«

»

Mar 07

COVID 19 – Kesan Suplemen Propolis Lebah Kepada Tanda-tanda Klinikal Pada Pesakit Virus Covid-19: A structured summary of a study protocol for a randomised controlled trial

Satu kajian randomised controlled trial bagi melihat keberkesanan propolis lebah kepada pesakit yang dijangkiti oleh Virus Covid 19 telah dijalankan oleh sekumpulan 8 0rang saintis dari Iran iaitu dari Tabriz University of Medical Sciences, Kermanshah University of Medical Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Isfahan University of Medical Sciences. Mereka ialah Mahsa MiryanDavood SoleimaniLeila DehghaniKarim SohrabiFarzin KhorvashMohammad BagherniyaSayed Mazaher Sayedi, dan Gholamreza Askar. Kajian ini diterbitkan pada 3 Disember 2020.

 

Pengenalan

Coronavirus (nama saintifik: Coronavirus) adalah keluarga besar virus dan Terdapat subkumpulan coronavirus yang terdiri dari virus selesema biasa hingga penyebab penyakit yang lebih serius seperti SARS, Mers, dan Covid. Mereka menyebabkan penyakit keluarga flu pada manusia dan haiwan, dan penampilannya dicirikan oleh pertumbuhan seperti mahkota di permukaan dinding virus. Kadang-kadang beberapa coronavirus menyerang sistem pernafasan dan kadang-kadang mereka menunjukkan gejala mereka di usus dan perut manusia. Gejala coronavirus di paru-paru biasanya muncul pada selesema biasa dan sejenis selesema sekresi yang disebut pneumonia, yang biasanya dikaitkan dengan selesema ringan pada kebanyakan orang (1-3).

Pada bulan Disember 2019, untuk pertama kalinya di Kota Wuhan, Wilayah Hubei, China, jenis koronavirus baru dikenal pasti pada manusia setelah orang tersebut menghidap radang paru-paru tanpa alasan yang jelas dan vaksin dan rawatan yang ada tidak berkesan (3). Pada 20 Februari, coronavirus baru telah membunuh lebih dari 2,709 orang dan menjangkiti lebih daripada 73,332 orang di 80 negara, termasuk Thailand, Korea Selatan, Jepun, Taiwan, Australia, Singapura, Nepal dan Vietnam, Indonesia, Jerman, Rusia, Fiji , Perancis, Iran dan Amerika Syarikat (4). Dengan jumlah kematian akibat virus Corona melebihi 1.000, Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah memilih nama rasmi untuk penyakit ini. Covid-19, yang merujuk pada “corona”, “virus”, “penyakit” dan tahun 2019. Jenis virus korona ini belum pernah dilihat pada manusia sebelum wabak ini (5). Anggaran awal menunjukkan bahawa kadar kematian virus ini adalah antara 2 dan 3% daripada mereka yang dijangkiti (4). Gejala termasuk demam, batuk kering, dan kadang-kadang masalah pernafasan seperti sesak nafas, sesak nafas, sakit tekak, dan hidung berair (6-8). Kaedah diagnosis penyakit ini, selain memeriksa tanda-tanda vital pesakit, sinar-X dan imbasan paru-paru (HRCT), pengambilan sampel mukosa tekak dan hidung untuk PCR dan pemeriksaan oral-fecal (9).

Masalah pernafasan secara tradisional dan tradisional telah diatasi dengan berkesan dengan propolis, dan penyelidik farmasi baru-baru ini menunjukkan peranan propolis dalam menghalang proses keradangan.

Mereka telah digambarkan dalam masalah pernafasan (10). Pada tahun 1975, penyelidik Romania Mihalicko merawat 30 pesakit yang menderita asma bronkial. Pesakit dibahagikan kepada dua kumpulan, satu kumpulan menerima rawatan konvensional dan kumpulan lain mendapat rawatan propolis. Kumpulan yang dirawat dengan propolis menunjukkan peningkatan yang lebih besar daripada kumpulan lain (11-13). Pakar alergi Dr. McEwan mengesyorkan penggunaan propolis dalam dos yang tinggi untuk pesakit asma yang menderita jangkitan dada yang biasa dan yang biasanya memerlukan rawatan dengan antibiotik.

Propolis harus diambil sebaik sahaja anda terkena selesema atau jangkitan. Dia mencadangkan agar rawatan diteruskan selama lima hari. Untuk penyakit kronik yang memerlukan kemasukan ke hospital, dia mencadangkan rawatan jangka panjang dengan propolis. Ujian klinikal sedang dijalankan di wad asma Barnsley General Hospital di United Kingdom (14). Kesan profilaksis propolis terbukti dalam kajian tahun 1972 oleh Shevchenko Rossi. Kajian mendapati bahawa memberi makan propolis tikus sebelum terkena selesema menjadikannya selamat, tetapi tidak berhasil jika mereka dijangkiti. Kajian serupa di Romania dan Bulgaria menunjukkan kesan profilaksis propolis dalam mencegah tikus dijangkiti virus selesema. Ujian terpenting mengenai kesan propolis terhadap selesema dilakukan pada tahun 1978 mengenai wabak penyakit ini di Sarajevo, Yugoslavia. Semasa wabak ini, Profesor Esmanagic melakukan kajian terhadap pelajar sekolah kejururawatan yang terdedah kepada selesema. 80 pelajar menerima propolis dan 182 tidak menggunakannya. Daripada mereka yang menerima propolis, hanya 7% yang jatuh sakit, sementara 63% dari mereka yang tidak. Satu lagi kajian di Yugoslavia pada tahun 1978 melaporkan hasil yang serupa (15).

Antara tahun 1994 dan 1997, Organisasi Kaunseling Kesihatan Nairobi (bagian dari Inisiatif Kawalan AIDS Antarabangsa) menyediakan kapsul propolis kepada orang yang hidup dengan HIV / AIDS dan HIV / AIDS. Dalam sebuah artikel pendek, penulis melaporkan pemulihan, kesihatan umum, dan peningkatan selera makan di antara orang yang cedera, yang dalam beberapa kes menyebabkan kembali kehidupan normal dan kembali bekerja. Pada tahun 1975, Dorshenko, di Hospital Bandar Kiev (bekas Kesatuan Soviet), 238 pesakit dengan keradangan tekak dirawat dengan campuran propolis. Dia mencampurkan sebahagian ekstrak propolis 30% dengan gliserin (atau minyak persik) dan meletakkannya pada membran mukus di kawasan yang dijangkiti selama lebih dari 10 hingga 15 hari. 75% pesakit pulih sepenuhnya, sementara 14% tidak melihat kesan. Para penyelidik mendapati bahawa ekstrak propolis meningkatkan keberkesanan ubat-ubatan biasa di pasaran untuk rawatan faringitis (16).

Penyelidik Romania menggunakan propolis pada tahun itu untuk lebih daripada 200 pesakit dengan laringitis akut, laringitis akut dan tonsilitis akut. Dalam setiap kumpulan rawatan, 10% pesakit dirawat dengan kaedah konvensional. Pesakit yang dirawat dengan propolis pulih jauh lebih cepat daripada kawalan (14, 16). Komposisi propolis terutamanya terdiri daripada ester asid lemak dan alkohol dengan rantai hidrokarbon panjang, yang sering tidak aktif secara kimia dan juga banyak digunakan dalam kosmetik. Walau bagaimanapun, untuk tujuan perubatan, ekstrak propolis digunakan, lilinnya dipisahkan. Aroma propolis terutamanya disebabkan oleh bahan mudah menguap di dalamnya, terutama terpenes. Sebagai perbandingan, propolis dari kawasan tropika mengandungi jumlah bahan ini dengan lebih rendah dan kita mempunyai sedikit maklumat mengenai aktiviti biologi mereka. Propolis di kawasan tropika mengandungi lebih banyak zat ini dan aktiviti biologi lebih dikenali di dalamnya. Sebatian polifenolik propolis juga terutama mengandung kafeik feniletil ester atau CAPE, yang menurut penyelidikan juga terlibat dalam pengembangan sejumlah sifat perubatan. Pinosembrine dan galangin adalah sebatian polifenolik lain dalam propolis yang paling penting dalam komposisi propolis. Penting untuk diperhatikan bahawa flavonoid pada tanaman menunjukkan perubahan biokimia halus ketika muncul di propolis, berikutan interaksi enzimatik kelenjar ludah lebah. Tahap flavonoid dalam propolis berkisar antara 10 hingga 20% dan merupakan kumpulan biokimia bebas terbesar di propolis. Kandungan flavonoid propolis juga menjadi tempat menarik bagi para penyelidik.

Flavonoid di propolis Eropah merangkumi lebih daripada 20% beratnya. Perbezaan utama antara flavonoid pada tumbuhan dan propolis adalah bahawa di propolis bukan glikosida, yang bermaksud bahawa tidak seperti tumbuhan, mereka tidak mengandungi sebatian gula yang melekat pada struktur biokimia. Perbezaan ini disebabkan oleh proses yang dilakukan oleh lebah pada flavonoid dan melalui rembesan enzim. Faktanya adalah bahawa mereka berubah, dan ini dengan sendirinya dapat menjadi penjelasan ringkas mengenai sifat penyembuhan propolis yang unik dan tahan lama (17). Kajian telah dilakukan mengenai kehadiran flavonoid dalam produk sarang lebah lain, termasuk madu dan debunga. Sabatir et al. Di University of Coimbra di Portugal pada tahun 1995 mendapati bahawa kandungan flavonoid dalam debunga adalah 0.05%, dalam madu 0.006% dan dalam propolis 10%.

Laporan klinikal menunjukkan bahawa rawatan dengan bioflavonoid berkesan dalam pelbagai penyakit, termasuk demam reumatik, pengguguran spontan dan bukan spontan, hipertensi, jangkitan paru-paru, buasir, dan sirosis hati. Pada tahun 1990-an, minat ilmiah terhadap subjek meningkat.

Bioflavonoid di propolis mempunyai kesan perlindungan terhadap jangkitan yang disebabkan oleh virus. Di permukaan luar virus terdapat membran protein. Selagi membran ini tidak terluput, ia tetap selamat dari jangkitan dan bahan berbahaya, dalam hal ini tidak berbahaya bagi pelbagai organisma. Kami menemui enzim yang membran protein protein membran sementara ia dihambat. Oleh itu, bahan virus berbahaya terpelihara di dalamnya. Membran protein di sekitar virus dipelihara oleh bioflavonoid dalam propolis, flavonoid menjaga virus tidak aktif sepenuhnya. Sama seperti kekebalan terhadap virus, tetapi ia hanya berlaku kerana adanya bioflavonoid di propolis. Ini memberi kita gambaran menarik mengenai peranan flavonoid dalam propolis Ingatlah kajian Dr. Havstein di Jerman, yang menunjukkan bagaimana flavonoid berfungsi dengan memecah membran protein virus dengan menghalang aktiviti enzim dan mencegahnya masuk ke dalam tubuh, sehingga mencegah jangkitan di dalam tubuh.

Gangguan membran sel dalam proses keradangan membawa kepada pelepasan asid lemak yang membawa kepada pengeluaran asid arakidonik yang membawa kepada pengeluaran prostaglandin dan leukotrien yang menyebabkan sel darah merah mengeluarkan, histamin untuk melepaskan kesakitan, dan cairan terkumpul.

Keradangan adalah faktor utama penyakit melemahkan termasuk asma, psoriasis, sindrom gangguan pernafasan orang dewasa, rinitis alergi, gout, artritis reumatoid, migrain, penyakit radang usus, radang gusi dan bisul.

Penyelidikan yang dilakukan oleh Amorus di Sekolah Farmasi ر cole René di Perancis pada tahun 1992 bertentangan dengan penemuan di atas. Propolis, seperti sejumlah flavonoid dan flavonoid tertentu, terbukti dapat menghambat pertumbuhan sejumlah virus, termasuk virus polimyte dan virus herpes simplex.

Telah ditunjukkan bahawa beberapa flavonoid mempunyai kesan yang lebih besar daripada yang lain, dalam urutan: galanzine, camphorol, quercetin. Selain kesan pada replikasi virus, propolis juga didapati mempunyai kesan virulensi pada virus HSV dan VSV. Kesan sebatian propolis Jelaskan mengapa propolis lebih aktif daripada komponennya secara individu. Kesan sinergi semua sebatian propolis menjelaskan mengapa ia lebih aktif daripada komponennya secara individu. Pada tahun 1992, seorang penyelidik Bulgaria bernama Sarkadjiva menguji propolis dan beberapa komponennya pada medium kultur yang dijangkiti virus influenza Hong Kong. Kesan terbesar diperoleh ketika propolis digunakan sebelum dan selepas jangkitan. Dalam eksperimen ini, derivatif asid fenolik dalam propolis menunjukkan bahawa ia aktif (20-18).

Memandangkan berlakunya coronavirus dan wabak penyakit Covid 19, serta kehilangan nyawa yang dihasilkan, ia memerlukan kita untuk mencari cara untuk mengatasi penyakit ini. Penggunaan produk semula jadi seperti propolis lebah, yang mempunyai sejarah panjang untuk merawat penyakit berjangkit dan virus, mendorong kita untuk merumuskan dan melaksanakan rancangan ini.

Prosedur

Jenis kaedah kajian dan penyelidikan

Percubaan klinikal rawak, double-blind, plasebo yang terkawal

Populasi statistik penyelidikan

Kajian ini dilakukan pada 80 pesakit dewasa berusia 20 hingga 75 tahun dengan coronavirus di hospital yang berafiliasi dengan Universiti Sains Perubatan Isfahan pada tahun 1399.

Kriteria kemasukan

 • Kesediaan untuk mengambil bahagian dalam mempelajari dan mengisi borang persetujuan yang dimaklumkan
 • Umur 20-75 tahun

Diagnosis penyakit COVID-19 berdasarkan penemuan dari sinar-X dada, imbasan CT atau PCR

Kriteria kemasukan

 • Mengambil warfarin
 • Kepekaan terhadap produk lebah atau produk tanaman

Kriteria pengecualian

 • Keengganan untuk terus bekerjasama (orang yang meninggalkan kajian telah menerima rawatan utama mereka dan sedang dalam pemerhatian. Rawatan ini adalah rawatan pelengkap yang disebutkan dalam rancangan)
 • Perhatikan apa-apa kesan sampingan, buat apa-apa syarat untuk tidak masuk semasa kajian

Kesan sampingan yang boleh menyebabkan subjek berhenti atau menarik diri dari kajian setelah mengambil makanan tambahan, termasuk masalah gastrousus yang tidak diingini (pedih ulu hati, mual, mual, muntah, cirit-birit, dll.), Kepekaan alahan (kulit, pernafasan, dll.) Atau menyebabkan kesan sampingan yang tidak ada sebelum mengambil makanan tambahan. Perlu diingat bahawa setakat ini tidak ada kesan sampingan suplemen ini yang dilaporkan dalam kajian klinikal pada dos ini.

 • Menurunkan tahap kewaspadaan dan keperluan untuk memberi makan tiub

Kajian ini adalah percubaan klinikal rawak double-blind yang akan dilakukan pada 80 pesakit dengan virus Covid-19. Peserta dalam kajian ini dijemput untuk dijangkiti virus Covid-19 pada hari pertama dimasukkan ke hospital. Dalam kajian ini, untuk mengurangkan heterogenitas antara kumpulan kajian, reka bentuk blok diklasifikasikan digunakan untuk mengacak peruntukan peserta kepada kumpulan kajian.

Dalam kajian ini, semua peserta setelah memperoleh kriteria kecekapan dan persetujuan bertulis berdasarkan jantina dan keparahan penyakit dengan blok empat kali ganda akan dibahagikan sama kepada dua kumpulan kawalan dan intervensi. Dalam kajian ini, kumpulan intervensi menerima tiga tablet propolis 300 mg (sebelum sarapan, makan tengah hari dan makan malam) setiap hari selama 14 hari bersama dengan diet. Sebaliknya, kumpulan kawalan juga mengambil 3 tablet plasebo setiap hari sebagai tambahan kepada diet Yang serupa dengan warna, bau, dan bentuk dengan ubat, dan kecuali ahli farmasi yang bertanggungjawab untuk menyediakan suplemen dan urutan pengacakan, tidak ada peserta dan penyelidik lain sehingga akhir kajian dan analisis statistiknya. Mereka tidak akan sedar. Kajian ini digunakan untuk menyembunyikan peruntukan secara rawak tin berkod. Perkara itu akan disembunyikan daripada peserta dan penyelidik sehingga akhir kajian. Tahap kepatuhan orang yang dimasukkan ke hospital terhadap intervensi yang ditetapkan akan dilakukan dengan memeriksa kad ubat wad yang dimasukkan ke hospital. Sekiranya pesakit luar, kepatuhan individu akan diperiksa dengan memberikan kotak ubat kosong, menggunakan senarai semak dan membuat panggilan telefon.

Pada awal dan akhir kajian, tahap indeks antioksidan-oksidan badan (SOD, MDA, TAC), faktor keradangan badan (ESR & hs-CRP), enzim hati dan indeks ginjal, jumlah sel darah putih , albumin dan tekanan darah Gambaran klinikal seperti keparahan batuk, peningkatan grafik, suhu badan (demam), kadar pernafasan per minit, hidung berair, tahap dan keparahan batuk, dan jangka masa tinggal di hospital akan dinilai.

Mengumpul data

Semua petunjuk di atas dipertimbangkan oleh doktor (untuk setiap pesakit, doktor tertentu sebelum dan selepas penyakit) mengikut soal selidik yang dilampirkan. Di samping itu, bilangan doktor yang menilai kes-kes ini adalah terhad, dan doktor penyakit berjangkit dari pasukan penyelidik akan membuat semua perjanjian yang diperlukan dengan doktor yang akan melakukan penilaian sebelum memulakan projek, sehingga mereka semua memenuhi kriteria tertentu untuk menyelesaikan soalan. Pertimbangkan huruf dan bertindak dengan cara yang sama.

1- Ciri demografi

Pemboleh ubah demografi (termasuk umur, jantina, status perkahwinan, merokok, sejarah dan sejarah perubatan, tahap pendidikan, pekerjaan, makanan tambahan dan penggunaan ubat) akan dikumpulkan dengan melengkapkan soal selidik maklumat umum dari semua peserta pada awal kajian.

2- Mengukur tekanan darah

Tekanan darah akan diukur dengan sphygmomanometer merkuri yang dikalibrasi setelah pesakit duduk selama 10 minit dalam dua tahap pada selang waktu sekurang-kurangnya 5 minit, dan rata-rata kedua pengukuran tersebut akan dianggap sebagai tekanan darah akhir. Sebelum mengambil tekanan darah, pesakit akan ditanya mengenai merokok atau pengambilan kopi 2 jam lebih awal.

3- Batuk yang teruk

Skala Analog Visual (VAS) akan digunakan untuk menentukan keparahan batuk.

4- Pengukuran biokimia

Dalam kaedah ini, 5 cc sampel darah akan diambil dari pesakit dalam keadaan berpuasa. Enzim hati serum akan diukur menggunakan kaedah fotometrik enzimatik dengan kit klorimetri dan menggunakan autoanalyzer, dan tahap hs-CRP juga akan diukur menggunakan kit ELISA. Indeks tekanan oksidatif dari jumlah kapasiti antioksidan-oksidan akan diukur dengan kaedah kalorimetri menggunakan kit kiasist komersial (Tehran, Iran).

5- Pengimejan paru-paru

Pesakit dicitrakan (X-ray dada) dan imbasan CT sebelum dan sesudah intervensi, dan keadaan paru-paru mereka diperiksa sebelum dan sesudah campur tangan oleh pakar penyakit berjangkit. Memperbaiki imej paru-paru adalah salah satu tanda klinikal yang paling penting dalam rancangan ini.

Analisis statistik

Data pertama kali akan dinilai oleh ujian Kolmogorov-Smirnov dan gambarajah plot Q-Q dinilai untuk normaliti. Data dengan taburan normal akan dilaporkan sebagai min (sisihan piawai), median abnormal (julat pertengahan suku) dan pemboleh ubah kualitatif sebagai angka (peratusan). Memandangkan peranan keradangan pada pesakit ini, untuk mengesan perbezaan kesan standard 0.7 dalam indeks hs-CRP dan mempertimbangkan tahap kepentingan 5% (alpha) dan kekuatan 80% (beta), 34 orang ditentukan dalam setiap kumpulan dan mengikut sifat pigmentasi dan kerugian 15% pada setiap kumpulan, 40 orang ditentukan (21). Analisis antara kumpulan akan dilakukan menggunakan ujian-t berpasangan atau Wilcoxon dan analisis antara kumpulan akan dilakukan menggunakan ujian-t bebas atau ujian Mann-Whitney. Untuk mengedarkan pemboleh ubah, pemboleh ubah kualitatif akan dibandingkan antara dua kumpulan menggunakan ujian chi-square. Analisis kovarians juga akan digunakan untuk menyesuaikan kesan pengganggu seperti keparahan penyakit, usia dan jantina pesakit. Dalam kajian ini, untuk mengira kesan modulasi penumpahan sampel semasa kajian, kaedah Analisis Rawatan Sengaja (ITT) digunakan dengan menggantikan data yang hilang dengan nilai terakhir yang diperhatikan (LOCF). Untuk analisis data, perisian SPSS versi 16 akan digunakan untuk menganalisis data dengan tahap kepentingan kurang dari 5%.

References:

 1. Jiang S, Shi Z, Shu Y, Song J, Gao GF, Tan W, et al. A distinct name is needed for the new coronavirus. Lancet (London, England). 2020;395(10228):949.
 2. Corman VM, Muth D, Niemeyer D, Drosten C. Hosts and sources of endemic human coronaviruses. Advances in virus research. 100: Elsevier; 2018. p. 163-88.
 3. Rajabian M, Doagooyan M. Coronavirus Disease 2019 (Covid-19) in Middle East: Data, Facts and Doubts. International Journal of Pediatrics. 2020:11429-34.
 4. Mansoor S, Kelly S, Murphy K, Waters A, Siddiqui NS. COVID-19 pandemic and the risk of infection in multiple sclerosis patients on disease modifying therapies:“what the bleep do we know?”. The Egyptian Journal of Neurology, Psychiatry and Neurosurgery. 2020;56:1-3.
 5. Sarkar B, Ullah MA, Johora FT, Taniya MA, Araf Y. The Essential Facts of Wuhan Novel Coronavirus Outbreak in China and Epitope-based Vaccine Designing against 2019-nCoV. BioRxiv. 2020.
 6. Organization WH. Laboratory biosafety guidance related to coronavirus disease 2019 (COVID-19): interim guidance, 12 February 2020. World Health Organization; 2020.
 7. Peeri NC, Shrestha N, Rahman MS, Zaki R, Tan Z, Bibi S, et al. The SARS, MERS and novel coronavirus (COVID-19) epidemics, the newest and biggest global health threats: what lessons have we learned? International journal of epidemiology. 2020.
 8. Lai C-C, Shih T-P, Ko W-C, Tang H-J, Hsueh P-R. Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) and corona virus disease-2019 (COVID-19): the epidemic and the challenges. International journal of antimicrobial agents. 2020:105924.
 9. Organization WH. Laboratory testing for coronavirus disease 2019 (COVID-19) in suspected human cases: interim guidance, 2 March 2020. World Health Organization; 2020.
 10. De Castro S. Propolis: biological and pharmacological activities. Therapeutic uses of this bee-product. Annual Review of Biomedical Sciences. 2001;3:49-83.
 11. Banskota AH, Tezuka Y, Prasain JK, Matsushige K, Saiki I, Kadota S. Chemical constituents of Brazilian propolis and their cytotoxic activities. Journal of Natural Products. 1998;61(7):896-900.
 12. Ghisalberti E. Propolis: a review. Bee world. 1979;60(2):59-84.
 13. Mihaela B, Necula V, Puchianu G, Enache D. Researches on the Antimicrobial Impact of Imunosept Product. 2017.
 14. Sforcin J. Propolis and the immune system: a review. Journal of ethnopharmacology. 2007;113(1):1-14.
 15. Sy LB, Wu Y-L, Chiang B-L, Wang Y-H, Wu W-M. Propolis extracts exhibit an immunoregulatory activity in an OVA-sensitized airway inflammatory animal model. International immunopharmacology. 2006;6(7):1053-60.
 16. Doroshenko P. Treatment of chronic tonsillitis patients with a propolis-wax paste. Meditsinskaia sestra. 1983;42(11):36.
 17. Jung W-K, Lee D-Y, Choi YH, Yea SS, Choi I, Park S-G, et al. Caffeic acid phenethyl ester attenuates allergic airway inflammation and hyperresponsiveness in murine model of ovalbumin-induced asthma. Life Sciences. 2008;82(13-14):797-805.
 18. Burdock G. Review of the biological properties and toxicity of bee propolis (propolis). Food and Chemical toxicology. 1998;36(4):347-63.
 19. Amoros M, Simõs C, Girre L, Sauvager F, Cormier M. Synergistic effect of flavones and flavonols against herpes simplex virus type 1 in cell culture. Comparison with the antiviral activity of propolis. Journal of Natural Products. 1992;55(12):1732-40.
 20. Serkedjieva J, Manolova N, Bankova V. Anti-influenza virus effect of some propolis constituents and their analogues (esters of substituted cinnamic acids). Journal of Natural Products. 1992;55(3):294-7.
 21. Allen Jr JC. Sample size calculation for two independent groups: a useful rule of thumb. Proceedings of Singapore Healthcare. 2011;20(2):138-40.

Artikel asal dalam bahasa Parsi.

Sumber: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7713667/Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA