«

»

Mar 01

Menghindari Gejala Faraj Kering

Masaalah faraj kering masa hamil atau mengandung atau pada masa tidak mengandung dapat diatasi dengan mengamalkan Jus Delima Bio Emas.

Satu kajian oleh sekumpulan saintis yang anggotai oleh Huber RGminski RTang TWeinert TSchulz SLinke-Cordes MMartin IFischer H. telah mendapati minyak biji buah delima berfungsi mengatasi gejala faraj kering.

Di bawah ialah artikel yang mendedahkan kajian tersebut:

Minyak Biji Delima Menghindari  Gejala Faraj Kering

by Tori Hudson, N.D.

Biji buah delima telah digunakan secara tradisional di negara-negara Mediterranean  untuk merawat pelbagai penyakit termasuk kemandulan, susu ibu tidak mencukupi, hypermenorrhea, dan sakit kelamin.

Minyak delima biji (PSO) terutamanya mengandungi asid lemak tak tepu seperti asid γ-linoleik (Gamma asid linolenik, atau GLA) dan asid linolenik dan fitoestrogen (campesterol, stigmasterol dan beta-sitosterol). Fitoestrogen telah didapati boleh menjadi pilihan yang berkesan untuk gejala menopause seperti rasa panas, berpeluh malam, masalah tidur, nafsu dan emosi.

Kajian semasa menggunakan minyak biji delima  (PSO) dari Turki, dengan pengambilan sebanyak 500mg / kapsul PSO tulen, dengan dos 1 kapsul dua kali sehari (1,000mg) selama 8 minggu. Sekumpulan wanita dari Jerman direkrut dengan memulakan kajian satu bulan tanpa rawatan dan kemudian menjalani rawatan dua bulan dengan PSO. Wanita berkenaan terdiri daripada lengkungan umur 45-55 tahun dan mempunyai simptom menopaus selama lebih daripada 3 bulan tetapi jangka masa purata 46 bulan. Seramai 78 wanita telah mengambil bahagian dalam kajian ini.

Hasil utama adalah keamatan peluh dan peluh panas seperti yang ditunjukkan pada skala penarafan menopaus (MRS). Isu sekunder adalah untuk mengukur estradiol 17-beta selepas 8 minggu rawatan dan bandingkan dengan sebelum rawatan.

Hasil Kajian:

MRS direkodkan pada peringkat awal, selepas 4 minggu tanpa rawatan, selepas 4 minggu rawatan dan selepas rawatan (post treatment). Gejala-gejala MRS yang paling banyak dikurangkan dengan penambahbaikan yang paling besar yang dilihat dalam mengueangkan panas, masalah tidur, kemurungan, keletihan dan kerengsaan. Paras panas berubah dari skor 2.32 sebelum rawatan kepada 1.41 selepas rawatan.

Yang mengkagumkan, gejala faraj kering juga bertambah baik dari 1.32 hingga 0.85. Tiada perubahan yang ketara untuk gejala sendi dan otot, kebimbangan atau gejala kencing. Tahap 17beta estradiol diukur pada baseline kedua dan pasca kajian. Walaupun hanya terdapat data lengkap untuk 37 wanita, disimpulkan bahawa tahap estrogen tidak terjejas dengan ketara oleh PSO.

Ulasan:

Minyak biji delima telah sekian lama berada di pasaran, tetapi ia tidak mendapat perhatian kaum wanita menopaus untuk digunakan bagi merawat gejala menopaus. Walaupun potensi PSO untuk gejala menopause biasa seperti hot flashes dan berpeluh malam, masalah tidur, keletihan dan perubahan mood, yang penting saya mendapati bahawa nilai tambah bagi kajian ini adalah terutamanya dalam hal kekeringan faraj.

Terdapat sangat sedikit dan hanya kajian kecil mengenai pilihan botani oral untuk kekeringan faraj; penyelesaian yang lebih menarik ialah peningkatan paras hormon estrogen faraj, dengan jumlah yang kecil data pada hop gel faraj, krim Adas, suppositories vitamin E dan beberapa yang lain. Mengamalkan pengambilan minyak biji delima (PSO) boleh menjadi penyelesaian baru untuk  masalah ini.

Sumber artikel: http://drtorihudson.com/general/pomegranate-seed-oil-for-menopause-symptoms/

Rujukan:

Huber R, Gminski R, Tang T, et al. Kelompok buah delima (Punica granatum) untuk merawat gejala menopaus: Kajian kohort secara individu. Terapi Alternatif.

artikel asal:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28323626

Jus Delima Bio Emas untuk atasi faraj kering

Komponen utama dalam Jus Delima Bio Emas ialah ekstrak buah delima yang terdiri daripada kandungan sebiji buah delima iaitu kulit, serat, isi dan biji.

Berdasarkan kajian di atas maka pengambilan Jus Delima Bio Emas adalah bersesuaian untuk mengatasi gejala faraj kering. Selain itu ia juga akan membantu menstabilkan hormon.

Perkara penting yang anda perlu teliti ketika anda mula mengalami gejala kekeringan faraj ialah:

  • Perhatikan jika anda ada menggunakan pencuci faraj iaitu sabun pelembap, pad sanitari, memakan ubat seperti antibiotik atau ubat selesema dan mengamalkan beberapa perkara yang tanpa pengetahuan anda, menjadi punca masalah faraj kering.
  • Penggunaan produk ‘higen’ peribadi: Semburan peribadi feminin (Feminine Hygiene Spray) dan sabun yang mengandungi bahan anti-bakteria dan boleh mengeringkan mukosa vulva.
  • Sesetengah jenama sabun yang menggambarkan kelembutan  boleh mengeringkan anggota kelamin anda kerana produk ini tiada imbangan pH atau tahap keasidan.
  • Kebanyakan pencuci feminin boleh memberi banyak masalah daripada kebaikan seperti mengganggu faraj yang kesudahannya mengesatkan mukosa faraj.
  • Mandi dalam kolam renang dan berendam dalam air yang mengandungi garam yang kononnya dapat menyegarkan badan, boleh menyebabkan kekeringan kulit badan dan terutama sekali vulva dan faraj!
  • Faraj anda boleh terdedah kepada kesan sabun pencuci baju yang tertinggal dalam pakaian dalam anda. Ini juga boleh menyebabkan kekeringan faraj.
  • Pemakanan: Estrogen dan hormon wanita mustahak untuk melembapkan mukosa faraj. Oleh kerana estrogen dihasilkan daripada kolesterol, kemampuan badan menghasilkan kolesterol mencukupi dapat mengimbangkan penghasilan estrogen daripada kolesterol.
  • Sesetengah minuman tidak sesuai untuk mengekalkan kelembapan kulit seperti minuman kopi dan alkohol.

Selain buah delima, Jus Delima Bio Emas juga mengandungi minyak zaitun, kurma, biji anggur, aprikot dan madu yang  mengandungi asid lemak yang sesuai untuk tujuan itu. Selain itu minum air yang mencukupi dapat mengekalkan kelembapan kulit mukosa badan.

Artikel berkaitan: Pomegranate seed oil in menopausal women with hot flashesSila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA