«

»

Aug 15

Penyakit Strok Boleh Dicegah Melalui Diet Pemakanan

Strok berlaku apabila saluran darah yang membekalkan darah daripada jantung kepada mana-mana bahagian otak tersumbat dengan tiba-tiba samaada oleh gumpalan darah beku atau longgokan kolestrol.

Akibatnya bahagian otak yang tidak mendapat bekalan oksigen itu akan rosak dan tidak berfungsi.

Apabila sesuatu bahagian otak itu rosak, maka peranan yang dimainkan oleh bahagian itu telah tidak berfungsi untuk mengawal mana-mana bahagian anggota badan yang berkaitan dengannya.

Contohnya jika bahagian otak sebelah kiri rosak, maka anggota badan sebelah kanan akan menjadi tidak berfungsi atau menjadi lemah. Selalunya disebut sebagai lumpuh atau mati sebelah badan.

Selain daripada mati sebelah anggota, strok boleh menyebabkan beberapa keadaan lain berlaku seperti hilang memori atau ingatan Ini berlaku bila saluran darah ke bahagian otak yang mengawal memori tersekat menyebabkan tisu otak bahagian itu mati.

Ada juga kes berlaku dimana ia menjejaskan bahagian muka dengan keadaan muka yang “senget”, lidah yang gagal menuturkan perkataan dengan betul dan sebagainya.

Semuanya berpunca daripada tersumbatnya saluran darah ke bahagian-bahagian tertentu di dalam otak.

Gejala penyumbatan saluran darah oleh gumpalan darah beku atau longgokan kolestrol boleh dicegah daripada awal lagi sekiranya seseorang prihatin kepada kesihatan saluran darah.

Begitu juga keadaannya dengan mereka yang telah diserang strok atau serangan jantung masih ada peluang dan harapan untuk pulih dengan cara pilihan iaitu mengamalkan minum Jus Delima Bio Emas.

Jus Delima Bio Emas mengandungi ekstrak buah delima sebagai kandungan utama dengan tambahan ekstrak biji anggur, zaitun, kurma, aprikot, madu dan beberapa ekstrak buahan terpilih lagi.

Bahan utama didalam buah delima terutama bahagian kulitnya kaya dengan anthocyanin, fitosterol, polifenol flavonoid dimana bahan-bahan ini bertindak mengurangkan kolestrol tidak baik – LDL serta memecahkan gumpalan darah beku serta aterosklerotik dalam pembuluh darah. Maklumat penuh mengenai khasiat buah delima boleh baca di sini.

Bagi pesakit strok, apabila mengambil Jus Delima Bio Emas, bahan-bahan anthocyanin, fitosterol, polifenol flavonoid akan bertindak menguraikan blok darah beku atau kolestrol yang terdapat dalam saluran darah termasuk yang menyekat saluran darah ke otak.

Apabila sekatan (blok) ini mula pecah atau terhakis, maka laluan darah yang membawa oksigen dan zat-zat yang lain sampai kebahagian tisu yang mati tadi dan proses penumbuhan tisu baru menggantikan tisu yang telah mati akan bermula. Di peringkat inilah proses pemulihan mula berjalan dan kesan positif kepada pengidap akan mula dirasai.

Apabila bahagian tisu mati telah berjaya digantikan oleh tisu baru “yang hidup” maka bahagian otak ini akan kembali beransur-ansur mampu berfungsi semula dan seterusnya mula menjalankan tugasnya seperti sebelumnya.

Perlu ditekankan bahawa proses pemulihan tisu yang baru ini mengambil masa yang panjang untuk mengganti sepenuhnya kerosakan yang telah berlaku. Dr. Abdul Razak Ibrahim MD.(UKM), MSc.BioChem.(USA), doktor yang membuat formulasi Jus Delima Bio Emas menyatakan, pengambilan Jus Delima Bio Emas sekurang-kurangnya untuk jangkamasa tiga bulan berterusan bagi mula melihat kesan positif kepada pengidap strok.

Bagi tindakan pencegahan pula, dengan pengambilan berterusan Jus Delima Bio Emas akan menghindarkan kejadian darah beku atau aterosklerosis dimana darah akan sentiasa segar tanpa gangguan kolestrol yang tidak baik – LDL sebaliknya menstabilkan paras klestrol baik – HDL yang diperlukan oleh badan. Darah yang sempurna ini akan dijana oleh jantung sampai keseluruh bahagian badan.

Apabila sistem penghantaran darah melalu sistem saraf yang lancar tanpa gangguan dengan sendirinya fungsi semua organ badan dapat aktif sebagaimana sepatutnya. Ini termasuklah sistem saraf pada alat kelamin lelaki dan dan alat kelamin wanita terutamanya bahagian clitoris akan sentiasa segar normal.

Selain ekstrak buah delima, Jus Delima Bio Emas juga mengandungi esktrak biji anggur. Biji anggur mengandungi Oligomere Proanthrocyanidin (OPC) yang berfungsi menyekat pertumbuhan tumor (ketumbuhan punca kanser) serta merangsang keupayaan sel-sel dalam badan. Ia juga bertindak menurunkan kadar kolestrol LDL. Maklumat lanjut khasiat ekstrak biji anggur boleh klik di sini.

Ekstrak biji zaitun juga terdapat dalam Jus Delima Bio Emas. Peranan ekstrak biji zaitun terserlah melalui kandungan vitamin A, B1, B2, C, D, E, K dan zat besi. Vitamin E juga berperanan menurunkan LDL manakala vitamin K bertindak menghalang darah menjadi melekit atau beku. Khasiat penuh ekstrak biji zaitun boleh lihat di sini.

Ekstrak aprikot juga terdapat dalam Jus Delima Bio Emas. Sumbangan besar aprikot ialah ianya bertindak memusnahkan sel-sel kanser melalui kehadhiran laetrile didalam bijinya. Laetrie hanya bertindak balas keatas sel-sel kanser sahaja tanpa mengganggu sel-sel normal. Lihat khasiat biji aprikot di sini.

Manakala manna (gum arab), buah kurma dan madu pula merupakan pembekal tenaga dan beberapa fungsi masing-masing yang amat baik untuk kesejahteraan tubuh badan, boleh lihat di sini, di sini dan di sini

Dengan kombinasi zat-zat, kandungan mineral, bahan-bahan kimia semula jadi yang boleh dikatakan lengkap dalam langkah penjagaan kesihatan tubuh badan maka pengambilan Jus Delima Bio Emas berterusan mampu menghindar daripada diserang oleh pelbagai penyakit dan seterusnya mempunyai badan yang sentiasa sehat, kuat dan cergas sepanjang masa.

________________________________________________________________________________________

Mengenai Jus Delima Bio EmasTM 

Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.

  • Khasiat semua buah-buah yang terkandung dalam produk Delima Bio EmasTMtelah melalui kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai pehak dari serata dunia dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.
  • NIH memuatkan journal-journal serta artikel-artikel berkaitan penyelidikan atau penemuan berhubung dengan dunia perubatan dan menjadi rujukan kepada para pengamal perubatan, penyelidik, pesakit, penuntut dan profesional seluruh dunia.
  • Journal-journal serta artikel yang memuatkan hasil kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam JusDelima Bio EmasTM iaitu Ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu boleh semak di sini.
  • Sumber rujukan ini diterbitkan olehNational Institutes of Health – NIH, Amerika Syarikat dan Kanada dan juga universiti-universiti dan pusat penyelidekan yang berkenaan.

Dengan adanya sumber maklumat yang berwibawa mengenai bahan-bahan yang digunakan dalam Jus Delima Bio Emas, diharap ianya memberi panduan dan boleh menggunakanya mengikut tujuan yang bersuaian. Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS

________________________________________________________________________________________Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA