«

»

Jun 05

Kajian Terkawal Plasebo Secara Rawak (Randomized Placebo-controlled study) Mengenai Kesan Ingatan Kepada Orang Dewasa Dan Pertengahan Umur Yang Mengamal Jus Delima

Penyelidik: Prabha Siddarth,1 Zhaoping Li,2 Karen J Miller,1Linda M Ercoli,1David A Merrill,1,3 Susanne M Henning,2David Heber,2and Gary W Small1

 

ABSTRAK

Latar Belakang:

Nutrien antioksidan seperti jus buah delima polifenol dapat mencegah kerosakan saraf dari radikal bebas yang dihasilkan semasa metabolisme normal. Hasil penyelidikan terdahulu dan percubaan klinikal jangka pendek pada orang dewasa pertengahan dan tua menyokong potensi ingatan jus delima; namun, kesan jangka panjang penggunaan jus buah delima belum dikaji.

Objektif:

Dalam kajian ini, kami mengkaji kesan jangka panjang jus delima pada ingatan pada orang dewasa separuh umur dan tua.

Kaedah:

Kami melakukan percubaan rawak, double-blind, plasebo menggunakan jus delima selama 12 bulan,  yang dikendalikan pada orang dewasa separuh umur dan tua.

Seramai 261 orang mengambil bahagian (berumur 50-75 tahun) secara rawak ditugaskan untuk mengamalkan minum jus delima [8 oz (236.5 mL) sehari] atau minuman plasebo (8 oz, komponen jus delima yang sesuai kecuali polifenol delima). Langkah-langkah Memori [Ujian Memori Visuospatial Ringkas-Disemak (BVMT-R) dan Ujian Pengingat Selektif Buschke (SRT)] dinilai pada 6 dan 12 bulan dan dianalisis menggunakan model garis am am campuran. Hasil: Dua puluh lapan subjek dalam kumpulan jus delima dan 33 subjek dalam kumpulan plasebo digugurkan sebelum menamatkan kajian.

Pemboleh ubah asas dalam 98 jus delima dan 102 subjek kumpulan placebo yang menyelesaikan kajian tidak berbeza secara signifikan. Interaksi kumpulan demi masa adalah signifikan secara statistik untuk Pembelajaran BVMT-R (F [2, 257] = 5.90, P = 0.003; ukuran antara kumpulan-pengaruh [ES] = 0.45): perubahan dalam kumpulan delima tidak signifikan (ES = 0.15), sedangkan kumpulan plasebo menunjukkan penurunan yang ketara (ES = −0.35). Perubahan dalam BVMT-Rscores yang lain dan juga langkah-langkah SRT tidak jauh berbeza antara kumpulan.

Kesimpulan:

Penggunaan jus delima setiap hari dapat menstabilkan kemampuan mempelajari maklumat visual selama 12 bulan. Percubaan ini telah didaftarkan di clinicaltrials.gov sebagai NCT02093130. Am J Clin Nutr 2019;00:1–8.

—————————————————————————————————–

PENGENALAN

Kesediaan boleh menjadi bahagian penuaan yang normal kerana perubahan termasuk kerosakan oksidatif dan serangan berlaku di otak. Pelupa ringan dan kehilangan ingatan adalah antara masalah kesihatan utama orang dewasa pertengahan umur dan tua. Kehilangan ingatan dapat dimulakan seawal usia 45 tahun (1) dan ketika ini seiring dengan bertambahnya usia, ia boleh mengganggu fungsi harian dan kualiti hidup (2).

Program latihan memori digunakan untuk mengekalkan prestasi kognitif pada orang dewasa yang lebih tua dengan penuaan normal atau cabaran memori ringan (3). Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kajian prospektif intervensi pemakanan yang dirancang dengan baik untuk meningkatkan atau menstabilkan prestasi ingatan semasa penuaan.

Tingkah laku gaya hidup sihat seperti melakukan senaman aerobik, meningkatkan aktiviti mental, tetap aktif secara sosial, menghindari tembakau dan alkohol berlebihan, dan memakan makanan yang sihat telah juga disarankan untuk meningkatkan prestasi memori dan fungsi otak (4-7). Bidang penyelidikan yang menjanjikan berfokus pada makanan yang mengandungi khasiat yang bermanfaat untuk fungsi otak yang sihat. Penyiasat telah menemui bahawa pelbagai nutrien seperti kurkumin, bijak, vitamin D, asid lemak ω-3, dan makanan antioksidan dapat membantu mengekalkan fungsi kognitif semasa makan (8-11).

Sebilangan fitonutrien termasuk delima delima dapat mengurangkan tekanan oksidatif dan penggunaan, dan dengan itu dapat menjaga kesihatan otak semasa penuaan (12). Kajian rawak berskala besar, terkawal dengan plasebo dengan suplemen antioksidan orang dewasa yang tidak berpengalaman telah menunjukkan fungsi kognitif yang lebih baik termasuk 39% peningkatan prestasi memori jangka panjang dalam kajian (13). Mematuhi pola diet Mediterranean, yang menekankan buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna-warni yang tinggi antioksidan, telah dikaitkan dengan peningkatan fungsi kognitif (5) dan penurunan penurunan penurunan kognitif (14) pada subjek tua. Banyak sebatian antioksidan semula jadi yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran juga dikaitkan. dengan kesan neuroprotektif (15).

Dalam kajian ini, kami menyiasat kesan buah delima pada kognisi pada orang dewasa pertengahan usia dan tua yang tidak bernanah. Jus delima kaya dengan polifenol ellagitannin, yang mempunyai sifat antioksidan dan anti-inammatory. Kajian haiwan menunjukkan bahawa jus delima dan jus buah kaya polifenol lain melindungi daripada tekanan oksidan dan kecederaan otak yang disebabkan oleh amiloid pada model tikus transgenik (16,17). Walaupun beberapa kajian manusia mengenai penggunaan polifenol, seperti resveratrol (18-20) dan avanol (21), telah memberikan bukti awal bahawa suplemen ini dikaitkan dengan peningkatan prestasi memori, kajian ini agak lama, bermula dari intervensi akut hingga 26 minggu.

Kajian paling baru (22) dengan 60 peserta tua yang sihat gagal menunjukkan peningkatan ketara dalam ingatan verbal setelah penggunaan selama 6 bulan penggunaanresveratrol. Dalam kajian rintis terhadap 23 subjek (berumur 50-75 tahun) yang mempunyai aduan ingatan ringan yang berkaitan dengan penuaan, kami mendapati bahawa minum 8 oz. jus delima setiap hari selama 1 bulan meningkatkan prestasi ingatan dan aktiviti saraf otak yang berubah, diukur menggunakan MRI berfungsi, berbanding dengan kumpulan kawalan yang minum jus plasebo yang sesuai dengan rasa tanpa polifenol (23).

Kajian ini dirancang untuk menentukan sama ada jus delima mempunyai manfaat jangka panjang lebih dari 1 y pada kognitif pada sukarelawan berusia pertengahan dan tua yang tidak berpengalaman.

KAEDAH

Reka bentuk kajian

Dengan menggunakan reka bentuk selari 2-rawak, double-blind, 2-kumpulan, kami menguji prestasi memori dalam subjek yang memakan 8 oz. (236.5 mL) jus delima (The Wonderful Company, LLC) berbanding dengan mereka yang menggunakan minuman plasebo. Lapan kali jus delima yang digunakan untuk campur tangan mengandungi polifenol berikut: 368 mg punicalagins, 93 mg antho-sianin, 29 mg ellagic acid, dan 98 mg tanin lain, dan sebelum ini kami menunjukkan bahawa kepekatan plasma serupa ketika memakan 8 oz. jus atau 1 g ekstrak delima (24,25). Minuman plasebo mengandungi unsur yang sama dengan jus delima (avour, warna, gula, dan tahap keasidan) kecuali polifenol delima. Pembungkusan yang sama digunakan untuk jus delima dan minuman plasebo. Subjek dihantar bekalan mingguan minuman kajian dan diarahkan untuk minum 8 oz. setiap hari selama 12 bulan.

Ahli statistik itu menyediakan jadual pengacakan menggunakan skema tugasan rawak yang dihasilkan oleh komputer, yang memberikan mata pelajaran dalam 1: 1 nisbah kepada setiap kumpulan. Tugasan kumpulan dibutakan kepada semua peserta dan pegawai kajian, termasuk penyedia penjagaan dan mereka yang menilai hasilnya. Penilaian awal terdiri daripada tanda vital (tekanan darah, kadar pernafasan, nadi, dan suhu), elektrokardiogram, elektrolit serum, fungsi tiroid, dan jumlah darah yang lengkap. Potensi kesan buruk (termasuk tetapi tidak terhad kepada kesulitan gastrousus, sakit kepala, keletihan, ruam kulit) dan pematuhan dengan jus delima atau minuman plasebo, konsumsi dinilai setiap 3 bulan.

Pemilihan dan penilaian subjek

Kami melakukan penilaian kognitif asas pada 261 subjek yang memenuhi kriteria kemasukan kajian dari kumpulan 995 sukarelawan berpotensi yang direkrut melalui iklan, media, dan rujukan dari doktor dan keluarga. Protokol kajian kami memperincikan kaedah dan prosedur, serta kriteria inklusi dan pengecualian yang telah ditentukan (percubaan ini didaftarkan di klinik klinikal.govas NCT02093130).

Kami menentukan secara apriori bahawa ukuran sampel ≥100 pelengkap per lengan diperlukan untuk mengesan ukuran kesan (perbezaan antara kumpulan bermaksud sebagai gandaan SD) ≥0.4SD, diberi tahap alpha 0,05 dan kekuatan 0,8. termasuk, sukarelawan dikehendaki mempunyai skor prestasi kognitif objektif dan sejarah klinikal yang konsisten dengan penuaan normal atau gangguan kognitif ringan (MCI). Subjek dengan bukti demensia atau gangguan neurokognitif utama tidak termasuk dalam kajian ini. Semua subjek berumur antara 50 dan 75 tahun dan bersetuju untuk mengambil bahagian sepanjang 12 bulan percubaan ini. Subjek mempunyai ketajaman visual dan pendengaran yang mencukupi untuk ujian neuropsikologi; dan menjalani pemeriksaan makmal dan elektrokardiogram tanpa bukti keadaan penting yang mungkin mengganggu kajian ini.

Kriteria pengecualian termasuk: penyakit serebrovaskular yang signifikan (iaitu, kebolehan komunikasi strok yang menyekat dan mengganggu proses kajian); kemungkinan penyakit Alzheimer, demensia lain, penyakit neurologi atau fizikal yang berkaitan dengan kemerosotan kognitif; ketidakupayaan untuk menjalani MRI atau dengan apa-apa kelainan pada MRI otak (mis., tumor, strok, edema vasogenik); sejarah infark miokard pada tahun sebelumnya atau penyakit jantung yang tidak stabil; hipertensi yang tidak terkawal (tekanan darah sistolik> 170 atau tekanan darah diastolik> 100); penyakit penanda atau penyakit paru-paru, diabetes, atau barah; kemurungan utama atau gangguan psikiatri utama sejarah alkoholisme atau ketagihan bahan; penggunaan vitamin selain daripada suplemen multivitamin standard; atau penggunaan tambahan penambahbaikan kognitif (contohnya, gingko biloba, fosfatidil serin), ubat peningkatan kognitif (contohnya, donepezil, rivastigmine, memantine), jus apa pun yang mengandungi jus delima atau delima, atau ubat penyelidikan dalam bulan sebelumnya atau lebih lama, bergantung pada ubat setengah- kehidupan. Tidak ada peserta dari kajian rintis sebelumnya (23) yang termasuk dalam kajian ini.

Pada peringkat awal, semua subjek menyelesaikan Penilaian Montreal CognitiveAssment (26) dan Beck Depression Inventory (27). Bateri ujian aneuropsikologi (28) juga dilakukan untuk membantu mengecualikan subjek dengan demensia, dan ukuran standard kesedaran diri memori, Memory FunctioningQuestionnaire (29), mengesahkan adanya komplain memori ringan. Pematuhan ditentukan berdasarkan catatan diari peserta. Peserta diarahkan untuk menyimpan buku harian setiap minggu dan menunjukkan sama ada mereka mengikuti protokol setiap hari. Kemudian, dalam setiap lawatan mereka, staf penyelidik memeriksa pusat pengajian dan membuat jadual, untuk setiap peserta, jumlah hari yang telah berlalu dan jumlah hari yang ditandai oleh peserta sebagai tidak sesuai. Pada akhir kajian, peratusan pematuhan dihitung sebagai peratusan jumlah hari yang sesuai dengan jumlah hari yang berlalu. Sekiranya peratusan kepatuhan ≥80%, maka peserta dianggap telah mengikuti protokol tersebut. Sampel darah diambil untuk analisis DNA untuk pengenotoran apo menggunakan teknik standard (30). Data genetik tersedia untuk 241 subjek. Persetujuan bertulis diperoleh daripada semua mata pelajaran sesuai dengan University ofCalifornia, Los Angeles Human Subjek Human Committeeprocedures. Percubaan bermula pada Januari 2014 dan selesai pada Mei 2018 dan semua data dikumpulkan di Semel Institutefor Neuroscience and Human Behaviour and Center for HumanNutrition, David Geffen School of Medicine di University of California, Los Angeles, CA.

Langkah-langkah hasil utama

Kerana kajian sebelumnya kami menunjukkan kesan ingatan buah delima, kami memilih 2 ujian memori, iaitu Ujian Memori BriefVisuospatial-Revisi (BVMT-R) (31) dan Uji Ingatan SelektifBuschke (SRT) (32) sebagai instrumen hasil utama setelah 6 dan 12 bulan rawatan; oleh itu, ujian ini diberikan pada setiap titik waktu. Prestasi pada BVMT-R adalah hasil utama untuk memori visual. TheBVMT-R adalah ukuran standard pembelajaran visual dan mengingat bahawa menyajikan 6 reka bentuk geometri kepada subjek selama 10 s. Subjek ini kemudian diminta untuk menarik di halaman yang berasingan sebanyak mungkin gambar di lokasi yang betul. Ini diulang untuk 3 percubaan pembelajaran.

Penundaan Terlambat ditadbir selepas kelewatan 25 minit. Skor pembelajaran (menunjukkan bagaimana peserta diulang dari pengulangan) dihitung dengan mengurangkan jumlah item betul Percubaan 1 dari jumlah item betul yang paling tinggi yang dipanggil semula pada Percubaan 2 atau Percubaan 3. Langkah-langkah hasil dari BVMT-R merangkumi yang berikut: TotalRecall (bilangan reka bentuk yang diingat selama 3 percubaan pembelajaran; langkah-langkah Mengingat Segera [iaitu, memori jangka pendek]); DelayedRecall (bilangan reka bentuk yang ditarik balik semasa percubaan tertangguh selama 25 minit; memilih semula penangguhan yang ditangguhkan untuk mendapatkan maklumat baru); dan Skor pembelajaran. Prestasi Buschke SRT (32) adalah hasil utama untuk ingatan lisan. SRT adalah ukuran standard untuk belajar lisan yang menyajikan 12 kata yang tidak berkaitan dengan subjek, yang kemudian meminta untuk segera mengingat sebanyak mungkin perkataan.

Pemeriksa kemudian secara selektif menyampaikan semula kata-kata (iaitu, mengingatkan) bahawa subjek tidak dapat mengingat kembali semua percubaan berikutnya, walaupun subjek mesti berusaha mengingat keseluruhan senarai perkataan. Prosedur ini diulang sehingga sama ada responden mencuba 12 percubaan pembelajaran, atau sehingga responden membaca keseluruhan percubaan liston 2 berturut-turut tanpa peringatan (32). Skor Pengambilan Jangka Panjang Konsisten (CLTR) adalah bilangan perkataan yang diingat oleh subjek berturut-turut selama percubaan tanpa menerima peringatan dan menunjukkan seberapa baik subjek menggabungkan maklumat baru semasa fasa pembelajaran (pengekodan). Sebagai tambahan kepada CLTR, kami menggunakan Total Recall Buschke SRT (jumlah perkataan yang diingat selama 12 percubaan) dan Delayed Recall (bilangan perkataan yang diingat semasa percubaan yang ditangguhkan selama 30 minit) skor sebagai ukuran hasil. Untuk meminimumkan kesan amalan, versi alternatif BuschkeSRT dan BVMT-R diberikan dan diimbangi. Semua ujian diberikan oleh psikometris terlatih.

ANALISIS STATISTIK

Sebelum analisis statistik, semua data diperiksa untuk outliers, skewness, kurtosis, dan homogenitas varians untuk memastikan kesesuaiannya untuk ujian statistik parametrik. Kumpulan buah delima dan plasebo dibandingkan berdasarkan ciri demo-grafik dan klinikal asas dengan statistik chi-square untuk langkah-langkah kategori dan ujian-t untuk pengukuran berterusan. Semua subjek dengan data dasar dimasukkan dalam pemeriksaan semua hasil dalam analisis niat-untuk-merawat.

Kami mengukur berterusan keputusan dan dianalisis menggunakan model umum kesan campuran, seperti yang dilaksanakan dalam PROC MIXED dalam SAS v 9.4 (SAS Institute, Cary, NC). Model bercampur membolehkan penggunaan data yang tersedia dari semua mata pelajaran, sehingga meminimumkan kesan kehilangan hingga tindak lanjut (33). Kami memasukkan kumpulan rawatan sebagai faktor antara subjek, masa sebagai faktor dalam subjek, dan istilah interaksi antara masa dan kumpulan rawatan sebagai peramal. Tahap usia, seks, dan pendidikan digunakan sebagai kovariat. Kami juga menganggar model penyederhanaan yang berasingan untuk risiko genetik apoE-4, berat badan berlebihan / obesiti, dan status MCI dengan memasukkan interaksi interaksi apoE-4 atau kelebihan berat badan / obesiti atau MCI mengikut kumpulan rawatan mengikut masa, semua interaksi dan kesan utama pesanan rendah masing-masing, dan sama dengan model asas.

Analisis pasca-hoc menentukan pentingnya perbezaan antara kumpulan dan perubahan kumpulan. Kami membentangkan skor ujian dan statistik serta ukuran kesan (Cohen d) untuk perbezaan kumpulan dan perubahan dalam kumpulan. Oleh kerana kami mempunyai 6 ukuran hasil (3 skor untuk BVMT-R dan 3 skor untuk Buschke SRT), arascancethreshold untuk setiap ukuran hasil ditetapkan pada 0,008 (0,05 / 6; 2-tailed) .

RESULTS
Participant fow and follow-up

Daripada 261 subjek yang memenuhi kriteria inklusi kajian untuk pengacakan, 130 ditugaskan untuk kumpulan delima dan131 untuk keadaan plasebo. Hampir seperempat (23%) peserta secara acak keluar sebelum selesai. Tahap putus keluar (delima: 22%; plasebo: 25%) atau sebab-sebab keciciran berbeza antara buah delima dan kumpulan plasebo (Rajah 1).

Subjek yang menarik diri tidak membezakan secara signifikan daripada mereka yang menyelesaikan kajian ini dalam ukuran kognitif rata-rata atau dasar. Dari 200 subjek yang menyelesaikan kajian, 98 tergolong dalam kumpulan delima dan102 dari kumpulan plasebo. Bagi kumpulan delima, min (SD) susulan adalah 12.4 (1.3) bulan; bagi kumpulan plasebo ia adalah 12.6 (1.7) bulan. Berdasarkan buku harian peserta, kadar kepatuhan untuk kedua-dua kumpulan rawatan adalah sama (89%). Kumpulan rawatan tidak berbeza secara signifikan dalam pemboleh ubah demo-grafik asas, termasuk usia, jantina, sejarah keluarga demensia, status risiko apoE-4, atau skor di Montreal CognitiveAssessment, Beck Depression Inventory, dan Wechsler Test of Adult Reading (Jadual 1). Tahap pendidikan sangat ketara berbeza antara kumpulan (kumpulan delima: 16.7 [2.1] y; kumpulan plasebo: 16.2 [2.0] y, t (259) = 2.0, P = 0.05; Jadual 1).

Kumpulan rawatan juga tidak berbeza dalam mana-mana ukuran memori pada peringkat awal, dimana kedua-dua ukuran memori subjektif dan ukuran hasil utama memori lisan dan visual (Jadual 1 dan 2). Di samping itu, jumlah kejadian buruk bagi kedua-dua kumpulan adalah sebanding, masalah beinggastrointestinal yang paling biasa (19% pada kumpulan delima; 16% dalam kumpulan placebo). Senarai semua kejadian buruk yang dilaporkan disenaraikan dalam Jadual Tambahan Jadual 1. Hasil memori Skor memori min dari baseline BVMT-R dan Buschke SRTat, 6 bulan, dan 12 bulan oleh kumpulan rawatan disajikan dalam Jadual 2 untuk semua peserta.

Sebagai tambahan, kami memaparkan skor ini untuk pelengkap hanya pada setiap kumpulan rawatan dalam Jadual Tambahan 2.

Untuk hasil ingatan visual utama (BVMT-R), interaksi kumpulan mengikut masa secara statistik signifikan terhadap skor Pembelajaran: perubahan dalam kumpulan delima tidak signicant (t (257) = 1,67, P = 0,1), sedangkan kumpulan plasebo menunjukkan penurunan yang signifikan (t (257) = −3,19, P = 0,002) (Gambar 2 dan Tab le 2). Perubahan dalam skor BVMT-R Total dan Delayed Recall tidak ketara antara kumpulan yang berbeza. Kedua-dua kumpulan tidak menunjukkan perubahan dalam BVMT-R Total Recall (delima: t (257) = 1.11, P = 0.2; plasebo: t (257) = 0.86, P = 0.4).

Untuk Delayed Recall, kumpulan delima bertambah baik (t (257) = 2.31, P = 0.02), tetapi tidak ketara selepas pembetulan, sedangkan kumpulan plasebo tidak menunjukkan perubahan (t (257) = 0.31, P = 0.8).

Untuk hasil ingatan verbal utama (SRT), istilah interaksi masa berkumpulan tidak signifikan secara statistik untuk mana-mana 3 langkah tersebut. Kedua-dua kumpulan delima dan plasebo bertambah baik dalam jumlah (delima: t (257) = 3.25, P = 0.001; plasebo: t (257) = 4.01, P = 0.0001; Tabl e 2) dan CLTR (delima: t (257) = 2.27, P = 0.02; plasebo: t (257) = 3.50, P = 0.001) skor, sedangkan kedua-dua kumpulan tidak menunjukkan perubahan dalam Penangguhan Penundaan (delima: t (257) = −0.51, P = 0.6; plasebo: t (257) = 1.46, P = 0.15).

Model moderasi

Tidak ada kumpulan yang signifikan mengikut masa dengan interaksi status apoE-4 untuk mana-mana ukuran hasil (P = 0.3-0.9). Oleh itu, kesan rawatan yang sederhana tidak ditunjukkan. Begitu juga, status berat badan berlebihan / obes atau MCI tidak memberi kesan rawatan yang sederhana (P = 0.2-0.8).

PERBINCANGAN

Dalam percubaan terkawal rawak 12 bulan ini, prestasi memori visual, khususnya kemampuan untuk mempelajari maklumat visual berulang kali ujian pembelajaran, terbukti dapat dipertahankan pada individu yang meminum jus delima berbanding dengan minuman plasebo. Penemuan ini selaras dengan kajian pilot sebelumnya yang menunjukkan tahap aktiviti yang lebih besar di kawasan otak mengawal fungsi memori visual pada subjek yang memakan jus delima lebih dari 1 bulan berbanding dengan subjek yang memakan minuman plasebo (23).

Dalam kajian rintis 1-bulan, peningkatan ketara antara kumpulan dalam ukuran ingatan verbal telah ditemukan, yang tidak dapat ditiru oleh kajian yang lebih besar ini. Ringkasnya tempoh intervensi dalam kajian rintis – 4 minggu dibandingkan dengan 12 bulan dalam penyelidikan semasa – dapat menjelaskan perbezaan dalam hasil kajian ini. Oleh itu, kemungkinan penggunaan jus delima mempunyai kesan jangka pendek pada ingatan verbal yang tidak bertahan lama.

Kami juga menekankan bahawa hanya 1 ukuran kognitif (dari 6 yang diperiksa) menunjukkan perbezaan antara kumpulan, dan dengan itu kesan jus delima agak sempit. Walau bagaimanapun, jus delima adalah minuman nutrien antioksidan yang selamat dan mudah dimakan, dan ingatan apa pun yang mungkin ditawarkan kepada penduduk yang semakin tua perlu diperhatikan. Penyelidikan lain telah membuktikan memori penggunaan polifenol delima. Kajian 2013 (34) melaporkan bahawa pada pesakit yang menjalani pembedahan jantung, ekstrak delima diberikan 1 minggu sebelum dan 6 minggu setelah pembedahan dilindungi terhadap kehilangan ingatan.

Dalam model tikus penyakit Alzheimer (35), tikus yang memakan jus delima tidak hanya belajar tugas labirin air dengan lebih cepat dan berenang lebih cepat, tetapi juga mempunyai pengumpulan 50% lebih sedikit amyloid-β42 dan amiloid yang larut dalam hippocampus dibandingkan dengan tikus kawalan.

Kajian ini menunjukkan peningkatan dalam pembelajaran spasial dan tugas ingatan sebagai hasil penggunaan jus delima yang konsisten dengan penambahan kelebihan memori visual kita pada manusia yang menggunakan jus delima. Keupayaan manipulasi makanan untuk mempengaruhi memori dan pembelajaran sangat dikenali. Selain kemungkinan kesan langsung komponen makanan pada sistem saraf pusat, peranan pengubahsuaian diet pada populasi bakteria usus dan kemungkinan mempengaruhi pengeluaran sebatian aktif secara biologi seperti urolithin, dan mengaitkan memori dan pembelajaran peralihan mikroba telah menjadi bidang kajian yang aktif. Contohnya, Li dan rakan sekutu (36) melaporkan korelasi antara perubahan yang disebabkan oleh kepelbagaian bakteria dan pembelajaran haiwan yang mungkin menunjukkan peranan kepelbagaian bakteria usus dalam ingatan dan pembelajaran.

Data yang ada pada masa ini tidak tepat untuk mendalilkan mekanisme tindakan yang tidak tepat untuk jus delima pada memori; namun, terdapat beberapa kemungkinan. Yuan dan rakan-rakannya (37) mendapati bahawa walaupun polifenol tidak dapat merentasi penghalang darah-otak, urolithin, yang dihasilkan oleh bakteria usus dari polifenol delima, dapat menyeberangi bar-rier darah-otak, dan metabolit delima seperti itu dapat memberi kesan pada saraf memori litar.

Selanjutnya, dalam kajian sebelumnya, Olajide andco-pekerja (38) menunjukkan bahawa delima kering beku dihambat dalam perkawinan, serta amiloidogenesis dalam sel SK-N-SH yang dirangsang IL-1β (39), dan anti-in semacam itu kesan pencernaan boleh menyokong kesihatan kognitif. Penyelidik lain mendapati (40,41) bahawa pada pesakit dengan aterosklerosis, suplemen jus delima tahun mengurangkan penyumbatan pada arteri karotid dibandingkan dengan kumpulan kawalan, di mana penyumbatan meningkat.

Oleh itu, kemungkinan pengambilan buah delima secara berkala dapat menyebabkan peningkatan darah  hingga ke kawasan otak yang mengawal ingatan. Beberapa batasan kajian ini layak mendapat komen. Hanya 26% sukarelawan yang disaring dimasukkan dalam kajian ini, dan ada kemungkinan kaedah pengambilan kami menghasilkan contoh subjek yang bermotivasi, berpendidikan, sihat secara fizikal yang prihatin mengenai masalah ingatan yang berkaitan dengan usia, yang tidak mewakili populasi umum. Juga, ∼23% peserta yang mendaftar keluar sebelum tamat pengajian.

Walaupun jalan penyelesaian seperti itu setanding dengan ujian lain yang serupa, ini juga boleh memberi kesan pada hasilnya. Walaupun kami membetulkan untuk beberapa perbandingan dalam analisis kami, adalah penting untuk mengetahui bahawa kami mengesan perbezaan antara kumpulan yang signifikan dalam satu-satunya ukuran memori yang kami kaji. Di samping itu, tidak dikendalikan untuk pendidikan dalam semua analisis, tetapi kami tidak dapat menolak kemungkinan bahawa tahap pendidikan yang agak kecil tetapi signifikan di antara 2 kumpulan rawatan mungkin mempunyai pengaruh terhadap hasilnya.

Akhirnya, langkah-langkah seperti biomarker kolesterol, darah, atau pencitraan, yang mungkin memberi penerangan mengenai aspek mekanistik, tidak dikumpulkan semasa percubaan ini. Walaupun terdapat had, kajian ini mempunyai beberapa kekuatan, termasuk reka bentuk terkawal plasebo double-blind, ukuran besar , tempoh rawatan yang agak lama (12 bulan), dan kadar kepatuhan yang tinggi di kedua-dua bidang kajian. Selanjutnya, kami memasukkan subjek dengan pelbagai kebolehan kognitif, sehingga memungkinkan untuk mendapatkan hasil umum untuk semua individu yang tidak berumur berusia 50-75 tahun.

Kesalahan dan kehilangan ingatan adalah pengalaman biasa. Sebilangan besar orang mengalami cabaran kognitif yang berkaitan dengan usia yang tetap stabil, sementara yang lain mengalami MCI, bentuk penurunan kognitif yang lebih buruk yang merupakan faktor risiko demensia. Malah campur tangan latihan ingatan yang sengit pada orang yang tidak berpengalaman hanya menghasilkan ukuran kesan sederhana dari segi mengekalkan prestasi memori dan hanya menunjukkan pertukaran latihan yang tidak terhad (42). Lebih jauh lagi, terdapat perbezaan antara pengembangan program intervensi kognitif yang berkesan dan ketersediaan yang mudah untuk penduduk umum, dan suplemen pemakanan sederhana, seperti jus delima, mungkin lebih mudah diakses oleh banyak orang. Oleh itu, penemuan bahawa jus delima mengekalkan kemahiran ingatan visual pada orang dewasa pertengahan dan tua boleh berpotensi memberi kesan terhadap masalah ingatan visual yang biasanya berkaitan dengan penuaan.

Maklumat Penyelidik:

1 Department of Psychiatry and Biobehavioral Sciences, Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior, David Geffen School of Medicine at theUniversity of California, Los Angeles, CA, USA;

2Center for Human Nutrition, David Geffen School of Medicine at the University of California, Los Angeles,CA, USA; and 3Pacic Brain Health Center at Pacic Neuroscience Institute, Santa Monica, CA, USA

Sumber asal: https://www.researchgate.net/publication/337199135_Randomized_placebo-controlled_study_of_the_memory_effects_of_pomegranate_juice_in_middle-aged_and_older_adults

 

The authors’ contributions were as follows—PS, ZL, DH, and GWS:designed the research; KJM, LME, DAM, and SMH: conducted the research;PS: analyzed data; PS, ZL, DH, and GWS: wrote the manuscript; PSand GWS: had primary responsibility for nal content; and all authorsread and approved the nal manuscript. The University of California, Los Angeles, owns a US patent (6,274,119) entitled “Methods for Labeling ß-Amyloid Plaques and Neurobrillary Tangles;” which has been licensed toCeremark Pharma, LLC. GWS is among the inventors and has nancialinterest in Ceremark Pharma, LLC. GWS also reports having served as anadvisor to and/or having received lecture fees from AARP, Acadia, Allergan,Avanir, Axovant, Handok, Herbalife, Lundbeck, Lilly, Genentech, Novartis,Otsuka, Recruitment Partners, Roche, and Theravalues. DH reports receivingconsulting fees from Herbalife and the McCormick Science Institute. Allother authors declare no conflicts of interest.

References

 1. Rusmaully J, Dugravot A, Moatti J-P, Marmot MG, Elbaz A, KivimakiM, Sabia S, Singh-Manoux A. Contribution of cognitive performanceand cognitive decline to associations between socioeconomic factorsand dementia: a cohort study. PLoS Med 2017;14(6):e1002334.
 2. Handels RLH, Wolfs CAG, Aalten P, Verhey FRJ, Severens JL.Determinants of care costs of patients with dementia or cognitiveimpairment. Alzheimer Dis Assoc Disord 2013;27(1):30–6.
 3. Tennstedt SL, Unverzagt FW. The ACTIVE study: study overview andmajor ndings. J Aging Health 2013;25(8 Suppl):3S–20S.
 4. Erickson KI, Voss MW, Prakash RS, Basak C, Szabo A, Chaddock L,Kim JS, Heo S, Alves H, White SM, et al. Exercise training increasessize of hippocampus and improves memory. Proc Natl Acad Sci USA2011;108(7):3017–22.
 5. Valls-Pedret C, Sala-Vila A, Serra-Mir M, Corella D, de la Torre R,Martínez-González MÁ, Martínez-Lapiscina EH, Fitó M, Pérez-HerasA, Salas-Salvadó J, et al. Mediterranean diet and age-related cognitivedecline. JAMA Intern Med 2015;175(7):1094–103.
 6. Miller KJ, Dye RV, Kim J, Jennings JL, O’Toole E, Wong J, SiddarthP. Effect of a computerized brain exercise program on cognitiveperformance in older adults. Am J Geriatr Psychiatry 2013;21(7):655–63.
 7. Park DC, Lodi-Smith J, Drew L, Haber S, Hebrank A, BischofGN, Aamodt W. The impact of sustained engagement on cognitivefunction in older adults: the synapse project. Psychol Sci 2014;25(1):103–12.
 8. Small GW, Siddarth P, Li Z, Miller KJ, Ercoli L, Emerson ND, MartinezJ, Wong KP, Liu J, Merrill DA, et al. Memory and brain amyloidand tau effects of a bioavailable form of curcumin in non-dementedadults: a double-blind, placebo-controlled 18-month trial. Am J GeriatrPsychiatry 2018;26(3):266–77.
 9. Scholey AB, Tildesley NTJ, Ballard CG, Wesnes KA, Tasker A, PerryEK, Kennedy DO. An extract of Salvia (sage) with anticholinesteraseproperties improves memory and attention in healthy older volunteers.Psychopharmacology (Berl) 2008;198(1):127–39.
 10. Miller JW, Harvey DJ, Beckett LA, Green R, Farias ST, ReedBR, Olichney JM, De Carli C. Vitamin D status and rates ofcognitive decline in a multiethnic cohort of older adults. JAMA Neurol2015;72(11):1295–303.
 11. Kulzow N, Witte AV, Kerti L, Grittner U, Schuchardt JP, Hahn A, FloelA. Impact of omega-3 fatty acid supplementation on memory functionsin healthy older adults. J Alzheimer’s Dis 2016;51(3):713–25.
 12. Gelain DP, Antonio Behr G, Birnfeld De Oliveira R, Trujillo M.Antioxidant therapies for neurodegenerative diseases: mechanisms,current trends, and perspectives. Oxid Med Cell Longev 2012;2012:895153.
 13. Kesse-Guyot E, Fezeu L, Jeandel C, Ferry M, Andreeva V, AmievaH, Hercberg S, Galan P. French adults’ cognitive performance afterdaily supplementation with antioxidant vitamins and minerals atnutritional doses: a post hoc analysis of the supplementation invitamins and mineral antioxidants (SU.VI.MAX) trial. Am J Clin Nutr2011;94(3):892–9.
 14. Tangney CC, Kwasny MJ, Li H, Wilson RS, Evans DA, MorrisMC. Adherence to a Mediterranean-type dietary pattern and cognitivedecline in a community population. Am J Clin Nutr 2011;93(3):601–7.
 15. Subash S, Essa MM, Al-Adawi S, Memon MA, Manivasagam T,Akbar M. Neuroprotective effects of berry fruits on neurodegenerativediseases. Neural Regen Res 2014;9(16):1557–66.
 16. Schevey CT, Brewer MS. Effect of natural antioxidants and lipid modelsystem on lipid oxidation. J Food Qual 2015;38(1):40–52.
 17. West T, Atzeva M, Holtzman DM. Pomegranate polyphenols andresveratrol protect the neonatal brain against hypoxic–ischemic injury.Dev Neurosci 2007;29(4–5):363–72.
 18. Evans HM, Howe PRC, Wong RHX. Effects of resveratrol on cognitiveperformance, mood and cerebrovascular function in post-menopausalwomen; a 14-week randomised placebo-controlled intervention trial.Nutrients 2017;9(1):E27.
 19. Witte AV, Kerti L, Margulies DS, Floel A. Effects of resveratrolon memory performance, hippocampal functional connectivity, andglucose metabolism in healthy older adults. J Neurosci 2014;34(23):7862–70.
 20. Wong RHX, Raederstorff D, Howe PRC. Acute resveratrolconsumption improves neurovascular coupling capacity in adultswith type 2 diabetes mellitus. Nutrients 2016;8(7):E425.
 21. Brickman AM, Khan UA, Provenzano FA, Yeung LK, Suzuki W,Schroeter H, Wall M, Sloan RP, Small SA. Enhancing dentate gyrusfunction with dietary avanols improves cognition in older adults. NatNeurosci 2014;17(12):1798–803.
 22. Huhn S, Beyer F, Zhang R, Lampe L, Grothe J, Kratzsch J,Willenberg A, Breitfeld J, Kovacs P, Stumvoll M, et al. Effectsof resveratrol on memory performance, hippocampus connectivityand microstructure in older adults—a randomized controlled trial.Neuroimage 2018;174:177–90.
 23. Bookheimer SY, Renner BA, Ekstrom A, Li Z, Henning SM, Brown JA,Jones M, Moody T, Small GW. Pomegranate juice augments memoryand fMRI activity in middle-aged and older adults with mild memorycomplaints. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2013. https://doi.org/10.1155/2013/946298.
 24. Seeram NP, Henning SM, Zhang Y, Suchard M, Li Z, Heber D.Pomegranate juice ellagitannin metabolites are present in human plasmaand some persist in urine for up to 48 hours. J Nutr 2006;136(10):2481–5.
 25. Seeram NP, Zhang Y, McKeever R, Henning SM, Lee RP, Suchard MA,Li Z, Chen S, Thames G, Zerlin A, et al. Pomegranate juice and extractsprovide similar levels of plasma and urinary ellagitannin metabolites inhuman subjects. J Med Food 2008;11(2):390–4.
 26. Rossetti HC, Lacritz LH, Munro Cullum C, Weiner MF. Normative datafor the Montreal Cognitive Assessment (MoCA) in a population-basedsample. Neurology 2011;77(13):1272–5.
 27. Beck AT, Ward CH, Mendelson M, Mock J, Erbaugh J. An inventoryfor measuring depression. Arch Gen Psychiatry 1961;4:561–71.
 28. Lezak MD, Howieson DB, Loring DW, Hannay HJ, Fischer JS.Neuropsychological Assessment(4th ed.). New York, NY OxfordUniversity Press.
 29. Gilewski MJ, Zelinski EM, Schaie KW. “The Memory FunctioningQuestionnaire for assessment of memory complaints in adulthood andold age”: Correction to Gilewski et al. Psychol Aging 1992;7(2):298.https://doi.org/10.1037/h0090381.
 30. Small GW, Siddarth P, Burggren AC, Kepe V, Ercoli LM, Miller KJ,Lavretsky H, Thompson PM, Cole GM, Huang SC, et al. Inuenceof cognitive status, age, and APOE-4 genetic risk on brain FDDNPpositron-emission tomography imaging in persons without dementia.Arch Gen Psychiatry 2009;66(1):81–87.
 31. Benedict RHB, Schretlen D, Groninger L, Dobraski M, ShpritzB. Revision of the Brief Visuospatial Memory Test: studies ofnormal performance, reliability, and validity. Psychol Assess 1996;8(2):145–53.
 32. Buschke H. Selective reminding for analysis of memory and learning.J Verbal Learn Verbal Behav 1973;12(5):543–50.
 33. Chakraborty H. A Mixed Model Approach for Intent-to-treat Analysisin Longitudinal Clinical Trials with Missing Values. Research TrianglePark (NC): RTI Press; 2009.
 34. Ropacki SA, Patel SM, Hartman RE. Pomegranate supplementationprotects against memory dysfunction after heart surgery: apilot study. Evid Based Complement Alternat Med 2013.https://doi.org/10.1155/2013/932401.
 35. Hartman RE, Shah A, Fagan AM, Schwetye KE, Parsadanian M,Schulman RN, Finn MB, Holtzman DM. Pomegranate juice decreasesamyloid load and improves behavior in a mouse model of Alzheimer’sdisease. Neurobiol Dis 2006;24(3):506–15


Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA