↑ Return to Penyelidikan

Jus Delima Bio Emas Mengandungi Madu Yang Mampu Merawat Batuk, Meredakan kesakitan Selepas Pembedahan tonsillectomy Dan Kesan Kemoterapi Mucositis Mulut

Jus Delima Bio Emas Mengandungi Madu Yang Mampu Merawat Batuk, Meredakan kesakitan Selepas Pembedahan tonsillectomy Dan Kesan Kemoterapi Mucositis Mulut.

Diantara komponen penting dalam Jus Delima Bio Emas ialah madu lebah. Madu sejak dahulu kala merupakan bahan yang penting dalam kehidupan manusia hinggalah kepada era moden terkini.

Sangat banyak kajian saintifik dan klinikal telah dijalankan oleh pelbagai pehak untuk meneroka khasiat madu. Didalam laman web Pubmed terdapat sekurang-kurangnya 339 journal penyelidikan daripada universiti di seluruh dunia yang telah menjalankan ujikaji dan penyelidikan bagi mencari khasiat dan faedah perubatan yang terkandung dalam madu untuk kebaikan manusia sejagat.

Semua kajian ini menghasilkan natijah positif madu kepada kesihatan manusia. Artikel ini memfokuskan kegunaan madu kepada tiga jenis penyakit iaitu batuk kanak-kanak, mengurangkan kesakitan selepas pembedahan tonsillectomy dan rawatan kemoterapi Mucositis mulut.

1. Madu Merawat Batuk Kanak-kanak

Kajian penggunaan madu untuk merawat batuk dikalangan kanak-kanak telah dijalankan di University of Calabar Teaching Hospital (ITDR/P), Nigeria pada tahun 2014 oleh 4 orang penyelidik iaitu Oduwole OMeremikwu MMOyo-Ita AUdoh EE. Kajian mereka ialah bagi menilai keberkesanan madu untuk merawat batuk akut.[https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25536086]

Dalam kajian itu mereka membandingkan madu yang diberikan bersendirian, atau dengan kombinasi antibiotik, berbanding apa-apa ubat batuk plasebo atau ubat batuk over-the-counter (OTC) kepada peserta yang berumur antara satu hingga 18 tahun untuk batuk akut dalam pengaturan ambulatori.

Kajian ini melibatkan 568 kanak-kanak yang dikategori dalam risiko tinggi dan risiko rendah. Kesimpulan daripada ujian mendapati bukti yang berkualiti tinggi menunjukkan bahawa madu lebih baik daripada ‘tidak ada rawatan’ dalam mengurangkan kekerapan batuk (mean difference (MD) -1.05; 95% selang keyakinan (CI) 1.48 hingga -0.62, I (2) statistik 23%, dua kajian, 154 peserta).

Bukti yang berkualiti tinggi juga menunjukkan bahawa madu lebih baik daripada plasebo untuk pengurangan kekerapan batuk (MD -1.85; 95% Cl -3.36 hingga -0.33, satu kajian, 300 peserta).

Bukti kualiti yang sederhana menunjukkan bahawa madu tidak banyak berbeza daripada dextromethorphan dalam mengurangkan kekerapan batuk (MD -0.07; 95% CI -1.07 hingga 0.94; dua kajian, 149 peserta). Bukti berkualiti rendah menunjukkan bahawa madu mungkin sedikit lebih baik daripada diphenhydramine dalam mengurangkan kekerapan batuk (MD -0.57; 95% CI -0.90 hingga -0.24; satu kajian, 80 peserta).

Kejadian ringan termasuk reaksi ringan (kegelisahan, insomnia dan hiperaktif) oleh tujuh orang kanak-kanak (9.3%) dari kumpulan madu dan dua (2.7%) dari kumpulan dextromethorphan; perbezaannya tidak signifikan (nisbah risiko (RR) 2.94; 95% Cl 0.74 hingga 11.71; dua kajian, 149 peserta). Tiga kanak-kanak (7.5%) dalam kumpulan diphenhydramine mengalami masalah (RR 0.14; 95% Cl 0.01 hingga 2.68; satu kajian, 80 peserta).

Apabila madu dibandingkan dengan plasebo, empat kanak-kanak (1.8%) dalam kumpulan madu dan satu (1.3%) daripada kumpulan plasebo mengadu gejala gastrointestinal (RR 1.33; 95% Cl 0.15 hingga 11.74). Walau bagaimanapun, tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara madu berbanding dextromethorphan, madu berbanding diphenhydramine atau madu berbanding placebo.

2. Madu Meredakan Kesakitan Selepas Pesakit Menjalani Pembedahan Tonsillectomy.

Selain itu madu juga telah dikaji keberkesanannya dalam menangani masaalah kesakitan selepas pesakit menjalani pembedahan tonsillectomy. Pada tahun 2014 Mohebbi S dan rakan-rakannya dari Tehran University of Medical Science, Tehran, Iran telah menemui bukti bahawa madu berkesan untuk membantu mengurangkan tahap kesakitan selepas pesakit menjalani pembedahan tonsillectomy [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25193590].

Tonsillectomy adalah salah satu pembedahan yang paling biasa dilakukan dalam populasi pediatrik. Salah satu komplikasi tonsilektomi yang paling lazim adalah pendarahan semasa awal atau selepas pembedahan. Morbiditi penting lain adalah kesakitan selepas pembedahan.

Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji kesan madu untuk mengurangkan kesakitan selepas pembedahan tonsillectomy pada kanak-kanak berumur 5-15 tahun.

80 pesakit secara rawak dibahagikan kepada dua kumpulan. Pesakit dalam kumpulan pertama dirawat dengan antibiotik dan acetaminophen, sementara mereka yang kedua dalam rawatan dengan antibiotik, asetonamofen dan madu. Data dikumpul melalui soal selidik dan pemerhatian pengembalian terapi tonsillar. Data dianalisis dengan perisian SPSS17 dan ujian yang berkaitan.

Keputusan perbandingan kesakitan antara dua kumpulan menunjukkan bahawa purata masa yang diperlukan untuk melegakan kesakitan pada pesakit yang menerima madu kurang daripada kumpulan yang tidak menggunakan madu.

Keamatan kesakitan adalah lebih tinggi semasa 9 hari pertama selepas pembedahan dalam kumpulan yang tidak menggunakan madu. Keputusan juga menunjukkan bahawa penggunaan acetaminophen pada pesakit yang menerima madu lebih rendah. Dalam kumpulan kes, masa purata untuk meneruskan diet tetap dan kekerapan bangkit pada waktu malam adalah jauh lebih rendah daripada kumpulan kawalan.

3. Madu Bersama Campuran Bahan Lain Sangat Berkesan Dalam Rawatan Mucositis Mulut Yang Disebabkan Oleh Kemoterapi.
Kajian lain kegunaan madu telah mendapati bahawa madu, bersama campuran bahan lain terbukti sangat berkesan dalam rawatan mucositis mulut yang disebabkan oleh kemoterapi.

Kajian ini telah dijalankan oleh Abdulrhman MElbarbary NSAhmed Amin DSaeid Ebrahim R.. dari Department of Pediatrics, Faculty of Medicine, Ain Shams University, Cairo, Egypt. Berdasarkan pemerhatian bahawa produk lebah madu mempunyai kesan penyembuhan anti-peradangan dan penyembuhan luka, kajian ini cuba untuk menilai kesan penggunaan madu dan campuran madu, ekstrak minyak zaitun (honey and a mixture of honey, olive oil-propolis extract, and beeswax (HOPE)  dalam rawatan mucositis oral [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22475306]

Ini adalah percubaan klinikal  yang dilakukan kepada 90 pesakit leukemia limfoblastik akut dan mucositis oral gred 2 dan 3. Purata umur pesakit yang didaftar adalah 6.9 tahun. Pesakit dibahagikan kepada 3 kumpulan rawatan iaitu Madu, HOPE, dan kumpulan kawalan.

Rawatan topikal untuk setiap pesakit terdiri daripada madu, HOPE, dan gel benzocaine untuk madu,  dan kumpulan kawalan masing-masing. Masa pemulihan di gred 2 mucositis berkurangan secara signifikan dalam kumpulan madu berbanding dengan HOPE atau kawalan (P <.05).

Dalam mucositis gred 3, masa pemulihan tidak banyak berbeza antara madu dan HOPE (P = 0.61) tetapi berbanding dengan kawalan, penyembuhan lebih pantas dengan madu atau HOPE (P <.01).

Secara umumnya, dalam kedua-dua gred mucositis, madu menghasilkan penyembuhan yang lebih cepat daripada sama ada HOPE atau kawalan (P <.05).

Berdasarkan keputusan kami yang menunjukkan bahawa madu menghasilkan penyembuhan yang lebih cepat pada pesakit dengan mucositis yang disebabkan oleh kemoterapi gred 2/3, kami mengesyorkan menggunakan madu dan mungkin produk lebah dan minyak zaitun dalam ujian terapeutik masa depan yang menyasarkan mucositis yang disebabkan kemoterapi.

Jus Delima Bio Emas untuk cegah batuk, meredakan kesakitan selepas pembedahan
Hasil daripada tiga penyelidikan yang telah dijalankan diatas telah memberi bukti bahawa madu memiliki kemampuan dalam mengawal batuk dikalangan kanak-kanak, sangat berkesan untuk meredakan kesakitan dikalangan pesakit selepas menjalani rawatan kemoterapi mucositis mulut dan kesakitan selepas pembedahan tonsillectomy.

Jus Delima Bio Emas sesuai digunakan untuk rawatan batuk, meredakan kesakitan selepas pembedahan mucositis yang disebabkan kemoterapi dan pembedahan tonsillectomy kerana madu adalah salah satu bahan utama dalam Jus Delima Bio Emas. Selain madu, ada zaitun, delima, kurma, manna dan aprikot dalam Jus Delima Bio Emas. Semua herba ini mengandungi bahan-bagan penting untuk penjagaan dan pengekalan kesihatan tubuh.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS.Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA