«

»

Sep 10

Pesakit Buah Pinggang 99.8 Peratus Senarai Menunggu Derma Organ

KUALA LUMPUR: Sangat-sangat mengejutkan dimana 99.8 peratus rakyat Malaysia yang berada di bawah senarai menunggu penderma organ merupakan pesakit buah pinggang.

Tetapi dengan jumlah kecil mereka yang berikrar untuk menderma organ, Menteri Kesihatan berkata, pesakit perlu menunggu lebih lama untuk mendapatkan padanan penderma, seterusnya mendapat peluang meneruskan kehidupan.

Terdapat 19,895 pesakit berada dalam senarai menunggu organ di Malaysia. Daripada jumlah itu 19,871 memerlukan buah pinggang, 10 pesakit hati, enam pesakit jantung, dan lapan memerlukan paru-paru.

Dalam jawapan bertulis kepada Ahmad Lai Bujang (PBB – Sibuti), Menteri Kesihatan berkata kadar penderma organ di Malaysia adalah bersamaan seorang penderma bagi setiap satu juta rakyat. Beliau berkata walaupun lebih ramai rakyat Malaysia telah mendaftar sebagai penderma, ia masih jauh terlalu sedikit untuk memenuhi permintaan sedia ada.

“Keadaan ini telah menyebabkan ramai pesakit pergi ke luar negara seperti China dan India untuk menjalani pembedahan pemindahan organ. Tetapi amalan ini tidak digalakkan kerana identiti penderma tidak dikenali dan mengeksploitasi masyarakat dengan status sosio-ekonomi yang lebih rendah,” katanya.

Beliau menambah, berbuat demikian adalah melanggar amalan perubatan etika asas dan hak asasi manusia yang termaktub dalam Deklarasi Istanbul 2008.

Dr Subramaniam menggesa lebih ramai rakyat Malaysia berikrar mendermakan organ mereka dan kementerian sedang berusaha untuk menarik lebih ramai penderma di bawah kempen strategik kesedaran penderma organ.

Dengan situasi yang sangat memberi peluang yang tipis, adakah salah jika pesakit berikhtiar mendapatkan rawatan alternatif daripada semata-mata menunggu peluang yang seakan-akan mustahil untuk dicapai?

 

________________________________________________________________________________________

Mengenai Jus Delima Bio EmasTM 

Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.

  • Khasiat semua buah-buah yang terkandung dalam produk Delima Bio EmasTMtelah melalui kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai pehak dari serata dunia dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.
  • NIH memuatkan journal-journal serta artikel-artikel berkaitan penyelidikan atau penemuan berhubung dengan dunia perubatan dan menjadi rujukan kepada para pengamal perubatan, penyelidik, pesakit, penuntut dan profesional seluruh dunia.
  • Journal-journal serta artikel yang memuatkan hasil kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam JusDelima Bio EmasTM iaitu Ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu boleh semak di sini.
  • Sumber rujukan ini diterbitkan olehNational Institutes of Health – NIH, Amerika Syarikat dan Kanada dan juga universiti-universiti dan pusat penyelidekan yang berkenaan.

Dengan adanya sumber maklumat yang berwibawa mengenai bahan-bahan yang digunakan dalam Jus Delima Bio Emas, diharap ianya memberi panduan dan boleh menggunakanya mengikut tujuan yang bersuaian. Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS

________________________________________________________________________________________

Jus Delima Bio Emas Merawat Buah PinggangSila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA