↑ Return to Delima

Delima Menghalang Pertumbuhan Kanser Prostat

Delima Bio Emas Boleh Menghalang Pertumbuhan Kanser Prostat
Mengamalkan makanan herba seperti ekstrak buah delima memberi faedah yang sangat baik kepada kesihatan. Kajian saintifik telah membuktikan bahawa pengambilan ekstrak buah delima menghalang berlakunya kanser prostat.

Satu kumpulan ahli sains yang diketuai oleh Matthew B. Rettig dari  University of California-Los Angeles bersama 12 ahli sains yang lain telah bergabung tenaga menjalankan penyelidikan untuk melihat keupayaan ekstrak delima samaada mampu menghalang pertumbuhan kanser prostat. Journal kajian ini telah diterbitkan pada tahun 2010.

Kumpulan pengkaji ini mendapati ekstrak buah delima (PE) melambatkan kemunculan LAPC4 androgen-xenograf bebas melalui perencatan proliferasi dan induksi apoptosis. Mereka juga mendapati ekstrak buah delima (PE) sebagai ejen pemakanan yang berupaya mencegah kemunculan  androgen-bebas yang didorong sebahagiannya dengan meningkatkan aktiviti NF-κB.

Kumpulan Matthew B. Rettig  juga mendapati bahawa penggunaan jus yang dihasilkan dari buah buah delima didapati telah berjaya memanjangkan masa penggandaan simptom tumor antigen spesifik prostat (PSA) pada pesakit yang mengalami pengulangan kanser prostat selepas prostatektomi (11).

Menariknya, ekstrak delima (PE) telah dibuktikan mampu menghalang NF-κB dalam sel-sel manusia biasa, termasuk keratinosit epidermis kronik,dan sel-sel endothelial vaskular (1214). Untuk pengetahuan  sebelum ini keupayaan ekstrak buah delima (PE) untuk menghalang NF-κB dalam model kanser prostat belum dilaporkan.

Begitu juga, peranan kesan NF-κB-perencatan PE pada pertumbuhan kanser prostat belum disiasat.  Kumpulan Matthew B. Rettig menunjukkan bahawa ekstrak buah delima (PE) menghalang NF-κB baik in vitro dan in vivo dalam model kanser prostat dan bahawa perencatan NF-κB ini diperlukan untuk kesan proapoptotik maksimum ekstrak buah delima (PE). Selain itu, ekstrak buah delima (PE) melewatkan kemunculan kemandirian androgen dalam model xenograft murine kanser prostat LAPC4.

Bagi tujuan kajian tersebut mereka telah menggunakan dua formula buah delima iaitu Jus Delima (PJ) dan ekstrak buah delima (PE). PE adalah ekstrak buah delima yang diperbuat daripada kulit buah yang diseragamkan kepada ellagitanin, sebagai punicalagin (37-40%), dan asid ellagik bebas (3.4%) seperti yang ditentukan oleh kromatografi cecair prestasi tinggi menggunakan kaedah yang telah diterangkan sebelumnya (18). Ekstrak buah delima (PE) diberikan kepada haiwan dalam dos berdasarkan jumlah ellagitanin dalam satu hidangan PJ (240ml satu jus kekuatan tunggal, 80 mg ellagitanin, sebagai punicalagin; (18). Dos yang bersamaan yang akan diberikan kepada manusia yang berat badannya 70kg dikira untuk tikus 25 g berat badan menjadi 0.03 mg ellagitannins. Ekstrak buah delima (PE) dimasukkan ke dalam 10% larutan glukosa berair untuk pengambilan secara oral.

Ekstrak kulit buah delima (PE)  menghalang Pertumbuhan Xenograft LAPC4 Androgen-Bebas
Untuk lebih mencirikan kesan-kesan ekstrak kulit buah delima (PE)  pada sel-sel kanser prostat yang memperlihatkan aktiviti NF-κB endogen, Kumpulan Matthew B. Rettig menggunakan xenograf murine LAPC4 yang berkembang di lingkungan castrate. Sebagai xenograf murine, tumor LAPC4 adalah dependen androgen, berhenti pertumbuhan pengasian, dan kemudiannya semula selepas latensi beberapa minggu sebagai tumor bebas androgen (23).

Di samping itu dan seperti yang dilaporkan sebelum ini (20), sel LAPC4 mempamerkan aktiviti NF-κB secara perlahan apabila kemunculan keadaan bebas androgen. Oleh itu, model xenograft LAPC4 mewakili rekapitulasi munasabah terhadap tindak balas klinikal terhadap kehilangan androgen dan sistem yang sesuai untuk menentukan sama ada ekstrak kulit buah delima (PE) boleh menghalang NF-κB dalam vivo.

Kumpulan Matthew B. Rettig telah membuktikan bahawa ekstrak kulit buah delima (PE)  menghalang aktiviti NF-κB yang dirangsang oleh sititin dan sitokin dalam sel-sel kanser prostat in vitro. Yang penting, kesan pencegahan NF-κB- oleh ekstrak kulit buah delima (PE)  diperlukan untuk kesan maksimum proapoptotik.

Di samping itu, Kumpulan Matthew B. Rettig menunjukkan bahawa ekstrak kulit buah delima (PE)  bukan sahaja menghalang pengaktifan NF-κB yang berlaku dalam konteks kemandirian androgen dari xenograf LAPC4 tetapi juga melambatkan kemunculan androgen-bebas dalam model xenograft LAPC4. Kesan biologi ini dimediasi dengan penurunan penularan dan peningkatan apoptosis. Kajian sebelumnya oleh kumpulan saintis ini  menunjukkan bahawa ekstrak kulit buah delima (PE)  juga menghalang angiogenesis dalam kanser prostat xenograf (24). Walau bagaimanapun, hakikat bahawa ekstrak kulit buah delima (PE)  menghalang pertumbuhan dan xenograf LAPC4 yang bergantung kepada androgen (22) serta pertumbuhan in vitro sel-sel kanser prostat yang kurang aktif NF-κB menghilangkan kesan-kesan PE NF-κB.

Keputusan kajian mereka adalah selaras dengan pengumpulan bukti yang menunjukkan peranan pathophysiologic untuk NF-κB dalam perkembangan kanser prostat. Pengaktifan konstitutif NF-κB diperhatikan dan mewakili faktor risiko untuk berulang selepas prostatektomi radikal (910). Berbanding dengan tisu prostat, pengaktifan basal NF-κB dikesan dalam spesimen klinik kanser prostat yang rendah dan tinggi dan dikaitkan dengan ekspresi produk gen yang dikawal oleh NF-κB termasuk Bcl-2, siklik D1, matriks metalloproteinase-9 , dan faktor pertumbuhan endothelial vaskular (25).

Bagaimana Delima Bio Emas boleh membantu mencegah kanser prostat?

Sebelum huraian lebih lanjut, adalah perlu diperjelaskan perbezaan diantara Jus Delima dengan Ekstrak Delima.

Delima Bio Emas Sahabat Warga Emas

Delima Bio Emas Sahabat Warga Emas


Jus delima ialah merupakan hasil perahan daripada isi buah delima yang berwarna merah iaitu bahagian yang dimakan. Bahagian isi ini tidak mengandungi banyak khasiat penting untuk kesihatan tubuh.

Manakala Ekstrak delima dihasilkan daripada seluruh bahagian sebiji buah yang terdiri daripada kulit, serat, isi dan biji buah delima. Oleh itu semua zat-zat penting yang diperlukan untuk kesihatan terdapat dalam ekstrak bukan dalam jus. Ekstrak delima ini berwarna cokelat gelap dan rasanya kelat masam yang tinggi.

Jus delima boleh didapati dengan mudah di pasaran berbeza dengan ekstrak yang hanya terdapat dalam sediaan suplemen seperti Jus Delima Bio Emas sahaja. Sebab itu kami menggunakan ekstrak delima, bukan jus delima.

Seperti yang telah dihuraikan oleh pasukan saintis di atas, ekstrak buah delima mampu menghalang pertumbuhan kanser prostat, maka amalan mengambil Delima Bio Emas dapat mencegah pembentukan kanser prostat.

Journal Penyelidikan ini dihasilkan oleh: 

Matthew B. Rettig,1,2,5 David Heber,4 Jiabin An,5 Navindra P. Seeram,4 Jian Y. Rao,3 Huiren Liu,1 Tobias Klatte,2 Arie Belldegrun,2 Aune Moro,4 Susanne M. Henning,4 Deqiong Mo,5 William J. Aronson,2,6 and Allan Pantuck2

1 Department of Medicine, Division of Hematology-Oncology, David Geffen School of Medicine at University of California-Los Angeles

2 Department of Urology, David Geffen School of Medicine at University of California-Los Angeles

3 Department of Pathology, David Geffen School of Medicine at University of California-Los Angeles

4 Center for Human Nutrition, David Geffen School of Medicine at University of California-Los Angeles

5 Department of Medicine, VA Greater Los Angeles Healthcare System-West Los Angeles, Los Angeles, California

6 Department of Urology, VA Greater Los Angeles Healthcare System-West Los Angeles, Los Angeles, California

Requests for reprints: Matthew B. Rettig, Department of Medicine, VA Greater Los Angeles Healthcare System-West Los Angeles, Building 304, Room E1-113, 11301 Wilshire Boulevard, Los Angeles, CA 90073. Phone: 310-268-3622; Fax: 310-268-4508. ude.alcu.tendem@gittermSila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA