↑ Return to Delima

Penyelidikan: Rawatan Kanser Dengan Buah Delima: Bukti Makmal dan Klinikal.

Buah delima dari pokok Punica granatum telah digelar sebagai “buah kuasa alam semula jadi.” Sejak zaman berzaman, pokok itu sendiri dikaitkan dengan mempunyai ciri-ciri perubatan yang luar biasa. Taburan geografi pokok itu, yang berasal dari Timur Tengah dan beberapa negara-negara Asia, menyebabkan saintis barat kurang berminat untuk membuat kajian mengenai faedahnya.

Walau bagaimanapun, komposisi biokimia unik buah delima yang kaya dengan tannin antioksidan dan flavonoid baru-baru ini menarik perhatian ramai penyelidik untuk mengkaji kualiti penyembuhan yang luar biasa.

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa ekstrak buah delima  menghalang pertumbuhan sel-sel payudara, prostat, kolon dan kanser paru-paru. 

—————————————————————————

Abstrak

Buah delima dari pokok Punica granatum telah digelar sebagai “buah kuasa alam semula jadi.” Penebaran geografi pokok itu, yang berasal dari Timur Tengah dan beberapa negara Asia, secara amnya dikaitkan dengan kekurangan minat terhadap sifat perubatannya oleh ramai saintis barat. Bagaimanapun, komposisi biokimia unik buah delima yang kaya dengan tannin antioksidan dan flavonoid baru-baru ini menarik perhatian ramai penyelidik untuk mempelajari kualiti penyembuhan yang luar biasa.

Penyelidikan terbaru telah menunjukkan bahawa ekstrak delima menghalang pertumbuhan sel-sel kanser, prostat, kolon dan paru-paru. Dalam kajian haiwan pramatlin, penggunaan oral ekstrak delima mengekang  pertumbuhankanser paru-paru, kulit, kolon dan prostat.

Ujian klinikal fasa II jus buah delima kepada pesakit kanser prostat dilaporkan memanjangkan jangka masa spesifik antigen tertentu.

Kajian ini memberi tumpuan kepada penemuan terbaru ke atas kesan buah delima pada kanser.

PENGENALAN

Buah pohon Punica granatum, yang ditanam terutamanya di rantau Mediterranean, telah terbukti mempunyai banyak sifat perubatan seperti antioksidan dan anti-radang (1). Aktiviti antioksidan flavonoid yang diperolehi dari jus delima (PJ) diperhatikan hampir dengan hidroksyanisole butilated, teh hijau, dan jauh lebih besar daripada wain merah (2,3). Jus delima yang tersedia secara komersial yang diuji untuk aktiviti antioksidan mereka oleh Capacity Equivalent Equivalent Antioxidant (TEAC) menunjukkan aktiviti antioksidan sebanyak ~ 18 hingga 20 TEAC yang tiga kali lebih tinggi daripada teh merah dan teh hijau (68 TEAC).

Menariknya, aktiviti antioksidan lebih tinggi dalam jus komersial yang diekstrak dari buah delima berbanding dengan jus percubaan yang diperolehi dari arils sahaja (4). Aktiviti antioxidant dari persediaan beku kering delima dan 3 anthocyanidins utama (delphinidin, cyanidin, dan pelargonidin) dinilai oleh Noda et al. (3) dengan cara kaedah resonans spin elektron dan spin perangkap. Ekstrak delima menunjukkan aktiviti penipisan terhadap OH dan O-2. Antosianidin didapati menghalang sistem penjanaan reaktor-Fenton -OH yang mungkin melalui chelating dengan ion ferrous. Selain itu, anthocyanidin memancarkan O-2 dengan cara yang bergantung kepada dos, dan nilai ID50 delphinidin, cyanidin, dan pelargonidin masing-masing adalah 2.4, 22, dan 456 μM. Anthocyanidins menghalang peroxidation lipid H2O2 di homogenat otak tikus dan nilai ID50 delphinidin, cyanidin, dan pelargonidin masing-masing adalah 0.7, 3.5 dan 85 μM (3). Pomegranat baru-baru ini telah dikaji untuk kesan antikansernya (Table 1). Bahagian berikut akan meringkaskan kajian mengenai kesan delima terhadap pelbagai jenis kanser.

TABLE 1

TABLE 1  Bukti makmal dan bukti klinikal untuk chemoprevention kanser oleh pecahan buah delima

EKSTRAK DELIMA DAN KANSER PAYUDARA

Fraksi polifenol dari buah delima diuji secara in vitro untuk kesesuaian  aktiviti chemopreventive atau sebagai pembantu dalam tetapan terapeutik terhadap sel-sel kanser payudara manusia (5). Polifenol diperolehi daripada jus fermentasi pada kepekatan antara 100 hingga 1,000 μg / ml aromatase dan 17-β-hydroxysteroid dehydrogenase yang disekat oleh 60-80%. Sel sel kanser payudara manusia MCF-7 dan sel-sel MB-MDA-231 dirawat dengan jus buah delima dan jus delima segar. Polifenol daripada jus fermentasi menunjukkan dua kali kesan antiproliferatif berbanding dengan polifenol dari jus delima segar.

Minyak biji delima (PGO; 100 μg / ml medium) menghasilkan 90% perencatan percambahan sel MCF-7. Pencerobohan sel MCF-7 di membran Matrigel dihalang oleh 75% pada 10 μg / ml PGO. PGO (50 μg / ml) juga menyebabkan 54% apoptosis dalam MDA-MB-435 estrogen reseptor negatif metastatik sel-sel kanser payudara manusia. Jus Poliphenol yang ditapai menghasilkan 47% perencatan pembentukan lesi kanser yang disebabkan oleh karsinogen 7,12-dimetilbenz [a] anthracene (DMBA) dalam organ kelenjar mamma murine (MMOC).

Mehta dan Lansky (6)) terus meneroka dan membandingkan keberkesanan chemopreventive kromatografi yang telah dimurnikan dengan jus fermentasi delima dan juga Minyak biji delima (PGO). MMOC telah dirawat dengan polifenol jus delima  yang ditapai, puncak kromatografi cecair (HPLC) yang berprestasi tinggi yang dipisahkan dari jus fermentasi atau PGO, dan pada hari ke 3 terdedah kepada DMBA karsinogen dan selama 10 hari dirawat dengan persiapan putative  delima.

Jus delima yang ditapai menghasilkan pengurangan sebanyak 42% dalam jumlah lesi berbanding dengan kawalan, manakala  the peak dipisahkan dari jus yang ditapai dan PGO masing-masing mengakibatkan 87% pengurangan bilangan lesi tumorigenik. Hasilnya mencadangkan potensi yang tinggi untuk sel  yang dimurnikan oleh PGO, kedua-duanya lebih besar daripada polifenol jus delima  yang ditapai.

Toi et al. (7) menilai potensi antiangiogenic polifenol delima dengan mengukur faktor pertumbuhan endothelial vaskular (VEGF), interleukin-4 (IL-4) dan faktor penghalang penghijrahan (MIF) dalam media MCF-7 atau MDA-MB-231 sel-sel kanser payudara atau sel epitel payudara manusia yang dihidupkan semula (MCF-10A). VEGF telah dikurangkan dalam MCF-10A dan MCF-7, dan MIF dikawal selia dalam MDA-MB-231, secara keseluruhan menunjukkan potensi yang signifikan untuk downregulation angiogenesis oleh jus delima.

Fraksi ini lebih menghalang percambahan sel endothelial vena umbilik manusia (HUVEC), dan sel-sel angiogenik dalam cairan  fibroblas myometrial dan amniotik. Pengurangan ketara dalam pembentukan saluran darah baru menggunakan model membran chorioallantoic (CAM) ayam juga dikaji. Penemuan ini menunjukkan potensi anti-angiogenik ekstrak delima. Kesan ekstrak delima yang digabungkan dengan genistein diselidik pada kadar pertumbuhan dan induksi apoptosis dalam sel kanser payudara manusia MCF-7 (8). Kedua-dua ekstrak delima dan genistein mempunyai kesan sitotoksik yang berlainan dos dan masa bergantung pada sel-sel MCF-7. Induksi perencatan dan apoptosis jauh lebih tinggi dalam rawatan gabungan daripada rawatan tunggal.

EKSTRAK DELIMA DAN KANSER PROSTAT

Kesan delima pada kanser prostat (PCa) telah dikaji dalam sistem kultur sel, model haiwan, dan dalam percubaan klinikal fasa II pada manusia. Pelbagai persiapan delima, dalam bentuk minyak, jus fermentasi  polifenol, dan pericarp polifenol, telah diuji kedua-dua in vitro dan in vivo  pada pertumbuhan sel manusia PCA (918). Setiap penyediaan menghalang pertumbuhan pada lanser prostat manusia PCa LNCaP, PC-3, dan DU 145, manakala sel-sel prostat  normal  epitelium sedikit berkurangan (9). Kesan ini diperhatikan untuk dimediasi oleh perubahan dalam pengedaran kitaran sel dan induksi apoptosis. Sel-sel DU145 bebas-Androgen dirawat dengan minyak sejuk buah delima (35 μg / ml) dan dijumpai berkumpul dalam fasa G2 / M kitaran sel yang dikaitkan dengan pengawalan ketara daripada kinase inhibitor kinase cyclin (cki) p21 dan downregulation c-myc (9).

Sebaliknya, percambahan sel telah dihalang terutamanya oleh induksi apoptosis dalam sel PC-3 melalui laluan 3-pengantara caspasc (9). Semua bentuk sediaan buah delima didapati menghalang pencerobohan sel PC-3 melalui Matrigel dan juga menghalang pertumbuhan PC-3 xenograft dalam tikus bogel athymic (9,10). Penemuan ini telah mencadangkan tindakan antiproliferatif dan antitum yang penting bagi pecahan yang diperoleh dari delima terhadap PCa manusia.

Komponen dari buah delima yang masing-masing mempunyai paras kimia yang berbeza dan menunjukkan aktiviti antikanser yang diketahui telah diuji sebagai inhibitor yang berpotensi untuk pencerobohan in vitro sel PCa manusia dalam ujian menggunakan Matrigel membran tiruan (1113). Kesemua sebatian ketara menghalang pencerobohan apabila digunakan secara individu pada 4 μg / ml dan apabila digabung sama pada dos yang sama menunjukkan pencerobohan supra-additive invasi (14).

Ciri-ciri antiproliferatif dan proapoptotik ekstrak buah delima (PFE) terhadap sel PCa manusia telah ditunjukkan oleh penulis (15,16) kedua-duanya dalam sistem kultur sel dan dalam model tetikus xenograft. Sel PCa PC-3 manusia yang dirawat dengan ekstrak buah delima (PFE) (10-100 μg / tml) selama 48 jam menyebabkan pennurunan yang bergantung kepada pertumbuhan sel dan induksi apoptosis (16).Induksi apoptosis dan penangkapan kitaran sel telah dikaitkan dengan pengawalan Bax dan Bak proapoptotik, downregulation anti-apoptotik Bcl-XL dan Bcl-2, induksi WAF1 / p21 dan KIP1 / p27, penurunan siklus D1, D2, dan E; dan pengurangan dalam ungkapan protein Kinase-2, -4 dan -6 (16) yang bergantung kepada siklik.

Untuk menunjukkan keberkesanan PFE dalam persekitaran in vivo, tikus athymic telah ditanam dengan sel-sel dan respons-respons CWR22Rν1 dan diberikan 0.1% dan 0.2% (wt / vol) ekstrak buah delima (PFE)  dalam air minuman bermula serentak selepas implantasi sel (16). Pemilihan dos, 0.1% dan 0.2%, berdasarkan andaian bahawa individu yang sihat yang biasa (~ 70 kg) boleh dipujuk untuk minum 250 atau 500ml jus delima yang diekstrak daripada satu atau dua buah buah. Penyerapan lisan PFE kepada tikus menghasilkan penurunan yang ketara dalam pertumbuhan tumor seperti yang diperhatikan oleh pemanjangan penampilan tumor. Jumlah tumor secara konsisten lebih rendah pada tikus yang menerima ekstrak buah delima (PFE), dengan kesan-kesan yang bergantung kepada dos dan kesan penurunan maksimum yang diperhatikan dalam kumpulan ekstrak buah delima (PFE) -fed 0.2%.

Penurunan pertumbuhan tumor diiringi dengan pengurangan serum antigen spesifik dan serum kadar PSA adalah 70-85% lebih rendah pada tikus yang diberi makan ekstrak buah delima (PFE)  berbanding dengan tikus yang diberi minum air (16). Pengurangan pertumbuhan tumor prostat dengan pengurangan dalam tahap PSA yang diperhatikan dalam model xenograft menunjukkan bahawa ekstrak buah delima (PFE)  mungkin mempunyai kaitan klinikal.

PCa bermula sebagai penyakit androgen terkawal . Overexpression dari reseptor androgen menggalakkan pembangunan independensi androgen. Hong et al.(17) menyiasat kesan polifenol delima, ekstrak kaya ellagitannin, dan ekstrak jus keseluruhan pada ekspresi gen untuk enzim androgen-sintesis utama dan reseptor androgen. Gen. HSD3B2 (3beta-hydroxysteroid dehydrogenase type 2), AKR1C3 (keluarga aldo-keto reductase 1 anggota C3) dan SRD5A1 (steroid 5alpha reductase type 1) dianalisis dalam sel kanser prostat manusia LNCaP, LNCaP-AR dan DU-145. Polyphenol delima telah menghalang ekspresi gen dan AR paling konsisten dalam garis sel LNCaP-AR di mana reseptor androgen tertindas (17). Kajian-kajian ini telah mencadangkan bahawa polifenol delima mungkin sangat penting dalam sel-sel PCA bebas-androgen dan subset kanser prostat manusia di mana reseptor androgen diselaraskan.

Dalam percubaan klinikal fasa II, Pantuck et al. (18) merekrut pesakit dengan peningkatan PSA dan memberi mereka 8 auns jus delima setiap hari bagi menguji perkembangan penyakit. Masa penggandaan PSA meningkat dengan ketara dengan rawatan dari min 15 moi pada tahap awal hingga 54 minggu selepas rawatan (P <0.001). Kelemahan utama kajian ini ialah ketiadaan kawalan plasebo yang betul; Walau bagaimanapun, pemanjangan secara signifikan secara statistik masa penggandaan PSA mencadangkan potensi delima untuk pencegahan PCa manusia (18). Percubaan klinikal awal ini memberikan bukti sokongan ekstrak buah delima (PFE) merencat perkembangan PCa, yang dapat memanjangkan bukan hanya kelangsungan hidup tetapi juga meningkatkan kualiti hidup pesakit.

EKSTRAK DELIMA DAN KANSER PARU-PARU

Kesan ekstrak buah delima (PFE)  pada tumorigenesis paru-paru dikaji oleh penulis kedua-dua proses  in vitro dan in vivo (1921). Sel epitel bronkus manusia biasa (NHBE) dan karsinoma paru-paru manusia A549 dirawat dengan ekstrak buah delima (PFE)  (50-150 μg / ml) selama 72 jam. Didapati rawatan dengan ekstrak buah delima (PFE)  menghasilkan penurunan yang signifikan dalam pertumbuhan sel A549, hanya kesan minimum yang dilihat pada sel NHBE (19).

Rawatan ekstrak buah delima (PFE)  terhadap sel A549 menghasilkan penindasan sel yang bergantung kepada dos dalam fasa kitaran sel G0 / G1, yang dikaitkan dengan induksi WAF1 / p21 dan KIP1 / p27 dan disertai dengan penurunan kandungan pengawalan kitaran sel protein. Rawatan ekstrak buah delima (PFE)  juga menyebabkan perambatan beberapa laluan isyarat, termasuk MAPK PI3K) / Akt, dan NF-κB. Kesan ekstrak buah delima (PFE)  diuji pada tikus yang diimplan dengan A549 sel (19). Kemunculan tumor diperhatikan pada haiwan yang menerima air seawal 15 hari selepas inokulasi sel. Tempoh latensi ini berlanjutan hingga 19 hari pada haiwan yang menerima cecair ekstrak buah delima (PFE) . Pada tikus yang menerima air, jumlah tumor purata 1,200 mm3 telah dicapai dalam 55 ± 2 hari selepas inokulasi sel tumor. Pada masa ini, jumlah tumor purata dalam kumpulan 0.1 dan 0.2% PFE-fed masing-masing adalah 621 dan 540 mm3 (19). Jumlah tumor purata 1,200 mm3 dicapai dalam 67 ± 4 hari selepas inokulasi sel tumor dalam kumpulan PFE-fed 0.1%, dan kumpulan PFE-fed 0.2% menunjukkan respons pertumbuhan tumor yang paling berkesan di mana purata tumor yang ditargetkan daripada 1,200 mm3 dicapai pada 79 ± 3 hari selepas inokulasi sel tumor. Pemerhatian ini menunjukkan bahawa ekstrak buah delima (PFE)  boleh menjadi agen chemopreventive / chemotherapeutic yang berguna terhadap kanser paru-paru manusia.

Untuk meneroka faedah ekstrak buah delima (PFE)  terhadap tumorigenesis paru-paru, penulis (20) mengkaji kesan pengambilan oral dari dos manusia yang boleh dicapai ekstrak buah delima (PFE)  dalam dua protokol tumor paru-paru tikus. Benzo (a) pyrene [B (a) P] dan N-nitroso-tris-chloroethylurea (NTCU) digunakan untuk menggerakkan tumor paru-paru, dan ekstrak buah delima (PFE)  diberikan dalam air minuman kepada tikus A / J. Hasil tumor paru telah diperiksa pada hari ke-84 dan 140 selepas dos B (a) P dan 240 hari selepas rawatan NTCU. Tikus yang dirawat dengan PFE dan terdedah kepada B (a) P dan NTCU mempunyai keterlihatan tumor paru-paru yang signifikan secara statistik daripada tikus yang dirawat dengan karsinogen sahaja (20). Pengurangan tumor adalah 53.9% dan 61.6% dalam kumpulan B (a) P + PFE pada 84 dan 140 hari, berbanding dengan kumpulan B (a) P. Kumpulan NTCU + PFE mempunyai pengurangan tumor 65.9% berbanding kumpulan NTCU pada 240 hari (20). Tumor dari haiwan ini diperiksa untuk kesan pada percambahan sel dan pelbagai laluan isyarat. Tumor mempunyai indeks proliferatif yang rendah seperti yang diperiksa oleh ki-67 dan PCNA pewarnaan.

Rawatan PFE juga menyebabkan perencatan NF-κB, MAPK, dan isyarat PI3K / Akt. Sejak sasaran mamam rapamycin (mTOR) kedua PI3K dan Akt, ia ditentukan sama ada fosforilasi mTOR adalah hasil daripada aktivasi PI3K / Akt (20). Rawatan dengan B (a) P dan NTCU menyebabkan peningkatan fosforilasi mTOR pada Ser2448, manakala rawaran PFE menghasilkan perencatan fosforilasi mTOR. Pemerhatian ini penting kerana mTOR mengintegrasikan isyarat mitogenik dan tahap nutrien intraselular untuk mengaktifkan 4EBP1 dan p70S6K yang mengawal protein dan perkembangan kitaran sel. Fosforilasi AMPKα, pengatur aliran hulu mTOR, yang menurun dalam tikus B (a) P dan NTCU telah dipulihkan pada tikus yang menerima infusi oral PFE (20).

EKSTRAK BUAH DELIMA DAN KANSER KOLON

Kesan PGO dikaji pada tikus pada kejadian februari krusta abu-abu yang disebabkan oleh azoxymethane (AOM) (2224). Tumor kolon diinduksi dalam tikus F344 jantan berumur 6 minggu dengan suntikan subkutaneus AOM (berat badan 20 mg / kg) sekali, seminggu selama 2 minggu (22). Pada 1 minggu sebelum rawatan AOM, tikus bermula pada diet yang mengandungi 0.01%, 0.1%, atau 1% PGO untuk 32 wk. Selepas 32 minggu, kejadian tumor kolon adalah 81% dengan ketumbuhan tumor sebanyak 1.88 / tikus. Pentadbiran PGO dalam diet dengan ketara menghalang kejadian dan kepelbagaian adenocarcinomas kolon; Walau bagaimanapun, hubungan tindak balas dos tidak dipatuhi (22). Pennurunan kejadian tumor dikaitkan dengan peningkatan ekspresi protein gamma reseptor peroxisome proliferator (PPAR) dalam mukosa nontumor (22). Penemuan ini menunjukkan kesan kebaikan delima terhadap perkembangan tumor kolon pada tikus.

Keradangan memainkan peranan utama dalam pembangunan kanser kolon, dan banyak agen anti-radang telah menunjukkan potensi untuk mencegah kanser kolon. Adams et al. (24) mengkaji kesan jus buah delima (PJ) pada protein isyarat sel radang dalam sel sel kanser kolon manusia HT-29. Pada kepekatan 50 mg / l, jus buah delima (PJ)  ketara menekan tekanan protein TNFα-induced (COX) -2 sebanyak 79% dan juga mengurangkan fosforilasi subunit NF-κB / p65 dan mengikat unsur tindak balas NF-κB. PJ juga memansuhkan aktivasi AKT yang disebabkan TNFα, yang diperlukan untuk aktiviti NF-κB (24). Data-data ini menunjukkan bahawa konstituen polifenol di delima boleh memainkan peranan penting dalam modulasi isyarat radang dalam sel-sel kanser kolon.

EKSTRAK DELIMA DAN KANSER KULIT

PGO telah disiasat kerana keberkesanan kemopreventive kanser kulit pada tikus (2529). Tumor kulit telah dimulakan dalam tikus 5-wk-tua, betina, CD-1 dengan aplikasi topikal awal DMBA diikuti dengan promosi dua kali ganda menggunakan 12-O-tetradecanoylphorbol 13-asetat (TPA). Insiden tumor adalah 100% tikus kawalan berbanding tikus 93% pada pretreated dengan 5% PGO sebelum setiap permohonan TPA (25). Jumlah purata tumor per tetikus adalah 20.8 dalam kawalan berbanding 16.3 bagi setiap tetikus dalam kumpulan PGO yang dirawat (25). Kesan PGO pada aktiviti decarboxylase orbititase (ODC) yang dirangsang oleh TPA, satu peristiwa penting dalam promosi kanser kulit, menunjukkan penurunan sebanyak 17% dalam aktiviti ODC. Pemerhatian awal ini menunjukkan bahawa PGO adalah agen chemopreventive yang selamat dan berkesan terhadap kanser kulit (25). Kami menilai kesan antitumor yang mempromosikan PFE dalam model haiwan yang sama dalam perkembangan kanser kulit (26).

Aplikasi topikal PFE (2 mg / tikus) 30 min sebelum aplikasi TPA (3.2 nmol / tikus) pada kulit tetikus memberikan penghambatan yang ketara, dengan cara yang bergantung pada waktu, terhadap peningkatan yang diantarkan oleh TPA dalam edema kulit dan hiperplasia, aktiviti ODC epidermis , dan ungkapan protein ODC dan COX-2 (26). Rawatan PFE juga menyebabkan perencatan fosforilasi teraruh TPA ERK1 / 2, p38, dan JNK1 / 2, serta pengaktifan NF-κB (26). Kesan aplikasi kulit PFE terhadap promosi tumor kulit yang diakibatkan TPA dalam tikus CD-1 yang dimulakan oleh DMBA juga disiasat. Dalam kumpulan yang dirawat TPA, 100% tikus dikembangkan tumor pada 16 minggu  ujian; sedangkan pada masa ini dalam kumpulan yang dirawat PFE, hanya 30% tikus yang memperlihatkan tumor.

Aplikasi kulit PFE sebelum aplikasi TPA juga menyebabkan keterlambatan ketara dalam tempoh latensi dari 9 hingga 14 tahun dan dilindungi ketika data tumor dipertimbangkan dari segi kejadian tumor dan kepelbagaian tumor. Pengamatan ini memberikan bukti yang jelas bahawa PFE mempunyai kesan anti-kulit-tumor yang mempromosikan dalam tetikus CD-1 dengan menghalang konvensional serta biomarker novel promosi tumor yang disebabkan oleh TPA.

Pendedahan yang berlebihan terhadap sinaran ultraviolet (UV) solar, terutamanya komponen UV-B, menyebabkan manusia mendapat kesan buruk yang merangkumi eritema, hiperplasia, hiperpigmentasi, imunosupresi, pemutaran dan kanser kulit.

Untuk mengkaji kesan PFE untuk manusia, penulis (27) menentukan kesannya pada keratinosit epidermis manusia biasa (NHEK) yang terdedah UV-B. PFE (10-40 μg / ml) selama 24 jam sebelum dos pendedahan UV-B (40 mJ / cm2) bergantung kepada phosphorylation yang dikawal oleh UV-B ERK1 / 2, JNK1 / 2, dan protein p38 (27). Rawatan PFE terhadap NHEK juga mengakibatkan pengurangan UV-B-pengaktifan NF-κB (27).

Data ini menunjukkan kesan perlindungan PFE terhadap sinaran UV-B dan menyediakan asas molekul untuk kesan yang diperhatikan. Dalam kajian baru-baru ini, kesan perlindungan buah ekstrak delima terhadap kerosakan UVA- dan UVB yang disebabkan oleh sel-sel fibroblast SKU-1064 (28).

Ekstrak delima (PE), dalam lingkungan 5 hingga 60 mg / l, berkesan untuk melindungi fibroblas kulit manusia dari kematian sel selepas pendedahan UV, yang disebabkan oleh pengurangan pengaktifan faktor transkripsi proinflamasi NF-κB, pengurangan tahap proapoptotik caspase-3, dan peningkatan tahap G0 / G1 yang berkaitan dengan pembaikan DNA (28). Walau bagaimanapun, kepekatan polifenik yang lebih tinggi (500-10,000 mg / l) diperlukan untuk mencapai pengurangan ketara dalam spesies oksigen reaktif oksigen yang disebabkan oleh UV dan peningkatan kapasiti antioksidan intraselular (dari 1.9 hingga 8.6 muM Trolox equivalents / ml) (28).

UV-A adalah bahagian utama sinaran matahari yang mencapai permukaan bumi dan telah terbukti membawa kepada pembentukan tumor yang ganas. Pendedahan UVA terhadap NHEK membawa kepada peningkatan fosforilasi STAT3, AKT, dan ERK1 / 2, yang terhalang apabila sel-sel telah dirawat dengan PFE (60-100 μg / ml) selama 24 jam (29). Pretreatment PFE juga menghasilkan penghambatan yang bergantung kepada dos dalam fosforilasi mTOR dan p70S6K (29). Pemerhatian ini menunjukkan bahawa PFE adalah ejen yang berkesan untuk memperbaiki kerosakan UVA-pengantara dengan merubah jalur selular. Hasil keseluruhan menunjukkan kesan perlindungan delima terhadap UVA-dan UVB-disebabkan kerosakan sel dan potensi penggunaan polyphenolik delima dalam aplikasi topikal.

KESIMPULAN

Kepentingan dalam aktiviti biologi produk yang berasal dari buah delima, terutamanya sifat antikansernya, sedang disiasat secara bersungguh-sungguh. Faedah ini sebahagian besarnya disebabkan oleh eksperimen awal yang melaporkan aktiviti PJ yang didapati lebih besar daripada wain merah atau teh hijau. Pelbagai agen pemakanan sedang disiasat kerana kesan potensi mereka terhadap PCa.

PJ telah menunjukkan janji awal dalam percubaan klinikal fasa II terhadap PCa. Terdapat keperluan untuk menjalankan kajian klinikal yang sama untuk kanser lain seperti kolon dan payudara.

Walaupun mengenal pasti bahan-bahan aktif dalam PJ adalah ideal, adalah menarik untuk diperhatikan bahawa banyak kajian telah mengamati ekstrak atau jus untuk menjadi lebih berfaedah berbanding bahan individu atau yang telah disucikan. Ini menunjukkan adanya sinergi kimia apabila menggunakan ekstrak. Penggunaan ekstrak daripada sebatian yang dibersihkan dapat menjelaskan perencatan pelbagai sasaran yang diamati dalam banyak kajian dan dengan itu kemungkinan besar untuk menghasilkan kesan chemopreventive kanser pada manusia.

Ini mungkin mengambil kira kesan pencegahan dan / atau anti-kanser sinergis, dan pendekatan boleh diterokai dalam kajian makmal, haiwan, klinikal, dan epidemiologi pada masa akan datang. Adalah diharapkan bahawa penyelidikan yang mendalam ke dalam aktiviti antikanser dari sebatian yang semulajadi akan membolehkan satu hari nanti untuk mengembangkan koktel molekul tersebut untuk pencegahan kanser yang berkesan.

Penyelidikan ini dihasilkan oleh: Vaqar Mustafa AdhamiNaghma Khan, and Hasan Mukhtar

Department of Dermatology, University of Wisconsin-Madison, Madison, Wisconsin, USA
Address correspondence to Hasan Mukhtar, Helfaer Professor of Cancer Research, Director and Vice Chair for Research, Department of Dermatology, University of Wisconsin, 1300 University Avenue, Medical Sciences Center, Room B-25, Madison, WI 53706. Phone: 608-263-3927. Fax: 608-263-5223. ude.csiw@rathkumh

PENGHARGAAN

Kerja asli dari makmal pengarang (H. Mukhtar) yang digariskan dalam kajian ini disokong oleh Geran Perkhidmatan Kesihatan Awam Amerika Syarikat R01 CA 78809, R01 CA 101039, P50 DK065303-01, dan RO1 CA 120451

Sumber artikel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989797/

 See other articles in PMC that cite the published article.


Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA