↑ Return to Delima

Penggunaan jus delima selama 3 tahun oleh pesakit dengan stenosis arteri karotid mengurangkan ketebalan intima-media karotid umum, tekanan darah dan pengoksidaan LDL.

Mengamalkan makanan tambahan atau suplemen yang mengandungi bahan antioksidan polifenol telah mengurangkan aktiviti pengoksidaan LDL, pembentukan sel makrofag dan mencegah pembentukan aterosklerosis.

Kajian yang dijalankan oleh Aviram dan rakan-rakan dari The Lipid Research Laboratory, Rappaport Family Institute for Research in the Medical Sciences, Rambam Medical Center, Haifa Israel telah membuktikan perkara tersebut. Di bawah ialah petikan abstrak daripada kajian itu.

Kami mengkaji kesan penggunaan jus delima (PJ, yang mengandungi tanin dan antosianin yang kuat) keatas pesakit aterosklerotik dengan stenosis arteri karotid (CAS) pada perkembangan lesi karotid dan perubahan dalam tekanan oksidatif dan tekanan darah.

Sepuluh pesakit telah mengamalkan jus delima – PJ selama 1 tahun dan lima daripadanya berterusan sehingga 3 tahun. Sampel darah dikumpulkan sebelum rawatan dan semasa penggunaan jus delima – PJ.

Dalam kumpulan kawalan yang tidak menggunakan jus delima – PJ, ketebalan intima-media karotid biasa (IMT) meningkat sebanyak 9% selama 1 tahun, sedangkan pada pengguna jus delima – PJ merekodkan pengurangan IMT yang signifikan, sehingga 30%, selepas 1 tahun.

Aktiviti serum paraoxonase 1 (PON 1) pesakit meningkat sebanyak 83%, manakala keadaan oksidatif asas LDL  dan kerentanan LDL terhadap pengoksidaan teraruh ion tembaga berkurangan sebanyak 90% dan 59%, selepas 12 bulan penggunaan jus delima – PJ, berbanding nilai yang diperoleh sebelum penggunaan PJ. Tambahan pula, tahap antibodi serum terhadap LDL teroksida menurun sebanyak 19%, dan status serioxidant total serum selari (TAS) meningkat sebanyak 130% selepas 1 tahun penggunaan jus delima – PJ.

Tekanan darah sistolik dikurangkan selepas 1 tahun penggunaan jus delima – PJ sebanyak 12% dan setabil sepanjang 3 tahun penggunaan jus delima – PJ. Untuk semua parameter yang dikaji, kesan maksimal diperhatikan selepas penggunaan jus delima – PJ 1 tahun.

Pengambilan lebih lanjut jus delima – PJ, sehingga 3 tahun, tidak lagi mengubah kesan aktiviti IMT dan serum PON1, manakala peroxidation lipid serum pula dikurangkan lagi sehingga 16% selepas 3 tahun penggunaan jus delima – PJ.

Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa penggunaan jus delima – PJ oleh pesakit dengan CAS menurunkan karotid IMT dan tekanan darah sistolik dan kesan ini boleh dikaitkan dengan ciri-ciri antioksidan kuat daripada polyphenols yang terdapat dalam jus delima – PJ.Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA