Sejak berdekad lalu pesakit kencing manis – diabetes telah dilarang mengambil makanan manis yang diperbuat daripada gula ringkas.
Kini, pemahaman para penyelidik tentang terapi pemakanan pesakit kencing manis telah mula berubah selaras dengan peningkatan pengetahuan tentang indeks glisemik (GI).
Indeks glisemik adalah satu ukuran tentang kadar cepat atau lambat metabolisma karbohidrat makanan untuk ditukarkan kepada kepada gula darah di dalam tubuh.
Prinsip asas menyatakan bahawa makanan manis akan meningkatkan gula darah dengan cepat berbanding makanan berkanji. Ini memang benar seandainya makanan manis tersebut dimakan secara tunggal. Namun begitu, jika makanan manis tersebut dimakan bersama makanan seimbang tinggi serat, peningkatan gula darah dapat diperlahan. Selain serat, ada juga faktor-faktor lain yang turut mempengaruhi kadar metabolisma gula, contohnya kaedah penyediaan sajian dan juga kandungan lemaknya.
Adalah benar jika dikatakan jenis karbohidrat yang berbeza akan memberi pengaruh yang berbeza terhadap gula darah. Namun begitu, pakar-pakar memberi pandangan bahawa fokus utama patut diberikan kepada jumlah keseluruhan karbohidrat yang dimakan berbanding jenisnya. Ini kerana, jumlah karbohidrat yang dimakan mempunyai kesan yang lebih ketara kepada perubahan gula darah.
Oleh itu, saranan tentang pengambilan gula untuk mereka yang mempunyai pesakit kencing manis telah mula berubah. Ia telah bertukar daripada mengelakkan pengambilan makanan bergula kepada membenarkan pengambilannya. Kaedah yang digunakan adalah melalui tukar ganti ke dalam sajian karbohidrat sedia ada. Melalui kaedah ini, penggunaan gula dalam amaun tertentu adalah dibenarkan dan ia tidak memberi kesan buruk kepada paras gula darah. Walau bagaimanapun, penggunaan gula dalam kuantiti yang berlebihan adalah tidak dibenarkan. Anda disarankan untuk mengekalkan pelan pemakanan sihat anda di samping meneruskan aktiviti fizikal secukupnya.
Gunakan Gula Dengan Bijak
Boleh mengambil makanan manis! – merupakan berita gembira bagi mereka yang mengalami pesakit kencing manis. Namun begitu, ia tidak bererti anda boleh mengambil gula sesuka hati. Kebanyakan makanan manis mengandungi jumlah karbohidrat yang tinggi walaupun saiznya kecil. Selain itu, kebanyakan hidangan manis juga mengandungi lemak dan tinggi kalori berbanding buah-buahan atau makanan berkarbohidrat yang lain. Oleh itu, kunci utama dalam pengambilan makanan manis adalah pengambilan secara sederhana.
Gula adalah sebahagian daripada karbohidrat walaupun nilai nutriennya sangat sedikit. Jika mereka yang menghidap pesakit kencing manis membuat banyak tukar ganti makanan tinggi gula di dalam sajian harian, mereka akan kekurangan bekalan karbohidrat tinggi nutrien yang diperlukan secukupnya untuk kekal sihat. Sebaliknya, diet seharian mereka akan dimonopoli oleh makanan berkalori kosong iaitu kalori tanpa nutrien penting (nutrien yang terdapat dalam makanan sihat).
Ada di antara kita yang amat menggemari makanan manis dan agak bermasalah untuk mengelakkan pengambilannya. Dalam kes ini, anda boleh mengubah suai resipi kegemaran anda melalui sedikit inovasi dan kreativiti. Anda boleh menggantikan semua gula dengan bahan lain yang meningkatkan rasa, atau mengurangkan sebahagian kandungan gula di samping melebihkan kandungan seratnya. Pengambilannya adalah selamat untuk gula darah anda asalkan kandungan karbohidrat dan kalorinya masih di dalam julat pelan pemakanan sihat anda.
Bagaimanakah Pelan Makan Manis Secara Bijak?
Gula adalah sebahagian daripada karbohidrat dan termasuk di dalam kiraan pelan pemakanan mereka yang mengalami diabetes. Walau bagaimanapun, ia mungkin akan menggantikan sebahagian daripada makanan tinggi nutrien anda disebabkan ia bersifat kalori kosong. Oleh itu, pengambilannya secara sederhana adalah disarankan.
Makan makanan manis dengan kuantiti yang kecil |
|
Kurangkan lemak dalam sajian lain |
|
Simpan keinginan memakan makanan manis semasa majlis sahaja |
|
Ubah suai resipi |
|
Bagaimana Membuat Tukar Ganti Gula Ke Dalam Sajian Anda?
Apabila anda ingin mengambil makanan manis, prinsip asas adalah untuk menukar ganti ia dengan makanan berkarbohidrat lain dalam sajian yang sama. Sebagai contoh, anda ada keinginan untuk makan bubur kacang hijau (tinggi gula dan lemak), anda boleh mengambilnya dalam amaun yang sedikit. Pada masa yang sama, anda perlu meninggalkan sajian buah-buahan yang sepatutnya anda ambil ketika itu. Sebagai tambahan maklumat, oleh kerana makanan manis anda mengandungi tinggi lemak, maka hidangan lauk-pauk anda harus disediakan secara kurang lemak.
Berikut adalah langkah-langkah menukar ganti makanan manis ke dalam sajian :
-
Pertama, kenal pasti kumpulan karbohidrat dalam sajian anda.
-
Kemudian, buat keputusan tentang karbohidrat mana yang anda akan pilih untuk ditukar ganti dengan makanan manis yang anda inginkan. Anda boleh merujuk kepada senarai kandungan karbohidrat berikut : Cooked dishes – Malaysian Kuih. Label pemakanan yang ada pada pembungkus makanan juga boleh digunakan sebagai panduan untuk menganggarkan kandungan karbohidrat dalam sajian tersebut.
-
Akhir sekali, tukar gantikan makanan manis anda ke dalam sajian. Anda boleh merujuk kepada senarai pertukaran karbohidrat. Ia adalah pertukaran yang seragam dan jumlah karbohidrat sajian anda tidak langsung berubah.
Senarai Kuih-Muih Malaysia
NAMA KUIH | SAIZ SATU HIDANGAN (G) | TENAGA (KCAL) | KARBOHIDRAT (G) | PROTEIN (G) | LEMAK (G) |
---|---|---|---|---|---|
Chee Pah | 55 | 166 | 28 | 4 | 4 |
Dodol | 30 | 50 | 10.4 | 0.4 | 0.7 |
Kuih Bom | 44 | 148 | 20.2 | 2.5 | 6.4 |
Buah Melaka | 15 | 30 | 6.7 | 0.5 | 0.2 |
Kasui | 96 | 155 | 32.9 | 2.2 | 1.6 |
Koci Pulut Hitam | 50 | 100 | 20 | 2.9 | 1.0 |
Lapis | 100 | 152 | 33.1 | 2.2 | 1.2 |
Lompang | 50 | 68 | 15.4 | 1.3 | 0.2 |
Lopes Pulut | 65 | 132 | 28.3 | 1.5 | 1.4 |
Seri Muka | 96 | 187 | 34.9 | 3.5 | 3.7 |
Tepung Pelita | 74 | 101 | 22.6 | 1.6 | 0.5 |
Lor Mai Fan | 190 | 422 | 77.2 | 9.7 | 8.2 |
Pulut Panggang | 50 | 111 | 18.2 | 2 | 3.4 |
Putu Piring | 55 | 129 | 25.3 | 1.6 | 2.4 |
Putu Bamboo | 35 | 91 | 14.5 | 1.9 | 2.8 |
Tapai Pulut | 30 | 50 | 11.4 | 1.1 | 0 |
Kek biasa (plain) | 23 | 100 | 13.2 | 1.6 | 4.6 |
Donat | 74 | 264 | 41.8 | 7 | 7.7 |
Keria | 31 | 73 | 14.8 | 0.8 | 1.2 |
Pau Kacang | 50 | 139 | 28 | 3 | 2 |
Apam | 40 | 77 | 18 | 1 | 0.2 |
Apam Balik | 229 | 562 | 100.3 | 13.8 | 11.5 |
Ketayap | 53 | 115 | 17 | 2.2 | 4.2 |
Bingka Ubi Kayu | 80 | 178 | 35 | 1.4 | 3.6 |
Cokodok Pisang | 30 | 76 | 13.7 | 1.2 | 1.9 |
Kasturi | 45 | 111 | 17.2 | 3.1 | 3.3 |
Laddu | 53 | 234 | 29.2 | 3.4 | 11.6 |
Lepat Pisang | 116 | 238 | 48.4 | 3.4 | 3.4 |
Lepat Ubi | 79 | 165 | 38.8 | 0.8 | 0.6 |
Mysore Pak | 90 | 347 | 73.8 | 5.4 | 3.2 |
Ehsan : Atlas Makanan – Saiz Pertukaran dan Porsi 2009
Rujukan :
- Malaysians’ Dietitian Association (2005). Medical nutrition therapy guidelines for Type 2 Diabetes.
- American Diabetes Association(2010). Clinical Practice Reccomendations. Retrieved October 15, 2012, from http://www.diabetes.org
- “Nutrition Recommendations and Interventions for Diabetes”. American Diabetes Association. Diabetes Care. 2008;31(suppl 21):S61-S78.
- Mayo Clinic. Diabetes nutrition: Including sweets in your meal plan. Retrieved September 21, 2012, from http://www.mayoclinic.com/
Sumber: Myhealth
Ingin Tahu Mengenai Jus Delima Bio Emas?
Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.
Khasiat semua buah-buah yang terkandung dalam produk Delima Bio Emas telah melalui kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai pehak dari serata dunia dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.
NIH memuatkan journal-journal serta artikel-artikel berkaitan penyelidikan atau penemuan berhubung dengan dunia perubatan dan menjadi rujukan kepada para pengamal perubatan, penyelidik, pesakit, penuntut dan profesional seluruh dunia.
Journal-journal serta artikel yang memuatkan hasil kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam Jus Delima Bio Emas iaitu Ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu boleh semak di sini.
Sumber rujukan ini diterbitkan oleh National Institutes of Health – NIH, Amerika Syarikat dan Kanada dan juga universiti-universiti dan pusat penyelidekan yang berkenaan.
Dengan adanya sumber maklumat yang berwibawa mengenai bahan-bahan yang digunakan dalam Jus Delima Bio Emas, diharap ianya memberi panduan dan boleh menggunakanya mengikut tujuan yang bersuaian. Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM.
GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS