«

»

Aug 16

Penting Dan Berkesannya Makanan Tambahan Untuk Kesihatan

Maksud keperluan mengambil makanan tambahan atau suplemen ialah untuk menampung kekurangan nutrien yang diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan kesihatan.

Nutrien adalah merupakan bahan kimia atau zat-zat yang diperlukan untuk metabolisme, pelbagai fungsi dan pertumbuhan. Jika kekurangan itu terlalu ketara, maka beberapa aspek kesihatan akan terjejas , oleh itu pengambilan suplemen sangatlah perlu bagi menampung kekurangan itu.

Penyelesaian terbaik adalah untuk meningkatkan diet supaya ia akan menyediakan semua ( atau sekurang-kurangnya kebanyakan) nutrien penting supaya kesihatan yang baik dapat dikekalkan. Tetapi itu memerlukan disiplin, sesuatu yang kebanyakan kita kurang memberi perhatian.

Oleh kerana kebanyakan daripada kita tidak mempunyai diet sempurna, kita akan memerlukan suplemen, tetapi cabaran ini adalah untuk mengetahui apa yang kurang, terutamanya jika gejala kekurangan tidak jelas.

Adakah kita perlu makanan tambahan?

Walaupun kekurangan nutrien akan menimbulkan gejala yang boleh dikesan (contohnya skurvi kerana kekurangan vitamin C; riket disebabkan oleh kekurangan vitamin D pada kanak-kanak ), kita tidak boleh menunggu sehingga kekurangan tersebut menjadi jelas dan berbahaya sebelum kita bertindak.

Sebagai contoh, kajian berskala besar telah menunjukkan bahawa ramai orang Eropah dan Amerika Utara yang tinggal di bahagian utara benua kekurangan vitamin D kerana kekurangan pendedahan matahari yang mempengaruhi mereka untuk osteoporosis (terutamanya di kalangan wanita menopaus ) dan lain-lain masalah kesihatan kini yang dikaitkan dengan kekurangan vitamin D.

________________________________________________________________________________________

Mengenai Jus Delima Bio EmasTM 

Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.

  • Khasiat semua buah-buah yang terkandung dalam produk Delima Bio EmasTMtelah melalui kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai pehak dari serata dunia dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.
  • NIH memuatkan journal-journal serta artikel-artikel berkaitan penyelidikan atau penemuan berhubung dengan dunia perubatan dan menjadi rujukan kepada para pengamal perubatan, penyelidik, pesakit, penuntut dan profesional seluruh dunia.
  • Journal-journal serta artikel yang memuatkan hasil kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam JusDelima Bio EmasTM iaitu Ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu boleh semak di sini.
  • Sumber rujukan ini diterbitkan olehNational Institutes of Health – NIH, Amerika Syarikat dan Kanada dan juga universiti-universiti dan pusat penyelidekan yang berkenaan.

Dengan adanya sumber maklumat yang berwibawa mengenai bahan-bahan yang digunakan dalam Jus Delima Bio Emas, diharap ianya memberi panduan dan boleh menggunakanya mengikut tujuan yang bersuaian. Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS

________________________________________________________________________________________

The Archives of Internal Medicine melaporkan bahawa sehingga 77 % rakyat Amerika mengalami masaalah kekurangan vitamin D (ditakrifkan sebagai mempunyai tahap darah kurang dari 30 nanograms setiap mililiter). Orang berkulit hitam yang tinggal di kawasan utara benua ini paling menderita kerana kulit gelap (melanin yang kaya) mengurangkan pengeluaran vitamin D sehingga 90 %.

Dari segi sejarah, orang berkulit hitam tinggal di kawasan di mana terdapat banyak cahaya matahari dan melanin terlindung daripada kerosakan yang disebabkan oleh lebih pendedahan kepada sinaran berbahaya daripada matahari.

Kita bernasib baik di sini bahawa kita akan mendapat lebih banyak cahaya matahari. Tetapi gaya hidup moden kita (menghabiskan lebih banyak masa di dalam rumah di tempat kerja, menonton TV, dan sibuk dengan Internet) juga menghadkan pendedahan kepada cahaya matahari, dan ramai di antara kita sebenarnya boleh mengalami masaalah kekurangan vitamin D juga .

Masalah kekurangan vitamin D adalah satu contoh. Mungkin banyak lagi kekurangan nutrien yang kita alami tanpa mengetahui. Dalam kes ini , satu-satunya cara yang pasti untuk tahu adalah dengan melakukan ujian darah.

Saya berharap ada pehak melakukan penyelidikan mengenai kelaziman kekurangan vitamin D di sini supaya kita ada petunjuk.

Kontroversi ini, bagaimanapun, adalah lebih kepada sama ada orang yang tidak mempunyai sebarang kekurangan nutrien boleh mendapat manfaat daripada suplemen . Iaitu, di atas minimum yang diperlukan untuk mengelakkan masalah kekurangan, ia memberi manfaat kepada pengambilan yang lebih tinggi?

Selain untuk mendapat manafaat, adakah kemungkinan terdapat potensi bahaya terlebih dos atau keracunan?

Ia adalah layak untuk ambil perhatian bahawa sebahagian besar garis panduan pemakanan yang diberikan untuk vitamin dan mineral pengambilan harian merujuk kepada jumlah yang disyorkan untuk mengelakkan kekurangan, dan tidak semestinya untuk menggalakkan kesihatan yang optimum.

Walaupun pakar-pakar bersetuju berapa banyak diperlukan untuk mencegah penyakit kekurangan , mereka masih berdebat tentang berapa banyak yang wajar untuk kesihatan yang optimum.

Sebagai contoh, dengan penemuan baru tentang kepentingan vitamin D yang melangkaui peranannya dalam kesihatan tulang (ia terlibat dalam pengawalan kira-kira 2,000 daripada gen kita; percambahan dan kematian sel; pengeluaran insulin; sistem imunisasi; mengurangkan keradangan, menggalakkan kesihatan jantung dan boleh mempengaruhi pertumbuhan beberapa jenis kanser) dan meluas senyap (iaitu mereka yang terjejas tidak mengetahui ) masalah kekurangan, ramai pakar telah mencadangkan bahawa pihak berkuasa AS mengesyorkan pengambilan harian vitamin D dari 200 IU 1000 IU.

Namun kajian terkini (dilaporkan oleh Johns Hopkins University School of Medicine, Amerika Syarikat) menunjukkan bahawa terlalu banyak vitamin D boleh membahayakan jantung.

Oleh itu, kita perlu berhati-hati dan mendapatkan nasihat pakar sebelum mengambil makanan tambahan berdos tinggi .

Suplemen berasaskan bukti

Walaupun terdapat banyak tuntutan yang pelbagai pemakanan tambahan meningkatkan kesihatan ramai orang, kita hendaklah berpandukan data yang disahkan secara saintifik untuk asas kesimpulan kita, dan bagi pengamal kesihatan untuk menasihati pelanggan mereka.

Mujurlah, kini terdapat lebih banyak jenis makanan tambahan yang telah menjalani kajian saintifik. Produk Makanan Tambahan yang telah menjalani kajian saintifik boleh membuat tuntutan yang sah mengenai manfaat mereka, seperti dadah tidak dibenarkan untuk membuat tuntutan berdasarkan kajian yang dilakukan .

Walau bagaimanapun, mereka yang tidak berada dalam bidang saintifik harus sedar bahawa kajian saintifik bermakna kajian di makmal, kajian ke atas haiwan, dan akhirnya, kajian pada manusia. Kajian juga boleh menjadi kecil, bukan rawak, dan bukan dikawal (tanpa kumpulan yang tidak dirawat atau kumpulan diberikan plasebo rawatan sebagai kawalan).

Walau bagaimanapun kerana kajian ini melibatkan kos yang besar, kebanyakan maklumat mengenai manfaat nutrien datang dari kajian pengamatan ( melalui soal selidik dan / atau ukuran yang dilakukan ke atas kumpulan terpilih orang atau penduduk umum ).

Dengan batasan-batasan ini, ia masih penting untuk kita membuat keputusan mengenai maklumat suplemen kita pada sekitaran pengetahuan saintifik yang ada . Yang utama ialah faktor keselamatan. Ia tidak mengapa untuk mengambil makanan tambahan untuk manfaat jangkaan tetapi belum terbukti (walaupun anda membazirkan wang jika ia ternyata menjadi tidak bermanfaat seperti yang didakwa). Oleh itu adalah penting bahawa anda mendapatkan nasihat pakar mengenai program suplemen anda.

Seluruh makanan tambahan

Setiap daripada kita akan mempunyai keperluan yang berbeza bergantung kepada diet kita, dan status kesihatan semasa. Walau bagaimanapun, saya mula-mula ingin menegaskan kepada jenis suplemen yang harus dipertimbangkan . Pada pendapat saya, makanan tambahan yang terbaik adalah yang diperbuat daripada makanan keseluruhan, iaitu nutrien daripada buah-buahan, sayuran atau makanan lain(yang dibuat mungkin melalui teknik pembuatan moden).

Badan kita perlu untuk mendapatkan nutrien dari makanan. Nutrien datang dalam bentuk semula jadi, dan dalam komposisi dan perkadaran yang paling sesuai untuk tubuh kita. Kebanyakan nutrien juga bekerja dalam sinergi dengan nutrien lain (co -nutrien atau bersama-faktor ) yang biasanya hadir dalam jumlah yang betul dalam makanan.

Dalam beberapa kes, faktor-faktor bersama adalah penting untuk nutrien dapat berfungsi dengan optimum seperti yang dicadangkan . Sebagai contoh, kajian telah menunjukkan bahawa tokotrienol (” super” vitamin E) boleh dibuat seribu kali lebih berkesan dalam kehadiran bioflavonoids sitrus tertentu.

Oleh itu, cara terbaik untuk mendapatkan nutrien anda dari makanan yang anda makan, anda perlu memilih diet yang padat dengan nutrien yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran, bijirin, kekacang, dan ikan laut dalam (untuk bukan – vegetarian ) untuk menyediakan rangkaian seluas mungkin nutrien.

Walau bagaimanapun, pemanasan, memasak dan beberapa bentuk pemprosesan boleh memusnahkan banyak nutrien dan membuat komposisi semula jadi asal menjadi kurang bermanfaat .

Oleh kerana kebanyakan daripada kita mempunyai diet yang tidak sempurna, dan banyak menikmati diet benar-benar tidak sihat, maka cara terbaik untuk mengimbangi ini adalah mengambil seluruh makanan tambahan. Ini akan membantu memastikan bahawa nutrien yang hilang dalam diet diperoleh melalui cara alternatif kedua iaitu dengan mendapatkan nutrien yang sama yang telah siap diproduksi.

ekstrak semulajadi

Seluruh makanan tambahan menyediakan pelbagai nutrien yang terdapat di dalam makanan. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan suplemen yang tertentu atau hanya nutrien, anda masih perlu memilih makanan tambahan yang diekstrak daripada sumber semula jadi, berbanding dengan yang sintetik atau kimia.

Dalam kebanyakan kes, versi sintetik masih berbeza dalam keberkesanannya dalam badan berbanding dengan yang semula jadi akibat perbezaan ketara dalam struktur molekul dan tingkah laku, walaupun nama kimia mungkin sama. Hanya jika tiada yang terhasil dari sumber ekstrak semulajadi barulah saya mengesyorkan makanan tambahan sintetik.

Apa dos ?

Seperti dadah , anda juga perlu dos tertentu makanan tambahan untuk mencapai keputusan yang dikehendaki . Kadang-kadang, orang cuba untuk menjimatkan wang dengan mengambil pada kuantiti di bawah dos, dan akhirnya tidak mendapat manfaat sepertimana dihajatkan.

Rengkasnya, ia tidak semestinya bermakna bahawa lebih adalah lebih baik, dan beberapa tambahan boleh membahayakan jika terlalu banyak diambil.

Kontroversi dos wujud untuk banyak nutrien (lihat vitamin D di atas ) hanya kerana penyelidikan yang kurang, berbanding dengan kajian yang dilakukan pada dadah.

Makanan Tambahan Yang Mana?

Ini mungkin soalan yang paling sukar untuk menjawab. Saya mempunyai ramai client yang datang meminta saya untuk senarai makanan tambahan yang saya amalkan . Saya memberitahu mereka bahawa saya mengambil banyak kerana saya tidak mempercayai diet saya, dan saya mahu menjadi super sihat, tetapi saya enggan mendedahkan senarai.

Sebaliknya, jika mereka mahukan program makanan tambahan, maka saya perlu tahu diet mereka, gaya hidup, kesihatan semasa, ubat-ubatan dan juga melakukan penilaian hormon menyeluruh dan pengoptimuman, kerana mereka tidak akan mendapatkan yang terbaik daripada makanan tambahan mereka jika hormon mereka juga tidak diperbetulkan (contohnya vitamin D dan kalsium ).Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA