«

»

Jun 03

Kesan Gum Arabic (Acacia senegal) terhadap Faktor Risiko Kardiovaskular dan Gejala Gastrointestinal pada Orang Dewasa Berisiko Sindrom Metabolik: A Randomized Clinical Trial

Gum Arabic (GA) ialah bahan tambahan yang digunakan secara meluas dalam pemprosesan makanan, tetapi juga digunakan secara meluas dalam beberapa terapi tradisional. Ia telah terbukti mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, terutamanya dalam meningkatkan penunjuk risiko kardiovaskular. Sindrom metabolik dan jantung yang berkaitan dengannya merupakan beban yang besar pada sistem penjagaan kesihatan moden, dan dengan itu pelengkap untuk membantu dalam pengurusannya diperlukan.

Kami (Amjad H. Jarrar dan rakan-rakan)   berhasrat untuk mengkaji kesan Gum Arabic pada mereka yang mempunyai, atau berisiko, sindrom metabolik untuk mengenal pasti kesan ke atas meningkatkan parameter penyakit penting yang berkaitan dengan hasil kardiovaskular.

Percubaan single-blind, randomized, placebo-controlled trial, telah dijalankan untuk mengenal pasti kesan suplemen Gam Arabic  harian ke atas faktor risiko metabolik dan kardiovaskular. Sebanyak 80 peserta secara rawak menerima 20 g Gum Arabic setiap hari (n = 40) atau plasebo (1 g pektin, n = 40) selama 12 minggu. Titik akhir utama termasuk indeks antropometri badan, diet dan penilaian aktiviti fizikal, dan kimia darah (HbA1c, glukosa puasa dan lipid darah). Daripada 80 yang mendaftar, 61 telah menyelesaikan kajian (intervensi: 31, kawalan: 30) dengan 19 tercicir kerana pematuhan rawatan yang lemah.

Selepas 12 minggu, peserta yang menerima Gam Arabic menunjukkan penurunan ketara dalam tekanan darah sistolik dan diastolik, jisim badan tanpa lemak, penggunaan tenaga dan karbohidrat, dan glukosa plasma puasa, serta peningkatan pengambilan serat makanan. Mereka juga melaporkan peningkatan dalam kembung perut yang dirasakan sendiri dan kualiti pergerakan usus, serta penurunan skor selera makan berikutan penggunaan Gam Arabic . Keputusan ini menunjukkan bahawa Gam Arabic boleh menjadi ubat tambahan yang selamat dan bermanfaat kepada rawatan lain bagi mereka yang mempunyai, atau berisiko, sindrom metabolik.

Kajian ini membandingkan kumpulan intervensi yang menerima 20 g Gum Arabic setiap hari selama 12 minggu dengan kumpulan kawalan yang menerima plasebo harian yang mengandungi 1 g pektin untuk tempoh yang sama. sasaran akhir utama kajian adalah glukosa darah, profil lipid, tekanan darah, komposisi badan, gerakan gastrousus, dan rasa kenyang.

Kajian ini dijalankan di jabatan Pemakanan dan Kesihatan, Kolej Makanan dan Pertanian di Universiti Emiriah Arab Bersatu (UAEU) dalam tempoh Januari hingga Mei 2018. Kajian ini dijalankan mengikut prinsip deklarasi Helsinki mengenai etika penyelidikan manusia

dan telah diluluskan oleh jawatankuasa etika penyelidikan saintifik UAEU (rujuk. no. ERH_2016_4372).

Pengambilan harian 20 g Gum Arabic selama 12 minggu telah memperlihatkan peningkatan rasa kenyang dan mengurangkan pengambilan tenaga dan karbohidrat dengan ketara. Ia juga meningkatkan tekanan darah, glukosa darah, dan pergerakan usus, sambil meningkatkan rasa kenyang. Ini meletakkan Gam Arabic  sebagai makananan tambahan yang berpotensi kepada mereka yang mempunyai atau berisiko mengalami sindrom metabolik. Gam Arabic  ialah bahan yang bak untuk suplemen, kerana ia boleh dimakan, selamat dan sudah tersedia secara meluas dalam tetapan industri.

Ia terbukti mempunyai kesan yang bermanfaat dalam beberapa bidang utama yang relevan untuk meningkatkan kualiti hidup mereka yang mengalami sindrom metabolik, dan boleh menjadi satu cara untuk mengurangkan beban penyakit NCD di seluruh dunia.

Kajian penuh boleh layari: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7826716/Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA