10.3109/09637486.2015.1064870. [PubMed] [CrossRef]
70. Rodriguez-Mateos A., Ishisaka A., Mawatari K., Vidal-Diez A., Spencer J.P., Terao J. Blueberry intervention improves vascular reactivity and lowers blood pressure in high-fat-, high-cholesterol-fed rats. Br. J. Nutr. 2013;109:1746–1754. doi: 10.1017/S0007114512003911. [PubMed] [CrossRef]
71. Xie C., Kang J., Chen J.R., Nagarajan S., Badger T.M., Wu X. Phenolic acids are in vivo atheroprotective compounds appearing in the serum of rats after blueberry consumption. J. Agric. Food Chem. 2011;59:10381–10387. doi: 10.1021/jf2025264. [PubMed] [CrossRef]
72. Cao K., Xu J., Pu W.J., Dong Z.Z., Sun L., Zang W.J., Gao F., Zhang Y., Feng Z.H., Liu J.K. Punicalagin, an active component in pomegranate, ameliorates cardiac mitochondrial impairment in obese rats via AMPK activation. Sci. Rep. 2015;5:14014. doi: 10.1038/srep14014. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
73. Al-Jarallah A., Igdoura F., Zhang Y., Tenedero C.B., White E.J., MacDonald M.E., Igdoura S.A., Trigatti B.L. The effect of pomegranate extract on coronary artery atherosclerosis in SR-BI/APOE double knockout mice. Atherosclerosis. 2013;228:80–89. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2013.02.025. [PubMed] [CrossRef]
74. Sun W.Y., Yan C.H., Frost B., Wang X., Hou C., Zeng M.Q., Gao H.L., Kang Y.M., Liu J.K. Pomegranate extract decreases oxidative stress and alleviates mitochondrial impairment by activating AMPK-Nrf2 in hypothalamic paraventricular nucleus of spontaneously hypertensive rats. Sci. Rep. 2016;6:34246. doi: 10.1038/srep34246. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
75. Hajipour S., Sarkaki A., Mohammad S., Mansouri T., Pilevarian A., RafieiRad M. Motor and cognitive deficits due to permanent cerebral hypoperfusion/ischemia improve by pomegranate seed extract in rats. Pak. J. Biol. Sci. 2014;17:991–998. [PubMed]
76. Serra A.T., Rocha J., Sepodes B., Matias A.A., Feliciano R.P., de Carvalho A., Bronze M.R., Duarte C.M.M., Figueira M.E. Evaluation of cardiovascular protective effect of different apple varieties—Correlation of response with composition. Food Chem. 2012;135:2378–2386. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.07.067. [PubMed] [CrossRef]
77. Gonzalez J., Donoso W., Sandoval N., Reyes M., Gonzalez P., Gajardo M., Morales E., Neira A., Razmilic I., Yuri J.A., et al. Apple peel supplemented diet reduces parameters of metabolic syndrome and atherogenic progression in ApoE−/− mice. Evid. Based Complement. Altern. 2015:918384. doi: 10.1155/2015/918384. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
78. Hu H.J., Luo X.G., Dong Q.Q., Mu A., Shi G.L., Wang Q.T., Chen X.Y., Zhou H., Zhang T.C., Pan L.W. Ethanol extract of Zhongtian hawthorn lowers serum cholesterol in mice by inhibiting transcription of 3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA reductase via nuclear factor-kappa B signal pathway. Exp. Biol. Med. 2016;241:667–674. doi: 10.1177/1535370215627032. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
79. Li T.P., Zhu R.G., Dong Y.P., Liu Y.H., Li S.H., Chen G. Effects of pectin pentaoligosaccharide from hawthorn (Crataegus pinnatifida Bunge. Var. Major) on the activity and mRNA levels of enzymes involved in fatty acid oxidation in the liver of mice fed a high-fat diet. J. Agric. Food Chem. 2013;61:7599–7605. doi: 10.1021/jf400283w. [PubMed] [CrossRef]
80. Zhang Y.Y., Zhang L., Geng Y., Geng Y.H. Hawthorn fruit attenuates atherosclerosis by improving the hypolipidemic and antioxidant activities in apolipoprotein E-Deficient mice. J. Atheroscler. Thromb. 2014;21:119–128. doi: 10.5551/jat.19174. [PubMed] [CrossRef]
81. Zhang J., Liang R., Wang L., Yan R., Hou R., Gao S., Yang B. Effects of an aqueous extract of Crataegus pinnatifida Bge. Var. Major N.E.Br. fruit on experimental atherosclerosis in rats. J. Ethnopharmacol. 2013;148:563–569. doi: 10.1016/j.jep.2013.04.053. [PubMed] [CrossRef]
82. Duarte P.F., Chaves M.A., Borges C.D., Mendonca C. Avocado: Characteristics, health benefits and uses. Cienc. Rural. 2016;46:747–754. doi: 10.1590/0103-8478cr20141516. [CrossRef]
83. Villa-Rodriguez J.A., Molina-Corral F.J., Ayala-Zavala J.F., Olivas G.I., Gonzalez-Aguilar G.A. Effect of maturity stage on the content of fatty acids and antioxidant activity of ‘Hass’ avocado. Food Res. Int. 2011;44:1231–1237. doi: 10.1016/j.foodres.2010.11.012. [CrossRef]
84. Rodriguez-Sanchez D.G., Flores-Garcia M., Silva-Platas C., Rizzo S., Torre-Amione G., De la Pena-Diaz A., Hernandez-Brenes C., Garcia-Rivas G. Isolation and chemical identification of lipid derivatives from avocado (Persea americana) pulp with antiplatelet and antithrombotic activities. Food Funct. 2015;6:193–203. doi: 10.1039/C4FO00610K. [PubMed] [CrossRef]
85. Carvajal-Zarrabal O., Nolasco-Hipolito C., Aguilar-Uscanga M.G., Melo-Santiesteban G., Hayward-Jones P.M., Barradas-Dermitz D.M. Avocado oil supplementation modifies cardiovascular risk profile markers in a rat model of sucrose-induced metabolic changes. Dis. Markers. 2014;2014:386425. doi: 10.1155/2014/386425. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
86. Carvajal-Zarrabal O., Nolasco-Hipolito C., Aguilar-Uscanga M.G., Santiesteban G.M., Hayward-Jones P.M., Barradas-Dermitz D.M. Effect of dietary intake of avocado oil and olive oil on biochemical markers of liver function in sucrose-fed rats. Biomed. Res. Int. 2014:595479. doi: 10.1155/2014/595479.[PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
87. Dabas D., Shegog R.M., Ziegler G.R., Lambert J.D. Avocado (Persea americana) seed as a source of bioactive phytochemicals. Curr. Pharm. Des. 2013;19:6133–6140. doi: 10.2174/1381612811319340007.[PubMed] [CrossRef]
88. Czompa A., Gyongyosi A., Czegledi A., Csepanyi E., Bak I., Haines D.D., Tosaki A., Lekli I. Cardioprotection afforded by sour cherry seed kernel: The role of heme oxygenase-1. J. Cardiovasc. Pharmacol. 2014;64:412–419. doi: 10.1097/FJC.0000000000000132. [PubMed] [CrossRef]
89. Li C., He J., Gao Y., Xing Y., Hou J., Tian J. Preventive effect of total flavones of Choerospondias axillaries on ischemia/reperfusion-induced myocardial infarction-related MAPK signaling pathway. Cardiovasc. Toxicol. 2014;14:145–152. doi: 10.1007/s12012-013-9238-7. [PubMed] [CrossRef]
90. Zapata-Sudo G., Da S.J., Pereira S.L., Souza P.J., de Moura R.S., Sudo R.T. Oral treatment with Euterpe oleracea Mart. (acai) extract improves cardiac dysfunction and exercise intolerance in rats subjected to myocardial infarction. BMC Complement. Altern. Med. 2014;14:227 doi: 10.1186/1472-6882-14-227. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
91. Mauray A., Felgines C., Morand C., Mazur A., Scalbert A., Milenkovic D. Bilberry anthocyanin-rich extract alters expression of genes related to atherosclerosis development in aorta of apo E-deficient mice. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. 2012;22:72–80. doi: 10.1016/j.numecd.2010.04.011. [PubMed] [CrossRef]
92. Ash M.M., Wolford K.A., Carden T.J., Hwang K.T., Carr T.P. Unrefined and refined black raspberry seed oils significantly lower triglycerides and moderately affect cholesterol metabolism in male Syrian hamsters. J. Med. Food. 2011;14:1032–1038. doi: 10.1089/jmf.2010.0181. [PubMed] [CrossRef]
93. Yang F., Suo Y.R., Chen D.L., Tong L. Protection against vascular endothelial dysfunction by polyphenols in sea buckthorn berries in rats with hyperlipidemia. Biosci. Trends. 2016;10:188–196. doi: 10.5582/bst.2016.01056. [PubMed] [CrossRef]
94. Fujiwara Y., Hayashida A., Tsurushima K., Nagai R., Yoshitomi M., Daiguji N., Sakashita N., Takeya M., Tsukamoto S., Ikeda T. Triterpenoids isolated from Zizyphus jujuba inhibit foam cell formation in macrophages. J. Agric. Food Chem. 2011;59:4544–4552. doi: 10.1021/jf200193r. [PubMed] [CrossRef]
95. Ono M., Yasuda S., Komatsu H., Fujiwara Y., Takeya M., Nohara T. Triterpenoids from the fruits and leaves of the blackberry (Rubus allegheniensis) and their inhibitory activities on foam cell formation in human monocyte-derived macrophage. Nat. Prod. Res. 2014;28:2347–2350. doi: 10.1080/14786419.2014.939087. [PubMed] [CrossRef]
96. Konta E.M., Almeida M.R., Do A.C., Darin J.D., de Rosso V.V., Mercadante A.Z., Antunes L.M., Bianchi M.L. Evaluation of the antihypertensive properties of yellow passion fruit pulp (Passiflora edulisSims f. Flavicarpa Deg.) in spontaneously hypertensive rats. Phytother. Res. 2014;28:28–32. doi: 10.1002/ptr.4949. [PubMed] [CrossRef]
97. Furuuchi R., Sakai H., Hirokawa N., Watanabe Y., Yokoyama T., Hirayama M. Antihypertensive effect of boysenberry seed polyphenols on spontaneously hypertensive rats and identification of orally absorbable proanthocyanidins with vasorelaxant activity. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2012;76:1694–1701. doi: 10.1271/bbb.120302. [PubMed] [CrossRef]
98. De Souza M.O., Souza E.S.L., de Brito M.C., de Figueiredo B.B., Costa D.C., Silva M.E., Pedrosa M.L. The hypocholesterolemic activity of acai (Euterpe oleracea Mart.) is mediated by the enhanced expression of the ATP-binding cassette, subfamily G transporters 5 and 8 and low-density lipoprotein receptor genes in the rat. Nutr. Res. 2012;32:976–984. doi: 10.1016/j.nutres.2012.10.001. [PubMed] [CrossRef]
99. Pujari R.R., Vyawahare N.S., Kagathara V.G. Evaluation of antioxidant and neuroprotective effect of date palm (Phoenix dactylifera L.) against bilateral common carotid artery occlusion in rats. Indian J. Exp. Biol. 2011;49:627–633. [PubMed]
100. Varela C.E., Fromentin E., Roller M., Villarreal F., Ramirez-Sanchez I. Effects of a natural extract of Aronia melanocarpa berry on endothelial cell nitric oxide production. J. Food Biochem. 2016;40:404–410. doi: 10.1111/jfbc.12226. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
101. Zhao R.Z., Le K., Li W.D., Ren S., Moghadasian M.H., Beta T., Shen G.X. Effects of Saskatoon berry powder on monocyte adhesion to vascular wall of leptin receptor-deficient diabetic mice. J. Nutr. Biochem. 2014;25:851–857. doi: 10.1016/j.jnutbio.2014.03.016. [PubMed] [CrossRef]
102. Zhao R.Z., Xie X.P., Le K., Li W.D., Moghadasian M.H., Beta T., Shen G.X. Endoplasmic reticulum stress in diabetic mouse or glycated LDL-treated endothelial cells: Protective effect of Saskatoon berry powder and cyanidin glycans. J. Nutr. Biochem. 2015;26:1248–1253. doi: 10.1016/j.jnutbio.2015.05.015.[PubMed] [CrossRef]
103. Torres-Urrutia C., Guzman L., Schmeda-Hirschmann G., Moore-Carrasco R., Alarcon M., Astudillo L., Gutierrez M., Carrasco G., Yuri J.A., Aranda E., et al. Antiplatelet, anticoagulant, and fibrinolytic activity in vitro of extracts from selected fruits and vegetables. Blood Coagul. Fibrinolysis. 2011;22:197–205. doi: 10.1097/MBC.0b013e328343f7da. [PubMed] [CrossRef]
104. Kono R., Okuno Y., Nakamura M., Inada K., Tokuda A., Yamashita M., Hidaka R., Utsunomiya H. Peach (Prunus persica) extract inhibits angiotensin II-induced signal transduction in vascular smooth muscle cells. Food Chem. 2013;139:371–376. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.02.019. [PubMed] [CrossRef]
105. Isaak C.K., Petkau J.C., O K., Debnath S.C., Siow Y.L. Manitoba Lingonberry (Vaccinium vitis-idaea) bioactivities in ischemia-reperfusion injury. J. Agric. Food Chem. 2015;63:5660–5669. doi: 10.1021/acs.jafc.5b00797. [PubMed] [CrossRef]
106. Lee S.G., Kim B., Yang Y., Pham T.X., Park Y.K., Manatou J.E., Koo S.I., Chun O.K., Lee J.Y. Berry anthocyanins suppress the expression and secretion of proinflammatory mediators in macrophages by inhibiting nuclear translocation of NF-kappa B independent of NRF2-mediated mechanism. J. Nutr. Biochem. 2014;25:404–411. doi: 10.1016/j.jnutbio.2013.12.001. [PubMed] [CrossRef]
107. Rosenblat M., Volkova N., Borochov-Neori H., Judeinstein S., Aviram M. Anti-atherogenic properties of date vs. Pomegranate polyphenols: The benefits of the combination. Food Funct. 2015;6:1496–1509. doi: 10.1039/C4FO00998C. [PubMed] [CrossRef]
108. Li S.H., Zhao P., Tian H.B., Chen L.H., Cui L.Q. Effect of grape polyphenols on blood pressure: A meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS ONE. 2015;10:0137665 doi: 10.1371/journal.pone.0137665. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
109. Evans M., Wilson D., Guthrie N. A randomized, double-blind, placebo-controlled, pilot study to evaluate the effect of whole grape extract on antioxidant status and lipid profile. J. Funct. Foods. 2014;7:680–691. doi: 10.1016/j.jff.2013.12.017. [CrossRef]
110. Rahbar A.R., Mahmoudabadi M., Islam M.S. Comparative effects of red and white grapes on oxidative markers and lipidemic parameters in adult hypercholesterolemic humans. Food Funct. 2015;6:1992–1998. doi: 10.1039/C5FO00100E. [PubMed] [CrossRef]
111. Yubero N., Sanz-Buenhombre M., Guadarrama A., Villanueva S., Carrion J.M., Larrarte E., Moro C. LDL cholesterol-lowering effects of grape extract used as a dietary supplement on healthy volunteers. Int. J. Food Sci. Nutr. 2013;64:400–406. doi: 10.3109/09637486.2012.753040. [PubMed] [CrossRef]
112. Li S.H., Tian H.B., Zhao H.J., Chen L.H., Cui L.Q. The acute effects of grape polyphenols supplementation on endothelial function in adults: Meta-Analyses of controlled trials. PLoS ONE. 2013;8:0069818 doi: 10.1371/journal.pone.0069818. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
113. Alvarez-Suarez J.M., Giampieri F., Tulipani S., Casoli T., Di Stefano G., Gonzalez-Paramas A.M., Santos-Buelga C., Busco F., Quiles J.L., Cordero M.D., et al. One-month strawberry-rich anthocyanin supplementation ameliorates cardiovascular risk, oxidative stress markers and platelet activation in humans. J. Nutr. Biochem. 2014;25:289–294. doi: 10.1016/j.jnutbio.2013.11.002. [PubMed] [CrossRef]
114. Basu A., Betts N.M., Nguyen A., Newman E.D., Fu D., Lyons T.J. Freeze-dried strawberries lower serum cholesterol and lipid peroxidation in adults with abdominal adiposity and elevated serum lipids. J. Nutr. 2014;144:830–837. doi: 10.3945/jn.113.188169. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
115. Basu A., Fu D.X., Wilkinson M., Simmons B., Wu M., Betts N.M., Du M., Lyons T.J. Strawberries decrease atherosclerotic markers in subjects with metabolic syndrome. Nutr. Res. 2010;30:462–469. doi: 10.1016/j.nutres.2010.06.016. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
116. Ellis C.L., Edirisinghe I., Kappagoda T., Burton-Freeman B. Attenuation of meal-induced inflammatory and thrombotic responses in overweight men and women after 6-week daily strawberry (Fragaria) intake-a randomized placebo-controlled trial. J. Atheroscler. Thromb. 2011;18:318–327. doi: 10.5551/jat.6114. [PubMed] [CrossRef]
117. Burton-Freeman B., Linares A., Hyson D., Kappagoda T. Strawberry modulates LDL oxidation and postprandial lipemia in response to high-fat meal in overweight hyperlipidemic men and women. J. Am. Coll. Nutr. 2010;29:46–54. doi: 10.1080/07315724.2010.10719816. [PubMed] [CrossRef]
118. Udani J.K., Singh B.B., Singh V.J., Barrett M.L. Effects of acai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study. Nutr. J. 2011;10:45. doi: 10.1186/1475-2891-10-45. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
119. Kianbakht S., Abasi B., Dabaghian F.H. Improved lipid profile in hyperlipidemic patients taking vaccinium arctostaphylos fruit hydroalcoholic extract: A randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytother. Res. 2014;28:432–436. doi: 10.1002/ptr.5011. [PubMed] [CrossRef]
120. Larmo P.S., Kangas A.J., Soininen P., Lehtonen H.M., Suomela J.P., Yang B., Viikari J., Ala-Korpela M., Kallio H.P. Effects of sea buckthorn and bilberry on serum metabolites differ according to baseline metabolic profiles in overweight women: A randomized crossover trial. Am. J. Clin. Nutr. 2013;98:941–951. doi: 10.3945/ajcn.113.060590. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
121. Lehtonen H.M., Suomela J.P., Tahvonen R., Yang B., Venojarvi M., Viikari J., Kallio H. Different berries and berry fractions have various but slightly positive effects on the associated variables of metabolic diseases on overweight and obese women. Eur. J. Clin. Nutr. 2011;65:394–401. doi: 10.1038/ejcn.2010.268. [PubMed] [CrossRef]
122. Qin Y., Xia M., Ma J., Hao Y.T., Liu J., Mou H., Cao L., Ling W.H. Anthocyanin supplementation improves serum LDL- and HDL-cholesterol concentrations associated with the inhibition of cholesteryl ester transfer protein in dyslipidemic subjects. Am. J. Clin. Nutr. 2009;90:485–492. doi: 10.3945/ajcn.2009.27814. [PubMed] [CrossRef]
123. Chai S.C., Hooshmand S., Saadat R.L., Payton M.E., Brummel-Smith K., Arjmandi B.H. Daily apple versus dried plum: Impact on cardiovascular disease risk factors in postmenopausal women. J. Acad. Nutr. Diet. 2012;112:1158–1168. doi: 10.1016/j.jand.2012.05.005. [PubMed] [CrossRef]
124. Tenore G.C., Caruso D., Buonomo G., D’Urso E., D’Avino M., Campiglia P., Marinelli L., Novellino E. Annurca (Malus pumila Miller cv. Annurca) apple as a functional food for the contribution to a healthy balance of plasma cholesterol levels: Results of a randomized clinical trial. J. Sci. Food Agric. 2017;97:2107–2115. doi: 10.1002/jsfa.8016. [PubMed] [CrossRef]
125. Ravn-Haren G., Dragsted L.O., Buch-Andersen T., Jensen E.N., Jensen R.I., Nemeth-Balogh M., Paulovicsova B., Bergstrom A., Wilcks A., Licht T.R., et al. Intake of whole apples or clear apple juice has contrasting effects on plasma lipids in healthy volunteers. Eur. J. Nutr. 2013;52:1875–1889. doi: 10.1007/s00394-012-0489-z. [PubMed] [CrossRef]
126. Bondonno C.P., Yang X., Croft K.D., Considine M.J., Ward N.C., Rich L., Puddey I.B., Swinny E., Mubarak A., Hodgson J.M. Flavonoid-rich apples and nitrate-rich spinach augment nitric oxide status and improve endothelial function in healthy men and women: A randomized controlled trial. Free Radic. Biol. Med. 2012;52:95–102. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2011.09.028. [PubMed] [CrossRef]
127. Hollands W.J., Hart D.J., Dainty J.R., Hasselwander O., Tiihonen K., Wood R., Kroon P.A. Bioavailability of epicatechin and effects on nitric oxide metabolites of an apple flavanol-rich extract supplemented beverage compared to a whole apple puree: A randomized, placebo-controlled, crossover trial. Mol. Nutr. Food Res. 2013;57:1209–1217. doi: 10.1002/mnfr.201200663. [PubMed] [CrossRef]
128. Stonehouse W., Gammon C.S., Beck K.L., Conlon C.A., von Hurst P.R., Kruger R. Kiwifruit: Our daily prescription for health. Can. J. Physiol. Pharm. 2013;91:442–447. doi: 10.1139/cjpp-2012-0303.[PubMed] [CrossRef]
129. Gammon C.S., Kruger R., Conlon C.A., von Hurst P.R., Jones B., Stonehouse W. Inflammatory status modulates plasma lipid and inflammatory marker responses to kiwifruit consumption in hypercholesterolaemic men. Nutr. Metab. Cardiovas. 2014;24:91–99. doi: 10.1016/j.numecd.2013.06.001.[PubMed] [CrossRef]
130. Gammon C.S., Kruger R., Brown S.J., Conlon C.A., von Hurst P.R., Stonehouse W. Daily kiwifruit consumption did not improve blood pressure and markers of cardiovascular function in men with hypercholesterolemia. Nutr. Res. 2014;34:235–240. doi: 10.1016/j.nutres.2014.01.005. [PubMed] [CrossRef]
131. Chang W.H., Liu J.F. Effects of kiwifruit consumption on serum lipid profiles and antioxidative status in hyperlipidemic subjects. Int. J. Food Sci. Nutr. 2009;60:709–716. doi: 10.3109/09637480802063517.[PubMed] [CrossRef]
132. Svendsen M., Tonstad S., Heggen E., Pedersen T.R., Seljeflot I., Bohn S.K., Bastani N.E., Blomhoff R., Holme I.M., Klemsdal T.O. The effect of kiwifruit consumption on blood pressure in subjects with moderately elevated blood pressure: A randomized, controlled study. Blood Press. 2015;24:48–54. doi: 10.3109/08037051.2014.976979. [PubMed] [CrossRef]
133. Karlsen A., Svendsen M., Seljeflot I., Laake P., Duttaroy A.K., Drevon C.A., Arnesen H., Tonstad S., Blomhoff R. Kiwifruit decreases blood pressure and whole-blood platelet aggregation in male smokers. J. Hum. Hypertens. 2013;27:126–130. doi: 10.1038/jhh.2011.116. [PubMed] [CrossRef]
134. Peou S., Milliard-Hasting B., Shah S.A. Impact of avocado-enriched diets on plasma lipoproteins: A meta-analysis. J. Clin. Lipidol. 2016;10:161–171. doi: 10.1016/j.jacl.2015.10.011. [PubMed] [CrossRef]
135. Jenkins D.J.A., Srichaikul K., Kendall C.W.C., Sievenpiper J.L., Abdulnour S., Mirrahimi A., Meneses C., Nishi S., He X., Lee S., et al. The relation of low glycaemic index fruit consumption to glycaemic control and risk factors for coronary heart disease in type 2 diabetes. Diabetologia. 2011;54:271–279. doi: 10.1007/s00125-010-1927-1. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
136. Terauchi M., Horiguchi N., Kajiyama A., Akiyoshi M., Owa Y., Kato K., Kubota T. Effects of grape seed proanthocyanidin extract on menopausal symptoms, body composition, and cardiovascular parameters in middle-aged women: A randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study. Menopause. 2014;21:990–996. doi: 10.1097/GME.0000000000000200. [PubMed] [CrossRef]
137. Ras R.T., Zock P.L., Zebregs Y.E., Johnston N.R., Webb D.J., Draijer R. Effect of polyphenol-rich grape seed extract on ambulatory blood pressure in subjects with pre- and stage I hypertension. Br. J. Nutr. 2013;110:2234–2241. doi: 10.1017/S000711451300161X. [PubMed] [CrossRef]
138. Tome-Carneiro J., Gonzalvez M., Larrosa M., Yanez-Gascon M.J., Garcia-Almagro F.J., Ruiz-Ros J.A., Garcia-Conesa M.T., Tomas-Barberan F.A., Espin J.C. One-year consumption of a grape nutraceutical containing resveratrol improves the inflammatory and fibrinolytic status of patients in primary prevention of cardiovascular disease. Am. J. Cardiol. 2012;110:356–363. doi: 10.1016/j.amjcard.2012.03.030.[PubMed] [CrossRef]
139. Tome-Carneiro J., Gonzalvez M., Larrosa M., Yanez-Gascon M.J., Garcia-Almagro F.J., Ruiz-Ros J.A., Tomas-Barberan F.A., Garcia-Conesa M.T., Espin J.C. Grape resveratrol increases serum adiponectin and downregulates inflammatory genes in peripheral blood mononuclear cells: A triple-blind, placebo-controlled, one-year clinical trial in patients with stable coronary artery disease. Cardiovasc. Drug Ther. 2013;27:37–48. doi: 10.1007/s10557-012-6427-8. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
140. Basu A., Du M., Leyva M.J., Sanchez K., Betts N.M., Wu M., Aston C.E., Lyons T.J. Blueberries decrease cardiovascular risk factors in obese men and women with metabolic syndrome. J. Nutr. 2010;140:1582–1587. doi: 10.3945/jn.110.124701. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
141. Johnson S.A., Figueroa A., Navaei N., Wong A., Kalfon R., Ormsbee L.T., Feresin R.G., Elam M.L., Hooshmand S., Payton M.E., et al. Daily blueberry consumption improves blood pressure and arterial stiffness in postmenopausal women with pre- and stage 1-hypertension: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. J. Acad. Nutr. Diet. 2015;115:369–377. doi: 10.1016/j.jand.2014.11.001.[PubMed] [CrossRef]
142. McAnulty L.S., Collier S.R., Landram M.J., Whittaker D.S., Isaacs S.E., Klemka J.M., Cheek S.L., Arms J.C., McAnulty S.R. Six weeks daily ingestion of whole blueberry powder increases natural killer cell counts and reduces arterial stiffness in sedentary males and females. Nutr. Res. 2014;34:577–584. doi: 10.1016/j.nutres.2014.07.002. [PubMed] [CrossRef]
143. Riso P., Klimis-Zacas D., Del B.C., Martini D., Campolo J., Vendrame S., Moller P., Loft S., De Maria R., Porrini M. Effect of a wild blueberry (Vaccinium angustifolium) drink intervention on markers of oxidative stress, inflammation and endothelial function in humans with cardiovascular risk factors. Eur. J. Nutr. 2013;52:949–961. doi: 10.1007/s00394-012-0402-9. [PubMed] [CrossRef]
144. Moazen S., Amani R., Homayouni R.A., Shahbazian H., Ahmadi K., Taha J.M. Effects of freeze-dried strawberry supplementation on metabolic biomarkers of atherosclerosis in subjects with type 2 diabetes: A randomized double-blind controlled trial. Ann. Nutr. Metab. 2013;63:256–264. doi: 10.1159/000356053.[PubMed] [CrossRef]
145. Alqurashi R.M., Galante L.A., Rowland I.R., Spencer J., Commane D.M. Consumption of a flavonoid-rich acai meal is associated with acute improvements in vascular function and a reduction in total oxidative status in healthy overweight men. Am. J. Clin. Nutr. 2016;104:1227–1235. doi: 10.3945/ajcn.115.128728. [PubMed] [CrossRef]
146. Aghababaee S.K., Vafa M., Shidfar F., Tahavorgar A., Gohari M., Katebi D., Mohammadi V. Effects of blackberry (Morus nigra L.) consumption on serum concentration of lipoproteins, apo A-I, apo B, and high-sensitivity-C-reactive protein and blood pressure in dyslipidemic patients. J. Res. Med. Sci. 2015;20:684–691. [PMC free article] [PubMed]
147. Zhao S., Bomser J., Joseph E.L., DiSilvestro R.A. Intakes of apples or apple polyphenols decease plasma values for oxidized low-density lipoprotein/β2-glycoprotein I complex. J. Funct. Foods. 2013;5:493–497. doi: 10.1016/j.jff.2012.08.010. [CrossRef]
148. Soriano-Maldonado A., Hidalgo M., Arteaga P., de Pascual-Teresa S., Nova E. Effects of regular consumption of vitamin C-rich or polyphenol-rich apple juice on cardiometabolic markers in healthy adults: A randomized crossover trial. Eur. J. Nutr. 2014;53:1645–1657. doi: 10.1007/s00394-014-0670-7.[PubMed] [CrossRef]
149. Auclair S., Chironi G., Milenkovic D., Hollman P.C.H., Renard C.M.G.C., Megnien J., Gariepy J., Paul J., Simon A., Scalbert A. The regular consumption of a polyphenol-rich apple does not influence endothelial function: A randomised double-blind trial in hypercholesterolemic adults. Eur. J. Clin. Nutr. 2010;64:1158–1165. doi: 10.1038/ejcn.2010.135. [PubMed] [CrossRef]
150. Wang L., Bordi P.L., Fleming J.A., Hill A.M., Kris-Etherton P.M. Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: A randomized, controlled trial. J. Am. Heart Assoc. 2015;4:001355. doi: 10.1161/JAHA.114.001355.[PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
151. Dow C.A., Going S.B., Chow H., Patil B.S., Thomson C.A. The effects of daily consumption of grapefruit on body weight, lipids, and blood pressure in healthy, overweight adults. Metabolism. 2012;61:1026–1035. doi: 10.1016/j.metabol.2011.12.004. [PubMed] [CrossRef]
152. Figueroa A., Wong A., Hooshmand S., Sanchez-Gonzalez M.A. Effects of watermelon supplementation on arterial stiffness and wave reflection amplitude in postmenopausal women. Menopause. 2013;20:573–577. doi: 10.1097/gme.0b013e3182733794. [PubMed] [CrossRef]

 

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA