«

»

Feb 02

A Randomized Controlled Trial: Kesan Pengambilan Jus Delima Terhadap Faktor Risiko Penyakit Kardiovaskular Pada Wanita Pengidap Sindrom Ovarium Polikistik (PCOS)

Mengenali Sindrom ovarium polikistik (PCOS)

Sindrom ovarium polikistik (PCOS) dikaitkan dengan ketahanan insulin dan dislipidemia. Sindrom ovarium polikistik (PCOS) adalah satu sindrom yang boleh memberi kesan kepada kitaran haid, kesuburan dan rupa fizikal seseorang wanita yang mengidapinya. Pesakit PCOS akan menghadapi masalah kitaran haid yang tidak menentu disebabkan ketidak-seimbangan hormon dalam badan dan ini boleh menjejaskan kesuburan pesakit.  Pengidap PCOS juga mempunyai tahap hormon lelaki (androgen) yang lebih tinggi, menghasilkan hirsutism dimana rambut menipis di bahagian ubun-ubun (botak) dan jerawat.

Gejala (Simptom)

Gejala PCOS mungkin berbeza-beza, termasuk:

  • Kitaran haid: yang tidak teratur atau tidak  datang sama sekali,
  • Hirsutism: mempunyai banyak bulu di muka atau badan yang lebih dari biasa (lihat hirsutism)
  • Kehilangan rambut di kepala.
  • Obes
  • Jerawat atau kulit muka berminyak.
  • Kemurungan atau berubah suasana hati (mood)

Satu kajian telah dijalankan oleh penyelidik dari Department of Clinical Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Food Security Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran yang diterajui oleh Maryam Abedini dan 3 lagi mengenai keberkesanan jus delima dalam menangani  Sindrom ovarium polikistik (PCOS) dikalangan wanita. Hasil kajian ini diterbitkan pada 7 Ogos 2020 di laman Wiley Online Labrary. Kajian itu dijalankan melibatkan serama 44 orang wanita  yang berumur dari 18 hingga 40 tahun yang mengidap PCOS.

Hasil kajian mereka mendapati bahawa penggunaan jus delima mempunyai kesan yang baik terhadap tekanan darah, kepekatan serum TG dan HDL-C, dan nisbah TG / HDL-C pada wanita dengan PCOS.

Di bawah ialah penemuan mereka mengenai kesan baik pengambilan jus delima.

Sindrom ovarium polikistik (PCOS) dikaitkan dengan ketahanan insulin dan dislipidemia. Jus delima adalah sumber polifenol yang kaya yang dapat meningkatkan tekanan darah, profil lipid, dan faktor risiko penyakit kardiovaskular lain (CVD). Tidak ada kajian yang mengkaji kesan pengambilan jus delima pada hasil klinikal PCOS. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji kesan penggunaan jus delima pekat (CPJ) terhadap faktor risiko CVD pada wanita dengan PCOS.

Dalam percubaan klinikal secara rawak ini, 44 wanita PCOS dengan julat usia 18-40 tahun dan indeks jisim badan (BMI) ≥25 kg / m2 direkrut. Mereka diperuntukkan secara rawak ke kumpulan CPJ (n = 22) dan kumpulan kawalan (n = 22), dan diikuti selama 8 minggu. Ukuran antropometri, tekanan darah, dan parameter biokimia diukur pada awal dan pada akhir percubaan.

Berbanding dengan kumpulan kawalan, penggunaan Jus Delima Pekat mengurangkan tekanan darah sistolik (-9.77 ± 1.46 berbanding -1.18 ± 1.46 mmHg, p <.001) dan diastolik (-3.87 ± 1.36 berbanding 0.30 ± 1.36 mmHg, p = .05) dengan ketara. , tahap trigliserida serum (TG) (-7.82 ± 6.32 berbanding 16.63 ± 6.32 mg / dl, p = .01), nisbah TG / lipoprotein-kolesterol berkepadatan tinggi (HDL-C) (-0.39 ± 0.24 berbanding 0.66 ± 0.24, p = .007), dan peningkatan kepekatan serum lipoprotein-kolesterol berkepadatan rendah (LDL-C) (6.03 ± 2.47 berbanding -1.98 ± 2.47 mg / dl, p = .04) dan HDL-C (1.93 ± 1.10 berbanding -1.78 ± 1.10 mg / dl, p = .03). Penemuan ini diperoleh setelah mengambil kira ukuran dasar dan kemungkinan perancu.

Tidak ada kejadian buruk atau komplikasi yang dilaporkan disebabkan penggunaan Jus Delima Pekat (CPJ) sepanjang kajian.

Kami mendapati bahawa penggunaan CPJ mempunyai kesan yang baik terhadap tekanan darah, kepekatan serum TG dan HDL-C, dan nisbah TG / HDL-C pada wanita dengan PCOS. Namun, jus ini dapat meningkatkan serum LDL.

P – Oleh itu penggunaan Jus Delima Pekat dapat membantu mengawal tekanan darah, kitaran haid dan kandungan kolestrol kepada wanita yang mengidap PCOS.Sila KLIK imej di bawah untuk mendengar mengenai Jus Delima Bio Emas


<< KEMBALI KE HALAMAN UTAMA