«

»

Sep 20

Jenis Penyakit Jantung

Jantung manusia terdiri daripada serabut-serabut otot khusus yang bekerja untuk mengepam darah. Apabila otot jantung tidak mendapat bekalan darah yang cukup, seseorang itu dikatakan mengidap sakit jantung. Antara penyebab bekalan darah ke otot jantung tidak cukup, disebabkan saluran darah menjadi sempit kerana dinding sebelah dalam saluran darah dipenuhi lemak, terutamanya “kolesterol”.

Serangan Penyakit Jantung
Penyakit jantung digambarkan sebagai rasa kesakitan yang amat sangat di bahagian dada yang berterusan sehingga setengah jam, menjalar ke arah tangan kiri dan rahang. Pesakit akan mengalami kesukaran untuk bernafas dan perasaan takut yang keterlaluan.

Sebab sebenar rasa kesakitan ini adalah disebabkan kematian sebahagian otot jantung yang disebabkan oleh salur darah di bahagian tersebut tersumbat. Lebih besar salur darah yang tersumbat, lebih merbahaya serangan jantung tersebut.

Sekiranya saluran darah tertutup sepenuhnya, sebahagian dari otot jantung akan rosak dan tidak berfungsi lagi. Kemudian, sakit dada yang teramat sangat akan terjadi. Keadaan inilah yang dinamakan “serangan sakit jantung”.

Ada 50 lebih jenis penyakit jantung yang mengintai mereka yang memiliki pola hidup dan makan yang tidak sehat. Meskipun sudah ada beragam cara untuk menangani sakit jantung, dari medis hingga herbal, mencegah tetap lebih baik dari mengobati. Ini dia jenis-jenis penyakit jantung yang wajib Anda waspadai.

Penyakit Jantung Koronari
Penyakit jantung koronari disebabkan oleh lapisan lemak atau kolesterol atau juga gumpalan darah beku di dinding nadi yang menyumbat pembuluh darah. Akibat dari penyumbatan ini ialah terganggunya proses peredaran darah dari dan ke jantung.

Ketika darah tersumbat akibat lapisan lemak atau darah beku inilah yang disebut serangan jantung. Lapisan lemak dan kolesterol atau gumpalan darah beku di dalam saluran darah ini diakibatkan oleh paras kolesterol yang tinggi, diabetes, hipertensi, kegemukan, merokok, kurang melakukan senaman, faktor jantina, dan proses penuaan adalah antara faktor penyumbang kepada penyakit ini.

Jika seseorang merasakan gejala-gejala seperti nyeri di dada bahagian tengah yang menjalar hingga ke lengan kiri dan leher bahkan sampai ke punggung, keringat dingin, dan rasa mual berarti orang tersebut kemungkinan menderita penyakit jantung koronari.

Gagal Jantung
Gagal Jantung atau Heart Failure adalah keadaan dimana jantung tidak dapat menjana aliran darah untuk memenuhikeperluan tubuh dan berpotensi mematikan. Terkadang gagal jantung sering disalahartikan sebagai serangan jantung.

Penyakit jantung jenis ini memiliki gejala antara lain: pembengkakan pada kaki dan tangan, penambahan atau pengurangan berat badan sebelum terjadi pembengkakan karena kelebihan cairan, nafas pendek, kelelahan yang terus menerus, angina atau ketidaknyamanan pada dada dan lengan karena penyumbatan arteri koroner.

Heart Valve Disease
Heart Valve Disease atau masalah pada injap jantung adalah keadaan dimana salah satu atau lebih injap jantung tidak bekerja dengan baik. Dalam beberapa kes, ada yang lahir dengan masalah pada injap jantung dan ada orang mendapatkan kelainan pada injap di masa hidupnya.

Kelainan pada injap jantung boleh disebabkan oleh infeksi, usia, dan disebabkan penyakit lain. Hampir tak ada gejala yang ditemukan oleh penderita kelainan pada injap jantung.

Ada tiga jenis penyakit injap jantung: kebocoran, penyempitan, dan injap tanpa lubang. Tidak ada ubat untuk kelainan pada injap jantung kecuali pembedahan. Tetapi bagi Anda yang tidak memiliki penyakit ini dari lahir, menjaga pola makan dan pola hidup adalah kunci untuk bebas dari penyakit ini.

Aritmia
Ini adalah jenis penyakit jantung yang mengganggu yakni gangguan irama atau degupan jantung. Degupan jantung boleh terjadi lebih cepat, lebih lambat, atau tidak teratur. Faktor utama penyakit aritmia adalah kurangnya kalsium dalam tubuh dan terjadinya penyumbatan pembuluh darah jantung.

Penyumbatan pembuluh darah jantung yang juga memberi kesan pada degupan jantung yang tidak normal akan mengakibatkan serangan jantung. Selain 2 hal tersebut penyebab aritmia lainnya adalah diabetes, tekanan darah tinggi, merokok, kafein, alkohol, stres, kematian otot jantung, penyalahgunaan ubat dan terlalu aktifnya kelenjar thyroid.

Perikarditis
Jenis penyakit jantung ini adalah peradangan pada ruang jantung atau pericardium sehingga menimbulkan penimbunan cairan dan penebalan. Peradangan ini disebabkan oleh beberapa hal. Penyebab yang umum adalah infeksi virus dan kesan rawatan kimoterapi untuk kanser payudara.

Gejala yang timbul akibat perikarditis adalah sesak nafas, batuk, tekanan darah tinggi, dan kelelahan akibat kerja jantung menjadi tidak efisien. Penyakit jantung ini boleh didiagnosa melalui MRI atau kateterisasi jantung.

Mengambil ubat untuk mengurangi cairan dapat membantu mengurangi gejala perikarditis tetapi kesembuhan yang lebih bermakna dilakukan dengan menggunakan pericardium.

Diagnosis
antara kaedah yang digunakan untuk mendiagnos penyakit jantung ialah:

 • Ujian ECG: ujian ini untuk mereka yang diserang sakit jantung dan sesetengah pesakit yang mengalami angina tidak stabil
 • Ujian darah seperti enzim kardium dan troponin
 • Ujian tekanan pengisar injakan
 • Angiogram koronari.

Tiub kateter dimasukkan ke dalam sistem pembuluh darah jantung sama ada melalui di celah pangkal paha atau salur darah pada lengan. Prosedur ini biasanya mengambil masa selama setengah jam. Pewarna akan disuntik melalui kateter ini dan imej pembuluh darah jantung diambil bagi mendapatkan gambaran yang jelas untuk bahagian yang tersumbat. Namun, prosedur ini mempunyai risiko tersendiri seperti alahan pada pewarna, pembedahan kecemasan, angin ahmar, serangan jantung dan denyutan jantung tidak stabil.

Rawatan
Selepas angiogram dilakukan, doktor akan berbincang dengan pesakit dan keluarga mengenai pilihan rawatan terbaik berdasarkan keadaan pembuluh darah jantung seperti:

 • Ubat-ubatan
 • Pembedahan pintasan pembuluh darah jantung
 • Angioplasti koronari: kaedahnya sama seperti angiogram di mana kateter akan dimasukkan melalui saluran darah pangkal paha atau saluran darah di lengan.

Melalui kateter, satu dawai halus dimasukkan ke bahagian pembuluh darah yang tersumbat. Pada hujung kateter ini, terdapat belon. Belon akan dikembangkan untuk menolak plak yang menyumbat pembuluh darah. Rawatan ini semakin popular kerana ia tidak membabitkan pembedahan yang besar.

Bagaimanapun, 30 peratus pesakit boleh mengalami penyempitan pembuluh darah semula. Bagi menangani masalah ini, besi gegelung (stent) yang dilapisi ubat-ubatan diperkenalkan. Bagaimanapun, kos rawatannya tiga kali lebih tinggi.

Pilihan
Sebagai kesimpulannya punca utama penyakit jantung adalah disebabkan penyumbatan saluran darah oleh kolestrol, lemak atau darah beku. Kolestrol dan lemak berpunca daripada makanan yang diambil seharian manakala darah beku berpunca daripada penyakit kencing manis dan ubatan-ubatan yang diambil untuk merawat kencing manis.

Apabila disahkan mengidap penyakit jantung, anda dapat informasi apa jenis rawatan yang akan anda perlu tempuhi setelah mendapat nasihat doktor. Anda juga akan dimaklumkan berapa tingginya kos rawatan dan pembedahan yang perlu anda atau ahli keluarga anda atau syarikat tempat anda bekerja akan tanggung. Ini semua turut memberi tekanan emosi kepada anda dan ahli keluarga anda.

Pada lazimnya setelah anda mendapat nasehat doktor yang mengesahkan anda mengidap penyakit jantung, anda akan diberi cadangan oleh doktor anda untuk menjalani pemereksaan angiogram bagi memastikan kaedah rawatan selanjutnya yang perlu anda lalui.

Tempuh masa daripada anda berjumpa doktor pertama kali dengan tarikh temujanji yang anda dikehendakki menjalani angiogram biasanya mengambil masa dua hingga tiga bulan. Dalam tempuh ini anda mempunyai peluang keemasan untuk berikhtiar mengurangkan kadar kolestrol yang menyumbat saluran darah di jantung anda.

 


 

Ingin Tahu Lebih Lanjut Mengenai Jus Delima Bio EmasTM ?

Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.

 • Khasiat semua buah-buah yang terkandung dalam produk Delima Bio EmasTM telah melalui kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai pehak dari serata dunia dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.
 • NIH memuatkan journal-journal serta artikel-artikel berkaitan penyelidikan atau penemuan berhubung dengan dunia perubatan dan menjadi rujukan kepada para pengamal perubatan, penyelidik, pesakit, penuntut dan profesional seluruh dunia.
 • Journal-journal serta artikel yang memuatkan hasil kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam Jus Delima Bio EmasTM iaitu Ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu boleh semak di sini.
 • Sumber rujukan ini diterbitkan oleh National Institutes of Health – NIH, Amerika Syarikat dan Kanada dan juga universiti-universiti dan pusat penyelidekan yang berkenaan.

Dengan adanya sumber maklumat yang berwibawa mengenai bahan-bahan yang digunakan dalam Jus Delima Bio Emas, diharap ianya memberi panduan dan boleh menggunakanya mengikut tujuan yang bersuaian. Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS

 Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA