↑ Return to Gam Arabic – Al Manna

Improved Blood Glucose Level Associated With Polypeptide-K (Diabegard® ), A Polypeptide Isolated from the Seeds of Momordica charantia Supplementation: Evaluation of 6 Cases

Satu produk berasaskan peria yang terkenal dengan unsurnya (Polypeptide-K) yang mempunyai manfaat untuk menurukan kadar gula dalam darah. Kaedah ekstrak unsur ini daripada peria telah ditemui oleh Dr Pushpa Khanna daripada India berdasarkan hasil kajian beliau selama 35 tahun.

Seramai 6 individu telah menjalani kajian klinikal ini dengan mengambil pil-pil Diabegard bagi tempoh 8 minggu. 6 individu berkenaan sebelum itu telah didiagnos mempunyai diabetes ataupun pra-diabetes type 2.

1. 1 perempuan Melayu, 45 tahun – diagnos diabetik pada 2012.
2. 1 lelaki Cina, 66 tahun – diagnos diabetik pada 2012.
3. 1 perempuan Melayu, 71 tahun mengadu letih, bacaan paras gula berpuasa 8.9 mmol/L.
4. 1 wanita India, 71 tahun. Bacaan paras gula berpuasa 7.4 mmol/L.
5. 1 wanita Cina, 68 tahun, mengadu keletihan, paras gula berpuasa sedikit tinggi.
6. 1 lelaki India, 49 tahun, diabetik type 2.

Dos yang diambil / kaedah pengambilan

Jumlah pil yang diambil adalah di antara 4 hingga 8 pil per individu untuk sehari. Jumlah pil dalam satu pengambilan adalah sebanyak 2 pil.

Cara pengambilannya adalah dengan meletakkan pil berkenaan di bawah lidah sehingga ianya hancur dan diserap melalui bawah lidah.

Hasil kajian

Hasil daripada pengambilan pil-pil tersebut, secara umumnya kesemua 6 individu berkenaan mengalami perubahan yang positif tahap gula dalam darah mereka. Seramai 5 individu mengalami penurunan yang ketara manakala 1 individu hanya mengalami penurunan yang sedikit. Individu yang mengalami penurunan yang tidak ketara itu kemudiannya telah didapati tidak mengikut dos yang sepatutnya sepanjang tempoh lapan minggu berkenaan.

Bagi penurunan kadar gula (Fasting Blood sugar)

Sebelum dan selepas tempoh kajian.

Individu 1 – 12.6 mmol/L turun kepada 6.2 mmol/L (kadar 50.79%)
Individu 2 – 10.7 mmol/L turun kepada 6.0 mmol/L (kadar 43.92%)
Individu 3 – 8.9 mmol/L turun kepada 7.8 mmol/L (kadar 12.36%)
Individu 4 – 7.4 mmol/L turun kepada 4.5 mmol/L (kadar 39.19%)
Individu 5 – 6.4 mmol/L turun kepada 5.4 mmol/L (kadar 15.63%)
Individu 6 – 11.0 mmol/L turun kepada 10.6 mmol/L (kadar 3.6%)

Selain daripada penurunan kadar gula, kajian klinikal ini menunjukkan produk Diabegard secara umum mempunyai potensi untuk memperbaiki fungsi buah pinggang.

Kesimpulannya, kajian ini adalah berita baik kepada mereka yang menghidap diabetes dan mahu mengawal penyakit berkenaan.

Lihat artikel asal di: http://globalresearchonline.net/journalcontents/v25-1/25.pdfSila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA