adidas eqt support adv grey turbo adidas eqt support adv grey turbo adidas eqt support adv turbo red releases date adidas eqt support adv turbo where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support adv crystal white turbo red adidas eqt support adv black turbo red adidas eqt turbo red collection adidas eqt support adv turbo red adidas eqt support adv turbo pink adidas eqt support adv turbo pink adidas eqt adidas eqt support adv shadow adidas eqt support adv shadow available now adidas eqt support adv shadow the adidas eqt support adv shadow is now available adidas eqt support adv shadow adidas eqt adv 91 16 art basel adidas eqt adv 91 16 art basel adidas eqt support adv art basel miami

«

Apr 13

Pembinaan Sistem Imunisasi Yang Kuat Melalui Pemakanan

PEMBINAAN IMMUNE SYSTEM YANG KUAT MELALUI PEMAKANAN

Artikel oleh: Nurul Hidayah

Memandangkan begitu banyak pm melalui inbox yang didapati dan juga saya tidak berkesempatan untuk membaca, reply satu-satu, saya tuliskan sahaja disini bagi yang ingin mengetahui.

Rata-rata pertanyaan adalah bagaimana hendak jaga pemakanan anak, bagaimana tingkatkan immune system anak.

Bagaimana hendak jaga pemakanan anak, bagaimana tingkatkan immune system anak, bagaimana pengurusan demam dan sebagainya. Suka ditegaskan untuk menghadapi apa-apa penyakit yang bakal menimpa dan mempunyai immune system yang kuat untuk menghadapinya, ianya hendaklah ‘ dibajai ‘ dari awal dan sentiasa diamalkan, bukanlah bermaksud semasa anak sakit sahaja baharu mula belajar mengamalkan.

Antara yang wajar diamalkan untuk anak:

  1. Tiada penggunaan gula tambahan dan junk food sama sekali
  2.  Prebiotik dan probiotik
  3. Moringa leaf powder
  4. Vitamin C
  5. Oregano oil ( cuma semasa anak ada tanda-tanda tidak sihat )
  6. Vco, madu, habatussauda oil, olive oil, fish oil
  7. Pemakanan harian terdiri daripada real food ( tiadanya bahan pengawet, penambah etc )
  8. Pastikan setiap minggu bawa anak bermain dengan tanah, pasir pantai untuk memastikan immune system sentiasa bekerja.
  9. Tidak gunakan apa-apa body wash untuk anak, tiada keperluan kot kerana microbiome yang terdapat pada kulit itu tidak perlu dihapuskan, biarkan sahaja immune system handlekan tiada masalah bau badan busuk kerana pemakanan yang baik tidak akan menyebabkan bau sedemikian timbul.
  10. Apabila anak demam, penggunaan PCM (panadol0atau lain-lain paracetamol) dielakkan melainkan ianya diperlukan ( anak lembik dan tidak mahu makan,minum, demam berlarutan melebihi 3 hari ) adalah lebih mementingkan pengurusan demam itu sendiri daripada mematikan suhu tinggi demam.
  11. Bone broth ( 2 kiub pagi, 2 kiub petang )
  12. Air mineral sebagai minuman harian.
  13. Jadikan real food seperti buah-buahan, almond, apricot, kurma, kismis, mulberry etc (utamakan yang organik) sebagai alternatif untuk waktu kunyah-kunyah.
  14. Amalkan pemakanan makanan yang tinggi antioxidant dan anti inflammatory’s properties.

Alhamdulillah setakat apa yang di amalkan ini, sehingga kini dipermudahkan dapat elakkan sama sekali penggunaan dadah hospital termasuklah pcm, ini tidak bermaksud kanak-kanak  tidak pernah sakit atau demam. Demam paling lama adalah selama 5 hari dek kerana flu ( masih berselera untuk minum, jadinya diusahakan melalui pemberian sup ayam+garlic+onion+serai, megadosing vitamin C, oregano oil untuk melawannya ), juga pernah demam setinggi 40.9c semasa kecil dan tahun lepas diagnose bronchopneumonia, dapat surat refer masuk wad tapi tidak pergi  (tolong jangan tiru ya) selsema, kahak itu amat jarang sekali.

Apa yang  cuba disampaikan bagi mereka yang ingin melakukan perubahan, pembinaan immune system yang kuat untuk menghadapi penyakit, ianya hendaklah dipupuk dan dibajai dari awal dan pada masa yang sama ibu bapa hendaklah alert akan keadaan anak dan dapatkan rawatan awal agar ianya tidak melarat menjadi lebih teruk (tolong pergi dapatkan rawatan awal jika diri kekurangan ilmu akan natural remedies)

Adalah disarankan anda semua follow list para doktor yang telah dibuat oleh Dr Hafiz Sulaiman, banyak perkongsian ilmu disitu, daripada duk follow para duktur yang tidak tahu apa kaitannya pemakanan dan kesihatan.

Ada yang kata susah dan mahal untuk jaga pemakanan anak ? Iya, kenalah berkorban sedikit kerana kesihatan itu mahal nilainya.

Link: https://www.facebook.com/groups/masyarakatkenatahu/permalink/1561670390612208/


 

PEJUANG-PEJUANG KESIHATAN NUTRISI FUNCTIONAL, KESIHATAN USUS DAN KESIHATAN PERSEKITARAN

Artikel Dr  Hafiz Sulaiman

Confuse tak tahu nak makan apa yang sihat? Sakit macam-macam tak boleh makan? Beli suplemen dan produk tak reti apa bahan kimia pada label? Hormon kacau tak tau apa punca?

Doktor di dalam list ini mungkin boleh membantu anda memahami perawatan secara semulajadi dan holistik insha Allah. Ilmu pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat sangat mahal dan susah didapati di Malaysia. Kebanyakan saranan hanya secara permukaan dan lebih kurang.

Sukar jumpa mereka yang berhikmah dan boleh dipercayai. Jadikan influencer yang sentiasa berkongsi di FB ini sebagai panduan mengubah gaya hidup jadi lebih sihat.

Personaliti yang pilihan saya ini merupakan personal favourite dan sebahagiannya guru saya. Mereka super positif, luar biasa dan praktikal dalam penyampaian.

They wont let you down!

1) Dr Zubaidi Hj Ahmad MBBS (Manipal)

Dinobatkan sebagai pemenang Anugerah Media Kesihatan kategori media sosial oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan Institut Media Malaysia.Beliau memang layak.
Facebook beliau mempunyai hampir 450,000 follower dan beliau aktif blog sejak tahun 2010 lagi.

Doktor perubatan senior di KPJ ini menulis banyak topik perubatan am dan baru-baru ini banyak menulis mengenai pemakanan dan diet kurus tanpa lapar.

Transformasi beliau sendiri sangat mengujakan wow! kurus dan awet muda XD

2) YB Dr Azman Ismail. MD

Ahli parlimen Kuala Kedah ini memperjuangkan kesihatan melalui pemakanan functional. Beliau dan YDP PERDIM Dato Dr Syukri lantang mempersoalkan piramid pemakanan yang tinggi karbohidrat proses. Beliau sentiasa berkongsi mengenai kebaikan lemak tepu seperti minyak kelapa dan kelapa sawit serta keseimbangan minyak omega (3:6). YB Dr Azman juga berjuang di platform parlimen dan bersama wakil MPOB Malaysia ke luar negara menceritakan kebaikan minyak kelapa sawit untuk kesihatan badan.

3) Dr Norman Norawi MBBS (Man), MSc(UCSI)

Bintang di kaca TV dan akhbar ini selalu mengadakan ceramah kesihatan di korporat dan awam. Dr Norman melanjutkan pengajian di dalam Master of Science in Healthy Aging, Medical Aesthetic and Regenerative Medicine di universiti UCSI.

Beliau banyak berkongsi pemakanan dan tips awet muda secara saintifik. Malah beliau juga mengadakan kerjasama dengan badan akademik serta MPOB bagi menghasilkan produk kosmetik semulajadi berasaskan kelapa sawit yang kaya vitamin E aktif.

4) Dato DrSuriyakhatun Osman. MD Mfhom(UK)

Beliau merupakan doktor perubatan homeopati yang lulus cemerlang Faculty of Homeopathy United Kingdom. Beliau juga merupakan pensyarah fakulti homeopati di Cyberjaya University College of Medical Sciences (CUCMS).

Beliau banyak merawat pesakit ekzema, psoriasis, masalah gangguan emosi dan mental menggunakan kaedah holistk menggabungkan pemakanan, terapi emosi serta perubatan homeopati di Ostia bangi. Homeopati dan perubatan moden, dua-dua expert!
Rugi tak follow..sifu saya juga ni

5) Dr Rahmat Haroun. MD

Ayahanda Rahmat merupakan mahaguru dan dekat dengan ramai pengamal perubatan swasta .Beliau sangat dihormati ramai sifu dan otai perubatan tak kira bangsa. Idea dan buah fikiran beliau simply GENIUS dan novell!!
Beliau merupakan pioneer terapi regeneratif. Platelet Rich Plasma mendarat popular di Malaysia ni 5 tahun lepas kalau bukan inisiatif beliau dan Sifu Dr Saifuzzaman Yusof.
Beliau merupakan bekas pensyarah anatomi, penulis novelis terkenal dan buat masa sekarang, beliau masih mengkaji dan mengkaji. Hebat weh! Ma sha Allah.

6) Prof Dr Hasanah Che Ismail MBBS (UM) MPM (UM)

Mantan profesor psikiatri ini merupakan breast cancer survivor penulis buku Kanser Payudara, Teman Ke Akhir Hayat. Strict ketogenik dulu satu mazhab diet dengan saya tapi sekarang dah bertukar jadi mazhab high carb low fat plant based diet. Why prof…whyy!!

Prof selamba tunjuk bukti saintifik sehingga terkelu lidah keyboardku..goncang kepercayaan LCHF ku untuk kanser.Saya hormati ilmu dan keazaman, semangat juang yang luar biasa insan ini ma sha Allah..tulisan beliau seperti berlian dan permata.

7) DrLinda Mat Hassin. MD.

Anda ada gangguan hormon? Pengamal perubatan functional dan awet muda (anti ageing) Pakar estetik graduan UCSI dengan lesen khas (LCP) serta certified international hormon society (IHS).

Dr Haslinda juga bintang yang selalu muncul di kaca TV share tips kecantikan..memang doktor ni sendiri comey lotey awet muda ma sha Allah Gi lah follow kak doktor ni kalau nak comey lotey juga legit dan recommended 1000%

8) Dr Siti Aniza Basir MD

Seorang lagi sifu HORMON bioidentikal yang sentiasa berkongsi tips dan petua pemakanan, cara seimbangkan hormon dan cara awet muda. Rajin buat kelass offline dan offline. Tulisan beliau saintifik tapi mudah. Beliau praktis di Air Hitam Johor. Follow rapat-rapat beliau yang memang sangat geng dan sempoi!

9) Dr Hamid Arshat. MD. FRCOG

Siapa tak kenal Pakar Perbidanan dan sakit puan tersohor di Malaysia. Uniknya, beliau juga selalu berkongsi petua pemakanan, awet muda dan kesihatan secara menyeluruh (holistik). Luar biasa cemerlangnya ma sha Allah.

10) Dr Shahrol Abdul Rahim MD

Sifu diam-diam ini adalah otai perubatan integratif sejak belasan tahun lepas sentiasa menyertai training bidang redoks, perubatan regeneratif, nutrisi dan hormon bioidentikal.

Beliau juga sangat aktif di wall beliau di samping menyumbang penulisan mengenai kesihatan di page PERDIM Wellness. Sifu humble yang sangat berpengalaman dan berhikmah!

11) Dr Zulkifli Mohamed Sharif MD

Mengamalkan diet Nusantara warisan nenek moyang. Fuuhh..mahall.. Fitrah kita orang nusantara..makanlah nasik! puasa! Klasik dan saintifik.
Mempunyai rangkaian klinik cybermedik bersama adik beradik doktor otai belaka yang supercool dan humble.

Taukey produk jagaan badan semulajadi seperti Baybie ini selalu share pandangan berharga di wall FB beliau.

12) DrMizam Baha MBBS (IIUM) MS (Surgery UKM).

Pakar bedah yang sangat sayang perut kita semua wahai tuan-tuan puan-puan..Walhal dia tukang operate bila bermasalah. Agaknya menangis kot masa dia bedah iya dok sempai Dr Mizam?

Jangan missed follow Dr Mizam, pakar bedah dan pensyarah di UIAM kuantan yang sekarang giat mendalami perubatan nutrisi dan functional..Alhamdulillah…

13) Dr Taufiq Razif. MD

Selebriti muda luar biasa dengan sharing ilmiah dan bermanfaat mengenai kesihatan dan parenting terutamanya. Genius penulisan. Takde apa yang lebih tepat boleh menggambarkan Dr Taufiq yang positif sokmo ni..follower 130k dan keluarga telegram beliau lebih 50k ahli dalam masa singkat. Abam bangga orang ganung hebak gining masha Allah.

14) Dr Rizal Abu Bakar. PHD (Clinical Physchology)

Memperolehi PHD bidang Psikologi klinikal dan juga pakar kaunseling. Pakar otak cantik otak sihat. Siapa yang nak jaga kesihatan otak dan kembangkan potensinya. Ini lah dia GURU yang layak. Praktikal dan enjoy baca penulisan beliau. Menakjubkan.
.
15) Saya? Dr Hafiz Sulaiman. MBBS (IIUM).

Student yang gigih insha Allah.. Saya belajar belaka semua bidang menuntut dari sifu dan kami bersama memajukan diri serta update knowledge sokmo terutama melalui Pertubuhan Doktor-Doktor Islam Malaysia (PERDIM).. Fokus saya ialah terapi aqlahan dan imunologi functional terutamanya rawatan ekzema dan juga GERD secara semulajadi.

16) Dr Muhammad Ahmad.

Jejaka misteri yang berkongsi tips parenting dan rumah tadngga. Tak kurang juga selalu post mengenai tips-tips kesihatan. Penulisan santai beliau memang seronok dibaca tak kering gusi dan tak heavy. Banyak peringatan dan muhasabah diri.. astaghfirullahalazim..insaff.

Ramai saya tak dapat kongsikan.. Mereka adalah perawat, guru dan personaliti yang banyak berjasa kepada masyarakat. Ma sha Allah semoga Allah berkati dan beri kesihatan kepada mereka. Ramai lagi akan saya kongsikan dari semasa ke semasa..bangkitlah wahai pejuang-pejuang kesihatan!

Mereka akan membuka minda anda mengenai perubatan secara holistik Fizikal- mental dan spiritual. Ilmu pencegahan bukan semata rawatan penyakit. Kalau korang cakap pasal perut punca penyakit, mereka takkan gelak. Nak rujuk pasal suplemen..no problem..mereka adalah ahlinya…

Pengguna produk
Ejen produk
Pengeluar produk

FOLLOW dan Set SEE FIRST doktor-doktor luar biasa ini. Err..jangan lupakan saya juga ya!

Boleh follow ahli yang arif suplemen dan kesannya kepada badan insha Allah..

Semoga perkongsian ini berguna kepada ramai yang tercari ilmu kesihatan yang sahih.

Jom kita ramai-ramai SHARE supaya masyarakat yang tercari ilmu luar biasa ini jumpa guru-guru ini..supaya memperbaiki taraf kesihatan kita dan keluarga kita Insha Allah.

.

Hafiz Sulaiman
-Pejuang Kesihatan-

link: https://www.facebook.com/muiz.h.sulaiman/posts/2097734736919995?hc_location=ufi



Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA

check out this adidas yeezy boost 350 v2 peyote sample adidas yeezy boost 350 v2 peyote adidas yeezy boost 350 v2 peyote sample adidas yeezy boost 350 v2 peyote adidas yeezy 350 boost v2 earth sample adidas yeezy boost 350 v2 earth confirmed earth adidas yeezy boost 350 v2 sample fake adidas yeezy boost 350 v2 earth adidas yeezy boost 350 v2 earth adidas yeezy boost 350 v2 white size info adidas yeezy boost 350 v2 peyote sample adidas yeezy boost 350 v2 solar red adidas confirmed app adidas yeezy 350 boost beluga adidas yeezy boost 350 v2 store list adidas yeezy boost 350 v2 adidas yeezy boost 350 v2 beluga confirmed release date adidas yeezy boost 350 v2 beluga solar red yeezy boost 350 v2 grey orange nice kicks dtla adidas yeezy boost 350 v2 release yeezy surprises buy adidas yeezy boost 350 v2 online
adidas nmd xr1 blue camo release date adidas nmd xr1 blue camo coming soon adidas nmd xr1 blue camo release date adidas nmd xr1 bape camo custom kendras customs bape adidas nmd release date offspring adidas nmd offspring adidas nmd r1 offspring adidas nmd collaboration offspring x adidas nmd offspring adidas nmd offspring x adidas nmd collaboration drops friday adidas nmd xr1 magenta release date adidas nmd xr1 magenta adidas nmd xr1 magenta release date adidas nmd xr1 magenta adidas nmd trail size exclusive release date adidas nmd r1 trail release date adidas nmd r1 trail size exclusive release date adidas nmd r1 trail release date adidas nmd r1 trail size exclusive drops weekend