«

»

Oct 02

Kajian Klinikal Khasiat Buah Delima

Satu kajian klinikal khasiat buah delima ke atas beberapa jenis kanser telah dijalankan oleh Sally Elnawasany dari Universiti Tanta  Mesir dan diterbutkan pada 5 November 2018 dalam laman web https://www.intechopen.com.

Abstrak
Buah delima atau dikenali juga sebagai Pomegranate atau Punica granatum L., adalah buah yang hidup di rantau Mediterranean, Asia Tenggara, dan kawasan iklim tropika benya Afrika. Delima telah disebutkan dalam  Alkitab Lama, Taurat Yahudi, dan disebutkan tiga kali dalam Kirab Suci Al Quran  di mana ia digambarkan sebagai salah satu buah syurga. Dalam ubat ayurveda, delima digunakan dalam rawatan jangkitan parasit, cirit-birit, dan ulser. Pada era moden ini, delima telah dikaji dalam beberapa sistem ubat untuk tindakan farmakologi: anti-radang, antioksidan, dan antikarsinogenik. Tujuan kajian ini adalah untuk merumuskan keberkesanan buah delima dalam banyak kajian praklinikal dan klinikal.

1. Pengenalan
Buah delima atau Punica granatum L., buah syurga, mempunyai nilai yang sangat baik sepanjang sejarah. Ia telah disebutkan dalam agama Islam [1]. Dari zaman purba, delima digunakan dalam rawatan cirit-birit [2], jangkitan parasit [3], dan diabetes mellitus [4]. Greco-Arab dan ubat-ubatan Islam menggunakan delima untuk sakit tekak, keradangan, dan rematik [5]. Pelbagai aktiviti buah delima (anti-keradangan, antioksidan, dan antikanser) menggalakkan peningkatan jumlah kajian untuk melihat potensinya dalam menyelesaikan pelbagai masalah perubatan [6]. Tumbuhan delima adalah pokok kecil  yang ditanam di Timur Tengah, rantau Mediterranean, China, India, California, dan Mexico. Buahnya  terdiri daripada banyak bahagian seperti biji, kulit (pericarp), pulpa, dan jus [6].

2. Aplikasi klinikal
Untuk pelbagai potensi farmakologi, buah delima telah diselidiki oleh kajian praplinikal dan klinikal yang berubah-ubah dalam pelbagai gangguan kesihatan:

2.1. Keradangan
Delima mempamerkan kesan anti-radang yang kuat melalui perencatan cyclooxygenase (COX) dan lipoxygenase (perantara keradangan yang penting)[7].

2.1.1. Keradangan gastrointestinal

2.1.1.1. Keradangan gastrik
2.1.1.1.1. Kajian pra-matang
Helicobacter pylori (H. pylori) adalah agen etiologi utama dalam ulser peptik. Ekstrak metanol delima menghasilkan anti-H yang luar biasa. Aktiviti pylori dengan zon inhibansi diameter min 39 pada 100 μg cakera-1 [8]. Aktiviti ini dijelaskan dengan mengubah hidrofobisiti permukaan sel bakteria dan pencegahan lekatan bakteria ke mukosa lambung [9]. Selain itu, delima juga menunjukkan potensi gastroprotektif melalui mekanisme antioksida dalam aspirin dan ulserasi gastrik yang disebabkan etanol dalam model haiwan [10]. Kehebatan perlindungan delima adalah disebabkan oleh unsur-unsurnya (saponin, tanin, dan flavonoid) seperti yang ditunjukkan dalam satu lagi kajian keatas tikus wistar di mana pengambilan oral (490 dan 980 mg / kg berat badan) daripada delima ekstrak metanol berair dengan ketara mengurangkan indeks ulser gastrik dalam alkohol -,indomethacin-, dan ulser yang disebabkan oleh aspirin[11].

Tannin adalah sebatian fenolik berat molekul tinggi yang terdapat dalam banyak tumbuhan, termasuk buah pericarp buah delima (peels). Sebatian ini mempunyai keupayaan untuk membentuk kompleks terutamanya dengan protein [1213]. Tanin delima membentuk lapisan pelindung (tannin-protein / tannin-polysaccharide complex), apabila tisu epitel yang rosak, sekali gus membolehkan proses penyembuhan di bawah berlaku secara semula jadi melalui pencegahan pendarahan dan percepatan penyembuhan ulser [1415]. Semua bahagian pokok delima telah digunakan sebagai sumber untuk tanin dalam industri kulit, mengubah kulit haiwan menjadi kulit. Kira-kira 10-25% daripada tanin hadir di kulit kayu dan penting dalam pengeluaran kulit di Maghribi. Dalam proses ini, kolagen kolagen di bahagian dalamnya dipautkan oleh tannin untuk memberi kulit. Pembentukan pelbagai ikatan kompleks membantu kombinasi polimer tannin-protein [1617].  Fakta ini memberi perhatian kepada nasihat Islam “Untuk memakan delima dengan pericarpnya seperti pembersihan perut”.

2.1.1.2. Keradangan usus
2.1.1.2.1. Kajian pra-matang
Tindak balas keradangan disebabkan oleh cascade transduksi yang dimulakan oleh banyak mediator keradangan, iaitu faktor nekrosis tumor α (TNF-α) dan faktor nuklear κB (NF-κB). Delima menghalang pengaktifan NF-κB TNF-α dan ekspresi COX-2 dalam sel kolon. Kesan ini sangat berkesan oleh jus buah delima berbanding dengan juzuk tunggal, iaitu tanin dan punicalagin. Ini menonjolkan sinergi di antara semua sebatian buah delima bioaktif [18]. Prebiotik adalah agen makanan yang merangsang pertumbuhan atau aktiviti mikroorganisma baik. Ekstrak kulit buah delima (6 mg / d selama 4 minggu) meningkatkan kolam cecal bifidobakteria yang bermanfaat apabila diberikan kepada tikus diet tinggi lemak. Selain itu, ia mengatasi kesan tegasan tinggi yang disebabkan oleh tanda-tanda keradangan di dalam usus besar dan dalam tisu adipose visceral [19].

Melalui tindakan antioxidative, asid elagik delima (EA) (10 mg / kg) dalam mikrosfera  colon dengan ketara memperbaiki keterukan lesi kolon dan aktiviti myeloperoxidase (MPO) yang dikurangkan dan peroxidation lipid. Kesan ini diperoleh dengan secara pengambilan oral untuk model tikus dextran sulfate natrium (DSS) yang disebabkan oleh kolitis ulseratif [20]. Sel-sel mast adalah sel-sel radang penting yang melepaskan histamin. Penstabilan sel mast adalah satu lagi mekanisme anti-radang tambahan delima di mana ekstrak hidroalcoholicnya menurunkan tahap histamin tinggi DSS yang disebabkan oleh tisu kolon tikus [21].

2.1.1.2.2. Kajian klinikal
Satu-satunya percubaan manusia adalah fasa berterusan yang saya mengkaji mengenai peranan ellagitannins jus buah delima dalam modulasi keradangan dalam penyakit usus radang. Ini telah didaftarkan sejak Disember 2016. Terdapat dalam talian: http://www.clinicaltrials.gov

2.1.2. Keradangan bersama
2.1.2.1. Kajian pra-matang

Suatu senyawa delima, delphinidin, melemahkan isyarat peradangan yang mengakibatkan arthritis rheumatoid. Mekanisme ini dimediasi oleh penghambatan transfer asetilasi asetil dan pengaktifan NF-κB pada arthritis rheumatoid manusia sel sel sinovial [22]. Ciri buah arthritis mengurangkan ciri arthritis dalam tikus arthritis yang disebabkan oleh kolagen (CIA). Kesan ini dikaitkan dengan bukti histopatologi sel-sel radang yang berkurangan dan kerosakan tisu bersama. Selain itu, buah delima menurunkan tahap interleukin 6 (IL-6) dan menindas jalur transduksi isyarat radang dalam makrofag tetikus [23].

2.1.2.2. Kajian klinikal
Delima (2 kapsul 250 mg delima ekstrak / hari selama 8 minggu) peningkatan aktiviti penyakit, beberapa penyebab biomarka darah radang dan tekanan oksidatif (meningkat glutathione peroxidise) dalam 30 pesakit arthritis rheumatoid dalam kajian rawak double-blind, placebo-controlled, randomized study [24].

2.1.3. Keradangan pernafasan
2.1.3.1. Kajian pra-matang
Kelenjar ekstrak berair berair dilemahkan lipopolysaccharide (LPS) yang menghalang keradangan paru-paru pada tikus. Tambahan pula, ia menghalang pengeluaran neutrofil manusia reaktif oksigen reaktif (ROS) dan myeloperoxidase [25]. Kesan anti-radang sinergistik ekstrak delima (terkandung dalam mikropartikel) dengan dexamethasone ditunjukkan dalam tikus model asma. Mikropartikel melemahkan pengambilan leukosit ke cairan bronchoalveolar, terutamanya eosinofil, mengurangkan sitokin (IL-1β dan IL-5), dan mengurangkan paras protein dalam paru-paru. Penemuan ini menyokong alternatif / pelengkap penggunaan delima dalam rawatan keradangan paru-paru [26]. Delima (80 μmol / kg / hari) dengan ketara melemahkan ungkapan perantara radang, apoptosis, dan tekanan oksidatif yang disebabkan oleh pendedahan tikus akut kepada asap rokok (selama 3 hari).  Di samping itu, pada pendedahan asap rokok kronik (1-3 bulan) delima ekspresi berkurang TNF-α dan seni bina sel paru-paru yang normal. Lebih-lebih lagi, jus delima melemahkan kesan merosakkan ekstrak asap rokok pada sel-sel alveolar manusia yang berbudaya [27]. Jus buah delima telah mengurangkan perubahan keradangan dalam tisu paru-paru melalui kapasiti antioxidativenya dalam satu kajian yang dilakukan pada tikus 27 yang diinduksi streptozotocin, yang diberikan sama ada delima atau garam selama 10 minggu [28].

2.2. Kanser
2.2.1. Kanser prostat
2.2.1.1. Kajian pra-matang
Pemusnahan sel kanser prostat dilakukan oleh bahagian buah delima (jus, kulit, dan minyak biji) yang berbeza pada sel kanser manusia LNCaP, PC-3, dan DU 145. Kesan ini ditunjukkan dengan menghalang penularan, pencerobohan, ekspresi phosholipase A2 (PLA2), dan apoptosis induksi [2930]. Ekstrak buah delima menrencat pertumbuhan sel dan apoptosis yang diinduksi melalui pembentukan semula apoptosis yang mengawal selia protein dalam sel kanser prostat PC-3.

Di samping itu, penngambilan  ekstrak buah delima kepada tikus yang ditanam dengan sel-sel secara nyata menindas pertumbuhan tumor dan menurunkan prostat spesifik antigen (PSA) dalam serum [3132]. Ekstrak buah delima oral (100 mg / kg) selama 4 minggu menghalang hiperplasia prostat yang disebabkan oleh testosteron, prostat berat, aktiviti phosphatase prostat asid, dan jumlah glutasi dalam tikus [33].

2.2.1.2. Kajian klinikal
Ujian klinikal fasa dua peringkat pada 46 subjek dengan kanser prostat yang berulang dan peningkatan serum prostat spesifik serum (PSA) selepas pembedahan atau radioterapi telah dijalankan. Para peserta menggunakan lapan auns jus buah delima (setara dengan 570 mg jumlah polifenol gallic equivalent) hingga memenuhi titik perkembangan penyakit. Kira-kira 35% daripada pesakit mencapai penurunan yang ketara dalam serum (PSA). Terdapat kenaikan ketara dalam masa dua kali ganda PSA dari asas 15-54 bulan selepas rawatan. Dalam kajian in vitro yang serentak terhadap serum pesakit pada pertumbuhan sel LNCaP, terdapat pengurangan ketara dalam proliferasi sel dan induksi apoptosis selepas rawatan dengan jus delima [34].

2.2.2. Kanser payudara
Unsur-unsur delima telah terbukti sebagai antiproliferatif, noninvasive [36], apoptosis [36] angiogenesis [37], dan penghambat pertumbuhan tumor [38]. Minyak biji delima dan jus polifenol yang ditanam memaparkan potensi antiangiogenesis oleh penindasan endothelial vaskular faktor pertumbuhan dalam MCF-10A dan MCF-7 dan faktor penghalang penghijrahan (MIF) dalam garis sel kanser payudara MDA-MB-231 [38].

2.2.3. Kanser kolon
Ellagitannins dalam Jus buah delima  dan metabolit bakteria usus mereka, urolitin, dipamerkan dos-dan penurunan masa bergantung pada percambahan sel, dan kecekapan klonogenik sel-sel HT-29. Kepekatan separuh larut maksimum, nilai IC50, berkisar dari 56.7 μM untuk urolithin A hingga 74.8 μM untuk urolithin C[39].

2.2.4. Karsinoma hepatoselular
Tekanan oksidatif adalah faktor penderita karsinoma hepatoselular (HCC), salah satu kanser yang paling tinggi kadar maut. Emulsi delima (1 atau 10 g / kg) diberikan 4 minggu sebelum tikus beracun karsinogen dietetilnitrosamin (DENA) hepatocarcinogenesis dan 18 minggu selepas itu. Delima mengungkap aktiviti chemopreventive yang ditunjukkan oleh kejadian, bilangan, kepelbagaian, saiz, dan jumlah nodul hepatik. Kesan ini diantarkan oleh aktiviti antioksidan buah delima dan perencatan faktor nuklear-kappaB (NF-κB) (perangsang kuat perencatan Wnt / β catenin yang terlibat dalam proliferasi sel, survival sel, dan apoptosis) [4041].

2.2.5. Kanser pundi kencing
Karsinoma sel peralihan menyebabkan kebanyakan tumor kandung kemih [42]. Penekan tumor gen p53 yang penting untuk penangkapan kitaran sel dan apoptosis[43]  dipercayai tidak diaktifkan dalam lebih daripada 50% karsinogenesis kanser pundi kencing [44]. Polifenol dalam ekstrak buah delima ditunjukkan untuk menghalang percambahan sel kanser EJ melalui p53 / miR-34a paksi [45].

2.3. Gangguan vaskular Cardio
2.3.1. Kajian pra-matang
Delima melindungi  kecederaan kardiovaskular yang disebabkan oleh rokok dalam tikus melalui harta antioksidannya [46]. Selain itu, kesan antioxidative dan anti-radang bagi ekstrak buah delima mengurangkan saiz plak aterosklerotik dalam sinus aorta dan mengurangkan kadar arteri koronari dengan plak atherosclerotik secara eksklusif apabila diberi secara oral dalam dos 307.5μl / L air minuman / hari selama 2 minggu untuk model tikus penyakit jantung koronari [47]. Tambahan pula, suplemen ekstrak delima (625 mg / hari) selama 10 hari untuk babi menghalang disfungsi endothelial disebabkan oleh hiperlipemia yang disebabkan oleh rangsangan jalur Akt / endothelial nitric oxide-synthase [48].

2.3.2. Kajian klinikal
Jus buah delima semulajadi (150 ml / hari) berjaya menurunkan tekanan darah sistolik dan diastolik dengan ketara 4-6 h selepas penggunaan dalam 13 pesakit hipertensi [49]. Tambahan pula, penggunaan 1 gram jus delima oleh 10 pesakit aterosklerosis dengan stenosis arteri karotid berkurangan ketebalan intima-media karotid biasa (IMT), tekanan darah sistolik, dan peroxidation lipid serum. Sedangkan selepas 3 tahun penggunaan buah delima, tiada kesan menguntungkan tambahan berlaku kecuali pengurangan seroksidasi lipid serum sehingga 16% [50].

2.4. Gangguan metabolik
2.4.1. Kajian pra-matang
Tahap rendah lipoprotein berkepadatan rendah (LDL) adalah faktor risiko penyakit kardiovaskular. Esterase paraoxonase1 (PON1) menghalang pengoksidaan LDL. Penurunan tahap PON1 meningkatkan kejadian penyakit kardiovaskular. Jus delima (12.5 mL / L jus dalam 1 l air / hari selama 4 bulan) secara signifikan disebabkan oleh ekspresi gen PON1 dan aktiviti apabila diberikan setiap hari untuk tikus diabetes yang disebabkan streptozotocin yang diberi makan dengan diet tinggi lemak. Tambahan pula, buah delima mengurangkan tahap glukosa darah dan berat badan [51]. Sindrom metabolik termasuk gangguan klinikal biasa seperti obesiti, hipertensi, dyslipidemia, dan diabetes. Jus delima dan ekstrak buah-buahan menyebabkan penurunan ketara dalam penanda peradangan vaskular; trombospondin (TSP), dan sitokin TGFβ1 dan peningkatan kadar nitrat plasma, nitrit dan ungkapan oksida-nitase (faktor penting untuk penambahbaikan fungsi arteri) dalam model tikus sindrom metabolik [52].

Ekstrak buah delima (300 mg / kg / hari selama 8 minggu) mengurangkan tahap diet tinggi serum diutamakan serum interleukin 6 (IL6) dan kortikosteron dalam tikus [53]. Penyakit hati berlemak bukan alkohol (NAFLD) adalah salah satu penyakit hati yang paling biasa di dunia [54]. Patogenesis NAFLD termasuk peningkatan pengumpulan trigliserida dalam hepatosit, yang berlangsung hingga steatohepatitis non-alkohol (NASH) disebabkan oleh tekanan oksidatif. Dalam tikus beralkohol tinggi, diet dengan gula tinggi, jus buah delima (60 ± 5 ml / hari selama 7 minggu) mempamerkan modulasi yang ketara dalam steatosis hepatik, belon, lobular dan keradangan portal, serta pengurangan ketara pro-hepatik -menginflamasi dan pro-fibrotik ekspresi gen. Ia menurunkan kadar alanin plasma, aspartat aminotransferase, insulin, trigliserida, dan glukosa yang berkaitan dengan kawalan [55]. Satu kajian membandingkan kesan antidiabetogen glibenclamide (5 mg / kg) dan jus buah delima (1 ml / hari) telah dilakukan pada tikus diabetes mellitus jenis 2 streptozotocin (CZ) -nicotinamide (NAD) selama 21 hari. Jus delima (1 mL / hari) menunjukkan tanda-tanda pembaikan dan pemulihan yang signifikan di pulau-pulau kecil Langerhans. Selain itu, ia secara signifikan menurunkan paras plasma kolesterol, trigliserida, dan biomarker radang, yang secara aktif dibangkitkan dalam tikus diabetik [56].

2.4.2. Kajian klinikal
Mengamak jus buah delima (50 g setiap hari selama 4 minggu) menimbulkan peningkatan yang ketara dalam kolesterol lipoprotein total dan kepadatan tinggi dari tahap asas dalam pesakit diabetes jenis 2 jenis 2. Hanya serum interleukin-6 (IL-6) berkurangan dengan ketara di antara penanda keradangan yang diuji. Terdapat kira-kira 75% peningkatan nilai min jumlah serum total antioksidan (TAC) [57]]. Dalam kajian terkawal crossover yang dua kali dibutakan, setiap hari 500 mL jus delima diperkenalkan kepada 30 individu dengan sindrom metabolik selama seminggu. Tekanan darah sistolik dan diastolik serta kepekaan tinggi protein C-reaktif berkurangan dengan ketara. Walau bagaimanapun, penggunaan delima meningkat dengan ketara paras trigliserida dan lipoprotein berketumpatan rendah kolesterol yang disebabkan oleh pengarang terhadap kesan lipogenik fruktosa daripada glukosa selepas metabolisme hepatik menjadi trigliserida [58]. Sebaliknya, pentadbiran kapsul minyak benih 400 gram kapsul dua kali sehari selama 4 minggu hingga 25 pesakit dislipidemik tidak dapat mengurangkan serum tahap TNF-α [59].

2.5. Jangkitan
2.5.1. Jangkitan bakteria dan kulat
2.5.1.1. Kajian pra-matang

Aktiviti anti-mikroba delima telah banyak disiasat dalam banyak kajian. Escherichia coli (E. coli O157: H7) dikaitkan dengan banyak gangguan: cirit-birit, kolitis hemorrhagic, purpura thrombocytopenic, dan hemolytic uremic syndrome. Ekstrak etanol delima ditunjukkan sebagai bacteriostatic dan bacteriocidal terhadap E. coli dengan kepekatan penghalang yang minima (MICs) dari 0.49 hingga 1.95 mg / ml dan kepekatan bakteria minimum (MBCs) dari 1.95 hingga 3.91 mg / ml [60]. Tuberkulosis adalah penyakit berjangkit dengan kemunculan rintangan dadah yang lama. Jus delima, dan ekstrak kulit yang disediakan dengan metanol / air, dan produk sampingan polifenolnya iaitu asid kafein, asid ellagik, epigallocatechin-3-gallate (EGCG) dan quercetin, diperiksa terhadap isolat klinikal tahan ubat Mycobacterium tuberculosis dan β-lactamase Klebsiella pneumoniae. Ekstrak kupas menghasilkan aktiviti antimikobakteri yang lebih tinggi (MIC 64-1024 μg / mL) daripada jus (MIC 256 -> 1024 μg / mL). EGCG dan quercetin menunjukkan lebih banyak aktiviti antitubercular dan antibakteria daripada asid kafein dan asid ellagic [61].

Biofilm adalah lapisan perlindungan yang dibuat daripada bahan-bahan polimer extracellular di mana patogen menyembunyikan dengan modulasi berikutnya dari virulence dan patogenisinya. Ekstrak metanol delima dipercayai menentang pembentukan biofilm oleh Staphylococcus aureus, S. aureus tahan methicillin, E. coli, dan Candida albicans. Selain itu, ekstrak delima juga mengganggu biofilm preformed dengan menghalang pembentukan tiub kuman, ciri-ciri virulensi, di C. albicans. Kajian lanjut mendedahkan keupayaan asid ellagic untuk menghalang pertumbuhan semua spesies dalam penggantungan pada kepekatan tinggi (> 75 μg ml-1) dan pembentukan biofilm pada kepekatan yang lebih rendah (<40 μg ml-1) [62]. Selain aktiviti antikulat tunggal, ekstrak delima menunjukkan kesan sinergi dengan agen antimikrob lain. Sinergi terhadap punicalagin dengan flukonazole terhadap C. albicans dan C. parapsilosis ditunjukkan dalam kajian in vitro dengan penurunan dua kali ganda MIC untuk fluconazole [63].

Ekstrak metanol delima menunjukkan kesan sinergi dengan lima antibiotik: chloramphenicol, gentamicin, ampicillin, tetracycline, dan oxacillin terhadap strain S. aureus yang tahan methicillin (MRSA) dan S. aureus sensitif methicillin (MSSA). Sinergisme yang paling kuat dilihat apabila delima digabungkan dengan ampicillin. Gabungan ini meningkatkan kesan post-antibiotic (PAE) ampicillin dari 3 hingga 7 jam. dan juga mengurangkan daya tahan sel oleh 99.9 dan 72.5% dalam populasi MSSA dan MRSA [64]. Ekstrak metanol delima menunjukkan aksi sinergis dengan ciprofloxacin terhadap spektrum β-laktamase (ESBL) diperpanjang yang menghasilkan E. coli dan metallo-β-laktamase (MBL) menghasilkan Pseudomonas aeruginosa; kesannya adalah disebabkan oleh aktiviti perencat pam efflux (EPI) bagi juzuk polifenol delima [65].

Dalam kajian berterusan kerja kita di mana kita sedang menguji aktiviti antikulat sesetengah ubat herba terhadap isolat klinikal ketegangan C. albicans, ekstrak metanol delima menunjukkan zon perencatan 12 mm dan secara sinergis menambah tindakan fluconazole dengan meningkatkan zon inhibisi dari 25 hingga 35 mm selepas gabungan. Tindakan antifungal delima yang mengetuai beberapa penyelidik[66] untuk merekabentuk peptida antirungal baru, buah delima, dengan urutan N-terminal dari buah delima segar oleh kromatografi pertukaran ion. Pomegranin menindas pertumbuhan mycelial di kulat Botrytis cinerea dan Fusarium oxysporum dengan kepekatan penghalang separuh maksimum (IC50) 2 dan 6.1 μM, masing-masing.

2.5.2. Jangkitan virus
2.5.2.1. Kajian pra-matang
Delima menunjukkan tindakan antiviral terhadap banyak virus: influenza, virus immuonodeficiency manusia (HIV), virus herpes simplex (HSV), dan adenovirus dalam pelbagai kajian. Antara ubat ekstrak polyphenol delima (PPE) (asid ellagic, asid caffeic, luteolin, dan punicalagin), punicalagin mempunyai kesan yang paling tinggi terhadap virus influenza A melalui penindasan replikasi RNA virus dan aglutinasi RBC ayam. Selain itu, ekstrak polifenol delima menambah kesan anti-influenza oseltamivir apabila diberikan bersama-sama [67].

Jus delima menghalang HIV-1 mengikat ke CD4 dan menyekat kemasukan virus [68]. Lebih-lebih lagi, agen-agen yang hadir dalam jus delima (polyphenols, beta-sitosterol, gula, dan asid ellagic) dan asid fulvic telah ditunjukkan sebagai sampul virus meneutralkan senyawa yang meneutralkan infektiviti virus dengan mengikat sampul surat lipid atau gula[69]. Adenovirus adalah sekumpulan virus yang tidak menyelubungi yang menimbulkan pelbagai jenis penyakit. Ekstrak etanol kulit buah delima mempamerkan aktiviti anti-adenovirus pada sel sel HeLa di mana kepekatan separuh perencatan maksimum (IC50) dan kepekatan sitotoksik 50% (CC50) ekstrak adalah 165 ± 10.1 dan 18.6 ± 6.7 μg / ml. Indeks selektiviti (SI), nisbah CC50 dan IC50, adalah 8.89 [70].

Herba delima juga ditunjukkan mempunyai kesan anti-HSV-1, HSV-2 melalui penyerapan penjerapan virus kepada buah pinggang monyet hijau Afrika dan sel adenocarcinoma manusia [71]. Virus Hepatitis C (HCV) adalah penyebab utama penyakit hati peringkat akhir. Ellagitanin dari ekstrak krim kulit buah delima, punicalagin, punicalin, dan asid ellagic, khususnya menyekat aktiviti protease HCV NS3 / 4A dalam kajian in vitro. Tambahan pula, punicalagin dan punicalin secara signifikan menekan replikasi HCV dalam sistem kultur sel. Lebih-lebih lagi, sebatian-sebatian ini lebih baik dihidupkan dengan ex vivo dan “tahap kesan buruk yang tidak diamalkan” (NOAEL) didirikan sehingga tikus BALB / c 5000 mg / kg. Tambahan pula, komponen-komponen ini didapati bio oleh kajian farmakokinetik [72].

2.5.3. Jangkitan parasit
2.5.3.1. Kajian pra-matang

Dari zaman purba, delima dijelaskan sebagai agen antihelminth. Jangkitan malaria mewakili kesihatan awam dan beban ekonomi di kawasan tropika dan subtropika di dunia [73]. Asid gallagic delima dan punicalagin menghasilkan aktiviti antiplasmodial terhadap klon Plasmodium falciparum D6 dan W2 dengan nilai IC50 10.9, 10.6, 7.5 dan 8.8 μM, masing-masing [74].

Schistosomiasis adalah penyakit tropika tersebar luas [75]. Fluces darah dari genus Schistosoma melewati kitaran hayat yang kompleks termasuk pelbagai fenotip morfologi yang berbeza dalam tentera siput manusia dan pertengahan muktamad [76]. Kajian in vitro dan vivo direka untuk menilai kesan delima pada Schistosoma mansoni (S. mansoni), salah satu daripada tiga spesies utama yang menjangkiti manusia. Kulit buah delima dan daun ekstrak memberi kesan yang ketara kepada cacing S. mansoni dewasa dan schistosomul dengan kadar kematian 100%, selepas 24 jam pendedahan kepada ekstrak tumbuhan. Pentadbiran mulut ekstrak buah delima pada tikus 800 mg / kg, 45 hari selepas jangkitan dan pada tiga hari berturut-turut menghasilkan peratusan tinggi cacing dewasa mati (77.30 dan 72.2) dengan masing-masing daun atau kulit ekstrak. Di samping itu, pengurangan tisu beban telur, hati, dan jumlah ova usus diperhatikan. Kesan antiparasitik ini disahkan oleh peperiksaan mikroskopik elektron yang mendedahkan perubahan ultrastruktur di tegument dan sistem kelamin lelaki pada cacing. Pemeriksaan sumsum tulang pada tikus yang dijangkiti S. dela mansoni yang diasini buah delima menunjukkan penurunan degranulasi eosinofilik yang menunjukkan aktiviti S. mansoni yang dikurangkan [77].

2.6. Gangguan sistem saraf pusat
2.6.1. Gangguan kognitif
2.6.1.1. Kajian pra-matang
Gangguan kognitif mempengaruhi pembelajaran, ingatan, persepsi, dan penyelesaian masalah. Gangguan ini termasuk amnesia, demensia, dan kecelaruan. Asid ellagic delima (30 dan 100 mg / kg) scopolamine – 0.4 mg / kg, i.p.) dan diazepam (1 mg / kg, i.p) – amnesia disebabkan oleh tikus. Tambahan pula, pentadbiran kronik asid ellagic (30 mg / kg) meningkatkan defisit ingatan yang diinduksi oleh diazepam (1 mg / kg) dalam tikus [78]. Kemerosotan ingatan, ciri penyakit Alzheimer (AD), dimulakan oleh neuroinflammation dan gangguan pada plastisitas sinaptik. Gangguan ini didorong oleh kesan deposit amyloid-beta (Aβ) ekstraselular yang disebut plak senile. Penjanaan Aβ bergantung kepada pemprosesan proteolitik amyloid prekursor protein (APP) [79]. Delima dipercayai memperlahankan kadar neurodegeneration dalam penyakit Alzheimer. Di peringkat sel, buah delima, punicalagin, diperiksa untuk kesan anti-radang pelindung memori pada lipopolysaccharide (LPS) yang disebabkan oleh neuroinflammation dalam astrocytes dan sel BV-2 microglial. Dalam dos dos 1.5 mg / kg punicalagin dilemahkan LPS (250 μg / kg setiap hari 7 kali) yang disebabkan oleh gangguan ingatan dan menyekat penyataan protein yang disebabkan oleh LPS akibat penindasan pengaktifan NF-κB [80].

Selain itu, buah delima-kering beku (25-200 μg / ml),  bergantung kepada dosnya mengurangkan pengeluaran prostaglandin E2 (PGE2) yang bergantung kepada COX-2 dalam sel SK-N-SH yang dirangsang dengan IL-1β [81]. Tindakan neuroprotective delima telah dikaburkan dalam kajian haiwan di mana suplemen makanan buah delima 4% untuk APPsw / Tg2576 tikus selama 15 bulan memperbaiki kehilangan protein struktur sinaptik, menghalang aktiviti neuroinflammatory, dan meningkatkan autophagy (degradasi dan kitar semula komponen selular ). Selain itu, ia mengurangkan pengurangan tapak β APP [82]. Bersama dengan buah ara dan tarikh, pengambilan makanan buah delima melemahkan tahap sitokin radang dalam tikus APPsw / Tg2576 sebagai model penyakit Alzheimer, serta menunda pembentukan plak sengaja [83].

2.6.2. Strok iskemia
2.6.2.1. Kajian pra-matang
Stroke iskemia adalah salah satu penyakit neurodegenerative. Kajian in vitro menggunakan kekurangan glukosa serum (SGD) sebagai model untuk kecederaan otak yang disebabkan oleh iskemia dalam sel PC12. Prapreatment dengan ekstrak delima yang berbeza, iaitu ekstrak hidro alkohol (PHE), ekstrak berair pulpa (PAE), dan delima untuk 2 h ketara dan konsentrasi-bergantung, daya tahan sel meningkat dan kerosakan DNA yang menurun yang dimulakan oleh SGD [84].

2.6.3. Sklerosis berbilang
2.6.3.1. Kajian pra-matang
Sklerosis berbilang (MS) adalah penyakit radang kronik sistem saraf pusat dan dikaitkan dengan demilelin, neurodegeneration, dan kepekaan terhadap tekanan oksidatif. Minyak benih buah delima (PSO) dalam perumusan nanodroplet disebabkan oleh kesan yang lebih penting dalam model tikus multiple sclerosis (MS) daripada minyak biji buah delima. Kesan ini terbukti dengan pembasmian demamelination lipid dan pengoksidaan pada otak tikus [85].

2.6.4. Kecederaan otak hypoxic-ischemic neonatal
2.6.4.1. Kajian pra-matang
Kecederaan otak hypoxic-ischemic (HI) Neonatal adalah keadaan maut yang menjejaskan bayi kelahiran pramatang yang sangat rendah. Selepas pentadbiran ke tikus hamil, jus buah delima mendedahkan kesan neuroprotektif yang didorong oleh antioksidan dalam eksperimen yang disebabkan oleh otak HI yang mengalami kecederaan neonatal offsprings [8687].

2.7. Pelbagai gangguan
2.7.1. Masalah kulit
2.7.1.1. Kajian pra-matang
Pendedahan manusia yang berpanjangan kepada sinaran ultraviolet (UV) matahari, terutamanya UV-B, menyebabkan banyak kesan buruk. Ekstrak buah delima telah terbukti sebagai ejen pencegahan foto-chemo pada keratinosit epidermis manusia. Ia mengurangkan kerosakan sel akibat radiasi ultraviolet A dan B dengan cara yang bergantung kepada dos dan masa [8889].

2.7.1.2. Kajian klinikal
Ekstrak buah delima yang kaya asid elagik sama ada di tinggi (200 mg / d asid ellagic) atau dos yang rendah (100 mg / d asid ellagic) meningkatkan pigmentasi kulit yang disebabkan oleh ultraviolet 26 subjek dalam 4 minggu percubaan double-blind placebo-controlled trial [90].

2.7.2. Kemandulan lelaki dan disfungsi erektil

2.7.2.1. Kajian pra-matang
Jus delima bertambah baik kepekatan epididim sperma, ketumpatan sel spermatogenik, diameter tubular seminiferous, dan motilitas sperma. Ia mengurangkan bilangan sperma yang tidak normal berbanding dengan haiwan tikus. Selain itu, jus delima menghasilkan peningkatan aktiviti enzim antioksidan dalam kedua-dua plasma dan sperma [91]. Jus delima meningkat dengan ketara aliran darah intracavernous dan kelonggaran otot licin dalam model arnogen arteriogenik disfungsi erektil [92].

2.7.2.2. Kajian klinikal
Dalam percubaan crossover 10-minggu, plasebo terkawal, placebo-controlled, jus buah delima (1.5 mmol polyphenols setiap hari) menunjukkan peningkatan ketara apabila diperkenalkan kepada 53 lelaki dengan disfungsi erektil yang ringan-ke-sederhana [93].

2.7.3. Gangguan pergigian
2.7.3.1. Kajian pra-matang
Jangkitan bakteria dan kulat memulakan penyakit mulut. Gel phytotherapeutic delima telah terbukti lebih baik daripada miconazole dalam pengurangan kepatuhan mikrob dengan tiga dan empat organisma yang berkaitan: Streptococci strains (mutans ATCC 25175, sanguis ATCC 10577 dan mitis ATCC 9811) dan C. albicans [94]. Asid elagik menghasilkan kesan perencatan sederhana pada 12.5 mg / mL dengan perencatan kepada kepatuhan <50% terhadap pelbagai jenis bakteria Streptococcus mutans yang menyebabkan karies gigi [95].

2.7.3.2. Kajian klinikal
Dalam kajian manusia, ekstrak hydroalcoholic delima lebih tinggi daripada chlorhexidine (kawalan standard dan positif) dalam mengurangkan unit koloni membentuk (CFU) / ml sebanyak 84 dan 79%, masing-masing, mikroorganisma plak gigi [96]. Ekstrak delima bersama-sama dengan ekstrak Centella asiatica menunjukkan tanda-tanda klinikal tanda-tanda periodontitis kronik dan tahap IL-1beta yang lebih baik apabila ia digunakan dengan cip biodegradable pada penyakit periodontal dalam 20 pesakit dengan kedalaman saku yang menyelidik selepas terapi periodontal konvensional [97]. Gel delima dibandingkan dengan gel miconazol (3 kali sehari selama 15 hari) dalam 60 pesakit yang mengalami stomatitis gigi palsu. Pesakit diedarkan secara rawak ke dalam dua kumpulan sebanyak 30 pesakit setiap satu.

Tanggapan klinikal secara statistik lebih baik dalam kumpulan miconazol (P <0.01) dengan kesamaan kulat yang sama dalam kedua-dua kumpulan. Tindak balas klinikal dan negatif fungus dicapai dalam 21 dan 23 pesakit kumpulan delima berbanding 27 dan 25 subjek yang menerima miconazol, masing-masing. Kesan sampingan hanya dilaporkan dari semua pesakit yang dirawat miconazol. Para penulis menjelaskan tindak balas klinikal miconazol yang lebih baik dengan jumlah subjek yang lebih besar dengan skor kebersihan mulut yang baik dalam kumpulan miconazol dan jangka masa panjang miconazol (perumusan melekit) di mulut daripada gel delima yang dibersihkan dengan pencampuran dengan air liur [98] .

3. Kajian farmakokinetik

Ellagitannins delima melepaskan asid ellagic dalam usus, dan sebatian ini tidak diserap dalam usus kecil, manakala ia sebahagian besarnya dimetabolisme oleh mikroflora usus manusia ke dalam urolitin, seperti urolithin A dan B dan urolithin-8-metil eter dalam usus besar [99]. Anthocyanins delima (3-glucosides dan 3, 5-diglucosides delphinidin, cyanidin, dan pelargonidinare) stabil di dalam perut. Walaupun dalam pH neutral dari usus kecil dan besar, antosianin menjadi kurang stabil dan ditukar menjadi pelbagai metabolit [100101102].

Kepekatan plasma maksimum (Cmax) asid ellagik adalah 33 ng / mL dan masa kepekatan maksimum (Tmax) adalah 1 jam [103]. Kajian farmakokinetik pada 18 sukarelawan yang sihat membuktikan penyerapan pesat dan pelepasan plasma ellagitannins serta kegigihan panjang (48 jam) metabolit urolitin urin dikeluarkan selepas 180 ml penggunaan jus buah delima. Penangguhan urolitin yang berpanjangan di dalam badan manusia adalah bertanggungjawab untuk manfaat kesihatan buah delima kronik [104]. Satu jus delima 1 liter mengandungi 4.37 g / L punicalagin dan 0.49 g / L anthocyanin diperkenalkan kepada enam orang yang sihat selama 5 hari; urolithin A, urolithin B, dan metabolit kecil yang tidak dikenali ketiga dikesan dalam plasma serta dalam analisis air kencing pada 24 jam selain metabolit aglison yang bersamaan dengan setiap tiga metabolit plasma.

Kadar perkumuhan maksimum berlaku 3-4 hari selepas pengambilan jus. Kepekatan metabolit kencing berubah dengan ketara dalam subjek yang mungkin dikaitkan dengan variabiliti mikroflora kolon dan tapak metabolisme ellagitanin [105] Kajian farmakokinetik crossover melaporkan bahawa pengambilan asid ellagic bebas yang lebih tinggi EA tidak meningkatkan ketersediaan bio dalam sukarelawan yang sihat yang menggunakan dua ekstrak delima sebanyak 130 mg punicalagin + 524 mg asid ellagic atau 279 mg punicalagin + 25 mg asid ellagic. Kajian ini menunjukkan kepelbagaian antara individu yang tinggi; Cmax berkisar antara 12 hingga 360 nM yang mungkin dikaitkan dengan pell ellagitannin dan persekitaran protein [106].

4. Keselamatan

Delima adalah selamat apabila ia digunakan dalam dos biasa [107]. Dos yang mematikan median, LD 50 ekstrak buah keseluruhan, adalah 731 mg / kg selepas pentadbiran intra-peritoneal kepada tikus OF-1 [108]. Ekstrak buah delima piawai 30% punicalagin menunjukkan LD50 oral akut pada tikus wistar dan di tikus albino Switzerland lebih daripada 5000 mg / kg. Subchronic no-observed adverse effect level (NOAEL) adalah 600 mg / kg berat badan / hari [109]. Ekstrak polyphenol yang diperkaya ellagitannin buah delima dalam dos harian 1420 mg (870 mg setara asid gallic) selama 28 hari menunjukkan tiada kesan buruk dalam 64 subjek berat badan berlebihan [110].

5. Kesimpulan

Ciri-ciri farmakologi yang berfaedah yang tidak terkira halus buah delima mendorong lebih banyak kajian untuk menemui rahsia lain untuk menyelesaikan masalah kesihatan manusia.

Sumber: https://www.intechopen.com/books/breeding-and-health-benefits-of-fruit-and-nut-crops/clinical-applications-of-pomegranate

 

 

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA